|
|
#601 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (:
ganiaj, ganiaj...lepsze "ganianie" niż ciągłe czekanie...ja mam wizytę za 9 dni i nie moge się doczekać..gdybym mogła to codziennie bym do gina i na usg ganiała, żeby sprawdzić i popatrzeć...myślę, że tego 30 września w końcu rybkę zobaczę bo na razie tylko pęcherzyk i ciałko żółte...a to było w 7tyg i 6 dniu wg usg a wg bety i takich tam 6-7tydz. kurczę, jak mam w końcu liczyc wiek fasolki? wg usg czy wg bety?
|
#602 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#603 |
|
Rozeznanie
|
ja również tak licze..i wychodzi mi że dzis jestem w 7 tc i 1 dzien, a wczesniej liczylam sobie od pierwszego dnia plodnego(czyli 2 tygodnie po miesiączce)..ale lekarz liczy zawsze od dnia ostatniej miesiaczki. jutro mam pierwsza wizyte i jakiegoś stracha mam a zarazem już nie mogę sie doczekać tej wizyty.
|
#604 |
|
Konto usunięte
|
ja też liczę od pierwszego dnia ostatniego okresu.
|
|
|
|
#605 |
|
Raczkowanie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14359231]ja też liczę od pierwszego dnia ostatniego okresu.
a ja zwyczajnie nie pamiętam pierwszego dnia ostatniej miesiączki....nigdy sobie nie zapisywałam...wiedziałam mniej więcej.i co teraz?
|
#606 |
|
Zadomowienie
|
hej!
ja już po pracy.... i muszę sobie drzemkę strzelić, bo nie wyrabiam
|
|
|
|
#607 |
|
Rozeznanie
|
ojejku, tylko 2 dni wolnego i jestem 3 strony do tyłu..
no ja byłam dziś drugi raz na bete, jutro odbieram wyniki, oby było wszystko ok.. no i w końcu za tydzień do tego ginekologa, może będzie juz coś widać.. będzie wtedy skończone 7 tygodni, od ostatniej @.. ostatnio złapały mnie poranne mdłości, strasznie mnie naciąga ale nie mogę się , porażka.. a poza tym wszystko ok.. ![]() pozdrowionka dla wszystkich mamusiek
|
#608 |
|
Raczkowanie
|
ale się objadłam....od jakiegoś czasu coś za mną chodziło, jadłam wszystko co popadło aż w końcu dziś trafiłam w 10
|
#609 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pisałyście o L4... A ja nie pracuje i bardzo żałuję bo poza becikowym nic nie dostaniemy a nam się nie przelewa. Trudno damy jakoś radę. Nawet do marketu chciałam iść tylko po to byle mieć jakąś pracę Teraz to już chyba bez sensu szukać bo i tak mnie nie zatrudnią![]() Powiedziałam siostrze o dzidziusiu a ona wcale zaskoczona nie była. Mówiła, że się domyśliła jak jej tydzień temu mówiłam że @ się spóźnia a wtedy to nawet ja nie byłam jeszcze pewna. Jutro albo w śr wreszcie pójdę do gina bo już czas.... Mdłości mi przeszły na razie, wcinam to na co mam ochotę. Za to zaczęło mi się nocne wstawanie do WC, do tej pory jakoś dawałam radę całą noc ![]() A można pić zieloną herbatkę? Bo tylko taką z imbirem znalazłam a mam ochotę spróbować. A w ogóle to naprodukowałyście przez te 2 dni postów, że hoho
|
|
#610 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
Problem w tym, że ja już dawno chciałam iść do marketu, każdy w mieście miał moje podanie i nigdzie mnie nie chcieli. Z nieoficjalnych źródeł wiem, że to przez wykształcenie albo stan cywilny. Nie chcą z wyższym bo się boją, że zaraz uciekną, a tym bardziej młoda mężatka (rok po ślubie) bo zaraz zaciąży.
|
#612 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a zarejestrowałaś się w pośredniaku?
|
|
#613 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
czyli licz "mniej więcej", a jak fasolka urośnie troszkę, to ci ładnie ginekolog datę porodu z wymiarów fasolinki wyliczy.Cytat:
najlepiej to kładłabym się do łóżka zaraz po pracy, ale to niestety niemożliwe, mój 2-letni urwis pada dopiero po 21:00. Cytat:
taka u nas polityka prorodzinna, że szkoda gadać. ja na szczęście pracuje, a według moich obliczeń w razie czego będę miała szanse załapać się na płatny wychowawczy. kropka, przez przypadek trafiłam na wątek jakiegoś tatusia na temat urlopu wychowawczego, tam też wypowiadałaś się jak spec. ![]() Powiedz mi czy jak teraz pracuję, to będę mogła bez problemu skorzystać z wychowawczego , to że mój TŻ prowadzi własną działalność gospodarczą nie ma żadnego znaczenia? |
|||
|
|
|
#614 |
|
Zadomowienie
|
ja pije zieloną herbatkę bo tylko taka mi wchodzi... po zwykłej czarnej był mój pierwszy
więc odpada, wchodzi mi jeszcze tylko woda i kawa zbożowa Anatol...buziakuję Was Słonka i do jutra
|
#615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#616 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() :kc iuki:
|
|
#617 |
|
Konto usunięte
|
kitty, teraz dopiero przeczytałam Twój podpis pod suwaczkiem.
fajnie to brzmi, mój syn powiedziałby : "niesamowite". ![]() bydgoszczanka, jak po wizycie, kochana? |
|
|
|
#618 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po wizycie. Wg pęcherzyka , to jest 7 tydzień, ale nie ma zarodka. Wg mnie, to 5 tydzień.... ale w ogóle coś chyba jest nie tak. Lekarz nie mógł nic znaleźć, ale pojeździł i coś tam pulsowało przy ściance
Następne usg mam w czwartek i może wtedy coś się okaże, albo ciąża jest, albo obumarła Nie mam siły nic więcej pisać
|
#619 |
|
Konto usunięte
|
bydgoszczanka,
jakość sprzętu usg ma tu ogromne znaczenie. a my będziemy mocno trzymać kciuki. ja w pierwszej ciąży do ginekologa chodziłam z NFZ, ale na usg prywatnie, bo sprzęt z kasy to po prostu porażka, nic tam widać nigdy nie było.
|
|
|
|
#620 |
|
Zadomowienie
|
Bydgoszczanka, na pewno okaże się, że z fasolką jest wszystko w porządku.
Ja mam następną wizytę 5 października. Dzisiaj od rana mnie muliło, a przeszło mi przez przypadek, jak zjadłam resztkę kanapeczki z białym serem, którą moja córcia, nie dała rady zjeść na śniadanie. Muszę zaopatrzyć lodówkę w białe serki w razie czego ![]() Poza tym, chyba przeszły mi smaki na kwaśne, za to mój mężuś od 3 dni biega do piccolo po spagetti ![]() Wiatam wszystkie nowe mamusie
|
#621 |
|
Przyczajenie
|
A ja sie rozchorowałam kicham kaszle beznadzieja po prostu. I jak tu sie leczyc jak nic nie wolno. Wcinam czosnek przy czym mam wiadome odruchy wymiotne gorąca herbatka z miodem i cytryną i syrop z sosny mam nadzieje ze przejdzie
|
|
|
|
#622 |
|
Raczkowanie
|
Kropka...Kropka....muszę zapytać naszą speckę o jeszcze jedną ogromnie istotną rzecz...pokrótce moją historę-karierę znasz. czy możesz mi jeszcze powiedzieć jak to u mnie z macierzyńskim będzie?jakbym podczas okresu próbnego poszła na L4 to mi będą płacić?będe Ci dozgonnie wdzięczna za pomoc, bo czytam te artykuły różne, kwadratowe i podłużne, i nic nie kumam...raz wydaje mi sie że będą płacić a raz że nic z tego....HELP
|
#623 |
|
Zadomowienie
|
Didiedi, to zdrówka życzę i kuruj się szybciutko
Mnie też zaczęło coś rozkładać, ale na szczęście na małym katarku się skończyło. Herbatka z malin też podobno jest dobra
|
#624 |
|
Raczkowanie
|
Wróciłąm od ginekologa,
wszystko miało być inaczej ale w sumie dobrze wyszło. Pani Doktor potwierdziła 5 tydzień ciąży termin porodu 25 maj 2010. USG w przyszłym tygodniu tak jak i badania. Myślałam że będę pracowała jeszcze do końca października a tu Doktor wypisuje mi zwolnienie od zaraz. Niestety jutro muszę jechać do Krakowa więc na L4 idę dopiero od przyszłego poniedziałku. Będę miała dużo wolnego czasu dla siebie i fasolki. W sumie to bym sobie jeszcze popracowała ale moja praca jest zbyt stresująca, dużo wyjazdów itd. więc korzystam. Maleństwo na pierwszym miejscu. Co mnie dziwi moja szefowa przyjęła tą wiadomość całkiem dobrze. Teraz musi być wszystko dobrze... Całuski dla wszystkich mamuś
Gdzieś pośród sześciu miliardów głów Dwie pary rąk dwie pary nóg na zawsze Ty i ja I mówię ci to nie pierwszy raz Za nami już przed nami jeszcze kupa czasu Ty i ja http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201401430.png Waiting for my only miracle. Mój Aniołeczek 05.10.2009 [*] |
|
|
|
#625 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszliśmy... ja oglądałam film, on zasnął. Cytat:
Ja w tej chwili mam fazę na colę - mniam.---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
Jak wszystko chyba. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;14360433] kropka, przez przypadek trafiłam na wątek jakiegoś tatusia na temat urlopu wychowawczego, tam też wypowiadałaś się jak spec. ![]() Powiedz mi czy jak teraz pracuję, to będę mogła bez problemu skorzystać z wychowawczego , to że mój TŻ prowadzi własną działalność gospodarczą nie ma żadnego znaczenia?[/QUOTE] Będziesz mogła, jeśli druga strona nie korzysta. W tym celu pisze się oświadczenie. Tzn. małżonek pisze, że nie korzysta i nie zamierza. Powinno starczyć. ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
Cytat:
Dobrze, że idziesz do innego gina, może ten coś zobaczy, czego tamten nie widział. Może mały uparciuch się chowa. ![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
Przy okresie próbnym zasady są nieco inne. Umowa musi być na okres dłuższy niż miesiąc. A do końca jej trwania musi upłynąć (zakończyć się) 3ci miesiąc ciąży. Wtedy umowa przedłużona jest do dnia porodu. L4 płaca tak i tak. Macierzyński zasiłek płaci wtedy ZUS. ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Super. Dobre wieści. |
|||||||
|
|
|
#626 |
|
Raczkowanie
|
DO KROPECZKI KOCHANEJ
Mam na 3 m-ce.....a koniec 3 m-ca fasolki tuz, tuż...czyli na macierzyński mogę liczyć? a w jakiej wysokości?100%?
http://www.suwaczek.pl/cache/e3e8c6b...html"></a wg tego suwaczka to mamy więcej tyg niż doktor przepowiedział...nieprawd opodobne Edytowane przez kitty241 Czas edycji: 2009-09-21 o 20:38 |
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, zasiłek macierzyński wynosi 100% przychodu, który jest podstawą do jego obliczenia.
|
|
|
|
#628 |
|
Raczkowanie
|
KROPCIU NAJDROŻSZA....
jestem Ci niezmiernie wdzięczna i mam propozycję dla Ciebie...doradzasz tylu mamusiom, mi ogromnie pomogłaś- może złożysz swój wątek z poradami bo robisz to świetnie ![]() jeszcze raz Cię zapytam, tak reasumując- mam umowę próbną na 3 m-ce.3 miesiąc fasolki tuż, tuż....jeśli w ciągu trwania tej próbnej umowy pójdę na L4 to mam zwolnienie płatne 100% a po porodzie macierzyńskie płatne 100%...czy dobrze zrozumiałam?
|
#629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli fasolka skończy 3 miesiące przed końcem tej umowy, przedłużą Ci umowę do dnia porodu. Umowa przedłużona do dnia porodu, kończy się w tym dniu, a świadczenie w postaci zasiłku macierzyńskiego wypłaca ZUS. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-09-22 o 07:19 |
||
|
|
|
#630 |
|
Przyczajenie
|
Ale mamy szczescie że mamy Kropkę porady prawne, żywieniowe, trzeba uważac żeby nam faktury nie wysłała
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.

no i w końcu za tydzień do tego ginekologa, może będzie juz coś widać.. będzie wtedy skończone 7 tygodni, od ostatniej @..
, porażka.. 

Teraz to już chyba bez sensu szukać bo i tak mnie nie zatrudnią