![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
U.S.A or Calgary chce tam wyjechac!
Moze i urodzilam sie w Polsce, ale czuje ze to nie moje miejsce. Tak bardzo chcialabym wyjechac, ale moi rodzice nie rozumieja, mowia : "marzysz". Nie rozumiem ich, mam rodzine w New Jersey w U.S.A i w Calgary w Kanadzie, wiec mysle ze to ulatwiloby sprawe.
![]() ![]() ![]()
I ![]() Edytowane przez pauladragon13 Czas edycji: 2009-09-25 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: U.S.A or Calgary chce tam wyjechac!
A bylas chociaz kiedys za granica?
I z tą rodziną też bym się tak nie rozpędzała na twoim miejscu. Nie wszyscy marzą o tym, żeby ktoś im się zwalił na głowę tylko dlatego, że mieszkają za granica ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
tez czasem mysle ze polska to nie moje miejsc ale ja marze o anglii...
ale zaraz potem mysle ze nie potrafilabym chyba nawet opuscic rodzinnego miasta eh;p tez mnie ciekawi czy kiedykolwiem bylas w usa i jaki masz kontakt z ta rodzina ktora tam mieszka, moze pojedz najpierw na wakacje, a jak sie okaze ze wszystko jest po twojej mysli to zostaniesz na dluzej ![]() moj kumpel tak zrobil pare lat temu...
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
ja byłam w anglii i bez zawahania bym tam wróciła!! ale mi sie marzy Ameryka!! te wszystkie słynne miejsca z filmów. zeby ja zwiedzic chociaz w połowie trzeba by tam mieszkac przez miesiąc a on kosztach już nie wspomne!!! był już ktoś na takich wakacjach??? liczę na jakieś szczegóły!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a ja mysle ze sobie ostro wyidealizowas USA
![]() ![]() ![]() ![]() A rodzina watpie by chciala kogos na dugi czas nianczyc ![]() ![]()
![]() |
#6 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
bylam w nowym jorku na1 dzien - central park, times square, empire state building na ostatnim pietrze no i statua wolnosci ![]() bylam tez w waszyngtonie - capitol i pomnik waszyngtona naprawde zrobily na mnie duze wrazenie ![]() jeszcze bylam w philaderphi gdzie jest znany ze skarbu narodow liberty bell - tez fajna miejscowka ![]() no i mieszkalam i pracowalam w atlantic city /tez w stanie new jersey bo chyba wspominalas ze tam masz rodzine/ - slynne miasto kasyn, raczej na nude tam nie narzekalam, duzo klubow, hotelow, te hotele to takie cuda ze nieraz ciezko bylo uwierzyc wlasnym ocza ![]() ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() na wakacje fajne miejsce, i zeby pozwiedzac wlasnie te znane z filmow miejsca... ale na stale nigdy bym tam nie zamieszkala... po 2miesiacach mialam serdecznie dosc... jesli tam kiedykolwiek jeszcze wroce to tylko na krotkie wakacje...
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dziwisz sie rodzicom? bo ja niespecjalnie. i maja troche racje o do tego 'marzysz' - bylas tam kiedys? wiesz jak wyglada codzienne zycie? czy moze naogladalas sie po prostu filmow? zawsze fajnie jest tam, gdzie nas nie ma. zreszta jesli mimo wszystko Ci ta chec nie minie (no a pewnie nie) - wszystko przed Toba, mozesz wyjechac na studia btw. zauwaz rowniez, ze wbrew pozorom USA i Kanada to takze dwa nieco odmienne panstwa. Edytowane przez whoaboa Czas edycji: 2009-09-26 o 12:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Juz dlugo mysle o tym, ze chce tam mieszkac. Nie rozumiem dlaczego tak po mnie jezdzicie. Myslicie, ze wszystko wzielam z tych filmow!!!??? Nie bylam na wielu forach i tam ludzie (Polacy) mieszkajacy w Ameryce mowia, ze jest o niebo lepiej, i w szkolach jest latwiej. ;p ;p ;p Ta rodzina w Ameryce jest bardzo bliska.
![]()
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
bo tam moze i jest latwiej, wrecz napewno, ale poziom wyksztalcenia tez napewno jest duzo nizszy... wydaje mi sie ze malo sie od nich wymaga w szkolach... mowie o przecietnych szkolach,uniwersytetach.. . ja tam bylam i napewde nie wiem w jakiej kwesti jest tam o niebo lepiej ![]() jesli chodzi o ludzi w stanach i ich zachowanie to ciezko z nimi wytrzymac, nie jestem rasistka, ale niestety mialam okazje sie przekonac jak niektorzy, a wlasciwie to wiekszosc - jakies 90procent, czarni potrafia sie zachowywac... zupelnie inna kultura, mi sie bylo ciezko przestawic... moze te wypowiedzi ktore czytalas byly z jakis poprzednich lat kiedy jeszcze sie oplacalo zarabiac w dolarach, ale teraz w dolarach sie nie oplaca zarabiac w porownianiu do zlotowki czy euro ![]() ja juz Ci pisalam - najrozsadniej by bylo gdybys pojechala tam na wakacje pracowac, przekonac jak tam jest naprawde i wtedy zadecydowac czy chcesz zostac czy nie...
keepin' your love lockdown... Edytowane przez eloania Czas edycji: 2009-09-26 o 18:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nikt po tobie nie jezdzi
![]() szkoly poziom taki ze wysylaja listy do uczniw i bija sie o studenta wiec domysl sie jaki maja poziom gdzie to raczej student powinien walczyc o miejsce na uczelni. do tego wyksztalcenie tam jest cholernie drogie, jedzenie "plastikwe" zapewne sa sklepy ze zdrowa zywnoscia ale drogie z tego co wiem. jesli chcesz jedz przekonaj sie czy to dla ciebie, ja mysle ze duzomlpdych sb idealizuje sobie to wszystko na podstawie filmow, jak to amerykanska mlodziez wesola, impreski, fajnie ubrani fajne autka i heja. plaze niczym z marzen hehehe a szkoda ze nie wiedza ze krecac sceny na plazy to statysci wszedzie grabne panienki a normalnie wielorybow wysyp ![]() eloania moj tz tez nie jest rasista ale nie raz mowil ze niestety czarnoskorzy ludzie maja niski pziom kultury i wszystkiego. To dlatego wiekszosc pracuje mc donalds czy teg typu prace. Sami sie prosza by o nich tak myslec ( czywiscie nie wszyscy ale wiekszosc)
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nie chodzi o imprezki, i nic w tym stylu. Po prostu to na prawde dziwne, ze czuje, ze to moje miejsce. Jesli chodzi o fora to byly raczej terazniejsze. Sluchajcie, jesli chodzi o wize to jak wy radzicie ja zdobyc? Wchodzilam na te strony ambasady, itp, lecz tam wszystko jest tak sztywno i ciezko wytlumaczone, ze trudno cos zrozumiec. Bede wdzieczna za odpowiedzi.
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
New Jersey jest blisko NYC, mam racje, czy sie myle? Jak tak to dobrze, bo mam rodzine w New Jersey, i mogłabym w ferie tam pojechać i NYC też zwiedzić. Aczkolwiek przeczuwam, że zostałabym już tam na zawsze. Ja juz taka jestem. Sluchajcie jesli chodzi o wize imigracyjna, prosze was powiedzcie mi cos na ten temat. Ja czytalam cos tam w Internecie , ale to wszystko jest wytlumaczone sztywnym, ciezkim jezykiem, i trudno cokolwiek zrozumiec. Za odpowiedzi bd na prawde wdzieczna.
![]()
I ![]() Edytowane przez pauladragon13 Czas edycji: 2009-09-28 o 10:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
masz racje
![]() a co do wiz, to jedna z was ma tam rodzine, tego z tego co wiem co do usa mozna jechac jak sie dostanie zaproszenie od rodziny, czyli ta rodzina co tam mieszka musi Ci wyslac zaproszenie - tylko nie wiem na jaki czas ono obowiazuje, kilka miesiecy, max 1rok chyba. nie jestem pewna. co do mnie, to ja mialam zalatwiona wize turystyczna ktora obejmowala z tego co pamietam 3miesiace. jak poszlam tam do pracy, to tam dla kazdego pracujacego jest obowiazkowe ubezpieczenie, po specjalny numer ubezpieczenia jedzie sie do urzedu. w innych przypadkach nie wiem jak to jest jak sie chce zalatwic wize na dluzszy czas ![]()
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ni wiemj jak bilska jest ta rodzina z usa, nie wiem ile masz lat, ale mozesz sie starac o wize studencka, mozesz sie starac o sponsorowanie przez twoja rodzine z usa, mozesz jechac uczyc sie do usa etc., wiesz czasem to jest tak ze Polacy bedac w usa przedstawiaja obraz bardzo zaklamany, jednakze faktycznie jest lepiej, inaczej. Dobrze by bylo, zebys najpierw przyjechala na jakis czas, zobaczyla to i owo i dopiero zdecydowala czy faktycznie to ci odpowiada. Jak masz pytanie to pisz na pw do mnie ![]() ---------- Dopisano o 02:31 ---------- Poprzedni post napisano o 02:29 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
miasta sa czesto podzielone na dzielnice - meksykanie, hiszpanie, czarni.... gdzie jedni nie moga przekraczac terenu drugich... a zwyklym ludzia, np mi, tez bylo tam strach chodzic bo nigdy nic nie wiadomo... juz nie mowie o tym zeby wybierac sie tam jak sie sciemni, wieczorami, bo to juz naprawde prawie nikogo tam nie widac na ulicach bo kazdy sie boi wyjsc.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a po trzecie rozmawiamy tu o stanie new jersey - i piszemy ze tam wlasnie sie bardzo niebezpiecznie. szczerze mowiac bardzo watpie ze bezpiecznych miejsc jest o 'wiele wiecej' - bezpieczne sa tylko dzielnice dla najbogatszych, a poza tym to nie powiedzialabym ze w new jersey, czy w nowym jorku jest bezpiecznie mimo ze sporo tam policji. absolunie nie. nie wiem co Cie tak dziwi, opinia ze w stanach jes ogolnie dosc niebezpiecznie wydawalo mi sie ze jest dosc powszechna i ja sie z nia zgadzam. a na koniec - nikt sie nie bedzie przeprowadzal bo Tobie cos nie pasuje ![]()
keepin' your love lockdown... Edytowane przez eloania Czas edycji: 2009-09-29 o 15:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo mnie dziwi opinia ze w stanach jest niebezpiecznie, skoro ze mieszkam tutaj 20 lat i zwiedzilam wiekszosc stanow w tym NJ & NY i jest o wiele mniej miejsc (dzielnic) niebezpiecznych Mieszkam na przedmiesjach Chicago i czesto bo dwa razy w miesiacu odwiedzam inne duze miasta i duza wiekszosc jest bezpieczna Kolezanka ma pecha ze mieszkasz w miejscu niebezpiecznym i wcale nie trzeba byc bogaczem by mieszkac miejscu gdzie kulki ci nad glowa nie lataja Edytowane przez OYE Czas edycji: 2009-09-29 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
to moze tlumaczyc dlaczego w tych rejonach akurat jest spokojniej. ja tez zwiedzilam new jersey i moja opinia o tym ze jest tam niebezpiecznie sie nie zmieni. nie chcialabym tam mieszkac na stale i za kazdym razem kiedy wychodze sie martwic ze ktos mnie pobije czy nie wiadomo co... szczegolnie wieczorami... a niebezpiecznie jest tam glownie dlatego ze nie trudno o pozwolenie o bron lub nawet posiadaja ja nielegalnie... ja mialam wrazenie ze tam poszczegolne grupy - czarni, meksykanie, hiszpanie szanuja tylko ludzi ze swojej grupy i nikogo wiecej;/ chociaz moze tylko w tym atlantic city te rejony ich dzielnic byly tak wyraznie zaznaczone ze nieraz doslownie slyszalam zebym sie niezblizala do dzielnicy czarnych,nawet przez nia nie przechodzila, ze tam codziennie sie cos dzieje... kolezanka pare postow wyzej pisala ze mieszkania za mniej niz 1000dol sie raczej nie wynajmie, to juz widze ile kosztuja mieszkania w bezpiecznych,drozszych dzielnicach...
keepin' your love lockdown... Edytowane przez eloania Czas edycji: 2009-09-29 o 18:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za tyle wypowiedzi. Hm.. mój wujek mieszka już długo w NJ, więc pewnie mieszka w jakiejś lepszej dzielnicy. Najlepiej jakbym do niego pojechała i zobaczyła. Nie mogłoby być tak, że wyjechałabym do Stanów na zaproszenie, i w tym czasie zorganizowałabym sobie paszport tamtejszy? Ja chciałabym tam wyjechać, zamieszkać i nie mogłoby być tak, aby rodzice wysyłali mi co miesiąc kasę na szkołę i życie. Słuchajcie, a jeśli chodzi o szkoły? Płaci się coś za naukę, czy to po prostu zależy od szkoły? ;>
![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszkaja w nim wszystkie narodowosci i jest takich wiele jak moje, jedne lepsze inne gorsze ale wiekszosci bezpieczna Nawet Chicago w wiekszosci jest bezpieczne jest tylko pare okolic co jest niebezpieczna Edytowane przez OYE Czas edycji: 2009-09-29 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
"paszport tamtejszy" to tak szybko sie nie zrobi..nie znam zasad dokladnie ale by dostac paszport trzba siedziec w usa legalnie i pracowac albo sie uczyc placic podatki bodajze przynajmniej przez 5 lat? niech mnie ktos poprawi jak sie myle...za szkoly nie wiem jak na poziomie high school ale za studia to juz na pewno sie placi czesne zalezy oczywiscie od tego jak bardzo renomowana jest uczelnia, swietnym rozwiazniem bylaby wymiana studencka albo jakies scholarship(?) na rok albo co... wiza studencka jest tylko na maks 4 miesiace:/
a najszybciej i najlepiej wyjsc za maz za jakiegos amerykanca ![]() ta jak eloania bylam w AC 3 miesiace i podpisuje sie obiema rekami pod tym co zostalo juz napisane ![]() mieszkalismy w niezaciekawej dzielnicy, lokalni mieli dla nas szacun za robienie zakupow w lokalnym sklepie ![]() najbardziej sie balam wlasnie murzynow (wiem wiem niepolitycznie przepraszam) ale oni sie tak wlasnie zachowywali ze nie mialo sie o nich dobrego zdania uwazam ze sa najwiekszzymi rasisatmi w usa wierze ze to tylko to miasto mialo tki zly odsetek i nie mozna genralizowac bo usa duze i ludzi duzo ![]() mnie usa jakos bardzo nie pociaga ale zachwyconej reszcie zycze powodzenia na ich drodze do celu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Oczywiscie wiekszosc Amerykanow to spokojni i porzadni ludzie, jednak ten procent niebezpiecznych skutecznie uprzykrza zycie. Przeprowadzka nic nie zmieni, to juz moje czwarte mieszkanie tutaj, raz bylo lepiej raz gorzej, ale niestety wszedzie napotykalam na przypadki patologii.
Edytowane przez kasandra82 Czas edycji: 2009-09-29 o 21:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-08-14 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
co do szkoly to slyszalam e niesety nauka w usa jest baaardso droga na tyke droga ze ludzie biora kredyty by wyslac dziecko na studia. a koszty mozna porownac z naszymi mieszkaniami.
wiec jak widac Ameryka nie taka kolorowa jak by sie ludziom wydawalo :d i rowniez slyszalam ze wiza to nie wszystko, kazdy to wlatuje do usa ma rozmowe na lotnisku jak sie im wlasnie cos nie spodoba to moga cofnac z powrotem ![]()
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta dziwie ci sie po co miekszasz w takim miejscu wystarczy sie przeprowadzic do innej dzielnicy lub miasteczka. ![]() A co do szkoly to tak studia sa bardzo drogie. Cytat:
Edytowane przez OYE Czas edycji: 2009-09-29 o 22:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-08-14 o 17:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.