TŻ chce, abym usunela dziecko... :(:(:( - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-25, 22:43   #241
NiepozornaWampirka
Raczkowanie

Dot.: TŻ chce, abym usunela dziecko... :(:(:(

Cytat:
Napisane przez Marilyn Pokaż wiadomość
Jakie już Ona nie była w ciąży wcale.

;-) może to i lepiej (dla potencjalnego dziecka ;-))
Stary 2009-08-26, 00:18   #242
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
ć. Najbardziej przekonał mnie argument księdza, że embrion do 4 miesiąca ciąży nie ma żadnej aktywności mózgu, podobnie jak u dorosłej osoby w stanie śmierci mózgowej. Osobę dorosłą w takim stanie odłącza się od aparatury, mimo, że mogłaby żyć jeszcze długo. Dlaczego więc Kościół sprzeciwia się aborcji, a nie sprzeciwia się odłączaniu od aparatury?
źródło: wolnemedia.net

Czy ktoś to potwierdzi/zdementuje?

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 08:50   #243
perseusz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość

Ja tam lekarzem nie jestem ale wydaje mi się że żeby coś działało w człowieku to musi być już odpowiednio unerwione, ukrwione itp. Wiadomo że mózg u dziecka nie zaczyna działać z chwilą pierwszego podziału bo go tam po prostu nie ma.
Stary 2009-08-26, 11:24   #244
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:

zaczyna się znowu to samo co w innym wątku aborcyjnym...

A niech tam, powtórzę co myślę na ten temat.
Płód do któregoś tam miesiąca może i nie czuje, ale to nie zmienia faktu że w pewnym momencie zrobi się z płodu pełnowartościowy czujący człowiek i dokonując aborcji pozbawia się go możliwości zaistnienia, życia... Natomiast osoba w stanie śmierci mózgowej raczej nie zmartwychwstanie, więc czy będzie podłączona do aparatury czy też nie, funkcjonować nie ma szans.
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 11:56   #245
Antilia
Uzależnienie

Cytat:

Moim zdaniem różnica jest jedna i to dość istotna - człowiek w stanie śmierci mózgowej już nigdy do żywych nie wróci, mózg nie zregeneruje się a płód mózg wytworzy i będzie żyć.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 11:59   #246
Yaza
Rozeznanie

[QUOTE=-mimbla-;13895999]
Cytat:
Napisane przez Yaza Pokaż wiadomość
Ależ to jest zygota, zarodek, płód. Również jestem przeciwko aborcji i sama ciąży bym nie usunęła (a po pierwsze nie uprawiałabym seksu z kimś, komu nie ufam - inna kwestia), ale negowanie tego i mówienie, że jest inaczej, to idiotyzm bądź braki w edukacji Przecież to jak najbardziej przyjęte, poprawne terminy naukowe, dotyczące poszczególnych faz rozwoju dziecka.[/QUOTE]

Jeżeli zygota, zarodek, płód jest określeniem fazy rozwoju człowieka (a fazą rozwoju człowieka jest również dzieciństwo, dojrzewanie, starość itd), to znaczy, że zygota, zarodek, płód również jest człowiekiem.
Cytat:
Napisane przez perseusz Pokaż wiadomość
No to w końcu dziecko czy zygota?? Bo trochę sama sobie przeczysz, więc może wstaw zamiast "dziecka"-" płodu" tylko najpierw pomyśl czy "płód" to nie "dziecko"?
Edit.
Rapifen.
Włącz dziewczyno myślenie. Bez obrazy. Łopatologicznie: Jeśli jakaś nacja bardziej rozwinięta niż nasza zacznie spożywać własne fekalia to też będziesz w nich tak zapatrzona??
Ależ dlaczego sobie przeczę? Miłe Panie, ja nie twierdzę, że płód to nie dziecko (czy gdziekolwiek to napisałam?), że nie żyje i że można je dowolnie uśmiercać - źle odbieracie moją wypowiedź, nawet nie staracie się jej zrozumieć. Powtarzam - ja aborcji bym nie wykonała, bo to kłóci się z moimi wewnętrznymi przekonaniami. Nie mogę jednak przejść obojętnie obok bulwersji dot. słów płód/zygota, bo to terminy jak najbardziej poprawne.

Jest ostatnio trend na naskakiwanie na wszystkich, którzy używają w/w słów - nieważne, czy ktoś jest za aborcją, przy przeciwko (jak ja). Tak jakby nienazywanie dziecka od najwcześniejszych jego chwil "bobaskiem" było najwiękzym grzechem. Ujmą jakąś. Jakby temu dziecku odbierało to człowieczeństwo. A przecież tak nie jest.

Ja nie twierdzę, że płód to nie człowiek - napiszę to w tej wiadomości tyle razy, ile się da, żeby było jasne. Ale, na Boga, bądźmy poważni!
"When you loved the one who was killing you, it left you no options. How could you run, how could you fight, when doing so would hurt that beloved one? If your life was all you had to give your beloved, how could you not give it?

If it was someone you truly loved?"
Yaza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 12:17   #247
majka242007
Zakorzenienie

A ja tam bym nigdy dzidziusia nie usunęła, nawet gdybym miała 15 lat "fiubziu" w głowie i partner by odszedł. I nie ważne , że myślałabym, że nie dam rady i co teraz będzie.
Co do Waszych określeń: płód, zygota itd....
Po pierwsze nie pchać się w sex jeśli nie jest się odpowiedzialnym za to co się robi. Bo jak dzidzia jest w brzuszku to nie ważne czy ma jedną komórkę, czy już dwie, czy ma mózg, rączki itd. JEST TO JEST!!! I nikt nie ma prawa odbierać mu życia.
Jestem przeciwna aborcji. Zdecydowanie! Jeśli "głupia" matka "wpada" i tak po prostu chce usunąć.
Jestem "za" jedynie gdy kobieta została zgwałcona lub gdy badania wykazują , ze dzidziuś będzie niepełnosprawny i podobnych sytuacjach.

Wiecie jak dziecko wygląda po "skrobance" itd??? Może zobaczcie to wam serca zmiękną. Jeśli nie powinna byłam zamieszczać takich zdjęć to proszę o info to wykazuję bądź proszę o wykasowanie mojego wpisu.

I co? Może jest fajnie o tym mówić ale chyba nie chciałybyście same zobaczyć waszego dzidziusia "w strzępach"

Edytowane przez majka242007
Czas edycji: 2009-08-26 o 13:13
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 12:38   #248
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
A ja tam bym nigdy dzidziusia nie usunęła, nawet gdybym miała 15 lat "fiubziu" w głowie i partner by odszedł. I nie ważne , że myślałabym, że nie dam rady i co teraz będzie.
Co do Waszych określeń: płód, zygota itd....
Po pierwsze nie pchać się w sex jeśli nie jest się odpowiedzialnym za to co się robi. Bo jak dzidzia jest w brzuszku to nie ważne czy ma jedną komórkę, czy już dwie, czy ma mózg, rączki itd. JEST TO JEST!!! I nikt nie ma prawa odbierać mu życia.
Jestem przeciwna aborcji. Zdecydowanie! Jeśli "głupia" matka "wpada" i tak po prostu chce usunąć.
Jestem "za" jedynie gdy kobieta została zgwałcona lub gdy badania wykazują , ze dzidziuś będzie niepełnosprawny i podobnych sytuacjach.

Wiecie jak dziecko wygląda po "skrobance" itd??? Może zobaczcie to wam serca zmiękną. Jeśli nie powinna byłam zamieszczać takich zdjęć to proszę o info to wykazuję bądź proszę o wykasowanie mojego wpisu.

I co? Może jest fajnie o tym mówić ale chyba nie chciałybyście same zobaczyć waszego dzidziusia "w strzępach"
Jeśli już bardzo chcesz, to mogłaś podać linka ostrzegając, że zdjęcia są drastyczne i mogą wywołać odruch wymiotny.

Już pomijając fakt, że to nie jest wątek na dyskusję o aborcji.
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 12:40   #249
majka242007
Zakorzenienie

jeśli to nie ten wątek to po co o aborcji na nim piszą??? Ja tego nie rozpoczęłam.
Tylko denerwuje mnie nastawienie niektórych, że jak coś ma 1 czy 2 komórki to można się pozbyć bo to nie człowiek.
Stary 2009-08-26, 13:00   #250
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli to nie ten wątek to po co o aborcji na nim piszą??? Ja tego nie rozpoczęłam.
Tylko denerwuje mnie nastawienie niektórych, że jak coś ma 1 czy 2 komórki to można się pozbyć bo to nie człowiek.

padlas ofiara manipulacji - albo wlasnego - plytkiego poszukiwania pewnych informacji - podane zdjecia pochodza z ciaz, ktore zakonczyly sie poronieniem... jest juz watek o aborcji i tam mozesz sie dowiedziec, skad pochodza zdjecia, ktore wkleilas.

poza tym nie podajesz zrodla - a ja zamierzam zglosic Twoj post - bo nie wszyscy musza ogladac zdjecia w poscie, ktory glosi nieprawdziwe informacje. o wiele rozsadniej byloby wkleic link i ostrzec przed krwawymi obrazami.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2009-08-26 o 13:02
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 13:13   #251
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
padlas ofiara manipulacji - albo wlasnego - plytkiego poszukiwania pewnych informacji - podane zdjecia pochodza z ciaz, ktore zakonczyly sie poronieniem... jest juz watek o aborcji i tam mozesz sie dowiedziec, skad pochodza zdjecia, ktore wkleilas.

poza tym nie podajesz zrodla - a ja zamierzam zglosic Twoj post - bo nie wszyscy musza ogladac zdjecia w poscie, ktory glosi nieprawdziwe informacje. o wiele rozsadniej byloby wkleic link i ostrzec przed krwawymi obrazami.
oki, prtzepraszam. Zdjęcia wzięłam z google. Już je wykasuję Nie ma problemu. Chciałam jedynie aby dziewczyny które piszą o aborcji że
jest ok zobaczyły jak wygląda taki dzidziuś. I nie sądzę ze zdjęcie dziecka z odciętymi rączkami czy innymi częściami ciała to wynik poronienia.
Już kasuję.

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

skasowane
Stary 2009-08-26, 13:42   #252
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
oki, prtzepraszam. Zdjęcia wzięłam z google. Już je wykasuję Nie ma problemu. Chciałam jedynie aby dziewczyny które piszą o aborcji że
jest ok zobaczyły jak wygląda taki dzidziuś. I nie sądzę ze zdjęcie dziecka z odciętymi rączkami czy innymi częściami ciała to wynik poronienia.
Już kasuję.

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

skasowane
a jesli ciaza umrze w ciele kobiety - to myslisz, ze w jaki sposob jest usuwana?
jest przeprowadzane tzw. lyzeczkowanie macicy

wyobrazasz sobie, ze lekarz po przeprowadzonej aborcji ukladalby plody, czy zarodki i robil zdjecia? albo zapraszal fotografa na sesje z wlasnie co usunietej ciazy... szczerze watpie..

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 13:50   #253
-mimbla-
🐛🐈 🦄 🐾

[QUOTE=Yaza;13913870]
Cytat:
Napisane przez -mimbla- Pokaż wiadomość

Ależ dlaczego sobie przeczę? Miłe Panie, ja nie twierdzę, że płód to nie dziecko (czy gdziekolwiek to napisałam?), że nie żyje i że można je dowolnie uśmiercać - źle odbieracie moją wypowiedź, nawet nie staracie się jej zrozumieć. Powtarzam - ja aborcji bym nie wykonała, bo to kłóci się z moimi wewnętrznymi przekonaniami. Nie mogę jednak przejść obojętnie obok bulwersji dot. słów płód/zygota, bo to terminy jak najbardziej poprawne.

Jest ostatnio trend na naskakiwanie na wszystkich, którzy używają w/w słów - nieważne, czy ktoś jest za aborcją, przy przeciwko (jak ja). Tak jakby nienazywanie dziecka od najwcześniejszych jego chwil "bobaskiem" było najwiękzym grzechem. Ujmą jakąś. Jakby temu dziecku odbierało to człowieczeństwo. A przecież tak nie jest.

Ja nie twierdzę, że płód to nie człowiek - napiszę to w tej wiadomości tyle razy, ile się da, żeby było jasne. Ale, na Boga, bądźmy poważni!
Yaza - masz rację. Faktycznie, nie zrozumiałam do końca co chcesz przekazać.
Na swoje usprawiedliwienie tylko dodam, że nosi mnie jak czytam dyskusję n/t aborcji.
Ale to dlatego, że kiedyś niedouczona pielęgniarka kazała mi wejść do gabinetu zabiegowego tuż po takim zabiegu. Nieposprzątanego. I niestety miałam okazję widzieć to, co zostało wyskrobane.
-mimbla- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 15:17   #254
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
które piszą o aborcji że
jest ok zobaczyły jak wygląda taki dzidziuś.
Aborcja jest legalna najczęściej do 8 lub 12 tygodnia i (do 8 tygodnia mamy do czynienia z zarodkiem) NIE MA ON RĄCZEK, NÓŻEK a płody na zdjęciach mają już 5-6 miesięcy.
Tak nie wygląda "wyskrobany" dzidziuś. Dziewczyna w 4 tygodniu ciąży, jak weźmie tabletkę poronną, to nie wylatuje jej z pochwy figurka człowieka z rzęsami i brwiami, po prostu zaczyna krwawić i tyle. I nie ma już tego twojego "człowieka"

Ponawiam pytanie, czy ktoś kto faktycznie siedzi w temacie zdementuje bądź potwierdzi
Cytat:
Najbardziej przekonał mnie argument księdza, że embrion do 4 miesiąca ciąży nie ma żadnej aktywności mózgu, podobnie jak u dorosłej osoby w stanie śmierci mózgowej. Osobę dorosłą w takim stanie odłącza się od aparatury, mimo, że mogłaby żyć jeszcze długo. Dlaczego więc Kościół sprzeciwia się aborcji, a nie sprzeciwia się odłączaniu od aparatury?
Uważam to za dość istotne, zwłaszcza że w początkowych fazach życia nie ma wykształconego układu nerwowego i nie odczuwa bólu...

Stary 2009-08-26, 15:31   #255
ea90a
Przyczajenie

Poważna rozmowa wasz czeka ,gdyż on chce co innego ;/...
z jednej strony to też jego dziecko ,ale pamiętaj że ono rośnie w tobie
musisz pomyśleć ,bo nawet jak on nie będzie chciał dziecka możesz dać sobie rade sama ...
Stary 2009-08-26, 15:37   #256
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Aborcja jest legalna najczęściej do 8 lub 12 tygodnia i (do 8 tygodnia mamy do czynienia z zarodkiem) NIE MA ON RĄCZEK, NÓŻEK a płody na zdjęciach mają już 5-6 miesięcy.
Tak nie wygląda "wyskrobany" dzidziuś. Dziewczyna w 4 tygodniu ciąży, jak weźmie tabletkę poronną, to nie wylatuje jej z pochwy figurka człowieka z rzęsami i brwiami, po prostu zaczyna krwawić i tyle. I nie ma już tego twojego "człowieka"

Ponawiam pytanie, czy ktoś kto faktycznie siedzi w temacie zdementuje bądź potwierdzi

Uważam to za dość istotne, zwłaszcza że w początkowych fazach życia nie ma wykształconego układu nerwowego i nie odczuwa bólu...
ja już Ci odpowiedziałam... a jeśli szukasz potwierdzenia w sensie naukowym to wydaje mi się że nikt nie może tego udowodnić, bo ból czuje dana osoba, nie da się go zbadać. A tym bardziej jeśli chodzi o zarodek, który nie ma mięśni żeby chociaż pokazać że go boli.
Stary 2009-08-26, 15:40   #257
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
ja już Ci odpowiedziałam... a jeśli szukasz potwierdzenia w sensie naukowym to wydaje mi się że nikt nie może tego udowodnić, bo ból czuje dana osoba, nie da się go zbadać. A tym bardziej jeśli chodzi o zarodek, który nie ma mięśni żeby chociaż pokazać że go boli.
Teoretycznie jak coś ktoś nie ma układu nerwowego to bólu nie czuje tak :d

Stary 2009-08-26, 15:43   #258
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Teoretycznie jak coś ktoś nie ma układu nerwowego to bólu nie czuje tak :d
teoretycznie tak... ale praktycznie - kto wie
Stary 2009-08-26, 15:48   #259
rapifen
Zakorzenienie

No bez przesady
a) brak układu nerwowego
b) nie wiadomo czy mózg w ogóle funkcjonuje
c) do 8 tygodnia to zygota
d) i tak 'usuwamy' ciąże używając tabletek antykoncepcyjnych (nie dajemy szansy zagnieździć się już istniejącej zygocie)
Także, warto by się zastanowić czy jest o co krzyczeć.

Stary 2009-08-26, 16:14   #260
Yaza
Rozeznanie

[QUOTE=-mimbla-;13916062]
Cytat:
Napisane przez Yaza Pokaż wiadomość

Yaza - masz rację. Faktycznie, nie zrozumiałam do końca co chcesz przekazać.
Na swoje usprawiedliwienie tylko dodam, że nosi mnie jak czytam dyskusję n/t aborcji.
Ale to dlatego, że kiedyś niedouczona pielęgniarka kazała mi wejść do gabinetu zabiegowego tuż po takim zabiegu. Nieposprzątanego. I niestety miałam okazję widzieć to, co zostało wyskrobane.
Nie ma sprawy, przecież ja rozumiem - temat po prostu wzbudza wiele emocji.

Bardzo Ci współczuję...

Edit: Rapifen, będe się kłócić o punkt d). Przecież po to bierzemy pigułki anty, żeby nie dochodziło do owulacji - a dalej, żeby nie dochodziło do zapłodnienia i powstania zygoty. Na skutek brania tabletek nie ma czego zapładniać. Niedoinformowanie?
"When you loved the one who was killing you, it left you no options. How could you run, how could you fight, when doing so would hurt that beloved one? If your life was all you had to give your beloved, how could you not give it?

If it was someone you truly loved?"

Edytowane przez Yaza
Czas edycji: 2009-08-26 o 16:19
Yaza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 17:13   #261
bubus900
Zakorzenienie

Cytat:

dwutygodniowemu dziecku bije już serduszko. Tyle w temacie ... A wiem ( wyprzedzam pytanie), bo jestem właśnie po lekturze dotyczącej aborcji. Źródło sprawdzone i pewne.
Stary 2009-08-26, 17:28   #262
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
zaczyna się znowu to samo co w innym wątku aborcyjnym...

A niech tam, powtórzę co myślę na ten temat.
Płód do któregoś tam miesiąca może i nie czuje, ale to nie zmienia faktu że w pewnym momencie zrobi się z płodu pełnowartościowy czujący człowiek i dokonując aborcji pozbawia się go możliwości zaistnienia, życia... Natomiast osoba w stanie śmierci mózgowej raczej nie zmartwychwstanie, więc czy będzie podłączona do aparatury czy też nie, funkcjonować nie ma szans.
Meksyk na kółkach...
I zgadzam się z tym, co napisałaś.
larva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 18:03   #263
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Zamykam wątek, bo przerodził się w jakąś farsę i gigantyczny off top. Jedni nie czytają do końca i radzą porozmawiać z chłopakiem, inni się spierają o aborcję...

Jeśli chcecie o tym dyskutować - przenieście się na wątek o takiej tematyce.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości