![]() |
#331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Koty perskie
brzucholek3808653551_54024fb04c_m.jpg
![]() |
#332 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Czesania nie cierpi, chociaz robimy to odkad jest u nas. Ja sobie nie daje z nia rady, wiec moj maz to koci fryzjer. Za fraki i jazda. Oczywiscie nie dzieje jej sie krzywda, ale trzeba ja przytrzymac. Zalaczam tez fotki. Wprawdzie wstawilam je juz w innych watkach, ale co tam ![]() Cytat:
Pusia ma zdecydowanie rzadsza siersc na brzuchu, troszke przeswituje gdzieniegdzie rozowa skorka. To chyba nic takiego, wielokrotnie byla u weterynarza i nic zlego sie z nia nie dzieje. Ostatnie zdjecie to brzuszek, lepszego nie mam. Aha, i podczas czesania dobrze jest obejrzec skore, nieczego nie lekcewazyc. Ja wyczulam strupki i w tych miejscach byla luszczaca sie skorka. Okazalo sie, ze to grzybica. Wet powiedzial, ze persy maja do tego duze sklonnosci ze wzgledu na dlugie i geste futro. Dlatego bardzo wazne jest stosowanie dobrej karmy. I ewentualnie mozna mieszac z jedzonkiem kapsulke jakiegos oleju dla zdrowej skory. Ja jednak tylko uwazam co ona je.
![]() |
![]() |
#333 |
Elwirka-Elmirka :D
|
O rany, dzięki Wam
![]() Więc mojemu nic nie jest ![]() Mój kocur podczas czesania łap zaczyna drapać i gryźć: zarówno grzebień jak i moją rękę ![]()
![]() |
#334 |
Raczkowanie
|
Henieczka ale masz ekstra kicię
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#335 | |
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=112313 lub Zabawa w zdjęcia zwierzaków https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=280630
![]() |
![]() |
#336 |
Przyczajenie
|
troche mi zajelo przeczytanie tego wszystkiego. zaczelo sie od tego, ze dzisiaj moj chlopak zadzwonil i spytal czy nie chcialabym kotka (wczesniej przebakiwalam cos o persach). okazalo sie ze kotka jego cioci okocila sie, ma czworke mlodych. kotka jest rasowa z rodowodem, natomiast nie zostala dopilnowana przez wlascicieli i "puscila" sie z dachowcem. 3 rude (tak jak matka) i 1 czarny. jednego rudego juz sobie ktos zarezerwowal, ale pozostala trojke chcieli utopic.! oczywiscie poplakalam sie i bez zastanowienia powiedzialam, ze chce wszystkie. na dodatek oni juz szli nad rzeke, wiec juz w ogole dostalam szalu. ale teraz sie zastanawiam, po przeczytaniu tego wszystkiego, po tym jak pisalyscie, zeby nie brak kotow od pseudohodowcow, itd. oczywiscie nie pozwole zeby je zabili, jednego chce sobie zostawic, a te dwa rozdac. sama mam dwa dachowce, w tym jedna kotke i zanim zostala wysterylizowana nie mialam problemow z rozdawaniem kociat. natomiast najbardziej martwi mnie ze oni chca te koty oddac jak najszybciej, powiedzieli, ze za 6 tygodni.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
|
Tu, gdzie ja mieszkam, to sprzedają koty pół perskie od 100 do 200 zł
![]() A jak ja trafiłam na ogłoszenie, że taka pani odda pół persy, to normalnie szok! Podobno w sprawie kotków miały jeden tel. za drugim ![]() ![]() Masz neta, więc daj ogłoszenie o małych. Takie kociaki mają mięciutką i puszystą sierść ![]() Co do oddania ich w tak krótkim czasie: powiedz cioci chłopaka, że teraz za topienie zwierząt grozi grzywna np. 700 zł lub 2 tygodnie więzienia ![]() A jak ciocia powie, że nikt nie będzie tego widział, powiedz, że poinformowałaś o zamierzonym topieniu małych dobrą koleżankę, która chętnie weźmie kociaka, ale zapomniałaś , że jest z TOZu ![]() Wiesz, tego chłopak słyszeć nie musi ![]() Może ciocia się przestraszy. Ja namówiłam moją 85 letnią sąsiadkę na sterylizację suki. Ale to dopiero na jesieni, bo teraz musi urodzić małe... Namawiałam ją wcześniej, ale coś tak nie bardzo chciała...W końcu dowiedziałam się dlaczego: jakaś znajoma nagadała jej, żeby nie robić sterylizacji, bo suczka potem zdechnie!!! I że będzie miała jakieś choroby itd. W końcu wytłumaczyłam sąsiadce, że to bzdura. Po zabiegu nie będzie się psina więcej męczyć, nie będzie uciekać z domu i nie będą miały pod drzwiami sfory psów .One mieszkają na parterze i w zeszłym roku psy wchodziły im do mieszkania przez okno. ![]() Chodziłam wtedy do szkoły weterynaryjnej, więc dała się przekonać. To mój. Ma taką super sierść i gruby ogon, w porównaniu do dachowców (sorry, że takie zdj. ale nie mam innej foty z ogonem).
![]() |
#338 |
Zadomowienie
|
jestem w szoku
![]() ![]() ![]() myłam ostatnio moją kizie w wannie i strasznie sie szamotała (to był jej pierwszy raz ) wczoraj zrobiłam powtórke z rozrywki ![]() ![]() o ona nawet nie drgneła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() trzy osoby to robiły i z takim skutkiem ze miały cale rece podrapane ;( a ona to jakis ewenement ![]()
![]() |
![]() |
#339 |
|
A dlaczego ją kąpałaś 2 razy ?
![]() |
#340 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy taki ewenement, bo moja kicia też ze spokojem znosi kąpiel, stoi grzecznie w misce i nie protestuje, boi się jedynie jak wlaczam prysznic, samego tego odglosu wody spadającej na dno wanny, ale ja już na to mam sposób zanim ją wezmę do łazienki to wode już mam przygotowaną i na kąpiel i na spłukanie, także oszczędzam kici niemiłych przeżyc, a ona odwdzięcza się tym, że jest grzeczna i musze sie z nia szarpac
![]() A tak btw to ile Ty miałas tych persów pisząc, ze ci inne uciekały od wody?
![]() |
#341 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym to Pusia jest wodomaniaczka. Pije mnostwo ( miska i prysznic ), jak slyszy kapanie lub bulgotanie to w ogole jej odbija - bez asysty kota nie mozna wlac wody do szklanki, nie mozna napic sie z butelki, a jak to fantastycznie polozyc sie w mokrym brodziku! Aby nalac jej wode do miski potrzeby jest rytual uszczesliwiajacy - lac wode z butelki wysokim strumieniem, kot wlozy sobie pod to glowe, lapka pomacha..
![]() |
![]() |
#342 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja druga kotuszka Tosia- niby dachowa, ale tak nie do konca uwielbia sie taplac w mokrej wannie- wiadomo, ze troche wody na dnie czesto zostaje, to Toska wchodzi do wanny, kladzie sie w niej, a jak ktos się kąpie to łazi po krawędziach wanny i co chwile nachyla się do wody i wsadza łapki, chyba sprawdza czy przypadkiem ktoś nie kąpie się w za zimnej lub za gorącej wodzie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#343 | ||||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
no i jeszcze jedno pytanie. z racji tego, ze te kotki beda mieszancami, czy wymagaja one opieki i tego wszystkiego co persy.? jak jest pod tym wzgledem z twoim kotkiem? o i jeszcze jedno. mam strasznie natretnego psa. caly czas zaczepia moje koty i nie wiem, czy ten mały sobie poradzi z nim. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Moje psy są tolerancyjne w stosunku do innych zwierząt (miałam chomika,myszki itd, mam papugi ), więc nie mam z nimi problemu. Przez tydzień, jak przyniosłam kota do domu, normalnie panował terror ![]() Psy chciały się bawić z kotem, a on na nich parskał, prychał, straszył pazurami.Psy siedzą sobie w pokoju, kot wchodzi-psy chodu do kuchni ![]() Stopniowo zaczęły się przyzwyczajać: najpierw obserwowały się z odległości.Psy, przechodząc obok kota, zupełnie go ignorowały.Kot nauczył się po jakimś czasie, że one nic mu nie robią i powoli pozwalał im się obwąchiwać. Potem leżały coraz bliżej siebie, w końcu kot sam przychodził do psów i kładł się koło nich ![]() Teraz razem śpią ![]() My z rodziną nie ingerowaliśmy w nich: jeżeli kot podchodził do Majla kiedy jadł, a on na niego warczał, to nie karciliśmy Majla. Kot nauczył się, że do niego nie może podchodzić (Z 2 psów i 2 kotów Majlo był pierwszy). Zanieś do ciotki chłopaka np. jakiś kocyk, żeby kociaki na nim spały.Zanim weźmiesz kota do domu, przynieś wcześniej kocyk i daj psu i kotom do powąchania. Ja tak zrobiłam, zanim wzięłam do domu persa.
![]() |
![]() |
#345 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny. Od dwóch i pół tygodnia mam małego półpersa. Jest cudowny, ale jedno mnie niepokoi. W pierwszych dniach bawiło nas, kiedy łapał łapkami i gryzł delikatnie palce naszych rąk, ale stało się to uciążliwe. Myślałam, że to nasza wina, że pozwalaliśmy jej na to, ale przypomniało mi się, że dziewczyna, od której wzięłam kociaka bawiła się z nim palcami dosyć często. Pozwalała kociątkom też bawić się butami. Moja Gabi na szczęście bawi się tylko starym butem, który jej daliśmy, pozostałe czasem zaczepi jak jest rozbrykana, ale to w formie żartu. ; ) Zastanawiam się jednak jak oduczyć ją gryzienia rąk (rąk, bo teraz to już nie tylko kwestia palców, Gabi atakuje w zabawie całe przedramiona). Nie reaguje na samo wyrażenie "nie wolno". Zastosować pomysł z psikaniem wodą? Próbowałam już dziś zrobić coś takiego - kiedy zaczęła bawić się firanką (a nie powinna przecież), probowałam ją stamtąd zabrać i wtedy złapała mi rękę. Sięgnęłam po wodę i psiknęłam ją. Przestraszyła się i uciekła, ale podeszłam do niej i podałam jej zabawkę do pyszczka, żeby zrozumiała, że to zabawki może gryźć, a ręką ją pogłaskałam. I tak kilka razy. Jednak nie wiem czy powinnam stosować ten sposób, bo może np. źle to zrozumieć i bać się po prostu mnie. Sama już nie wiem. Może jej to samo przejdzie jak dorośnie?
Podpowiedzcie coś dziewczyny! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 |
|
Kurczę, jednak te pół persy mają coś takiego w sobie
![]() Mój też rzuca się na ręce i mnie drapie i gryzie, tyle, że mnie to nie przeszkadza.Czasem boli, ale... Kota nie wolno bić, ale wolno na niego krzyczeć ![]() Jak mój kocur próbuje obgryzać kwiatki, wystarczy na niego krzyknąć: " Co ty tu robisz!!?? Ja ci zaraz dam!!"- moment i już go niema. Oczywiście nie poddaje się tak łatwo i zaraz znowu podchodzi do kwiatków.Wtedy znowu na niego krzyczę i np. dodatkowo biorę ścierkę i machnę nią gdzieś koło kota. Kiedyś wlazł mi na stół w kuchni. Krzyknęłam, postraszyłam ścierą i uciekł na stołek. Poszłam do łazienki, wychodzę, a on znowu na stole. Jak mnie zobaczył, to myślałam, że sobie łapy połamie, tak uciekał!!! Ale to tak śmiesznie wyglądało ![]()
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
Jest jedna metoda, jak kot tak robi to nie reagować agresywnie, nie bić, nie psikać wodą, nie krzyczeć, po prostu zabrać się i odejść od kota do innego pomieszczenia, ale nie zamykać się przed nim, wziąć się za jakieś inne zajęcie i nie kontynuować zabaw i za każdym razem jak drapnie kończyć zabawę odejściem.
Trzy koty tak odzwyczaiłam, nawet nie zauważyłam kiedy przestały nas drapać, bardzo szybko załapały, że pazurki podczas zabawy trzeba chować i nie wolno drapać i gryźć człowieka ![]() Ciężko jest kota oduczyć za to wskakiwania na stół czy też inne szafy, to jest ich natura, nic nie pomaga, moje koty najbardziej lubią spać na stole na ślicznym obrusie i zostawiać tam swoje kłaki, wrrrr. Najbardziej wkurzające jest to kiedy się je i podczas posiłku zdejmujemy koty z 30 razy, no masakra. Jednemu z moich kotów wystarczyło tylko pogrozić paluszkiem jak coś robił nie tak, booosz, jak on się zawstydzał i zaraz uciekał ![]()
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. Edytowane przez trojka Czas edycji: 2009-08-19 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, wstać i odejść. Kot zrozumie za którymś razem, że to jego wina, że zabawa się skończyła.
Nie krzyczeć i nie bić, nie psikać wodą.
![]() |
#349 |
Przyczajenie
|
A jeśli łapie za ręce nie tylko wtedy kiedy się z nim bawię? Siedziałam np. kiedyś i oglądałam film, a on biegał po pokoju, bawił się sam. Wdrapał się na łóżko i kiedy zwróciłam na niego uwagę, skoczył i ugryzł mnie w ramię. Wydaje mi się, że to tylko zaczepka do zabawy, co wtedy zrobić? Wynieść go z pokoju? Mam przerwać oglądanie i iść zająć się czymś innym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Raczkowanie
|
Jak moja kotka tak robila, ze zaczepiała mnie gryząc albo rzucając się na moją nogę czy rękę bez powodu to np. klasnęłam i mówiłam "nie wolno" a jak to nie pomogło i dalej gryzła badz drapała to złapałam ją za futro (za kark) i lekko przycisnęłam do ziemi- to ją nie boli, a tak robi kocia matka z kociątkami jak chce je ukarać. Trzeba powtarzać "nie wolno" w momencie klaśnięcia albo trzymania za kark, wtedy kotek zrozumie, że nie może gryźć i drapać. Moja się w ten sposób oduczyła, a naprawde dawała nie raz nam popalić, opisywałam mój problem już w tym wątku- było to dosłownie kilkanaście dni temu, a kicia zmieniła się nie do poznania! Trzeba tez byc konsekwentnym w działaniu i absolutnie nie bawić się z kociakiem rękami, bo wtedy nie zrozumie dlaczego raz pozwala mu się na gryzienie rąk a innym razem się za to gani.
![]() |
#351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej bawić się z kotem, tym bardziej małym, podczas oglądania czegokolwiek i będziesz mieć spokój ![]()
![]() |
![]() |
#352 |
Przyczajenie
|
Dzięki za pomoc dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 |
Przyczajenie
|
To teraz czas na mnie, abym się pochwaliła moim persikiem
![]() http://wd10.photoblog.pl/lvp5/200909/B4/47274989.jpg Ma na imię Mania ![]() Czytałam Wasze posty i co do niej, to lubi się czesać, leży spokojnie, nie wywija się, pod bródką uwielbia wręcz, jak ją miziam, to zasypia. Też często ma odchyły od normy i atakuje mi rękę, kiedy ją po brzuszku głaszcze, ale przechodzi.. No i uwielbia wchodzić na laptopa i chodzić po klawiaturze. Upodobała sobie moje krzesło i nie mam na czy teraz siedzieć;( I caaały czas mruczy, to chyba dobrze? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Wtajemniczenie
|
u psów odwraca się i patrzy w przeciwnym kierunku natomiast u kotów odsuwa do tyłu i patzry kotu w oczy bez jakiejkolwiek reakcji czy słów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Przyczajenie
|
Witajcie ponownie! Moja piękna Gabi jest już coraz grzeczniejsza
![]() Zastanawiam się tylko, czy może zorganizować jej spotkanie z innym kocurem w celach zabawy? Chodzi mi o to, że w przypadku kotów wychodzących z domu nie ma z tym problemu, same znajdą sobie towarzystwo. Jednak kociaki całkiem domowe nie mają takiej możliwości, a potrzebują kontaktu z innymi zwierzakami. Mam dwie opcje - kolega posiadający około rocznego dachowca lub kobieta, która wzięła dwa kociaki od mojej koleżanki, u której maleństwa się urodziły. Wiadomo, że łatwiej byłoby mi pójść do kolegi niż do obcej kobiety, ale czy roczny kot nie jest za duży na zabawę z 11tygodniowym? Co wy o tym w ogóle myślicie dziewczyny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Zakorzenienie
|
dazzle koty nie są zwierzętami stadnymi jak swojego zaprowadzisz do kogoś to będą na siebie tylko fuczeć i się bić, bo ktoś wszedł na teren danego kota. Też myślałam, że jest możliwa przyjaźń ale się pomyliłam, koleżanki kot najpierw bił, warczał a potem olał mojego kota i wyszedł z pomieszczenia w którym siedzieliśmy
![]() ![]()
![]() |
#358 |
Przyczajenie
|
Gdybym mogła wziąć drugiego kota, to nie zastanawiałabym się nad tą sprawą. :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Raczkowanie
|
w takim razie ty musisz zapewnić mu rozrywke, duzo zabaw, zeby nie czul sie samotny
![]()
![]() |
#360 |
|
Odradzam coś takiego, takie spotkanie. Często spotykam się z takimi pytaniami na temat papug: " Mam jedną i chcę, żeby się pobawiła z papugą koleżanki".
Takim czymś sprawia się kotom i papugom ból. Bo jakby czuła się ta osoba, gdyby przebywała w towarzystwie jakiś zwierząt, potem ktoś przyprowadziłby na chwilę drugiego człowieka i zaraz go zabrał...? Tęskniłaby!!!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.