Tragedia w kopalni. Dwudniowa żałoba narodowa. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-19, 20:24   #61
***luna
Zakorzenienie

Dot.: Tragedia w kopalni. Dwudniowa żałoba narodowa.

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Per pan Kaczyński zamiast sypać żałobami jak cukierkami dzieciom, powinien zabrać się za zniesienie podatku VAT od smsów charytatywnych.
Sądzę że rodziną bardziej pomogłyby pieniądze.
Napisz do Prezydenta, a raczej do Premiera, bo Prezydent w tej kwestii średnio pomoże.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 20:57   #62
paula78
Zakorzenienie

Jaki znaczenie ma załoba dla was ?siedzicie od dnia wypadku w zadumie i zastanowieniu nad kruchością życia ?modlicie się ?zmienilo to wasze życie ?

pewnie nie i swietnie sie bawicie oglądają Mam talent ,ot taki ma znaczenie żałoba ,czy moze od poniedzialku od 6 rano bedziecie opłakiwać zmarłych ?

I to nie tak ,że im nie współczuję bo współczuje i wiem ,ze zmieni sie ich życie i wiem jak bardzo boli śmierć.

tekstów o tym ze oni nie maja wyboru ,że na śląsku tylko kopalnie,że 22 latek kontynuje tradycje zachowam bez komentarza bo sa to argumenty śmieszne.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 21:03   #63
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie nie i swietnie sie bawicie oglądają Mam talent ,ot taki ma znaczenie żałoba ,czy moze od poniedzialku od 6 rano bedziecie opłakiwać zmarłych ?
To prawda, oglądam właśnie dziewczynkę z hula hop :x jak reszta Polski

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 21:13   #64
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Jaki znaczenie ma załoba dla was ?siedzicie od dnia wypadku w zadumie i zastanowieniu nad kruchością życia ?modlicie się ?zmienilo to wasze życie ?

I to nie tak ,że im nie współczuję bo współczuje i wiem ,ze zmieni sie ich życie i wiem jak bardzo boli śmierć.

tekstów o tym ze oni nie maja wyboru ,że na śląsku tylko kopalnie,że 22 latek kontynuje tradycje zachowam bez komentarza bo sa to argumenty śmieszne.
Nie oglądam dziewczynki z hulahop.
I tak zatrzymuję się nad tym wypadkiem, nad tymi co odeszli.
Dla mnie nie śmieszne a żałosne dosć jest ograniczenie swojego spojrzenia na świat do dziewczynki z hulahop.
Wiadomo, że kwestia śmierci jest brzydka i niewygodna, że kwestię biedniejszych rejonów Polski łatwiej zostawić bez konstruktywnego komentarza.
Łał i jeszcze można na prezydenta zwalić winę za nadużywanie żałoby. Najgorsze jest to,że ani ta załoba ani głowa państwa nie są wazni w tej sytuacji.
blogowo:
aktywnie
Stary 2009-09-19, 21:15   #65
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie nie śmieszne a żałosne dosć jest ograniczenie swojego spojrzenia na świat do dziewczynki z hulahop.
Mam siąść i bić głową w mur? Byłam przejść się koło teatru muzycznego gdzie jest FPFF, byłam na bulwarku spotkałam Deląga. Spotkałam gwiazdy z pieskami. Ludzie żyją, świat płynie dalej. A dziś jak w każdą sobotę siadam do komputera i telewizora. Co w tym żałosnego przepraszam?

Stary 2009-09-19, 21:18   #66
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Mam siąść i bić głową w mur? Byłam przejść się koło teatru muzycznego gdzie jest FPFF, byłam na bulwarku spotkałam Deląga. Spotkałam gwiazdy z pieskami. Ludzie żyją, świat płynie dalej. A dziś jak w każdą sobotę siadam do komputera i telewizora. Co w tym żałosnego przepraszam?
Nie mam pojęcia zupełnie co inni mają zrobić. Bicie głową w mur wydaje się benadziejne.
Życie płynie dalej i owszem. Ale chwila refleksji zbrodnią chyba nie jest.
blogowo:
aktywnie
Stary 2009-09-19, 21:21   #67
rapifen
Zakorzenienie

No to wejdź sobie na wątek pt Mam Talent i skarć całą resztę dziewczyn które bezwstydnie oglądają tvn.
Zakładasz że jak ktoś się właśnie relaksuje znaczy że nie przemknęła mu żadna inteligentna myśl odnośnie tragedii przez głowę?

Stary 2009-09-19, 21:23   #68
electric blue
Zadomowienie

a jak się zmieni życie Polaków od poniedziałku gdy zostanie ogłoszona żałoba? Nie zmieni się. Jak co poniedziałek pójdą do pracy, czy szkoły, jak codzień usiądą do kompa, czy wieczorem obejrzą film. Pójdą na zakupy, spotkają się ze znajomymi...co daje więc żałoba narodowa?
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 21:24   #69
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Wiadomo, że kwestia śmierci jest brzydka i niewygodna, że kwestię biedniejszych rejonów Polski łatwiej zostawić bez konstruktywnego komentarza.
I Śląsk jest tym biedniejszym regionem, tak? Ciekawe.
Stary 2009-09-19, 21:26   #70
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
No to wejdź sobie na wątek pt Mam Talent i skarć całą resztę dziewczyn które bezwstydnie oglądają tvn.
Zakładasz że jak ktoś się właśnie relaksuje znaczy że nie przemknęła mu żadna inteligentna myśl odnośnie tragedii przez głowę?
Nie skarcę.
Mówię o sobie, o swojej perspektywie patrzenia na sprawę.
Ludzie umierają, życie idzie dalej.
Nie o tym tu jednak mowa.
Zginęli ludzie, wypada pochylić głowę nad tragedią: nieważne czy przez 1 min czy prze 1 dzień.
blogowo:
aktywnie
Stary 2009-09-19, 21:29   #71
rapifen
Zakorzenienie

Doba ma 24 godziny, skąd pomysł że dziś nie poświęciłam 1 minuty na "pochylenie głowy" (??)

Stary 2009-09-19, 21:56   #72
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
A jak z innymi wypadkami? Jak z innymi przypadkami śmierci? Jak z innymi co odeszli? Też się nad nimi zatrzymujesz, czy ci co teraz zginęli byli Ci szczególnie bliscy, stąd to wyróżnienie? Wiesz pytam, bo jeśli nie masz wśród ofiar bliskich, to Twoje życie musi być bardzo smutne, patrząc na statystyki

Żałoba narodowa to naprawdę durne posunięcie. Szczególnie ogłaszana tak często. Nic nie daje, a wzbudza nie te emocje co trzeba. Żadna śmierć nie jest, a przynajmniej nie powinna być faworyzowana. Niestety, w naszym kraju jest. I nie ma nic do tego ilość ofiar, ani rodzaj ich śmierci (ach, zapomniałam, jest ku temu przepis )
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 21:57   #73
sweetish
Zakorzenienie

Nie wyobrażam sobie stanąc w obliczu takiej tragedii, wyobrazić co czuja rodziny tych, którzy tam zginęli (w tak potwornych męczarniach). Mysle, że zamiast tak czesto ogłaszanej żałoby narodowej władze powinny wziac sie w garsć i jak najszybciej pomóc tym rodzinom. Po co to rozgłaszanie? Może jeszcze mam czarną flage wywiesić na balkon? Każdy ma swoje sumienie i to jego sprawa, czy sie pomodli za tych, ktorzy zgineli, czy nie. Polacy orientuja sie przeciez w tym, co dzieje sie w kraju...
Głos naszego pana prezydenta w sprawie żałoby narodowej wydaje sie tutaj naprawde niepotrzebny... Wystarczyłoby kilka słów wsparcia ze strony wyżej wymienionego, kondolencje etc. dla rodzin, oferowanie pomocy a nie OGŁOSZENIE ŻAŁOBY NARODOWEJ. Co im po takiej żałobie? Wiadomo, że PL nie cieszy sie z tego powodu... ale wiadomo też, że nikt nie przeżywa tego jak oni... Każdy żyje swoim życiem i tak naprawde w takich tragediach najważniejsza jest POMOC, a nie tylko gadanie.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.

Edytowane przez sweetish
Czas edycji: 2009-09-19 o 21:59
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 22:03   #74
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
A jak z innymi wypadkami? Jak z innymi przypadkami śmierci? Jak z innymi co odeszli? Też się nad nimi zatrzymujesz, czy ci co teraz zginęli byli Ci szczególnie bliscy, stąd to wyróżnienie? Wiesz pytam, bo jeśli nie masz wśród ofiar bliskich, to Twoje życie musi być bardzo smutne, patrząc na statystyki

Żałoba narodowa to naprawdę durne posunięcie. Szczególnie ogłaszana tak często. Nic nie daje, a wzbudza nie te emocje co trzeba. Żadna śmierć nie jest, a przynajmniej nie powinna być faworyzowana. Niestety, w naszym kraju jest. I nie ma nic do tego ilość ofiar, ani rodzaj ich śmierci (ach, zapomniałam, jest ku temu przepis )
Za każdym razem, gdy słyszę, że ktos odszedł proszę Boga by miał go w swojej opiece (a to dlatego, że jestem wierząca).
Czy jest to górnik, czy nauczyciel. Nie jest to istotne.
Nie ma wyróżnienia więc.

Poza tym pamiętam doskonale tragedię w kopalni Halemba i co się wówczas działo.
Moje życie nie jest smutne i proponuję skończyć ten OT.
blogowo:
aktywnie
Stary 2009-09-19, 22:11   #75
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Nie oglądam dziewczynki z hulahop.
Łał i jeszcze można na prezydenta zwalić winę za nadużywanie żałoby. Najgorsze jest to,że ani ta załoba ani głowa państwa nie są wazni w tej sytuacji.
rozumiem ,ze przesiadywanie na portalu kosmetycznym jest czyms lepszym niz ogladanie Mam talent ?

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-09-19 o 22:16
Stary 2009-09-19, 22:13   #76
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
rozumiem ,ze przesiadywanie na portalu kosmetycznym jest czyms lepszym niz mam talent ?
Lepszym? Nie mam pojęcia.
Dla mnie zdecydowanie bardziej sensownym.

Z racji tego, że temat wątku gdzieś sie zagubił, nie zamierzam odpowiadać na pytania dotyczące mojej osoby. (od tego sa PW lub inne wątki).
blogowo:
aktywnie

Edytowane przez ***luna
Czas edycji: 2009-09-19 o 22:15
Stary 2009-09-19, 22:59   #77
Savathus
Raczkowanie

_____

Edytowane przez Savathus
Czas edycji: 2011-03-07 o 19:54
Savathus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 23:15   #78
Agatheska
Zadomowienie

Cieszy mnie fakt, że są tutaj osoby, które podobnie jak ja uważają, że ogłaszanie żałoby narodowej to przesada, dla osób, których ta tragedia nie dotyczy!

Przepraszam, ale w wiadomościach prawie każdego dnia jest nadawany komunikat o ofiarach wypadku, czy przestępstwa i co to już nie jest tragedia??? Bo zgineła "tylko" jedna osoba, a nie kilka!!!
Wkurza mnie to, bo każda śmierć jest tragedią, ale dla rodzin tych ofiar, nie dla ludzi obcych!!!

Oczywiste jest to, że współczuje się rodzinom tych ofiar, ale komu ta żałoba ma pomóc?! Nikomu nie ukoi to rozpaczy, ani nie przywróci życia, to nie jest żadna żałoba narodowa, ja żałoby nie mam z tego powodu.
"Gdybyś mógł zajrzeć w głębie mojej duszy, znalazłbyś bezcenne skarby. Gdybyś mógł spojrzeć na mnie raz jeszcze, ujrzałbyś wyjątkowość. Gdybyś mógł posłuchać mojego umysłu, usłyszałbyś bicie serca. Gdybyś tylko zechciał, mogłbyś mieć taką moc, gdybyś tylko chciał, mógłbyś ..."
Agatheska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 00:13   #79
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez modzianka Pokaż wiadomość
eeeeeh jak czytam niektóre wpisy to az mi Was żal.... Jedna napisała ze czemu nie ogloszono zaloby jak zmarl jej wujek....po pierwsze On zmarl po drugie tylko on a tutaj wydarzyla sie tragedia dla 13 rodzin...czy wiesz ze ostatni jak do tej pory zmarly gornik mial 22 lata???? dlaczego zaloba narodowa?? bo Polska utracila 13 wartosciowych obywateli a Wy chyba nie macie pojecia co to znaczy dla innych gornikow taki wypadek nie wyobrazacie sobie co musieli czuc idac wczoraj w nocy lub dzis na szychta....[*] wspołczucia dla rodzin i niech spoczywaja w pokoju....
przczytaj to co napisalas i zastanow sie ,pomysl,rusz głową albo zamilknij na wieki bo to co napisalas inaczej niz głupotą nazwac nie mozna.

---------- Dopisano o 00:11 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Savathus Pokaż wiadomość
Wujek mojej koleżanki pracuje w tej kopalni... Mogło wypaść na niego. Jakże zupełnie inne ma się podejście, gdy jest to konkretny człowiek, a nie anonimowa grupa ludzi przedstawiona w wieczornych wiadomościach przy jedzeniu kolacji - okraszone słowami "to straszne" i wracamy do jedzenia...
a co innego ma zrobic czlowiek jedzący kolację ?przerwac jedzenie ,jechac i stac pod szpitalem ?

moze tylko powiedziec :"to straszne" a wieczorem pomodlić sie pomyslec nad kruchośćią życia i wierzę ,że kazda z nas tak zrobiła ,ba niektóre z nas dostrzegaja kruchosc zycia codzienne dzieki/przez wlasne doswiadczenia zyciowe,rozsadek,dojrzalo ść.

wypadki sie zdarzają owszem jednak zawsze wtakich wypadkach okazuje sie ze cos wczesniej wskazywala na ew. wypadek,ktos cos fałszował,nie dopilowal,nie sprawdzil ,ktos jest za to odpowiedzialny -dlaczego nikt na to nie reaguje wczesneiej ?ot ludzka głupota,odpowiedzialnosc, chcec zarobku kosztem ludzi.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-09-20 o 00:14
Stary 2009-09-20, 00:25   #80
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GoodNight Pokaż wiadomość
Moj ojciec jest gornikiem. Przez 25 lat pracy miał całe szczescie tylko jeden wypadek. Złamał noge. Nigdy nie zapomne tego strachu o niego jak jeszcze nie wiedziałam w jakim jest stanie.

Moja mama przez 25 lat codziennie z niepokojem czekała na jego powrot z pracy. Ja w sumie tez.

Dlatego jest mi chyba podwojnie przykro i ogromnie wspolczuje rodzinom gornikow, ktorzy zgineli.
Mój też, pracuje ponad 20 lat. Ma za sobą jeden wypadek - rana cięta, do dzisiaj nosi bliznę na podbródku.

Współczuję bardzo rodzinom poszkodowanym, mimo wszystko jestem zdania, że ogłaszanie żałoby narodowej w Polsce jest nadużywane.
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 08:14   #81
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez modzianka Pokaż wiadomość
eeeeeh jak czytam niektóre wpisy to az mi Was żal.... Jedna napisała ze czemu nie ogloszono zaloby jak zmarl jej wujek....po pierwsze On zmarl po drugie tylko on a tutaj wydarzyla sie tragedia dla 13 rodzin...czy wiesz ze ostatni jak do tej pory zmarly gornik mial 22 lata???? dlaczego zaloba narodowa?? bo Polska utracila 13 wartosciowych obywateli a Wy chyba nie macie pojecia co to znaczy dla innych gornikow taki wypadek nie wyobrazacie sobie co musieli czuc idac wczoraj w nocy lub dzis na szychta....[*] wspołczucia dla rodzin i niech spoczywaja w pokoju....
a ja nie jestem wartościowym obywatelem?

czekałam aż ktoś to napisze każdy zawód jest potrzebny i raczej każdy pracujący człowiek jest wartościowym obywatelem

a rodzinom - owszem. współczuję. ale powtórzę się setny raz, że więcej ludzi ginie co weekend na drogach. ja sobie co poniedziałek będę robiła żałobę narodową

przesada z żałobami narodowymi
alufa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 12:49   #82
_vixen_
Zakorzenienie

Ciekawa wypowiedź z forum gazeta.pl:

Kompletnie nie lapie klimatu zaloby narodowej. Po pierwsze, zaloba narodowa
powinna byc po kims, kto jest dla narodu wybitnie zasluzony, wazny itd. Sorry,
ale grupka gornikow, to jest po prostu grupka pracownikow fizycznych. jakie sa ich specjalne zaslugi dla narodu? ze wstaja rano i pracuja ciezko, ale za to
dostaja ciezkie (naprawde ciezkie) pieniadze? Po czym w wieku 40 lat ida na
emerytury i dostaja potem po 2.500 zl plus milion przywileji socjalnych.
Zaloba narodowa powinna dotyczyc jakiejs grupy ludzi, ktorych strata jest
ODCZUWALNA dla narodu, panstwa. Typu 15 noblistow naraz, albo 15 wybitnych profesorow. Ludzi, ktorych brak odczuje narod, a nie tylko najblizsza rodzina.
Bo przeciez w ten sposob mozna zarzadzic co sobotnia Zalobe Narodowa, gdyz
wlasnie mniej wiecej tyle osob ginie na drogach, prawda?

I kompletnie rozumiem wnerw ludzi, ktorzy miesiacami czekali na jakies
wydarzenie kulturalne i musza z niego zrezygnowac, gdyz ups, w jakims zakladzie pracy zdarzyl sie wypadek. A to ze kaczka robi z tragedii polityke i swoj PR to wiadomo. Tylko dlaczego przez to odbiera moc i powage zaloby Narodowej? Dlaczego ze smierci grupy szarych obywateli, robi sobie kampanie polityczna? Dlaczego akurat tych obywateli? To proste, liczy na glosy ze Slaska. Niestety myli sie, Slazacy glupi nie sa i na nacjonaliste-pilsudczyka glosowac nie beda. Kaczka jak zwykle robi z siebie blazna, ale dlaczego z tragedii robi cyrk?????

Zeby nie bylo, zal mi oczywiscie tych gornikow i ich najblizszych. Smierc jest
zawsze osobista tragedia, bez wzgledu czy towarzysza temu swiatla kamer i
prezydent.....

Z którą się zgadzam.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 12:51   #83
rapifen
Zakorzenienie

Ostro powiedziane :P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-20, 12:53   #84
_vixen_
Zakorzenienie

Może i ostro, ale coś w tym jest. Coraz częściej żałoba wywołuje tylko irytację, a to nie o to chodzi...
Stary 2009-09-20, 12:54   #85
emememsik
po prostu Em :)

I dobrze powiedziane. Śmierć jest zawsze osobistą tragedią, a nie tragedią na skalę narodu.
Stary 2009-09-20, 12:56   #86
_vixen_
Zakorzenienie

No, może nie zawsze osobistą tragedią, bo śmierć Jana Pawła II dotknęła jednak wiele osób.
Stary 2009-09-20, 12:59   #87
rapifen
Zakorzenienie

No właśnie i dla takich ludzi jak JPII są zarezerwowane żałoby narodowe.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-20, 13:03   #88
electric blue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
No, może nie zawsze osobistą tragedią, bo śmierć Jana Pawła II dotknęła jednak wiele osób.
i w tym przypadku właśnie żałoba narodowa była jak najbardziej uzasadniona.
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 13:07   #89
sabbatha
Zakorzenienie

mnie bawi, gdy u nas ogłasza się żałobę narodową z powodu ataku na WTC a w USA jej nie ogłoszono.

I że na 20 ogłoszonych żałób 6 razy została ogłoszona przez Kaczyńskiego.

Ja rozumiem słupki, ale nie dewaluujmy znaczenia rozmaitych tragedii.

Oczywiście pomijam okres PRL, gdzie żałoba była tworem dość dziwnym, ale ogłaszanie żałoby w momencie śmierci górników i to nie z efektem natychmiastowym a od poniedziałku narzuca mi pytanie - to po co w ogóle ta żałoba. Spotkałam się z opiniami, że to z powodu eurobasketu, dożynek prezydenckich itp.

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBa...dowej_w_Polsce Dlaczego w innych krajach żałobę tak rzadko się ogłasza?

Powiem szczerze, że w czasach harcerskich większe znaczenie dla mnie miała harcerska żałoba po zatonięciu jachtu Bieszczady, gdyż pamiętam autentyczne przeżywanie tej katastrofy, czarne wstęgi i zadumę trwającą dużo dłużej niż kilka dni.

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 13:08   #90
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
mnie bawi, gdy u nas ogłasza się żałobę narodową z powodu ataku na WTC a w USA jej nie ogłoszono.
Ogłoszono ją w USA!

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości