...Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana... - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-08, 20:02   #4561
betii5
Rozeznanie

Dot.: ...Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana...

witam!dziewczyny mam pytanie ,najpierw jest faza pierwsza ,potem przemienna,czy te fazy trzeba stosowac az do zgubienia tylu kilogaramow ile sobie zapalanujesz ,a potem dopiero idziesz dalej z dieta?bo spieram sie z moja przyjaciloka i niewiem ktora z nas ma racje.
betii5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 20:35   #4562
BogaczKa22
Zadomowienie

A u mnie dziś tradycyjny wagowy zastój, ale nic to Na osłodę zrobiłam sobie jogurtowe ptasie mleczko

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
Napisane przez betii5 Pokaż wiadomość
witam!dziewczyny mam pytanie ,najpierw jest faza pierwsza ,potem przemienna,czy te fazy trzeba stosowac az do zgubienia tylu kilogaramow ile sobie zapalanujesz ,a potem dopiero idziesz dalej z dieta?bo spieram sie z moja przyjaciloka i niewiem ktora z nas ma racje.
Witaj
Najpierw jest faza I - same proteiny
Potem faza II - proteiny + warzywa - i tu najczęściej stosuje się 5/5 czyli 5 dni protein i warzyw a następnie 5 dni samych protein (dlatego 5/5) Fazę tę należy stosować aż do uzyskania właściwej dla siebie wagi.
Następna faza III to utrwalanie tego co już się uzyskało żeby nie było efektu jo-jo
Najlepiej jest przeczytać książkę Dukana . Tam jest wszystko opisane: co jak i dlaczego. Wyjaśnione są wszystkie zasady tej diety.

Dukan

BogaczKa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 21:24   #4563
betii5
Rozeznanie

Dziękuję bardzo ,tak właśnie myślałam ale nie byłam na 100%pewna.Ja zaczęłam 3 sierpnia,mam zamiar być na fazie uderzeniowej 9 dni,ponieważ do zgubienia mam dużo,moja poczatkowa waga to 82.600.Ważyłam się w czwartek było79.500,więc jak widać jest co zrzucać.Jak narazie czuje się dobrze,trzymam się kurczowo diety,nawet co mnie bardzo dziwi niemam ochoty na moje ulubione jedzonko nie wspominając o słodyczach.Niewiem dlaczego ale jestem przekonana że tym razem uda mi się zgubić ten worek kartofli.Będę bardzo wdzięczna za wszystkie cenne rady.Pozdrawiam i życzę wszystkim dukankom powodzenia
Stary 2009-08-08, 21:53   #4564
eliza40
Zakorzenienie

Betti ja też zaczęłam 3 sierpnia.Mam zamiar być na jedynce 10 dni.Mam do zrzucenia 10,11 kg to nie wiem czy mam być tyle czy krócej
eliza40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 23:18   #4565
BogaczKa22
Zadomowienie

Beti , Eliza , Dukan zaleca 5 do 7 dni fazy uderzeniowej . Więcej to już jest chyba taka nasza fanaberia i nie wiem czy ma większe znaczenie, bo skoro lekarz tak zaleca, to myślę, że on już dobrze wie dlaczego . Ja zastosowałam się do 7 dni i jeszcze jutro ostatni z pięciu dni delektuję się warzywkami a potem kolejne 5 dni protein

Dzisiaj zgrzeszyłam i z premedytacją zjadłam loda , który został taki samotny w zamrażarce. Zajmował mi miejsce i musiałam coś z nim zrobić . Poza tym nie było w domu ani dzieci ani męża więc poświęciłam się i go zjadłam
...ale poza tym trzymam się i od jutra jestem pod kontrolą męża, bo właśnie zaczął mu sięurlop

Dukan

Stary 2009-08-09, 07:31   #4566
tess27
Zakorzenienie

GG do tess27

Witajcie- u mnie dzis malutki spadeczek tylko 10dag. Ale czekam na okres wiec pewnie temu juz i tak mam brzuch strasznie okraglutki dzis.
Dzis ostatni dzien 1 fazy-----zobaczymy co jutro,czy zoladek nie przestraszy sie warzywek
Stary 2009-08-09, 07:54   #4567
justyna2639
Zakorzenienie

Dzień dobry Ja zaraz staję na wagę,żeby skontrolować czy coś się ruszyło Mam nadzieję, że tak

---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ----------

No i po pierwszym dniu I fazy jest -0,5 kg Nieźle
justyna2639 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 09:08   #4568
neura
Raczkowanie

Exclamation Dot.: ...Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana...

Dzień Dobry
ja dziś wchodzę w drugą fazę , wczoraj kupiłam warzywka . niestety niewiele ich możemy dodawać do diety kupiłam kalafiorka a jego nie można ani brokuł
neura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 09:10   #4569
eliza40
Zakorzenienie

Witam.Na to wychodzi,że dzisiaj mam 7 dzień i to byłby ostatni.Jeszcze zrobię jutro będzie 8 ,będę inna

Tess,Ty robisz 10 dni uderzeniówki ,ile masz do zrzucenia ?
Stary 2009-08-09, 10:25   #4570
tess27
Zakorzenienie

GG do tess27

co do wagi to niekoniecznie do jakies tam konkretnej ale zaczynalam dukana z 81.6kg wiec tak jak w ksiazce pisalo im wiecej do stracenia tym dluzsza 1 faza ale najdluzej 10 dni
Stary 2009-08-09, 10:45   #4571
neura
Raczkowanie

ja zrobiłam sobie 9 dni uderzeniówki , miało być 8 ale w pierwszym dniu były ''wpadki '' np ryba smażona w cieście, ważyłam 70,4 kg na początku , ile ważę teraz nie wiem ale widzę celilitu mniej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-09, 11:06   #4572
paulina22
Raczkowanie

Hej widzę że Ty wiesz juz duzo na temat tej diety dlatego jesli moglabym sie jeszcze dowiedziec jak robicie pulpety z indyka to normalnie mozna je zagotowac w kostce rosolowej i dodac marchewke normalnie do smaku??A jak z ta watróbka drobiową i żołądkami drobiowymi??Tez mozna prawda??Bo to drób przecież.

Powiem Wam dziewczyny ze ostatnio jak pisałam ze mi waga nie spada tak przedwczoraj sie wazylam i kg mniej bylo.Chociaż wczoraj zgrzeszylam bo byłam u chrześnicy na roczku i zjadłam torta kawałek ciasta noi dostałam dla rodziny do domu torta to jeszcze kawalek zjadłam bo tak mi smakował i tak mi sie chciało słodkiego że nie umiałam sie opanowac noi mama pierogi jeszcze miała to jednego podskubnełam:-/ byłam zła na siebie i nie wiem czy cos mi przybyło narazie bałam sie stanąc na wage...A wiecie co najciekawsze że wczesniej przed wyjsciem na impreze wypiłam kefir truskawkowy i zaraz po zjedzeniu torta zacząl mnie bolec strasznie brzuch i musiałam isc na toalete:-/potem jak wrociłam do domu i zjadlam drugi kawalek to znowu mnie pogoniło i miałam rozwolnienie:-/ nie wiem czemu czy dlatego ze kefir piłam czy dlatego ze dlugo nie jadlam słodyczy i nagle zmieszałam....a i jeszcze chciałam sie zapytac czy mozna jesc serdelki z kurczaka??Bo wczesniej robilam bład i jadłam parówki z tesco albo lidla pakowane z kurczat ale sie okazało ze tam jest tluszc wieprzowy dodawany a jak serdelki bede jadla??To chyba mozna co bo to jest chude samo mieso kurczaka.Prosze o odpowiedz

I dziekuje za wsparcie pomaga mi to jak piszecie takie rzeczy ze warto i ze chudniecie ja wsumie mam tak z 7 kg do zrzucenia jeszcze i bedzie git tylko jestem ciekawa czy zauwaze jakas róznice w swoim wygladzie chciałabym zeby na buzi mi troche spadło noi w tyłku i nogach..bede dalej walczyc Pozdrawiam i zycze powodzenia babeczki

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Jak to nie można kalafiora ani brokuł???A kapuste kiszona??ja myslałam ze warzywa to wszytskie prawie mozna:-/a fasolke szparagowa gotowana ale tez bez soli???
paulina22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 11:55   #4573
monic84
Rozeznanie

zastanawiam sie nad ta dieta, nawet ksiazke juz przeczytalam,

Od pol roku jestem na diecie ( niesttey z wieloam wpadkami) dodatkowo systematycznie chodze 3 azry na silownie. I nie widze zadnych ale to zadnych rezultatow ;/ nawet ta silowania nie pomaga.

Czy jak przejde na ta dietke, to moge dalej cwiczyc 3 razy tygodniowo?
W sumie w ksiazce nic na ten temat nie pisze..
monic84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 13:51   #4574
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

Cytat:
Napisane przez paulina22 Pokaż wiadomość
Hej widzę że Ty wiesz juz duzo na temat tej diety dlatego jesli moglabym sie jeszcze dowiedziec jak robicie pulpety z indyka to normalnie mozna je zagotowac w kostce rosolowej i dodac marchewke normalnie do smaku??A jak z ta watróbka drobiową i żołądkami drobiowymi??Tez mozna prawda??Bo to drób przecież.

Powiem Wam dziewczyny ze ostatnio jak pisałam ze mi waga nie spada tak przedwczoraj sie wazylam i kg mniej bylo.Chociaż wczoraj zgrzeszylam bo byłam u chrześnicy na roczku i zjadłam torta kawałek ciasta noi dostałam dla rodziny do domu torta to jeszcze kawalek zjadłam bo tak mi smakował i tak mi sie chciało słodkiego że nie umiałam sie opanowac noi mama pierogi jeszcze miała to jednego podskubnełam:-/ byłam zła na siebie i nie wiem czy cos mi przybyło narazie bałam sie stanąc na wage...A wiecie co najciekawsze że wczesniej przed wyjsciem na impreze wypiłam kefir truskawkowy i zaraz po zjedzeniu torta zacząl mnie bolec strasznie brzuch i musiałam isc na toalete:-/potem jak wrociłam do domu i zjadlam drugi kawalek to znowu mnie pogoniło i miałam rozwolnienie:-/ nie wiem czemu czy dlatego ze kefir piłam czy dlatego ze dlugo nie jadlam słodyczy i nagle zmieszałam....a i jeszcze chciałam sie zapytac czy mozna jesc serdelki z kurczaka??Bo wczesniej robilam bład i jadłam parówki z tesco albo lidla pakowane z kurczat ale sie okazało ze tam jest tluszc wieprzowy dodawany a jak serdelki bede jadla??To chyba mozna co bo to jest chude samo mieso kurczaka.Prosze o odpowiedz

I dziekuje za wsparcie pomaga mi to jak piszecie takie rzeczy ze warto i ze chudniecie ja wsumie mam tak z 7 kg do zrzucenia jeszcze i bedzie git tylko jestem ciekawa czy zauwaze jakas róznice w swoim wygladzie chciałabym zeby na buzi mi troche spadło noi w tyłku i nogach..bede dalej walczyc Pozdrawiam i zycze powodzenia babeczki

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Jak to nie można kalafiora ani brokuł???A kapuste kiszona??ja myslałam ze warzywa to wszytskie prawie mozna:-/a fasolke szparagowa gotowana ale tez bez soli???
dlatego tak ważne jest przeczytanie książki, moim zdaniem nie za bardzo się da być na tej diecie bez czytania, tam jest wyraźnie napisane co można a czego nie, do tego są gotowe przepisy. Ja nie przepadam za indykiem,ale robię pulpeciki z wołowiny z cebulką, kaparami i innymi różnymi dodatkami i gotuję je w bulionie zrobionym z kostki rosołowej - winiary z liściem laurowym i zielem angielskim.

wątróbkę można na pewno, co do żółądków to nie wiem, a niestety pożyczyłam książkę, więc nie mogę sprawdzić.

co do dopuszczalnych warzyw, w książce jest lista warzyw, które wolno jest w fazie naprzemiennej, marchewkę wolno, ale nie do każdego posiłku, fasolkę szparagową tylko zieloną itp itd musisz sobie sprawdzić dokładnie

serdelki są zabronione, bo to taki sam niekontrolowany przemiał jak kiełbasa czy parówki.

Cytat:
Napisane przez monic84 Pokaż wiadomość
zastanawiam sie nad ta dieta, nawet ksiazke juz przeczytalam,

Od pol roku jestem na diecie ( niesttey z wieloam wpadkami) dodatkowo systematycznie chodze 3 azry na silownie. I nie widze zadnych ale to zadnych rezultatow ;/ nawet ta silowania nie pomaga.

Czy jak przejde na ta dietke, to moge dalej cwiczyc 3 razy tygodniowo?
W sumie w ksiazce nic na ten temat nie pisze..
po pierwsze to warto sobie zrobić badania, szczególnie wtedy jeżeli 6 miesięcy diety połączonej z siłownią nie daje żadnych rezultatów.

po drugie w książce jest wyraźnie napisane, że w fazie uderzeniowej nie należy wykonywać ćwiczeń fizycznych, sama ta faza to dla organizmu jest spory szok, ale potem już spokojnie można, pewnie wiolqn mogłaby powiedzieć coś więcej, bo ona biega i spore km na rowerze robi. Ja codziennie mam 10 km roweru i nic więcej nie robię.
Stary 2009-08-09, 14:06   #4575
eliza40
Zakorzenienie

Na pierwszej stronie tego wątku jest napisane jakie warzywa można.

Ja niestety nie mam książki,tylko trzymam się tego co napisała założycielka tego wątku i waszych rad.Mam nadzieję,że wszystko robię dobrze
Stary 2009-08-09, 14:15   #4576
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

Cytat:
Napisane przez eliza40 Pokaż wiadomość
Ja niestety nie mam książki,tylko trzymam się tego co napisała założycielka tego wątku i waszych rad.Mam nadzieję,że wszystko robię dobrze
książkę w wersji elektronicznej rozsyłała dość regularnie wiolqn, może któraś z dziewczyn mogłaby Ci podesłać na maila. Ja niestety mam tylko wersję papierową.
Stary 2009-08-09, 14:19   #4577
eliza40
Zakorzenienie

Jak tylko wiolqn się pojawi to się do niej zwrócę
Stary 2009-08-09, 17:59   #4578
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Ktos mnie szukał?
Opalalam sie w okolicznymparku bo w Londynku sloneczko swieci

Jak mowilam trzeba byc cierpliwym. Waga w koncu pokazala pol kilo mniej czyli zeszlam ponizej 69. Powolutku ale skutecznie. Z radosci zrobilam sobie puszysty tort serowy na czekoladowym spodzie. Oczywiscie tylko z dozwolonych skladnikow. TaZ sie zajada ze hej i smieje ze pasuje mu taka dieta. Przepis za chwie w przepisowni
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (36,7 KB, 45 załadowań)

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 18:09   #4579
monic84
Rozeznanie

lewaloff, zrobic badania? co takie badania maja dac tzn jaki rodzaj badan mam wykonac? czegos mam sie obawiac? mozesz mi wytlumaczyc?

moze cos ominelam,ale o wysilku jest napisane na stronie 186 i dotyczy to osob powaznie otylych.

obawiam sie ze jak zreygnuje z ruchu to ciezko mi bedzie schudnac.

Mam pytanie do osob ktore sa na tej diecie i pracuja. Jak sobie radzicie na diecie, majac do dyspozycjji tylko czajnik bez przewodowy, ( bez lodowki i mirkofali)
Ciagle jesc ser w pracy?
Bo chyba w uplay ciezko jesc w pracy kurczaka?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-09, 18:11   #4580
justyna2639
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
Ktos mnie szukał?
Opalalam sie w okolicznymparku bo w Londynku sloneczko swieci

Jak mowilam trzeba byc cierpliwym. Waga w koncu pokazala pol kilo mniej czyli zeszlam ponizej 69. Powolutku ale skutecznie. Z radosci zrobilam sobie puszysty tort serowy na czekoladowym spodzie. Oczywiscie tylko z dozwolonych skladnikow. TaZ sie zajada ze hej i smieje ze pasuje mu taka dieta. Przepis za chwie w przepisowni
Mmmm... Kochana Wygląda ekstra
Stary 2009-08-09, 18:11   #4581
monic84
Rozeznanie

kochane ksiazke mozna ssac z tej stronki
http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/calineczkazbajki/...5*82o+i+zdrowo
Stary 2009-08-09, 18:34   #4582
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
lewaloff, zrobic badania? co takie badania maja dac tzn jaki rodzaj badan mam wykonac? czegos mam sie obawiac? mozesz mi wytlumaczyc?

moze cos ominelam,ale o wysilku jest napisane na stronie 186 i dotyczy to osob powaznie otylych.

obawiam sie ze jak zreygnuje z ruchu to ciezko mi bedzie schudnac.

Mam pytanie do osob ktore sa na tej diecie i pracuja. Jak sobie radzicie na diecie, majac do dyspozycjji tylko czajnik bez przewodowy, ( bez lodowki i mirkofali)
Ciagle jesc ser w pracy?
Bo chyba w uplay ciezko jesc w pracy kurczaka?
jezeli masz problemy z nadwaga a dieta i cwiczenia nie pomagaja to czesto oznaka problemow z tarczyca wiec zaczelabym od zbadania jej.

W pierwszej fazie forsowny wysilek fizyczny nie jest zalecany. Organizm jest poddany dosc powaznemu wstrzasowi i jest oslabiony wiec nine nalezy go jeszcze dobijac wysilkiem fizycznym. W fazie II mozesz cwiczyc dowoli. Oczywiscie ze swiadomoscia ze ni jesz wegli potrzebnym do np forsownego biegania itd. Wszystko mozna byle z glowa.

A w pracy jem wszystko. Salatki sobie przynosze i kurczaka tez.

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 18:38   #4583
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez neura Pokaż wiadomość
Dzień Dobry
ja dziś wchodzę w drugą fazę , wczoraj kupiłam warzywka . niestety niewiele ich możemy dodawać do diety kupiłam kalafiorka a jego nie można ani brokuł

Ależ oczywiście, że MOŻNA jeść kalafior! A skoro kalafior to i brokuły.
W książce Dukana jest nawet przepis na kalafior z sosem oraz suflet z kalafiora

Dukan

Stary 2009-08-09, 18:42   #4584
monic84
Rozeznanie

wiolqn, tarczycy napewno nie mam..
Moim zdaniem moim problem jest brak silnej woli i podjadanie slodyczy.

kurczaka nosilam w zime do pracy, teraz przy tych upalach sie obawialam.

Tak patrze na menu osobek na innych forach i wydaje mi sie ze duzo osob ktore sa na tej diecie jedza mnie niz 1000kcal. Chyba tak nie mozna, i trzeba na to uwazaj.

Sprobuje rozpoczac ta dietke, zobaczymy co bedzie
Wysilek zmniejsze, bede chodzila po biezni spokojnym marszem
Stary 2009-08-09, 18:43   #4585
justyna2639
Zakorzenienie

BogaczKo jak tam u Ciebie?
Stary 2009-08-09, 18:51   #4586
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justyna2639 Pokaż wiadomość
BogaczKo jak tam u Ciebie?
Mizernie -jeśli chodzi o wagę. Może ja za dużo jem? Coprawda Dukan pisze, że nie mamy żadnych ograniczeń ilościowych ani pory dnia i nocy nie muszą być przestrzegane ale może coś jest na rzeczy...

Dziś kończę piąty dzień P+W i od jutra znów same proteinki...

Dukan

Stary 2009-08-09, 19:15   #4587
betii5
Rozeznanie

Cześć dziewczyny.Eliza fajnie że zaczęłyśmy w tym samym terminie,ja mam dużo do zgubienia i chyba pociągnę do 10 dni.Ja wczoraj miałam ciężki orzech do zgryzienia,po pierwsze piekłam ciasta mojej szwagierce,no i moim domownikom,ale nie skusiłam się.Oni sie zajadali a mi ślinka ciekła.Wieczorem z kolei mieliśmy grila ,byli znajomi,piekliśmy karkówkę,szaszłyki,itd... .,też się nie dałam skusić.Postawiłam sobie butelkę wody i piłam.Bogaczko ,bardzo cenne są twoje rady,wogóle jak czytam co piszecie to jest jakoś lżej na duszy ,bo wiem że nie tylko ja muszę odmawiać sobie przyjemnosci.Niemoge doczekać sie warzyw ,naprawdę będę szczęściwa jak będę mogła je zjeść.Moja waga znów stanęła,niewiem dlaczego,może jem za dużo ,ale wydaje mi się że nie jem dużo ,szczerze mówiąc to nawet nie jestem głodna.Pozdrawaim wszystkie dukanki
Stary 2009-08-09, 19:24   #4588
eliza40
Zakorzenienie

Betti ja się zważę we wtorek rano ,to będzie po 8 dniach i zobaczę jak waga.Jeśli mnie mile zaskoczy to przejdę na 2 etap,a jak nie to pociągnę do 10.
Ja już się nie ważę codziennie.

A zapomniałam napisać,że cię podziwiam za grila.Mnie też udało się odmówić ze trzy razy ciasta,ale gril...nie wiem czy bym dała radę.

Edytowane przez eliza40
Czas edycji: 2009-08-09 o 19:27
Stary 2009-08-09, 20:03   #4589
neura
Raczkowanie

Cytat:
wessałam niestety jest tylko kilka losowych kartek pozostałe sa białe
Stary 2009-08-09, 20:06   #4590
justyna2639
Zakorzenienie

Dziewczyny zapytam się tak czysto praktycznie, czy któraś z Was robiła tą pizzę z tuńczykiem z przepisów Dukana? Czy może robiłyście z jakimiś innymi składnikami? Nie rozwalała się?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości