Jak zostać stewardessą? - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-14, 17:37   #541
montana2009
Raczkowanie

GG do montana2009
Dot.: Jak zostać stewardessą?

http://www.youtube.com/watch?v=zdX-RX5IHAU

Pamiętacie?

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Nie znalazłam nic o open day w Warszawie, nie napisali jeszcze nic do mnie, moze się odezwą ale zdaje się, ze na to spotkanie zaproszenia specjalnego nie trzeba mieć? Chetnie pójdę, tylko powiedz gdzie.
montana2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-14, 20:55   #542
teniuta
Raczkowanie

taa fajny ten clip
co do rekrutacji w W-wie, to ja juz sama nic nie wiem
moze dadza to jeszcze na strone?
a moze to nie jest open day tylko umowione spotkanie?
wiesz co, nie wiem czy moge tak na forum oglosic, ze jest...
skoro oni sami tego nie oglosili....
musze jeszcze raz sprawdzic tego maila bo cos tu jest nie tak...
moze sie pomylili i mieli napisac Gdansk?
teniuta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 10:37   #543
Orientalna
Raczkowanie

Taki kurs to strata pieniędzy. Każda linia organizuje swoje kursy przygotowawcze. Jak wiadomo dodatkowo Ryan życzy sobie za niego pieniądze. Ten kurs, na który się wybierasz jest dość drogi i nie gwarantuje zdobycia pracy. Czasami linie wolą osoby, które nie mają zielonego pojęcia o tej pracy żeby mogli przeszkolić osoby po swojemu. Także kurs odradzam.
Orientalna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 10:58   #544
Latamy
Przyczajenie

Niestety to prawda, Takie kursy to strata czasu i pieniędzy. Poza tym będzie Ci bardzo trudno dostać się do linii innej niż Ryanair w takim wieku. Większość linii przyjmuje osoby po 24 roku życia, między innymi Wizzair. Ryanair to wcale nie jest zły start. Firma jest jaka jest, ale to najlepsze doświadczenie na dalszą drogę. Wiem bo sam w niej pracuję...
Latamy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 13:02   #545
kofihewen
Raczkowanie

Strasznie bym chciała spróbowac sił jako stewardessa...
w zasadzie to mi koleżanki podsuneły taki pomysł, twierdząc, że pasuje im na stewardesse, cytuje jedną: "Po prostu w mojej wyobraźni istnieje taki obraz stewadessy... Jakbym miała ją opisać to bym powiedziała, że taka Ty tylko trzeba jej uniformek dać" heh oczywiscie nie chcę zostac stewardessa tylko z powodu tych opinii, ale po prostu baaardzo mnie to fascynuje
właśnie chcę się jakoś za to zabrac...
aktualnie pracuje jako manager w jednej z bardzo znanych sieci fast foodów więc doświadczenie z ludźmi jest.
języki: angielski zaawansowany, francuski - muszę się wybrac na jakis kurs,... uczylam sie co prawda 5 lat (podst i gim) ale mało pamiętam... więc przypomniec by pasowało sobie.
-mam tatuaż na łopatce... i 3 kolczyki w jednym uchu - ale ponoc nie ma z tym problemu jesli są tatuaze neiwidoczne, a 2 kolczyki mozna wyjąc z ucha
-no i mam 21 lat, jestem z Krakowa...
Czy ktoś z okolic lub niekoniecznie mógłby mi doradzic jak się za to wszytsko zabrac?

Pozdrawiam Wszystkich
kofihewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 14:05   #546
Latamy
Przyczajenie

Jest kilka opcji. Jeślichciałabyś pozostać w Polsce jedyną możliwością jest czekanie na Open Day Wizzaira. Oni mają bazę w Gdańsku, Warszawie, Poznaniu i Katowicach. Trzeba śledzić stronę linii. W Krakowie nie ma żadnego zbazowanego przewoźnika, który by poszukiwał stewardess. Druga opcja to Ryanair, chociaż nie polecam, wtedy praca poza granicami Polski. Trzecia opcja to bliski wschód: Emirates, Qatar itd...Można wejść na stronę cabincrew.com żeby się więcej dowiedzieć...
Stary 2009-08-15, 14:10   #547
Orientalna
Raczkowanie

Wizzair przyjmuje dziewczyny młodsze, niekoniecznie po 24. roku życia, a zatoka głównie po 21.
Orientalna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 14:14   #548
Latamy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Orientalna Pokaż wiadomość
Wizzair przyjmuje dziewczyny młodsze, niekoniecznie po 24. roku życia, a zatoka głównie po 21.
Teraz już się trochę pozmieniało. Kiedyś zatrudniali młodsze. Teraz podnieśli trochę wiek, a może tych młodszych brakuje z odpowiednim doświadczeniem i językiem...Tego nie wiadomo. W każdym razie do Gdańska przymują po 24 roku życia (to nie żadna reguła, ale tak to wygląda)...

Jeśli chodzi o Warszawę, to nie ma open daya, wysylaja chyba tylko do osob które zlozyly cv w ich bazie danych...Ale kto wie, sledzcie strone, moze cos sie pojawi...

W kazdym razie teraz jest open day do Gdanska 19 sierpnia, chyba to już ostatni...

Edytowane przez Latamy
Czas edycji: 2009-08-15 o 14:19
Stary 2009-08-15, 14:18   #549
Chloestic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teniuta Pokaż wiadomość
no właśnie widziałam to info na ich stronie.....
więc już nie rozumiem, bo ja zaznaczyłam WAW na aplikacji....
i z tego co jest w mailu wynika, że rekrutacja jest właśnie do bazy w W-wie....

byc moze potrzebuja kilka osob do Warszawy i zrobia rekrutacje rowniez

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Orientalna Pokaż wiadomość

u mnie na 20 osob przyjeli wiekszosc wlasnie po 24 roku zycia, 2 osoby nawet po 30stce, takze ciezko generalizowac
Chloestic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 14:26   #550
Madelie
Zadomowienie

Nie wiem, czy informacja o tym kursie dla stewardess to zwykła reklama, ale zgadzam się z Orientalną i Latamy co do tego, że jest to zwykła strata pieniędzy. Pozwolę sobie przytoczyć, co na ten temat pisze Kiki Ward w „The Essential Guide To Becoming A Flight Attendant”:
Cytat:
As far as the flight attendant position, no previous flying or aviation experience is necessary. (…) Each airline has in place an extensive training program that covers all aspects of the job that you will undergo prior to earning your wings. These specific programs are confidential and cannot be duplicated by anyone. Also, each airline is so specific in both content and format, that applicants who have attended some sort of course or “school” are often looked upon as someone who would need to be retrained. Also, it is important to remember that these courses offer no guarantee of employment by the airline. Furthermore, these courses may even cause confusion for you later when you undergo training at a real airline as it is vastly different since each airline has in place very different training procedures. They simply are not something you need to get hired.
Co do wspomnianego kursu, zwróćcie uwagę, że:
Cytat:
W skład programu zajęć wchodzą następujące moduły:
  • bezpieczeństwo i procedury w samolocie
  • sytuacje kryzysowe
  • procedury ewakuacji
Omawiane teoretycznie? Bo nie widzę tu wzmianki o treningu w symulatorze.
Cytat:
Najlepszym absolwentom umożliwiamy kontakt z pracodawcą (linie lotnicze).
Wielka łaska, skoro każdy zainteresowany może skontaktować się z liniami lotniczymi przez ich strony internetowe albo podczas Dni Otwartych.
Cytat:
Cena kursu to2 350,00 zł
Rok studiów na uniwersytecie kosztuje mniej, a oni oferują za tę cenę 5-cio tygodniowy kurs, nie dający żadnych uprawnień. Trzeba być bardzo zdesperowanym, żeby się na to nabrać!
Stary 2009-08-15, 20:07   #551
teniuta
Raczkowanie

tez mi sie zdaje, ze WizzAir robi rekrutacje za zaproszeniem do W-wy
bo juz powinno byc na ich stronie....
co do kursu, zgadzam sie, strata pieniedzy!
Stary 2009-08-15, 20:46   #552
Miryam
Raczkowanie

"Zatoka" moze i przyjmuje po 21 roku, ale rzadko, wiekszosc tak po 24 (czyli razem ze mna heheheheh), zdarza sie po 30, zdarza sie po 40.

W tym zawodzie wszyscy sa "mlodzi i piekni"
Miryam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 21:11   #553
montana2009
Raczkowanie

GG do montana2009

to lipa z tym wizzairem

Co do kursu to myślałam, ze kazdy wie ze to strata pieniędzy. Lepiej wydać te pieniądze na kurs lub prywatne lekcje z języka bo to przyda się zawsze i w każdej pracy, kurs dla stewardów niekniecznie.
Stary 2009-08-16, 22:06   #554
izajasz
Raczkowanie

Witam
Bardzo się cieszę, że znalazłam tu tak wiele wypowiedzi na temat, który mnie również interesuje. Chciałabym (o ile nic się nie zmieni) za trzy lata, po skończeniu studiów spróbować swoich sił i pójść na spotkanie rekrutacyjne. Ale mam pewien problem. Otóż nosze okulary, przy czym wada jest troszeczkę większą niż wspominana gdzieś tutaj -/+5. I zastanawiam się czy jeśli noszę szkła kontaktowe, a nie okulary to czy nadal są jakieś przeciwwskazania? Nie dopuszczą mnie? Czy ta reguła' nie możesz mieć wiekszej wady niż +/- 5, bo cie nie przyjmą' dotyczy zarówno okularów jak i szkieł czy jeśli nosi się szkła, ten zakaz nie obowiązuje?
izajasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-16, 23:17   #555
fabieu19
Raczkowanie

No, nareszcie jestem w domu ze stalym dostepem do neta hmmmm, czy ja wiem czy od 24 lat? Znam przypadki kandydatek wlasnie w wieku 21 i 18 tam gdzie sa takie wymagania wiekowe. Wydaje mi sie, ze na to nie ma reguly. Jesli kandydat spelnia ich warunki to go wezmie-proste. Poza tym mysle, ze oni po prostu chca zeby byl mlody kandydat i juz od razu zeby mial wszystko-doswiadczenie i Bog wie ile jezykow, a tak naprawde rzadko zdarzaja sie takie osoby. Im mlodsza i ma to wszystko-tym lepiej dla nich. Niestety przynajmniej dla mnie, bo ja niestty nie potrafie i studiowac dziennie i w miedzy czasie pracowac. Chociaz zastanawialam sie nad tym ostatnio, tylko chce tez zrobic teraz prawo jazdy. Nie wiem, czas pokaze. Wlasnie dlatego na start chcialam zaczac z Ryanairem. Nie wydaje mi sie zeby o studia im chodzilo. Ah, kto wie...

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

"Latamy"-skoro sam pracujesz w Ryanie, to moze wiesz czy braklo mi doswiadczenia, czy po prostu faktycznie przez to,ze studiuje sie nie dostalam? jak Ci sie pracuje dla Ryana, w jakiej bazie jestes?
fabieu19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 10:10   #556
Miryam
Raczkowanie

Latamy,
skoro pracujesz dla Ryanair, to czemu masz avatar z Wizzair? Zmieniasz firme? :P
Miryam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 10:53   #557
Latamy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Miryam Pokaż wiadomość
Latamy,
skoro pracujesz dla Ryanair, to czemu masz avatar z Wizzair? Zmieniasz firme? :P
Przeszedłem rekrutację do Wizzaira, więc już więcej nie będę pracował dla Ryanaira. I chwała Bogu. Ale się cieszę :P :P

fabieu19 - Niestety nie mam innego wytłumaczenia, jak to ze studiami. Studiów nie da się kontynuować pracując dla Ryana. Oni takich ludzi nie chcą. Więc myślę, że to zaważyło. Ogólnie Ryan bierze wszystkich, w końcu ma z tego pieniądze...Kurs kosztuje około 3000 euro w tym momencie...

Edytowane przez Latamy
Czas edycji: 2009-08-17 o 11:12
Stary 2009-08-17, 11:48   #558
fabieu19
Raczkowanie

Ok, nastepnym razem nie wpisze ze studiuje. Ale nastepna rekrutacja w Polsce to chyba dopiero za rok! Czemu chwała Bogu, az tak zle??? w jakiej bazie pracowales? co do Wizza, to do bazy w Gdańsku jestes przydzielony?
Stary 2009-08-17, 12:00   #559
Latamy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fabieu19 Pokaż wiadomość
Ok, nastepnym razem nie wpisze ze studiuje. Ale nastepna rekrutacja w Polsce to chyba dopiero za rok! Czemu chwała Bogu, az tak zle??? w jakiej bazie pracowales? co do Wizza, to do bazy w Gdańsku jestes przydzielony?
Ryanair to dobra szkoła życia, więc na pewno dużo się nauczysz. Podejście pracodawcy do pracownika zostawia jednak wiele do życzenia...Mimo wszystko to dobry start w karierze lotniczej, zważając na to jak trudno dostać się do innych linii lotniczych. Jestem zbazowany w nie dużej bazie angielskiej.

Ryanair prowadzi kursy co chwila, są różne agencje (dalmac, crewlink,st.james). Więc proponuje wybrać się do innej agencji. Kursy prowadzone są m.in. w Dublinie. Wejdź na strony agencji i tam wszystkiego się dowiesz...
Stary 2009-08-17, 12:22   #560
fabieu19
Raczkowanie

Wiem, wiem tylko teraz nie beda juz rekrutowac z tego co mi wiadomo. W Polsce dopiero w polowie 2010, a nie stac mnie "biednej studentki" pojechac gdzie indziej. Teraz tylko pluje sobie w twarz, ze wpisalam te studia, aghhrrrrrrr. A poza tym chcialam zaczac kurs we Wroclawiu, to zawsze wieksza pewnosc siebie w swoim kraju i wiecej swoich ludzi
Stary 2009-08-17, 12:41   #561
Latamy
Przyczajenie

Cytat:
Wiem, wiem tylko teraz nie beda juz rekrutowac z tego co mi wiadomo. W Polsce dopiero w polowie 2010, a nie stac mnie "biednej studentki" pojechac gdzie indziej. Teraz tylko pluje sobie w twarz, ze wpisalam te studia, aghhrrrrrrr. A poza tym chcialam zaczac kurs we Wroclawiu, to zawsze wieksza pewnosc siebie w swoim kraju i wiecej swoich ludzi
Też przechodziłem kurs we Wrocławiu i rzeczywiście nie ma jak w Polsce, taniej i wśród swoich ... W Polsce rekrutuje Logart, ale można centralnie uderzyć do Dalmaca, (Logart ma podpisane z nim umowy). Wtedy jeśli kurs odbywa się w Polsce, możesz się na niego zapisać. W Dalmacu pracuje Polka więc można dowiedzieć się wszystkiego również po polsku. Obserwuj stronę dalmac.ie i jeśli będzie jakiś kurs we Wrocławiu w planach aplikuj
Stary 2009-08-17, 13:07   #562
fabieu19
Raczkowanie

No aktualnie odbywa sie we WRC, wiec chyba predko nie bedzie kolejnego. A swoja droga jak potem mam przejsc rekrutacje jak np. bedzie kurs we Wrc ale nie bedzie w Polsce zadnej rekrutacji?
Stary 2009-08-17, 14:30   #563
serpentynka14
Raczkowanie

.

Edytowane przez serpentynka14
Czas edycji: 2010-05-22 o 23:10
serpentynka14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 14:32   #564
montana2009
Raczkowanie

GG do montana2009

Fakt, wizzair zaprasza tylko wybrane osoby. Nie zauważyłam ze na samym dole, na tej stronie gdzie zamieszcza się swoje CV jest taka informacja. Szkoda, bo tez jestem ciekawa jak wygląda ich rekrutacja i co mają do zaoferowania. Najwywazniej szukali osób z doświadczeniem w customer service i jakimś doświadczeniem w lataniu, ja nie mam,więc się nie zakwalifikowałam. Może chociaz usłyszymy jak było ))

Teniuta, jakbyś potrzebowała noclegu w Warszawie daj znać, może uda mi się jakoś pomóc.

Edytowane przez montana2009
Czas edycji: 2009-08-17 o 14:37
Stary 2009-08-17, 14:51   #565
Latamy
Przyczajenie

Cytat:
No aktualnie odbywa sie we WRC, wiec chyba predko nie bedzie kolejnego. A swoja droga jak potem mam przejsc rekrutacje jak np. bedzie kurs we Wrc ale nie bedzie w Polsce zadnej rekrutacji?
Jeśli nie chcesz wyjeżdżać na rekrutację np. do Dublina to pozostaje czekać na Polskę. Ale jeśli kurs jest organizowany we Wrocławiu, będą wcześniej rekrutować w Polsce.

Cytat:
Napisane przez serpentynka14
Jeżeli chciałabym pracować dla Ryanair'a to musiałabym zamieszkać za granicą tak? nie ma możliwości zamieszkania w Polsce? nie jestem pewna na 100 % więc proszę o pomoc
Ryanair nie ma bazy w Polsce. Zazwyczaj mieszka się i pracuje w zachodniej lub południowej Europie...
Stary 2009-08-17, 15:20   #566
teniuta
Raczkowanie

montana,
oczywiście, że napiszę jak było
choć się jakoś nie nastawiam, mam dobrą pracę (dobrze płatną, choć nudną)
chcę znowu latać, ale myślałam raczej o jakiś dużych liniach z fajnymi layoverami
ten WizzAir to tak jakoś się przypadkiem trafił, więc spróbuję...
zobaczę co oferują i czy w ogóle będą mnie chcieli
bo przy rekrutacji to raczej trudno powiedzieć czego chcą
no i oczywiście będę musiała sobie to przeliczyć, bo stolica do tanich nie należy....
dzięki za chęć pomocy, mam w W-wie nocleg
bardzo miło z Twojej strony
yey są jeszcze dobrzy ludzie

właśnie dostałam od koleżanki stewki linka do bayt.com (trzeba założyć konto, żeby aplikować)
w Kuwejcie jakieś linie (nie podają nazwy) ogłosiły rekrutację....
to dla tych co szukają i są gotowi wyjechać
Stary 2009-08-17, 15:58   #567
fabieu19
Raczkowanie

Pierwszy raz slysze o takich liniach w Polsce beda rekrutowac?
Stary 2009-08-17, 16:32   #568
teniuta
Raczkowanie

nie wiem jakie to linie, bo nazwa jest zastrzeżona....
nie sądze, żeby do Polski przyjechali
trzeba się będzie samemu tam pofatygować
Stary 2009-08-20, 01:32   #569
Chloestic
Zakorzenienie

no kochani, dajcie znac jak tam rekrutacja do różowych
Chloestic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 10:40   #570
Latamy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Chloestic Pokaż wiadomość
no kochani, dajcie znac jak tam rekrutacja do różowych
Witam, cytuje dziewczynę, która opisała rekrutacje 19 sierpnia:

"Cześć - obiecałam że odezwę się po wczorajszej rekrutacji w Gdańsku.
Dostałam się na kurs a razem ze mną jeszcze 4 dziewczyny. Ogólnie
wszystkich osób na samym początku było 45 a nie jak kolega pisze
wyżej 30. Z nich po prezentacji wybrano 15 a po kolejnym etapie
(scenka)zostało 6. Po zadaniu typu team work nie odpadła żadna z nas
bo chyba po prostu ani nikt specjalnie się nie wykazał ani nie
podpadł. Także ostatni etap (chyba najtrudniejszy) to była rozmowa z
każdą z nas na temat CV+kolejna scenka. Siedziałysmy średnio po
20min. i z każdego szczegółu trzeba się było ostro tłumaczyć. Po tym
etapie odpadła jedna z nas. Kochani i nie przejmujcie się tak tym
angielskim. Z nas 5 tylko jedna jest po anglistyce. Czasem chodzą
słuchy że tylko takie wybierają. Albo tym że wybierają laski z
doświadczeniem w lataniu. U nas były 3 takie osoby i już po 2 etapie
odpadły. A wracając do anglika to on po prostu musi byc
komunikatywny i tyle, trzeba sobie radzić. Mój jest średni ale to
naprawdę wystarczy. jeśli chcecie więcej szczegółów piszcie!
Pozdrawiam Ps. śledźcie Wyborczą bo wydaję mi się że bedą jeszcze
nabory w gdańsku ten był 4! podczas tych wakacji. A Wizzair kupuje
nowy samolot dla gdańska pod koniec roku.Powodzenia "
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości