|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Witajcie Mamuśki
Melduję się na odchowalni. Wczoraj wróciłam ze szpitala z Synkiem Jestem strasznie szczęśliwa ![]() W środę byłam u mojego doktorka, nie podobało mu się ktg Małego i skierował mnie do spzitala, tam stwierdzili że jest małowodzie a jeszcze mój wywiad był obciążający (astma i po leczeniu niepłodności) więc trafiłam na patologie ale tylko na godzinkę bo podali mi oksy uwinęłam się w 2,5 godziny poszło tak szybko że prawie zemdlałam ale dałam radę Obyło się bez nacięcia i czuję się naprawdę super.Akcja porodowa była tak szybka, że mój mąż ledwo zdążył dowieźć mi torbę 0 była opcja rodzenia w sukience ![]() Poród rodzinny to piękna sprawa Odezwę się w wolnej chwili
|
#392 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Cytat:
|
|
#393 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak nie krzyczy ledwo otworzy oczka, to wiem ze zdaze ja przewinac. Jak nie krzyczy a kupki a jeszcze nie robila to celowo jej nie przewijam bo wiem ze przy jedzonku jedna strona bedzie wchodzic a druga wychodzic Wiec czekam chwilke po odbiciu i delikatnie przewijam zeby sie nie ulało.A jak jest bek w nieboglosy to ważniejsza jest jej butla niz pełen siusków pampers. Ad2. A spacerki to jak sie uda i w zaleznosci od pogody.Jak upał to staram sie isc przed poludniem, i potem popoludniu. Kapiel z racji tego ze nie jest u nas wszystko uregulowane to raz kapiel jest kolo 19-20 lub jak wczoraj ok22. Dzis dochodzi 19 i czekam az sie obudzi zeby ją wykapac, a ze pol niedzieli spedzilismy rodzinnie nad jeziorkiem to swierze powietrze i plusk wody sprawilo ze dzieci (moje i siostry) slodko spaly a po drzemce dopisał wiekszy apetyt wiec z pelniejszym brzuszkiem moze dluzej spac.Jak juz wpadniemy w rytm planuje stała pore kapieli Laurki. Cytat:
ja tez ![]() No i widze ze samopoczucie Twoje Mariolko jest nadwyraz dobre czesciej do nas zagladasz i posty bija wiekszy optymizmem.Tak trzymac
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2009-08-09 o 18:51 |
||
|
|
|
#394 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania , muszę przemyśleć sprawy organizacyjne ![]() Co do kąpieli - my wkładamy Kubusia do wanienki zawiniętego w pieluszkę tetrową, ale czasem i tak jest mega płacz , ale On ma dopiero 12 dni, to chyba ma prawo, nie? ![]() Cytat:
.Cytat:
. U nas też właśnie nie ma jeszcze ustalonego rytmu, ale jesteśmy w domku 9 dni, to jeszcze się nie udało tego wypracować.Mam jeszcze pytanie do mam karmiących wyłącznie piersią, nie używających butli, jak podajecie dzieciaczkom witaminę K? Chodzi mi o szczegóły techniczne
|
|
|
#395 |
|
Ola-Unhola
|
Hej Dziewczynki
![]() Piszę jedną ręką, także za bardzo się nie rozpiszę ![]() O już Małż Małego wziął, to mam i drugą ![]() Jeżeli chodzi o kapanie, to nam jakoś wychodzi codziennie ok 21-21.30. Kąpię raczej po karmieniu 30-45 in, bo jak raz spróbowałam przed to ryk był niesamowity ![]() Spacerki-dopiero były 3, ale raczej późniejszym popołudniem, bo w ciągu dnia upał. Co do przewijania, to robię to raczej po. Chyba, że wyczuję mega śmierdzącego kupalka . Wtedy muszę sie uwinąć szybciutko z Małym, Głodomorkiem ![]() Wit. K podaje przed karmieniem na łyżeczce. Lekarka zabroniła wyciskania prosto z kapsułki - mimo takiej instrukcji na opakowaniu. Jej zdaniem grozi to zakrztuszeniem (może wyśliznąć się z ręki i wpaść do gardziołka) Anusia, serdecznie gratuluję. Czekam na fotki ![]() Mariolu, cieszę się, że dni mijają Ci bardzo miło. I tak jak napisały dziewczyny - super, że masz takie dobre samopoczucie Kasiu, co do esputiconu, to działa Rano była śliczna kupeczka i Mały juz tak nie marudził. Teraz ma troszkę gorszą chwilkę, ale zaraz dam kropelki i mam nadzieję, że będzie dobrze spał.Lecę, bo Mały chce cycusia ![]() Dobrej nocki
|
#396 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() ja przewijam przed jedzeniem - zaraz po jedzeniu nie powinno sie bo moze ulac, a ze moj czesto ulewa wiec jak go przewine po jedzeniu to wiadomo no chyba, ze zwali kupe w trakcie jedzenie to wtedy po jedzeniu rowniez go przewijam - ale maly juz sobie chyba unormowal i nie robi tak jak na poczatku, ze przed jedzeniem, w trakcie i po ![]() spacerki sa o roznej porze - zalezy kiedy mam czas kapie malego przed jedzeniem (rowniez z powodu ulewania) albo jakies pol godziny po jedzeniu jak juz mu sie ulozy na poaczatku kapalam o roznych godzinach bo TZ pozno z pracy wracal ale teraz staram sie unormowac mu czas zeby mial stale pory - to bardzo wazne dla dzieciaczka Eryka od urodzenia do dzis kapie o jednej i tej samej godzinie - poza wakacjami bo wiadomo, ze w wakacje to dluzej czesto na dworzu siedzimy Cytat:
![]() ja wyciskam bezposrednio z kapsulki do buzki
|
|
|
#397 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, może coś sensownego sklecę z Waszych zwyczajów . I dzięki za odpowiedź co do sposobu podawania witaminy UnholyOne a ten Esputicon podajesz na własną rękę, czy po konsultacji z pediatrą? Cytat:
Uciekam, dobranoc
|
|
|
#398 |
|
Zakorzenienie
|
katarzynka00, Miramej, UnholyOne
Mysle, ze tabletki zaczynaja wreszcie dzialac, zreszta uprzedzono mnie, ze moze to potrwac 3 tygodnie, ktore wlasnie minely Faktycznie, ja rowniez widze poprawe samopoczucia u siebie, mysle, ze istotny jest fakt (odpukac), ze Antonio nie daje mi zdrowotnie powodow do zmartwien i wszystko (jak na razie) przebiega ksiazkowo, a tego, co jest i tak sie nie da juz odkrecic, wiec... ![]() Dla mnie jeszcze za wczesnie, aby sie klasc, niestety sen mi sie jeszcze nie wyregulowal, wiec pobuszuje po sieci. I tak musze podjac decyzje co do lezaczka, nie wiem na jaki sie zdecydowac. Moj maz zachwycony jest Chicco ![]() Miramej, sprobuj zamiast pieluszki normalnego recznika (ja mam taki grubszy), moze to spowoduje roznice.
|
#399 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przestrzegam zelaznej zasady, ze nie odkladam Laury dopoki jej sie nie odbije i od tamtego razu nie byla zagazowana ![]() Oczywiscie w pogotowiu specyfiki są. Cytat:
Jestesmy juz na nozkach.Ja po sniadanku i przy kawce.Mala na stole w foteliku ![]() Po nocnym karmieniu odkladam ja do lozeczka i jest spokoj a po pierwszym porannym nie ma takiej opcji...Po prostu nie chce juz lezec,spac, byc w lozeczku i grymasi, placze,halas robi, wiec trzeba sie zebrac w sobie i wstac.Dzieki temu dzien dluzszy.Zdaze dom posprzatac nim polozna przyjedzie i poprasuje malej ubranka zeby miala w czym chodzic.Widac golym okiem jak rosnie.Wiecej miejsca w gondolce zajmuje no i ciuszki coraz ładniej leza na niej
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||
|
|
|
#400 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Kolejna nocka za nami Wczoraj miałyśmy równo tydzień i wczoraj odpadł nam kikut pępowinowy. |
|
|
|
#401 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
witajcie
![]() ja tez juz na nogach - dzis byla calkiem fajna noc, maly zasnal o 22, potem obudzil sie ok 2, potem o 5.30 i potem o 8 ![]() tak powinno sie przemywac - trzeba wziac patyczek taki zwykly do ucha i rozchylac pepuszek i tam w srodku go przemywac, moj maly ma miesiac a dalej mu raz dziennie przemywam
|
|
#402 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć Mamusie
Kubuś sobie śpi, a ja mam chwilkę na wizaż z inką . Dziś zapisaliśmy się na USG bioderek, idziemy 18-go sierpnia Cytat:
![]() Dzięki za pomysł z ręcznikiem, muszę się pochwalić, że wczoraj nasz synek nie płakał w kąpieli ![]() Cytat:
Kasiu, a ile Laurka miała wzrostu, jak się urodziła? ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- Cytat:
. Kubuś jutro skończy 2 tygodnie, a kikut jest . W szpitalu położne nie pokazały, jak prawidłowo dbać o pępek, dopiero położna na wizycie patronażowej i zła jestem, bo pewnie gdybym od początku robiła dobrze, to kikut byłby już wspomnieniem
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2009-08-10 o 09:38 |
|||
|
|
|
#403 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Weroniczka tez dala mi pospac dzis- wstawalam o 1 i 4 , no a o 7 to juz i tak sie obudzilam wiec luzil, teraz znowu smacznie spi juz 2 godzinki ![]() nawet pocwiczylam brzuszki , a i koejny kg za mna powiem wam ze wole jak mala dostaje mleko modyfikowane bo wazniejsze dla mnie jest ze nic ja nie boli i jest zadwolona i fajnie spi, a z mojego to byla masakra- brzuszek ja bolal mimo ze diete mialam, nie spala bo byla ciagle glodna..... wiec tak jak kiedys Kasia napisala -mama i dziecko zadowolone wczoraj szukalam sposobow zeby pokarm mi szybko zanikl, bo i tak jest go malo, wiec pije szalwie 3 razy dziennie-ma dzialanie zmniejszajace laktacje a w nadmiarze prowadzi do zaniku pokarmu.......ciekawe czy poskutkuje ![]() oooo wlasnie maja mnie wola ![]() Cytat:
mojej tez pepek nie odpadł , ale juz chyba niedlugo odpadnie bo pampers podraznil i krewka jest , wiec musze oczyszczac, wycielam teraz w pampersie luke zeby juz nie podraznial.......a body ma tez od krwi ubrudzone
|
|
#404 |
|
BAN stały
|
Witam mamusie!!
mam taki problem. Czy wiecie może coś o karminiu dziecka piersią gdy jestem przeziębiona? Z góry dziękuje za odpowiedz. pozdrawiam |
|
|
|
#405 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() tu jest artykul: https://mamotoja.pl/niemowle_karmien...ykul,5646.html a ja dzisiaj ide do ortopety z malym na 16.20 ![]() trzymajcie za nas kciuki
|
|
|
#406 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#407 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pampersa podwijam, żeby nie drażnił pępka, chciałbym, żeby już odpadł ten kikut. Cytat:
|
|
|
#408 | ||||
|
Ola-Unhola
|
Dzieńdoberek
![]() Cytat:
Jest bezpieczny, bo jest to lek, który nie wchłania się z przewodu pokarmowego i jest wydalany w niezmienionej postaci ![]() Cytat:
Ale niestety mimo tego brzusio pobolewa. Widocznie taka natura. Jedno moje dziecko nie miało problemów, a drugie ma. Musi być równowaga w przyrodzie ![]() Cytat:
![]() Chciałabym, żeby odpadł, bo nie lubię tego "tematu" Cytat:
|
|
#409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez sie boje o ten pępek.......i tez chce zeby juz go nie bylo mala wlasnie spi od godzinki, a wczesniej walczylam z nia 2 godziny!! napila sie, ale nie chciala spac, ponosilam na raczkach, poulewala...... az w koncu znowu chciala mleczka bo miala niedosyt 20ml hehe i w koncu zasnela ![]() obcielam jej paznokcie jak spi ale tylko w jednej raczce, bo ta druga ma schowana i w łapce, bo miala caly brzuszek podrapany troche sie martwilam tym jej ulewaniem ale czytalam ze to normalne i moze z czasem minie, z jednej strony juz wole jak ulewa niz jakby miala miec kolki ![]() mysmy juz mialy pare odwiedzin i Weroniczka dostala tyle superowych ciuszkow-same wyjsciowe i kaske tez dostala -schowalam jej do skarbonki
Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-08-10 o 13:54 |
|
|
|
|
#410 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć kochane
Weszłam na forum poczytać co u Was (kosztem mojego snu oczywiście)U mnie Mały daje tak popalić, że już nawet małż stwierdził, że nie chce drugiego dziecka. Normalnie załamka, nawet nie chce mi się pisać. Trzymajcie się ciepło, pa.
![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png Edytowane przez eleeri Czas edycji: 2009-08-10 o 14:06 |
|
|
|
#411 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry Mmuśki
Oto zdjęcie Serafinka
|
#412 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja pielegnowalam kikutek jak nalezy i do teraz nie odpadl przy kazdej pieluszce kosmetyke wykonywalam i nic, jest suchy a odpasc nie chce.Cytat:
I jak sama zauwazylas coreczka zadowolona, najedzona a mamunia szczesliwakolezance pani od laktacji zaleciła na wstrzymanie picie szałwii 5x dziennie. Cytat:
a ja slyszalam ze do 9tyg. Na NFZ terminy sa mega wiec my sie i tak nie wstrzelimy ![]() (powariowala trzcionka )tymczasem ide sie zdrzemnac z coreczka, bo ja dzis juz wysprzatalam caly domek, umylam okna,wyszorowalam łazienke,podlogi,zmienila m posciele,popralamwszystko , zaliczylysmy slugi spacerek wiec teraz mala siesta sie nam nalezy.No i w nocy wstawalam do malej, pomimo umowy z mezusie ze 1 wstaje karmic ja a raz on.Tak slodko spal a mi nie bylo ciezko wiec ja wstawalam, a teraz to odczuwam.Tymbardziej ze czekam ostatnio ok30min az jej sie odbije.Ani klepanie po pleckach ani glebsze przezucenie przez ramie nic nie daje.Conajwyzej fontanne nadtrawionego mleczka ![]() Macie jakies sposoby?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|||
|
|
|
#413 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie chciałam pytać, bo na moją salę wpadały jak po ogień. Tylko jedna pokazała co z pępkiem robić, ale to przez to, że najpierw instruowała mnie do umieszczania małej pod lampą i zakładania tych gogli. I temat pępka wyszedł w międzyczasie.Cytat:
|
||
|
|
|
#414 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To mój Kubuś pójdzie na USG po skończeniu 3 tygodni, szukałam w necie i nie ma jednoznacznego terminu, choć 6 tygodni powtarza się chyba najczęściej. Cytat:
![]() Kubuś dzisiaj też cały dzień jest niespokojny, śpi po godzinkę, potem kwęka, ale to przez to, że nie mógł zrobić kupki (już zrobił ), pewnie Mu do tego gorąco. Też muszę obciąć paznokietki, bo całą buźkę sobie dzisiaj poorał , łapki zdejmuje w 2 sekundy, skarpety nałożone po łokcie w minutę . Co do ulewania - podobno to dobrze, że dzidzia ulewa, tak powiedziała mi jakaś położna w szpitalu , bo wtedy dziecko przybiera na wadze (nie odpowiadam za prawdziwość tego stwierdzenia )My na razie wstrzymalismy odwiedziny, może w przyszłym tygodniu otworzymy drzwi dla odwiedzających ![]() Cytat:
Ale malutki , piękny ![]() Cytat:
. Ciekawe, kiedy te kikuty poodpadają ![]() Ja zapisałam się prywatnie na USG bioderek, bo na NFZ to i do Nowego Roku bym się nie dostała ![]() Kasia szacunek dla Ciebie za organizację ![]() A to nie jest tak, że jak uleje, to nie musi się odbić? ![]() Cytat:
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2009-08-10 o 20:26 |
||||||
|
|
|
#415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak mala pozwala to staram sie na maxa ten czas wykorzystac.Jeden dzien taki byl ze nie mialam jak pojsc zrobic siusiu bo ona wciaz na rekach i marudzila, plakala itp. Sa dni ze obiadu nie ugotuje albo lodowka jest pusta.To nie tak ze codziennie tak swiruje. No i roznimy sie...butla kontra cyc, a to zasadnicza roznica ![]() Organizacyjnie ogarnelam sie po kilkudniach w domu. Maz tez pomaga.Teraz konczy mu sie 2tyg.urlopik-opieka na mnie i zostaniemy same.Jakos nie mam obaw ![]() Mojej jak sie uleje to wlasnie w momencie odbicia wiec na czysty bek juz nie czekam.Dzis przed spacerem mnie ochrzciła...bluzka,spodni e,no i ona od body po porki, konczac na skrpetkach ![]() Mala strozka tylko juz zwazona i woniła
|
|
|
|
#416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, też idę spać ![]() No cyc jest na żądanie i przerwy mogą być różne, zależy, jak sobie mały ssak wymyśli ![]() Ja w ogóle nie pionizuję Kuby, nie biorę Go do odbicia, tylko kładę na boczku Podobno jak ulewa strawionym mleczkiem, to dobrze (znów cytuję za położną ze szpitala)
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
Miramejku, ciesze sie, ze pomoglo
![]() Anusiu, Serafinek slodki ![]() Dzisiaj podczytywalam was z doskoku, ale Antos byl bardzo aktywny i nie dalam rady nic napisac. Teraz wlasnie usypia (mam nadzieje ).Bylismy na usg bioderek i wyszlo dobrze, ale byc moze bedzie mial je powtorzone z uwagi na to, ze byl wczesniakiem.
|
#418 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ja jestem udana - sciagalam TZ specjalnie z innego miasta zeby do ortopedy dojechac, ide do rejestracji, daje pani skierowanie i karteczke z godzina a ona mi pokazuje paclem na date - ja mowie, no co 11sty
a ona: no wlasnie, dzis 10ty ![]() hehe pomylily mi sie dni jutro do ortopedy a tak poza tym to dzien masakra - maly caly dzien placze, 5 minut snu i godzina placzu, najpierw pol dnia nie mogl kupy zrobic, potem zaczal ulewac i tryskac fontannami i robic zielone kupy zadzwonilismy do ortopedy, kazal nam kupic jakies tam krople i mleko dla dzieci ulewajacych i tu mam pytanie - ktoraz z mam pisala, ze kupuje dziecku Enfamil - Karolina albo Cass - jakim smoczkiem je podajecie? bo mojemu malemu albo nie smakuje albo nie leci, zwykle mleko pije normalnie a to nie i widze, ze sa w nich takie male grudeczki, moze to nie przelatuje przez najmniejszy smoczek? dodam, ze moje dziecko zjadlo dzis w ciagu pol godziny 5 razy cyca i dalej wylo - chyba jednak mam zle mleczko ![]() ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- juz znalazlam na necie - musze kupic smoczek wieloprzeplywowy bo mam wolnoprzeplywowy ps. anusia synus sliczny ![]() maly w koncu zasnal - musial dojesc nana bo enfamilu nie dokonczyl - mam nadzieje, ze pospi ze trzy godziny i dostanie cycusia dobranoc mamusie
|
|
#419 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz to m.in zeby zagazowana nie byla czekam niekiedy po 30min i jestem spokojna, ze płaczu nie bedzie,a z ulewaniem to nie ma reguly.Nie wiem od czego to zalezy czasem uleje jak zje niepelna porcje, a czasem jak odrobinke wypijeCytat:
cały dzien płaczu i problem z kupka ulewanie
||
|
|
|
#420 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiem tobie ze juz pomaga ta szalwia bo cyce miekkie i nie bola, cos tam leci jak scisne, ale chyba coraz mniej Cytat:
mama pracuje, tż pracuje wiec jakos sama musze sobie radzic......dobrze ze mama ma wolne co drugi dzien ![]() Cytat:
Cytat:
Czy to normalne ze mała ma w nosku wydzielinke? dzisiaj obudzila sie bo nie mogla oddychac przez nos, troche sciagnelam wydzielinki gruszka, ale dalej cos tam siedzi i nie chce wyjsc! chyba kurde kupie ta fride! mam nadzieje ze to nie katarek, temp, mierzylam i nie ma......
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.

poszło tak szybko że prawie zemdlałam ale dałam radę

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

, muszę przemyśleć sprawy organizacyjne
, ale On ma dopiero 12 dni, to chyba ma prawo, nie? 

przy kazdej pieluszce kosmetyke wykonywalam i nic, jest suchy a odpasc nie chce.
I jak sama zauwazylas coreczka zadowolona, najedzona a mamunia szczesliwa
A nie chciałam pytać, bo na moją salę wpadały jak po ogień. Tylko jedna pokazała co z pępkiem robić, ale to przez to, że najpierw instruowała mnie do umieszczania małej pod lampą i zakładania tych gogli. I temat pępka wyszedł w międzyczasie.