|
|
#61 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jesienią zaczyna się szkoła - nasz berbeć do nas "Mamo!" zawoła (IX - X 2009)
Cytat:
Mleko odciągam w porze karmienia i z jednej piersi odciągam od 40 do 50 ml. Tylko tez trzeba robic to partiami. na początku poleci parę kropli, po 2 minutach sikia. Po 5 minutach przerwa i za chwilę znów pomacham wajchą i sika. Na początku każdego odciągania macham delikatnie, bo sutek boli, ale potem sie rozkręcam ![]() A ja niestety brudzę. Po porodzie mocno krwawiłam. Teraz juz było wszystko fajnie z kroczem (mogłam normalnie siadać) i coś dzis mnie napieprza znowu. szwy w środku puściły i boli mnie rana. No i podpaski idą cały czas. Czekam, aż przestanę brudzić, albo chociaż na tyle, że będę mogła mieć tylko wkładkę. A tu nic... Czytałam, że można brudzić nawet 4 tygodnie Mam nadzieję, że mnie to nie będzie dotyczyło.Spaaać... Mała zjadła trochę jednego cycka, przysnęła na 5 minut, rozwrzeszczała się, dostała butlę z moim mlekiem (40ml), wydoiła wszystko łapczywie, ulała oczywiście (na koszulke męża) i dalej coś kwęka. Moja mama ją teraz usypia. Ale coś czuję, że będę musiała ja przytulić do cycka na uspokojenie i uśpienie. A tak chętnie bym zatopiła łebek w poduszce...
|
|
|
#62 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jesienią zaczyna się szkoła - nasz berbeć do nas "Mamo!" zawoła (IX - X 2009)
Kochane! i ja melduję się z pytaniem
![]() jak tam z L4 Waszych mężów? czy któryś skorzystał z tego? jak to wyglądało ?
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
mój mąż nie brał L4, bo w budżetówce jest płatne tylko 80% (nie wiem czy wszędzie tak jest), ale na szczęście nie ma problemu z wzięciem wolnego.
|
|
|
|
|
#64 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#65 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
1. jesteśmy małżeństwem ale bez ślubu ![]() 2. bardziej TŻtowi się opłacało wzięcie urlopu, bo jak dziewczyny mówiły to L4 jest płatne w 80% Humant z tym laktatorem robiłam dokładnie tak samo jak DDosiek. I też najpierw kropelkami leciało, a potem sik Co do ubierania to Matyldę do niedawna ubierałam w bodziak z krótkim rękawkiem i portki, zawijałam ją w cienki bawełniany kocyk i w rożek (bo te rzepy w rożku są dla niej za daleko i jej rożek nie otula, taki to malec, więc kocyk niezbędny). Teraz zakładam jej już długie rękawki. Na spacer na bodziaka zakładam bluzę z weluru, do tego czapka, bawełnianym kocykiem otulona, drugim przykryta i jedziemy. katarzynka00 dziękuję Dziś listonosz sprawił mi miłą niespodziankę i przyniósł zasiłek za dwa miesiące (w tym zaległy z maja - w końcu!). Pod koniec miesiąca ma być becikowe i kasa z polisy TŻta więc się ładna kwota nam uzbiera
|
|
|
#66 |
|
Zadomowienie
|
Kashin - odwiedziła mnie dzisiaj położna, pytałam o wizytę u gina. Twierdzi, że zarówno w przypadku cc, jak i porodu naturalnego taka wizyta jest obowiązkowa po 6 tygodniach.
Pytałam jeszcze o pas poporodowy i powiedziała mi, że lepszą opcją są majtki, takie z 3 rzędami haftek po bokach - świetnie formują i brzuch, i pupę Poszukam zaraz gdzie można dostać takie cudo.Z dietą trochę mnie zmartwiła, przez pierwszy miesiąc faktycznie za dużo nie można jeść, ale po miesiącu powinno być już lepiej. Na razie mam pozwolenie na: - pół banana + jabłko - jeśli chodzi o owoce - z nabiału - 0,5l dziennie - ser biały, mleko (ale nie z muesli), jogurt naturalny, kefir - mięso tylko gotowane, zakaz cielęciny - ryby absolutnie nie, podobnie orzechy i miód - słodycze nie, soki nie - do picia - woda + herbaty (raczej ziołowe i owocowe), ewentualnie od czasu do czasu kawka, ale z dużą ilością mleka - marchewka i buraki - tak! - pieczywo tylko białe, pełnoziarniste jest zabronione Idę po kefir, zachciało mi się, skoro można ![]() A dziecko moje kochane łaskawie pospało dziś od 01:00 do 07:00 ![]() ![]()
Edytowane przez eloteteie Czas edycji: 2009-09-18 o 13:10 |
|
|
|
|
#67 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
... z obu piersi odciągam max 60 ml, jak mi się ta sztuka udaje, to mrożę, a jak nie to mąż karmi Stasia, żeby znał butelkę i nie protestował jak mama gdzieś zniknie![]() Co do brudzenia, to u mnie właśnie zaczął się 4 tydzien Cholery można dostac. Dobrze, że chociaż szwy pomału wychodzą, bo też już mnie do szału doprowadzały. Co do usypiania/uspokajania przy cycu. Czuję się czasem jak chodzący smoczek. Zaczynam się poważnie zastanawiac nad smoczkiem, bo czasem prawie cały dzień spędzam przypięta do Stasia trzymającego sutek w buzi i tylko ostrzegawczo otwiereającego oko i marszczącego nosek jak usiłuję się wymknąc. Cytat:
, chyba bym z głodu umarła, bo nic z wyżej wymienionych rzeczy nie nazwałabym jedzeniem, no może poza białym pieczywkiem i nabiałem.Toż to wygląda jak dieta dla staruszka z przeszczepioną wątrobą... To położna Ci takich bajek naopowiadała? Gdzie tu w ogóle witaminy w tej diecie? A jak się po porodzie bez odpowiedniej ilości błonnika w diecie załatwic? |
||
|
|
|
|
#68 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do jedzenia to jak rozmawiałam z położną w szpitalu to np. banany u mnie zupelnie zakazane, wolno tylko jabłka (mój maluch ma po nich biegunkę), do picia sok jabłkowy, woda niegazowana, herbata (ale nie owocowa), i mleko z kawą (ciężko z tymi proporcjami nazwać to kawą z mlekiem ) marchewka, buraki, mięso gotowane (ja duszę, nie lubię gotowanego), uważać na wołowinę i cielęcinę, z nabiału jogurty naturalne, ewentualnie serki waniliowe, twarożki itp. z orzechów zrezygnowałam sama, ze słodyczy jadam tylko herbatniki (ale już mi się przejadły)Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#69 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja jem biszkopty, ale też już ledwo na nie patrzę... |
||
|
|
|
|
#70 | |||
|
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny, dobrze że nie pędzicie tak jak na poczekalni
Chciałam nadrobić tamten wątek ale wymiękłam![]() Niby Aleks jest grzecznym i mało absorbującym dzieckiem, ale jednak obowiązków w domu przybyło. Ja karmię sztucznym mlekiem. Mały budzi się co 3-4 godziny sam To dla mnie ogromny sukces, bo w szpitalu nie miał nawet odruchu ssania, nie wspominając o tym, że gdybym go nie budziła i nie maltretowała butelką to pewnie by mi z głodu padł. Położne w szpitalu mówiły, że miał takie objawy jak wcześniaki. Dzisiaj była u nas położna. Mały przytył 100g w ciągu 2 dni i waży równe 3kg Cytat:
Ja też noszę Aleksa do odbicia, ale raczej rzadko się to udaje. Wcześniej trochę się o to martwiłam, ale położna mnie uspokoiła, że nie wszystkie dzieci odbijają, tym bardziej takie malutkie, które nie zjadają jeszcze tak dużych ilości. A u nas z położną problemu nie było. Jak wyszłam ze szpitala zadzwoniłam do przychodni, gdzie podali mi numer telefonu do położnej i już następnego dnia była u nas z deklaracją i pierwszą wizytą Ja mam w wypisie, że mam się na kontrolę do lekarza zgłosić za 6 tygodni, a też jestem po cc. Co do wagi u mnie to jest to mega dziwne. W ciąży ważyłam 73kg, po odejściu wód zważyłam się jeszcze w domu i waga pokazała 72 kg. Po wyjściu ze szpitala (trzech dniach głodówki po operacji) ważyłam 68 kg. Przez kolejne kilka dni zeszło mi jeszcze 4kg, czyli do wagi sprzed ciąży brakuje mi 7 kg, a docelowo chciałabym ważyć 50kg, czyli do zrzucenia zostaje 14 ![]() Na szczęście od czasu powrotu do domu nie mam w ogóle apetytu. Prawie nic nie jem i na nic nie mam ochoty. No może tylko na kawkę z mleczkiem od rana ![]() Brzuch mam jeszcze wystający, ale na razie mi nie przeszkadza, bo przynajmniej zasłania ranę po cc, a boję się na nią spojrzeć. Cytat:
Nigdzie się nie spieszy, sama zachęca do zadawania pytań, dokładnie wszystko wyjaśnia i pokazuje. Widać, że ta praca to jej powołanie. Cytat:
Szkoda, że nie może być tak zawsze i mąż będzie musiał za 1,5 tygodnia iść do pracy
|
|||
|
|
|
|
#71 |
|
Rozeznanie
|
Kikunia a dlaczego nie karmisz synka swoim mleczkiem?
|
|
#72 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My mieliśmy bardzo dużo problemów z karmieniem i nie wiedziałam jak to będzie wyglądać. Położne w szpitalu cały czas mnie goniły na dokarmianie malucha, ale on za nic nie chciał się skusić na sztuczny pokarm. Na szczęście pokarm się pojawił. |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zadomowienie
|
Z tego, co wiem to położne środowiskowe nie są zatrudnione w szpitalu, więc nie mają codziennego kontaktu z lekarzami, dziećmi w szpitalu itd., co może przekładać się na to, że mają dość przestarzałe poglądy... Oczywiście nie muszą, ale istnieje takie prawdopodobieństwo.
Zresztą w przyszłym tygodniu się okaże, jak już ta położna do nas dotrze ![]() Moja Majka dzisiaj wyjątkowo senna - od północy jadła tylko 4 razy i cały czas przysypia. Mam nadzieję, że to nie żółtaczka... |
|
|
|
|
#74 |
|
Wtajemniczenie
|
My też chcemy wziąć L4
co tam kasa, mąż weźmie 2 tygodnie urlopu, 2 tygodnie L4 i będzie miesiąc ze mną
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
|
#75 | |
|
Rozeznanie
|
W szpitalu położne próbowały małego przystawiać, ale on był tak słaby, że nie udawało się to. Nie miałby siły ssać. On nawet nie miał siły, żeby z butelki pić. Jak pediatra przepisał mu dawkę 20 ml na 3h to on wypijał to w 8h
A teraz już przyzwyczaiłam się do butli i już mi się odechciało karmienia piersią. Cytat:
Pisałyście wcześniej o pasach poporodowych. Pytałam położna i powiedziała, że mogę go zacząć nosić jak przestanę krwawić. |
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może Was zainteresuje http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...as=2&startsz=x Obiecuję, już więcej nic nie będę mówiła na temat diet
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#78 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kikunia, a gdzie rodziłaś, bo pytałam dziewczyny kiedy leżałaś w szpitalu ale jeszcze nie wiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Pytałam p. Elę czy jak mam wzdęcie to dzieciak też będzie mial - usłyszałam że najprawdopodobniej tak. Trzy dni jadłam tę samą zupę, po której miałam brzuszne rewelacje. Małej za to nic nie jest. No więc zastanawiam się czy jest sens stosowania dietki na wszelki wypadek Wprowadziłam już ogórki świeże i kiszone - na razie spokój. Jutro zamierzam się przymierzyć do soczewicy. Ale nie wiem czy lepiej nie zaczekać kilka dni, bo dzisiaj będę jadła brokuły.
|
|
|
#79 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podobno najlepiej wprowadzać nowy produkt przez dwa dni |
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#81 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanko: czy do szpitala zabierałyście body z długim czy z krótkim rękawem?
|
|
#82 |
|
Zadomowienie
|
Ja też słyszałam o takiej opinii. Sama zamierzam wprowadzać jeden nowy produkt na tydzień.
Ja nie brałam wcale. Małż mi dowiózł z krótkim rękawem bo w szpitalu była sauna i mój brzdąc najlepiej czuł się w bodziakach i skarpetkach. |
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
kikunia rodzila na Polnej, tak jak ja
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
Rodziłam na Polnej i miałam tam naprawdę dobrą opiekę.
To pomaga obkurczyć się macicy. Polecany jest nie tylko po porodzie, ale i również po innych operacjach. Widzę, że Kasienka mnie uprzedziła
Edytowane przez Kikunia81 Czas edycji: 2009-09-19 o 17:33 |
|
|
|
|
#85 |
|
Rozeznanie
|
A tu kilka zdjęć z sesji zdjęciowej naszej rodzinki
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu śliczne
|
|
#87 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cudne zdjęcia! |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Rozeznanie
|
Jakie maleństwo!!!!! cudo!!!!!!!!
|
|
#89 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A dzięki ![]() o jakie śliczności. Wszystkie trzy sztuki! ![]() Wciąż jestem w piżamie i szlafroku. Mała od 6 do 8 kazała się nosić na rękach. To samo od 11 do teraz... Eksperymenty z brokułami na razie na plus. Wypiłam też dwie herbaty z miodem, na to moje gardło i jak na razie uczulenia też nie widać. Oby tak dalej... Piękna pogoda za oknem. Dzisiaj testujemy chustę
|
|
|
#90 |
|
Rozeznanie
|
Cześć mamuśki
Meldujemy sie razem z Olą. Ola jak narazie tylko śpi i je, oby tak zostało, bo w szpitalu wisiała cały czas przy cycu. Kikunia - śliczne zdjęcia Ja do szpitala zabrałam pajacyki, bo okazały sie najwygodniejsze. Co do brokułów to wczoraj w szpitalu dali nam zupe brokułową na obiad, zjadłam i małej nic nie było. Chciałam zapytać jakie macie pasy poprodowe, albo jakie zamierzacie kupić?? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.

Mam nadzieję, że mnie to nie będzie dotyczyło.

Poszukam zaraz gdzie można dostać takie cudo.
, chyba bym z głodu umarła, bo nic z wyżej wymienionych rzeczy nie nazwałabym jedzeniem, no może poza białym pieczywkiem i nabiałem.

Położna twierdzi że to bzdura z tymi 30-oma minutami i nie wie kto to wymyślił. Kazde dziecko jest inne i niektórym się odbija rzadko albo wcale. No to chyba nasza podchodzi pod "rzadko".

o jakie śliczności. Wszystkie trzy sztuki!