![]() |
#1861 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Cytat:
![]() ![]() ![]() Meridol dał mi ortodonta - fajna pasta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1862 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Opierając się na tym co znalazłam w internecie na różnych stronach, przez miesiąc planowałam nowy jadłospis na najbliższy rok ![]() Nie wiem, może jestem jakaś lewa, ale na podstawie tego co tam wyczytałam byłam święcie przekonana, że jak zjem sos z curry albo buraki to aparat (zamki) zrobią się żółte/czerwone na wieki wieków.
![]() ![]() |
![]() |
#1863 |
Zakorzenienie
|
Myślałam, że mi szybciej pójdzie
![]() Zaraz wleję co mam. Zdjęcia chyba sobie daruję, bo już mi się nie chce dodatkowo przekopywać neta, wystarczy, że piszę ![]()
#1864 |
Wtajemniczenie
|
Laity, myślałam, że właśnie żyłaś w błędzie, że się zamki odbarwiają, tępa ja
![]() fajny masz podpis, widzę że robisz już pierwszy krok żeby być famous - prostujesz ząbki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1865 |
Wtajemniczenie
|
milutku, nie tępa a pomocna
![]() ![]() ![]() A co do bycia famous - proste zęby to podstawa ![]()
![]() |
#1866 |
Zakorzenienie
|
Wklejam co mam, proszę weryfikować
![]() Ruszające się zęby Tak, to normalne. Zęby są rozruszane przez aparat, dlatego mogą trochę się chwiać, ale spokojnie-nie wypadną. Po zdjęciu aparatu wszystko wróci do normy. Pękanie szwu podniebiennego i jego efekt Osoby noszącę aparat Haas muszą trochę pocierpieć. Śruba na podniebieniu uwiera w język, początkowo można seplenić i ślinić się. Aparat ma doprowadzić do poszerzenia szczęki przez pęknięcie szwu podniebiennego. Trzeba stosować się do zaleceń lekarza co do ilości i częstotliwości przekręceń śruby. Samemu nie wolno niczego przyspieszać! Pęknięcia szwu nie odczuwa się jak łamania kości, nie słyszy trzasków. Do moemntu pęknięcia odczuwa się ból, później już nie. Widocznym efektem działania aparatu jest powiększająca się szpara między jedynkami, która będzie zlikwidowana w dalszym toku leczenia, tym razem aparatem stałym. Kombinacje wyciągów. Czy to normalne, że tak okropnie boli? To, jakie i ile wyciągów nosisz zależy od wady zgryzu. Jedni noszą po kilka inni po jednym lub dwóch. Wyciągi mogą też być różnie zahaczane-to też kwestia wady zgryzu. Trzeba się nastawić, że pierwsze dni z wyciągami mogą być ciężkie. Na początku ból może być dość silny, a wyciągi mogą znacznie ograniczyć ruchy żuchwą (zależy od rozmiaru i siły wyciągów-tu też są różne rodzaje), ale jak przetrwasz kilka pierwszych dni, to potem będzie już tylko lżej. A im sumienniej będziesz nosić, tym szybciej usłyszysz od ortodonty, że są już niepotrzebne. Czy można samemu zmieniać sobie gumki(ligaturki)? Trzeba zapytać swojego ortodontę, ale:
Wyrywanie 4 zębów-czy to konieczne? Czasem poszerzenie szczęki nie jest najlepszym rozwiązaniem. Przeważnie przy dużych stłoczeniach ortodonci zalecają jakieś ekstrakcje. Często są to dwa lub cztery zęby, bo wyrwanie jednego zęba tylko z jednej strony może skutkować asymetrią. Może skończyć się na wyrywaniu zębów w jednym łuku, ale nie musi. Góra i dół muszą pasować, więc czasem nie ma wyjścia, jak usunąć jeszcze jakieś zęby z drugiego łuku. Jeśli masz wątpliwości co do słuszności takiej decyzji ortodonty, idź na konsultację do innego lekarza. Damon i leczenie bezekstrakcyjne System Damona umożliwia poszerzanie łuku, więc nie ma konieczności wyrywania zębów, ani noszenia specjalnego „poszerzacza” przed właściwym leczeniem. Jeśli więc przyjdziesz na pierwszą wizytę i zostanie Ci zaproponowany ten aparat(droższy od „zwykłego” aparatu), a przy tym ortodonta wskaże do ekstrakcji kilka zębów(nie licząc zatrzymanych ósemek), to sygnał, że warto jeszcze z kimś się skonsultować. Uszkodziłam zamek, łuk... czy za to zapłacę? Uszkodzenia się zdarzają i nie zawsze jest to wina pacjenta, czasem ortodonta za słabo coś zamocuje lub przyklei. Za naprawianie drobych usterek ortodonci najczęściej nie biorą dodatkowych opłat. Wizyty kontrolne z retainerem (przychodzimy z aparatem) Po zdjęciu aparatu stałego też trzeba chodzić na wizyty kontrolne. Ich termin wyznacza ortodonta i najczęściej jest to pół roku. Jeśli widzisz, że coś jest nie tak-zgłoś się wcześniej. Na wizytę zabierz ruchomy aparat retencyjny(lub oba, jeśli masz), by ortodonta mógł go skontrolować, ewentualnie poprawić jakieś elementy, by lepiej pasował. Gdy leczenie się przedłuża, a efektów już nie widać. Warto najpierw zapytać ortodonty o przyczyny takiego stanu rzeczy. W razie wątpliwości zawsze można iść na konsultację do innego lekarza. Czy stripping jest bezpieczny dla szkliwa? Stripping robi się w obrębie szkliwa, zmniejszając nieco jego grubość, ale nie uszkadzając. Narastanie dziąseł, krwawienie dziąseł Niektórzy w trakcie leczenia zauważają u siebie narastanie dziąseł. Nie próbuj „podważać”, obniżać dziąseł. Po zdjęciu aparatu dziąsła wrócą do normalnego stanu. Na krwawienie dziąseł polecamy pastę Meridol https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-do-zebow.html Lody na ból Zamiast środków przeciwbólowych watro spróbować... lodów. Pomogą nieco zmniejszyć ból wywołany przez przesuwające się zęby, a są zdrowsze i smaczniejsze niż tabletki. Ile płaci się za zdjęcie aparatu? Zależy od gabinetu, trzeba wcześniej zapytać, ale najczęściej za samo zdejmowanie nic się nie płaci, tylko za aparaty retencyjne i ewentualnie usuwanie osadu i kamienia, fluoryzację, ale na takie zabiegi najczęściej trzeba umówić się już osobno do dentysty. Czy można zmienić ortodontę w trakcie leczenia? Ortodonci nie lubią przejmować pacjentów w trakcie leczenia, więc trzeba bardzo rozważnie wybierać lekarza już na początku. Gdy jednak zdarzy się, że musisz zmienić ortodontę (czy to ze względu na nieudolnie prowadzone leczenie, czy zmianę miejsca zamieszkania), to bądź przygotowany, że od kilku możesz odejść z kwitkiem, zwłaszcza, jeśli poprzedni ortodonta więcej zepsuł niż naprawił. W końcu na pewno ktoś się podejmie kontynuacji leczenia, ale możesz zostać poproszony o dokumentację medyczną od poprzedniego lekarza. Z udostępnianiem modeli czasem bywają problemy, ortodonci nie lubią ich wydawać, dlatego też warto na wstępie zapytać ortodontę o możliwość wykonania modelu Twoich zębów także dla Ciebie-wtedy masz swój egzemplarz w domu i możesz nosić do każdego ortodonty. Nić a retainer stały. Retainer stały może utrudniać nitkowanie. Zwykłej nici nie da się przeciągnąć pod ciasno przylegającym do zębów drutem. Warto zaopatrzyć się w nić ortodontyczną z usztywnioną końcówką np. Oral B Super Floss http://www.oralb.com/pl/products/pro...pid=superfloss Czy aparaty estetyczne się przebarwiają? Sam aparat nie powinien się przebarwić, jak już, to gumowe ligaturki. Lepiej unikać farbujących rzeczy, ale jak gumki już bardzo się przebarwiły, można prosić ortodontę o zmianę.
Papryczki wróciły!!! ![]() Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-09-20 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#1867 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie. I tak odwalasz kawał dobrej roboty.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1868 |
Wtajemniczenie
|
jeju Papryczka
![]() ![]() Edytowane przez milutek Czas edycji: 2009-09-20 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Raczkowanie
|
tez oglądałam kobiete na krancu swiata-tam zabiegi kosmetyczne czy operacje plastyczne to norma takie odniosłam wrazenie a botoks tak powszechny jak u nas tipsy.Zdawało mi ze kto jak kto ale miss swiata nie przyznała by sie do ingerencji chirurga a tu-miałam 16 lat jak czubek nosa sobie poprawiłam.
U nas zadna kosmetyczka zwykła nie miała by kasy na lepszy biust czy okrągła pupe-jestesmy 100 lat za murzynami ??Ja jak bym miała kase to pierwsze co nowe ząbki,odssysanie tłuszczu z brzuszka<po 2 ciązach> i cos z policzkami bym zrobiła bo od jedzenia frytek prze maturą mam okrągłą . |
![]() ![]() |
![]() |
#1870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze kilka rzeczy Wada zgryzu i krzywe zęby to nie to samo. Można mieć proste zęby i wadę zgryzu. Wada zgryzu to nieprawidłowy kontakt zębów szczęki i żuchwy. Rodzaje wad zgryzu. Najczęściej spotykaną wadą zgryzu jest tyłozgryz, czyli cofnięcie żuchwy względem szczęki. O innych wadach zgryzu możesz poczytać np. tu: http://mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=789 http://www.twoje-zeby.info/wady-zgryzu.html Co to jest suchy zębodół? Suchy zębodół to powikłanie gojenia po ekstrakcji. O jego przyczynach, objawach i leczeniu możesz poczytać tu: http://www.twoje-zeby.info/wady-zgryzu.html
![]() |
#1871 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() a jest o bihelixie? ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1872 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No w końcu!!! Czekam i czekam!!! Ja już nie mam siły. Napisz coś o maskach i biheliksie! ![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Wrzuciłabym jeszcze słowo o Invisalign Aparat Invisalign Aparat Invisalign to zestaw przezroczystych polimerowych szyn nazębnych, idealnie dopasowanych do wielkości i kształtu łuków zębowych. Szczegóły: http://www.invisalign.pl/faq.html ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Przydałoby się jeszcze napisać coś o lingwalnych (Incognito), gdzie ten toro10? ![]() I o aparacie Herbst. Gdzie ten skyman? ![]() Faceci! Nigdy ich nie ma, jak są potrzebni ![]() ![]() Myślałam jeszcze o Twin Force, ale może lepiej nie straszyć ludzi ![]()
![]() |
#1873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() napisze ale nie dziś ![]()
![]() |
#1874 |
Zakorzenienie
|
Jutro?
![]() Na razie wrzucę co mam.
Papryczki wróciły!!! ![]() Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-09-20 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1875 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() dobre! znalazłam tu parę informacji na temat ap lingwalnego: http://www.soldent.pl/index.php?opti...d=83&Itemid=45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1876 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zobacz w sieci, tam jest najlepiej opisane i trzeba drukowanymi napisać ze trzeba je nosić !
![]() |
#1877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba podam tylko odnośnik do jakiejś strony, gdzie będą najlepiej opisane, bo bym nie odeszła dziś od komputera.
![]() |
#1878 |
Zakorzenienie
|
no najlepiej
![]() ja mam odnośnik do retainerów ![]()
#1879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1880 |
Zakorzenienie
|
pokazywałam jak byłam mała teraz sie wstydze
![]() chwilka ![]()
#1881 | |||
Rozeznanie
|
Hehe no szpara sie może zrobić
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1882 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1883 |
Zakorzenienie
|
o retainerach http://www.ortodonta.com.pl/informac...aty-retencyjne
o konsekfencji nie noszenia retianera http://www.ortodonta.com.pl/informac...?p=krzywe-zeby i teraz tak: maski twarzowe są niby 3, ale jedna to wyciąg zewnątrz ustny czyli to http://www.ortodonta-tuchola.pl/inde...nt/view/21/24/ ale ja miałam inny wygląd, wiec trzeba zaznaczyc ze moze miec kilka rodzaji wyglądu potem Maska twarzowa Delaire http://www.ortodonta-tuchola.pl/inde...nt/view/23/26/ dopisz ze mozna w niejs spać i ze sie nie przekręci bo wyciągi mocno ja trzymają ale jak sie rano wcześnie gdzies wychodzi to najlepiej sciagnąc ją godzine przed wyjsciem bo robi się mały odcisk ![]() jest też funda- maska szyta z materiału która chamuje rozrost brody Proca Bródkowa Z dentopolis.org - stomatologiczna encyklopedia wydarzeń (Przekierowano z Funda Mandibulae) Skocz do: nawigacji, wyszukiwania << (ProRoot MTA) >> (Procera All Ceram) /funda mandibulae/ ma za zadanie pogłębienie panewki stawu skroniowo-żuchwowego. uciskanie bródki i obciążanie tylno-górnej powierzchni kulistej głowy żuchwy powoduje szybsze przekształcanie się chondroblastów w osteoblasty, stosuje się ją w skoku wzrostowym, Rodzaje
![]() |
#1884 |
Rozeznanie
|
ooo masakra
![]() ![]()
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1885 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym, nie wiem jak przy innych aparatach, ale przy Hassie założonym na tych nakładkach na zęby, śruba wcale nie ociera języka i nie czuje się żadnego bólu. Rozszerzaniu towarzyszy uczucie napierania na górną szczękę, ale nie jest to bolesne, więc może nie straszmy ![]() I nie wiem jak to jest ze szparami, chyba nie zawsze musi się pojawić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może wystarczy, że hamuje rozrost brody?
![]() |
#1887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1888 | |
Zakorzenienie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;14346959]Ja bym nazwała ten fragment "Poszerzanie szczęki i pękanie szwu podniebiennego za pomocą aparatów Hass i Hyrax", ponieważ nie wszyscy, tak jak ja na początku, wiedzą, że poszerzanie szczęki wiąże się z pękaniem szwu podniebiennego i będą szukać raczej hasła z poszerzaniem szczęki.
Poza tym, nie wiem jak przy innych aparatach, ale przy Hassie założonym na tych nakładkach na zęby, śruba wcale nie ociera języka i nie czuje się żadnego bólu. Rozszerzaniu towarzyszy uczucie napierania na górną szczękę, ale nie jest to bolesne, więc może nie straszmy ![]() I nie wiem jak to jest ze szparami, chyba nie zawsze musi się pojawić.[/QUOTE] To napiszemy, że może boleć, może obierać, bo niektórzy to nam tu biadolili straszne. A z bólem to bywa różnie, zapewne zależy też ile miejsca trzeba tym aparatem wygospodarować. Ze szparą jak bólem-zależy od przypadku. To może tak: Pękanie szwu podniebiennego i jego efekt(aparat Hass i hyrax) Zarówno w Hassie jak i hyraxie jest śruba na podniebieniu, która może uwierać w język, początkowo można seplenić i ślinić się. Aparat taki ma doprowadzić do poszerzenia szczęki przez pęknięcie szwu podniebiennego. Trzeba stosować się do zaleceń lekarza co do ilości i częstotliwości przekręceń śruby. Samemu nie wolno niczego przyspieszać! Pęknięcia szwu nie odczuwa się jak łamania kości, nie słyszy trzasków. Do momentu pęknięcia można odczuwać ból, później już nie. Widocznym efektem działania aparatu jest powiększająca się szpara między jedynkami, która będzie zlikwidowana w dalszym toku leczenia, tym razem aparatem stałym. Ból i wielkość szpary to sprawa indywidualna, u każdego może być nieco inaczej. ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1889 |
Zakorzenienie
|
mam nawet ją w domu
![]() tylko nie doszyłam guzików ![]()
#1890 |
Zadomowienie
|
Ciocia Papryka zrobiła kawał dobrej roboty
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.