Niemcy :) - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-21, 18:24   #4171
bierka83
Zadomowienie

Dot.: Niemcy :)

MdM mozliwie ze oficjalnie nie mozesz miec 2 praw jazdy-nie wiem dokladnie. Moj tesc ma polskie i niemiecki w niemczech jezdzi na 'swoim' a w pl jak przekroczy predkosc pokazuje polskie-taki cwaniak
Stary 2009-08-21, 18:28   #4172
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
MdM mozliwie ze oficjalnie nie mozesz miec 2 praw jazdy-nie wiem dokladnie. Moj tesc ma polskie i niemiecki w niemczech jezdzi na 'swoim' a w pl jak przekroczy predkosc pokazuje polskie-taki cwaniak

ale tzn, ze polskiego mu nie zabrali ani nie przedziurkowali?? Bo rozumiem, ze tesc jest polakiem i mieszka w niemczech i tez sobie przepisal?
MdM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 18:33   #4173
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość

ale tzn, ze polskiego mu nie zabrali ani nie przedziurkowali?? Bo rozumiem, ze tesc jest polakiem i mieszka w niemczech i tez sobie przepisal?
Tesc jest niemcem a ze jego mama mieszkala kiedys w Polsce na Niemieckich terenach zrobil najpierw tu jak byl moldy ale to sto lat temu
Pozniej pojechal do niemiec i zrobil 2. Moze kiedys bylo z tym inaczej,to naprawde bylo bardzo dawno,moj tesc to juz wiekowy chlop hehe.
Moj maz ma tylko niemieckie obywatelstow dlatego kiedys musial robic w niemczech prawko. A tesciowa zyje tu na Pl dowodzie i prawie jazdy i zyje
To tyle jesli chodzi o opowiesci rodzinne
Stary 2009-08-21, 18:43   #4174
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
Tesc jest niemcem a ze jego mama mieszkala kiedys w Polsce na Niemieckich terenach zrobil najpierw tu jak byl moldy ale to sto lat temu
Pozniej pojechal do niemiec i zrobil 2. Moze kiedys bylo z tym inaczej,to naprawde bylo bardzo dawno,moj tesc to juz wiekowy chlop hehe.
Moj maz ma tylko niemieckie obywatelstow dlatego kiedys musial robic w niemczech prawko. A tesciowa zyje tu na Pl dowodzie i prawie jazdy i zyje
To tyle jesli chodzi o opowiesci rodzinne
Aaa no to sytuacja inna Ale dzieki za odp
Ja tak sie interesuje tym przepisaniem prawka, bo pewnie jakbym poszla na kurs i zdala w D to bym tez miala 2 (o ile tak sie da, ale zakladam, ze sie da). Tylko po co mi to? Nie mam teraz ani czasu ani zbednej kasy, zeby wykladac na egzamin i kurs. No i czulabym sie jak idiotka jezdzac samochodem z napisem Fahrschule, juz z tego wyroslam. A moj Tz to juz w ogole by mnie wysmial.
Stary 2009-08-21, 18:51   #4175
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Aaa no to sytuacja inna Ale dzieki za odp
Ja tak sie interesuje tym przepisaniem prawka, bo pewnie jakbym poszla na kurs i zdala w D to bym tez miala 2 (o ile tak sie da, ale zakladam, ze sie da). Tylko po co mi to? Nie mam teraz ani czasu ani zbednej kasy, zeby wykladac na egzamin i kurs. No i czulabym sie jak idiotka jezdzac samochodem z napisem Fahrschule, juz z tego wyroslam. A moj Tz to juz w ogole by mnie wysmial.
No pewnie,ze czasu szkoda tym bardziej gdy juz sie ma prawko nie ciagnie do szkoly jazdy Z tego co Dziewczyny pisaly nie ma z tym problemu wiec pewnie niedlugo sobie to zalatwisz i bedziesz jezdzila na niemieckim skoro chcesz

Edytowane przez bierka83
Czas edycji: 2009-08-21 o 18:52
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 21:41   #4176
desti
Zakorzenienie

moj tata ma od ponad 20 lat dwa prawa jazdy ... i nic mu nie dziurkowali ani nie zabierali ... polskiego uzywal w pl... niemieckiego w de...
desti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 21:58   #4177
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez desti Pokaż wiadomość
moj tata ma od ponad 20 lat dwa prawa jazdy ... i nic mu nie dziurkowali ani nie zabierali ... polskiego uzywal w pl... niemieckiego w de...
Ooo!! Ale mi poprawilas humor Nawet nie wiesz
Stary 2009-08-22, 12:55   #4178
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mdm Pokaż wiadomość
ooo!! Ale mi poprawilas humor :d nawet nie wiesz :d

Edytowane przez desti
Czas edycji: 2009-08-22 o 12:57
Stary 2009-08-22, 20:37   #4179
*majka*
Zakorzenienie

Cos co bylo mozliwe 20 lat temu, teraz niestety juz nie jest ...
Polskie prawo jazdy trzeba zdeponowac przed otrzymaniem niemieckiego...
http://www.mypolacy.de/serwisy/porad...iemieckie.html
Stary 2009-08-22, 20:54   #4180
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez *majka* Pokaż wiadomość
http://www.mypolacy.de/serwisy/porad...iemieckie.html

No to nie wiem czy wymieniam, zastanowie sie jeszcze.
Stary 2009-08-22, 21:03   #4181
romolla
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

czesc dziewczyny może któraś z was mnie poratuje i pomoże.
chodzi o zakup tuniki ze strony h&m'a (zdjęcie w załączniku)
W swoim mieście przejrzałam już wszystkie h&m'y i jak się okazało te tuniki już były i wszystkie zeszły . plus założyłam topik na modzie o pomoc w kupnie ,ale niestety w żadnym mieście w polsce też jej nie widziano...
Ebay, allegro równiez przeszukałam.

Ostatnią deską ratunku jest kupno przez oryginalną strone h&m. i tu się pojawia problem - nie ma wysyłki do polski
Pomoże mi któraś ? Wystarczy tylko kliknąć na stronie, bluzka przyjdzie do was i mi ją przesłaćdo polski. Oczywiście koszt za obie przesyłki pokrywam ja . (moge również zlicytować przez allegro jeśli ktoś by się bał ,ze jestem oszustem
Rozumiem ,ze byłby to pewien kłopot ,ale będe naprawde, naprawde wdzieczna. Same chyba znacie to uczucie kiedy poprostu MUSICIE coś mieć

prosze o kontakt na pw
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 11.jpg (62,0 KB, 12 załadowań)

Edytowane przez romolla
Czas edycji: 2009-08-22 o 21:05
romolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 21:14   #4182
desti
Zakorzenienie

Cytat:
no tak tylko ja nie pisalam o wymianie teraz tylko o jezdzie na dwoch roznych... posiadanych ...

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

Romolla z kupnem nie probelm gorzej wlasnie z wysylka... niestety pracownicy poczty polskiej maja lepkie rece i czesto im sie do nich paczki przyklejaja... dlatego wyslanie nieubezpieczona jest duzym ryzykiem...

ps. dla zainteresowanych mam kod z H&M do 30.08 na 10% Rabatu -> 8499
Stary 2009-08-22, 21:37   #4183
romolla
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

a ile by ubezpieczona przesyłka wyniosła ? i ile przesyłka h&m'a do waszych domów ?
romolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 21:46   #4184
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez romolla Pokaż wiadomość
a ile by ubezpieczona przesyłka wyniosła ? i ile przesyłka h&m'a do waszych domów ?
ja wysylalam wczoraj ubezpieczona do pl i zaplacilam 17 euro...
Stary 2009-08-24, 11:47   #4185
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
no tak tylko ja nie pisalam o wymianie teraz tylko o jezdzie na dwoch roznych... posiadanych ...
A my tu o przepisaniu rozprawiamy przeciez

Cytat:
Napisane przez romolla Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny może któraś z was mnie poratuje i pomoże.
chodzi o zakup tuniki ze strony h&m'a (zdjęcie w załączniku)
W swoim mieście przejrzałam już wszystkie h&m'y i jak się okazało te tuniki już były i wszystkie zeszły . plus założyłam topik na modzie o pomoc w kupnie ,ale niestety w żadnym mieście w polsce też jej nie widziano...
Ebay, allegro równiez przeszukałam.

Ostatnią deską ratunku jest kupno przez oryginalną strone h&m. i tu się pojawia problem - nie ma wysyłki do polski
Pomoże mi któraś ? Wystarczy tylko kliknąć na stronie, bluzka przyjdzie do was i mi ją przesłaćdo polski. Oczywiście koszt za obie przesyłki pokrywam ja . (moge również zlicytować przez allegro jeśli ktoś by się bał ,ze jestem oszustem
Rozumiem ,ze byłby to pewien kłopot ,ale będe naprawde, naprawde wdzieczna. Same chyba znacie to uczucie kiedy poprostu MUSICIE coś mieć

prosze o kontakt na pw
Ja nie umiem znalezc tej tuniki na niemieckiej stronie

Cytat:
ja wysylalam wczoraj ubezpieczona do pl i zaplacilam 17 euro...
Za taka bluzke w kopercie to chyba tak drogo nie bedzie...
Stary 2009-08-24, 11:56   #4186
desti
Zakorzenienie

Cytat:
A my tu o przepisaniu rozprawiamy przeciez
o mozliwosci jezdzie na dwoch tez bylo hihi ... te koszmarne przepisy w takim tempie zmieniaja, ze zwariowac mozna ...

Cytat:
Ja nie umiem znalezc tej tuniki na niemieckiej stronie
w nowosciach jest... na trzeciej stronie ... klik

Cytat:
Za taka bluzke w kopercie to chyba tak drogo nie bedzie...
nie mam pojecia... ja na wszelki wypadek wysylam w kartonach z dhl z milionem roznych naklejek i ubezpieczeniem na 500 euro ... wyslalam mamie wszystkie moje mazidla kolorowe, ktorych nie uzywalam... ciekawa jestem czy dojdzie ...
Stary 2009-08-24, 12:46   #4187
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
w nowosciach jest... na trzeciej stronie ... klik
Faktycznie...

Cytat:
nie mam pojecia... ja na wszelki wypadek wysylam w kartonach z dhl z milionem roznych naklejek i ubezpieczeniem na 500 euro ... wyslalam mamie wszystkie moje mazidla kolorowe, ktorych nie uzywalam... ciekawa jestem czy dojdzie ...
Kurierem pewnie taniej by wyszlo i na 100% by doszla... ale skoro paczka ubezpieczona,to chyba do jakis lap sie nie przyklei...
Stary 2009-08-24, 12:54   #4188
desti
Zakorzenienie

Majus jak kurierem ?? ... przekopalam wszystkie mozliwosci wysyniania czegokolwiek do pl i ubezpieczony pakiet to na razie bylo jedyne co funkcjonowalo...

a z innej beczki... ja to mam pecha ... w koncu zrobilam sobie termin u babskiego lekarza zdecydowana na pille bo bole brzucha mnie co miesiac wykanczaja i tylko sobie rujnuje zoladek przeciwbolowymi... a tu cholerna @ dwa dni wczesniej przylazla ... i co pojde dzis i powiem, ze nic z przegladu podwozia ... tak jakos glupio a na odmowienie terminu juz troche za pozno ehhh... czy pille trzeba brac od pierwszego dnia @ ???? ... bo zupelnie wypadlam z tematu ...
Stary 2009-08-24, 13:02   #4189
Mijalea
Zakorzenienie

Cytat:
Majus jak kurierem ?? ... przekopalam wszystkie mozliwosci wysyniania czegokolwiek do pl i ubezpieczony pakiet to na razie bylo jedyne co funkcjonowalo...

a z innej beczki... ja to mam pecha ... w koncu zrobilam sobie termin u babskiego lekarza zdecydowana na pille bo bole brzucha mnie co miesiac wykanczaja i tylko sobie rujnuje zoladek przeciwbolowymi... a tu cholerna @ dwa dni wczesniej przylazla ... i co pojde dzis i powiem, ze nic z przegladu podwozia ... tak jakos glupio a na odmowienie terminu juz troche za pozno ehhh... czy pille trzeba brac od pierwszego dnia @ ???? ... bo zupelnie wypadlam z tematu ...
Desti, idz do Arzta mimo wszystko, najwyzej ci powie od keidy powinnas brac.
Ja ostatnio to wogole mialam pecha, bo dostalam @ godzine przed wizyta Ale dla lekarza to nie byl problem i obadal co chcial, a nawet pobral cytologie Do tej pory nie dzwonili, wiec wyniki chyba wyszly...

A shopaholic's confessions: http://lenasplanetblog.blogspot.de/
Mijalea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 13:05   #4190
*majka*
Zakorzenienie

Ja przewaznie paczki do Pl wysylam przez firme Lazar,tylko pytanie czy u Ciebie tez odbieraja? Maja swoje punkty gdzie trzeba paczke przywiezc i w ciagu 3-4 dni jest juz u adresata.koszt ok 5€ za dostawe+ 0,90 centow za kazdy kg...

JA juz dlugo nie truje sie pilami,ale pamietam,ze trzeba pierwsza tabletke przyjac w pierwszy dzien @. Tez mialam kiedys taki wypadek z wscieklizna MOze zadzwon do nich i powiedz jak jest,czy masz przyjsc,czy moze jednak termin przesunac,bo faktycznie bez przegladu podwozia ( ) to zadna wizyta ...

Madzia

Edytowane przez *majka*
Czas edycji: 2009-08-24 o 13:07
*majka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 13:08   #4191
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijalea Pokaż wiadomość
Desti, idz do Arzta mimo wszystko, najwyzej ci powie od keidy powinnas brac.
Ja ostatnio to wogole mialam pecha, bo dostalam @ godzine przed wizyta Ale dla lekarza to nie byl problem i obadal co chcial, a nawet pobral cytologie Do tej pory nie dzwonili, wiec wyniki chyba wyszly...
ojej... znaczy sie posadzil Cie na fotel pomimo @ ?? ... zreszta pomyslalam, ze jak i tak ide do niego pierwszy raz to zrobimy rozmowe wstepna ... ale na przeglad sie nie zgodze ...

Maja
tylko, ze oni teraz przerwe maja... do 14.30 ... a ja mam termin na 16... ehhh...

Edytowane przez desti
Czas edycji: 2009-08-24 o 13:11
Stary 2009-08-24, 13:12   #4192
*majka*
Zakorzenienie

Ja tez nie wlazalbym na fotel z @ ...

Tez musze sobie termin zrobic na okresowy przeglad..

Desti,to faktycznie lepiej pojsc...

Edytowane przez *majka*
Czas edycji: 2009-08-24 o 13:13
*majka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 13:20   #4193
desti
Zakorzenienie

a pojde ... w koncu nikt mnie tam nie pogryzie ... na @ nie ma sie w sumie wplywu, czasami przylazi kiedys chce ... a na przeglad umowie sie za pare dni jak przestane przeciekac ...

Maja u mnie nie ma kurierskich przesylek za granice w przystepnych cenach... niestety... bo tez juz kiedys myslalam nad taka opcja ale nic nie znalazlam... albo z takimi cenami, ze moga to sobie w wdzadzic...

a co biezesz jak nie pille ?? ... ja chyba potrzebuje hormony... moje cos niemrawe ...

Edytowane przez desti
Czas edycji: 2009-08-24 o 13:22
Stary 2009-08-24, 13:22   #4194
Mijalea
Zakorzenienie

Dziewczyny, ja uprzedzilam lekarza, ze przyszla @, a on powiedzial, ze jemu to absolutnie w niczym nie przeszkadza i zalezy odemnie czy chce badanie, czy nie.
Nie bylam za bardzo chetna, ale na wizyte czeka sie dlugo a ze ja po porodzie itp. i trzeba bylo wszystko sprawdzic to zdecydowalam sie. Ale okazalo sie, ze luz i lekarz byl zadowolony, bo @ byla tyci tyci (ze tak to ujme) i wszystko dalo sie zbadac

No a ja pillki biore, bo poki co do drugiego dziecka mi sie nie spieszy

Stary 2009-08-24, 13:26   #4195
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijalea Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja uprzedzilam lekarza, ze przyszla @, a on powiedzial, ze jemu to absolutnie w niczym nie przeszkadza i zalezy odemnie czy chce badanie, czy nie.
Nie bylam za bardzo chetna, ale na wizyte czeka sie dlugo a ze ja po porodzie itp. i trzeba bylo wszystko sprawdzic to zdecydowalam sie. Ale okazalo sie, ze luz i lekarz byl zadowolony, bo @ byla tyci tyci (ze tak to ujme) i wszystko dalo sie zbadac
no wlasnie... u mnie niestety nie tyci tyci ... dlatego odpada

a z terminem tez nie ma problemu... az sie zdziwilam... w srode bylam, wpadlam jak postrzelona powiedzielem, ze pierwszy raz jestem i potrzebuje lekarza ... mila pani spytala czy to pilne... powiedzialam, ze nie to dala mi na dzis... no coz gdybym wiedziala to bym powiedziala, ze pilne hehe...

Stary 2009-08-24, 13:30   #4196
*majka*
Zakorzenienie

nie moge
Stary 2009-08-24, 13:32   #4197
Mijalea
Zakorzenienie

Cytat:
no wlasnie... u mnie niestety nie tyci tyci ... dlatego odpada

a z terminem tez nie ma problemu... az sie zdziwilam... w srode bylam, wpadlam jak postrzelona powiedzielem, ze pierwszy raz jestem i potrzebuje lekarza ... mila pani spytala czy to pilne... powiedzialam, ze nie to dala mi na dzis... no coz gdybym wiedziala to bym powiedziala, ze pilne hehe...

Ja na wizyte w lipcu umawialam sie w marcu ...
Az sama sie zdziwilam, bo wyszlo na to, ze po poroszie bylam badana jak dotad tylko raz

Stary 2009-08-24, 13:39   #4198
desti
Zakorzenienie

juz pomijajac, ze poniewaz wpadlam w przelocie to zupelnie nie pamietalam jak pracuje ... chyba, ze z terminem pomoglo mi moje robocze ubranko bo w ogole bylam odebrac rezepte dla pacjenta u lekarza obok ... wiec latam na bialo a na koszulce mam symbol czerwonego krzyza z napisem Ambulante Krankenpflege... bede musiala przetestowac u innego lekarza... pojade tak do dermatologa tam sie czeka miesiacami na termin... o! ...
Stary 2009-08-24, 13:50   #4199
*majka*
Zakorzenienie

Madzia, 4 miesiace czekac na wizyte Matko i corko
Ja do gina czekam max tydzien ,za to dermatolodzy faktycznie kolejki maja

Desti,podziel sie koszulka
Stary 2009-08-24, 13:57   #4200
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Desti,podziel sie koszulka
poczekaj jak przetestuje u innego... zobaczymy czy faktycznie dziala ...

a dzis u lekarza zrobie kota ze Shreka i powiem, ze dopadlo mnie pare godzine temu i nie zdazylam zadzwonic bo juz przerwe mieli ...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości