![]() |
#121 |
Rozeznanie
|
Dot.: Sztuki walki- która najlepsza???
a ja wlasnie zaczynalam swoja przygode ze sportem miedzy innymi przez kopniecia i bardzo dobrze dzialaja na miesnie brzucha, bardzo dobrze rozciagaja i wysmuklaja nogi ale pod warunkiem ze sa prawidlowo wykonane.
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
powiem jedno- TAEKWON-DO ITF
![]() we wrześniu zaczynam 7 rok kondycja, obrona, przyjaźnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Wyrak....
Nie wiem dlaczego uważasz że taekwon do jest biedne. Chyba że bierzesz tylko pod uwagę walkę sportową a nie kompletną sztukę walki z samoobroną, walką w parterze itp itd... Bo w takim wypadku każda inna sztuka walki jest biedna. Taekwon do to sztuka walki powstała na potrzeby wojska stąd też musi być kompletna. Tak samo nie wiem kto Ci odradził kopnięcia i dlaczego. Jedynym minusem są ćwiczenia na bosaka przez co niszczą się stopy. Ale wtedy można chodzić bez butów ![]() Co do MMA to jest właśnie walka uliczna i nie zmienię zdania. Nie raz widziałem jak się po ulicy tarzają... Poza tym MMA to nie tylko walka w parterze. Cele pojedynku MMA i tego ulicznego są takie same także nie widzę powodu żeby miały się czymś różnić. A i jeszcze dodam że piszę o taekwon do ITF a nie WTF... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
hm ... miałam okazję uczęszczać na różnego rodzaju zajęcia z zakresu sztuk walki i osobiście dochodzę do wniosku , że kick boxing - jak najbardziej ,ale w damskiej grupie; krav-maga dla ... babek z "jajami"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |||||
Zakorzenienie
|
Dlatego, ze uwazam to za sw ktora jest po prostu malo efektywna.
Dlaczego zaden ze znanych* zawodnikow MMA nie uzywa taekwondo jako podstawowej sztuki? * przynajmniej ja nikogo takiego nie kojarze ![]() Cytat:
Muay thai nie ma parteru, kick boxing nie ma parteru, a uwazam obydwie sw za duzo przydatniejsze. Nawet zwykly boks jest wg mnie ulicznie bardziej przydatny. Piszesz o walce sportowej a nie pelnej sztuce walki - abstahujac juz od poprzednich zastrzezen - to ile osob uczy sie pierwszego, a ile drugiego? Bo w przypadku innych sw raczej beda Ciebie uczyc danej sztuki, a nie jakiejs odmiany sportowej ![]() Cytat:
Sam sobie odradzilem, bo kopanie stopa to masakra ![]() Zreszta, mam kumpla ktory wsrod ilus tam sw ktore cwiczyl bylo taekwondo i o jego zastosowaniu praktycznym wypowiadal sie zdecydowanie negatywnie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Co do tarzania sie - wg mnie poza sportem zupelnie niepraktyczne i ktoras z samych technik stojkowych by wystarczyla. Cele jak cele, ale przebieg nie jest taki sam. W klatce nikt Ciebie nie kopnie w leb gdy zaczniesz sie tarzac po ziemi, czyz nie? Z tym, ze MMA to nie tylko parter, oczywiscie zgoda, choc niezbyt wielu jest zawodnikow takich jak byl Liddel czy jest Silva, ze probuja cala walke przeprowadzic w stojce. Cytat:
![]() Nie wiem co w Jujitsu jest brutalne - jak dla mnie techinki graplingowe nie wydaja sie zbyt brutalne, ale to pewnie subiektywna kwestia. Vale tudo to nie jest zasadniczo sztuka walki, tylko prekursor MMA - forma walki z bardzo mala iloscia ograniczen, a nie sztuka walki per se. Juz pisalem - krav maga i combaty to nie sa sztuki walki ![]() Fajnie ze napisalas o damskich grupach - bo mozna trenowac "kick-boxing" i mozna trenowac kick-boxing ![]() Tak odnosnie dyskusji w tym watku i wymiany zdan z KK1: bezsenowne wg mnie jest reklamowanie na sile tego, co dana osoba trenuje ![]() Przede wszystkim, jesli ktos chce uprawiac jakas sw, to powinen zadac sobie pytanie - czego oczekuje, jakie sa moje cele? Czy chodzi o kondycje/fitness? Rywalizacje sportowa? Umiejetnosci samoobrony? Posiadanie umiejetnosci przywalenia komus w paszcze w gdy to jest konieczne? Nastepnie: czy kogos interesuja bardziej techniki, ktore maja glownie parter, czy stojke? Jaki stopien brutalnosci ktos chce/moze zniesc? Zwykle sztuki walki maja swoje, dane zalety, jak rowniez wady i ograniczenia. Przy wybieraniu techniki, ktora sie chce trenowac, nalezy pamietac o tych korzysciach/ograniczeniach i dobrac dana sw pod swoje potrzeby i cele, a nie dlatego, ze ktos swoja sw reklamuje ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do parteru to na ulicy zależy od sytuacji i nie należy generalizować. Owszem nie będę zakładał dźwigni leżącemu ale można dosiąść i okładać... Wszystko zależy od sytuacji ilu przeciwników itp itd. Wracając do taekwon do to właśnie jest ciśnienie na walkę sportową, większość treningów to przygotowanie do zawodów. Pozostałe elementy są tylko dodatkiem do treningów i uczone tylko w celu zdania na następny stopień cup. Samoobrona na bardzo niskim poziomie, tak samo techniki bokserskie, które są ale mało kto ich uczy. W MMA nie wiem czy ktoś trenował tkd, ale w K1 na pewno kilku zawodników nie potrafię przytoczyć nazwisk bo ogleądam okazjonalnie. TKD na pewno ma najlepsze techniki nożna ale faktem jest że techniki ręczne są zaniedbywane przez instruktorów. Edytowane przez KK1 Czas edycji: 2009-08-03 o 14:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na pewno najlepsze techniki nozne? ![]() ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
ja się wypowiem teraz obiektywnie
trenuję tkd i jest to moja miłość i pasja, nauczyło mnie dyscypliny, poznałam wspaniałych ludzi i poprawiła się moja kondycja, z obrony umiem tyle żeby się nie połamać jak kogoś kopnę i mieć więcej pewności siebie kiedy idę ulicą, że mam tzw silny kop ale nie oszukujmy się, tkd się nikogo nie pobije, ja wychodzę z założenia że lepiej uciekać mimo że mam prawie czarny pas. na ksw osobnicy z tkd dostają ciężki oklep od innych sztuk walki dlatego że w tkd jest mnóstwo zasad typu zero low kicków, kolan, dźwigni itd i zbyt mocnego kontaktu na ulicy nie powiesz: ej sry możesz się ustawić tak i tak ja polecam trenować to tylko dla przyjemności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wlasnie taka, tudziez bardzo podobna opinie o tym sporcie/sztuce walki ![]() Nie rozumiem, jesli ktos to traktuje jako atak, ani nie twierdze, ze ktos nie powinien trenowac tkd. Tak samo, nie rozumiem, dlaczego ktos twierdzi, ze dana sztuka jest najlepsza (wg mnie wbrew faktom), tylko dlatego, ze ja trenuje ![]() No i do tego wszystkiego dochodzi jeszcze aspekt dobierania sw pod wlasne cele, o ktorym juz wspominalem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyrak w taekwon do możesz też naparzać piszczelami i jak jest normalny trener to utwardza się piszczele na treningach...Na początku uczy się uderzać tylko stopą lub podwiniętymi palcami tylko w celu nauczenia poprawnej techniki. Widzę, że nie macie wiedzy na temat technik taekwon do także nie przetłumacze wam. Na pewno nie twierdzę że jest to najlepsza sztuka walki bo to jest pojęcie względne. Nie odbieram tego jako atak, tylko nie wiem po co ktoś pisze o czym ma mizerne pojęcie. Edytowane przez KK1 Czas edycji: 2009-08-03 o 15:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Lepiej choć po części opierać się na własnym doświadczeniu niż tylko teoretyzować.
Pewnie stąd większość wypowiadających się tutaj pisze o tym, co same trenują/ trenowały. ![]() Wyrak co trenowałeś? ![]() Chyba nie zauważyłam tej informacji. O ile to nie tajemnica. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Nie dodałem że trenowałem też judo (jako małolat), boks razem z taekwon do (trener zorganizował nam zajęcia z Panem Kulejem), oraz kick boxing. Aczkolwiek najdłużej taekwon do, ale zawsze z chłopakami ulepszaliśmy nasze treningi o techniki nie praktykowane na normalnych treningach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolezanka wyzej pisala, ze trenuje tkd, wiec jakim cudem ona nie ma wiedzy nt. technik tkd ![]() Ja widze tyle, ze w mma nikt tego nie stosuje i tak ma to dla mnie znaczenie. Znam osoby ktore trenowaly tkd, badz trenowaly tkd i inne sztuki walki i to ich opinie wplynely na to, ze mam taka a nie inna. Stad z mojego punktu widzenia upierasz sie tylko dlatego, ze sama to trenujesz, tak to odbieram w swietle znanych mi faktow i opinii ![]() Cytat:
Nie zauwazylas, bo jej nie bylo. MT ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Koleżanka nie ma wiedzy na temat tkd bo opiera się tylko na treningach prowadzonych w kierunku zawodów...
Są techniki uderzeń samą stopą jak i piszczelem, kolanem... Aczkolwiek najmocniejsze techniki są uderzane stopą. Nie wiem dlaczego to jest takie dziwne. Przecież stopa ma największą prędkość i siłę uderzenia. Skuteczność kopnięcia też zależy od sytuacji. I ja nie koleżanka a kolega jak już ![]() mt - bardzo zacna sztuka walki, niestety nie dane mi było bliżej jej poznać mam nadzieję ze może kiedyś będę miał przyjemność posparować z kimś z umiejętnościami mt |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do stop jeszcze - za zdecydowanie lepsze uwazam kopniecie goleniem, gdzie sa dwie duze kosci, niz stopa, gdzie jest masa malych. Uwazam ze goleniem jest zdecydowanie wieksza sila uderzenia. Szybkosc to raczej kwestia techniki. Za pomylke plci przepraszam ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Raczkowanie
|
Siła kopnięcia goleniem będzie zdecydowanie mniejsza a wynika to z prostych zasad fizyki. Poza tym nie zawsze jest możliwość kopnięcia golenią, moim zdaniem takie kopnięcia sprawdzają się tylko w przypadku low kicków, ewentualnie czasami midle kicków. Poza tym nie widzę sensu kopania jak można podejść tak blisko żeby przeciwnik był w zasięgu ręki. Jednak też nie będę się spierał. Każdy niech zostanie przy swoim.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Wtajemniczenie
|
kurde ej, ja prowadzę u siebie w klubie często treningi, za pół roku mam nadzieję zostać bosaboomem więc proszę mi nie mówić że po 6 latach nie mam wiedzy na temat tkd
![]() kk1- racja w choong moo jest kolano w yool goku łokcie, w ibo i ilbo matsogi też można stosować te techniki regulamin zawodów jest jaki jest btw. nikt nie broni kopać goleniami dollyo chagi przynajmniej za tak zawsze robię bo mnie nie boli toj, ALE są powody dla których kopie się wyciągniętą stopą tj. baldungiem lub ap kumchi czyli podwiniętą. Podwiniętą to tylko techniki do rozbić desek i dla zapreentowania techniki, a w walce chodzi o zmniejszenie dystansu. wiadomo że jak przeciwnik jest blisko to walisz goleniem.. albo lepiej zrobić tora yopa i po sprawie sztuka walki ta w obecnych czasach jest właśnie trenowana pod zawody a nie na potrzeby wojska. lubię tkd właśnie ze względu na te zasady dzięki którym jeszcze na zawodach mnie nikt nie połamał. uważam że mma jest dużo bardziej widowiskowe i przydatne na ulicy. bo teraz w rozmowie mylimy sztukę walki z burdami ulicznymi. sztuka walki to całokształt nie tylko napierdzielanie się. to układy (które są podstawą tkd) , rozwój ducha i stosowanie się do pewnych reguł. na ulicy robisz co chcesz, na co pozwala Ci ciało, niestosujesz się do niczego, tu nikt nie broni Ci używać kolan, łokci czy czego tam chcesz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
Niestety tak uczą tkd i mnie akurat to boli. Układy są właśnie najlepszym dowodem na to czym jest tkd i jakie techniki zawiera. Niestety techniki te pozostają tylko w układach i nie można ich wykorzystywać w sportowej walce.
A kopanie za pomocą ap kumchi ma przede wszystkim nauczyć poprawnej techniki. Życzę dalszej wytrwałości i przyjemności z trenowania. Osobiście nie zrobiłem nigdy stopnia mistrzowskiego, ale myślę o tym... Być może jak moi synowie zaczną trenować to zapisze się razem z nimi i podszkolę przede wszystkim wiedzę teoretyczną i układy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
zgadzam się z całą wypowiedzią
![]() ja mam nadzieję że moje dzieci też będą trenować ![]() a co do teorii ha, tylko 7 sekretów nigdy nie zapamiętałam ![]() a mogę wiedzieć w jakim klubie trenowałeś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Twoim zdaniem... a uczyles sie kopac w ten sposob? Bo bez problemu mozna kopac w glowe, to kwestia umiejetnosci i rozciagniecia ![]() ![]() Jak to blisko ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście że kopie piszczelem ale rzadko to robię na głowę, ponieważ w tym dystansie mogę użyć rąk. Są szybsze i skuteczniejsze w takim dystansie. Nie wiem jak u Ciebie ale ja stojąc przy worku z wyciągniętą ręką na wysokość głowy mam taki sam zasięg nogą kopiąc piszczelą właśnie w ten punkt. Także nie wiem po co miałbym kopać... Rozciągnięty jestem dobrze, aczkolwiek miałem zerwane ścięgno i nie jest to to samo co kilka lat temu... Nie wiem... Najwidoczniej mam krótkie nóżki. Ale weź pod uwagę że im wyżej kopiesz tym bardziej trzeba skrócić dystans, nie mówiąc już o tym jak chcesz użyć goleni. Będę miał chwilę to zrobie fotki kopnięć golenią na głowę, wtedy będzie widać jak krótki musi być dystans. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
No ja tego sposobu myslenia w swietle swoich doswiadczen w ogole nie rozumiem
![]() Cytat:
![]() Kolejna sprawa - w mt kopie sie ze zgietymi kolanami, a golen jest podczas kopniecia skrecona, co daje zdecydowanie wieksza sile, niz kopniecie z wyprostowanym kolanem. Przyklad z pileczkami nie ma zadnego sensu, bo mowisz o dwoch pileczkach o rownej masie, a nie lekkiej stopie i ciezkiej goleni.No chyba, ze Twoja noga ma taka budowe - cienki sznureczek i na stopie duza masa ![]() Cytat:
![]() Wytlumacz mi na koniec - dlaczego zawodowcy w mma nie kopia stopami, tylko wlasnie goleniami? Wg Twojej teorii wlasnie tak powinni robic, a praktyka wskazuje na cos przeciwnego.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-08-04 o 14:43 Powód: Literowka i takie tam drobnostki |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Nie zauważyłem żeby zawodnicy w MMA czy K1 kopali goleniami (poza low kickami)... Chyba że inaczej rozumiemy pojęcie gdzie zaczyna się stopa a gdzie goleń...
Mój przykład ma sens bo sama goleń ma większą masę niż stopa. Ale stopa+goleń ma większą masę niż sama goleń... A przecież nie kopiesz samą stopą. Rozpędzasz ruchem całego ciała od biodra przez kolano goleń razem ze stopą... Uważam że kopnięcia tkd są pełniejsze bo możesz kopać i golenią i stopą... A nie sztywno trzymać się tej goleni i zgiętego kolana. Technika wyprowadzenia jest ta sama, czasami jednak w walce "skraca" się technikę rezygnując z siły na rzecz szybkości. Żeby jednoznacznie rozwiązać wątpliwości które kopnięcie jest mocniejsze trzeba by było je po prostu zmierzyć... Ty masz swoje zdanie ja swoje... Może kiedyś się spotkamy to porównamy ![]() A co do dystansu zrobie fotki... Jeżeli jestem na tyle blisko przeciwnika żeby dotknąć ręką jego kolana w momencie kopania to on nie ma najmniejszych szans żeby kopnąć mnie golenią w głowę... Edytowane przez KK1 Czas edycji: 2009-08-04 o 15:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Wtajemniczenie
|
połamaniec to nie wrzucone biodro, tylko kopniesz i jesteś na pół złożony a stopa tylna jest nie dokręcona piętą w przeciwnika
![]() co do dystansu ja mam plus w postaci 180cm wzrostu, jak walczyłam z laskami to tylko ręką wyciągałam lub nogę i już mnie podejść nie mogły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
KK1 - przeciez jak kopiesz stopa, to uderzasz masa stopy, a nie masa stopy i goleni. Nie chce juz mi sie spierac, mamy inny punkt widzenia na ten temat... jakos bardziej to co Annie1441 do mnie napisala przemawia
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zawsze bardziej pasuje to co jest zgodne z naszymi poglądami. Może dzisiaj cykne fotki. Przyjmuję że zawodnik jest tego samego wzrostu. Czyli 184. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cykaj, cykaj ![]() Nie wiem jak Tobie pasuje (tj. mam swoja ocene), ale ja dostosowuje teorie do faktow, a nie naginam fakty do teorii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Pierwsze zdjęcie - kopnięcie piszczelem na głowę. Widać jak krótki musi być dystans, bez problemu można dostać gościa ręką, lub samemu oberwać.
Drugie zdjęcie - kopnięcie na głowę stopą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.