![]() |
#2071 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Cytat:
Ale co tam, dowartościowałyśmy się porządnie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2072 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2073 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mało tego, w orto-faq napisałam: Umiejętnie stosowany System Damona daje możliwość poszerzania łuku, więc są większe szanse uniknięcia wyrywania zębów, albo noszenia specjalnego „poszerzacza” przed właściwym leczeniem. Jeśli więc przyjdziesz na pierwszą wizytę i zostanie Ci zaproponowany właśnie ten aparat(droższy od „zwykłego”), a przy tym ortodonta wskaże do ekstrakcji kilka zębów(nie licząc ósemek), to jest to sygnał, że warto jeszcze z kimś się skonsultować, by nie zostać niepotrzebnie "naciągniętym" na droższy aparat. Tak więc chyba trochę nie zrozumiałaś, bo napisałam, "nie licząc ósemek" właśnie dlatego, że to są zęby dość problematyczne i bardzo często muszą być usunięte niezależnie nawet od tego, czy ktoś w ogóle będzie nosił jakikolwiek aparat. Cytat:
Zdania ortodontów na temat systemu Damona są różne, więc trudno powiedzieć, czy jest on "lepszy" czy "gorszy". Mnie osobiście robiłoby dużą różnicę kilka stów więcej za jeden aparat, gdy i tak musiałabym mieć kilka ekstrakcji (powtarzam-nie ósemek), a co do komfortu i długości leczenia tym aparatem i tak nie mogłabym być pewna. Nie chcę wdawać się w dyskusje na temat tego, który system jest lepszy, bo nie wiem, natomiast wiem, że nie każdy może sobie pozwolić na wywalenie na jeden aparat dwóch tysięcy lub więcej, a jeśli można taki sam efekt uzyskać tańszym aparatem, to po co przepłacać. ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
![]() ![]() Jedną musiałam wyrwać, bo bardzo krzywo rosła, ale była już na wierzchu, więc obeszło się bez chirirgii ![]() ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2074 |
Wtajemniczenie
|
PAPRYCZKO!!!
![]() Tak, źle doczytałam, przyznaje się bez bicia ![]() słowa takie jak ..."Chodzi o to, że warto się zastanowić, czy jest sens płacić więcej za taki właśnie aparat, skoro i tak trzeba wykonać kilka ekstrakcji i wtedy prawdopodobnie już spokojnie można by leczyć wadę "zwykłym" aparatem."... odczytałam jako, ze nie trzeba kompletnie wyrywać, co mnie zdzowiło, zwlaszcza, ze wyrywanie 8 to hmm mozna powiedziec, iz jakby standard, a nie zauważyłam czrodziejskiego słowa KILKU ![]() spoko, spoko nie chcę wywoływać dyskusji, a ni się kłócić, bowiem stawiam pierwsze glebsze kroki w tej dziedzinie ![]() noo a kwestia techniki- tak owszem, każdy jest jednostką indywidualną, dlatego wszelkie nie pdlega dyskusji sama się zastanawiam jaki tu aparat, bo tak jak juz pisalam wczesniej, sama go sobie sponsoruje, a wiadomo jak to jest ze studentem ![]() jednak wersja wyrwania dwoch 8 za 350 co mi da 700 zł wole dodac do apratu ![]() ![]() no wlasnie ceny ponoc tez rozne, w zlaeznosci KTO robi, bo to u chirurga stomatologa u stomatologa zwyklego mozna, ale nie kazdy sie podejmuje- cena nie znam nooo zobacze co jutro powiedza w NFZ ![]() no i czy trzeba miec do nich skierowanie?
![]() 23.04.2016 ![]() Edytowane przez Alice in Wonderland Czas edycji: 2009-09-23 o 17:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#2075 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2076 |
Zakorzenienie
|
kropeczka89 też mam taki aparat i podobna sytuacje.
ale zeby bede miec wyrywane tylko jak sie po pol roku nie beda prawidlowo ustawiac. a ten wosk na aparat jest 'jadalny'? czy przed jedzieniem mam go usunac? |
![]() ![]() |
![]() |
#2077 |
Rozeznanie
|
nie musisz go zdejmować.. bo wtedy będzie uwierało to przez co zakładasz wosk
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2078 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() tak? jak miło, dziękuje ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
a co do wosku to ja też jadłam jak miałam go przyklejonego ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2080 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy skierowanie jest potrzebne. Ja przychodzę do chirurga do przychodni, mówię co chce wyrwać i no problem. Jak powiesz, że ortodonta kazał to nikt nie będzie robił problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2081 |
Zakorzenienie
|
ja musiałam miec skierowanie i nawet dentysta o tym przypominał
![]()
#2082 |
Zakorzenienie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;14402916]Nie wiem czy skierowanie jest potrzebne. Ja przychodzę do chirurga do przychodni, mówię co chce wyrwać i no problem. Jak powiesz, że ortodonta kazał to nikt nie będzie robił problemu.[/QUOTE]
Niekoniecznie. Jak ząb jest ewidentnie do wyrwania, to pewnie bez problemu, ale jak jest normalnie wyrośnięty, to dentysta/chirurg może chcieć skierowanie od orto. Trudno przewidzieć, lepiej zapytać, albo po prostu wziąć skierowanie na wszelki wypadek.
#2083 |
Rozeznanie
|
Bez skierowania nikt, teraz nikomu nie wyrwie zęba..
![]()
#2085 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- no pewnie, ze tak ![]() ![]()
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2086 | |
Wtajemniczenie
|
No ba milutka fotki, fotki!
![]() ![]() niom jutro sie dowiem, czy tak, czy nie- skierowanie ale wydaje mi sie iz jak na nfz to tak, ale nie wiem na 100% hmmmm to bede musiala sie kopsnac do orto. ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
![]() ale dzieki za odpowiedzi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2087 |
Konto usunięte
|
Wiesz 4 lata temu zepsuła mi się szóstka na dole, bałam się leczenia, bo byłoby kanałowe, poszłam do chirurga, powiedziałam, że chcę usunąć i usunął. Ząb nie był zniszczony, ani bardzo chory, tylko ja głupia
![]() Tydzień temu, jak nie wiedziałam, czy będę leczyć czy usuwać drugą dolną szóstkę, poszłam znów do chirurga (inny już jest w przychodni) i mu mówię, że nie wiem czy wyrywać czy leczyć, bo leczenie kanałowe, a mi się spieszy z założeniem aparatu. On mi na to, że ząb jest do wyleczenia, ale jak ja chcę. Nie usunęłam, ale mogłam, bez skierowania, ot tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
Rozeznanie
|
Karolink4, Ekaterina fajnie, że mnie pamiętacie jeszcze
![]() Katerinka gratuluje pozbycia się złomiacza- ząbki śliczne ![]() ![]() Marciken również gratulacje, bo widziałam, że także zdjęłaś już aparat- uśmiech do pozazdroszczenia. Przejrzałam pobieżnie VIII część wątku, niestety całego nie jestem w stanie przeczytać ![]() Moje leczenie jest na etapie przesuwania górnej linii zębów- tzn orto przesuwa mi ząbki w prawo, bo mam niesymetrycznie ustawioną linie między jedynkami. I na koniec poproszę o dopisanie mnie do tej listy na początku ![]() kosheen=>P=>hyrax 03.2009=>góra 9.04.2009=>dół 13.05.2009=>operacja lato 2010=>góra szafir i dół mini metal=>2 lata=>Szczecin
Aparatka szafirowo-metalowa ![]() góra -9.04.2009 dół - 13.05.2009 Edytowane przez kosheen Czas edycji: 2009-09-23 o 21:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2089 |
Zadomowienie
|
tak czytam o tej ekstrakcji, ja mam 4 osemki w dziaslach, blokuja je siodemki, moja orto sie nadal zastanawia co z nimi zrobic,pewnie na najblizszej wizycie czyli zakladaniu gory w czwartek dowiem sie co wymyslila
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2090 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Milutek- mam każda gumke w innym kolorze, tak jak planowałam ![]()
![]() |
#2092 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Fotki chetnie bym zrobiła, ale trudno sfotografowac dolne zeby. Ja nie umiem ![]() Oczywiscie spróbuję jak bede w domu. Ja gore zakladam za niecały misiąc, wiec juz bede maxymalnie zadrutowana ![]()
![]() |
#2093 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Geonia, zróóób zdjęcieeeeeee ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2094 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a Tobie kochana się nie upiecze, za miesiąc KONIECZNIE zamieszczasz fotki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Raczkowanie
|
A ja sie zawsze bałam założyć każdej gumki w innym kolorze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2096 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Wtajemniczenie
|
Łojej
zaraz ide na wyrwanie 8 wow, wow, wow wiem, dowiem sie jak bede "po" ale kazda chyba tak to odczuwala zwlaszcza, ze mialam isc tam dzis dopiero na zorientowanie sie a przed chwila mama zadzwonila DZIS i ZARAZ DZIS ide moze i dobrze, ze tak odrazu tylko trzese sie jak glupia aaa i bez skierowania- czyli roznie to jest TRZYMAJCIE KCIUKI ommmghh
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2098 |
Zakorzenienie
|
na nfz?
#2099 |
Wtajemniczenie
|
wyjeżdżam z domu o 13, wizyta na 14, mam parę kilometrów do przejechania. nie wiem czemu, ale lekki stresik jest
![]() Alice... powodzenia, fajnie że biorą Cię tak z zaskoczenia ![]() Edytowane przez milutek Czas edycji: 2009-09-24 o 11:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#2100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:59.