|
|
#991 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: WYprowadzka na studia :)
Cytat:
Nie wiem jak będzie teraz, bo będę mieszkała z innymi ludźmi. Gorzej u mnie wyglądała sprawa ze sprzątaniem pokoju, bo moja eks-współlokatorka nie wiedziała co to szczotka do zamiatania podłóg czy mop Z własnych doświadczeń radzę- nie znacie się jeszcze dobrze, więc na początku nie róbcie wspólnych zakupów. Bo później wychodzą różne dziwne sytuacje:/ I najlepiej od razu usiąść i pogadać o tym, że np. to że mieszkacie w jednym pokoju to nie znaczy, że wszystko jest na spółę i każda z Was chce mieć trochę prywatności.
|
|
|
#992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sprzątanie według grafiku to łązienka i kuchnia(kuchenka, zlew, podłoga, itd) koleżanka zarządzająca wprowadza reguły i potrafi nawet zanieść komuś do pokoju karton po soku jeżeli jest wyrzucony do kosza bez uprzedniego zgniecenia("sprasowania") go
Edytowane przez HulaGirl Czas edycji: 2009-09-20 o 19:52 |
|
|
|
|
|
#993 |
|
Zakorzenienie
|
Kartony po 2,5 litrowych sokach nie zgniecione w nie za dużym koszu, oł jeah, skąd ja to znam... ale bez marudzenia, poza sprawą takzwanej niezgodności charakterów, mieszkanie poza domem w czasie studiów to fajna sprawa
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
|
|
|
|
#994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#995 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie
jak patrze na moje koleżanki, które zostały w rodzinnym mieście i nadal mamusie im piorą ubrania i gotują obiadki to tak się zastanawiam czy tak do końca studiów będa miały? jeżeli tak to żadnej zmieny od gimnazjum.... bo wtedy już mogłam wychodzić gdzie chcę, robić dużo rzeczy bez pytania o pozwolenie, a mamusia dbała żebym miała uprane i ugotowane... |
|
|
|
|
#996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o mieszkanie z rodziną.....no cóż wytrzymałabym ale przynajmniej rodzice zaoszczędziliby dużo pieniążków. Wolałabym zrobić tak niż studiować ten sam kierunek np. 100km dalej, wydawać pieniądze na mieszkanie, życie itd.. Ja już spakowana Jutro jadę z siostrą pozałatwiać sprawy na uczelni i przemeblować pokój![]() A na dobre wyprowadzam się w weekend lub we wtorek- 29 września. Upchałam wszystkie ciuchy Mam nadzieje, że przy ostatecznej wyprowadzce zapakuję wszystkie graty w 2 torby
|
|
|
|
|
|
#997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#998 |
|
Zakorzenienie
|
Na pewno każda opcja ma swoje plusy i minusy. Ja, gdybym mieszkała na codzień tam, gdzie studiuję, to też bym pewnie nie narzekała, ale jednak chyba w życiu każdego jest taki moment, że trzeba się usamodzielnić.
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
|
|
|
|
#999 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem jak według Was ale według mnie ciężej jest się usamodzielnić jak się mieszka na studiach z rodzicami, bo przecież tak jest wygodnie, jeszcze ne czas, po co kase wydawać,..itd
powodów znajdzie się mnóstwo a tak to student w obcym mieście jest rzucony od razu na głęboką wodę i musi sobie radzić i po miesiącu jest po płaczu i wszyscy są zadowoleni
|
|
|
|
|
#1000 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm raczej nie sadze zebym mogla usamodzielnic sie mieszkajac z rodzicami.
|
|
#1001 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie no taki wyjazd na studia to moim zdaniem nie takie całkowite usamodzielnienie się... Jednak większość z nas utrzymują rodzice i to oni płacą za wszystko. Nasze "usamodzielnianie się" polega tylko na tym, że trzeba samemu ugotować i posprzątać... Dla mnie usamodzielnienie się oznacza całkowitą niezależność od rodziców- sama mieszkam, sama się utrzymuję
A ma to miejsce zazwyczaj po skończeniu studiów i znalezieniu pracy. Ale to tylko moje podejście Deborah- oczywiście logicznym jest, że mając interesującą nas uczelnie w rodzinnym mieście bezsensowne jest przeprowadzanie się... Choć znam kilka takich przypadków
|
|
#1002 |
|
Wtajemniczenie
|
ja gdybym mogła to bym została w domu.
definitywnie. a tak muszę się wyprowadzić. nie chce tego : ( boje sie. czasami zastanawiam się po co mi to wszystko?.. ; (
|
|
#1003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tymi finansami to też zależy od rodziców, bo według mnie dobrym podejściem jest taka opcja że rodzicę dają określoną ilość pieniędzy na miesiąc i trzeba sie za to utrzymać. Ktoś przepije to trudno, póxniej przez 2 tygodnie będzie jadł suchy chleb to uczy gospodarowania finansami, taki mały kroczek do usamodzielnienia się
Edytowane przez HulaGirl Czas edycji: 2009-09-20 o 21:13 |
|
|
|
|
|
#1004 |
|
Konto usunięte
|
Wyprowadzka na studia moim zdaniem to nie jest całkowita niezależność, utzrymujemy się z tego coc wpłacą nam na konto rodzice. Jednak to w jakiś sposób uczy nas samodzielności, bo jesteśmy sami i możemy w danym moemncie liczyć tylko na siebie, tak zaplanować czasy by na wszystko nam starczyło by chodzić czystym, uprasowanym, nauczonym, to jeden krok w stronę dorosłego życia. A co do wybeirania miasta na jakim się studiuje, to każda uczelnia jest inna, mam godzinę bliżej inny Uniwersytet, jednak nie jest to duże miasto i myślę, że z moim kierunkiem łatwiej będize szukac pracy w większym mieście, w tym wybór padł na Wrocław.
|
|
|
|
|
#1005 |
|
Zakorzenienie
|
Jakieś przygotowanie do samodzielnego, przyszłego życia to jest na pewno
Nie przeczę
|
|
#1006 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet, jeżeli to nie jest takie całkowite usamodzielnienie, to jednak na pewno prościej będzie później, dajmy na to po skończeniu studiów. Ja na przykład nauczyłam się na studiach sama sobie radzić, bo w domu często w załatwianiu różnych spraw pomagają/wyręczają mnie rodzice, bo, dajmy na to, mają gdzieś po drodze.
W sumie sama się utrzymuję, bo udało mi się dostać stypendium, więc to mocna lekcja samodzielności, a jednak czasem tęsknię za starymi czasami. Ale zdaję sobie sprawę, że gdyby tak było cały czas, to ze mnie by była cały czas taka sierota, a tak przecie nie może być, no ;] Finito, bo zaraz zacznę filozofować ![]() Teraz mam WIELKI PROBLEM, bo nie wiem, czy zmieniać kolor ścian w akademikowym pokoju, skoro są nowoodmalowane, ale na bladożółto, więc... średnio, ych.
Choose life.' |
|
|
|
|
#1007 |
|
Zakorzenienie
|
mój ostatni tydzień wolności, leniuchowania
![]() niech ktoś sprawi zeby czas wolniej leciał
|
|
|
#1008 |
|
Rozeznanie
|
laptop juz zamówiony, jutro będe go miała
nie jakiś wypasiony bo środki miałam ograniczone ale mysle że wystarczy jak dla mnie![]() zazdroszcze wam tych przeprowadzek bo ja nadal nie wiem gdzie będę mieszkać
|
|
|
#1009 |
|
Raczkowanie
|
Mogę się przyłączyć ?
Ja też w tym roku zaczynam studia w piotrkowie pedagogikę . Został tylko tydzień a ja dalej nie mam gdzie mieszkać
|
|
|
|
|
#1010 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam takie pytanie..
![]() W czym spać? Jestem na etapie szukania piżamy. Do tej pory miałam pokój sama więc luz. A teraz ze współlokatorką. Długie piżamy odpadają bo ja się w tym nie wyśpię , topy i szorty typu majty też jakoś niebardzo, w sexowych też nie zamierzam paradować Szukam coś takiego neutralnego i wygodnego jak na zdjęciu. Niby proste jakaś koszulka i spodenki luźniejsze, ale gdzie to znaleźć?
|
|
#1011 |
|
Zadomowienie
|
Na Allegro pełno takich
Na ryneczkach też są
|
|
|
|
|
#1012 |
|
Zakorzenienie
|
Rany no zwykła pidżama
Nie sądzę, żeby współlokatorka aż tak zwracała uwagę na Twoją pidżamę... Kup to w czym Ci wygodnie i po sprawie .
|
|
#1013 |
|
Zadomowienie
|
ja bede mieszkac jesczze z 5 osobami;p nie znam nikogo i nic o nich nie wiem
i jak tu utrzymac porzadek ehhh :P jestem raczej pedantyczna a tam pewnie polowa pali, druga polowa sie nie myja, a 70% z nich nie wie co to scierka i zmiotka, rany :| xd najchetniej powiedzialabym im ze bede sprzatac co tydzien (bo tak to wyjdzie co 7:P al e ja siedmiu nie zniose w syfie ) ale nie chce pozniej czuc sie wykorzystywana i w ogole osiada na laurach i nie beda robic nic bo ja i tak posprzatam;p wiec chyba bede musiala sie zmusic do zycia w syfie![]() ![]()
|
|
#1014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ahh, jak ja Cię rozumiem.... W ogóle cześc Dziewczyny, mogę się dołączyc? Mnie też czeka wyprowadzka na studia, już w najbliższy czwartek, niestety.. |
|
|
|
|
|
#1015 |
|
Raczkowanie
|
A jaki ma nick na wizażu ?
![]() Bo umawiałam się właśnie z dziewczynami na to spotkanie ![]() Ja wyjadę w niedzielę, dziś wytraciłam tyle pieniędzy, że jestem w szoku :/ |
|
|
|
|
#1016 |
|
Zakorzenienie
|
ja o tyle jeszcze mam komfort że będę mieszkać z siostrą, ale zaczynam sie zastanawiać co to będzie za rok......
|
|
|
#1017 |
|
Zakorzenienie
|
eh ja mam mały problem z mieszkaniem, 2 dziewczyny które miały z nami mieszkać zrezygnowały i zostałyśmy same. Na szczęście właścicielka nie podniesie nam czynszu, ale bedzie z nami mieszkać pare dni w tyg. Tak trochę dziwnie bedzie chyba, ma jakoś po 50-tce, ciekawe jak to bedzie :mysli:
|
|
|
|
|
#1018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1019 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic o nich nie wiesz, ale już jesteś pewna, że będą flejtuchami? Luzu, luzu, może okażą się lepsi, niż myślisz.
Choose life.' |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:19.

Nie wiem jak będzie teraz, bo będę mieszkała z innymi ludźmi. Gorzej u mnie wyglądała sprawa ze sprzątaniem pokoju, bo moja eks-współlokatorka nie wiedziała co to szczotka do zamiatania podłóg czy mop
1.09.2012

masz prawo wiedzieć co jesz.
hehehe, to faktycznie musial byc balast. a laptop juz upatrzony?

51-50-49-48-47-46-45-...
34-33-32-32-30..
27-25-23-21...