Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-09, 17:21   #391
anusia_82
Zadomowienie

GG do anusia_82
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Witajcie Mamuśki
Melduję się na odchowalni.
Wczoraj wróciłam ze szpitala z Synkiem Serafin urodził się 5 sierpnia o godzinie 22:25 SN Waga 2 760 a mierzy 53 cm więc Kruszyna z niego ale szybko nadrabia
Jestem strasznie szczęśliwa
W środę byłam u mojego doktorka, nie podobało mu się ktg Małego i skierował mnie do spzitala, tam stwierdzili że jest małowodzie a jeszcze mój wywiad był obciążający (astma i po leczeniu niepłodności) więc trafiłam na patologie ale tylko na godzinkę bo podali mi oksy uwinęłam się w 2,5 godziny poszło tak szybko że prawie zemdlałam ale dałam radę Obyło się bez nacięcia i czuję się naprawdę super.
Akcja porodowa była tak szybka, że mój mąż ledwo zdążył dowieźć mi torbę 0 była opcja rodzenia w sukience Na porodówkę weszłam w sukience, klapeczkach i z torebeczką- miny położnych bezcenne
Poród rodzinny to piękna sprawa

Odezwę się w wolnej chwili

Serafinek przyszedł na świat 5 sierpnia 2009

Gabriel przyszedł na świat 11 stycznia 2011
anusia_82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 18:23   #392
mariolasl
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Napisane przez anusia_82 Pokaż wiadomość
Witajcie Mamuśki
Wczoraj wróciłam ze szpitala z Synkiem Serafin urodził się 5 sierpnia o godzinie 22:25 SN Waga 2 760 a mierzy 53 cm więc Kruszyna z niego ale szybko nadrabia
W środę byłam u mojego doktorka, nie podobało mu się ktg Małego i skierował mnie do spzitala, tam stwierdzili że jest małowodzie a jeszcze mój wywiad był obciążający (astma i po leczeniu niepłodności) więc trafiłam na patologie ale tylko na godzinkę bo podali mi oksy uwinęłam się w 2,5 godziny poszło tak szybko że prawie zemdlałam ale dałam radę Obyło się bez nacięcia i czuję się naprawdę super.
Akcja porodowa była tak szybka, że mój mąż ledwo zdążył dowieźć mi torbę 0 była opcja rodzenia w sukience Na porodówkę weszłam w sukience, klapeczkach i z torebeczką- miny położnych bezcenne

Witaj serdecznie i gratuluje szybkiego porodu oraz zdrowego Serafinka
Stary 2009-08-09, 18:48   #393
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Mam pytanko, a nawet dwa

Czy przewijacie swoje maluchy przed czy po jedzeniu? My przed, ale zwykle jest taki koncert, że ho ho

I czy chodzicie na spacerki i kąpiecie mniej więcej o jednakowych porach? I czy kąpiecie na "głodniaka"?
ad 1. u nas to różnie bywa.W zależności od stopnia głodu
Jak nie krzyczy ledwo otworzy oczka, to wiem ze zdaze ja przewinac.
Jak nie krzyczy a kupki a jeszcze nie robila to celowo jej nie przewijam bo wiem ze przy jedzonku jedna strona bedzie wchodzic a druga wychodzic Wiec czekam chwilke po odbiciu i delikatnie przewijam zeby sie nie ulało.
A jak jest bek w nieboglosy to ważniejsza jest jej butla niz pełen siusków pampers.

Ad2. A spacerki to jak sie uda i w zaleznosci od pogody.Jak upał to staram sie isc przed poludniem, i potem popoludniu. Kapiel z racji tego ze nie jest u nas wszystko uregulowane to raz kapiel jest kolo 19-20 lub jak wczoraj ok22.
Dzis dochodzi 19 i czekam az sie obudzi zeby ją wykapac, a ze pol niedzieli spedzilismy rodzinnie nad jeziorkiem to swierze powietrze i plusk wody sprawilo ze dzieci (moje i siostry) slodko spaly a po drzemce dopisał wiekszy apetyt wiec z pelniejszym brzuszkiem moze dluzej spac.
Jak juz wpadniemy w rytm planuje stała pore kapieli Laurki.

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Witaj serdecznie i gratuluje szybkiego porodu oraz zdrowego Serafinka
no własnie ja tez

No i widze ze samopoczucie Twoje Mariolko jest nadwyraz dobre czesciej do nas zagladasz i posty bija wiekszy optymizmem.Tak trzymac
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-08-09 o 18:51
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 19:42   #394
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Witam niedzielnie
Dzisiejsza noc byla rowniez udana Maly obudzil sie o 2, wiec nakarmilam, a o 7 zrobil to maz, wiec ja spalam prawie do 11
Maly dzis grzeczniutki, wlasnie jest na spacerze z taatusiem, a ja walcze z bolem glowy. Troche mi szkoda, bo sie wyszykowalam i nieskromnie powiem, ze wygladam calkiem calkiem, ale nie chcialam, aby spacer sie skrocil z powodu mojego zlego samopoczucia.

Szczerze mowiac myslalam, ze bedzie mi bardzo zle po wyjezdzie brata, ale jest calkiem fajnie i moge sobie wszystko zorganizowac nie majac na uwadze niczyje potrzeby tylko nasze
--------
Miramej milo cie znowu czytac
Jesli chodzi o mnie, to ja przewijam malego w trakcie karmienia albo po, bo zazwyczaj zdarzy mu sie cos zrobic w trakcie, wiec nie mialabym sumienia trzymac go w brudnej pieluszce kilka godzin. Antonio mimo ze nie je dlugo, to lubi sobie zrobic przerwy w trakcie karmienia, wiec moze mu sie w tym czasie odbic, czasami przysnie na kilka minut, wiec zmiana pieluchy pomaga go znowu wybudzic. Zreszta ja nigdy nie daje mu calej butli na raz (wypija pomiedzy 110-150ml), tylko daje mu 30-40 ml, robie krotka przerwe na odbicie i karmie dalej.
Jesli chodzi o spacery to nie chodze o regularnych porach, zalezy od tego jak sie wyrobie i w jakim humorze jest Antonio, czasami sie po prostu nie da. Staram sie jednak wychodzic codziennie, jesli tylko nie leje
Kapie go mniej wiecej o 6-7 wieczorem, bo po wieczornym jedzonku potrafi spac do 2, a nawet dluzej. Czasami chce jeszcze troche mleka o 21, wtedy spi do 4-6. Z tym, ze moj Antonio ma juz 2,5 miesiaca

Kapie go zawsze przed karmieniem, ale czasami stosuje maly trik. Zawijam Antosia w recznik, tak jak w otulaczek i tak go wkladam do wody. Jeszcze nie zdarzylo mi sie, aby zaplakal w kapieli, nawet jak jest bardzo glodny. Potem powoli odwijam jedna strone recznika, a potem druga, zostawiam recznik na dnie wanienki i go myje. Wydaje mi sie, ze Antos jest bardzo zrelaksowany i naprawde lubi kapiel
W taki sposob czasami kapie sie wczesniaki, aby zaoszczedzic im szoku, ale smialo mozna kapac w ten sposob jak dlugo sie chce.

Sie rozpisalam...
Mariolu wyczuwam lepsze samopoczucie , zazdroszczę snu
Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania , muszę przemyśleć sprawy organizacyjne
Co do kąpieli - my wkładamy Kubusia do wanienki zawiniętego w pieluszkę tetrową, ale czasem i tak jest mega płacz , ale On ma dopiero 12 dni, to chyba ma prawo, nie?

Cytat:
Witajcie Mamuśki

Anusia serdeczne gratulacje , naprawdę się uwinęłaś .

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
ad 1. u nas to różnie bywa.W zależności od stopnia głodu
Jak nie krzyczy ledwo otworzy oczka, to wiem ze zdaze ja przewinac.
Jak nie krzyczy a kupki a jeszcze nie robila to celowo jej nie przewijam bo wiem ze przy jedzonku jedna strona bedzie wchodzic a druga wychodzic Wiec czekam chwilke po odbiciu i delikatnie przewijam zeby sie nie ulało.
A jak jest bek w nieboglosy to ważniejsza jest jej butla niz pełen siusków pampers.

Ad2. A spacerki to jak sie uda i w zaleznosci od pogody.Jak upał to staram sie isc przed poludniem, i potem popoludniu. Kapiel z racji tego ze nie jest u nas wszystko uregulowane to raz kapiel jest kolo 19-20 lub jak wczoraj ok22.
Dzis dochodzi 19 i czekam az sie obudzi zeby ją wykapac, a ze pol niedzieli spedzilismy rodzinnie nad jeziorkiem to swierze powietrze i plusk wody sprawilo ze dzieci (moje i siostry) slodko spaly a po drzemce dopisał wiekszy apetyt wiec z pelniejszym brzuszkiem moze dluzej spac.
Jak juz wpadniemy w rytm planuje stała pore kapieli Laurki.
Kasiu dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi , może skorzystam z jakiejś rady/sposobu bardziej doświadczonej mamy . U nas też właśnie nie ma jeszcze ustalonego rytmu, ale jesteśmy w domku 9 dni, to jeszcze się nie udało tego wypracować.

Mam jeszcze pytanie do mam karmiących wyłącznie piersią, nie używających butli, jak podajecie dzieciaczkom witaminę K? Chodzi mi o szczegóły techniczne

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 20:17   #395
UnholyOne
Ola-Unhola

Hej Dziewczynki
Piszę jedną ręką, także za bardzo się nie rozpiszę
O już Małż Małego wziął, to mam i drugą

Jeżeli chodzi o kapanie, to nam jakoś wychodzi codziennie ok 21-21.30. Kąpię raczej po karmieniu 30-45 in, bo jak raz spróbowałam przed to ryk był niesamowity
Spacerki-dopiero były 3, ale raczej późniejszym popołudniem, bo w ciągu dnia upał.
Co do przewijania, to robię to raczej po. Chyba, że wyczuję mega śmierdzącego kupalka . Wtedy muszę sie uwinąć szybciutko z Małym, Głodomorkiem

Wit. K podaje przed karmieniem na łyżeczce. Lekarka zabroniła wyciskania prosto z kapsułki - mimo takiej instrukcji na opakowaniu. Jej zdaniem grozi to zakrztuszeniem (może wyśliznąć się z ręki i wpaść do gardziołka)

Anusia
, serdecznie gratuluję. Czekam na fotki

Mariolu, cieszę się, że dni mijają Ci bardzo miło. I tak jak napisały dziewczyny - super, że masz takie dobre samopoczucie

Kasiu
, co do esputiconu, to działa Rano była śliczna kupeczka i Mały juz tak nie marudził. Teraz ma troszkę gorszą chwilkę, ale zaraz dam kropelki i mam nadzieję, że będzie dobrze spał.

Lecę, bo Mały chce cycusia
Dobrej nocki
Stary 2009-08-09, 20:28   #396
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Cześć dziewczynki
Mam pytanko, a nawet dwa

Czy przewijacie swoje maluchy przed czy po jedzeniu? My przed, ale zwykle jest taki koncert, że ho ho

I czy chodzicie na spacerki i kąpiecie mniej więcej o jednakowych porach? I czy kąpiecie na "głodniaka"?

Dziś byliśmy na drugim spacerku, przedwczoraj na pierwszym, wczoraj nie wyszliśmy, bo Kuba tak płakał przy przewijaniu, że cały się spocił i bałam się, żeby Go nie przewiało, a już było po 18-ej, więc odpuściliśmy. W gondolce zmieściłby się jeszcze jeden Kuba

I chyba Mały urósł, bo dziś chciałam założyć Mu śpioszki, które miał założone w szpitalu i były za małe .

Mam nadzieję, że z czasem uda mi się udzielać regularnie

Pozdrawiam Was serdecznie
hejka
ja przewijam przed jedzeniem - zaraz po jedzeniu nie powinno sie bo moze ulac, a ze moj czesto ulewa wiec jak go przewine po jedzeniu to wiadomo
no chyba, ze zwali kupe w trakcie jedzenie to wtedy po jedzeniu rowniez go przewijam - ale maly juz sobie chyba unormowal i nie robi tak jak na poczatku, ze przed jedzeniem, w trakcie i po

spacerki sa o roznej porze - zalezy kiedy mam czas

kapie malego przed jedzeniem (rowniez z powodu ulewania) albo jakies pol godziny po jedzeniu jak juz mu sie ulozy
na poaczatku kapalam o roznych godzinach bo TZ pozno z pracy wracal ale teraz staram sie unormowac mu czas zeby mial stale pory - to bardzo wazne dla dzieciaczka
Eryka od urodzenia do dzis kapie o jednej i tej samej godzinie - poza wakacjami bo wiadomo, ze w wakacje to dluzej czesto na dworzu siedzimy
Cytat:
Witajcie Mamuśki

gratuluje synusia, szybkiego porodu i braku naciecia
Cytat:
Mam jeszcze pytanie do mam karmiących wyłącznie piersią, nie używających butli, jak podajecie dzieciaczkom witaminę K? Chodzi mi o szczegóły techniczne
ja wyciskam bezposrednio z kapsulki do buzki
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-09, 22:30   #397
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o kapanie, to nam jakoś wychodzi codziennie ok 21-21.30. Kąpię raczej po karmieniu 30-45 in, bo jak raz spróbowałam przed to ryk był niesamowity
Spacerki-dopiero były 3, ale raczej późniejszym popołudniem, bo w ciągu dnia upał.
Co do przewijania, to robię to raczej po. Chyba, że wyczuję mega śmierdzącego kupalka . Wtedy muszę sie uwinąć szybciutko z Małym, Głodomorkiem

Wit. K podaje przed karmieniem na łyżeczce. Lekarka zabroniła wyciskania prosto z kapsułki - mimo takiej instrukcji na opakowaniu. Jej zdaniem grozi to zakrztuszeniem (może wyśliznąć się z ręki i wpaść do gardziołka)
(...)
Kasiu[/B], co do esputiconu, to działa Rano była śliczna kupeczka i Mały juz tak nie marudził. Teraz ma troszkę gorszą chwilkę, ale zaraz dam kropelki i mam nadzieję, że będzie dobrze spał.
, może coś sensownego sklecę z Waszych zwyczajów . I dzięki za odpowiedź co do sposobu podawania witaminy , muszę kupić taką małą łyżeczkę

UnholyOne a ten Esputicon podajesz na własną rękę, czy po konsultacji z pediatrą?

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
hejka
ja przewijam przed jedzeniem - zaraz po jedzeniu nie powinno sie bo moze ulac, a ze moj czesto ulewa wiec jak go przewine po jedzeniu to wiadomo
no chyba, ze zwali kupe w trakcie jedzenie to wtedy po jedzeniu rowniez go przewijam - ale maly juz sobie chyba unormowal i nie robi tak jak na poczatku, ze przed jedzeniem, w trakcie i po

spacerki sa o roznej porze - zalezy kiedy mam czas

kapie malego przed jedzeniem (rowniez z powodu ulewania) albo jakies pol godziny po jedzeniu jak juz mu sie ulozy
na poaczatku kapalam o roznych godzinach bo TZ pozno z pracy wracal ale teraz staram sie unormowac mu czas zeby mial stale pory - to bardzo wazne dla dzieciaczka
Eryka od urodzenia do dzis kapie o jednej i tej samej godzinie - poza wakacjami bo wiadomo, ze w wakacje to dluzej czesto na dworzu siedzimy
(...)
ja wyciskam bezposrednio z kapsulki do buzki
Dzięki za odpowiedzi na nurtujące początkującą mamusię pytania , też będę starała się pewne rzeczy uregulować, bo wiem, że to ważne dla dziecia

Uciekam, dobranoc

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-09, 23:36   #398
mariolasl
Zakorzenienie

katarzynka00, Miramej, UnholyOne
Mysle, ze tabletki zaczynaja wreszcie dzialac, zreszta uprzedzono mnie, ze moze to potrwac 3 tygodnie, ktore wlasnie minely
Faktycznie, ja rowniez widze poprawe samopoczucia u siebie, mysle, ze istotny jest fakt (odpukac), ze Antonio nie daje mi zdrowotnie powodow do zmartwien i wszystko (jak na razie) przebiega ksiazkowo, a tego, co jest i tak sie nie da juz odkrecic, wiec...

Dla mnie jeszcze za wczesnie, aby sie klasc, niestety sen mi sie jeszcze nie wyregulowal, wiec pobuszuje po sieci. I tak musze podjac decyzje co do lezaczka, nie wiem na jaki sie zdecydowac. Moj maz zachwycony jest Chicco

Miramej, sprobuj zamiast pieluszki normalnego recznika (ja mam taki grubszy), moze to spowoduje roznice.
Stary 2009-08-10, 07:35   #399
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

Kasiu
, co do esputiconu, to działa Rano była śliczna kupeczka i Mały juz tak nie marudził. Teraz ma troszkę gorszą chwilkę, ale zaraz dam kropelki i mam nadzieję, że będzie dobrze spał.
dzięki
przestrzegam zelaznej zasady, ze nie odkladam Laury dopoki jej sie nie odbije i od tamtego razu nie byla zagazowana

Oczywiscie w pogotowiu specyfiki są.

Cytat:
... I tak musze podjac decyzje co do lezaczka, nie wiem na jaki sie zdecydowac. Moj maz zachwycony jest Chicco
ja tez bede szukac jakiegos lezaczka, ale takiego prostego i najzwyklejszego.

Jestesmy juz na nozkach.Ja po sniadanku i przy kawce.Mala na stole w foteliku
Po nocnym karmieniu odkladam ja do lozeczka i jest spokoj a po pierwszym porannym nie ma takiej opcji...Po prostu nie chce juz lezec,spac, byc w lozeczku i grymasi, placze,halas robi, wiec trzeba sie zebrac w sobie i wstac.Dzieki temu dzien dluzszy.Zdaze dom posprzatac nim polozna przyjedzie i poprasuje malej ubranka zeby miala w czym chodzic.Widac golym okiem jak rosnie.Wiecej miejsca w gondolce zajmuje no i ciuszki coraz ładniej leza na niej

Stary 2009-08-10, 09:28   #400
frida110
Zakorzenienie

Dzień dobry Kolejna nocka za nami Wczoraj miałyśmy równo tydzień i wczoraj odpadł nam kikut pępowinowy. Czy pępęk mam jeszcze przemywać spirytusem? Bo dzisiaj zobaczyłam tam taką zaschniętą wydzielinę (ale nie z krwią).
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 09:33   #401
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

witajcie
ja tez juz na nogach - dzis byla calkiem fajna noc, maly zasnal o 22, potem obudzil sie ok 2, potem o 5.30 i potem o 8

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Kolejna nocka za nami Wczoraj miałyśmy równo tydzień i wczoraj odpadł nam kikut pępowinowy. Czy pępęk mam jeszcze przemywać spirytusem? Bo dzisiaj zobaczyłam tam taką zaschniętą wydzielinę (ale nie z krwią).
tak powinno sie przemywac - trzeba wziac patyczek taki zwykly do ucha i rozchylac pepuszek i tam w srodku go przemywac, moj maly ma miesiac a dalej mu raz dziennie przemywam
Stary 2009-08-10, 09:41   #402
Miramej
Zakorzenienie

Cześć Mamusie

Kubuś sobie śpi, a ja mam chwilkę na wizaż z inką . Dziś zapisaliśmy się na USG bioderek, idziemy 18-go sierpnia , próbuję jeszcze umówić się na wizytę do pediatry, ale jest okres urlopowy, więc są miejsca dla dzieci chorych, no ale zobaczymy...

Cytat:
katarzynka00, Miramej, UnholyOne
Mysle, ze tabletki zaczynaja wreszcie dzialac, zreszta uprzedzono mnie, ze moze to potrwac 3 tygodnie, ktore wlasnie minely
Faktycznie, ja rowniez widze poprawe samopoczucia u siebie, mysle, ze istotny jest fakt (odpukac), ze Antonio nie daje mi zdrowotnie powodow do zmartwien i wszystko (jak na razie) przebiega ksiazkowo, a tego, co jest i tak sie nie da juz odkrecic, wiec...

Dla mnie jeszcze za wczesnie, aby sie klasc, niestety sen mi sie jeszcze nie wyregulowal, wiec pobuszuje po sieci. I tak musze podjac decyzje co do lezaczka, nie wiem na jaki sie zdecydowac. Moj maz zachwycony jest Chicco

Miramej, sprobuj zamiast pieluszki normalnego recznika (ja mam taki grubszy), moze to spowoduje roznice.
Mariola teraz musi być już tylko lepiej , jesteś dzielną kobietą , a jak Ci bdzie źle to nam napiszesz i Ci ulży

Dzięki za pomysł z ręcznikiem, muszę się pochwalić, że wczoraj nasz synek nie płakał w kąpieli , dopiero potem, jak już się zniecierpliwił zabiegami pielęgnacyjnymi i poczuł się głodny

Cytat:
ja tez bede szukac jakiegos lezaczka, ale takiego prostego i najzwyklejszego.

Jestesmy juz na nozkach.Ja po sniadanku i przy kawce.Mala na stole w foteliku
Po nocnym karmieniu odkladam ja do lozeczka i jest spokoj a po pierwszym porannym nie ma takiej opcji...Po prostu nie chce juz lezec,spac, byc w lozeczku i grymasi, placze,halas robi, wiec trzeba sie zebrac w sobie i wstac.Dzieki temu dzien dluzszy.Zdaze dom posprzatac nim polozna przyjedzie i poprasuje malej ubranka zeby miala w czym chodzic.Widac golym okiem jak rosnie.Wiecej miejsca w gondolce zajmuje no i ciuszki coraz ładniej leza na niej
Też może rozejrzę się za leżaczkiem, choć na oku mam taki jeden Fisher Price .
Kasiu, a ile Laurka miała wzrostu, jak się urodziła?

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
Kurczę, zazdroszczę . Kubuś jutro skończy 2 tygodnie, a kikut jest . W szpitalu położne nie pokazały, jak prawidłowo dbać o pępek, dopiero położna na wizycie patronażowej i zła jestem, bo pewnie gdybym od początku robiła dobrze, to kikut byłby już wspomnieniem

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2009-08-10 o 09:38
Stary 2009-08-10, 10:09   #403
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Witam

Weroniczka tez dala mi pospac dzis- wstawalam o 1 i 4 , no a o 7 to juz i tak sie obudzilam wiec luzil, teraz znowu smacznie spi juz 2 godzinki

nawet pocwiczylam brzuszki , a i koejny kg za mna

powiem wam ze wole jak mala dostaje mleko modyfikowane bo wazniejsze dla mnie jest ze nic ja nie boli i jest zadwolona i fajnie spi, a z mojego to byla masakra- brzuszek ja bolal mimo ze diete mialam, nie spala bo byla ciagle glodna.....

wiec tak jak kiedys Kasia napisala -mama i dziecko zadowolone

wczoraj szukalam sposobow zeby pokarm mi szybko zanikl, bo i tak jest go malo, wiec pije szalwie 3 razy dziennie-ma dzialanie zmniejszajace laktacje a w nadmiarze prowadzi do zaniku pokarmu.......ciekawe czy poskutkuje

oooo wlasnie maja mnie wola

Cytat:
Cześć Mamusie

Kubuś sobie śpi, a ja mam chwilkę na wizaż z inką . Dziś zapisaliśmy się na USG bioderek, idziemy 18-go sierpnia , próbuję jeszcze umówić się na wizytę do pediatry, ale jest okres urlopowy, więc są miejsca dla dzieci chorych, no ale zobaczymy...

Kurczę, zazdroszczę . Kubuś jutro skończy 2 tygodnie, a kikut jest . W szpitalu położne nie pokazały, jak prawidłowo dbać o pępek, dopiero położna na wizycie patronażowej i zła jestem, bo pewnie gdybym od początku robiła dobrze, to kikut byłby już wspomnieniem
my idziemy na bioderka 22 wrzesnia

mojej tez pepek nie odpadł , ale juz chyba niedlugo odpadnie bo pampers podraznil i krewka jest , wiec musze oczyszczac, wycielam teraz w pampersie luke zeby juz nie podraznial.......a body ma tez od krwi ubrudzone

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 10:14   #404
bravurka
BAN stały

Witam mamusie!!
mam taki problem.
Czy wiecie może coś o karminiu dziecka piersią gdy jestem przeziębiona?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
pozdrawiam
bravurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 10:43   #405
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez bravurka Pokaż wiadomość
Witam mamusie!!
mam taki problem.
Czy wiecie może coś o karminiu dziecka piersią gdy jestem przeziębiona?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
pozdrawiam
hej
tu jest artykul:
https://mamotoja.pl/niemowle_karmien...ykul,5646.html

a ja dzisiaj ide do ortopety z malym na 16.20
trzymajcie za nas kciuki
Stary 2009-08-10, 10:46   #406
bravurka
BAN stały

Cytat:
hej
tu jest artykul:
https://mamotoja.pl/niemowle_karmien...ykul,5646.html

trzymajcie za nas kciuki
dziękuje;*

bravurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 10:48   #407
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
my idziemy na bioderka 22 wrzesnia

mojej tez pepek nie odpadł , ale juz chyba niedlugo odpadnie bo pampers podraznil i krewka jest , wiec musze oczyszczac, wycielam teraz w pampersie luke zeby juz nie podraznial.......a body ma tez od krwi ubrudzone
czekoladko, a dlaczego tak późno te bioderka? Moja położna mówiła, żeby zrobić do 4-go tygodnia

Ja pampersa podwijam, żeby nie drażnił pępka, chciałbym, żeby już odpadł ten kikut.

Cytat:
trzymajcie za nas kciuki

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-10, 12:25   #408
UnholyOne
Ola-Unhola

Dzieńdoberek

Cytat:

UnholyOne a ten Esputicon podajesz na własną rękę, czy po konsultacji z pediatrą?
Pani w aptece poleciła.
Jest bezpieczny, bo jest to lek, który nie wchłania się z przewodu pokarmowego i jest wydalany w niezmienionej postaci

Cytat:
dzięki
przestrzegam zelaznej zasady, ze nie odkladam Laury dopoki jej sie nie odbije i od tamtego razu nie byla zagazowana

Oczywiscie w pogotowiu specyfiki są.
Ja tez czekam aż sie odbije
Ale niestety mimo tego brzusio pobolewa.
Widocznie taka natura. Jedno moje dziecko nie miało problemów, a drugie ma. Musi być równowaga w przyrodzie

Cytat:
Cześć Mamusie

Mariola teraz musi być już tylko lepiej , jesteś dzielną kobietą , a jak Ci bdzie źle to nam napiszesz i Ci ulży

Dzięki za pomysł z ręcznikiem, muszę się pochwalić, że wczoraj nasz synek nie płakał w kąpieli , dopiero potem, jak już się zniecierpliwił zabiegami pielęgnacyjnymi i poczuł się głodny

Też może rozejrzę się za leżaczkiem, choć na oku mam taki jeden Fisher Price .

---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Nasz też jeszcze ma kikuta, a dzisiaj o 8.40 skończył 2 tygodnie
Chciałabym, żeby odpadł, bo nie lubię tego "tematu"

Cytat:
czekoladko, a dlaczego tak późno te bioderka? Moja położna mówiła, żeby zrobić do 4-go tygodnia

Ja pampersa podwijam, żeby nie drażnił pępka, chciałbym, żeby już odpadł ten kikut.

My mamy iśc na kontrolę po 6 tyg
Stary 2009-08-10, 13:52   #409
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

bo polozna powiedziala ze po 6 tygodniach sie idzie na bioderka, wiec zadzwonilam i podano mi taki termin

ja tez sie boje o ten pępek.......i tez chce zeby juz go nie bylo

mala wlasnie spi od godzinki, a wczesniej walczylam z nia 2 godziny!! napila sie, ale nie chciala spac, ponosilam na raczkach, poulewala......
az w koncu znowu chciala mleczka bo miala niedosyt 20ml hehe i w koncu zasnela
obcielam jej paznokcie jak spi ale tylko w jednej raczce, bo ta druga ma schowana i w łapce, bo miala caly brzuszek podrapany

troche sie martwilam tym jej ulewaniem ale czytalam ze to normalne i moze z czasem minie, z jednej strony juz wole jak ulewa niz jakby miala miec kolki

mysmy juz mialy pare odwiedzin i Weroniczka dostala tyle superowych ciuszkow-same wyjsciowe dostala tez karuzele do lozeczka -taka z lampka i pilotem, sa 2 muzyczki-kolysanka i powazna, jest mikrofon gdzie moge nagrac swoj glos-no bajer !!

i kaske tez dostala -schowalam jej do skarbonki

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2009-08-10 o 13:54
Stary 2009-08-10, 14:04   #410
eleeri
Zakorzenienie

Cześć kochane ,
Weszłam na forum poczytać co u Was (kosztem mojego snu oczywiście)
U mnie Mały daje tak popalić, że już nawet małż stwierdził, że nie chce drugiego dziecka.
Normalnie załamka, nawet nie chce mi się pisać.
Trzymajcie się ciepło, pa.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

Edytowane przez eleeri
Czas edycji: 2009-08-10 o 14:06
eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 14:36   #411
anusia_82
Zadomowienie

GG do anusia_82

Dzień dobry Mmuśki

Oto zdjęcie Serafinka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00935p.jpg (23,1 KB, 39 załadowań)

Serafinek przyszedł na świat 5 sierpnia 2009

Gabriel przyszedł na świat 11 stycznia 2011
anusia_82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 15:55   #412
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

moja niunia była najmniejszym krasnalkiem ze wszystkich dzieciaczków bo miała "aż" 48cm

A ja pielegnowalam kikutek jak nalezy i do teraz nie odpadl przy kazdej pieluszce kosmetyke wykonywalam i nic, jest suchy a odpasc nie chce.

Cytat:

powiem wam ze wole jak mala dostaje mleko modyfikowane bo wazniejsze dla mnie jest ze nic ja nie boli i jest zadwolona i fajnie spi, a z mojego to byla masakra- brzuszek ja bolal mimo ze diete mialam, nie spala bo byla ciagle glodna.....

wiec tak jak kiedys Kasia napisala -mama i dziecko zadowolone

wczoraj szukalam sposobow zeby pokarm mi szybko zanikl, bo i tak jest go malo, wiec pije szalwie 3 razy dziennie-ma dzialanie zmniejszajace laktacje a w nadmiarze prowadzi do zaniku pokarmu.......ciekawe czy poskutkuje
ciesze sie ze masz takie podejscie.Próbowalas, nie wyszlo wiec nic na siłe I jak sama zauwazylas coreczka zadowolona, najedzona a mamunia szczesliwa

kolezance pani od laktacji zaleciła na wstrzymanie picie szałwii 5x dziennie.

Cytat:

a ja slyszalam ze do 9tyg.
Na NFZ terminy sa mega wiec my sie i tak nie wstrzelimy

(powariowala trzcionka )

tymczasem ide sie zdrzemnac z coreczka, bo ja dzis juz wysprzatalam caly domek, umylam okna,wyszorowalam łazienke,podlogi,zmienila m posciele,popralamwszystko , zaliczylysmy slugi spacerek wiec teraz mala siesta sie nam nalezy.No i w nocy wstawalam do malej, pomimo umowy z mezusie ze 1 wstaje karmic ja a raz on.Tak slodko spal a mi nie bylo ciezko wiec ja wstawalam, a teraz to odczuwam.Tymbardziej ze czekam ostatnio ok30min az jej sie odbije.Ani klepanie po pleckach ani glebsze przezucenie przez ramie nic nie daje.Conajwyzej fontanne nadtrawionego mleczka
Macie jakies sposoby?

Stary 2009-08-10, 15:56   #413
frida110
Zakorzenienie

Cytat:

Mi w szpitalu pielęgniarki od noworodków prawie też nic nie pokazały A nie chciałam pytać, bo na moją salę wpadały jak po ogień. Tylko jedna pokazała co z pępkiem robić, ale to przez to, że najpierw instruowała mnie do umieszczania małej pod lampą i zakładania tych gogli. I temat pępka wyszedł w międzyczasie.

Cytat:
bo polozna powiedziala ze po 6 tygodniach sie idzie na bioderka, wiec zadzwonilam i podano mi taki termin

mala wlasnie spi od godzinki, a wczesniej walczylam z nia 2 godziny!! napila sie, ale nie chciala spac, ponosilam na raczkach, poulewala......
obcielam jej paznokcie jak spi ale tylko w jednej raczce, bo ta druga ma schowana i w łapce, bo miala caly brzuszek podrapany

troche sie martwilam tym jej ulewaniem ale czytalam ze to normalne i moze z czasem minie, z jednej strony juz wole jak ulewa niz jakby miala miec kolki

mysmy juz mialy pare odwiedzin i Weroniczka dostala tyle superowych ciuszkow-same wyjsciowe dostala tez karuzele do lozeczka -taka z lampka i pilotem, sa 2 muzyczki-kolysanka i powazna, jest mikrofon gdzie moge nagrac swoj glos-no bajer !!

Czekoladko ja dzisiaj chciałam wyjść do banku około 10 (o tej porze mała była już najedzona i powinna spać). No właśnie powinna, a ona oczy otwarte i się rozgląda Tak dotrwała do godziny 14, w międzyczasie karmiona kilka razy, przewinięta. Babcia w pogotowiu, troszkę się bała, że mała zacznie płakać, ale Kinga była dzielna i nie płakała przez całą moją nieobecność.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-10, 16:54   #414
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Pani w aptece poleciła.
Jest bezpieczny, bo jest to lek, który nie wchłania się z przewodu pokarmowego i jest wydalany w niezmienionej postaci
Dzięki za odpowiedź , udało nam się zapisać na jutro do pediatry, więc jeszcze ją podpytam, ale już zapisałam nazwę

Cytat:
Nasz też jeszcze ma kikuta, a dzisiaj o 8.40 skończył 2 tygodnie
Chciałabym, żeby odpadł, bo nie lubię tego "tematu"

My mamy iśc na kontrolę po 6 tyg
Pocieszyłaś mnie trochę z tym kikutem, też czekam z niecierpliwością, żeby odpadł

To mój Kubuś pójdzie na USG po skończeniu 3 tygodni, szukałam w necie i nie ma jednoznacznego terminu, choć 6 tygodni powtarza się chyba najczęściej.

Cytat:

Już rozumiem z bioderkami , hehe pępek nasz wróg

Kubuś dzisiaj też cały dzień jest niespokojny, śpi po godzinkę, potem kwęka, ale to przez to, że nie mógł zrobić kupki (już zrobił ), pewnie Mu do tego gorąco. Też muszę obciąć paznokietki, bo całą buźkę sobie dzisiaj poorał , łapki zdejmuje w 2 sekundy, skarpety nałożone po łokcie w minutę .

Co do ulewania - podobno to dobrze, że dzidzia ulewa, tak powiedziała mi jakaś położna w szpitalu , bo wtedy dziecko przybiera na wadze (nie odpowiadam za prawdziwość tego stwierdzenia )

My na razie wstrzymalismy odwiedziny, może w przyszłym tygodniu otworzymy drzwi dla odwiedzających

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Cześć kochane ,
Weszłam na forum poczytać co u Was (kosztem mojego snu oczywiście)
U mnie Mały daje tak popalić, że już nawet małż stwierdził, że nie chce drugiego dziecka.
Normalnie załamka, nawet nie chce mi się pisać.
Trzymajcie się ciepło, pa.
, eleeri my wszystkie przez to przechodzimy, z mniejszym lub większym natężeniem

Cytat:
Dzień dobry Mmuśki

Oto zdjęcie Serafinka
Ale malutki , piękny

Cytat:
moja niunia była najmniejszym krasnalkiem ze wszystkich dzieciaczków bo miała "aż" 48cm

A ja pielegnowalam kikutek jak nalezy i do teraz nie odpadl przy kazdej pieluszce kosmetyke wykonywalam i nic, jest suchy a odpasc nie chce.
(...)

a ja slyszalam ze do 9tyg.
Na NFZ terminy sa mega wiec my sie i tak nie wstrzelimy

(powariowala trzcionka )

tymczasem ide sie zdrzemnac z coreczka, bo ja dzis juz wysprzatalam caly domek, umylam okna,wyszorowalam łazienke,podlogi,zmienila m posciele,popralamwszystko , zaliczylysmy slugi spacerek wiec teraz mala siesta sie nam nalezy.No i w nocy wstawalam do malej, pomimo umowy z mezusie ze 1 wstaje karmic ja a raz on.Tak slodko spal a mi nie bylo ciezko wiec ja wstawalam, a teraz to odczuwam.Tymbardziej ze czekam ostatnio ok30min az jej sie odbije.Ani klepanie po pleckach ani glebsze przezucenie przez ramie nic nie daje.Conajwyzej fontanne nadtrawionego mleczka
Macie jakies sposoby?
To naprawdę malutka Laurka się urodziła, 9 cm krótsza niż Kubuś . Ciekawe, kiedy te kikuty poodpadają

Ja zapisałam się prywatnie na USG bioderek, bo na NFZ to i do Nowego Roku bym się nie dostała

Kasia szacunek dla Ciebie za organizację , ja tylko przewijam, karmię, ledwo zdążę się umyć i coś zjeść. Resztę robi Małż, ale ostatnie dni Kuba non stop wisi na cycku

A to nie jest tak, że jak uleje, to nie musi się odbić?

Cytat:
Mi w szpitalu pielęgniarki od noworodków prawie też nic nie pokazały A nie chciałam pytać, bo na moją salę wpadały jak po ogień. Tylko jedna pokazała co z pępkiem robić, ale to przez to, że najpierw instruowała mnie do umieszczania małej pod lampą i zakładania tych gogli. I temat pępka wyszedł w międzyczasie.
Co do położnych na oddziale poporodowym - szkoda słów, nic ich nie interesowało

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2009-08-10 o 20:26
Stary 2009-08-10, 18:24   #415
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Kasia szacunek dla Ciebie za organizację , ja tylko przewijam, karmię, ledwo zdążę się umyć i coś zjeść. Resztę robi Małż, ale ostatnie dni Kuba non stop wisi na cycku

A to nie jest tak, że jak uleje, to nie musi się odbić?
hmmm. dziekuje jak mala pozwala to staram sie na maxa ten czas wykorzystac.
Jeden dzien taki byl ze nie mialam jak pojsc zrobic siusiu bo ona wciaz na rekach i marudzila, plakala itp.
Sa dni ze obiadu nie ugotuje albo lodowka jest pusta.To nie tak ze codziennie tak swiruje.
No i roznimy sie...butla kontra cyc, a to zasadnicza roznica
Organizacyjnie ogarnelam sie po kilkudniach w domu.
Maz tez pomaga.Teraz konczy mu sie 2tyg.urlopik-opieka na mnie i zostaniemy same.Jakos nie mam obaw

Mojej jak sie uleje to wlasnie w momencie odbicia wiec na czysty bek juz nie czekam.Dzis przed spacerem mnie ochrzciła...bluzka,spodni e,no i ona od body po porki, konczac na skrpetkach
Mala strozka tylko juz zwazona i woniła

Stary 2009-08-10, 20:33   #416
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm. dziekuje jak mala pozwala to staram sie na maxa ten czas wykorzystac.
Jeden dzien taki byl ze nie mialam jak pojsc zrobic siusiu bo ona wciaz na rekach i marudzila, plakala itp.
Sa dni ze obiadu nie ugotuje albo lodowka jest pusta.To nie tak ze codziennie tak swiruje.
No i roznimy sie...butla kontra cyc, a to zasadnicza roznica
Organizacyjnie ogarnelam sie po kilkudniach w domu.
Maz tez pomaga.Teraz konczy mu sie 2tyg.urlopik-opieka na mnie i zostaniemy same.Jakos nie mam obaw

Mojej jak sie uleje to wlasnie w momencie odbicia wiec na czysty bek juz nie czekam.Dzis przed spacerem mnie ochrzciła...bluzka,spodni e,no i ona od body po porki, konczac na skrpetkach
Mala strozka tylko juz zwazona i woniła
A ja jak Kuba pozwala, czytaj - śpi , też idę spać
No cyc jest na żądanie i przerwy mogą być różne, zależy, jak sobie mały ssak wymyśli

Ja w ogóle nie pionizuję Kuby, nie biorę Go do odbicia, tylko kładę na boczku , On mało ulewa na razie.
Podobno jak ulewa strawionym mleczkiem, to dobrze (znów cytuję za położną ze szpitala)

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-10, 21:46   #417
mariolasl
Zakorzenienie

Miramejku, ciesze sie, ze pomoglo

Anusiu, Serafinek slodki

Dzisiaj podczytywalam was z doskoku, ale Antos byl bardzo aktywny i nie dalam rady nic napisac.
Teraz wlasnie usypia (mam nadzieje).
Bylismy na usg bioderek i wyszlo dobrze, ale byc moze bedzie mial je powtorzone z uwagi na to, ze byl wczesniakiem.
Stary 2009-08-10, 23:48   #418
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

ja jestem udana - sciagalam TZ specjalnie z innego miasta zeby do ortopedy dojechac, ide do rejestracji, daje pani skierowanie i karteczke z godzina a ona mi pokazuje paclem na date - ja mowie, no co 11sty a ona: no wlasnie, dzis 10ty
hehe pomylily mi sie dni
jutro do ortopedy

a tak poza tym to dzien masakra - maly caly dzien placze, 5 minut snu i godzina placzu, najpierw pol dnia nie mogl kupy zrobic, potem zaczal ulewac i tryskac fontannami i robic zielone kupy
zadzwonilismy do ortopedy, kazal nam kupic jakies tam krople i mleko dla dzieci ulewajacych

i tu mam pytanie - ktoraz z mam pisala, ze kupuje dziecku Enfamil - Karolina albo Cass - jakim smoczkiem je podajecie? bo mojemu malemu albo nie smakuje albo nie leci, zwykle mleko pije normalnie a to nie i widze, ze sa w nich takie male grudeczki, moze to nie przelatuje przez najmniejszy smoczek?

dodam, ze moje dziecko zjadlo dzis w ciagu pol godziny 5 razy cyca i dalej wylo - chyba jednak mam zle mleczko

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

juz znalazlam na necie - musze kupic smoczek wieloprzeplywowy bo mam wolnoprzeplywowy

ps. anusia synus sliczny

maly w koncu zasnal - musial dojesc nana bo enfamilu nie dokonczyl - mam nadzieje, ze pospi ze trzy godziny i dostanie cycusia

dobranoc mamusie
Stary 2009-08-11, 07:32   #419
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w ogóle nie pionizuję Kuby, nie biorę Go do odbicia, tylko kładę na boczku , On mało ulewa na razie.
Podobno jak ulewa strawionym mleczkiem, to dobrze (znów cytuję za położną ze szpitala)
ja tez odkladalam na boczku, do czasu az siostra polozna w szpitalu odradzila- ze zgledu na bioderka.
Teraz to m.in zeby zagazowana nie byla czekam niekiedy po 30min i jestem spokojna, ze płaczu nie bedzie,a z ulewaniem to nie ma reguly.Nie wiem od czego to zalezy czasem uleje jak zje niepelna porcje, a czasem jak odrobinke wypije

Cytat:
a tak poza tym to dzien masakra - maly caly dzien placze, 5 minut snu i godzina placzu, najpierw pol dnia nie mogl kupy zrobic, potem zaczal ulewac i tryskac fontannami i robic zielone kupy
zadzwonilismy do ortopedy, kazal nam kupic jakies tam krople i mleko dla dzieci ulewajacych
ale mi ciebie szkoda
cały dzien płaczu i problem z kupka ulewanie

Stary 2009-08-11, 08:13   #420
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

ciesze sie ze masz takie podejscie.Próbowalas, nie wyszlo wiec nic na siłe I jak sama zauwazylas coreczka zadowolona, najedzona a mamunia szczesliwa

kolezance pani od laktacji zaleciła na wstrzymanie picie szałwii 5x dziennie.

powiem tobie ze juz pomaga ta szalwia bo cyce miekkie i nie bola, cos tam leci jak scisne, ale chyba coraz mniej

Cytat:
a ja od poczatku sama z mała jestem
mama pracuje, tż pracuje wiec jakos sama musze sobie radzic......dobrze ze mama ma wolne co drugi dzien

Cytat:

dodam, ze moje dziecko zjadlo dzis w ciagu pol godziny 5 razy cyca i dalej wylo - chyba jednak mam zle mleczko
to tak samo jak moja wyla po moim mleczku.......a teraz jest grzeczniutka

Cytat:
ja tez odkladalam na boczku, do czasu az siostra polozna w szpitalu odradzila- ze zgledu na bioderka.
Teraz to m.in zeby zagazowana nie byla czekam niekiedy po 30min i jestem spokojna, ze płaczu nie bedzie,a z ulewaniem to nie ma reguly.Nie wiem od czego to zalezy czasem uleje jak zje niepelna porcje, a czasem jak odrobinke wypije
Weronika tak samo, raz uleje duzo a raz wogole niezaleznie ile wypije....

Czy to normalne ze mała ma w nosku wydzielinke?
dzisiaj obudzila sie bo nie mogla oddychac przez nos, troche sciagnelam wydzielinki gruszka, ale dalej cos tam siedzi i nie chce wyjsc!
chyba kurde kupie ta fride! mam nadzieje ze to nie katarek, temp, mierzylam i nie ma......

Dominika 04.11.2014
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości