|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tragedia w kopalni. Dwudniowa żałoba narodowa.
Napisz do Prezydenta, a raczej do Premiera, bo Prezydent w tej kwestii średnio pomoże.
|
|
|
#62 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki znaczenie ma załoba dla was ?siedzicie od dnia wypadku w zadumie i zastanowieniu nad kruchością życia ?modlicie się ?zmienilo to wasze życie ?
pewnie nie i swietnie sie bawicie oglądają Mam talent ,ot taki ma znaczenie żałoba ,czy moze od poniedzialku od 6 rano bedziecie opłakiwać zmarłych ? I to nie tak ,że im nie współczuję bo współczuje i wiem ,ze zmieni sie ich życie i wiem jak bardzo boli śmierć. tekstów o tym ze oni nie maja wyboru ,że na śląsku tylko kopalnie,że 22 latek kontynuje tradycje zachowam bez komentarza bo sa to argumenty śmieszne. |
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak zatrzymuję się nad tym wypadkiem, nad tymi co odeszli. Dla mnie nie śmieszne a żałosne dosć jest ograniczenie swojego spojrzenia na świat do dziewczynki z hulahop. Wiadomo, że kwestia śmierci jest brzydka i niewygodna, że kwestię biedniejszych rejonów Polski łatwiej zostawić bez konstruktywnego komentarza. Łał i jeszcze można na prezydenta zwalić winę za nadużywanie żałoby. Najgorsze jest to,że ani ta załoba ani głowa państwa nie są wazni w tej sytuacji.
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życie płynie dalej i owszem. Ale chwila refleksji zbrodnią chyba nie jest.
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
No to wejdź sobie na wątek pt Mam Talent i skarć całą resztę dziewczyn które bezwstydnie oglądają tvn.
Zakładasz że jak ktoś się właśnie relaksuje znaczy że nie przemknęła mu żadna inteligentna myśl odnośnie tragedii przez głowę?
|
|
|
#68 |
|
Zadomowienie
|
a jak się zmieni życie Polaków od poniedziałku gdy zostanie ogłoszona żałoba? Nie zmieni się. Jak co poniedziałek pójdą do pracy, czy szkoły, jak codzień usiądą do kompa, czy wieczorem obejrzą film. Pójdą na zakupy, spotkają się ze znajomymi...co daje więc żałoba narodowa?
|
|
|
#69 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówię o sobie, o swojej perspektywie patrzenia na sprawę. Ludzie umierają, życie idzie dalej. Nie o tym tu jednak mowa. Zginęli ludzie, wypada pochylić głowę nad tragedią: nieważne czy przez 1 min czy prze 1 dzień.
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Doba ma 24 godziny, skąd pomysł że dziś nie poświęciłam 1 minuty na "pochylenie głowy" (??)
|
|
|
#72 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak z innymi wypadkami? Jak z innymi przypadkami śmierci? Jak z innymi co odeszli? Też się nad nimi zatrzymujesz, czy ci co teraz zginęli byli Ci szczególnie bliscy, stąd to wyróżnienie? Wiesz pytam, bo jeśli nie masz wśród ofiar bliskich, to Twoje życie musi być bardzo smutne, patrząc na statystyki
![]() Żałoba narodowa to naprawdę durne posunięcie. Szczególnie ogłaszana tak często. Nic nie daje, a wzbudza nie te emocje co trzeba. Żadna śmierć nie jest, a przynajmniej nie powinna być faworyzowana. Niestety, w naszym kraju jest. I nie ma nic do tego ilość ofiar, ani rodzaj ich śmierci (ach, zapomniałam, jest ku temu przepis )
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wyobrażam sobie stanąc w obliczu takiej tragedii, wyobrazić co czuja rodziny tych, którzy tam zginęli (w tak potwornych męczarniach). Mysle, że zamiast tak czesto ogłaszanej żałoby narodowej władze powinny wziac sie w garsć i jak najszybciej pomóc tym rodzinom. Po co to rozgłaszanie? Może jeszcze mam czarną flage wywiesić na balkon? Każdy ma swoje sumienie i to jego sprawa, czy sie pomodli za tych, ktorzy zgineli, czy nie. Polacy orientuja sie przeciez w tym, co dzieje sie w kraju...
Głos naszego pana prezydenta w sprawie żałoby narodowej wydaje sie tutaj naprawde niepotrzebny... Wystarczyłoby kilka słów wsparcia ze strony wyżej wymienionego, kondolencje etc. dla rodzin, oferowanie pomocy a nie OGŁOSZENIE ŻAŁOBY NARODOWEJ. Co im po takiej żałobie? Wiadomo, że PL nie cieszy sie z tego powodu... ale wiadomo też, że nikt nie przeżywa tego jak oni... Każdy żyje swoim życiem i tak naprawde w takich tragediach najważniejsza jest POMOC, a nie tylko gadanie.
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2009-09-19 o 21:59 |
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy jest to górnik, czy nauczyciel. Nie jest to istotne. Nie ma wyróżnienia więc. Poza tym pamiętam doskonale tragedię w kopalni Halemba i co się wówczas działo. Moje życie nie jest smutne i proponuję skończyć ten OT.
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-09-19 o 22:16 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie zdecydowanie bardziej sensownym. Z racji tego, że temat wątku gdzieś sie zagubił, nie zamierzam odpowiadać na pytania dotyczące mojej osoby. (od tego sa PW lub inne wątki).
Edytowane przez ***luna Czas edycji: 2009-09-19 o 22:15 |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
_____
Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 19:54 |
|
|
|
|
#78 |
|
Zadomowienie
|
Cieszy mnie fakt, że są tutaj osoby, które podobnie jak ja uważają, że ogłaszanie żałoby narodowej to przesada, dla osób, których ta tragedia nie dotyczy!
Przepraszam, ale w wiadomościach prawie każdego dnia jest nadawany komunikat o ofiarach wypadku, czy przestępstwa i co to już nie jest tragedia??? Bo zgineła "tylko" jedna osoba, a nie kilka!!! Wkurza mnie to, bo każda śmierć jest tragedią, ale dla rodzin tych ofiar, nie dla ludzi obcych!!! Oczywiste jest to, że współczuje się rodzinom tych ofiar, ale komu ta żałoba ma pomóc?! Nikomu nie ukoi to rozpaczy, ani nie przywróci życia, to nie jest żadna żałoba narodowa, ja żałoby nie mam z tego powodu.
"Gdybyś mógł zajrzeć w głębie mojej duszy, znalazłbyś bezcenne skarby. Gdybyś mógł spojrzeć na mnie raz jeszcze, ujrzałbyś wyjątkowość. Gdybyś mógł posłuchać mojego umysłu, usłyszałbyś bicie serca. Gdybyś tylko zechciał, mogłbyś mieć taką moc, gdybyś tylko chciał, mógłbyś ..." |
|
|
|
|
#79 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- Cytat:
moze tylko powiedziec :"to straszne" a wieczorem pomodlić sie pomyslec nad kruchośćią życia i wierzę ,że kazda z nas tak zrobiła ,ba niektóre z nas dostrzegaja kruchosc zycia codzienne dzieki/przez wlasne doswiadczenia zyciowe,rozsadek,dojrzalo ść. wypadki sie zdarzają owszem jednak zawsze wtakich wypadkach okazuje sie ze cos wczesniej wskazywala na ew. wypadek,ktos cos fałszował,nie dopilowal,nie sprawdzil ,ktos jest za to odpowiedzialny -dlaczego nikt na to nie reaguje wczesneiej ?ot ludzka głupota,odpowiedzialnosc, chcec zarobku kosztem ludzi. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-09-20 o 00:14 |
||
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuję bardzo rodzinom poszkodowanym, mimo wszystko jestem zdania, że ogłaszanie żałoby narodowej w Polsce jest nadużywane.
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekałam aż ktoś to napisze każdy zawód jest potrzebny i raczej każdy pracujący człowiek jest wartościowym obywatelem ![]() a rodzinom - owszem. współczuję. ale powtórzę się setny raz, że więcej ludzi ginie co weekend na drogach. ja sobie co poniedziałek będę robiła żałobę narodową przesada z żałobami narodowymi
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawa wypowiedź z forum gazeta.pl:
Kompletnie nie lapie klimatu zaloby narodowej. Po pierwsze, zaloba narodowa powinna byc po kims, kto jest dla narodu wybitnie zasluzony, wazny itd. Sorry, ale grupka gornikow, to jest po prostu grupka pracownikow fizycznych. jakie sa ich specjalne zaslugi dla narodu? ze wstaja rano i pracuja ciezko, ale za to dostaja ciezkie (naprawde ciezkie) pieniadze? Po czym w wieku 40 lat ida na emerytury i dostaja potem po 2.500 zl plus milion przywileji socjalnych. Zaloba narodowa powinna dotyczyc jakiejs grupy ludzi, ktorych strata jest ODCZUWALNA dla narodu, panstwa. Typu 15 noblistow naraz, albo 15 wybitnych profesorow. Ludzi, ktorych brak odczuje narod, a nie tylko najblizsza rodzina. Bo przeciez w ten sposob mozna zarzadzic co sobotnia Zalobe Narodowa, gdyz wlasnie mniej wiecej tyle osob ginie na drogach, prawda? I kompletnie rozumiem wnerw ludzi, ktorzy miesiacami czekali na jakies wydarzenie kulturalne i musza z niego zrezygnowac, gdyz ups, w jakims zakladzie pracy zdarzyl sie wypadek. A to ze kaczka robi z tragedii polityke i swoj PR to wiadomo. Tylko dlaczego przez to odbiera moc i powage zaloby Narodowej? Dlaczego ze smierci grupy szarych obywateli, robi sobie kampanie polityczna? Dlaczego akurat tych obywateli? To proste, liczy na glosy ze Slaska. Niestety myli sie, Slazacy glupi nie sa i na nacjonaliste-pilsudczyka glosowac nie beda. Kaczka jak zwykle robi z siebie blazna, ale dlaczego z tragedii robi cyrk????? Zeby nie bylo, zal mi oczywiscie tych gornikow i ich najblizszych. Smierc jest zawsze osobista tragedia, bez wzgledu czy towarzysza temu swiatla kamer i prezydent..... Z którą się zgadzam. |
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Ostro powiedziane :P
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Może i ostro, ale coś w tym jest. Coraz częściej żałoba wywołuje tylko irytację, a to nie o to chodzi...
|
|
|
|
|
#85 |
|
po prostu Em :)
|
I dobrze powiedziane. Śmierć jest zawsze osobistą tragedią, a nie tragedią na skalę narodu.
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
No, może nie zawsze osobistą tragedią, bo śmierć Jana Pawła II dotknęła jednak wiele osób.
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie i dla takich ludzi jak JPII są zarezerwowane żałoby narodowe.
|
|
|
#88 |
|
Zadomowienie
|
i w tym przypadku właśnie żałoba narodowa była jak najbardziej uzasadniona.
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
mnie bawi, gdy u nas ogłasza się żałobę narodową z powodu ataku na WTC a w USA jej nie ogłoszono.
I że na 20 ogłoszonych żałób 6 razy została ogłoszona przez Kaczyńskiego. Ja rozumiem słupki, ale nie dewaluujmy znaczenia rozmaitych tragedii. Oczywiście pomijam okres PRL, gdzie żałoba była tworem dość dziwnym, ale ogłaszanie żałoby w momencie śmierci górników i to nie z efektem natychmiastowym a od poniedziałku narzuca mi pytanie - to po co w ogóle ta żałoba. Spotkałam się z opiniami, że to z powodu eurobasketu, dożynek prezydenckich itp. http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBa...dowej_w_Polsce Dlaczego w innych krajach żałobę tak rzadko się ogłasza? Powiem szczerze, że w czasach harcerskich większe znaczenie dla mnie miała harcerska żałoba po zatonięciu jachtu Bieszczady, gdyż pamiętam autentyczne przeżywanie tej katastrofy, czarne wstęgi i zadumę trwającą dużo dłużej niż kilka dni. |
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.

)
każdy zawód jest potrzebny i raczej każdy pracujący człowiek jest wartościowym obywatelem