Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe 2009 - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-07, 08:57   #3901
ariellina
Rozeznanie

Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe

Cytat:
Napisane przez jukol Pokaż wiadomość
Roxi- KasiaR.(Z)
Jukol- Justyna P(E)
Glizdunia- AgnieszkaW(S)
Sandrunia- SandraK(N)
Nimfetka- Kasia K
Pani z herbata- BozenaD
Nika83- MonikaJ(R)
Krolowaa- MałgorzataW(K)
Amilamija- Ania P
KasiaL- Kasia L
Aaneczka1984- Ania G(K)
Gosiala- Małgorzata J(L)
Arielina- Arleta M(P)
Skoja- Aneta W(P)
Bratek06- Jolanta H(W)
Freshona- Agieszka G(K)
Kellys- Ewelina DT
Nenah- Ania P(Z)
Jo@na- Joasia S(J)
Bezsenność- Basia K(C)
Mumi24- Paulina K(S)
Cacharel- Magda K
Passionfruit- MagdaM(Ż)

Tylko mozna to udoskonalic i cos ew pozmieniac w edytorze inaczej troche wyglada

JUKOLKU - ja jestem Kasia Paw...cka

dzisiaj moj Szymuś o 15.20 skonczy 7 miesiecy.

nie wiem ile wazy,ale je duuuuzo i jest dluuugi.
poza tym niebawem wyjdzie mu lewa dolna jedynka. probuje sam siadac, przymierza sie do raczkowania. no i robi juz normalne, zbite kupeczki

powiedzcie mi ile razy dziennie Wasze potomstwo pije mleko
bo z moim jest roznie, bywalo ostatnio ,ze 3 razy na dobe, 5 razy...
Stary 2009-08-07, 09:40   #3902
kellysss
Zakorzenienie

Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość

Jasio spał dziś od 21 do 6! A mnie pół nocy bolał zab. Chyba trzeba do dentysty :/
marsz do dentysty...
Alan wczoraj ładnie mi spał (do 7 rano)
a dzisiaj znowu o 3 pobódka... dałam mu wody
ale nic z tego...musiała byc butla....
potem smacznie spał do 7.....

Cytat:
Napisane przez skoja Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Ja tylko na momencik. Weszłam, żeby napisać, że znikam na parę dni. Jedziemy do tego Mielna. Mam nadzieję, że wypad się uda. Trzymajcie się babeczki! Z listą zapoznam się po powrocie. Mam nadzieję, że dam potem radę Was nadrobić
Pa!
Udanego wypadu..

Cytat:
Napisane przez AMILAMIJA Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
przepraszam, że się nie odzywałam (a tu tak towarzysko). Miałam ciężki dzień...dziś umarła moja króliczka miniaturowa...nie miała jeszcze 5 lat. Od kilku dni miała niedowład nózek tylnych, byliśmy z nią w sobotę u lekarza, miła rentgen, badanie, ale nic nie wykazało, lekaz nie znał przyczyny. Dostała tez zastrzyki przeciwzapalne, które też niz nie dały. Od dwóch dni traciła apetyt, nawet pic nie chciała. Dziś odeszła....Była śliczna, szaro-biała, błękitne oczka, drobniutka, spokojna i ufna...ech...
Dobranoc

Cytat:
Napisane przez ariellina Pokaż wiadomość

dzisiaj moj Szymuś o 15.20 skonczy 7 miesiecy.

nie wiem ile wazy,ale je duuuuzo i jest dluuugi.
poza tym niebawem wyjdzie mu lewa dolna jedynka. probuje sam siadac, przymierza sie do raczkowania. no i robi juz normalne, zbite kupeczki

powiedzcie mi ile razy dziennie Wasze potomstwo pije mleko
bo z moim jest roznie, bywalo ostatnio ,ze 3 razy na dobe, 5 razy...
dla Szymusia...

Co do mleczka to ja staram sie dawac 4 razy dziennie chociaz nie zawsze mi to wychodzi...
2 razy sniadanko i 2 razy kolacyjka sa mleczkowe....
Słyszałam ze niewazne ile razy..wazne ze ma zesc cos koło 600ml
dokladnie nie wiem ile tego mleczka ma zjesc....

A ja od kilku dni ucze Alana zasypiania w łózeczku....
Bo doszło do tego ze nauczył sie zasypiac zawsze na raczkach
i musimy sie tego oduczyc bo mi kiedys rece odpadna
Technika uczenia jest taka ze kłade małego w łózeczku ,głaskam go, właczam karuzelke, całuje i mowie ze ma juz spac i dobranoc i wychodze....
Mam nianie takze go podsłuchuje na poczatku sie bawi..potem zaczyna marudzi...
po dłuzszym marudzeniu wchodze i od nowa głaskanie,... itd i wychodze...
po kilku (tak do 1o razy) zasypia.... Raz nawet udalo sie ze zasnal za pierwszym razem.... Wczoraj 3 razy... takze powoli sie przezwyczai

Stary 2009-08-07, 10:09   #3903
jukol
Zakorzenienie

GG do jukol Send a message via Skype™ to jukol

Kasiu sorki poprawilam juz.
Passion witaj w kubie tez mnie boli zab a boje sie dentysty jak ... w pon Tz mial isc a zamiast niego ja ehh
Zaraz lece na szczepienie.Pa do potem

Olinek

Paulinka
jukol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 10:31   #3904
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

GG do Sandrunia Niepoń Send a message via Skype™ to Sandrunia Niepoń

[QUOTE=kellysss;13614113]Sandruniu...po prostu szok ... fota z ckm... normalnie laleczka

Dziekuje,dziekuje za komplementy.Milo tak slyszec od Was kochane

Cytat:
Napisane przez Glizda87 Pokaż wiadomość
Nasz wątek chyba jest takiś szczęsliwy... nie mamy ani jednego wczesniaczka, wszystkie maluszki zdrowe, pieknie się rozwijają (odpukać w niemalowane żeby nie zapeszyć). Nawet sobie nie przypominam - był u nas ktoś kto się pozegnał z fasolką? Chyba też nie...

A tak po za tym to jeszcze kilkanascie lat temu dzieci urodzonych przed 30 tyg nawet nie próbowano ratować a teraz walczy sie juz o 24 tygodniowe maluszki... Oby medycyna poszła tak do pzrodzu, że by te mega wczesniaczki miały także równe szanse... Na innym wątku jest dziewczyna która też urodziła w bodajrze kwietniu w 24 tygodniu i maluszek żyje i ma się coraz lepiej...
Nie liczac mnie jak lezalam w szpitalu od pazdziernika i w koncu juz tak zdychalam z bolu,ze ciachneli mnie 6-go stycznia.
Nikt juz nie mogl patrzec jak zwijam sie z bolu...Nie wpomne juz o wkladaniu tych roznych swinst przez moja cewke do nerki...

Cytat:
Napisane przez ariellina Pokaż wiadomość
hej laleczki.
ogladam reszte fotek. maly spi.

Sandrunia to prawdziwa piękność

Dziekuje

poza tym moj mąż zaczzal glowkowac i chce bysmy wynajeli mieszkanie, jezeli mamy byc razem. musze sie gleboko zastanowic, przetrzymac go w niepewnosci.

nareszcie mysli facet.

tylko czy nie bedzie plakal za mama i tata?....
[QUOTE=Hvid;13610691]Sandrunia - Moja blizna tez jest czerwona, i swedzi czasami, zwlaszcza w upaly, kiedy sie spoce. Z czasem bedzie blednac, jestem tego pewna, bo mam juz jednego sznyta na szyi, po operacji tarczycy. Tyle, ze to moze zajac kilka lat - wtedy powinna byc prawie niewidoczna.

Ja mam ogolnie takie cialo,pod piersiami tez mam blizny

Przyszedł na świat 2009.01.06

Sandrunia Niepoń jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 10:40   #3905
passionfruit
Zakorzenienie

Na szczęście u Ciebie Sandruniu skończyło się wszystko dobrze.
Stary 2009-08-07, 10:53   #3906
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

Cytat:
Na szczęście u Ciebie Sandruniu skończyło się wszystko dobrze.
Ale co sie wycierpialam to moje

Stary 2009-08-07, 10:59   #3907
Kasia_L
Zadomowienie

Post Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe

moje dziecko ma ostatnio przeogromne problemy, żeby zasnąć w dzień... Oczy się jej zamykają, no widać że pada, a nie zasypia. Wczoraj to 2 krótkie drzemki. Dziś od 7.30 nie zmrużyła oka. położyłam ją do łóżeczka i płacze co chwilę biedulka. Więc ją wyjmuję, tulę, odkładam i tak w kółko. Włączyłam spokojną muzykę, może to jej choć trochę pomoże. Może to zębiska. Gryzaka właśnie pożera.

Edit: właśnie padła. Uff...

Edit: budzi się co chwilę z płaczem po czym zasypia dalej

Edytowane przez Kasia_L
Czas edycji: 2009-08-07 o 11:07
Kasia_L jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 11:24   #3908
passionfruit
Zakorzenienie

Kasia, albo się przestawiła na inne pory drzemki. Jaś ma tak co jakiś czas. Kika dni masakra, ale potem jak zaczaje o której godzinie chce spać to nie ma problemu. pomęcz swojego gryzaka małego

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

A tak swoją drogą jestem wkurzona. Provider naszej strony internetowej chciał kupę kasy za coś, co można było zrobić w 5 minut i bez zmieniania skryptu strony. Zaraz im takiego maila wysmaruje, że im w pięty pójdzie.
Stary 2009-08-07, 11:38   #3909
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasia_L Pokaż wiadomość
moje dziecko ma ostatnio przeogromne problemy, żeby zasnąć w dzień... Oczy się jej zamykają, no widać że pada, a nie zasypia.
Edit: budzi się co chwilę z płaczem po czym zasypia dalej
Witaj w klubie, mam to samo. Dodatkowo moja córka, kiedy naprawdę nie może zasnąć, to drze się strasznie. Wierci się, przekręca z boku na bok. Najgorzej w nocy, kiedy zdarzy jej się zamiast odwrócić na boczek - od razu na brzuch.
Nie wiem, czy to, że jest taka niespokojna, mogę wytłumaczyć zębami, bo na razie nic nie widzę.
freshona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 12:30   #3910
arleta110
Raczkowanie

Freshona, powiem Ci, że właśnie to przez zęby, których nie widać!!! U mnie było dokładnie to samo. Oli ciągle marudził, budził się co chwilka, w nocy niespokojny, nie wiedziałam o co chodzi bo zębów nie widać. A to właśnie przez nie!!! Przedwczoraj je dojrzałam - wylazły - i od tamtej pory spokój!!! To właśnie boli jak wychodzą i przecinają dziąsełko

Ja w pracy, na nk nawet nie mam czasu zajrzeć...może jutro..Ale NAPRAWDE SUPER Z NAS MAMUŚKI

Glizdko, bardzo dziękuję za rysunek - szyje się

Mumi24, mój tigerek super, ciekawe jak Borysek?!?! Wysłałam Ci maila na priv, ale nie odposałaś. A chciałam CI coś zaproponować

Skoja, Ty to naprawde rekordy porannego pisania bijesz - miłego wypoczynku
arleta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 13:28   #3911
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

Wlasnie z tymi zebami,to jest nieciekawieWidze na dole dwie jedynki,ale nie chca sie przebic
Od dwoch dni pije mleko i placze.Tez tak macie?

Aha kiedy trzeba szczepic?Ostatnia szczepionka byla ta 5w1 czy cos takiego Heksa czy jakos tak

Stary 2009-08-07, 14:20   #3912
Kasia_L
Zadomowienie

Post Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe

Może to faktyczne te zęby widmo A pory drzemek są niestety jak najbardziej ruchome co jakiś czas. Już myślę, że Jagoda rozgryziona a tu nici, znów jakaś przestawka.

Teraz zasnęła, ale przy cycku... Co ona bez moich cycków zrobi? Nie mam pojęcia i martwi mnie to.
Stary 2009-08-07, 14:28   #3913
passionfruit
Zakorzenienie

Kasiu, ja tez sie martwie co Jasio bez cycusia zrobi! Teraz to jego najlepszy przyjaciel jest. Jak czasem widzę jak on patrzy na te cycusie z takim uwielbieniem to jestem w szoku.
Stary 2009-08-07, 17:28   #3914
pani z herbata
Zadomowienie

mam pytanko do mamus ktore miksuja i mroza jedzonko
co z miesem?? bo ja nie wiem czy moj blender da rade, ale sama idea mielenia miesa jakos mi nie lezy i boje sie sprobowac zeby czegos zle nie zrobic

pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 17:43   #3915
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani z herbata Pokaż wiadomość
mam pytanko do mamus ktore miksuja i mroza jedzonko
co z miesem?? bo ja nie wiem czy moj blender da rade, ale sama idea mielenia miesa jakos mi nie lezy i boje sie sprobowac zeby czegos zle nie zrobic
Ja narazie pomroziłam kurczaczka....:
ugotowałam, podrobiłam, dodałam troszke tej wody i zblenderowałam...
zamroziłam na tackach do lodu...

Wczoraj moje dziecie jadło pierwszy raz makaronik...
i jako ze ma pochodzenie italiańskie uwielbia go...
Własnie wczoraj zrobilam rosołek:
-kosteczka tego mrozonego kurczaka,
-1 marchewka,
-1mały ziemiaczek,
-kawałeczek pietruszki,
Gotowałam to z 30-40 min, nastepnie rozgniotłam wszystko widelcem
a potem przecedziłam przez drobne sitko..wrzuciłam do tego makaronik na 2 minutki i gotowy rosołek... Alan az mlaskał

Stary 2009-08-07, 17:55   #3916
Nenah
Rozeznanie

GG do Nenah

Hej mamuśki,
ja po zalatanym dniu, załatwiam papiery do wychowawczego i jeszcze może zasiłek rodzinny z dodatkiem na wychowawczy uda się zalatwić - zobaczymy. Poza tym zakupy i przygotowania - jutro wracamy do Gąsek, trzeba się jeszcze spakować uffff.... jutro z rana wyjazd.

Kubuś też bez cyca ani rusz - zasypia przy wieczornym karmieniu i śpi wtedy do rana (oczywiście nie przy cycu ) Nie wiem co to później będziem, w ciągu dnia drzemki też zaczyna przy cycu, chociaż czasami zdaża mu się zasnąć samemu np. podczas zabawy.

Kubuś obecnie przymierz się do raczkowania (choć nie wiem czy się cieszyć), podnosi się na rączkach i nóżkach i odpycha się nóżkami, efekt jest taki, że nuruje głową w kocyk (nie powinnam się śmiać z własnego dziecka, zła matka jestem) i coś go ciągnie do siadania - jak go wsadzam do spacerówki - ma pozycję półleżącą to ciągnie głowę i tułów do przodu, podobnie jak go do piersi chcę przystawić, widzę że już niedługo mnie zaskoczy Ntomiast ząbki stanęły.

Ja też mam pytanko skoro o przygotowywaniu jedzonka mowa - jeśli używacie ponownie słoiczków po posiłkach dla dzieci, to jeśli je gotujecie to te nakrętki wam się wciągają Ile je gotujecie? bo mi nie bardzo się to udaje osiągnąć.

Lecę się pakować, do zobaczenia za tydzień papapa

Kubusiu Skarbie w końcu jesteś z nami - 17.02.2009 g. 18:35

Nenah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 20:34   #3917
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nenah Pokaż wiadomość

Ja też mam pytanko skoro o przygotowywaniu jedzonka mowa - jeśli używacie ponownie słoiczków po posiłkach dla dzieci, to jeśli je gotujecie to te nakrętki wam się wciągają Ile je gotujecie? bo mi nie bardzo się to udaje osiągnąć.
Też mnie to zastanawia...
Stary 2009-08-07, 21:14   #3918
bezsenność
Zadomowienie

ja próbowałam u zywać tych słoiczków. niestety tylko kilka złapało :/
Gdzies czytałam że trudno sprawic by byly zdatne raz jeszcze.
Stary 2009-08-07, 21:22   #3919
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nenah Pokaż wiadomość
Ja też dzisiaj zrobiłam na próbe dwa słoiczki (z hippa po obiadkach) jabłuszek gotowanych... tez mi nie złapały te słoiczki a gotowałam z 20 min....
Chyba bede musiala je wyrzucic bo dosc duza kolekcje juz ich zrobiłam
a widze ze nie beda potrzebne....
Dobre sa natomiast te małe słoiczki po musztardzie
albo koncentracie pomidorowym...

Stary 2009-08-07, 21:24   #3920
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Mnie też boli ząb .
Co do mleka to 2 razy normalne, raz z kleikiem i raz kaszka.
Blizna po cc lekko różowa i czasem zaswędzi ale ogólnie narzekać nie mogę.
Słoiczki wykorzystuję do zamrażania papek tylko nie zakręcam, żeby nie strzeliły i zakrywam folią spożywczą zamiast.
Więcej grzechów nie pamiętam

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 21:26   #3921
Glizda87
Rozeznanie

Dziewczyny was smoczki idą za nie duże pieniądze... http://www.allegro.pl/item702773493_...osiagalny.html
Stary 2009-08-07, 21:37   #3922
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jo@n@ Pokaż wiadomość
Mnie też boli ząb .
Co do mleka to 2 razy normalne, raz z kleikiem i raz kaszka.
Blizna po cc lekko różowa i czasem zaswędzi ale ogólnie narzekać nie mogę.
Słoiczki wykorzystuję do zamrażania papek tylko nie zakręcam, żeby nie strzeliły i zakrywam folią spożywczą zamiast.
Więcej grzechów nie pamiętam
aaaha... no wiec nie bede wyrzucac słoiczkow
tylko bede mroziła w takowy sposób

co do zeba to tez mnie czasem jeden pobolewa,
za miesiac lece do Polski takze obowiazkowo zachacze dentyste
bo tutaj niestety ale ceny sa kosmiczne.....

Dziecko mi usneło a ja popijam sobie szałwie....
Juz na dobre zegnamy sie z cycusiem....
Szkoda mi troszke no ale dałam all my best
Teraz musze zaczac na dobre reanimowac moje ciało...
Cos czeba zrobic z tymi cyckami....hihihii
Nie sa tragiczne ale kiedys były jedrniutkie i stojace...
teraz sa troszke zmeczone i sie troszke połozyły....
Musze zaczac wcierac w nie kremiki czego nie mogłam wczesniej robic bo karmiłam.... no i mam tez na nich kilka rozstepikow....

Wogóle dostałam dzis @ i taka jestem zmeczona i wszystko mnie boli...
Czy wy tez macie mocniejsze @ po ciazy....Ja kiedys miałam taklie po 4-5 dni
i mało bolesne... a teraz boli, trwaja po 6-7 dni i do tego leje sie ze mnie jak ze swini ze tak powiem

Stary 2009-08-07, 21:43   #3923
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Co do @ to leci mocniej ale przynajmniej co 28-29 dni a nie co 30-90 jak przed ciążą miałam

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 21:50   #3924
passionfruit
Zakorzenienie

a ja nie miałam jeszcze @. Ktoś jeszcze??
Stary 2009-08-07, 21:51   #3925
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

Dziewczyny czy będąc na urlopie wychowawczym dostaje sie jakies pieniądze? wiem ,ze kiedys jakies pieniadze płacili a teraz?

ja mojemu niuńkowi kupiłam malutkie danonki ,dzis zjadł juz drugi kubeczek ,wcina równo

a jutro może ugotuje makaronik polecam makaron ryzowy jest super

http://otworz-oczy.org/?page=1
krolowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 22:00   #3926
freshona
Zadomowienie

Cytat:
Ja też nie. No ale łykam Cerazette
freshona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 22:08   #3927
Kasia.234
Rozeznanie

Cytat:
Ja też jeszcze nie miałam.

Cytat:
Napisane przez krolowaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy będąc na urlopie wychowawczym dostaje sie jakies pieniądze? wiem ,ze kiedys jakies pieniadze płacili a teraz?

ja mojemu niuńkowi kupiłam malutkie danonki ,dzis zjadł juz drugi kubeczek ,wcina równo

a jutro może ugotuje makaronik polecam makaron ryzowy jest super
Pieniądze na wychowawczym dostajesz jeśli masz odpowiednio niski dochód.
A co do danonków, to nie powinny ich jeść dzieci poniżej trzech lat. Ale o tym mówią tylko, jak zadzwonisz na ich infolinię.

Cytat:
Napisane przez Glizda87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny was smoczki idą za nie duże pieniądze... http://www.allegro.pl/item702773493_...osiagalny.html
Ja mam takie nieużywane, różowe. Jeśli któraś byłaby zainteresowana, to chętnie wymienię je na inne TT
Kasia.234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 22:17   #3928
anna1593
Raczkowanie

Cytat:
ja tez jeszcze nie mialam. ostatnia 6 maj 2008, gdybym teraz np zaszla w ciaze to ni cholery ustalic termin porodu z miesiaczki.
nie spodziewam sie @ predko bo raz ze karmie, dwa ze przed ciaza miala pco i regularnych miesiaczek to nie zaznalam.

http://www.suwaczek.pl/cache/1b39e63fa9.png?html

Moje małe szczęście urodziło się 18.02.2009 r. o 00.55
anna1593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 22:28   #3929
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

Cytat:

Ja już dostałam okres drugi raz,ale nie są regularne jak na razie.Kiedyś miałam zawsze regularnie

Stary 2009-08-07, 22:58   #3930
bezsenność
Zadomowienie

ale Wam fajnie z tym okresem- ja dostałam równo miesiąc po urodzeniu Mateusza. I tak z kazdym upłuywającym miesiącem jego zycia - dostaje @

A i chyba mój dziec juz (dopiero!)załapał przewracanki plecy-brzuch- bo sie turlnął 2 razy. Leniwczyk :p
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości