Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-21, 22:41   #1831
katarzynka00
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Napisane przez Tulipfever Pokaż wiadomość

I pytanie: Jak czesto kapiecie swoje dzieci?
od 2 miesiecy codziennie
nie wyobrazam sobie jej nie wykąpac
glowka poci sie jej przy piciu mleczka.Wiem ze to inny pot, ale sobie nie przetlumacze.
Żadko podkladam pieluche w domu,( chyba ze u kogos ją karmie i nie chce zeby byla brudna) wiec krople zawędrują nie raz pod brodę.Pupcia obsikiwana i obkupkana zapakowana/uparowana w pampersie.
Piąstki cycka dla zabawy, a na wieczór to zdaza sie jej miec kulki klaczków, a to od rzeczy a od psa czy kota ktorych zaczyna tarmosic bo juz je widzi, wiec ja nie mialabym sumienia jej nie wykąpać.Uwielbiam ją taka czysta i pachnaca w pizamce, no i to juz taki rytuał,potem mleczko i porywają mi ją śpiochy

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
myslisz ze z wody ?

a do tej pory robiłaś na wodzie z kranu?
jaką macie wodę ?
Piersia nie karmie, wiec skąd "zatwardzenie" tymbardziej ze przed tem nie miala problemow najmniejszych.
Kranówki nie podaje,bo chocbym nie wiem jak odkamieniony czajnik miala to zawsze takie drobinki pływaja, a nie bawie sie zeby woda odstała i zeby zlać.
Używalam mineralnej zywca lub Aquarel.Zdazylo sie z brity-pojedyncze przypadki, a ostatnio lałam jej od dluzszego czasu z duzego baniaka.Niestety nie byl to zywiec,a jakas podzedna mineralka.

Dzis musialam ją troszkę przetrzymac i pozabawiac, bo o 17:30 piła mleczko i nastepne wypadaloby na 20:30 a ze ona o tej godzinie juz dawno chrapie, to piastowalam ją nadwyraz i trzymajac na łapkach czulam jak jezdzi jej cos po brzuszku i szly bączki.
O19 juz odlot miala, wiec z golym tylkiem na przewijaku sie wachlowala i dalysmy rade tylko do 20 z czego we wodzie siedziala dobre 15minut.Jak sie zirytowala to szybka pielegnacja, butla i w polowie zapomniala pic tak padła.
Jak jutro strzeli kupke bez wysilku to znaczy ze tu tkwil szkopuł.Dam znac, a wode jeszcze bede gotowac bo moze 2dni to za malo na doswiadczalne obserwacje.

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Zgodnie z schematami powinnam poczekac jeszcze miesiac z wprowadzaniem nowosci.

I ja tez wykupuje karnet na basen inaczej nie zrzuce tych 10 kg.
to skąd ten pośpiech hm? ciekawosc zwykła?

Wydaje mi sie ze w moim przypadku bedzie to ciezka walka.Lepiej i łatwiej mi tyc niz chudnąć.Zdecydowanie łatwiej mi to idzie
Mysle ze woda mnie zrelaksuje.Jak mąż bedzie sobie dawal rade to bede najpierw na pieterko leciala na orbitrek a potem basenik 45min.
Plan jest na ograniczeniu do minimum slodyczy i bialego pieczywa.
Wszytsko ładnie pieknie w teorii a gorzej z praktyka...Ale musze, bo mi zle.Nie czuje siena silach zeby byc wieloribicą
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 22:41   #1832
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

nie mielismy dzisiaj kolki
i nawet zasnelismy we wlasnym lozeczku
i to po ciemku

moj maly tez ciagle gryzie piastki i zjada pieluche - a do tego ogromnie sie slini - Eryk tak mial jak zabkowal, ale nie wydaje mi sie zeby Marcel zabkowal w wieku dwoch miesiecy aczkolwiek zdarzaja sie i takie przypaki - Eryk zabkowal jak mial 7-8 miesiecy
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 22:46   #1833
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikula5 Pokaż wiadomość
Witam mamuśki, czy mogłabym się do Was przyłączyć. Jestem mamą Dominika urodzonego 23.07.2009
czywiscie, zapraszamy .Witam

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
moja mała robi tak samo nawet po jedzeniu ........ale ona nie skonczyla jeszcze 2 mcy wiec zabki to raczej nie.......chociaz mojemu kuzynowi wyszly zabki w 4 mcu
siostrzenica w okolicy 4mc juz miala z ząbek, wiec zdaza sie to tak wczesnie.

Ooooo widze emotke dla...groszkoliny a mianowice he he he <joke>

Edytowane przez katarzynka00
Czas edycji: 2009-09-21 o 22:56
Stary 2009-09-21, 23:15   #1834
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość
No nie pochwaliłam się po chrzcinach

Było naprawdę super Całą mszę Zuza przespała jak ksiądz "oblewał" jej główkę wodą święconą to otworzyła oczka, spojrzała na niego i poszła dalej spać Po mszy zbiegła się rodzina ex-Tżeta..."do mnie nawet słowem się nie odezwali, popatrzyli na Małą 5 min i poszli (widzieli ją pierwszy raz!). "Moja Rodzinka po mszy pojechała do Rodziców na kolację i było baaaaardzo miło

No i byłam w sądzie...złożyłam papiery, niby rozprawa w grudniu aż mam stracha co to będzie, nigdy w sądzie nie byłam
to super że imprezka się udała ... no i ze Zuza tak ładnie spała w kościółku
reszta bez komentarza

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Cześć

Podczytuje Was, ale na odpisywanie czasu mi brakuje
Lecę, bo dziecię wzywa

Dziewczynki i dziękuję za odpowiedzi o zawieszkach do wózka (Ania, Cass )
jak trzeba, to trzeba
Cytat:
ja codziennie
dwa razy sie zdarzyło, ze Bartka kąpiel ominęła
Cytat:
ja z moim wygrałam
ładnie trzyma główkę w obu stronach, a juz był kryzys w ogóle nie odwracał głowy na lewo tylko ciągle na prawo albo prosto.
hmmm ... i jak to zrobiłaś ??????
Cytat:
W pierwszym miesiacu kapaliśmy co 2 dzien, teraz codziennie. Kuba jak zbliza sie 19 robi sie senny, trze oczka ale nie zasnie. A jak go wykapie to zaraz zaypia. Tak jakby wiedział, że najlpierw mycie a potem spanie
a tak powinno się kąpać w pierwszym miesiacu co 2 dzień?
Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Hej piękne
Będę już teraz częściej się udzielać, bo mały trochę luzuje. Mam więcej czasu, troszkę, ale zawsze coś. Ostatnio, to nawet nie miałam czasu zajrzeć do Was i poczytać co słychać, teraz postaram się choć raz dziennie

Bioderka Maciek miał w porządku,jutro idziemy na szczepienia, bo miał przesunięte, ale już może być zaszczepiony. Mały, odkąd ma karuzelę, tak ją pokochał, że uwielbia swoje łóżeczko i drygowanie zwierzakami Za leżaczkiem nie przepada, natomiast uwielbia leżeć na kanapie i patrzeć się w palące się światełko.

A i z nowości... dostałam okresu, już zapomniałam jak ja tego nie lubię

W sobotę byliśmy na weselu, kilka godzin, bo bez małego. Maciek został z babcią, a my mogliśmy troszkę podensować. Jednak czułam jakąś pustkę, bo przecież nigdzie się nie ruszam bez mojego szczęścia.
witamy, witamy
Super, ze z bioderkami ok! ... za szczepienie

ja dzisiaj byłam u ginki ... nie było mnie godzine, a jakoś tak dziwnie mi było ... ale fajnie, ze mogliście się chociaż chwile pobawić

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 23:16   #1835
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Witam mamuśki, czy mogłabym się do Was przyłączyć. Jestem mamą Dominika urodzonego 23.07.2009
jasne , ze mozesz ... juz tu kiedys byłaś u nas ... prawda? tzn na poczekalni
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
i to po ciemku

moj maly tez ciagle gryzie piastki i zjada pieluche - a do tego ogromnie sie slini - Eryk tak mial jak zabkowal, ale nie wydaje mi sie zeby Marcel zabkowal w wieku dwoch miesiecy aczkolwiek zdarzaja sie i takie przypaki - Eryk zabkowal jak mial 7-8 miesiecy
SUPER!!!! oby juz nigdy nie wróciła!

Bartek też się zaczał ślinić ... i pistki do buzi pcha nawet jak nie jest głodny

......................\
no wiec byłam dzisiaj u ginki ... wszystko ok! No i jestem dobrze pozszywana Okresu jeszcze nie dostane ... pochwaliła mnie ze karmię piersią ...
a tak wogóle, to jak przyjechałam, to było dwu godzinne opóźnienie ... ale poszłam do położnej i mówie, ze przyjadę póxniej, a pani gin powiedziała ze mnie wciśnie gdzieś pomiędzy pacjentki ... i po 15 minutach mnie przyjęła
myślałam ze baby mnie zjedzą wzrokiem w poczekalni

Zapytała czy planujemy nastepnego bobasa ... czy chcę jakąś anty w tabletkach ... i dała mi recepty na Cerazette ... tabletki mozna brać gdy się karmi piersią ... narazie mam się zastanowic czy chcę ... jak nie, to zostaje nam gumka

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 23:22   #1836
mariolasl
Zakorzenienie

Hej
Gratulacje dla Tulipfever oraz dużo buziaczków dla Kubusia Cass.

Pooglądałam wątkowe dzieciaczki- wszystkie śliczne

Katarzynko, miło cię widzieć . Fajnie, że już po chrzcinach i kolkowej wojnie . Ja sobie również chwalę butelki Dr Brown's. My nie mieliśmy kolek, ale Antonio bardzo sie denerwował podczas picia i łykał mnóstwo powietrza, teraz mamy spokój .

Ja również kąpię codziennie, tylko na początku co drugi dzień, bo Antoś był malutki, chudziutki, zero tłuszczyku i bardzo marzł.

Za nami udany weekend.
Dziś dopisała nam piękna pogoda i tak mam być przez kilka najbliższych dni , zaliczyliśmy więc długi spacer. Antoś nie mógł sie nadziwić spadającym liściom i kasztanom , z przejęcia nie spał, za to po powrocie przespał prawie 5 godzin! Później spóźniona kąpiel, mleko i znowu śpi
Stary 2009-09-22, 08:22   #1837
Miramej
Zakorzenienie

Czyżbym była pierwsza? O tej porze?

Cześć

Cytat:
co taka zajęta jesteś ?
zostaw Kubusia samego na chwilkę
Jakoś nie umiem , On się tak pięknie zaczął uśmiechać i mówić po swojemu, że szkoda mi coś przeoczyć

Cytat:
W pierwszym miesiacu kapaliśmy co 2 dzien, teraz codziennie. Kuba jak zbliza sie 19 robi sie senny, trze oczka ale nie zasnie. A jak go wykapie to zaraz zaypia. Tak jakby wiedział, że najlpierw mycie a potem spanie
Twój Kubuś wygląda jak starsze dziecko, tak "mądrze"

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Hej piękne
Będę już teraz częściej się udzielać, bo mały trochę luzuje. Mam więcej czasu, troszkę, ale zawsze coś. Ostatnio, to nawet nie miałam czasu zajrzeć do Was i poczytać co słychać, teraz postaram się choć raz dziennie

Bioderka Maciek miał w porządku,jutro idziemy na szczepienia, bo miał przesunięte, ale już może być zaszczepiony. Mały, odkąd ma karuzelę, tak ją pokochał, że uwielbia swoje łóżeczko i drygowanie zwierzakami Za leżaczkiem nie przepada, natomiast uwielbia leżeć na kanapie i patrzeć się w palące się światełko.

A i z nowości... dostałam okresu, już zapomniałam jak ja tego nie lubię

W sobotę byliśmy na weselu, kilka godzin, bo bez małego. Maciek został z babcią, a my mogliśmy troszkę podensować. Jednak czułam jakąś pustkę, bo przecież nigdzie się nie ruszam bez mojego szczęścia.
, fajnie, że Maciejka daje mamie trochę odsapnąć

Gratuluje zdrowych bioderek i trzymam kciuki za szczepienie , my idziemy jutro

Okresu nie zazdroszczę, mam nadzieję, że ja szybko nie dostanę

Cytat:
Witaj

Cytat:
i to po ciemku

i niech tak zostanie
Kubuś też się ślini i ssie piąstki (ale nie zawsze uda Mu się trafić piąstką o buzi )

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
no wiec byłam dzisiaj u ginki ... wszystko ok! No i jestem dobrze pozszywana Okresu jeszcze nie dostane ... pochwaliła mnie ze karmię piersią ...
a tak wogóle, to jak przyjechałam, to było dwu godzinne opóźnienie ... ale poszłam do położnej i mówie, ze przyjadę póxniej, a pani gin powiedziała ze mnie wciśnie gdzieś pomiędzy pacjentki ... i po 15 minutach mnie przyjęła
myślałam ze baby mnie zjedzą wzrokiem w poczekalni

Zapytała czy planujemy nastepnego bobasa ... czy chcę jakąś anty w tabletkach ... i dała mi recepty na Cerazette ... tabletki mozna brać gdy się karmi piersią ... narazie mam się zastanowic czy chcę ... jak nie, to zostaje nam gumka
Super, że wszystko w porządku , ja mam wizytę 7 października i chyba pójdę z Kubą

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Za nami udany weekend.
Dziś dopisała nam piękna pogoda i tak mam być przez kilka najbliższych dni , zaliczyliśmy więc długi spacer. Antoś nie mógł sie nadziwić spadającym liściom i kasztanom , z przejęcia nie spał, za to po powrocie przespał prawie 5 godzin! Później spóźniona kąpiel, mleko i znowu śpi
Hehe
U nas też ostatnio jest piękna pogoda, spacerujemy więc z przyjemnością i połowa z nas śpi jak suseł

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 09:25   #1838
eleeri
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
jak maly ma kolke to walczymy na zmiane - ja go troche susze suszarka, glaskam, nosze, jak juz zaczynam sie denerwowac to TZ mnie zmienia i on to robi do momentu frustracji - a najczesciej skaczemy nad malym obydwoje

eleeri nic nie pomaga

teraz odstawilam wszelki nabial i chce zobaczyc reakcje bo cos mi sie wydaje, ze tak jak u Ciebie moze byc przez to - ostatnio nie jadlam jogurtu i chyba bylo lepiej

trzymam kciuki żeby to był jednak nabiał i kolki przestały Was juz dręczyć

Cytat:
oczywiście, witaj

Cytat:
i to po ciemku

czyli jednak nabiał ?

mój też się ślini na potęgę właśnie miałam pytać czy to normalne, puszcze jeszcze bańki ze sliny
a do buzi wkłada co ma aktualnie pod ręką, pieluszkę, kocyk, własny przydługi rękawek
do tego nieraz spogląda na moje cyce (ewidentnie zatrzymuje wzrok na ich wysokości) i mam wrażenie że jest głodny

Cytat:
hmmm ... i jak to zrobiłaś ??????
to proste, ja długo noszę małego na rękach, bo ma problemy z odbijaniem
więc trzymam go wysoko, pupa na mojej piersi, głowa na ramieniu (tyle że on ja podnosi) ogólnie jest pod kątem, ja trzymam na prawej stronie bo chcę żeby patrzył w lewo, no i zmuszony jest tam patrzeć, bo jak patrzy w złą prawa stronę to napotyka na moją głowę

na początku złościł się okropnie a później nawet jak śpi to raz głowa jest na prawej a raz na lewej stronie

Cytat:
Jakoś nie umiem , On się tak pięknie zaczął uśmiechać i mówić po swojemu, że szkoda mi coś przeoczyć
mój właśnie gada bo ja przed kompem ( jak siedziałam z nim to się tylko do mnie usmiechał ) a teraz mnie woła
więc uciekam
pa

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 09:37   #1839
Tulipfever
Rozeznanie

Cytat:
Witaj!

Cytat:
i to po ciemku
Gratulacje!

Dzieki za odpowiedzi w sprawie kapieli
My kapiemy Anie co drugi dzien.

Wczoraj czwarty dzien z rzedu mielismy gosci i to chyba byl juz limit mozliwosci mojej coreczki. Strasznie sie poplakala i uspokoila sie dopero przy piersi. Moja biedna drobinka, tak mi Jej bylo zal.
o, wola smok, lece
Tulipfever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 09:44   #1840
Nikula5
Zadomowienie

GG do Nikula5

tak byłam na poczeklani ale jakoś mi nie bardzo wyszło to udzielanie się, teraz mam zamiar dłuzej zagościć

Dominik ma skok rozwojowy -9 tydzien, właśnie odlożyłam go do łóżeczka po półgodzinnym usypianiu na rękach, może pospi, na brzuszku nie chce mi w ogóle leżeć ...histerią się kończy, drze się wnieboglosy, ślini też się bardzo i wkładać rączki do buzi zaczał, i też myślę sobie czy to ząbkowanie? wcześnie bo ma 2 miesiące dopiero ale mój siostrzeniec gdy miał 4 to już 2 zęby były

w połowie października zaczynam zjazdy na studiach i już mam stresa, co prawda to blisko tylko 4o km od domku i na noc będę ale zostawić małego od 7 do 18 ciężko będzie ...z mężem do ktorego jest przyzwyczajony ale i tak pewnie skończy sie płaczem i wiszeniem na telefonie...ale cóż, mus to mus jestem zmuszona zrobić tę podyplomówkę by zachować pracę więc w konsekwencji to i tak dla jego dobra, żeby były pieniążki na mleczko i pampersy tak sobie tłumaczę...a nie chce i się już uczyć chyba za stara jestem...

Kąpię małego codziennie poza higieną jest to dla niego super forma relaksu bo uwielbia sie pluskać.

a mam pytanko jak sobie radzicie z higieną jamy ustnej, my mamy problem -najpierw czysciłam gazikiem jałowym dziąsełka zamączonym w przegotowanej wodzie ale teraz moje dziecię bardziej świadome i nie chce dać sobie nic do buzi wsadzać, próbuje mu podawać po mleczku parę łyków wody w strzykawce takiej do leków, ale nie zawsze to wychodzi.

aha i Domiś uwielbia wręcz swój fotelik samocodowy w dzien tylko tam usypia lub po dluższej walce u mnie na rękach, jak zaśnie bujany w foteliku to robimy z mężem podchody i przenosimy go albo do łóżeczka albo do wózka...ile taki brzdąc 2 miesięczny może leżeć w takiej leżaczkowej pozycji , co?
Nikula5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 10:48   #1841
eleeri
Zakorzenienie

Prawie godzinę wisiała u cycka ta moja kochana pijawka i już spał a tu mąż musiał zadzwonić
i jak na złość dzwonił kilka razy, no i po spaniu
a teraz słyszę że kupa poszła
rany druga
o matko jeszcze raz
lecę bo przes... mi ubranko

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Czy te kupy się nigdy nie skończą

Cytat:
a mam pytanko jak sobie radzicie z higieną jamy ustnej, my mamy problem -najpierw czysciłam gazikiem jałowym dziąsełka zamączonym w przegotowanej wodzie ale teraz moje dziecię bardziej świadome i nie chce dać sobie nic do buzi wsadzać, próbuje mu podawać po mleczku parę łyków wody w strzykawce takiej do leków, ale nie zawsze to wychodzi.

aha i Domiś uwielbia wręcz swój fotelik samocodowy w dzien tylko tam usypia lub po dluższej walce u mnie na rękach, jak zaśnie bujany w foteliku to robimy z mężem podchody i przenosimy go albo do łóżeczka albo do wózka...ile taki brzdąc 2 miesięczny może leżeć w takiej leżaczkowej pozycji , co?
ja mam taką szczoteczkę zakładana na palec, ale na opakowaniu pisze że na pierwsze zęby i do masowania dziąseł, więc ja rozumiem że jak wyjdzie mu pierwszy ząb szczoteczka wkracza do akcji i myje tego zęba i bezzębne dziąsła

co do fotelika to gdzieś czytałam że do 2 godzin dziennie dziecko może być w takiej pozycji bez szkody dla zdrowia, a tak to powinno leżeć na płaskim

Dziewczyny jak długo czekacie żeby Wasze dzieci beknęły po jedzeniu ?

Stary 2009-09-22, 11:11   #1842
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
czyli jednak nabiał ?

mój też się ślini na potęgę właśnie miałam pytać czy to normalne, puszcze jeszcze bańki ze sliny
a do buzi wkłada co ma aktualnie pod ręką, pieluszkę, kocyk, własny przydługi rękawek
do tego nieraz spogląda na moje cyce (ewidentnie zatrzymuje wzrok na ich wysokości) i mam wrażenie że jest głodny
hehe moj tez puszcza banki

czy nabial to nie wiem jeszcze - ciezko stwierdzic bo to dopiero jeden dzien, a takie dni bez kolki sie raz na jakis czas zdarzaly - zobaczymy jak bedzie dzis

ale kurcze....nie chce zeby maly mial skaze bialkowa
Cytat:
Prawie godzinę wisiała u cycka ta moja kochana pijawka i już spał a tu mąż musiał zadzwonić
i jak na złość dzwonił kilka razy, no i po spaniu
a teraz słyszę że kupa poszła
rany druga
o matko jeszcze raz
lecę bo przes... mi ubranko
probowalas odstawic calkowicie jablka, soki jablkowe i wszystko co jest z nich?
nam pomoglo i kupsztale sa rzadziej, w nocy czesto nie ma wcale a w dzien wali tylko kilka porzadnych ale juz nie robi po 5 razy pod rzad
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 11:15   #1843
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

fotelik 1,5-2 h

odbijanie- ja czekam roznie czasem szybko sie uda czasem musze pochodzic ale jak 10 minut nie odibija to klade na brzuch.

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 12:16   #1844
Cassandra 23
Zakorzenienie

CZeść mamusie
Oczywiscie my juz od 6 na nogach Kuba ma chyba gdzies wczepiony zegarek bo codziennie budzi sie punktualnie o 6 i nie da mi pospac ani minuty dłużej. Wierci sie, krzyczy bo chce juz na ręce. Ale wkładam go do bujaczka, podczepiam kabłaczek i ok 40 min sie bawi a ja w tym czasie sie myje i pije kawke
W nocy mały obudził sie o 2 i zaczał sie bawić. Tak juz jest od 3 dni ale zmienie mu pampersa, dam pieluszke i smoczka i jakos usnie.

Jutro idziemy na drugie szczepienie. Nasz pediatra jest na urlopie i ma nas przyjac jakas inna :/ wolę tą naszą, juz zna Kubę i wydaje mi sie fajniejsza

Kubcio dzisiaj na sniadanko znow dostał kleik, jadł aż bąbelki uciekały Samego mleka tak nie wciaga jak ten kleik.

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
/ to skąd ten pośpiech hm? ciekawosc zwykła?
Kasiu to nie ciakawość. Tylko ostatnio mały bardzo mało jadł i marudził przy jedzeniu, bałam sie, że zacznie tracic na wadze. Nie domagał sie sam mleka wiec postanowiłam, że bede dawała mu cos bardziej sycącego, tak zeby nie chudł. Nie wiem czy to był dobry pomysł ale tak sobie wymysliłam. Oczywiscie dawki są malutkie, na opakowaniu jest napisane, żeby na 150 ml mleka dac 7-7,5 łyzki kieliku a ja na 120 daje jedna. Mleczko jest lekko zagęszczone ale napewno troszke bardziej kaloryczne. Kuba nie ma żadnych niepokojących objawów wiec jest ok. A soczek dałam z ciekawości Ale tylko 10 ml + 20 ml wody. Kuba wypił ze smakiem. A dzisiaj dałam 20 ml soczku i 10 wody.
Zreszta jak sledze wątek mamus majowo-czerwcowych, to niektre z nich tez wczesniej zaczeły wprowadzac nowe produkty
Trzeba obserowac dziecko, nic na siłe. Jak maluch nie chce nowosci to należy poczekać.

Cytat:
i to po ciemku
Super Może juz bedzie dobrze Trzymam kciuki za brak kolek.

Cytat:
a tak powinno się kąpać w pierwszym miesiacu co 2 dzień?
Nie wiem Aniu, ale my kapalismy co 2 dziań. Chyba, że mały zrobił dużą kupke to codziennie. Teraz tak sie przyzwyczai, że bez kapieli nie uśnie.

Cytat:
Za nami udany weekend.
Mój Kuba też lubi obserowac ruszające sie liście

Cytat:
Twój Kubuś wygląda jak starsze dziecko, tak "mądrze"

Rośnie nam mały mądrala. Wczoraj babcia nauczyła go wystawiac język Nie wiem czy to by przypadek ale wystawiał go na rządanie Dzisiaj juz tego nie chce robic

Cytat:
Ja juz Kuby nie nosze do odbicia nie ulewa, nie wymiotuje, nie boli go brzuszek wiec juz tego nie robie.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Mamusie ostatnio pisałyście cos o piosenkach dla dzieci. Mój Kubcio tez lubi ich słuchać. Mam nawet kilka płyt, głownie z gazet
Ale słuchamy tez radia dla dzieci z tej stronki. Polecam.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 12:17   #1845
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
Ja codziennie, w szpitalu jak byłysmy to może 2 razy opusciłam bo nie umiałam jej tam samej wykapac (pod prysznicem).

Cytat:

Gratuluje zdrowych bioderek i trzymam kciuki za szczepienie , my idziemy jutro

Okresu nie zazdroszczę, mam nadzieję, że ja szybko nie dostanę
Ja tez nie lubie zostawiac Zuzi samej, tzn z babcia lub moja siostra bo nie hcce zeby mnie cos ominelo i wogole sie caly czas martwie. Niew iem jak to bedzie jak bede musiala do preacy isc...
Ja szczepienie chyba w piatek bedziemy miec. Jeszcze musze sie na usg bioderek zapisac, bo usg brzuszka i główki juz Mała miala.
A okres to dokładnie 3 tyg po porodzie miałam. To chyba najwczesniej? Moze to dlatego ze piersia nie karmie, hmmm?
Cytat:
Moja Zuzia przewaznie w ciagu 10 min beknie ale zdarza sie ze i tak uleje troszke po godz... Ale staram sie ja nosic do bekniecia, chyba ze mi usnie w trakcie karmienia to wtedy ja klade do spania. Ale nigdy na brzuszek. To chyba ie jest dobry pomysł. Pamietam jak w szpitalu jeszcze lekarka mowiła mi zeby klasc dzidzie na brzuszek tak z godz po jedzeniu...

A Zuzinka kima sobie teraz na macie wic mam na kawke czas

Aha, zapomniałam zapyta, czy któras z Was karmi swoja dzidzie mleczkiem NUTRAMIGEN?

Edytowane przez mayaha
Czas edycji: 2009-09-22 o 12:18
mayaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 12:22   #1846
Nikula5
Zadomowienie

GG do Nikula5

Cytat:

Dziewczyny jak długo czekacie żeby Wasze dzieci beknęły po jedzeniu ?[/U]
ja mam ten komfort,że mały odbija prawie od razu , najdłużej to 1o min ale rzadko się zdarza a tak to minutka, dwie i bek jest jak u chłopa spod budki z piwem
Nikula5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 12:25   #1847
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Karolina piękna Twoja Zuza
I patent z rejestracja hihi, mamy taki sam wozek lubię go.

do mam butelkowych: czy po mleku z butli kupki sa mniej rzadkie?

Stary 2009-09-22, 12:31   #1848
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
Aha, zapomniałam zapyta, czy któras z Was karmi swoja dzidzie mleczkiem NUTRAMIGEN?
Kuba je Bebilon Pepti. To tez mleczko lecznicze dostepne tylko w aptekach ale podobno przepisuje sie je jak alergia jest mniejsza.

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość
do mam butelkowych: czy po mleku z butli kupki sa mniej rzadkie?
Mój mały robi rzadkie kupki, takie zielono-żólte. Myslałam, że po Bebilonie sie zmienia ale są takie same.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-09-22, 13:17   #1849
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Pytam o ten NUTRAMIGEN, bo chce kupki porównac. Odkad Zuzia je pije to biegunka ustapiła i krwi (odpukac) tez nie ma. Kupki sa 2-4 dziennie, troche smierdzace, takie zielonkawo-szare (hmmm? nie umiem opisac tego kolorku) i troszke takie ciapkowate + odrobinka woda. Ale chyba takie maja byc. W szpitalu jak je pokazywałam to mowili ze sa OK, ale mimo to chce porównac.
Pomijam ze NUTRAMIGEN troche smierdzi. Na szczescie Zuzinka nie miala problemu z piociem go bo wczesniej piła Bebilon HA a ono tez nie ma fajnego zapachhu.
Cass, a po Pepti jakie masz kupki?
Stary 2009-09-22, 16:20   #1850
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam taką szczoteczkę zakładana na palec, ale na opakowaniu pisze że na pierwsze zęby i do masowania dziąseł, więc ja rozumiem że jak wyjdzie mu pierwszy ząb szczoteczka wkracza do akcji i myje tego zęba i bezzębne dziąsła

ja wcale nie robie higieny jamy ustnej.Jeszcze nigdy.Nie spotkalam sie z tym nigdy choc jakby pogooglowac to by zalecali.

Ja czekam chwilke ,max 10min jak nic to odkladam na korbolek.

Niesmialo moge potwierdzic przypuszczenia co do wody.
Wczoraj kupa.Dzis rano kupa,popoludniu taka ogromna kupka ze poszlo bokami na body,pod kolankami itp a ze bylysmy w trasie autem to jak ją zaczelam ogarniac na podkladzie na tylnej kanapie to sama bylam umorusana.A ona do pasa,az pępek miala zakichany.Najpierw zwyklymi husteczkami higienicznymi zaczelam ją oporzadzac,potem mokrymi.Pampers byl maxymalnie załatwiony.Jedynie rzepy trzymały Wszystko rzucałam pod nogi, i tak schylona chyba z 10min działałam.Podklad juz sie nie nadaje do niczego, no i dobrze ze w torbie mam z reguly dodatkowy zestaw ciuchów bo musialam ją przebrac.Cała

Cytat:
Ja codziennie, w szpitalu jak byłysmy to może 2 razy opusciłam bo nie umiałam jej tam samej wykapac (pod prysznicem).

Moja Zuzia przewaznie w ciagu 10 min beknie ale zdarza sie ze i tak uleje troszke po godz... Ale staram sie ja nosic do bekniecia, chyba ze mi usnie w trakcie karmienia to wtedy ja klade do spania. Ale nigdy na brzuszek. To chyba ie jest dobry pomysł. Pamietam jak w szpitalu jeszcze lekarka mowiła mi zeby klasc dzidzie na brzuszek tak z godz po jedzeniu...
nie bylo miejsca przystosowanego do kapieli noworodka?

Ja kłade.Ani razu nie oddala zawartosci brzuszka,za to piekny glosny bek i zaraz potem odkladam ją na plecki.
Cytat:

2h w foteliku? to mala dzis spedzila ponad 6...Nie protestowala ze niewygodnie czy cos.

Stary 2009-09-22, 16:48   #1851
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Czesc Mamusie

Bylismy wczoraj u lekarza z tym kaszelkiem i na szczescie to tylko ten katar mu splywa i dlatego kaszle, teraz sie inhalujemy i czekamy na efekty. Lekarz zwazyl Tomusia i wazy juz 4900...A ma miesiac i tydzien, jak wychodzilismy ze szpitala wazyl 3300 wiec rosnie jak na drozdzach
Stary 2009-09-22, 17:01   #1852
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Afrodyta jaka robisz inhalacje?

Co do fotelika to nie chodzi o to, ze dziecko nie lubi, bo moja tez chetnie lezy tylko podobno jest to niezbyt zdrowe dla kregoslupa..

Stary 2009-09-22, 17:03   #1853
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
ale kurcze....nie chce zeby maly mial skaze bialkowa

probowalas odstawic calkowicie jablka, soki jablkowe i wszystko co jest z nich?
nam pomoglo i kupsztale sa rzadziej, w nocy czesto nie ma wcale a w dzien wali tylko kilka porzadnych ale juz nie robi po 5 razy pod rzad
ja też nie chce skazy białkowej
kto by chciał
za m-c lub dwa spróbuję jeszcze raz z mlekiem, może będzie OK
moze za wcześnie było na mleko krowie (ja miałam takie pełnotłuste nie ze sklepu z kartonu)

Mati odkąd odstawiłam mleko nie robi w nocy kup, tylko rano
czytałam, że niektóre dzieci przez cały okres karmienia piersią mogą robić kilka kup na dzień i jest to normalne
widocznie mój tak ma (trochę to nieekonomiczne dla mnie )

Cytat:
Rośnie nam mały mądrala. Wczoraj babcia nauczyła go wystawiac język Nie wiem czy to by przypadek ale wystawiał go na rządanie Dzisiaj juz tego nie chce robic
mój też wystawia język na zawołanie
ja go sama uczyłam jak miałam problemy z karmieniem piersią, wtedy kiedy zbyt płytko ssał.
to było jedno z ćwiczeń które zalecali by dziecko z powrotem prawidłowo ssało

Cytat:
Niesmialo moge potwierdzic przypuszczenia co do wody.
Wczoraj kupa.Dzis rano kupa,popoludniu taka ogromna kupka ze poszlo bokami na body,pod kolankami itp a ze bylysmy w trasie autem to jak ją zaczelam ogarniac na podkladzie na tylnej kanapie to sama bylam umorusana.A ona do pasa,az pępek miala zakichany.Najpierw zwyklymi husteczkami higienicznymi zaczelam ją oporzadzac,potem mokrymi.Pampers byl maxymalnie załatwiony.Jedynie rzepy trzymały Wszystko rzucałam pod nogi, i tak schylona chyba z 10min działałam.Podklad juz sie nie nadaje do niczego, no i dobrze ze w torbie mam z reguly dodatkowy zestaw ciuchów bo musialam ją przebrac.Cała

2h w foteliku? to mala dzis spedzila ponad 6...Nie protestowala ze niewygodnie czy cos.
no to masz ja chciałaś codziennie kupsko

Popularna nazwa fotelika samochodowego 0-13 kg montowanego tyłem do kierunku ruchu. Nazwa ta przyjęła się z uwagi na możliwość sporadycznego używania tego fotelika jako kołyski ze względu na odpowiedni sposób ukształtowania jego skorupy. Uwaga: lekarze pediatrzy zalecają ograniczenie stosowania tego fotelika do max 2 godzin dziennie i nie należy go używać w zastępstwie łóżeczka lub kołyski do stałego spoczynku dziecka w domu.

http://fotelik.info/pl/leksykon/

Stary 2009-09-22, 17:04   #1854
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

Cytat:
nie bylo miejsca przystosowanego do kapieli noworodka?
:P
Owszem, było. Mała wanna/umywalka + prysznic. Ale bardzo nieporecznie było ja tam myc. Bo w jednej rece Mała, w drugiej prysznic i przydałaby sie 3 reka zeby ja myc
Ale mi sie spac chce
Stary 2009-09-22, 17:20   #1855
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
:P
Owszem, było. Mała wanna/umywalka + prysznic. Ale bardzo nieporecznie było ja tam myc. Bo w jednej rece Mała, w drugiej prysznic i przydałaby sie 3 reka zeby ja myc
Ale mi sie spac chce

No mi nawet teraz przydałaby się 3 ręka
czasem żałuję że jej nie mam

też mi się chce spać

Stary 2009-09-22, 17:49   #1856
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Czesc Mamusie

Bylismy wczoraj u lekarza z tym kaszelkiem i na szczescie to tylko ten katar mu splywa i dlatego kaszle, teraz sie inhalujemy i czekamy na efekty. Lekarz zwazyl Tomusia i wazy juz 4900...A ma miesiac i tydzien, jak wychodzilismy ze szpitala wazyl 3300 wiec rosnie jak na drozdzach
Ślicznie rośnie Tomuś , trzymam kciuki za szybkie wyzdrowienia.

Mayaha, ja podaję Nutramigen i kupki sa takie, jak piszesz, czasami bardziej "musztardowe".

Cass, widzę, że twój maluszek jada jak mój, czyli malutko.

Ja również nie robię żadnej higieny jamy ustnej. Poczekam, aż będzie miał zęba.
Stary 2009-09-22, 18:07   #1857
frida110
Zakorzenienie

Co do higieny jamy ustnej to ja mojej córeczce 2 razy dziennie (po porannym przebudzeniu i po wieczornej kąpieli) codziennie przecieram zwilżonym kawałkiem pieluszki tetrowej wnętrze jamy ustnej i język. Tak mi pokazała moja mama i tak się u nas przyjęło.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 19:25   #1858
Cassandra 23
Zakorzenienie

A co dzisiaj takie pustki?? Nie ma co czytać Gdzie jestescie dziewczyny?
Kuba nakarmiony i usypia. Dzisiaj w dzien prawie wcale nie spał. Bylismy na 2-godzinnym spacerku ale pospał tylko chwilke a potem bawił sie pieluszką. Probowałam uspać go ok 16 (to jego pora na drzemke) ale biedaczek meczył sie i nie mogł usnać.
Musiałam wykapac go juz o 18-stej bo strasznie marudził, zjadł mleczko i usnał. Teraz sie przebudził bo smoczek mu wypadł

A ja robie wieczorek relaksacyjny Długa kapiel, depilacja, peeling, maseczka. Obejrze "M jak miłość" i wskakuje do łózia spać. Musze w koncu zacząć kłaść sie o normalnej porze bo ciagle chodze niewyspana.

Cytat:
Kupki po Pepti niewiele sie rożną jak po Nan Activ. Były i są zielone i rzadkie. Jak Kuba robi kupkę to steka i jest taki odgłos jakby miał biegunkę.

Cytat:
Cass, widzę, że twój maluszek jada jak mój, czyli malutko.
Tak, Kubcio to niejadek. Chociaz ostatnio zjada juz na dobe nawet 600 ml. Średnio tak 560 ml. Ale to chyba nie jest duzo jak na 3-miesieczne dziecko?
Jutro idziemy na szczepienie i obowiązkowo zwarzymy małego. Okaże sie czy prawidłowo przybiera na wadze. Może tylko tyle mleczka mu wystarcza. Nie widac zeby chudł, każdy kto go widzi to mówi, że rosnie ja na drożdzach.
Zobaczymy jutro co powie pediatra.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-09-22, 19:44   #1859
katarzynka00
Zakorzenienie

Ja tez ide zaraz do kąpieli i do łóżka.

Mąż mnie wkurzył...Nie było kłótni ale popsuł mi humor co mnie zirytowalo.Ogłaszam strajk na pranie,gotwanie i wszystko inne.Ograniczać się będę tylko do karmienia stworów, no i bez reszty pochłaniać się będę córeczce do czasu aż oficjalnie nie przyzna mi racj, która jest w tym wypadku niepodważalna.
No poprzewracało się w główce człowieczkowi, no!!!

Jutro wybędę z samego rana, a przynajmniej mam taki plan.Zobaczymy jak potoczą się dzis rozmowy.

Stary 2009-09-22, 19:56   #1860
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
A co dzisiaj takie pustki?? Nie ma co czytać Gdzie jestescie dziewczyny?

A ja robie wieczorek relaksacyjny Długa kapiel, depilacja, peeling, maseczka. Obejrze "M jak miłość" i wskakuje do łózia spać. Musze w koncu zacząć kłaść sie o normalnej porze bo ciagle chodze niewyspana.

Jutro idziemy na szczepienie i obowiązkowo zwarzymy małego. Okaże sie czy prawidłowo przybiera na wadze. Może tylko tyle mleczka mu wystarcza. Nie widac zeby chudł, każdy kto go widzi to mówi, że rosnie ja na drożdzach.
Zobaczymy jutro co powie pediatra.
No właśnie też się zastanawiam, wpadam co jakiś czas i się dziwię, przecież dzisiaj nie sobota ani niedziela

ach taki wieczorek mi się marzy niestety jest poza zasięgiem
małz by się chyba zapłakał a młody zawył

my w tym celu kupiliśmy wagę łazienkową ale elektroniczną waży z dokładnością do 100 g. (miam taką zwykłą)

Cytat:
Mąż mnie wkurzył...Nie było kłótni ale popsuł mi humor co mnie zirytowalo.Ogłaszam strajk na pranie,gotwanie i wszystko inne.Ograniczać się będę tylko do karmienia stworów, no i bez reszty pochłaniać się będę córeczce do czasu aż oficjalnie nie przyzna mi racj, która jest w tym wypadku niepodważalna.
No poprzewracało się w główce człowieczkowi, no!!!

Jutro wybędę z samego rana, a przynajmniej mam taki plan.Zobaczymy jak potoczą się dzis rozmowy.
męża schlastaj po plecach

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości