|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
BAN stały
|
Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe
Sandrunia- to jesteśmy dwie które troszkę przeszły w ciąży. Ja nie miałam tak ciężko jak TY więc nawet nie mam się co porównywać do tego co TY wycierpiałaś ale chodzi mi że ja też w sumie miesiąc leżałam na patologi tylko u mnie uparciuszek się zbuntował i wyskoczyła miesiąc wcześniej więc w sumie też wcześniaczek jakby nie patrzeć. Na szczęście wszystko dobrze się skończyło i wątek mamy szczęśliwych mam rosnących urwisków.
Co do zębów to dobrze by było aby w końcu odnalazły drogę wybicia bo to robi się już nudne. A do tego te marudzenie. W sumie w dzień jako tako znośnie ale tak o 18 - 19.00 zaczyna się sajgon. Przedwczoraj ją dobre 40 min tulilismy z mężem na zmianę bo się nie dało niby zasnęłą a za chwilkę znowu wrzask. Miałam jej już wsadzić czopka ale po 10 min padła chyba też ze zmęczenia a w nocy nadal wstajemy co godzinę bo budzi się z płaczem. Jeśli chodzi o mięso i miksowanie to nie ma problemu tylko je troszkę rozdrabniam zalewam wywarem z warzyw i miksuje się pięknie Co do mleka to wsumie dwa - trzy razy dostaje, i przeważnie wieczorem. O 19.00 kaszka lub mleko potem 22.00- 23.00 i 3-4 mleko ale to nie zawsze czasem nie ma tego o 23.00. I zmienia się troszkę godzina. A tak w dzień to same "normalne " jedzenie dostaje. Ja @ dostałam jakieś 3y miesiące po porodzie i tak miesiąc za miesiącem nadchodzi. Miłego dnia!! |
|
|
|
#3932 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe
Cytat:
Uf..już myslałam, że tylko ja nie mam @. U nas znów upał
|
|
|
#3933 |
|
Zadomowienie
|
u mnie tez codziennie taki skwar
pogoda plażowa .
|
|
|
|
#3934 |
|
Rozeznanie
|
A ja już dawno miałam być w drodze nad morze... ale Tz niestety nie wyrobił się z pracą i dziś nadrabia :/ przy dobrych wiatrach o 12 uda sie wyruszyć (mam nadzieję). Mały buszuje od 6:30 i nie daje na dodatek nic zrobić. A dziś sama musiałić go obudzić, bo było już po 6 i myślałam, że mi cycki rozsadzi - spał od 20:30 - jakiegoś rekorda by zrobił...
Krolowa co do wycowawczego - wczoraj się dowiadywałam - płatny jest jeśli dostajesz zasziłdek rodzinny (szumne 48 zł na dziecko) i wtedy możesz starać się o dodatek z tyt. opieki nad dzieckie w trakcie urlopu wycowawczego. Więc jeśli nie otrzymijesz rodzinnego, musisz jednocześnie złożyć wniosek o rodzinne i dodatek. Kwota uprawniaąca do zasiłku to 504 zł na osobę w rodzinie, a dodatek do wychowawczego to obecnie 400 zł. Co i jak z papierami trzeba się dowiadywaćw ośrodku pomocy społecznej. Miłego słonecznego weekendu
|
#3935 |
|
Zakorzenienie
|
Witam !!!!!
U nas dzisiaj dwie pobódki : o 3 - wypił 70 ml wody, o 5 - zjadł 200 ml mleczka, no i o 8 - zjadł 220 ml mleczka z biszkoptami, Moje dziecko jakies głodne ostatnio nocami.... Niewiem juz co mam mu dawac na noc zeby sie nie budzil glodny... wczoraj o 22 zjadł 210 ml dosc gestej kaszki i nic o 3 juz głodny.... ![]() ![]() ![]() Zazdroszcze Wam pogody... U mnie leje i jest moze z 18 stopni ![]() Ja chce słonce !!! ![]() Miłego dzionka |
|
|
|
#3936 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nasze dzieciaki mogą sobie dłonie podać - bo Martyna też ciągle głodna w nocy. Nie wiem dlaczego bo w dzień je dużo i w sumie w nocy mogłaby pospać. No ale niestety w nocy też nie można podarować sobie flachy. |
|
|
|
|
#3937 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki wiecie,ze dzisiaj i wczoraj Damianeczek przespal mi cala noc?
Ja sobie teraz robie obiadek http://www.kuron.com.pl/przepisy/art3522.html PYCHA!!! Kroolowa masakra ten zasilek,na pampery chyba daja ?Co dzis robicie dziewczynki? Moja milosc bawi sie na kocyku,Wasze pociechy tez bawia sie same na kocyku? Mialego dzionka
|
#3938 |
|
Zadomowienie
|
ee to kasy z wychowawczego nie dostane
![]() a rodzinne mam z Irlandii koło 1000 mies na 2 dzieci-całkiem niezle.mój tż ostatnio to załatwił a jest juz tam ponad 5 lat
|
|
|
|
#3939 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mmmmmmmmmm... chyba zaraz sobie zrobie ![]() Co do zabawy na kocyku to alan tez sie lubi bawic tylko co jakis czas musze do niego dochodzic a najlepiej to jakbym cały czas z nim siedziała i sie bawiła ![]() Cytat:
takze niewiem o co mu chodzi.... A moze musze zmienic mleko na to po 6 miesiacu...? wy juz zmieniałyscie i czy wogóle zamierzacie zmieniac bo to pierwsze to tez mozna dawac do roku........? |
||
|
|
|
#3940 |
|
Zadomowienie
|
mój mały dostaje mleko 2 od około 3 tyg ,oczywiscie cały czas to wstrętne bebilon pepti ...bleeee-to mleko tylko na recepte ,co chwile musze biegac po recepty juz mnie to denerwuje,mam jeszcze 2 puchy tego mleka jak sie skończą to spróbuje podac małemu hippa 2 -to świetne mleko.
|
|
|
|
#3941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3942 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
My już ponad dwa miesiące na tym po 6 m-c i niestety nie widzę żadnej różnicy aby było lepiej z jedzeniem. Próbuje zapychać kaszkami wieczorem i nic. Kupiłam nawet te mleko na "dobranoc" i nic. Młoda ma 4y żołądki i chyba ich się nie da zapchać do końca. Ciągle jej mało. No i nie da się jej okłamać herbatkami czy wodą. achhh... może wyrośnie kiedyś z tego. |
|
|
|
|
#3943 |
|
Zadomowienie
|
Ja od ok tygodnia podaje 2. Matylda je Bebilon, 1 byla do 6 miesiąca, 2 jest po 6 miesiącu. Oprócz tego obiadki, deserkami gardzi, zjada też kaszki dodae do mleka (kupiłam ostatnio wlaśnie Beblionu mleczno-pszenną Soczyste owoce, jakaś nowość - po 6 miesiącu). Ma też przed sobą do spróbowania rybkę z warzywkami i warzywka z żółtkiem. Ciekawe, jak zareaguje...Przebojem jest Marchwiowa z ryzem - pochlania i mruczy
Oprócz Hippa daję jej też Gerbera, bo ma niezłe smaki i nie jest gęsty, a mala woli niezbyt gęste.Mam stertę prania przed wyjazdem. W poniedziałek pewnie będę się mordowała z prasowaniem A we wtorek - w drogę Aaa, Matylda je na dobranoc ok 180 mleka z kaszką i nie ma bata, żeby pospala do 8 rano - pobudka średnio ok 5 rano, flacha mleka - 160-180 i dalej spanie, do 8. Edytowane przez AMILAMIJA Czas edycji: 2009-08-08 o 12:49 |
|
|
|
#3944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i nie mam juz becikowego. Szczerze mowiac, nie tesknie za nim, tak samo jak nie tesknie za Dania. A dzisiaj ledwo zyje, bo szykuje pokoj dla Almy. 29 sierpnia przyjezdza do Warszawy na koncert Andrea Bocelli. Chetnie bym sie wybrala, pomimo zaporowych cen biletow, ale to zalezy od tego, czy znajde na ten czas opiekunke dla Almy. Milego dnia dziewczyny |
|
|
|
|
#3945 |
|
Zadomowienie
|
odnosnie koncertów to ma byc madonna
i to chyba w Warszawie.moja kolezanka jedzie na jej koncert. kiedys to była moja idolka ,szalałam na jej punkcie ,dzis juz niebardzo! |
|
|
|
#3946 |
|
Zadomowienie
|
a tylko kurczaczka dajecie czy np wolowinke tez??
ja kupilam specjalna tace na mrozone jedzonko wyglada jak ta dso lodu no wielkie te kostki i bardzo mieciutka jest latwo sie wyciska jedzonko
|
#3947 |
|
Zadomowienie
|
Podobno dla malucha najlepszym, najdelikatnieejszym mięskiem jest królik
Oprócz królika podaję kurczaka i indyka, z cielęciną się wstrzymuję z racji tego, że młoda do tej pory była tylko na cycu i mleku sojowym, dopiero od tygodnia wprowadzam jest mieszankę HA. A tak przy okazji - dziewczyny, jeśli młoda ulewa właśnie po mleku HA (po cycku i sojowym rzaaaadko jej się zdarza, a po HA zawsze), to znaczy, że nie toleruje tego mleka czy mam poczekać, aż może będzie lepiej????? |
|
|
|
#3948 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja od poczatku kupuje zupki,dania i deserki w sloiczkach.Jest tak ogromny wybor,ze moj Bobas codziennie zajada co innego Na poczatku kupowalam wszystkie firmy jakie wpadly mi w rece,ale teraz TYLKO Gerbera,bo inne maly pluje(dziwne jak On to wyczuwa)
|
|
#3949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i wiem co daje dziecku.... Słoiczki tez sa na pewno dobre ale nie ma to jak jedzonko mamusi ![]() Przyznam sie ze jak mam lenia to tez daje Alanowi słoiczki.... A poza tym nie pracuje i mam czas na gotowanie dla młodego ![]()
|
|
|
|
|
#3950 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też uważam, że zrobione w domu jest lepsze. Moje dziecko też, bo kupnymi pluje i nie chce jeść. A jak mama ugotuje to jest ok.
Jak czytam o tych karmieniach nocnych to złego słowa więcej na Bartusia nie powiem. On od skończenia 3 miesiąca przesypia od 20:00 do około 7:00 i potrafi jeszcze pół godzinki pobawić się sam w łóżeczku w kopanie przewijaka albo kukanie zza ochraniacza ![]() Ogólnie padnięta jestem, 30 kilo ogórków na zimę zakiszone
|
#3951 |
|
Zadomowienie
|
zgadzam sie w pewnym sensie co do jedzonka domowego
w smaku jest lepsze to prawda,mój mały tez zachwyca sie moimi zupkami tylko jedno ale...mięso ,które kupujemy jest naszpikowane hormonami ,sterydami,antybiotykami -tego sie nie uniknie .chyba ,ze ktos ma dojscie do miesa wiejskiego czystego od tych wszystkich świnstw ,którymi faszerowane są zwierzaki. warzywa,owoce ze sklepu pryskane . na całe szczescie Polacy zaczynją interesowac sie ekologia,coraz więcej sklepów oferuje żywonosc ekologiczną to mi sie podoba,będziemy zdrowsi.ja na dzien dzisiejszy staram sie żeby mały jadł produkty eko . |
|
|
|
#3952 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecie dla odmiany lubi tylko słoiczki. Zuokami mamusi pluje :/
|
|
#3953 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry mamusie !!!
My dzisiaj w miare wyspani.. ![]() Pobódka była o 6 --> amku i spanko na nowo do godz 8... Tylko ze wczoraj poszlam spac o 1:30 takze i tak jestem padnieta ![]() No i coraz lepiej idzie nam zasypianie w łózeczku... Wczoraj za trzecim wejsciem do pokoju juz spał ![]() Własnie popijam sobie szałwie.... Czy ktos zna jakies jeszcze sposoby na zatrzymanie laktacji.. odciagam juz bardzo mało... tak tylko zeby mnie nie bolały piersi.. no ale i tak mnie troche bola.... to normalne....? boje sie zeby mi sie jakies guzki nie porobily czy coś..... Miłej niedzieli kochane |
|
|
|
#3954 |
|
BAN stały
|
Dzień Doberek
My dziś jakoś nockę przespaliśmy młoda teraz na odmianę chodzi spać po 22.00 więc wstaje o 3.00 na flachę a potem pobudka przed 7.00 i zaczyna się dzień. Ja jej wszystko w domu sama robię, nie pochłania to aż tyle czasu. Codziennie ugotuję jej coś innego. Wstaję rano nastawiam warzywa na obiad one się gotują a ja robię swoje. Potem tylko miksowanie i wszystko. Wiem, co je w słoiczki to ja nie wierzę jeśli mogą być 48 godzin otwarte w lodówce. Jak mam lenia to jej dam jakiś słoik np z dynią której póki co w sklepach ( chyba) nie ma. A tak to produkcja domowa. Owoce tak samo wsadzam kilka owoców np. banan, maliny jagody dodaję jogurtu naturalnego i miksuję i tyle z tym zachodu. Poza tym cenowo bym nie wyrobiła bo młoda średnio 3-4 słoiki zjada + jakieś owoce to 20 zł średnio na dzień by szło na same słoiki. Ogólnie to nie na naszą kieszeń póki co. A że i tak siedzę w domu to mogę gotować. kellysss - z tego co ja miałam robić to lekarz kazał mi się bandażem owinąć. I tak chodzić i spać. Wytrzymałam jeden dzień i ściągnęłam to ogólnie ściągałam ręcznie pokarm aby zwalczyć ewentualnie powstające guzki do dnia dzisiejszego wyjdzie mi jakaś kropla mleka ale znikło samo. My dziś jedziemy do lasu pochodzić i odpocząć troszkę. Mąż znalazł w końcu nową pracę i znowu brak czasu aby gdzieś wyjechać achhh.... Miłej niedzieli |
|
|
|
#3955 |
|
Zadomowienie
|
U nas z jedzeniem różnie, jak mam lenia albo za późno sie ocknę to daje słoik, zresztą takie mięsko jak królik to wolę ze słoika dawać
Mam swój sposób na domowe jedzenie ze zdrowym mięskiem ....warzywka gotuję sama a indyka bądź kurczaka dodaje ze słoika (są takie małe słoiczki z samym mięskiem gerbera) Nad ranem u nas akcja "obsikaniec" te pampersy już mnie denerwują ![]() wszysko było mokre nawet gruszka w której śpi ![]() oczywiście po zmianie ubranka nie miał ochoty już spać, aż w końcu sie rozryczał, i tutaj uratowała nas chusta o 4 nad ranem sie motaliśmy, pochodziłam z nim po pokoju i usnął ....szkrabek kochany temu kto wymyślił chusty powinni dać nobla
|
#3956 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podobno robia z najlepszych produktow dl naszych szkrabow Przy pierszym dziecku nie bylo takich dogodzen dla mam, teraz mamy juz prawie wszystko AAAAAAAAAA Wiecie co mamy pierwszego zabka prawego dolnego,jak dawalam obadek to mi stuknelo Mluszek spi Co dzis porabialyscie? Ja zrobilam schabowe,pyrki i surowke Na jutro planuje leniwe kopytka Ps.Zgadza sie ze pampersy czasem przemakaja.Przekladam maluszka w nocy na boczek,a On caly mokry i do przebrani
|
|
#3957 |
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego te weekendy tak szybko mijaja
wczoraj bylismy na grillu Mlody zostal z tesciowa a dzis bylismy nad woda choc pogoda srednia.Poza tym Tz siostra jest w ciazy po raz 2 pierwsza fasolke stracila w 5 tyg a teraz popada w paranoje.Poleciala do lekarza okazalo sie ze jest mniej wiecej w 2 tyg juz ja cyce bola,niedobrze itp wszytkie objawy ma hmm a mi sie troche wydaje ze to psychika.Prawie wszytkim z rodziny powiedziala ze jest w ciazy ... skurcze ja lapia mowie napij sie magnezu stwierdzila ze nic nie bedzie brala dopoki 2 raz nie pojdzie do lekarza.Oj ciezka ciaza sie zapowiada u domu ...
|
|
|
|
#3958 |
|
Zadomowienie
|
Zgadza się, dni płyną niezwykle szybko.
Co do jedzenia, ja dają głównie obiadki ze słoiczków z prostej przyczyny - czas i wygoda. Niby jeszcze do pracy nie wróciłam, a wracam we wrześniu, jednak na chwilę obecną nie chce najzwyczajniej w świecie mi się w to bawić. Tym bardziej, że jak wrócę do pracy to już na pewno nie będę miała czasu i ochoty by gotować obiadki. W pracy niby nie za długo będę, ale tak naprawdę robotę przynoszę do domu, więc... to chyba nie dla mnie. No chyba, że coś mi się odmieni albo ktoś zechce mi pomóc. Właściwie to prowadzę dziennik ![]() My przed godzinką wróciliśmy z chustowego wieczornego spacerku. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam te spacery . Mogę z TŻ iść sobie za rękę, młoda siedzi grzecznie w chuście, cóż chcieć więcej. Spacerowaliśmy sobie po pobliskim lesie i okolicy. Pooddychaliśmy świeżym powietrzem. Młodziutka poszła przed chwilą spać, tj. odpłynęła przy cycku... Ciekawe jak minie jej noc? Dzisiaj i wczoraj spała ładnie - dziś od 20.30 do 4, zjadła i dalej do 7.30. Ale ostatnio bywało różnie, więc nie chwalę dnia...
|
|
#3959 | |
|
Zadomowienie
|
hej mamusie
ja wczoraj szalałam na weselichu, ,ały został z dziadkami. Dzis chodze padnięts. Zaraz kłade sie spac ![]() Mały wczoraj usnął o 20 a ostatnia flache wypił o 17, wiec pewno głodny był. Przebudził sie o 4 wypił 180 i o 8 pobudka. wiec nie było tak źle, dał mi troszke pospac. Jak sie przebudził pobawił sie misiem w łózeczku z poł godzinki i dopiero dał znac ze juz wstał ![]() Mam nadzieje ze mu sie nie odmieni to spanie bo od 2 miesiecy to chyba z 5 razy mu dawałam w nocy amciu.., a tak to ładnie przesypia nocki do godziny 6 rano ząbkow nadal NIET, ale tez mu dokuczaja, czemu te bobasy tak muszą cierpiec... jesli chodzi o mleczko to ja juz z półtora miesiąca daje NAN 2. Jak byłam na szcepieniu spytałam od kiedy mozna to mi powiedziała ze od 4 m-ca. Wczesniej mleczka 2 były od 4 m-ca, tylko lekaze zmienili zdanie. Wkoncu muszą miec cos do roboty ci wielcy uczeni no nie ![]() ![]() mumi mi tez pampki czasem przeciekają ale tylko wtedy gdy mały spi na boczku, zwłaszcza te sleap&play tych to juz nigdy nie kupie, activ baby nie sa najgorsze ale drooooogie!!! ostatnio kupiłam huggisy w promocji 50 szt za 27,50 i te sa oki ![]() a tak apropo jaki rozmiar pieluch kupujecie??? bo ja pampki to a ctiv baby 4 sa oki sleap&play to 4 za duze były huggisy to kupiłam 4 ale te mniejsze bo wieksze są do 20 kg Sandrunia co Ty robisz ze masz taką wysmienitą figure przy takich smakołykach jakie serwujesz??? kopytka, schabowy mniam, mniam ale ile kalorii??? ![]() A ja własnie pizze wcinam i piwkiem popijam hihi.. ![]() a i o słoiczki pytacie, ja mam strasznego lenia i z 3 razy cos ugotowałam, dwa razy wyzuciłam bo mały zaprotestował, raz mu posmakowało wiec zrobiłam hurtowi i do słoiczkow...ale ile mozna jesc jedną zupke?? ![]() Ostatnio mama robiła ruskie pierogi i zgrzeszyłam, bo dałam małemu te ziemniaczki....zjadł całego pieroga(bez skorki) strasznie mu smakował farsz ale to chyba za mocno przyprawione jest jak dla dzidziusia. buziole...ide odsypiac nocke ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
ale jesli chodzi o objawy, to moja bratowa nic nie czuła puki testu nie zrobiła była juz chyba w 2 m-cu i dobrze sie czuła, zrobiła test (pozytywny) nawet przy tym byłam, no a na drogi dzien wszystkie objawy sie pojawiły, mdłosci, zawroty głowy itp, az to smiesznie wyglądało poza tym ja własnie straciłam swoją dzidzie a ta mi z usmiechem oswiadcza ze sie spodziewa.... załamałam sie wtedy i chyba z tydzien z domu nie wychodziłam...
|
|
|
#3960 |
|
Zakorzenienie
|
Aneczko Staram sie zrozumiec jej paranoje no ale sa czasami smieszne... nie obrazajac nikogo.Ja nie bede sie wtracac niech robi co chce dlatego Wam to opowiadam
Tylko po co ona to wszytkim rozpowiada ... rozumie ze sie cieszy ja chcialam przed domem bilbord posatwic ale kurcze to 2 tydz dopiero !!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

pogoda plażowa .
Adaś

A we wtorek - w drogę
juz ja cyce bola,niedobrze itp wszytkie objawy ma hmm a mi sie troche wydaje ze to psychika.Prawie wszytkim z rodziny powiedziala ze jest w ciazy ... skurcze ja lapia mowie napij sie magnezu stwierdzila ze nic nie bedzie brala dopoki 2 raz nie pojdzie do lekarza.Oj ciezka ciaza sie zapowiada u domu ...