Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-12, 19:32   #481
mariolasl
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
ale zeby 2 tygodnie po porodzie?
od wczoraj w sumie tak mam ze sama czysta krew leci.......
Oj, zapomnialam, ze ty tylko 2 tygodnie po porodzie.
A moze sprobuj zadzwonic do twojego gina? Lepiej dmuchac na zimne.
Stary 2009-08-12, 20:15   #482
katarzynka00
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Jestem pewna, ze poradzisz sobie z kapiela.

Jesli twoj malynie ma sklonnosci do plesniawek, to wszystko ok

Moje koty tez wachaja i czasami liza glowke Antosia (dodam, ze niewychodzace i jedzace tylko sucha karme)

Herbatke tez jesli robie, to na caly dzien, za to wszystko podgrzewam, bo jesli cos nie jest przynajmniej letnie, to Antos wypluwa
ad1 Poradzilysmy sobie gladko,sprawnie, i szybko zasnela,wiec ja tez polecialam pod prysznic,nalozylam waxa na wloski i w lozeczku z lapkiem czekam az maz wroci.Gdyby ktos mnie niespodziewanie odwiedzil zastal by mnie juz w "stroju wieczorowym"
ad2 mała (nie gniewam sie) Kupilam dzis apthin w razie co ale ma czysciutko.ad3 koty maja dzidzie w tylku.Kocur tylko strzela uszami jak placze, kotka idzie do drugiego pokoju-jakby chciala miec cisze i spokoj.
Z psem corcia sie pokocha
ad4 tak własnie powiedziala polozna, ze jak pije zimne i nie wypluwa to jest ok

Wykapalam Laurke dzis w j&j i nie jestem zadowolona.Malo pachnie, kiepsko nawilza,spodziewalam sie czegos na styl oilatum ...a tak lubie pachnaca kluseczke tulic i wachac.Jest wtedy taka swierzutka jutro kupie Hippa

Cytat:
mnie brzuch pobolewal juz okresowo.Polozna pow ze moglo dojsc juz do jajeczkowania a na okres jeszcze powinnam troszke poczekac.
Krew juz mi nie leci, bardziej jest to kolor zoltawy.Mariolko czy to normalne?taki kolor jest naturalna koleja rzeczy?
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:19   #483
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Hej mamcie

Byliśmy dzisiaj a małym na szczepieniu. Musze sie pochwalić, że mam dzielnego synka
Prawie wcale nie płakał. Ale może zaczne od poczatku...
Pani doktor zbadała małego, i nie miała przeciwskazan do szczepienia. Kuba zdrowy jak ryba.
Potem zapytała sie jaką chcemy szczepionke, za bardzo nie wiedziałam co wybrac i lekarka poleciła skojarzoną 5 w 1. Kupiliśmy taką (120 zł). Pielegniarka wkuła sie małemu w raczke a on nawet nie zapłakał Tylko sie na nia spojrzał bo nie widział wczesniej tej pani a on tak sie na obcych przygląda. Potem dostał drugą w nózkę (WZW), ta jest juz bolesna i troszke popłakał ale zaraz w aucie sie uspokoił.
Teraz sobie smacznie śpi. Kupiłam Nurofen dla dzieci gdyby gorączkował.

Małemu wyskoczyły krostki na twarzy. Myslałam, że to potówki ale mycie w rumianku nie pomogło. Dzisiaj zauważyłam, że ta wysypka roznosi sie na szyjke i klatke piersiową. Lekarka go obejrzała i powiedziała, że jesli to nie znika od rumianku to moze to byc reakcja uczuleniowa na białko w mleku. Ale mały to mleko je juz prawie 2 miesiace i bylo ok.
Mam nadzieje, że to jednak nie alergia
Kazała zmienić mleko, przepisała na recepte mleko Bebilon Pepti. Kupiliśmy 2 puszki i zaczniemy podawać. Zobaczymy czy wysypka zginie.

Dzisiaj kurier przywiózł leżaczek Jest super Mały okazał zainteresowanie pluszowymi misiami Leżał wpatrzony dobre 40 min. potem zrobił kupke, zjadł mleczko i usnął.
ale twardziel z Twojego Kubusia!
żeby to nie była zadna alergia!!!
zazdroszczę! Moja maruda od 7 spała moze 2,5 godziny i zasnęła dopiero ok 18 ... i śpi do teraz

Kupiłam ten Infacol ... podałam mu przed karmieniem i mam nadzieję że zaDZIAŁA
Cytat:
a ja nie jadlam slodkiego od dnia porodu i nawet nie mam apetytu-nie wiem gdzie sie podzial moj wilczy glod , ktory mialam w ciazy
a ja bym zjadłą wszystko co widze ...
Cytat:
Wlasnie do mnie dotarlo, ze nie wspomminalam, ze my rowniez jestesmy juz po chrzcinach. Zrobilismy je przy okazji pobytu mojej rodzinki, chrzestnym byl moj wspanialy brat. Wykorzystalismy tez, ze polski ksiadz jeszcze byl przed urlopem. U mnie chrzciny byly kameralne, podobnie zreszta jak nasz slub, juz taka moja natura

Witaj. Syneczek sliczny
Jesli chodzi o organizacje, to jak sie nie ma wyjscia i pomocy, to trzeba po prostu . Ja wyszlam ze szpitala na 6 dzien po cieciu, moj maz pracowal, a ja codziennie dwa razy dziennie dojezdzalam do szpitala, aby zobaczyc synka. Pozniej jak wrocilismy do domu, to rowniez bylam sama. Niestety zakupy, sprzatanie, pranie itd same sie nie zrobia, a nie moge powiedziec, ze czulam sie fantastycznie.
Jednka jesli macie pomoc i mozecie z niej korzystac, a tym samym poswiecac caly czas dzieciaczkom - to fantastycznie, dla was i dla malutkich
u nas też chrzciny były uzaleznione od mojego taty /wyjeżdza do Irlandii/ i od chrzestnego /własnie pojechał na wakacje/

Ale myśle ze dobrze jest ochrzcic takie małe dziecię
Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Jeszcze wam chciala powiedziec ze dzis mąz poszedl do pracy i czeka nas samodzielna kąpiel.Tak naprawde to nic strasznego, musze tylko sie zorganizowac i sprezyc i byc gotową jak corka sie przebudzi,a nie szykowac wszytsko jak oczka otworzy.Mleko, wacik do buzki,pokoj wywietrzyc przed spankiem,roletke zaciagnac, nocna atmosfere wprowadzic i udac sie spokojnie nakarmic a posprzatam to wszystko jak mala utule i zasnie.We dwojke kapiel nam zajmowalam z posprzataniem jakies 10min.

Polozna dzis pochwalila mnie ze ładnie wygladam i ze macierzysnstwo mi sluzy.Wlasciwie moze kazdej tak slodzi,ale u mnie pewnie miala na mysli ze stopy juz wrecz sliczne w porownaniu z tym co bylo, kostki widoczne, cera elegancka,niemalze wzorowa i woda schodzi ze mnie wiec roznica jest ogromna.Jeszcze te 10kg i bylabym zadowolona
Przyznalam sie tez jej ze nie parze/sterylizuje butelek co karmienie, ze jak butle 100ml herbatki zrobie to pije ją caly dzien i dopiero na wieczor wylewam i parze wszytskie butelki, ze nie podgrzewam tej herbatki,ze pozwalamy psu sie zblizac i ją wachac a nawet liznac po łapkach,nozkach i takie tam grzeszki...a ona ze moze dzieki temu sie nie wypalam i jestem taka szczesliwa i depresja mnie omineła Moze cos w tym jest
normalnie podziwiam Twoją organizacje!!!
no i teraz mozesz się pochwalić pięknymi paznokciami

ohooo .... mały już marudzi

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:27   #484
Cassandra 23
Zakorzenienie

Kuba wykąpany, najedzony i usypia.
Ok 16 tak sie biedaczek rozpłakał, że aż sie siny robił Preżył sie, wyginał...napewno brzuszek go bolał. Już nie wiedzialam jak mam dziecku pomóc Płakać mi sie chciało. Od razu podałam Espumisan w herbatce, włączyłam suszarke i obrzewałam brzuszek. Na troche pomogło a potem znów płacz. W koncu połozyłam małego na swoich piersiach, biedaczek wtulił sie we mnie i jakoś zasnął.
Spał tak 40 min. a jak sie obudził to już zaczął sie usmiechać Włożyłam go do leżaczka i pięknie sobie leżał i obserwował swoje nowe zabaweczki Nawet go na chwilke na balkon wystawiłam w tym leżaczku bo nie był dzisiaj na dworku z racji burzy i deszczu.

Cytat:
u mnie tez jakies 4kg do tylu, łacznie juz 14 pozostalo jak u ciebie jakies 10.
Na brzuszki jeszcze sie nie pisze.Na nic do konca pologu.Z reszta boli mnie cewka i przy wysilku, dluzszym spacerze odczuwam ją.Potem jakis aerobic, basen, skakanka coś bede wymyslac.

Laurze nie zeszly jeszcze prosaczki z noska i zapytalam dzis polozna czy moge jej to rumiankiem przetrzec, na co uslyszalam ze od rumianku to juz sie odchodzi w praktyce polozniczej, i badz tu madra...przeciez innym dzieciaczkom forumowym pomoglo,prawda?
Ja wczoraj probowałam robic brzuszki i wymiekłam. Nie mam wogole kondycji
Zrobiłam 5 i padłam Mój brzuch to jeden wielki flak...nie wiem kiedy doprowadze go do porządku. Narazie jezdze na rowerku

U nas na poczatku rumianek sie sprawdził Jak były te upały kapalismy go codziennie w rumianku i wszystkie krostki pieknie poschodziły Teraz niestety to nie działa. Dlatego boje sie, że to moze byc uczulenie na mleko a nie potówki.

Aha lekarka kazała spróbować wykąpać w krochmalu ale chyba sie nie skusze Lubie jak Kuba jest pachnący a nie w jakiejś mące

Cytat:
Przyznalam sie tez jej ze nie parze/sterylizuje butelek co karmienie, ze jak butle 100ml herbatki zrobie to pije ją caly dzien i dopiero na wieczor wylewam i parze wszytskie butelki, ze nie podgrzewam tej herbatki,ze pozwalamy psu sie zblizac i ją wachac a nawet liznac po łapkach,nozkach i takie tam grzeszki...a ona ze moze dzieki temu sie nie wypalam i jestem taka szczesliwa i depresja mnie omineła Moze cos w tym jest
Ja też nie sterylizuje co karmienie tylko pod koniec dnia wkładam wszystko do garnka z wodą i gotuje kilka minut.

A herbatki tez nie podgrzewam narazie. Kuba wypije nawet chłodną.

Cytat:
ale zeby 2 tygodnie po porodzie?
od wczoraj w sumie tak mam ze sama czysta krew leci.......
Cytat:
ja mialam juz dni ze popaska byla czysta a teraz leci znowu sama krewe juz bez tego zoltego sluzu-czyzby okres??
Troszke za szybko jak na okres. Może poprostu macica sie jeszcze oczyszcza.
Ja po CC (a prawie nie karmiłam piersia) @ dostałam po 6 tygodniach.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 20:44   #485
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
normalnie podziwiam Twoją organizacje!!!
no i teraz mozesz się pochwalić pięknymi paznokciami
noooo...pamiec to masz bezbledna
a aktualnie nie mam nawet frencha
dzis wozkiem wstapilam do kosmetyczki,ale ze terminy ma odlegle,to ja spokojnie poczekam.

Aniu co robisz z malenstwem tyle czasu jak nie spi?nosisz go?
Ja mala klade na brzuszku lub rozbieram pampersika i na przewijaku wietrzymy tylek przemawiam do niej, a nawet spiewam lub ja masuje-brzuszek,nozki etc, ale tyle czasu to nie wiem co bym miala z nia robic

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Cytat:
Ok 16 tak sie biedaczek rozpłakał, że aż sie siny robił Preżył sie, wyginał...napewno brzuszek go bolał. Już nie wiedzialam jak mam dziecku pomóc Płakać mi sie chciało. Od razu podałam Espumisan w herbatce, włączyłam suszarke i obrzewałam brzuszek. Na troche pomogło a potem znów płacz. W koncu połozyłam małego na swoich piersiach, biedaczek wtulił sie we mnie i jakoś zasnął.
Spał tak 40 min. a jak sie obudził to już zaczął sie usmiechać Włożyłam go do leżaczka i pięknie sobie leżał i obserwował swoje nowe zabaweczki Nawet go na chwilke na balkon wystawiłam w tym leżaczku bo nie był dzisiaj na dworku z racji burzy i deszczu.

Zrobiłam 5 i padłam Mój brzuch to jeden wielki flak...nie wiem kiedy doprowadze go do porządku. Narazie jezdze na rowerku

Aha lekarka kazała spróbować wykąpać w krochmalu ale chyba sie nie skusze Lubie jak Kuba jest pachnący a nie w jakiejś mące

Ja też nie sterylizuje co karmienie tylko pod koniec dnia wkładam wszystko do garnka z wodą i gotuje kilka minut.

A herbatki tez nie podgrzewam narazie. Kuba wypije nawet chłodną.
o kurcze...tylko matka wie jakie to jest fatalne uczucie, ta bezradnosc i bezsilnosc.Pocieszajce jest to ze kolki trwaja tylko do ok3 mc

Wielki flak.... czy ty nie przesadzasz czasami choc troszeczke? naprawde masz az taki nadmiar skory? my przytylysmy +- tyle samo prawda? chyba ze to indywidualnie od skory zalezy i innych czynnikow.
Ja jedyne co robie to terazregularnie smaruje sie vichy i nnymi ujedrniajacymi.Plytkich zrobilo mi sie kilka, co jest znakiem ze brzuszek szybko sie pomniejsza.Nie zamarwtiam sie tym bo nigdy nie mialam i miec nie bede figury na bikini, a jak męzowi pokazuje rozstepy to komentuje to " przeciez dla nas sie rozstapilas, spojrz na nia czy nie bylo warto"

O krochamlu slyszalam.Sprobuj raz, albo z rana.Przez dzien ocenisz czy jest poprawa i na wieczor w pachnidelku go wypluskasz.

Myslalam ze jestem troche za bardzo wyluzowana mamunia ale widze ze nie ja jedna z ta sterylnoscia i reszta.

Stary 2009-08-12, 21:04   #486
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
o kurcze...tylko matka wie jakie to jest fatalne uczucie, ta bezradnosc i bezsilnosc.Pocieszajce jest to ze kolki trwaja tylko do ok3 mc

Wielki flak.... czy ty nie przesadzasz czasami choc troszeczke? naprawde masz az taki nadmiar skory? my przytylysmy +- tyle samo prawda? chyba ze to indywidualnie od skory zalezy i innych czynnikow.
Ja jedyne co robie to terazregularnie smaruje sie vichy i nnymi ujedrniajacymi.Plytkich zrobilo mi sie kilka, co jest znakiem ze brzuszek szybko sie pomniejsza.Nie zamarwtiam sie tym bo nigdy nie mialam i miec nie bede figury na bikini, a jak męzowi pokazuje rozstepy to komentuje to " przeciez dla nas sie rozstapilas, spojrz na nia czy nie bylo warto"
Tak, ta bezradność jest najgorsza. Chciałabym żeby mnie sto razy bardziej bolał brzuch niż Kube. Musimy to jakoś przetrwać.

A z tą obwisłą skórą naprawde nie przesadzam. Mam brzuch jak w 4 miesiacu ciąży Nieapetycznie to wygląda. I w dodatku w rozstępach.
Też smaruje roznymi kremami, po 3-4 razy dziennie i widze, że troszke zaczyna sie ujędrniać.
Ja przytyłam 25 kg, to bardzo dużo zwarzywszy, że jestem niska. Brzuch miałam jak z blizniakami i dlatego mam teraz taki problem z obwisłą skórą.
Narazie staram sie nie przejmować. Dbam o siebie i licze, że niebawem bedzie ze mnie laska

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 21:32   #487
truheart
Zakorzenienie

Niech żyją marudy moje dziecię od 8 rano miało świetny humor do zabawy i gruchania, ale potem zrobił się śpiący, a zasnąć nie mógł i tak do 17 kiedy przysnął na dwie godziny, a potem znów maruda no i teraz śpi snem przerywanym w oczekiwaniu na tatę i kąpiel
Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Witajcie piękne mamuśki

Przepraszam, że ostatnio Was zaniedbuje, ale mój Malutek pochłania każdą moją chwilę. Troszkę Was poczytałam i widzę, że dręczą mnie te same pytania i problemy, m.in. ulewanie, brak odbić, niewyspanie, bączki i tak można bez końca wymieniać... ale mój syneczek jest najkochańszy na świecie i nie oddałabym go za żadne skarby.

Dołączam zdjęcie Maciulka.
Hej tak, jesteśmy dość monotematyczne teraz z tymi bąkami, smarkami i ulewaniem ale tak to chyba ze świeżo upieczonymi mamami bywa.
Ucałuj swojego słodkiego kawalera od ciotek
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
a moj maly dzis od rana marudny i znow wszystko w biegu musze robic - a ja tak tego nie lubie
ale udalo mi sie zmienic i wyprac posciel, pomyc gary, sciagnac pranie, wyprasowac, odkurzyc........teraz cysiu zasnal w nowym lezaczku (on ma wibracje i mu sie to chyba podoba) a ja sie biore za dalsze sprzatanie i obiadek

no i musze umyc glowe co jest dla mnie najgorsza robota bo nigdy mi sie nie chce

a po poludniu na dworek z dzieciakami
Ja najbardziej nie lubię jeść w biegu, bo potem w ogóle nie czuję się najedzona, aterazniestety prawie zawsze jest w biegu..
A powiedz jak Eryk się odnajduje w nowej sytuacji z małym braciszkiem? nie jest zazdrosny o Ciebie? trudno pogodzić wychowanie niemowlaka i przedszkolaka?
Cytat:
witaj zgobo
Howk
Cytat:
Jaa dzisiaj ogarniam dom, wiec w biegu zostawiam wam fotki. Oto moj Antonio :
jaaakie on ma oczy!!
Cytat:
ja się też muszę jakoś zmotywować do ćwiczeń, ale jak narazie marnie mi to wychodzi ... do słodyczy mnie tylko ciągnie!
Mnie też marnie waga stanęła na wrednych 61kg i ani drgnie, a ja chcę swoje 56! niby przy 168cm wzrostu te 61kg to nie tragedia, ale ja się sobie nie podobam no i czuję jak idę jak brzuch stracił jędrność...ale jak mam się położyć i lecieć z brzuszkami to jakoś zawsze znajduję coś innego do zrobienia...
Cytat:
Byliśmy dzisiaj a małym na szczepieniu. Musze sie pochwalić, że mam dzielnego synka
Pani doktor zbadała małego, i nie miała przeciwskazan do szczepienia. Kuba zdrowy jak ryba.
Potem zapytała sie jaką chcemy szczepionke, za bardzo nie wiedziałam co wybrac i lekarka poleciła skojarzoną 5 w 1. Kupiliśmy taką (120 zł). Pielegniarka wkuła sie małemu w raczke a on nawet nie zapłakał Tylko sie na nia spojrzał bo nie widział wczesniej tej pani a on tak sie na obcych przygląda. Potem dostał drugą w nózkę (WZW), ta jest juz bolesna i troszke popłakał ale zaraz w aucie sie uspokoił.

Małemu wyskoczyły krostki na twarzy. Myslałam, że to potówki ale mycie w rumianku nie pomogło. Dzisiaj zauważyłam, że ta wysypka roznosi sie na szyjke i klatke piersiową. Lekarka go obejrzała i powiedziała, że jesli to nie znika od rumianku to moze to byc reakcja uczuleniowa na białko w mleku. Ale mały to mleko je juz prawie 2 miesiace i bylo ok.
Mam nadzieje, że to jednak nie alergia
Kazała zmienić mleko, przepisała na recepte mleko Bebilon Pepti. Kupiliśmy 2 puszki i zaczniemy podawać. Zobaczymy czy wysypka zginie.
.
Brawa dla Kubusia za odwagę
No i trzymam kciuki żeby to nie byłą alergia na mleko!
Cytat:
Moja siostra nie uzywa lezaczka ze wzgledu na mozliwosc hustania.Pisalam ze jej mala sama potrafi sie tak rozbujac,ze ona boi sie ją w nim zostawiac bez nadzoru, a ze zalezy jej na tym zeby np ugotowala obiad lub posprzatala dom w czasie jak mala siedzi w lezaczku to niestety nie moze jej w nim zostawiac, bo nie bylaby w stanie nic zrobic Ale ona ma juz 7mc i jest spory kawalek babki z niej.
Nie znaczy to tez ze wy nie bedziecie z niego zadowoleni, ja tylko wspomnialam o spostrzezeniach siostry.
Mój leżaczek ma pasy jak w foteliku samochodowym więc raczej nie wypadnie, ale jakby był bez to faktycznie bym się bała, że mały się bujnie sam i wypadnie.
Cytat:
truheart, fajnie, ze zajrzalas. Zazdroszcze wypoczynku na dzialce z cala rodzinka. Wlasnie poogladalam sobie zdjecia Chicco Polly Swing- bardzo ladna

Wlasnie do mnie dotarlo, ze nie wspomminalam, ze my rowniez jestesmy juz po chrzcinach. Zrobilismy je przy okazji pobytu mojej rodzinki, chrzestnym byl moj wspanialy brat. Wykorzystalismy tez, ze polski ksiadz jeszcze byl przed urlopem. U mnie chrzciny byly kameralne, podobnie zreszta jak nasz slub, juz taka moja natura
tak, zdecydowanie to jest udany prezent
A u Ciebie jest tylko 1 chrzestny? czy drugi ze strony męża? bo ja słyszałam, że podobno może byc tylko 1 - jeśli to prawda to chyba tak zrobię, bo moje 3 kandydatki na mamy chrzestne nie mają bierzmowania
Cytat:
Jeszcze wam chciala powiedziec ze dzis mąz poszedl do pracy i czeka nas samodzielna kąpiel.Tak naprawde to nic strasznego, musze tylko sie zorganizowac i sprezyc i byc gotową jak corka sie przebudzi,a nie szykowac wszytsko jak oczka otworzy.Mleko, wacik do buzki,pokoj wywietrzyc przed spankiem,roletke zaciagnac, nocna atmosfere wprowadzic i udac sie spokojnie nakarmic a posprzatam to wszystko jak mala utule i zasnie.We dwojke kapiel nam zajmowalam z posprzataniem jakies 10min.

pozwalamy psu sie zblizac i ją wachac a nawet liznac po łapkach,nozkach i takie tam grzeszki...a ona ze moze dzieki temu sie nie wypalam i jestem taka szczesliwa i depresja mnie omineła Moze cos w tym jest
Ja też kąpałąm sama i również potwierdzam, że to nic strasznego, a teraz mamy leżaczek do wanienki to już w ogóle luksus, bo nie trzeba dzidziola trzymać tylko asekurować
Co do wyluzowanych mamuś - to chyba też się zaliczam w kwestii zwierząt. Nasz kot śpi w nogach łóżka cały czas, małego daliśmy mu obwąchać i od tej pory już go w ogóle nie ciekawi. Potrafi leżeć niewzruszony kiedy Adaś wyje wniebogłosy. Zostawiam ich razem w pokoju bez stresu. Spodziewałam się dużo gorszego scenariusza, scen zazdrości i aktów agresji a tu sielanka
Cytat:
A z tą obwisłą skórą naprawde nie przesadzam. Mam brzuch jak w 4 miesiacu ciąży Nieapetycznie to wygląda. I w dodatku w rozstępach.
Też smaruje roznymi kremami, po 3-4 razy dziennie i widze, że troszke zaczyna sie ujędrniać.
Ja przytyłam 25 kg, to bardzo dużo zwarzywszy, że jestem niska. Brzuch miałam jak z blizniakami i dlatego mam teraz taki problem z obwisłą skórą.
Narazie staram sie nie przejmować. Dbam o siebie i licze, że niebawem bedzie ze mnie laska
Będzie laska na bank!
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 22:00   #488
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
ad1 Poradzilysmy sobie gladko,sprawnie, i szybko zasnela,wiec ja tez polecialam pod prysznic,nalozylam waxa na wloski i w lozeczku z lapkiem czekam az maz wroci.Gdyby ktos mnie niespodziewanie odwiedzil zastal by mnie juz w "stroju wieczorowym"
ad2 mała (nie gniewam sie) Kupilam dzis apthin w razie co ale ma czysciutko.ad3 koty maja dzidzie w tylku.Kocur tylko strzela uszami jak placze, kotka idzie do drugiego pokoju-jakby chciala miec cisze i spokoj.
Z psem corcia sie pokocha
ad4 tak własnie powiedziala polozna, ze jak pije zimne i nie wypluwa to jest ok

Wykapalam Laurke dzis w j&j i nie jestem zadowolona.Malo pachnie, kiepsko nawilza,spodziewalam sie czegos na styl oilatum ...a tak lubie pachnaca kluseczke tulic i wachac.Jest wtedy taka swierzutka jutro kupie Hippa

mnie brzuch pobolewal juz okresowo.Polozna pow ze moglo dojsc juz do jajeczkowania a na okres jeszcze powinnam troszke poczekac.
Krew juz mi nie leci, bardziej jest to kolor zoltawy.Mariolko czy to normalne?taki kolor jest naturalna koleja rzeczy?
Wiedzialam, ze sobie poradzisz
I wybacz mi, teraz juz do konca zycia zapamietam, ze masz Laurke! Chyba bylam zaaferowana wklejaniem zdjec mojego malego
Zoltawe odchody sa jak najbardziej normalne i tak powinno byc.
Cytat:
.
Cass, ja tez mam wielki nieapetyczny brzuch, moze nie wiszacy, ale odstajacy, do wagi sprzed ciazy zostaly mi 4 kg, ale zeby wygladac na czlowieka, to chyba 15+
Dujza wiare pokladam w cwiczeniach, ktore zaczynam w poniedzialek, moze to mnie zmobilizuje do zywszego ruszania sie i humor poprawi mi sie bardziej
Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
jaaakie on ma oczy!!
(...)
A u Ciebie jest tylko 1 chrzestny? czy drugi ze strony męża? bo ja słyszałam, że podobno może byc tylko 1 - jeśli to prawda to chyba tak zrobię, bo moje 3 kandydatki na mamy chrzestne nie mają bierzmowania
(...)
Co do wyluzowanych mamuś - to chyba też się zaliczam w kwestii zwierząt. Nasz kot śpi w nogach łóżka cały czas, małego daliśmy mu obwąchać i od tej pory już go w ogóle nie ciekawi. Potrafi leżeć niewzruszony kiedy Adaś wyje wniebogłosy. Zostawiam ich razem w pokoju bez stresu. Spodziewałam się dużo gorszego scenariusza, scen zazdrości i aktów agresji a tu sielanka

Tak, u mnie byl tylko jedny chrzestny. Rodzina meza mieszka w Wenezueli i Portugalii, a jego siostra sama jest w ciazy, wiec nie moglaby przyjechac. Kandydatek "na miejscu" nie mialam. Sami smaiutency jestesmy tutaj na wyspie

Moja kotka Beauty rowniez spi w nogach. Druga sie obrazila, bo wstaje w nocy i jej przeszkadzam w snie, wiec po kilku nocach wyprowadzila sie z sypialni Moje kotki szukaja mnie, jesli Antonio sie kreci i marudzi, a mnie nie ma w tym samym pokoju
Stary 2009-08-12, 22:05   #489
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

tak samo niska jak ja i jak zdaje sie Tru.Pamietam jak kiedys pisalysmy o wzroscie.
Pytania o blizniakach mialam najczesciej w szpitalu... jak podlaczaly ktg lub jak szlam na usg i raz kasjerka w sklepie.
4mc byl u mnie zaraz po porodzie, a 25tez chyba sieglam, bo 20mialam wazac sie u gina a potem moj dlugi i leniwy pobyt w szpitalu przed porodem tez zrobil swoje, bo tam to juz ruch marny i dogadzanie bylo.
Ja kremuje sie max 2 dziennie no i urzadzam sobie dluuugie spacery z wozkiem.

Cytat:
Mój leżaczek ma pasy jak w foteliku samochodowym więc raczej nie wypadnie, ale jakby był bez to faktycznie bym się bała, że mały się bujnie sam i wypadnie.

eee no kobiałki, przeciez kazdy fotelik a fishera to juz w ogole ma i musi miec pasy...

1 chrzestny? jak to? ja sie nie spotkalam z czyms takim jeszcze.Nawet na logike biorac, jak nazwa wsazuje-rodzice to wypadaloby miec dwoch, no ale moze ksiadz swoja polityke wprowadzil gdzies... z nimi to wszystko mozliwe

teraz doczytalam ze dyskusja o chrzcie na wyspie, a myslalam ze u nas w Pl.

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-08-12 o 22:10
Stary 2009-08-12, 22:12   #490
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
cudny Eryk tez mial takie ubranko tygryska jak byl maly
Cytat:
Hej mamcie

.
5 w 1 za 120zl? kurcze u nas 3 w 1 jest za 180
Cytat:
Ja najbardziej nie lubię jeść w biegu, bo potem w ogóle nie czuję się najedzona, aterazniestety prawie zawsze jest w biegu..
A powiedz jak Eryk się odnajduje w nowej sytuacji z małym braciszkiem? nie jest zazdrosny o Ciebie? trudno pogodzić wychowanie niemowlaka i przedszkolaka?
hmm Eryk swietnie - balam sie, ze bedzie na poczatku zazdrosny ale nie jest wcale, strasznie kocha brata, ciagle go caluje i glaszcze, ladnie do niego mowi, opowiada mu bajki i w ogole widac, ze bardzo go kocha

co do pogodzenia...jeszcze jest dosc wczesnie zeby cos stwierdzic, ale narazie nie jest tak zle ale sa momenty, ze jest ciezko - np nie komfortowa jest sytuacja kiedy jestem z dziecmi na placu zabaw a maly sie obudzi i zaczyna krzyczec bo glodny a Eryk bawi sie w najlepsze i musze go gonic zeby biegl ze mna do domu bo maly placze i tylko lece i poganiam go zeby szybciej biegl

na bank cos jeszcze chcialam rzec ale chyba poucinalo mi cytaty

a co do mojego krwawienia - to napewno nie okres bo to za mala ilosc na okres i nie boli mnie brzuch, a ja miesiaczki mam bardzo obfite i bolesne

niedlugo wybiore sie do gin to sie dowiem co tam sie dzieje - fakt jest taki, ze napewno za wczesnie zaczelismy wspolzycie, polog jeszcze trwa a my zaczelismy juz na 9 dzien od porodu
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 22:27   #491
katarzynka00
Zakorzenienie

maz dzis pytal polozna i wlasnie tak pow, zeby zabawy zaczac po pologu.Mi narazie niespieszno, przez dyskomfort i bol bardzo newralgicznej czesci bo bol pomimo ze nie mocny to promieniujacy na "cala okolice"

Stary 2009-08-12, 22:58   #492
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
maz dzis pytal polozna i wlasnie tak pow, zeby zabawy zaczac po pologu.Mi narazie niespieszno, przez dyskomfort i bol bardzo newralgicznej czesci bo bol pomimo ze nie mocny to promieniujacy na "cala okolice"

ja jakbym rodzila sn to pewnie znow z pol roku bym czekala

a tak to zaczelismy szybko bo na dole nic nie bolalo a nam sie chcialo
w koncu tyle miesiecy bylo celibatu

Eryk zasnal, Marcel zasnal - czas sie wykapac

TZ pojechal jeszcze gdzies jakies papiery zawiezc hmm o tej porze
Stary 2009-08-12, 23:22   #493
mariolasl
Zakorzenienie

Svinecko dziekuje

Cytat:
1 chrzestny? jak to? ja sie nie spotkalam z czyms takim jeszcze.Nawet na logike biorac, jak nazwa wsazuje-rodzice to wypadaloby miec dwoch, no ale moze ksiadz swoja polityke wprowadzil gdzies... z nimi to wszystko mozliwe

teraz doczytalam ze dyskusja o chrzcie na wyspie, a myslalam ze u nas w Pl.
Jeden chrzestny moze byc jak najbardziej, ale nie moze byc np dwoch chrzestnych tej samej plci. Mozesz zapytac swojego ksiedza, wszedzie jest tak samo, czy w Polsce czy u mnie. Zreszta latwo znalezc cos na ten temat w sieci, np TU

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2009-08-12 o 23:24
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 01:03   #494
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Drogie jest to mleczko Enfamil?

Czy ten Pas jest skuteczny? Zastanawiam sie od dłuższego czasu nad jego kupnem...mam duży fałd niepotrzebnej skóry Czy jak bede go codziennie nosiła to ten brzuch sie zmniejszy??
Enfamil jest dosć drogi..ale w każdej aptece inna cena...w najtańszej płacę 24 zł za puszkę 400g, w najdroższej nawet 30, więc różnica jest...
Mała bardzo lubi Enfamil i żadnych grudek nie ma, pięknie sie rozpuszcza (w odróżnieniu od Bebilonu, który pozostawiał na butelce dziwny nalot)...podaję jej z butelki ze smoczkiem o wolnym przepływie (nuk), bo jak piła np. z Aventu z większą dziurką to tylko się dławiła...

Mi się wydaje że po noszeniu pasa, brzuch może się nie zmniejsza ale nie wisi mi skóra...

Cytat:
no i kupilismy lezaczek fisher-price - taki jak na zdjeciu
Leżaczek super My mamy z tej serii małpkę do wózka...grają różne melodyjki jak naciśnie się na nosek i ma grzechotki...ekstra jest
http://www.multipasaz.pl/9829,239557..._Fisher_Price/

Cytat:

Zapomnialam sie pochwalic, ze mielismy cudowna noc. Maly spal od 21.30 do rana
Mariolu zazdroszczę takich nocy!!!!!!!!!!! Moja Mała cały czas od naszego pobytu w szpitalu je co 2 godziny...zaczynam się martwić, bo dzisiaj skończy 7 tygodni więc już więcej powinna spać...są jakieś sposoby na dłuższe spanie Maluszków?

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Jak sobie radzicie w nocy w trakcie karmienia ze znużeniem i ochotą na spanie???
Ja zawsze ok 4 na karmieniu przysypiam Zazwyczaj budzę się trzymają Małą, a raz zdarzyło mi się że obudziło mnie marudzenie Zuzki, patrzę a ja próbuję jej wcisnąć smoczek (z butelki) w nosek i chyba jej się to nie spodobało...sama się z siebie wtedy śmiałam

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
A jak przerzucasz przez ramię, to rączki "wiszą" z tyłu? Kuba lubi leżeć i spać na boczku, plecki tak średnio
Ja na porodówce i w na początku w domu kładłam Małą na boczku i tak spała, bo zawsze mówiło się ze bezpieczniej jak się uleje...ale w szpitalu (po zachłyśnięciu) lekarka wyzwała mnie strasznie, że dziecku się bioderka odcisną i kłaść do spania tylko na pleckach z główką na boku...

Cytat:
1. Bartus Maruda
2. Bartuś Aniołek
3. Bartuś - mama dawaj cycka!!!
Śliczne zdjecia

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Dołączam zdjęcie Maciulka.
Jaki kochany Aniołeczek:lo ve:

Cytat:

Dostalysmy recepte na wit.D wiec spacerkiem podreptamy do apteki.

Dzis postaram sie dodzwonic w sprawie bioderek no i za kilka dni przedzwonie zapisac mala na szczepionke.Zdecydowalism y sie na szczepionki skojarzone, no i zaszczepimy Laure na pneumokoki, a rotawirusa sobie darujemy, po przegadaniu tematu z polozna.
Kasiu mi lekarka mówiła żeby nie podawać wit.D bo Mała dostaje ją w mleku (podobnie jak K), po czym położna była zdziwiona i stwierdziła że ona by podała...więc zadzwoniłam do super Pani Doktor ze szpitala i potwierdziła słowa Pediatry z przychodni...nie potrzeba D jeśli karmi się mlekiem modyfikowanym...

Dzwoniłaś może o te bioderka? Ja dodzwoniłam się na Sporną, terimin na 7 września do Dr. Timmler (w necie czytałam że najlepszy od bioderek). Na Przemysłowej termin najwcześniejszy to 8 września...na 28 czerwca dodzwonić się nie mogę...więc zapisałam się prywatnie na przyszły tydzień, a we wrześniu pójdę na NFZ kontrolnie.

A Ty gdzie dzwoniłaś?

Cytat:
Jaki słodki jest Antonio i jaki już dużo chłopiec z niego

Cytat:
rotawirusa dzis odradzila mi polozna, ale wiadomo kazdy moze miec inne priorytety.Przy rota. dziecko moze sie odwodnic jak mama w pore nie zauwazy i w najgorszym razie mozna wyladowac w szpitalu z dzieckiem.Mojej siostry synek mial...pamietam jak walnal 30 kupek do poludnia...i jak lał sie przez rece.W szpitalu nie wyladowali.W domu go doprowadzila do siebie z prywatnym lekarzem (u ktorego od zawsze leczy swoje dzieci i my Laure tez bedziemy), ktory kontrolowal stan malego i byli w stalym kontakcie.
Na pneumo. zaszczepimy poniewaz mamy dookola duzy kontakt z dziecmi szkolnymi, no i dojdzie tez kontakt przedszkolny.

Laurze nie zeszly jeszcze prosaczki z noska i zapytalam dzis polozna czy moge jej to rumiankiem przetrzec, na co uslyszalam ze od rumianku to juz sie odchodzi w praktyce polozniczej, i badz tu madra...przeciez innym dzieciaczkom forumowym pomoglo,prawda?

Moja siostra nie uzywa lezaczka ze wzgledu na mozliwosc hustania.Pisalam ze jej mala sama potrafi sie tak rozbujac,ze ona boi sie ją w nim zostawiac bez nadzoru, a ze zalezy jej na tym zeby np ugotowala obiad lub posprzatala dom w czasie jak mala siedzi w lezaczku to niestety nie moze jej w nim zostawiac, bo nie bylaby w stanie nic zrobic Ale ona ma juz 7mc i jest spory kawalek babki z niej.
Nie znaczy to tez ze wy nie bedziecie z niego zadowoleni, ja tylko wspomnialam o spostrzezeniach siostry.
Mogłabyś mi podać namiar na Twojego prywatnego lekarza? Gdzie przyjmuje? Szukam właśnie jakiegoś sprawdzonego Pediatry by mieć go w razie czego...

Moja Mała ma jakieś krostki na buźce od urodzenia...co prawda już jej schodzą...położna powiedziała że to od moich hormonów i mogą schodzić do 3 miesięcy...

Co do leżaczka, to nasz Chicco ma blokadę bujania wiec spokojnie można zablokować bez obawy że dziecko coś sobie zrobi...

Kurcze, widzę ze obcięło mi cytaty, jak zwykle...
......................... ........

Dobry wieczór Mamusie

U Nas wszystko dobrze Czasu troszkę mało, ale większość czasu jeszcze jestem u Rodziców, więc jak tylko Babcia wraca z pracy to zabawia Małą a ja mogę pospać...niestety Zuza w nocy budzi się co 2h na jedzenie, a tylko ja mogę wstawać, więc ciężko się wyspać...Do tego od 7 już szaleje i nie chce spać...
Muszę powiedzieć że Mała ma też problemy z brzuszkiem, podaje jej Esputicon, ale nadal się pręży i ciężko jej zrobić kupkę...wspomagamy się czopkiem glicerynowym i masażami brzuszka...
W piątek wybiorę się do Pediatry to zapytam czy wszystko ok...

Mam też wielki dylemat co do szczepienia, już powinna dostać (dzisiaj kończy 7 tygodni), a pediatra stwierdziła, że mam czekać 6 tygodni od wyjścia ze szpitala (z zachłyśnięciem)...nie jestem do końca przekonana czy to dobrze...

Co do okresu, to ja dostała w zeszły tygodniu (czyli po 6 tygodniach od porodu) zupełnie normalny...trwał 5 dni do soboty...a dzisiaj patrzę a tu krew...wystraszyłam się troszkę, ale nie bylo tego dużo i już nie ma...w zeszłym tygodniu miałam iść na kontrole do ginekologa ale ze wzgledu na okres nie poszłam...muszę się wybrać w przyszłym tygodniu...

Buziki dla wszystkich Mamuś i ich Skarbów

A tu moja Kruszynka w swojej kołysce
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN8029.jpg (152,0 KB, 50 załadowań)

Edytowane przez Karolinak82
Czas edycji: 2009-08-13 o 01:06
Karolinak82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 01:09   #495
Karolinak82
Zakorzenienie

Aha...chciałam jeszcze napisać o obcinaniu paznokci...moja Ciotka ostatnio mnie wyzwała że tak małym dzieciom nie obcina się paznokci (!?), sama nie potrafiła powiedzieć dlaczego () ...ale mam przykład mojego brata, który już na porodówce tak się podrapał do krwi że do dzisiaj ma na buzi blizny...

Ok...to już uciekam do łóżka póki Zuzinek jeszcze śpi
Stary 2009-08-13, 08:59   #496
megi b
Wtajemniczenie

Hej mamusie
Oj dawno tu nic nie pisalam brak czasu i problemy z internetem dalej...
Ale staram się podczytywać
U nas w sumie podobnie jak u każdej z Was, Amelka na szczęście już coraz mniej ulewa ale za to ma problemy z koopką bidula męczy się czasem 3 dni zanim coś wypchnie i każdy bączek jest z płaczem. Byłam u lekarza ale podobno to norma i do 7 dni może być bez koopki, ale żal patrzeć jak maleństwo się tak męczy. Widziałam, że niektóre z Was dają czopki, jak się nazywają?

mariolasl
Antonio jest prześliczny i duży już z niego chłopczyk

Oooo i już po pisaniu bo mała się obudziła pozdrowionka

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 10:01   #497
mariolasl
Zakorzenienie

Witam z rana Za nami niezla noc.
/dzis czeka mnei wizyta health visitor, bedzie wazyc malego. Jestem bardzo ciekawa, jak przybral

Zastanawiam sie co u Gizmiatka (chetnie zobaczylabym zdjecia Malutka tylko 3 dni starszego od mojego) i u Majki Versace?
P4w tez dlugo sie nie odzywala I tak ogolnie, to poogladalabym zdjecia

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
Mariolu zazdroszczę takich nocy!!!!!!!!!!! Moja Mała cały czas od naszego pobytu w szpitalu je co 2 godziny...zaczynam się martwić, bo dzisiaj skończy 7 tygodni więc już więcej powinna spać...są jakieś sposoby na dłuższe spanie Maluszków?
(...)
Jaki słodki jest Antonio i jaki już dużo chłopiec z niego
(...)

Taka noc byla tylko jedna normalnie zasypia, potem budzi sie ok 2-3 w nocy i wstaje po 7.
Co do sposobow, to chyba nie ma, kazde dziecko jest inne. Pamietam, ze moj brat bardzo dlugo budzil sie co 3 godziny.

A twoja dziewczynka jest przesliczna!
Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
mariolasl Antonio jest prześliczny i duży już z niego chłopczyk
Stary 2009-08-13, 10:33   #498
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
sama nie wiem.....nie jest tego jakos duzo bo okres mialam bardziej obfity....brzuch tez mnie nie boli.....

Cytat:

Troszke za szybko jak na okres. Może poprostu macica sie jeszcze oczyszcza.
Ja po CC (a prawie nie karmiłam piersia) @ dostałam po 6 tygodniach.
mozliwe ze wlasnie tak jest

Cytat:

wspanialego masz tż

powiedzcie mamcie czy ta Frida do noska jest rzeczywiscie taka super??
bo przymierzam sie do jej kupna, nie moge juz sluchac jak mala sie meczy z oddychaniem, sol niby troszke pomaga ale i tak gruszka nie moge usunac calej wydzielinki

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 10:43   #499
p4w
Zakorzenienie

ale się rozkręciłyście Mamuśki

my też jesteśmy po szczepieniu - wzięliśmy 6w1 i rotawirusy; pneumokoki też zamówiliśmy, ale z pediatrą uzgodniliśmy, że poczekamy do następnego miesiąca z nią, żeby zobaczyć jak mały zareaguje na szczepienia
i dodam Wam na pocieszenie odnośnie cen szczepionek za 6w1 i rotawirusy zapłaciliśmy prawie 600 zł a pneumokoki też 300 zl

już po spaniu może potem uda mi się odezwać, bo mój Smyk prawie nie śpi w dzien i dlatego nie mam nawet chwilki

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 11:13   #500
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

no i zapomnialam sie pochwalic

Weronice odpadł kikut dzisiaj w nocy
jeszcze nadal zbiera sie tam troche zaschnietej krewki wiec dalej oczyszczam spirytusem

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-08-13, 11:41   #501
Karolinak82
Zakorzenienie

Dzień dobry Mamusie

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
U nas w sumie podobnie jak u każdej z Was, Amelka na szczęście już coraz mniej ulewa ale za to ma problemy z koopką bidula męczy się czasem 3 dni zanim coś wypchnie i każdy bączek jest z płaczem. Byłam u lekarza ale podobno to norma i do 7 dni może być bez koopki, ale żal patrzeć jak maleństwo się tak męczy. Widziałam, że niektóre z Was dają czopki, jak się nazywają?
7 dni bez kupki?? Ja się martwię jak jeden dzień nie robi i wtedy wieczorkiem wspomagamy się czopkiem...to zwykłe czopki glicerynowe dla dzieci...są mniejsze ale i tak daje malutki kawałeczek...i pomaga idealnie...

Cytat:

Taka noc byla tylko jedna normalnie zasypia, potem budzi sie ok 2-3 w nocy i wstaje po 7.
Co do sposobow, to chyba nie ma, kazde dziecko jest inne. Pamietam, ze moj brat bardzo dlugo budzil sie co 3 godziny.
To i tak nie jest źle...moja budzi się dokładnie co 2 h...czasami je 45 min, więc spania nie zostaje za dużo...

Cytat:
A twoja dziewczynka jest przesliczna!
Dziękujemy

Cytat:
powiedzcie mamcie czy ta Frida do noska jest rzeczywiscie taka super??
bo przymierzam sie do jej kupna, nie moge juz sluchac jak mala sie meczy z oddychaniem, sol niby troszke pomaga ale i tak gruszka nie moge usunac calej wydzielinki
Ja używam Fridy i jestem bardzo zadowolona...ale dodatkowo warto zakupić roztwór wody morskiej, bo większe babolki rozpuszcza i wtedy już idzie łatwo...

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

Cytat:

jeszcze nadal zbiera sie tam troche zaschnietej krewki wiec dalej oczyszczam spirytusem

Gratulacje:ju pi: To naprawdę radosć jak odpadnie...u mnie jak kikut odpadł to pielęgniarki z radości chciały go rytualnie spalić

Czas edycji: 2009-08-13 o 11:42
Stary 2009-08-13, 12:05   #502
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
ale się rozkręciłyście Mamuśki

my też jesteśmy po szczepieniu - wzięliśmy 6w1 i rotawirusy; pneumokoki też zamówiliśmy, ale z pediatrą uzgodniliśmy, że poczekamy do następnego miesiąca z nią, żeby zobaczyć jak mały zareaguje na szczepienia
i dodam Wam na pocieszenie odnośnie cen szczepionek za 6w1 i rotawirusy zapłaciliśmy prawie 600 zł a pneumokoki też 300 zl

już po spaniu może potem uda mi się odezwać, bo mój Smyk prawie nie śpi w dzien i dlatego nie mam nawet chwilki
Fajnie, ze sie odezwalas
Strasznie drogie te szczepionki
Cytat:

Gratulacje!
-------------
A my po wizycie health visitor. Maly wazy 4400g i ma 54cm dlugosci . byla z niego bardzo zadowolona, bo bardzo ladnie sie rozwija.
Gdzies za dwa tygodnie przejde sie do nich na kolejne wazenie
Stary 2009-08-13, 12:33   #503
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Aha...chciałam jeszcze napisać o obcinaniu paznokci...moja Ciotka ostatnio mnie wyzwała że tak małym dzieciom nie obcina się paznokci (!?), sama nie potrafiła powiedzieć dlaczego () ...ale mam przykład mojego brata, który już na porodówce tak się podrapał do krwi że do dzisiaj ma na buzi blizny...

Ok...to już uciekam do łóżka póki Zuzinek jeszcze śpi
U mnie położna mówiła, że noworodkom obcina się paznokcie co 3-4 dni.

Czekoladko stosujesz to masło ujędrniające z Ziajki? Zauważyłaś jakieś efekty? Bo jak dla mnie to troszkę słabiutkie to masło.

Kinga dostała w prezencie takie cudo http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=711689765 a ja nie wiem kiedy ją mogę w to sadzać???

Mam jeszcze jedno pytanie czy do noska stosujecie Wodę morską w sprayu Nivea?
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 12:37   #504
Wojtusia
Zakorzenienie

Hej, moja mała wlasnie zasnela, nie spala od 6 rano.

Mam pytanko, czy przy karmieniu można brać Urosept? bo cos mnie cewka boli od kilku dni,nie piecze tylko troche boli.

I pytanie do p4w, jako ze dentystką jest czy mozna przy karmieniu uzywac pasków wybielających do zębów?

Zaraz zasne chyba.... mam nadzieje ze Oliwka pośpi chociaż ze 2 godziny...
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 13:06   #505
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Kinga dostała w prezencie takie cudo http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=711689765 a ja nie wiem kiedy ją mogę w to sadzać???

Super huśtawka W opisie napisane jest że można ją ustawić w pozycji leżącej więc dla Maluszka idealnie

A używam wody morskiej DisneMar...http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p6735-Disne...a_dzieci_25_ml

Cytat:
A my po wizycie health visitor. Maly wazy 4400g i ma 54cm dlugosci . byla z niego bardzo zadowolona, bo bardzo ladnie sie rozwija.
Ekstra wiadomosci...Twój kawaler rośnie w siłę

Czas edycji: 2009-08-13 o 13:08
Stary 2009-08-13, 13:06   #506
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

czesc dziewczyny

a ja dzis mialam kryzys - wczoraj mnie wkurzyl TZ i od wczoraj se do niego nie odzywalam, dzis tez napieta atmosfera, TZ poszedl do pracy a ja zostalam sama i maly od rana mi marudzil, jak zaczelam odkurzac mieszkanie o 10 to skonczylam dopiero teraz Eryk od rana lata w pizamie i nie chce sie ubrac, maly sie darl i nawet suszarka nie poagala, odkurzac lezal na srodku przedpokoju a ja siadlam w sypialni na lozku i zaczelam plakac normalnie mialam dosc wszystkiego przez moment
teraz TZ napisal smsa zebysmy sie nie klocili i ze nas kocha
yhhh

Cytat:
Leżaczek super My mamy z tej serii małpkę do wózka...grają różne melodyjki jak naciśnie się na nosek i ma grzechotki...ekstra jest
http://www.multipasaz.pl/9829,239557..._Fisher_Price/

super ta malpka chyba tez ja kupie
tylko, ze maly jeszcze sie za bardzo nie interesuje takimi rzeczami

a kruszynka slodka
Cytat:
to super, ze tak pieknie sie rozwija nic dziwnego, ze masz powody do radosci
Stary 2009-08-13, 13:07   #507
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie, ze sie odezwalas
Strasznie drogie te szczepionki

Gratulacje!
-------------
ja Was w miarę regularnie poczytuję w czasie karmienia
tylko trochę ciężko wtedy pisać
zastanawiamy się jeszcze nad meningokokami, ale też nie wiem czy to rozsądne szczepić na wszystko co się da, a z drugiej strony jak dziecko zachoruje na coś na co mogliśmy zaszczepić to bym sobie nie darowała...

w każdym razie to co trzeba było podać w 6 tyg Tomasz dostał, a potem zobaczymy,ale raczej się zdecydujemy mimo kosztów

Cytat:

Czekoladko stosujesz to masło ujędrniające z Ziajki? Zauważyłaś jakieś efekty? Bo jak dla mnie to troszkę słabiutkie to masło.

fajna taka huśtawka... ja też chcę

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Hej, moja mała wlasnie zasnela, nie spala od 6 rano.

Mam pytanko, czy przy karmieniu można brać Urosept? bo cos mnie cewka boli od kilku dni,nie piecze tylko troche boli.

I pytanie do p4w, jako ze dentystką jest czy mozna przy karmieniu uzywac pasków wybielających do zębów?

Zaraz zasne chyba.... mam nadzieje ze Oliwka pośpi chociaż ze 2 godziny...
wybielanie zębów jest przeciwwskazane w ciąży i w czasie karmienia

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 13:37   #508
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

To i tak nie jest źle...moja budzi się dokładnie co 2 h...czasami je 45 min, więc spania nie zostaje za dużo...

Ja używam Fridy i jestem bardzo zadowolona...ale dodatkowo warto zakupić roztwór wody morskiej, bo większe babolki rozpuszcza i wtedy już idzie łatwo...

Gratulacje:ju pi: To naprawdę radosć jak odpadnie...u mnie jak kikut odpadł to pielęgniarki z radości chciały go rytualnie spalić
ad.1 moja ostatnio tez spi po 2 godziny a wczesniej spala po 3-4.......i jak juz sie obudzi to walcze z nia ponad godzine, pije, odpoczywa , znowu pije, przewijam, poprzytulam i zasypia
ad.2 napisalam wlasnie tż zeby kupil ta Fride, a wode morska mam i uzywam , ale to daje ule na chwilke
ad.3 nie wiem jak dlugo mam ten pepek przemywac....boje sie grzebac tam patyczkiem teraz , przecieram tylko wacikiem ale krewka nadal zostaje, moja mama powiedziala za samo sie wykruszy, albo przy kapaniu sie umyje

Cytat:
ładnie rosnie nasz Antonio

Cytat:

ja obcinalam pare dni temui dzisiaj znowu bo mnie podrapala
Maslo Ziajki jest slabe, ale ladnie wygladza i nawilza, jako ze nie karmie piersia zakupilam typowe antycellulitowe smarowidla
ja mam wode morska z apteki , ale nie z Nivei

Cytat:

a ja dzis mialam kryzys - wczoraj mnie wkurzyl TZ i od wczoraj se do niego nie odzywalam, dzis tez napieta atmosfera, TZ poszedl do pracy a ja zostalam sama i maly od rana mi marudzil, jak zaczelam odkurzac mieszkanie o 10 to skonczylam dopiero teraz Eryk od rana lata w pizamie i nie chce sie ubrac, maly sie darl i nawet suszarka nie poagala, odkurzac lezal na srodku przedpokoju a ja siadlam w sypialni na lozku i zaczelam plakac normalnie mialam dosc wszystkiego przez moment
yhhh

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-08-13, 14:04   #509
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
yhhh
To na pewno tylko chwilowy kryzys...Tż już przeprosił, a Marcelek marudził na pewno dlatego że czuł Twoje zdenerwowanie...nawet takie małe Szkraby wyczuwają nasze samopoczucie

Cytat:
ad.1 moja ostatnio tez spi po 2 godziny a wczesniej spala po 3-4.......i jak juz sie obudzi to walcze z nia ponad godzine, pije, odpoczywa , znowu pije, przewijam, poprzytulam i zasypia
ad.2 napisalam wlasnie tż zeby kupil ta Fride, a wode morska mam i uzywam , ale to daje ule na chwilke
ad.3 nie wiem jak dlugo mam ten pepek przemywac....boje sie grzebac tam patyczkiem teraz , przecieram tylko wacikiem ale krewka nadal zostaje, moja mama powiedziala za samo sie wykruszy, albo przy kapaniu sie umyje
1. oj to widzę że mamy to samo
2. ja najpierw psikam wodą morską do noska, by rozpuściła babolki a później odciągam fridą...

A w ogóle to napiszę Wam co mi poradziła super Pani Doktor w szpitalu....jak pojawia się katar u Maluszka to odciągać jak najczęściej, bo wydzielina może spływać i murowane zapalenie oskrzeli...no i często oklepywać...instrukcję jak oklepywać napisałam wcześniej... Pani Doktor mówiła że Rodzice często się dziwią jak usłyszą że zapalenie oskrzeli albo płuc a przecież dziecko tylko katarek miało...ale taki Maluszek jak leży większość czasu to wydzielika spływa jeśli się jej nie odciąga....to taka mała rada

3. Nasz pępek po tym jak odpadł był jeszcze mokry więc pielęgniarki kilka razy dziennie i tak przemywały go spirytusem dodatkowo zakraplając antybiotykiem...a przemywały bardzo "agresywnie" jak najgłębiej wkładając patyczek by wszystko wyczyścić, więc nie bój się...na pewno nie zaszkodzi

A My dzisiaj mamy w planach wizytę w naszym domku odwiedziny u księdza, załatwić chrzciny, a jutro wizyta u pediatry...muszę Małą ważyć co 2 tygodnie
Stary 2009-08-13, 14:52   #510
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Sliczna hustawka

Svinecko
--------------
Dzis dotarl lezaczek i maly jest zachwycony, wybralismy w koncu Chicco Deluxe Rocker, nawet przespal sie w nim
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Chicco Deluxe rocker.jpg (33,0 KB, 36 załadowań)

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości