![]() |
#4951 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
ale mamy śliczną pogodę! już pranko wywiesiłam, teraz skracam spodnie które kupiłam w prenatalu w sobotę.
co do chust to właśnie w sobotę poszłam do sklepu prenatal z zamysłem kupienia chusty , już miałam upatrzoną, ale wdałam się w dyskusję z panią sprzedawczynią , która mi wytłumaczyłam różnice między chustami i jako mama dała kilka rad i w końcu nie kupiłam, bo już sama nie wiem którą chcę... ![]() zresztą to akurat nie taka pilna sprawa a czasu jeszcze troszkę jest ![]() Cytat:
![]() a ja jutro na sr a w czwartek z koleżanką z sr idziemy na kurs karmienia piersią ![]() ![]() Malinko co do fotelika to my już dawno tak zdecydowaliśmy, że najpierw "zwykły " fotelik, a taki porządny to kupimy przed wakacjami przyszłego roku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4952 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#4953 |
Zakorzenienie
|
hello
![]() ja już po badaniach, krew, mocz pobrane. Wypiłam glukozę i szczerze mówiąc nie wiem skąd takie zamieszanie z nią związane, mi smakowała ![]() ![]() miałam USG ale dzidziusia nie widziałam bo ekran jest w szpitalu inaczej ustawiony, że nie dałam rady podejrzeć, ale... grunt że zdrowy mój synek bo nadal sprzęcik jest pomiędzy nogami ![]() no i dziś zaczęłam 34 tydzień a mój szkrabik waży UWAGA 2743 g ![]() tylko jedna rzecz mnie zastanowiła, że według USG wyszło, że zaczęłam 36 tydzień ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4954 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Super, że synuś zdrowy i wszystko dobrze ![]() No i całkiem spory ten Twój Maluszek ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4955 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Witam Kobitki! wszyscy mi mówią że schudłam na twarzy i na rękach ( a opycham się jak zawsze - dzisiaj zjadłam już 3 bułki i 2 kawałki ciasta) może to prawda że po 35 tygodniu ciaży kobietka chudnie??? jutro przyjeżdża moja teściowa z męża chrześniakiem normalnie " już się ciesze" heh młody zrobił się znowu bardziej ruchliwy co mnie bardzo cieszy - bo ostatnio to tylko miział mnie a teraz jeszcze nawet kopniaczka sprzeda... co to ja jeszcze chciałam - aha kiedy składacie łóżeczka? i czy odrazu zakładacie pościel???
![]() |
#4956 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4957 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4958 |
Zakorzenienie
|
ja rozłożę łóżeczko albo w tym tygodniu albo w następnym
![]()
#4959 |
Zakorzenienie
|
Ja jak kupię jakoś w połowie września to planuję je złożyć i wstawić w altance na dworze na kilka dni, żeby wywietrzało
![]()
#4960 |
Zadomowienie
|
hej
Choć termin mam na październik łóżeczko rozkładam w tym lub w przyszłym tygodniu. Zdaje sobie sprawę, że to bardzo wcześnie ale to dlatego, że łóżeczko będzie stało na miejscu posłania naszego psa. Niech się gniewa na łóżko a nie na dziecko ![]() Mi glukoza też smakowała ![]() Irysowa, Ty nasz duszku ![]() Dopiero się obudziłam. Weekend maiłam bardzo aktywny. Wczoraj byliśmy na Festiwalu Smaków w Górznie (w dolinie Wisły między Bydgoszczą a Świeciem)i właśnie jem na śniadanko zakupiony tam naturalny chlebek z pysznym miodem lipowym. W ogóle zaopatrzyłam domową spiżarnie m.in. w słoikowane malin, miody, pasztety, domowe kiełbaski ... mniam ![]() Nawiązaliśmy też kontakt z osobą, która wyplata wiklinę. Chcemy u niej zamówić duży zamykany wiklinowy kosz pod łóżeczko ![]() miłego dnia |
![]() ![]() |
![]() |
#4961 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ciekawe ile mój Wojtuś waży - w środę zaczynam 37 tc i idę na wizytę do gina ale raczej nie bedzie robił usg ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- ja mam używane łóżeczko więc wietrzyć się nie musi.. właśnie o tą niespodziankę przedwczesnego porodu mi chodzi i wydaje mi się że te 2 tygodnie akurat stykną
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4962 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
ja mam już dawno łóżeczko rozłożone - kołyska też już stoi, póki co jeszcze nie w naszej sypialni gdzie jej miejsce , w Holandii odradza się pościeli dla takich maluszków, raczje prześcieradełko i spiworek do spania, ewentualnie kocyk z poszewką... ja przygotuję wszystko do kołyski na ok 2 tyg przed datą porodu , żeby już leżało...
![]() ![]() |
![]() |
#4963 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4964 | ||||||||||
Rozeznanie
|
Hej Laseczki
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Z tą chustą i kotem mnie rozwaliłaś ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Co do szczepień ostatnio była wrzawa dyskusja u mam lipcowo sierpniowych i jak się trochę w temat zagłębiłam to się podłamałam. Tyle może być konsekwencji szczepień i wcale nie jest dobrze tak na wszystko szczepić dzieci. Cytat:
![]() Tętno rzeczywiście masakrycznie niskie, ale w szpitalu na pewno troskliwie się Tobą zajmą. Pewnie tak spadło przez leki obniżające ciśnienie. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nie wiem jak to u mnie wagowo jest, ale od kilku dni brzuszysko nie przeszkadza mi tak bardzo, ze stóp zeszła opuchlizna i też czuję się szczuplejsza. Ciekawe ![]() Nika, porodowy biznes oglądałam. Poleciła mi go Kashin. Muszę przyznać, że wstrząsający. Tak naprawdę może też lekarze aplikują nam i dzieciom niektóre rzeczy a za kilka kilkanaście lat okaże się, że to szkodzi ![]() Żartowniś, wózeczek super ![]() ![]() ![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4965 |
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny
![]() ![]() wogóle od tej glukozy szaleje w brzuchu strasznie ![]()
![]() |
#4966 | ||||
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki
![]() Fasoleczko, powodzenia w szpitalu! Mam nadzieję, że unormowali Ci już puls i ciśnienie ![]() Irysowa, wszystkie Cię widzimy i wirtualnie przytulamy!!! ![]() Cytat:
![]() Niestety, widzę wiele zbieżności z sytuacją w Polsce... Ale i w Stanach jest nurt alternatywny, są młode dziewczyny kstałcące się na położne po konferencjach w Europie, rozwija się instytucja douli, coraz więcej kobiet rodzi w domu itd. Wizytę kontrolną mam w środę i już drżę. Staram się racjonalizować, że mierzę już 96 cm w brzuchu i przytyłam 11kg i powtarzam sobie słowa lekarza robiącego USG, że wszystko jest w porządku, bo po drobnej mamie - drobna dzidzia i dziewczynki są mniejsze. Ale z drugiej strony opinie osób, które spotykam i te wieczne zdziwienia - że wyglądam na 6 miesiąc, a nie 8, w tym ze strony własnej rodziny, która zna moją urodę i budowę... Wyczerpujące. Meliska i oby do środy ![]() Cytat:
![]() ![]() Jak macie paragon, to chyba nie powinno być problemu z wymianą materacyka ![]() A całego filmu nie widziałam - też tylko ten trailer, ale mam książkę ciążową tej pani oraz DVD o masażu niemowląt i zamawiałam ze strony jej fundacji - tutaj można zakupić ten film przez internet: http://www.preetigin.pl/index.php?me...twa&id_men=3#1 Nie wiem tylko, jak z wysyłką za granicę - może warto najpierw ich zapytać? Jakby nie chcieli, to ja mogę Ci przesłać ![]() Cytat:
![]() Ja też całą sobotę sprzątałam nasze mieszkanie i myślałam, że ducha wyzionę ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Za to komoda, którą złożył w tym samym dniu, do tej pory pachnie 'nowością' - farbą i chemią ![]() ![]() Od czasu gdy przyszedł, wietrzę też materacyk i mam nadzieję, że się nie zakurzy ![]() ![]() Pościeli natomiast nie zakładam, chociaż czeka uprana i wyprasowana. Wydaje mi się, że zwyczajnie się zabrudzi - mieszkamy w centrum, cały czas mamy pootwierane okna i bardzo się kurzy. Naciągnąć prześcieradełko i owinąć dziecko w otulaczyk - to trwa chwilkę ![]()
![]() |
#4967 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dokładnie taką samą myśl miałam jak Ty, że za kilka lat się okaże co jeszcze jest szkodliwe...wstrząsnęło mną też to, co powiedziano o oksytocynie podawanej kobietom przy porodzie. przecież w szpitalach to jest norma... wogóle całe to błędne koło , które pokazano tak dokładnie było przerażające.. choć były też piękne momenty w filmie i dużo pocieszających rzeczy jednak generalnie jest szokujący. właśnie dzwonił mój kochany mąż pytać jak się czuję. ![]() nadal kaszlę niestety i dzwoniłam do lekarza to mnie dopiero na piątek umówili...eeh trudno ![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
Kurcze , może to ten III trymestr i stąd te strachy, ja niedawno przeszłam atak paniki dotyczący toxo , teraz się już uspokoiłam , pewnie do czasu aż wymyślę, jakieś kolejne zagrożenie nad którym będę drżeć. na pewno jest dobrze, skoro lekarz powiedział, że jest dobrze, ale picie meliski nie zaszkodzi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4968 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja idę jutro oddać fluidy do badania przed środową wizytą i mam takie jazdy, że okaże się, że mam cukier ponad normę, zero żelaza i w ogóle białko w moczu ![]() ![]() A w związku z tym, że planuję nieodpowiedzialnie poród w domu, to może się nagle okaże, że jednak wszyscy mają rację, tylko nie ja, i będę pierwszym przypadkiem w Polsce od 20 lat śmiertelności noworodka domowego. Ogólnie kontakty z ludźmi mi nie służą, oprócz mojego męża (ciekawe, jak długo ![]() No to odsłoniłam moją hipochondryczną, neurotyczną kartę ![]() On a merrier note, potwierdzam, że apetyt cudownie się zmniejsza w 9 miesiącu ![]() Poza tym, nie muszę już wcale jeść normalnie, tylko dołączam do grupy słodyczaków ![]() ![]() Niestety, zgadzam się, że to co dzisiaj jest ostatnim odkryciem cywilizacji, jutro okaże się trucizną... Tak jak pampersy, plastikowe butelki i szczepienia ![]()
![]() |
#4969 |
Zakorzenienie
|
tak wogóle wiecie, że mój maluszek na każdym USG jest zwrócony główką w dół? gdybym rodziła normalnie bym miała jeden problem mniej
![]() no i wyniki z dzisiejszych badań będę znała pod koniec tygodnia, bo część jest jutro po południu ale część później i żeby dwa razy nie łazić do szpitala będę wiedziała pod koniec tego tygodnia. No cóż poczekam na info co z tą glukozą ![]()
#4970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jestem sama emocjonalnym kołtunkiem i też ostatnio źle znoszę tłumaczenie się ludziom z różnych moich decyzji. Ale dla kontrastu zauważyłam, że bardzo fajnie rozmawia mi się z koleżankami z sr...a to są Holenderki - do tej pory uważałam je za chłodne i emocjonalnie niezaangazowane, ale może w tej części Holandii kobiety są inne, jednak mówi się, że najżyczliwsi Holendrzy mieszkają we Friesland... co do szczepień, ja jednak będę podążać za swoją położną. a co do mojego męża.... muszę wam powiedzieć co mi się dziś śniło... śniło mi sie, że mój mąż nie był moim mężem i że musiał choć nie chciał ożenić się z jakąś inną kobietą która była w ciązy ( zaawansowanej) - i był taaak smutny, a ja jeszcze bardziej bo z jakiegoś powodu przygotowywałam dla nich łóżko i serce mi pękało, że on tam będzie się z nią kochał a nie ze mną! ![]() rezultat był taki, że rano mąż powiedział mi, iż obudziłam sięw nocy, całowałam go i mówiłam, że jest mój .................. ![]() no... i kto mi to wytłumaczy..... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4971 |
Zadomowienie
|
hym...i po co się tak stresować ???
z natury jestem panikara i łatwo mi wkręcić jak i sama sobie wkręcam różne rzeczy, ale w kwestii ciąży staram się jak mogę, by myśleć pozytywnie, nie czytać wszystkiego o wszystkim i być dobrej myśli. Obiecałam sobie to, po tym jak wylądowałam w szpitalu z zagrożeniem - wcześniej wszystko było ok. nie miałam żadnych niepokojących objawów, zaczęłam czytać i wyczytałam, że to też nie dobrze, potem doszłam do pustych jajeczek, poronieniach i tak na drugi dzień zaczęłam plamić ... Tematu szczepień jeszcze nie przerabiałam, ale w paranoje popadać nie będę i szczepić na wszystko co się da też nie zamierzam. Sama, choć mam taką możliwość nie szczepiłam się np. na grypę, a i tak chorubsko omijało mnie szerokim łukiem. Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-08-24 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4972 | ||||
Wtajemniczenie
|
Zrobiłam zakupy na obiadek - dzisiaj zapiekanka z makaronu i warzywek
![]() Przy okazji oczywiście "nadziałam" się na promocję w Carrefourze: Pampersy Mega paka są po 75 zł, ale najmniejszy rozmiar akurat u mnie to była 3. Zastanawiam się czy jest sens kupować skoro przydadzą się za jakieś 5-6 m-cy, ale mąż stwierdził, że to się nie popsuje a 75 zł za 150 szt. to bardzo tanio więc po pracy podjedzie i kupi ![]() Poza tym kosmetyki z Hippa są w promocji - kupiłam żel do mycia ciała i włosków (z pompką) z 20-kilku zł na 11 zł. Był też płyn do mycia ciała chyba też po 11 zł z 16, krem na odparzenia i krem pielęgnacyjny, ale już nie pamięam dokłądnie po ile, chyba po 6 zł. Cytat:
Materacyka jeszcze nie wyciągnęłam z worka, bo wydaje mi się, że sie zakurzy. Wyciągnę za jakieś 2 tygodnie. Pościel dopiero będę prała w tym tygodniu, ale nie będę jej ubierać tylko schowam do szafki. Wyciągniemy ją jak wrócimy ze szpitala. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Gratuluję dobrego wyniku ![]() Cytat:
![]() Znajomi w sumie już się przyzwyczaili, że nie wyglądam jak bamburyłka, ale jak byliśmy teraz na weselach to wszyscy byli w szoku i co chwilę słyszałam "niemożliwe że to 9 m-c". W sumie to już teraz się tym nie przejmuję, bo wiem, że wszystko jest dobrze - wyniki mam dobre, usg w porządku, dzidzia rośnie. Ale jak byłam w 5-6 m-cu i co chwilę słyszałam, że nie mam brzuszka itd. to mnie stresowało. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4973 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myślę, że lęk o zdrowie dziecka jest zupełnie naturalny. trzeba oczywiście starać się myśleć pozytywnie ![]() co do grypy też się nigdy nie szczepiłam i ( odpukać) nie chorowałam ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4974 | |
Zakorzenienie
|
Ja tak na szybko: łóżeczka jeszcze nie kupiliśmy, ale myślę, że w przyszłym tygodniu to już na pewno zamówię na Allegro. Oczywiście będzie od razu skręcone i postawione na swoim miejscu w naszej sypialni. Ponieważ w domu się kurzy i jest kot, prześcieradło będzie nałożone w ostatniej chwili
![]() Szczepienia - w ostatnim numerze "M jak mama" jest duży artykuł na ten temat. Lepiej jest szczepić szczepionkami obowiązkowymi niż wcale. Co do szczepień zalecanych trzeba konsultować z lekarzem, bo nie wszystkie są faktycznie potrzebne. No i lepsze są (i bezpieczniejsze) te zintegrowane - 5 w 1 lub 6 w 1. My się na takie zintegrowane raczej zdecydujemy. ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
![]() |
#4975 |
Rozeznanie
|
Witajcie mamusie!
Dziękuję wszystkim za kciuki!!!! I przepraszam, że nie nadrobię Waszych wypowiedzi, ale laptopa mam bez myszki a nie umiem jeszcze ręcznie manewrować ![]() Trafiłam na tą samą salę i nawet na to samo łóżko co w lutym. Towarzystwo na sali do ![]() ![]() ![]() ![]() Lekarz przyszedł i poszedł, podpisałam zgode na badania i wsio narazie. Czekam do jutra, bo dzisiaj nie mam co liczyc, ze sie mna zajmą ... Zaraz uciekam do poloznej zeby zmierzyla mi cisnienie, bo nie wiem czy mam leki brac. Ach w porze obiadu podlaczyli mnie pod ktg ![]() ![]() ![]() Ale poratowalam sie domowymi kanapkami ... na ktg wyszlo, ze mam jakies skurcze .... zobaczymy co z tego wyjdzie. Dopiero teraz zdalam sobie sprawe, ze byc moze za dwa tygodnie Julitka bedzie ze mna szoook ![]() Ups położna ... ehh nie chcecie widziec jej miny ![]() Dobra ide was poczytac ... u mnie narazie ok. Ps. Na obiad byly zimne ziemniaczki i kapucha ![]()
#4976 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
faktycznie macie tam "klimacik nieziemski" w takim razie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4977 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja w realu za ten żel zapłaciłam 19,99 a za oliwkę 11,99. Ten zestaw kosmetyków w zupełności miał mi wystarczć, tzn. chciałam się ograniczyć do minimum i kupić tylko ten żel, potem stwierdziłam, że może i oliwka się przyda, a tera zastanawiam się nad kremem pielęgnacyjnym (przede wszystkim na wyjścia) ![]() Co do pieluszek z promocji, ja ograniczyłam się do tych najmniejszych, bo wychodzę z założenia, że jeszcze na niejedną promocję zdążę się załapać, tym bardziej, że ja nie mam gdzie za bardzo tego składować ![]() Dlatego póki co zaopatrzyłam się pampersy new baby 1(43 szt.) i 2 (94 szt.) Fasoleczk4, za każdym razem leżąc w szpitalu na podtrzymaniu trafiłam na fajne laseczki (miałam pokoje dwuosobowe) z laptopa mało korzystałam, a buzie nam się nie zamykały. Z jedną do dziś mam kontakt ![]() a dlaczego Ty kryjesz się z kompem ![]() tylko nie kładź go na brzuchu !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4978 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam czas, żeby się zastanowić do 16 jak mąż będzie wracał z pracy ![]() Cytat:
![]() O jedzonko pewnie mama się zatroszczy, więc też nie masz się czym przejmować ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4979 |
Zakorzenienie
|
Fasoleczka to dopiero pierwszy dzień i jeszcze będzie wesoło podejrzewam na sali
![]() ![]() Ehhh zazdroszczę, że już niedługo będziesz miała Julitkę przy sobie ... ![]()
#4980 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam parę pytań:
- czy od razu po porodzie trzeba zapisać się do pediatry, skąd mam wiedzieć kiedy iść, jakie zrobić badania dzidziusiowi ![]() - żeby iść na macierzyński tzreba tylko zanieść akt urodzenia dziecka do pracy? muszę się ja stawić czy mąż może? - kiedy muszę zgłosić urodzenie do urzędu? - jak to jest z wychowawczym wogóle nie jest płatny czy częściowo? - jak to jest z becikowym, gdzie się zgłosić z czym i wogóle?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.