|
|
#2131 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: AKWARIUM - początki !! II
Pod jednym akwarium,które stoi na biurku mam taką czarną piankę poliuretanową(jest w więkoszości zoologów i na allegro) a drugie stoi na podstawce i na specjalnej szafce pod akwarium.
Nie przejmuj się twardością wody.W większosci przypadków nie ma to znaczenia.Ja mam wodę średniotwardą i rośliny rosną świetnie Czy ten filtr Aquaszuta to może taki? http://www.allegro.pl/item718533336_...ewnetrzny.html Jeżeli tak to można jak najbardziej orzbudowaywać te moduły Gdzie te ślimaki z przesyłką za 30?Ja zazwyczaj płacę 10-15zł za wysyłkę ślimaczków paczką. |
|
|
|
|
#2132 |
|
Copyraptor
|
Właśnie nie taki, taki tylko z głowicą na którą nasadza się piankę
Chociaż wszystkie części wyglądają podobnie - mój nie ma tylko tego pojemnika. Ale ten facet w sklepie zoologicznym na Młyńskiej go zachwalał, że wychodzi taniej, że dobry, i w ogóle. We wszystkich akwach go mieli, a akwa to oni tam mają imponujące..więc mu zaufałam ![]() Właśnie zalałam baniaczek i obsadziłam roślinami..przyszło ich dużo mniej niż się spodziewałam, ale dużo gatunków, i może szybko się rozrosną. Generalnie woda jest mętnawa po zalaniu, i jestem jakaś taka niezadowolona |
|
|
|
|
#2133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ja wczoraj byłam w zoologu i znowu wpadłam zobaczyłam ekstra aranż z kamieniem po środku i znowu zachcialo mi sie zmian do tego stado krewetek i slimaki helenki poco ja tam szłam ![]()
|
|
|
|
|
|
#2135 |
|
Copyraptor
|
|
|
|
|
|
#2136 |
|
Nie depcze krokusów
|
Rzadko zaglądam na ten wątek, ale kulę MUSIAŁAM skomentować. Co za baran?! Przecież tam nawet nie ma gdzie pływać ta ryba! Nie mówiąc już o samym kształcie szkła... Czy trzeba dużo miejsca na postawienie małego zbiornika na biurku czy szafce? Gdzie on się przeprowadza, na slumsy czy co?
|
|
|
#2137 |
|
Zadomowienie
|
pewnie rybka się dziecku znudziła albo jest chora
|
|
|
|
|
#2138 |
|
Zakorzenienie
|
To jest straszne
.Z jednej strony dobrze,że to roślinki(jak one mu żyją bez oświetlenia) niż zamek z plastiku ale kurcze nóż się w kieszeni otwiera.Martwię się o mojego Elvisa .Biedak od dłuższego czasu miał problem z za dużym brzuszkiem.Myślałam,że to kwestia przejedzenia(pomimo małej ilości pokarmu,jaki mu podawałam podkradał jedzenie krewetkom i kiryskom więc zrzucałam to na karb przejedzenia).Jednak ostatnio brzuszek się powiększył,mimo że karmię wszystkich mieszkańców w akwarium rzadko.Obawiam się,że to coś poważnego-jest tyle chorób które ma takie właśnie objawy.Próbowałam biedaka masować tak jak radzą przy nagromadzeniu się gazów ale wogóle nie daje się dotknąć a tak się stresuje przy tym że nie da się przeprowadzic masażu.Ogólnie jest w dobrym stanie,pływa,ma apetyt(jeżeli już go karmię,ale tylko lekkostrawnym roślinnym żarełkiem)choć ostatnio może i trochę więcej poleguje na liściach.Do tego ma biedaczek małą narośl na płetwie,która pojawił się jakieś 2 miesiące temu(konsultowałam to na bojownik.pl,ale mimo podobnych przypadków,nikt nie zna przyczyny).Nie wiem co mam robić,co się dzieje .Nie chciałabym znowu przeżyć takiego koszmaru jak z moim biednym Dexterkiem i razborami.Dodam tylko,że w akwarium nic się nie zmieniło,pozostali mieszkańcy czują się dobrze.Tak wogóle nasuwa mi się sugestia,że życie akwarysty bywa niesprawiedliwe.Są ludzie,którzy z premedytacją męczą zwierzaki w kuli,nie troszczą się onie a te jednak żyją,nie chorują.Ja natomiast mam wielkiego pecha,mimo że bardzo się staram aby moim zwierzakom akwariowym było jak najlepiej
Edytowane przez burn-it-up Czas edycji: 2009-09-10 o 22:54 |
|
|
|
|
#2139 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() też to samo ostatnio pisałam- bardziej dbam o akwarium a ono mi zdycha, jak nikt nic przy nim nie robił(woda zmieniana np. co miesiąc, dwa) to wszystko rosło i żyło ale tak jest chyba ze wszytskimi zwierzętami, chcesz mieć przychodzącego do nogi psa, uczysz go, a on i tak ucieka, a taki rolnik ze wsi nic z psem nie robi a nie zwiewa
|
|
|
|
|
|
#2140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
,ale taki pech prześladuje mnie tylko z akwariami,reszta zwierzaków(odpukać) ma się świetnie |
|
|
|
|
|
#2141 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzisiaj zauważyłam dziury w anubiasie ktory dotąd trzymał sie super
|
|
|
|
|
|
#2142 |
|
Wtajemniczenie
|
Z kolei ten kwiatek którego puścił mój anubias został pożarty przez moje krewety strasznie im posmakował bo urządziły sobie na nim zbiorowa ucztę,no to sobie ponarzekałyśmy
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#2143 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi anubias 2 razy zakwitł. Miałam z tego niezłą radochę
, bo ze mnie kiepski ogrodnik i żaden inny kwiatek w moim pokoju nie zakwitł...A co do akwarystycznego pecha, nie jesteście same. W końcu się dowiedziałam co mi tak gupiki wybija - pasożyty wiciowce (i najprawdopodobniej nicienie). Po kilku dniach leczenia zaczęły jeść, a już myślałam, że mi się nie uda ich uratować. Niestety padła moja największa samica. Akurat w najgorszym momencie zaczęła rodzić i chyba tyle stresu na raz nie wytrzymała.
|
|
#2144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze,może ja też powinnam spróbować jakiegoś leczenia na pasożyty na Elvisie.No bo kurcze jakoś nie wydaje mi się,żeby to były kłopoty z trawieniem skoro biedak ma ścisła dietę... |
|
|
|
|
|
#2145 |
|
Copyraptor
|
Burn, jak Elvis?
Moje akwarium stoi zalane od tygodnia. Póki co - glonów brak, części roślin "oklapły" liście, ale same rośliny wyglądają ok, i cośtam nowego puszczają.. Doświetlam ok. 5h dziennie. Wpuściłam trzy świderki i jedną neritinkę zebrę, w której jestem absolutnie zakochana Zamierzam podmienić wodę jak się odstoi, jakieś 10 litrów. http://i17.photobucket.com/albums/b8...e/apkarium.jpg póki co - łysawo czekam, aż się rośliny rozrosną.Co myślicie? Jakie błędy popełniam?
|
|
|
|
|
#2146 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2147 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2148 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rośliny szybko się rozrosną,powstanie fajny gąszczyk .Polecam doświetlać 10-12 godzin dziennie.Najlepiej i najwygodniej jest zainstalować w gniazdku programator czasowy który sam włączy i wyłączy światło.To niedroga rzecz a bardzo przydatna.
|
|
|
|
|
|
#2150 |
|
Konto usunięte
|
5 godzin naświetlania to zdecydowanie za mało
|
|
|
|
|
#2151 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Ale dziewczyny, już pisałam, że to na początek zakładania akwa - żeby glony się nie porobiły Wszędzie na forach akwarystycznych opisują takie postępowanie. Będę stopniowo dochodziła do 10-12.
|
|
|
|
|
|
#2152 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
stosując 10h na start po tygodniu będzie mieć śliczny porost glonów
|
|
|
|
|
|
#2153 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lepszy byłby ciemny żwirek, ale to w sumie rzecz gustu. Ja się cieszę z mojego żółtego piachu Dokarmiasz jakoś te ślimaki? Nie wiem czy jest sens robienia podmian, jeżeli nie są karmione.Coś w tym jest. Rośliny potrzebują czasu na aklimatyzację (często moja zniszczony układ korzeniowy, muszą się przyzwyczaić do ph) a nadmiar światła mogą wykorzystać glony.
|
|
|
#2154 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Chciałam ciemny, bo dużo bardziej mi się podobał, ale jedyny czarny żwir który mieli miał ostre krawędzie. A ja przedkładam dobro moich przyszłych kirysków nad estetykę, więc jest co jest ![]() Ślimaki karmię, ale głównie po to, żeby bakterie miały pożywkę. Neritinka i tak nie tyknie "zwykłego" pożywienia, a świderki zeżrą tylko o tyle o ile. Za dużo im nie daję, w każdym razie. W zasadzie to się zastanawiam, jak tam się ma zrobić cykl azotowy jak nie ma ryb. A ryb nie można wpuścić skoro nie ma cyklu azotowego.
|
|
|
|
|
|
#2155 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ja startowałam oba moja akwaria z 12 godzinnym oświetleniem i jeżeli chodzi o glony to nie miałam żadnych problemów ) więc pojawienie się glonów może być tylko syndromem poważnych wahań w parametrach wody.Oświetlając dobrze rośliny dajesz im szansę na szybki wzrost i tym samym wygranie konkurencji z glonami(o ile oczywiście nie pojawią się skoki parametrów typu zawartość fosforanów i azotanów ale to w akwarium zasiedlonym jedynie przez ślimolce jest mało prawdopodobne)Acha,cykl azotowy powinien się rozwijać,ślimaki wydalają w końcu tak jak ryby(a zazwyczaj nawet więcej )Cytat:
Edytowane przez burn-it-up Czas edycji: 2009-09-18 o 08:26 |
||
|
|
|
|
#2156 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A próbowałaś mu robić 2-3 dniową głodówkę? A może ona tak po prostu ma (taka jego uroda)?
|
|
|
#2157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2158 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam nadzieję, że nic mu nie jest i przeżyje wiele szczęśliwych dni u Ciebie
![]() Znacie może jakieś ślimaki, które mogłyby się zająć resztkami pokarmu, nie zjadają innych ślimaków i nie są ampularią? Mam ochotę sobie sprawić takiego pieszczocha
|
|
#2159 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Świderki? Tylko mogą się stać plagą po jakimś czasie ja się dogadałam z dziewczyną która ma żółwie, i cierpi na brak żywego pokarmu dla nich..jak moje się rozmnożą (a już zaczęły to robić, chyba), to będę miała dla nich okrutne przeznaczenie.
|
|
|
|
|
|
#2160 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny
ostatnio zauważyłam u jednej ze swoich rybek dziwne objawy, wielgaśne oczy, wytrzeszczone, wyglada jak żaba i wielki brzuch, jakaś jest spuchnięta wyczytałam na jakiejś stronie że to może być posocznica? co o tym myslicie?
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.

Chociaż wszystkie części wyglądają podobnie - mój nie ma tylko tego pojemnika. Ale ten facet w sklepie zoologicznym na Młyńskiej go zachwalał, że wychodzi taniej, że dobry, i w ogóle. We wszystkich akwach go mieli, a akwa to oni tam mają imponujące..więc mu zaufałam 

poco ja tam szłam 

.Z jednej strony dobrze,że to roślinki(jak one mu żyją bez oświetlenia) niż zamek z plastiku ale kurcze nóż się w kieszeni otwiera.
.Biedak od dłuższego czasu miał problem z za dużym brzuszkiem.Myślałam,że to kwestia przejedzenia(pomimo małej ilości pokarmu,jaki mu podawałam podkradał jedzenie krewetkom i kiryskom więc zrzucałam to na karb przejedzenia).Jednak ostatnio brzuszek się powiększył,mimo że karmię wszystkich mieszkańców w akwarium rzadko.Obawiam się,że to coś poważnego-jest tyle chorób które ma takie właśnie objawy.Próbowałam biedaka masować tak jak radzą przy nagromadzeniu się gazów ale wogóle nie daje się dotknąć a tak się stresuje przy tym że nie da się przeprowadzic masażu.Ogólnie jest w dobrym stanie,pływa,ma apetyt(jeżeli już go karmię,ale tylko lekkostrawnym roślinnym żarełkiem)choć ostatnio może i trochę więcej poleguje na liściach.Do tego ma biedaczek małą narośl na płetwie,która pojawił się jakieś 2 miesiące temu(konsultowałam to na bojownik.pl,ale mimo podobnych przypadków,nikt nie zna przyczyny).Nie wiem co mam robić,co się dzieje
.Nie chciałabym znowu przeżyć takiego koszmaru jak z moim biednym Dexterkiem i razborami.Dodam tylko,że w akwarium nic się nie zmieniło,pozostali mieszkańcy czują się dobrze.