|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
no i wcięło mi cytaty
![]() eleeri dawaj fotki Matiego!!! ![]() mam nadzieję, ze to nic poważnego z tym palcem Cytat:
![]() nie ma to jak robić 5 rzeczy na raz ... tez tak robię - jak mały śpi oczywiście ![]() Cytat:
![]() a ten rozek to dobra rzecz, bo jak idę z Bartkiem na działkę, to tak go tłucze po kamieniach że, gdyby nie rozek to pewnie miał by siniaki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
... jeszcze nie wiem
|
|||||
|
|
|
#902 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Cytat:
Magi a dajesz coś na brzuszek? Ja podaję Esputicon i jakoś bywa ![]() O matko , jakby było mało zmartwień Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Fajny pomysł z rożkiem, chociaż muszę Ci powiedzieć, że Mały od początku wcale nie polubił "opatulania", już w szpitalu protestował ![]() Ja też się czaję na chustę, ale nie mogę się zdecydować
|
|
|
#903 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na brzuszek daję Bobotic, polski odpowiednik Sab simplexu, ale nie widzę poprawy. Może spróbuję Esputicon. A kręgosłup daje popalić
|
|
|
#904 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... i nawet radził sobie z pieluszką i becikiem jak go położne opatuliły - zresztą widać na zdjeciu ze szpitala ![]() A ja go nie zawijam - czasem tak lekko tylko, jak jest zimno ... ale dobrze mi sie go nosi w rózku bo jest usztywniony ten z Amy jest jako wyjściowy ![]() ................... kurcze Bartosz tak śpi, ze jeszcze go nie wykąpalismy ... zresztą małż też śpi, bo coś go żołądek boli ... chyba będe musiała kąpać sama ... czemu ja nie mogę tak ponarzekać ze mnie coś boli zawsze musze być na posterunku ![]() dziewczynki karmiace piersia ... znalazłam fajny artykuł .... http://niemowle.onet.pl/pl_PL/read_article.php?id=1059 ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
... współczuje z powodu bólu kręgosłupa |
||
|
|
|
#905 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesteśmy poprostu niezastąpione i niezniszczalne czyż nie?
|
|
|
|
|
#906 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny chyba łapie mnie baby blues
Czuje ze nie robie niczego przy Małym tak jak trzeba, ze nie sprawdzam sie jako matka W ogole jakiegos doła mam, a jak Mały placze to ja razem z nim:
|
|
#907 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście małż nie wstał na kąpanie ... wykąpalismy się z ciocią ![]() Batruś oczywiście musiał narozrabiać i przy wycieraniu strzelił kupkę w ręcznik ![]() teraz nakarmiony ładnie śpi ... a małż wstał i się pyta czy wszystko przygotowane do kąpieli Cytat:
![]() Na pewno wszystko robisz tak jak trzeba! JESTEŚ SUPER MAMUSIA!!!! |
||
|
|
|
#908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja załamkę mam tak mniej więcej co drugi dzień ![]() Magi, trzymam kciuki, aby kręgosłup przestał boleć!
|
|
#909 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie w ten piękny sierpniowy poranek
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Idę poczytać (jak mi się uda )Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#910 |
|
Zakorzenienie
|
A WITAJ, WITAJ
![]() Niby poranek piękny, ale noc była cięęęęężka ![]() Bartuś wogóle nie chciał jeść ... a raczej nie umiał ![]() Siedziałam z nim dwie godziny i próbowałam przystawić do cyca ... ale za każdym razem ![]() Potem chyba się zmęczył i zasnął ... nie najedzony oczywiście ![]() Teraz sie obudził ... pocyckał chwilke i znów śpi ... matko on tylko śpi ... moze jest chory ![]() idę się jeszcze położyć póki sie nie obudził ... |
|
|
|
#911 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny. Przepraszam, że mało piszę, ale czytam na bieżąco i jak zrobię tylko porządek w listach to Kinga już się budzi i nie mam już jak napisać normalnego posta.
Wczoraj byłyśmy u lekarza. Pierwszy raz od wyjścia ze szpitala. Małej żółtaczka minęła całkowicie, za to ma przepuklinę przy pępku (czy jak to tam się zwie). Pan doktor powiedział, że to jest malutkie i nie ma się czym przejmować, ale jeżeli bardzo chcę to mogę kupić małej plaster na brzuszek. Svinecko daje coś ten plaster? Ile kosztuje? No i muszę się pochwalić, bo moja "malutka" przybrała na wadze w dwa tygodnie prawie kilogram Z 2900 przy wyjściu ze szpitala do 3840 wczoraj. Uciekam bo płacze.
|
|
|
|
#912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super, ze Kinga tak ładnie rosnie!
|
|
|
|
|
#913 |
|
Zakorzenienie
|
Fridzia, kladź mała dużo na brzuszku.Leżąc-ćwiczy mięśnie brzuszka i wszystko ładnie się zasklepia.U nas byla delikatna forma, ale polozna nie zaleciła plastra tylko leżenie na brzuszku.Pomogło
A ja na nogach pomimo,że to mąż powinien z nią być teraz,ale wymiękł ![]() Zaczął marudzić że chce się wyspać,a ona płacze... Boże...cała noc tak slicznie spi a on by jeszcze wymagał zeby spała do poludnia po porannym mleczku...ehhh Na 9 umówiłam sie z moim malym kuzynem, ktory ma wielkie zapędy na kucharza.Sam potrafi wszystko zrobic,ugotowac,usmazyc,u piec i naprawde niezle mu to wychodzi. Na urodziny szwagra piekl u mnie(bo to niespodzianka miala byc zeby nikt nie widzial)tort i pizze.Tort malinowy a pizza niebo w gębie...Jest tez mistrzem drożdżowego ![]() A ja dzis go wynajęłam do hurtowej ilosci pierogów ktore oczywiscie zamroze ![]() 2kg mąki czekaja i mielone jako farsz.Moze na slodko tez cos.Dam mu wolną reke.Dla niego to frajda, bo jego mama ma juz dosc jego zapędów i wcinania sie jej w kuchnie i na za duzo mu w domu nie pozwala, bo to ten typ co lubi duzo narobic a sam nie je
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#914 |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie a czy np. Espumisan czy tam jakis inny lek na wzdecia pomoze tez w odbijaniu??zeby pozbyc sie powietrza z brzuszka??
|
#915 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do ostatniego ważenia dobrze przybierał, karmię go na żądanie, a nie na godziny, więc chyba jest ok takie http://www.babybjorn.com/en-gb/Eng/p...arrier-Active/ Cytat:
Cytat:
ja też przyklejałam, ale chyba coś źle robię, bo jakoś nie widzę poprawy ale doczytałam, ze nawet do 3 m-ca trzeba przyklejać i to codziennie, bo po kąpieli ten plaster sie odkleja i trzeba nowy przyklejać ciałko pod plastrem oczywiście odparzone - nie wiem czy mam znów przyklejać - poczekam do wizyty i pediatry i zapytam wydaje mi się, że od nadmiernego "wydymania" brzuszka (wzrost ciśnienia - płacz, trudności w bączkach i kupce)
|
|
|
#916 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witam mamusie
Noc minela dobrze Poszlismy na spacerek ok 15 do mojej babci, postawiłam wózek w cieniu pod drzewkiem a on od razu odlot. Spał chyba ze 3,5 h. Tak sobie pomyslała, że spi prawie cały dzien z niewielkimi przerwami na zabawe, wiec co on w nocy bedzie robił... ale wykapałam go o 19.30, zjadł mleczko i zaraz usnał. W nocy ładnie spal, budził sie dwa razy na jedzenie.. a teraz co... znów śpi ![]() Cytat:
I opowiadała o swoim synku, ktory ma teraz 7 lat, ze jak skonczył 2 miesiace do wogole cycka nie chciał na oczy oglądać. Całkowicie sie zablokował i piszczał jak mu go dawała. Potem całkiem zapomniał jak sie ssa pierś. Musiała podac butle, laktacja zanikła i był karmiony juz tylko mleczkiem modyfikowanymMiejmy nadzieje, że u Ciebie to tylko przejsciowe humorki małego...nie ma to jak mleczko mamusi Własnie ja tez sie martwie, że moze mój tez chory bardzo duzo śpi a mało je w piatek wybieram sie do lekarza, niech dokładnie go zwarzą, zmierza, może ma chore gardełko albo jakies problemy z brzuszkiem. Już sama nie wiem. W nocy przez sen wszystko slicznie zje a w dzien zaczynaja sie problemy. Zjadł o 2.10 w nocy a potem dopiero o 7.15 i tylko 50 ml. Wypluwał smoczek i sie denerwował. Dzisiaj zrobił rzadką zieloną kupke, podaje juz mu Bebilon Pepti, ono ma mniej zelaza, myslałam ze te kupki sie poprawią a dalej jest zielonkawa. Już sama nie wiem co robic. Może wyolbrzymiam... ale do lekarza wybiore sie konieczie jak tylko TŻ wroci z delegacji, bede spokojniejsza. Cytat:
|
|
|
#917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale poki co, zadko uzywamy jej, bo ten lezaczek to taki troche za bardzo siedzący mi sie wydaje, a nie ma regulacji oparcia w nim, i troche boje sie sadzac w nim dziecko, moja mała ma dopiero niecały miesiac. jak ją kładłam do tego lezaczka, to podkładałam pod dupke reczniczek, zeby było bardziej płasko. A na chuste to i ja poluje, narazie jestem na etapie szukanie dobrej i taniej. najbardziej polecane są wiazanki, ale ja chyba kupie kółkową, bo szybciej się ją zakłada, chociaz tez ma swoje wady. A ty masz juz cos upatrzonego? o kolejna chustowa mamusia bedzie cos juz wybrałas?
|
|
|
|
|
#918 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dziewczyny za dwie godz ide na szczepienie i nie wiem jakie wybrac
![]() Cytat:
![]() co do plastra...jesli sie go umiejetnie przyklei to daje napewno, malemu zaklejam juz jakis czas i widze poprawe bo pepek juz mu wychodzil na wierzch a teraz sie schowal plaster kosztuje ok 7zl - na poczatku moze byc ciezko z zakladaniem i chowaniem pepka ale kwestia wprawy ja jeden plaster przyklejam na kilka dni - wcale sie nie odkleja przy kapieli, tylko trzeba uwazac zeby go duzo nie moczyc nam lekarka powiedziala, ze jak odklejamy plaster i jest zaczerwienione to odczekac dobe i znow przyklejac nowy i tak robimy i zadnych odparzen nie ma
|
|
|
#919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przydałby mi sie taki meżczyzna w domu bo wstyd sie przyznać ale pierogów robic nie umiem
|
|
|
#920 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w gazecie wyczytalam ze ma to jakis zwiąek z pepowina ale dokladnie szczegolow nie pamietam wiec nie bede w blad wprowadzac. Cytat:
Lekarz rozwiej twoje watpliwosci i obawy skojarzona? Ja Laure zapisalam na poczatek wrzesnia. ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
![]() Ja w jego wieku zawiele nie potrafilam, ani sie nie garnelam do garow. On to naprawde jest/bedzie dobrym materialem na męża,bo jest zaradny,obrotny lubi porzadek,kocha gotowac i sprzata po swoich kulinarnych wariacjach. Uszykowalam mu kilogram mielonego, 2 kg mąki i dziala.Jak za za malo farszu bedzie to rozmroze mu truskawki i zrobi jeszcze na slodko
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() Edytowane przez katarzynka00 Czas edycji: 2009-08-26 o 10:34 |
|||
|
|
|
#921 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie smutaj się Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
------------------------------------------------------------------- A wogóle,to dzień dobry My czekamy na kupkę drugi dzień. Kupo nadejdź Do tej pory nie było z tym problemu. Idziemy też dzisiaj do pani doktor z wynikami morfologii i moczu, to zapytam o kilka rzeczy, tylko chyba musze spisać, o bo tyle tego jest
|
|
|
#922 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, On w odróżnieniu od Twojego Bartusia zaczął jeść częściej (co 1,5 - 2 godziny, a wcześniej jadł co 3) i to życzy sobie obydwa cyce . Ale ma problemy ze snem, tzn. zasypia, ale często się budzi, stęka przez sen, kręci się itd. I boję się, że może jest chory ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
, ale sen to zdrowie Naprawdę? Mam nadzieję, że nam się takie coś nie przytrafi. Na tej stronce, do której Ania wkleiła link było o częstszym jedzeniu nocnym: "26. Dlaczego dziecko czasami częściej ssie w dzień, a czasami w nocy? Takie jedzenie jest związane z zapotrzebowaniem organizmu dziecka na konkretne składniki pokarmowe, których poziom zmienia się w mleku wraz z porami dnia. I tak w okresach intensywnego budowania organizmu, gdy dziecko potrzebuje dużo białka (budulec) ssie pierś często w dzień. Z kolei w okresach intensywnego rozwoju, powiedzmy intelektualnego, je częściej nocą, bo dla dobrego rozwoju układu nerwowego potrzebuje tłuszczów właśnie w nocy obecnych w mleku w większej ilości.", może tak jest teraz z Twoim Kubą? Nic nie wybrałam, ale jeśli już, to chyba będzie tkana wiązana Nie pomogę, bo sama się głowię ![]() Cytat:
No niezły talent w wieku 12 lat, ja jestem prawie 3 razy starsza, a pierogów nie umiem robić i wielu innych rzeczy też nie ![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
My czekaliśmy 4 dni, doczekaliśmy się mega kupsztala , czytałam, że tak może być, że dziecko karmione piersią przez kilka, a nawet kilkanaście dni nie robi kupki i nie trzeba się martwić, chyba, że cierpi przy tym, boli je brzuszek itd.Trzymamy kciuki za wizytę , jak znajdziesz chwilkę to daj znać, co i jak
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2009-08-26 o 10:51 |
||||||
|
|
|
#923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja ide na szczepienie za 2 tygodnie i juz wiem ze bede szczepic mala szczepionką skojarzoną PENTAXIM - przeciw błonnicy,tężcowi,krztuśco wi, poliomyelitis,Heamophiliu s typB- szczepionka kosztuje 100zł i zamiast 3 kluc w standardowej szczepionce refundowanej beda 2 klucia a w kolejnych miesiacach zamiast 3 kluc juz tylko jedno klucie ale dzieki temu wole zeby mala tyle nie cierpiala i bedzie mniej stresu na zadne rotawirusy i pneumokoki nie bede szczepic
|
|
#924 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My mamy pierwsze szczepienie 3 września i jeszcze nie zdecydowałam sie na szczepionkę. ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Cytat:
było już oki?Dzięki za kciuki, wizyta na 13,50, póżniej na 16 umówiłam się na nastawienie kręgosłpa, dam znać wieczorem.
|
|
|
#925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po tamtym kupsztalu na razie robi 1 dziennie , ale słusznych rozmiarów ![]() Czekamy więc na wieści , a jak Twój kręgosłup dzisiaj?
|
|
|
#926 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry,
Pochwaliłam wczoraj małego, że grzeczny to mi dał wczoraj popołudniu popalić ![]() Jak małż przyszedł z pracy to już byłam padnięta. Nie ma już kolek, męczy go nieumiejętność odbijania, trzyma to powietrze w brzuchu i nawet ciągłe łażenie i klepanie po plecach nie pomaga ![]() Właściwie to już nic nie pomaga, przestudiowałam w necie problem i wypróbowałam wszystko, nieraz się mu odbije ale chyba nie wszystko bo po odłożeniu płacze, a przy jedzeniu złości się i słychać to powietrze jak przełyka ![]() Cytat:
Cytat:
Podobno można karmić Zdjęcie wstawię jak tylko zmniejszę rozdzielczość ![]() Cytat:
Współczuję bólu Cytat:
![]() Nie przejmuj się tym co napisałam, lepiej spytaj lekarza Mój też uwielbia na rękach, ale to pewnie przez to powietrze w brzuchu ![]() Cytat:
Mój też miał pryszcze i też miałam odstawić oliwkę, no i odstawiłam … Do dzisiaj zdrapuję młodemu z brwi ciemieniuchę ![]() Cytat:
To duży z niego już chłopak A prezenty fajne i ważne że trafione Cytat:
Też chciałam tę huśtawkę, niestety nasz metraż nas nie puścił, musieliśmy kupić coś mniejszego i poza tym troszkę bałam się o główkę małego, nasza ma ogranicznik a ta z Fishera nie.
|
|
|
#927 |
|
Zadomowienie
|
dziękuje dziewczyny za pocieszenie
Juz jest lepiej. Porozmawiałam z Tż , wyżaliłam się i to też pomogło.Czy wasze dzieci tez tyle czasu wisza przy cycu? Mój Tomuś zjadł , obudził się po 10 min i znow cyc...No i dalej ciezko jest mi go odbic i przez rto budzi się z płaczem.
|
|
#928 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mój aż zanosi się płaczem jak go na brzuszku zostawię ![]() Co do kuzyna to chciałabym takiego męża ![]() Aż zazdroszczę jego przyszłej żonie. Oho, młody mi się wybudza Jeszcze pytanko Szczepicie na pneumokoki i meningokoki ?
|
|
|
#929 |
|
Zakorzenienie
|
I ja tez juz wybrałam, po wnikliwym czytaniu forum o chustach zdecydowałam się na tą
![]() http://www.allegro.pl/item702193391_..._material.html jest najbardziej uniwersalna ( jak kazda wiązanka), można zawiązac na krzyż lub kieszonkę, a to dobre dla bioderek jest, bo w kółkowej to mozna tylko kołyskę lub na biodrze. |
|
|
|
#930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.

) i szykuję się na spacer kąpiąc się 

, jakby było mało zmartwień
MACIEJKA SYNEK KOCHANY 
Czuje ze nie robie niczego przy Małym tak jak trzeba, ze nie sprawdzam sie jako matka

matko on tylko śpi ... moze jest chory 

a pizza niebo w gębie...![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

, jak znajdziesz chwilkę to daj znać, co i jak
, a jak Twój kręgosłup dzisiaj?