|
|||||||
| Notka |
|
| Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Goście i ich pomysły, wymówki i inne dziwne sprawy.
Cytat:
a co do osob , ktore nie lubia wesel- w moim gronie jest np moja starsza siostra, ktora wrecz nienawidzi wesel.Widze jak sie meczy, jaka skwaszona siedzi przy stole, ale zawsze idzie.Mysle, ze jesli ja mialabym takie podejscie jak ona( bo ja bardzo lubie wesela) to tez mimo wszytsko bym przyszla- chodzi oczywiscie o takie bliskie osby z rodziny i moje przyjaciolki.Coz, to tylko jedna noc, wiec mozna sie pomeczyc
|
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do kasy - to jest chyba dobry argument? W sensie, jak ktos nie ma na przyjazd i prezent/czy ma, ale woli wydac na cos innego to jego prawo, czyz nie?
|
|
|
|
#243 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do kwestii tej drugiej- nie chodzilo o brak kasy, ale o to, ze szkoda..poza tym, zabolal mnie fakt,ze ktos bliski tak mnie potraktowal,ale nie roztrzasam tej kwestii bo nie jest to juz istotne..watek dotyczy czegos innego
|
|
|
|
|
|
#244 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
My tu opisujemy właśnie takie sytuacje. Jeżeli ktoś do mnie dzwoni przed wyznaczonym terminem potwierdzenia, mówi że nie może być/nie chce być i składa życzenia to ok, nie wnikam dalej.
|
|
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Czytając ten wątek, odnoszę wrażenie, że czego by nieprzychodzący goście nie powiedzieli, i tak będzie źle.
Jak się grzecznie odmówi nie podając powodu, młodzi i tak chętnie dowiedzą się, co się w prywatnym życiu gości dzieje i dlaczego mają czelność odmówić. Jak się powie, czemu się nie przychodzi, powód i tak może okazać się w rozumieniu młodych zbyt błahy. Jak się z obawy przed powyższym coś nazmyśla, czujne oko młodych i tak wyszpieguje podstęp. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że niektórzy zachowują się naprawdę chamsko, pomimo próśb nie potrafią się zadeklarować, w ostatnim momencie zmieniają zdanie itd. Jednak to chyba nie powód by wrzucać wszystkich do jednego worka i potępiać ich za to, że nie przychodzą. Dla młodych ich dzień jest najczęściej jednym jedynym. Dla gości, często jednym z kilkudziesięciu w życiu.
R 08.2013, K 09.2016 Edytowane przez vretka Czas edycji: 2009-08-09 o 10:43 |
|
|
|
|
#246 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie jeden kuzyn zadzwonił, że nie przyjedzie na ślub z żoną gdy właśnie robiłam włosy u fryzjerki (w dniu ślubu). Wymówka? Nie dostał urlopu w pracy. Zaprosiłam go na niedzielny obiad, ale też się nie zjawił
(Parę miesięcy wcześniej zapierali się że na pewno będą, ale to nic ).Inny kuzyn został zaproszony z osobą towarzyszącą (rozwodnik z dwojgiem dzieci). Zaraz zadzwoniła jego matka, czy nie mógłby wziąć ze sobą dzieci. Powiedziałam, że raczej nie, bo dzieci w ogóle nie zapraszamy a przecież musi być jakaś konsekwencja, bo innym odmówiliśmy a temu kuzynowi akurat mielibyśmy powiedzieć, że nie ma problemu. No i ta jego matka nalegała, że zamiast tej osoby towarzyszącej, że weźmie chociaż jednego syna, no i mój mąż się zgodził i powiedział, żeby wziął ze sobą obu synów, dalej rozumiejąc że bez osoby towarzyszącej. Jakie było nasze zdziwienie kiedy na ślubie pojawił się i z osobą towarzyszącą i z synami. Mieli szczęście, że ten pierwszy kuzyn się nie zjawił, bo wtedy ta jego osoba towarzysząca nie miałaby miejsca siedzącego. Inni znowu odmówili, bo tak jak u którejś z Was, nie byliśmy osobiście u kogoś na herbatce czy na Bóg wie czym, oficjalnie, po uprzednim zapisaniu się na audiencję Po prostu rozwalają mnie tacy ludzie... Ogólnie goście w większości ładnie się zachowali. Dotrzymali terminu potwierdzenia przybycia i w ogóle. Gdyby nie niektóre święte krowy, wszystko byłoby ok
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Beatka10 Czas edycji: 2009-08-09 o 11:44 |
|
|
|
|
|
#249 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie znoszę krętactwa, w jakimkolwiek bądź wydaniu. Dorosły człowiek powinien umieć zachować choć odrobinę klasy i choćby ogólnie, w jednym zdaniu powiedzieć o co chodzi, albo - jeśli uważa że to jego bardzo prywatna sprawa - zwyczajnie powiedzieć, że go nie będzie i złożyć życzenia. To nic nie kosztuje!
Wierzę, że zdarzają się młodzi, którzy zapominają, że świat nie staje w miejscu tylko dlatego, że zbliża się najważniejszy (?) dzień ich życia. Rozumiem, że jeśli długo i namiętnie naciskają zaproszonego, żeby opowiedział im szczegółowo dlaczego nie będzie obecny na ich uroczystości, można stracić cierpliwość, ale w takiej sytuacji naprawdę lepiej powiedzieć "Nie będę i nie chcę się tłumaczyć, ale naprawdę życzę Wam jak najlepiej Kochani!" niż wymyślać żenujące wymówki. Zwłaszcza, że tak jak powiedziała Arisa - zazwyczaj nie zaprasza się obcych a takie zachowanie bliskich sprawić może sporą przykrość...
|
|
#250 |
|
Wtajemniczenie
|
Ogólnie wesela to imprezy nie obowiązkowe. Nie mam żalu, że ktoś nie przyszedł na wesele, bo wiem, że są osoby, które takich imprez nie lubią. Dla mnie najważniejszy w tym dniu był ślub - i uważam, że jednak na ten ślub ktoś taki, jak bliski przyjaciel, mógł poświęcić godzinę i się pofatygować, by towarzyszyć mi w jak dotąd najważniejszym dla mnie dniu. Ja bym w każdym razie tak zrobiła (i robię).
I zaraz znowu pewnie przeczytam, że para młoda za dużo wymaga
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reszty - tu sie zgadzam, jasne i oczywiste, ze nalezy powiadomic w wyznaczonym terminie. Natomiast powiadamiani Mlodzi NIE maja prawa wymagac wymowek i tego calego "bo", to nie ich sprawa DLACZEGO ktos nie ma fantazji przyjsc
|
|
|
|
#252 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie powinni WYMAGAĆ (i dopytywać się 5 razy o powód), zgadzam się, ale jeśli chodzi o bliskich jak najbardziej mogą OCZEKIWAĆ.
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- Jeszcze nie widzialam wesela bez tancow, z reszta na takie na ogol zaprasza sie naprawde garstke najblizszych. O bezalkoholowych weselach (lub np tylko z winem) nie wspomne
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Zgodze sie, ze czasem mlodym tez taktu brakuje. Chodzi mi o to wypytywanie, dlaczego ktos nie chce przyjsc a nastepnie zbijanie argumentow i namawianie do zmiany decyzji. Ja ostatnio dostalam zaproszenie na slub i wesele i odmowilam. Nie krecilam, nie klamalam, tylko napisalam ze powody są dwa: finansowy oraz ten drugi, wazniejszy i nie do przeskoczenia: związany z brakiem czasu i dużą odległoscią (wesele 350km od domu, z dojazdami w sumie potrwaloby to wszystko 2,5 dnia; 2 dni pozniej koniec urlopu i podroz powrotna 1700km do domu). Oczywiscie zaczely sie namawiania, ze "nie musisz nam nic kupowac", " przeciez wynajmujemy hotel, wiec odpoczniesz przed/po weselu", "to tylko 350km a ty przyzwyczajona do podrozy" itp.
Nie mogę i nie chcę i koniec, więc po to namawianie?
|
|
#255 | |
|
Przyczajenie
|
[
Cytat:
to na swoim weselu ,swojej przyjaciolki i moze kiedys swoich dzieci tez zamierzasz byc skwaszona bo nienawidzisz wesel?? co za podejscie
|
|
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zamierzam miec wesela wiec moje odpada. Mam nadzeje, ze przyjaciolka tez miec nie bedzie, a jesli bedzie, to pewnie bede udawac, ze nie jestem skwaszona chociaz bede i odddale sie dosc szybko. I nie rozumiem, co jest nienormalnego w moim podejsciu. Wsyzscy musza lubic truskawki?
|
|
|
#257 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
chcialabym zobaczyc twa mine, gdyby z tych 20 osob ktore zaprosilabys na swoje wesele chocby 5 stwierdzilo, ze nie przyjdzie bo nie tyle co nie ma kasy, co woli wydac na cos innego, bo w koncu ma do tego prawo?? |
|
|
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czemu mialabym miec dziwna mine? Zamowie stolik na 15 i tyle. Zakladam oczywiscie, ze powiadomia mnie z wyprzedzeniem, bo juz pisalam, ze to uwazam za oczywisty oczywizm
|
|
|
#259 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- mnie po prostu byloby niesamowicie przykro, gdybym sie dowiedziala, ze ktos nie przyszedl na moje wesele bo woli wydac kase na cos innego- zakladam, ze chodzi o bliskie osoby bo tylko takie zapraszalam na swoje weselisko.Nie miec kasy i nie przyjsc to zupelnie cos innego niz zalowac. |
|
|
|
|
|
#260 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#261 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
I uwierz mi, ze na moim weselu bylo 120 osob- z mojej rodziny 75 i byly to same mi bliskie osoby i przyjaciele- moze masz mala rodzine czy niewielkie kolo znajomych wiec liczba Twych gosci zamyka sie w 20 osobach. |
|
|
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
Zrozum, ze nie masz prawa wymagac, zeby ci ktos mowil CZEMU nie przyjdzie. Wiec nie wiesz, czy ma dobry powod, czy nie chce mu sie ruszyc dupy. W jednym i w drugim przypadku ma do tego prawo, a Panstwo Mlodzi nie sa centrum wszechswiata.
|
|
|
#263 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie z obecnością na weselu dopisali prawie wszyscy, poza jedną ciotką teściowej
otóż mojej kochanej teściowej na siłę udało się nas przekonać to zaproszenia owej ciotki, która i tak nie przyszła na wesele, nie dzwoniąc, ani w ogóle nie dając znać, że nie przyjdzie 2 miesiące temu wesele robili nasi znajomi (też byli u nas na weselu), niestety musieliśmy im odmówić z 3 powodów: w kwietniu urodziłam synka- wcześniaka (o prawie 2 miesiące przed terminem, a normalnie termin miałam miesiąc przed ich weselem), finansowych - kupienie dziecku wyprawki kosztuje, wesele organizowane było 300 km od naszego miejsca zamieszkania. Znajomi zrozumieli, że nie przyjdziemy, zresztą znali naszą sytuację. Miesiąc po ich weselu pojechaliśmy do nich z wizytą, kupiliśmy śliczną ramkę na zdjęcia i kartkę z życzeniami, do której wrzuciliśmy 100 zł. Znajomi bardzo się ucieszyli A tak w ogóle to jeżeli dostaję zaproszenie na ślub i wesele to się cieszę, że ktoś o mnie pamiętał
|
|
#264 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zakanczam ta dyskusje bo zjechala na inny tor.Zegnam i dobranoc...
|
|
|
|
|
|
#265 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdybyśmy decydowali się tylko na pierwszy krąg, okazałoby się że gości jest około 40. Czyli nadal znacznie więcej niż 20 osób, o których pisała Santos. Cytat:
Edytowane przez mysiak Czas edycji: 2009-08-09 o 23:24 |
||
|
|
|
|
#266 |
|
Raczkowanie
|
Santos, mam wrazenie, ze przeczytalas tylko tytul watku i kilka postow, a potem zaczelas w dosc butny sposob przedstawiac swoje racje
![]() Po pierwsze, watek nie ma na celu pietnowanie niepodawania powodow przyjscia lub tez ocene moralna podanych powodow rzeczywistych (czy wujek miesiac po operacji mogl odmowic itp.). Opisywane sa ewidentne przypadki robienia w bambuko. Chyba lepiej, zeby ktos powiedzial - nie przyjde, zycze wszystkiego dobrego, niz nagle wyjezdzal, chorowal, remontowal itp. Nikt nie smieje sie z realnych pwoodow, jak tez (chyba) nikt nie narzekal, ze ktos odmowil podania pwoodu nieprzyjscia. To prywatna sprawa. Po drugie, nie wiem, w jakim kregu sie obracasz - ja bywalam na weselach, gdzie polowa gosci pod koniec miala dobrze w czubie, ale tez na takich, gdzie nie bylo jednej mocno pijanej osoby (nie z braku alkoholu). Jesli nie przepadasz za takimi atrakcjami jak wujek pod stolem, a tak jest u Ciebie, to ok. Ale nie trzeba pisac, ze wesela to pijackie juble itp. Po trzecie, nie przepadasz za weselami i nie chodzisz - spoko. Ja tez nie chodze do rodziny, ktorej nie znam. Ale jesli juz pojdziesz do tych kilku osob, ktore wybralas, to zalosnym egoizmem jest manifestowanie swojego niezadowolenia i skwaszonej miny. To zwykly brak kultury i przykrosc dla mlodych. Ja tez wielu rzeczy nie lubie, a sie zmuszam, jesli weim, ze reszcie to sprawia radosc (durne zabawy weselne, tance przytulance po zlapaniu welonu itp.). Po czwarte, sa ludzie, ktorzy maja 100 bliskich osob. Moja kuzynka ma ojca, ktory ma 5 braci i mame, ktora ma 3rodzenstwa. Zapros ich z rodzinami i 50 os. jest. A pan mlody tez zaprasza gosci... A ciezko nie zaprosic ludzi, z ktorymi sie w malej miescinie codziennie widzisz i sa Twoja rodzina
|
|
|
|
|
#267 |
|
Raczkowanie
|
Prawda jest taka że nie zrozumie problemu ktoś, kto nie organizowal wlasnego ślubu/wesela.
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Co do skwaszonej miny, to mysle, ze dobrze jest pojść na slub a z wesela zrezygnować. Po co się męczyć, skoro się wesel nie lubi? Czy trzeba się zmuszać, naginać, poświęcać by komuś zrobić przyjemność? Nie lubię, nie chcę , to nie idę !
Chyba, że ktoś chce zrobic przyjemność młodym i pojdzie na wesele, zostanie np. godzinkę i wyjdzie. WIlk syty i owca cała. Nie trzeba przecież siedzieć całą noc.
|
|
#269 |
|
Zadomowienie
|
Ja zawsze robiłam tak, że jeżeli dostawałam zaproszenie na ślub i wesele i z jakiegoś powodu nie mogłam być, to zawsze wysyłałam pocztą kartkę z życzeniami i jakieś pieniążki w środku np. 100zł. Przecież jeżeli ktoś mnie zapraszał, to albo jesteśmy bliskimi osobami albo rodziną, więc nie rozumiem jak można nie złożyć życzeń młodej parze. Każdemu że tak powiem należą się życzenia wszystkiego dobrego. Młodym zawsze się to podobało i dziękowali (niestety nie jest to częste zachowanie w mojej rodzinie).
Bardzo chciałabym, żeby moi goście zachowali się tak samo,ale wiem, że pewnie tak nie będzie np. mój bliski wujek, który powiedzmy, że zastępował mi Tatę, zawsze był blisko mojej rodziny, mojego brata wziął na chrzestnego swojej córeczki, wszystkie święta razem, na urlop do nas przyjeżdzał z żoną i dzieckiem powiedział mi że nie będzie, bo .... zapraszam swojego chrzestnego i drugiego wujka (dodam że cała trójka to bracia). Jak zapytałam co miałabym zrobić żeby przyszedł, bo bardzo mi zależy , że miał zająć że tak powiem honorowe miejsce itd, powiedział, że mam im powiedzieć żeby nie przychodzili, bo oni zawsze dużo piją na weselach. No to ja mówię , że on nie będzie siedzieć obok nich i czy oczekuje ode mnie, że od strony TŻta również nie zaproszę osób powiedzmy, że nadużywających alkoholu, to odpowiedział, że nie. Zależy im tylko na tej dwójce. Myslalam że padnę. do kościoła też nie przyjdzie, bo ... cała rodzina będzie szła później na wesele, a on nie ma samochodu i kto go odwiezie do domu Co z tego, że pół roku temu był na weselu kuzynki i nic ani nikt mu nie przeszkadzał. A w ogóle to nie chciał do mnie dzwonić, tylko powiedział to mojej Mamie, ale ona kazała zadzwonić mu do mnie i samemu to wytłumaczyć
|
|
|
|
|
#270 |
|
Zakorzenienie
|
Rok temu informowałam rodzinę o weselu, któe już za dwa tygodnie. I nagle słyszę od zaproszonych gości, że "nie przyjdę bo nie mam pieniędzy"
Ciotka jedynie powiedziała od razu jak się dowiedziała o dacie, że ich nie będzie, bo trzeba wyprawić dwójkę dzieci do szkoły a z kasą krucho. Nie wnikam. Dobrze, że chociaż zadzwonili i powiedzieli,że ich nie będzie. A ja mogę doprosić tych, co pominęłam
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:26.

otóż mojej kochanej teściowej na siłę udało się nas przekonać to zaproszenia owej ciotki, która i tak nie przyszła na wesele, nie dzwoniąc, ani w ogóle nie dając znać, że nie przyjdzie
Co z tego, że pół roku temu był na weselu kuzynki i nic ani nikt mu nie przeszkadzał. A w ogóle to nie chciał do mnie dzwonić, tylko powiedział to mojej Mamie, ale ona kazała zadzwonić mu do mnie i samemu to wytłumaczyć