Dziwne sytuacje podczas spowiedzi - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-03, 01:13   #241
witchwq
Zakorzenienie

Dot.: Dziwne sytuacje podczas spowiedzi

co do seksu przedmalzenskiego:
pare lat temu spotkalam sie z pewnym ksiedzem, a jako ze moje dzieci nieslubne sa, to poruszylam ten watek. I oto, uslyszalam od niego, ze jesli seks byl z milosci obustronnej, to to nie grzech. I ze dzieci zostaly poczete z takiego seksu to rowniez nie grzech. Mowil rowniez, ze kosciol musi isc za swoim spoleczenstwem, ktore sie rozwija, czasy sie zmieniaja i nie zasady trzeba zmieniac z duchem czasu. Nie potrafie zacytowac doslownie, bo rozmowa ta miala miejsce dawno temu, jednakze sedno bylo takie, ze jesli w zwiazku jest milosc, to seks nie jest niczym zlym.
Moze zle mowil, moze sie pomylil albo ja zle zrozumialam...
Szczerze mowiac, to wrecz zadziwilo mnie to, co powiedzial, bo znam stanowisko kosciola w tej sprawie.

Edytowane przez witchwq
Czas edycji: 2009-09-03 o 01:14
witchwq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 17:59   #242
Elfir
Zakorzenienie

Jakby na ciebie naskoczył, nie zostawiłabyś u niego kasy na chrzciny

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 18:02   #243
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Jakby na ciebie naskoczył, nie zostawiłabyś u niego kasy na chrzciny
hmmm akurat rozmowa miala miejsce w czasie, gdy chrzciny byly juz oplacone i zorganizowane, poza tym udzielal chrztu zupelnie inny ksiadz. wiec czy to ma ze soba cos wspolnego?
Stary 2009-09-03, 20:46   #244
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witchwq Pokaż wiadomość
pare lat temu spotkalam sie z pewnym ksiedzem, a jako ze moje dzieci nieslubne sa, to poruszylam ten watek. I oto, uslyszalam od niego, ze jesli seks byl z milosci obustronnej, to to nie grzech. I ze dzieci zostaly poczete z takiego seksu to rowniez nie grzech. Mowil rowniez, ze kosciol musi isc za swoim spoleczenstwem, ktore sie rozwija, czasy sie zmieniaja i nie zasady trzeba zmieniac z duchem czasu. Nie potrafie zacytowac doslownie, bo rozmowa ta miala miejsce dawno temu, jednakze sedno bylo takie, ze jesli w zwiazku jest milosc, to seks nie jest niczym zlym.
Szczerze mowiac, to wrecz zadziwilo mnie to, co powiedzial, bo znam stanowisko kosciola w tej sprawie.
No właśnie, stanowisko KK jest wiadomo jakie. Ksiądz wyraził swój prywatny pogląd, swoją opinię

O, widzę, że mamy na Wizażu nową emotkę do dyskusji na tematy związane z religią ()
Stary 2009-09-03, 21:34   #245
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
No właśnie, stanowisko KK jest wiadomo jakie. Ksiądz wyraził swój prywatny pogląd, swoją opinię
to nie byla prywatna rozmowa.
Stary 2009-09-03, 23:13   #246
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
to nie byla prywatna rozmowa.
Nie wiem jaka to była rozmowa, mnie przy niej nie było. Ale nie jest to normalna sytuacja, że przedstawiciel Kościoła Katolickiego wygłasza poglądy sprzeczne z nauczaniem tej instytucji
Nawet, jeśli zacząłby zdanie od "moim zdaniem (jeśli seks jest z miłości to nie grzech)" to i tak słowa takie w ustach księdza katolickiego brzmią dość niepokojąco wobec faktu, że KK jest instytucją hierarchiczną, a ksiądz ślubował posłuszeństwo i szacunek.

Pan Bartoś (były dominikanin) nie miał ochoty "dłużej żyć w systemie kościelnej zależności", więc wrócił do życia świeckiego. Ks. profesor Węcławski podobnie - odszedł z kapłaństwa.
Stary 2009-09-03, 23:29   #247
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem jaka to była rozmowa, mnie przy niej nie było. Ale nie jest to normalna sytuacja, że przedstawiciel Kościoła Katolickiego wygłasza poglądy sprzeczne z nauczaniem tej instytucji
Nawet, jeśli zacząłby zdanie od "moim zdaniem (jeśli seks jest z miłości to nie grzech)" to i tak słowa takie w ustach księdza katolickiego brzmią dość niepokojąco wobec faktu, że KK jest instytucją hierarchiczną, a ksiądz ślubował posłuszeństwo i szacunek.

Pan Bartoś (były dominikanin) nie miał ochoty "dłużej żyć w systemie kościelnej zależności", więc wrócił do życia świeckiego. Ks. profesor Węcławski podobnie - odszedł z kapłaństwa.
no wiec wlasnie moje zdanie jest podobne. prawde mowiac, to gdy uslyszalam co mowi, ucieszylam sie, ze moze faktycznie cos sie zmienia - nie mam zbyt wiele do czynienia z religia i kosciolem, uwierzylam. ale teraz mysle, ze to jakas pomylka musiala byc.
Stary 2009-09-03, 23:42   #248
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ale wegetarianizm sprowadza się do niejedzenia mięsa (jedna zasada), pacyfizm do dążenia do pokoju przez brak wojen (jedna zasada), więc albo je przyjmujesz, albo nie. Religia to wiele reguł, ze swoistym kodeksem postępowania. W myśl zasady, że albo wszystko, albo nic, sama spowiedź byłaby zbędna, bo ludzie, wybierając daną religię, stosowaliby się zawsze do jej nakazów.
Jesteś córką i kłócisz się z mamą. Uciekasz z domu na jedną noc i na spowiedzi szczerze żałujesz - to jest spowiedź. I zastosowanie się do reguł. Zrobiłaś to raz więcej nie chcesz.
Cytat:
1. Rachunek sumienia
2. Żal za grzechy
3. Mocne postanowienie poprawy
4. Szczera spowiedź
5. Zadość uczynienie Panu Bogu i Bliźniemu.
Drugie najważniejsze jest bez tego spowiedź jest nie ważna.

Nie rozumiem jak można iść bez rachunku sumienia żalu postanowienia poprawy kłamiąc jeszcze i uznając że nic się nie zrobiło?

To polega na tym, że robisz coś raz-jakaś wtopa, upicie się spowiadasz się z tego żałujesz że doprowadziłaś się do takiego stanu.
Ludzie się nie stosują do wszystkich nakazów ale ludzie nikt nagminnie noc w noc z domu nie ucieka.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 19:23   #249
Gezelle
Raczkowanie

mnie się pytał czy daje na tace i ile złotych daje
Gezelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 19:32   #250
linaya
astro-loszka

Cytat:

Spotkałam kiedyś księdza, który przy spowiedzi mówił mi mniej więcej to samo. Oby więcej takich księży
Stary 2009-09-07, 22:49   #251
madlen0607
Raczkowanie

Cytat:
Kiedys jak chodziłam do szkoły miałam pdobnego ksiedza, podobne miał zdanie na temat seksu przed małżeństwem
przepraszam, za literówki jak z kimś piszę robie ich miliony, wszyscy moi znajomi już przyzywczaili się do rozszyfrowywania co ja mam na myśli jak pisze na wizazu staram sie pisać "po polsku" ale jak by się gdzieś trafiła literówka to wybaczcie
madlen0607 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 22:50   #252
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Spotkałam kiedyś księdza, który przy spowiedzi mówił mi mniej więcej to samo. Oby więcej takich księży
Cytat:
Napisane przez madlen0607 Pokaż wiadomość
Kiedys jak chodziłam do szkoły miałam pdobnego ksiedza, podobne miał zdanie na temat seksu przed małżeństwem
no prosze, czyli to nie byl jakis ewenement. moze naprawde cos sie powolutku zmienia?
albo trafilysmy na tego samego ksiedza
Stary 2009-09-07, 23:11   #253
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
no prosze, czyli to nie byl jakis ewenement. moze naprawde cos sie powolutku zmienia?
Myślę, że jeszcze wiele lat minie, zanim Kościół Katolicki zmieni zdanie w tej sprawie To już prędzej stawiałabym na antykoncepcję - zezwolenie na stosowanie prezerwatyw, a potem tabletek. To wydaje się o wiele bardziej prawdopodobne niż pochwała przedmałżeńskiego seksu
Stary 2009-09-07, 23:15   #254
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że jeszcze wiele lat minie, zanim Kościół Katolicki zmieni zdanie w tej sprawie To już prędzej stawiałabym na antykoncepcję - zezwolenie na stosowanie prezerwatyw, a potem tabletek. To wydaje się o wiele bardziej prawdopodobne niż pochwała przedmałżeńskiego seksu
przeciez napisalam, ze POWOLUTKU znaczy moze za jakies 100 lat zmiana bedzie widoczna
Stary 2009-09-07, 23:19   #255
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
przeciez napisalam, ze POWOLUTKU znaczy moze za jakies 100 lat zmiana bedzie widoczna
Aha, no chyba, że tak rozumiemy znaczenie słowa "powolutku"
Stary 2009-09-07, 23:21   #256
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, no chyba, że tak rozumiemy znaczenie słowa "powolutku"
przepraszam, moze "pooooooowooooooooluuuuut kuuuuuuuu" byloby bardziej na miejscu
(koniec offtopa)
Stary 2009-09-07, 23:32   #257
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
przepraszam, moze "pooooooowooooooooluuuuut kuuuuuuuu" byloby bardziej na miejscu
(koniec offtopa)
Przecież nie miałam nic złego na myśli
Dobra, koniec tego OT

To ja jeszcze dopiszę coś w temacie wątku. Jako nastolatka, może na początku gimnazjum, wysyłałam smsy do wróżek Pamiętacie coś takiego, chyba na TVNie na telegazecie był taki "czat", gdzie wysyłało się smsy z pytaniem do wróżki, podawało się kilka liczb i wróżka odpowiadała na pytania Namiętnie wysyłałyśmy z koleżanką smsy i czekałyśmy w napięciu na odpowiedź Przeczytałam, że to grzech i postanowiłam się z tego wyspowiadać Ksiądz powiedział, że przez kontakty z wróżkami działa szatan i może mnie opętać No i że mam już więcej nie wysyłać tych smsów...
Stary 2009-09-08, 14:18   #258
Shanonn
Przyczajenie

Talking Dot.: Dziwne sytuacje podczas spowiedzi

hej,
ja mialam rowniez przygode bedac u spowiedzi..mialam ok 14 lat teraz mam 22 na niedzielnej mszy postanowilam isc sie wyspowiadac..no i poszlam..powymienialam wszystkie grzechy m.in. ze nie zawsze uczeszczalam do kosciolka w niedziele..na to ksiadz: ''co????? jak to tak moze byc..to po co Ty dziewczyno tu przyszlas..nie moge dac ci rozgrzeszenia i nie chce cie tu wiecej ogladac kosciol to nie jest dyskoteka zeby do niego przychodzic kiedy sie ma ochote.. '' a ja nic nie mowiac wyszlam z konfesjonalu i widzac ze wszyscy sie na mnie gapia usmiechnelam sie i gdy nadszedl czas komuni poszlam po nia jak przystalo na wyspowiadane dziecko . gdy wrocilam do domu opowiedzialam wszystko mamie a ona doznala chyba szoku pourazowego i zadzwonila do proboszcza na skarge tak zrugala tego ksiedza zaczela go wyzywac od belzebobow to bylo troche burackie ale proboszcz dal mi rozgrzeszenie do konca zycia wiec spoko

to bylo dla mnie wtedy troche tragiczne cale to zajscie ale teraz jest mi z tego powodu smiechowo
Shanonn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 01:27   #259
madlen0607
Raczkowanie

Cytat:
całkiem mozliwe ze to ten sam ksiadz Chyba, że coraz wiecej księży sie zmienia na korzyść - oby. Czasy sie zmieniają, kiedys moze i mniej było seksu przed ślubem, ale jeżeli kobieta wychodziła za mąż w wieku 16-19lat, to gdzie jej sie miało śpieszyć. Teraz troszkę czasy nam się zmienily. No i oczywiscie jest różnica od seksu w wieku 14 lat z wielka tygodniowa miloscia, a do lat troszke wiecje i robienia to z prawdziwej miłości. Wszystko dla ludzi w koncu, tylko chodzi o to, żeby nie ranic drugiej strony i nie zaszkodzić sobie Prawda
przepraszam, za literówki jak z kimś piszę robie ich miliony, wszyscy moi znajomi już przyzywczaili się do rozszyfrowywania co ja mam na myśli jak pisze na wizazu staram sie pisać "po polsku" ale jak by się gdzieś trafiła literówka to wybaczcie
madlen0607 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 10:05   #260
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

To ja dodam też coś od siebie =3

Parę lat temu poszłam do spowiedzi, gdzie zostałam zrugana przez księdza za to, że opuściłam niedzielną mszę świętą. Zapytał mnie gniewnie ile razy i zagroził, że nie da mi rozgrzeszenia.
Od czasów bierzmowania nie pojawiłam się w kościele, szczerze mówiąc, żałuję, że przystąpiłam do sakramentu, uważam, że nie rozumiałam wtedy jego istoty. Zwłaszcza, że gdy przystąpiłam do niego zaczęłam wątpić w kościół jako instytucję. Uważam, że lepiej jest być dobrym człowiekiem, który niekoniecznie uczęszcza co niedzielę na mszę, niż być "katolikiem" który chodzi co niedzielę, klepie bezwiednie formułki, "odrabia pracę domową" a następnie wraca do domu, gdzie upija się i bije swoją żonę (koloryzuję, ale takie rzeczy mają miejsce).
Mi zapadła w pamięć jeszcze jedna historia, nie związana z księżami. Mianowicie w podstawówce mieliśmy siostrę zakonną, której bały się wszystkie dzieci. Nosiła ciemne okulary, rozpoczynała katechezę jeszcze w czasie przerwy, a w czasie przygotowań komunijnych szarapała dzieci w kościele. No i namawiała nas, byśmy wszystkie pieniążki jakie dostajemy od rodziny przed komunią przekazali na kościół. A i jeszcze pamiętam zeszyty dobrych i złych uczynków, paranoja ^^'
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 10:51   #261
xxbiankaoo
Raczkowanie

Ja ze swojej strony zerzygnowałam z spowiedzi od czasu kiedy zaczełam wspołzycie ze swoim TŻ. Stosuje antykoncepcje, kochamy sie, nie mam zamiaru z tego rezygnować a tym bardziej nie żaluje tego wiec moim zdaniem spowiedz mija sie z celem. Moim zdaniem przy formułce" za wszystkie grzechy załuje i postanawiam poprawe" już popełniłabym nastepny grzech, bo z góry wiem, że żadnych z tych dwoch warunków nie spełnie. Pozatym nie mam zamiaru obcej osobie zwierzać się ze swojego pożycia intymnego, tym bardziej, że z góry wiadomo, że z pochwałą nie spotkam sie napewno.
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 11:43   #262
Tutte
Raczkowanie

Tak sobie to wszystko czytam i zastanawiam się, czy dla wszystkich tak żarliwie dyskutujących o zasadach religii i stosowaniu się do nich,ma jakieś znaczenie pogląd samego Boga na tą sprawę.Bo uważam,że jeśli już mówimy o religii to powinnyśmy uwzględnić istnienie w niej Boga i Jego realność.
Na ile rozumiem ideą każdej religii jest właśnie służenie jakiemuś Bogu...
Co o tym myślicie?
Tutte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 12:07   #263
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Służenie Bogu tak, jako energii, pewnemu bytowi, istocie, która jest dobra i chce dla nas dobrze, a nie propagowanemu przez kościół wizerunkowi Boga jako istoty mściwej i karzącej. Przecież Bóg z założenia jest dobry, a nie zły. To dlaczego słyszymy ciągle: "to kara boska" "Bóg nas ukarał" lub tym podobne?
Stary 2009-09-09, 12:21   #264
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madlen0607 Pokaż wiadomość
całkiem mozliwe ze to ten sam ksiadz Chyba, że coraz wiecej księży sie zmienia na korzyść - oby. Czasy sie zmieniają, kiedys moze i mniej było seksu przed ślubem, ale jeżeli kobieta wychodziła za mąż w wieku 16-19lat, to gdzie jej sie miało śpieszyć. Teraz troszkę czasy nam się zmienily. No i oczywiscie jest różnica od seksu w wieku 14 lat z wielka tygodniowa miloscia, a do lat troszke wiecje i robienia to z prawdziwej miłości. Wszystko dla ludzi w koncu, tylko chodzi o to, żeby nie ranic drugiej strony i nie zaszkodzić sobie Prawda
I to i to zdaniem KK grzech ciężki, ale na jednym z portali katolickich spotkałam się z opinią, że jest różnica w ocenie moralnej i ciężarze grzechu np. księdza który współżyje z zakonnicą a narzeczonych, którzy "upadli" na tydzień przed planowanym ślubem
Więc KK nie wrzuca wszystkich do jednego worka. A może wrzuca, pozbawiając prawa do komunii św. tych popełniających grzech "mniej ciężki"

Cytat:
Napisane przez Cherry Blossom Girl Pokaż wiadomość
Parę lat temu poszłam do spowiedzi, gdzie zostałam zrugana przez księdza za to, że opuściłam niedzielną mszę świętą. Zapytał mnie gniewnie ile razy i zagroził, że nie da mi rozgrzeszenia.
Od czasów bierzmowania nie pojawiłam się w kościele, szczerze mówiąc, żałuję, że przystąpiłam do sakramentu, uważam, że nie rozumiałam wtedy jego istoty. Zwłaszcza, że gdy przystąpiłam do niego zaczęłam wątpić w kościół jako instytucję.

Mi zapadła w pamięć jeszcze jedna historia, nie związana z księżami. Mianowicie w podstawówce mieliśmy siostrę zakonną, której bały się wszystkie dzieci. Nosiła ciemne okulary, rozpoczynała katechezę jeszcze w czasie przerwy, a w czasie przygotowań komunijnych szarapała dzieci w kościele. No i namawiała nas, byśmy wszystkie pieniążki jakie dostajemy od rodziny przed komunią przekazali na kościół. A i jeszcze pamiętam zeszyty dobrych i złych uczynków, paranoja ^^'
Do bierzmowania przystępuje się ("programowo") w gimnazjum. Myślę, że naprawdę niewielu gimnazjalistów rozumie istotę tego sakramentu. Wszystko obywa się na zasadzie "wszyscy mają bierzmowanie, mam i ja" Najczęściej bez żadnej refleksji. Bierzmowanie jest traktowane jak kolejna "rzecz", którą trzeba po prostu zaliczyć (msze, nabożeństwa, podpisy, spowiedzi). Jeżeli ktoś w gimnazjum przyjmuje ten sakrament w miarę świadomie, to stawiałabym na ludzi związanych z Kościołem np. poprzez Ruch Światło-Życie albo wychowywanych w bardzo katolickich, udzielających się w KK, rodzinach. W pozostałych przypadkach, myślę, że jest za wcześnie na poszukiwanie własnej tożsamości religijnej. Moim zdaniem bierzmowanie powinni przyjmować ludzie dorośli

A ja pamiętam różańce rysowane w zeszytach i kolorowanie paciorków. Np. miesiąc październik, różaniec, 30 paciorków i codziennie kolorujemy - na zielono - byłam na nabożeństwie w kościele, na żółto - modliłam się w domu, na czarno - nie modliłam się w ogóle. Potem pokazujemy katechetce. Co za beznadziejny pomysł Moja modlitwa - moja sprawa. Jeden odważniejszy kolega w pierwszym dniu pomalował wszystkie paciorki na czarno

Cytat:
Napisane przez Tutte Pokaż wiadomość
Tak sobie to wszystko czytam i zastanawiam się, czy dla wszystkich tak żarliwie dyskutujących o zasadach religii i stosowaniu się do nich,ma jakieś znaczenie pogląd samego Boga na tą sprawę.Bo uważam,że jeśli już mówimy o religii to powinnyśmy uwzględnić istnienie w niej Boga i Jego realność.
Na ile rozumiem ideą każdej religii jest właśnie służenie jakiemuś Bogu...
Co o tym myślicie?
No tak - ale przecież ten Bóg "powiedział" czego od człowieka oczekuje. Chrześcijanie mają Biblię, Muzułmanie - Koran itd. i świadomy wyznawca danej religii czyta te księgi i dzięki temu wie, jak służyć Bogu.
Katolicy dodatkowo są zobowiązani do uznania autorytetu i nauczania KK.
Stary 2009-09-09, 12:25   #265
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
I to i to zdaniem KK grzech ciężki, ale na jednym z portali katolickich spotkałam się z opinią, że jest różnica w ocenie moralnej i ciężarze grzechu np. księdza który współżyje z zakonnicą a narzeczonych, którzy "upadli" na tydzień przed planowanym ślubem
Więc KK nie wrzuca wszystkich do jednego worka. A może wrzuca, pozbawiając prawa do komunii św. tych popełniających grzech "mniej ciężki"

Do bierzmowania przystępuje się ("programowo") w gimnazjum. Myślę, że naprawdę niewielu gimnazjalistów rozumie istotę tego sakramentu. Wszystko obywa się na zasadzie "wszyscy mają bierzmowanie, mam i ja" Najczęściej bez żadnej refleksji. Bierzmowanie jest traktowane jak kolejna "rzecz", którą trzeba po prostu zaliczyć (msze, nabożeństwa, podpisy, spowiedzi). Jeżeli ktoś w gimnazjum przyjmuje ten sakrament w miarę świadomie, to stawiałabym na ludzi związanych z Kościołem np. poprzez Ruch Światło-Życie albo wychowywanych w bardzo katolickich, udzielających się w KK, rodzinach. W pozostałych przypadkach, myślę, że jest za wcześnie na poszukiwanie własnej tożsamości religijnej. Moim zdaniem bierzmowanie powinni przyjmować ludzie dorośli

A ja pamiętam różańce rysowane w zeszytach i kolorowanie paciorków. Np. miesiąc październik, różaniec, 30 paciorków i codziennie kolorujemy - na zielono - byłam na nabożeństwie w kościele, na żółto - modliłam się w domu, na czarno - nie modliłam się w ogóle. Potem pokazujemy katechetce. Co za beznadziejny pomysł Moja modlitwa - moja sprawa. Jeden odważniejszy kolega w pierwszym dniu pomalował wszystkie paciorki na czarno

No tak - ale przecież ten Bóg "powiedział" czego od człowieka oczekuje. Chrześcijanie mają Biblię, Muzułmanie - Koran itd. i świadomy wyznawca danej religii czyta te księgi i dzięki temu wie, jak służyć Bogu.
Katolicy dodatkowo są zobowiązani do uznania autorytetu i nauczania KK.
apropo tych paciorków w zeszytach to my np musielismy przy wstawaniu że jesteśmy obecni mówic czy byliśmy na mszy a jak nie to czemu... beznadzieja... co to kogo obchodzi to moja osobista sprawa

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 13:04   #266
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
apropo tych paciorków w zeszytach to my np musielismy przy wstawaniu że jesteśmy obecni mówic czy byliśmy na mszy a jak nie to czemu... beznadzieja... co to kogo obchodzi to moja osobista sprawa

Tak, też to pamiętam! "Obecna, byłam" to było straszne
Stary 2009-09-09, 13:08   #267
madzia2306
Zakorzenienie

ah no i czy mamy zeszyt od religii to brzmiało tak: jestem, mam, byłam

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2009-09-09, 14:30   #268
arrabbiata
Zadomowienie

Miałam może z 13 lat, wtedy jeszcze do kościołą chodziłam, wybrałam się do spowiedzi. Siedział 150 letni ksiądz, bucowaty i głuchy jak pień. Zaczęłam nawijać a on co chwile 'Cooooo?! Głośniej móów, mama obiadu nie daje?!".. no cóż, drzeć się nie będę na cały kościół. Kiedy powiedziałam, że ostatni raz spowiadałam się rok temu, wydarł koparę na cały kościół, czy myję też się raz w roku i co to ma znaczyć w ogóle '

Głupi zwyczaj spowiadania się obcemu gościowi w sukience ze swoich występków.
Do kościoła nie chodzę już od kilku ładnych lat i na razie nie zamierzam tego zmieniać.
arrabbiata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 14:38   #269
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrabbiata Pokaż wiadomość
Miałam może z 13 lat, wtedy jeszcze do kościołą chodziłam, wybrałam się do spowiedzi. Siedział 150 letni ksiądz, bucowaty i głuchy jak pień. Zaczęłam nawijać a on co chwile 'Cooooo?! Głośniej móów, mama obiadu nie daje?!".. no cóż, drzeć się nie będę na cały kościół. Kiedy powiedziałam, że ostatni raz spowiadałam się rok temu, wydarł koparę na cały kościół, czy myję też się raz w roku i co to ma znaczyć w ogóle '

Do kościoła nie chodzę już od kilku ładnych lat i na razie nie zamierzam tego zmieniać.
ja chodzę tylko w święta do kościoła... jakoś nie czuję potrzeby narazie... chodzę jak mam duchową potrzebę

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

Stary 2009-09-09, 17:06   #270
xxbiankaoo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez arrabbiata Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą Nie mam zamiaru opowiadać obcej osobie o moich intymnych sprawach. Jestem ze swoim TŻ zareczona,planujemy wspolna przyszłość, jest moim pierwszym partnerem sexualnym, wiec czy tak naprawde popełniam jakis wielki grzech ? W sumie to mój juz prawie mąz
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości