|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Produkty do włosów bez silikonów!!!
Cytat:
[link] nie ja je wymyślam. To co piszesz jest bardzo interesujące- przy czym informacje to jedno a praktyka to drugie. Skoro cykliczne silikony same odparowują to czemu mam po nich najbardziej obciążone włosy? [testowane różne składy, różne silikony- odstawienie silikonów nie było u mnie zwykłą fanaberią ]
|
|
|
#722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
]. Za to moje włosy uwielbiają oleje. Nie tylko przed myciem ale i po myciu [jako serum na końce jak i na całą długość]. I na pewno winne są slikony- mam za sobą masę eksperymentów włosowych i odkąd wyeliminowałam silikony jest o niebo lepiej. pozdrawiam
|
|
|
#724 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale z tymi silikonami to dla mnie naprawde zagadka...pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#725 |
|
Raczkowanie
|
Moje Drogie Wizażanki
mam niemały problem, otóż kupiłam wczoraj maske do włosów Aussie do wlosów zniszczonych, no i patrze w skład a tu takie straszne rzeczy pojawia się jednak pytanie, czy sylikony te w ogólnym zestawieniu są bardzo szkodliwe?? bo sama maska przypadła włosom do gustu ale czy mimo to nie powinnam z niej zrezygnowac??Przedstawiam skład i proszę o pomoc ![]() AQUA, CETRIMONIUM CHLORIDE, CETYL ALCOHOL, GLYCERYL STEARATE, PEG-12 DISTEARATE, GLYCOL STEARATE, STEARYL ALCOHOL, STEARALKONIUM CHLORIDE, PHENOXYETHANOL, DI-C12-18 ALKYL DIMONIUM CHLORIDE, TETRASODIUM EDTA, PARFUM, ISOPROPYLPARABEN, PUTYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, CETRIMONIUM BROMIDE, PROPYLENE GLYCOL, PHOSPHORIC ACID, ALCOHOL DENAT, ACETAMIDE MEA, GLYCERIN, SODIUM LAURIMINODIPROPIONATE, SORBITOL, HYDROXYLATED LECITHIN, CARTHAMUS TINCTORIUS SEED OIL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, SIMETHICONE, AVENA SATIVA KERNEL FLOUR, YEAST EXTRACT, CIC15985, MELISSA OFFICINALIS LEAF EXTRACT, HUMULUS LUPULUS EXTRACT, FOENICULUM VULGARE SEED EXTRACT, CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOTETRASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, ETHYLPARABEN, DIAZOLIDINYL UREA uff na czerwono zaznaczylam te ktore rzucily mi sie w oko
Edytowane przez Anouska Czas edycji: 2009-09-25 o 20:01 |
|
|
|
|
#726 |
|
Zakorzenienie
|
Kompletny laik chemiczny jestem, ale staram się wyciągać wnioski z wypowiedzi tych bardziej doświadczonych. Po ilości wpisów w tym wątku : silikony nie są szkodliwe - to pewnie i tutejszy komputer dostaje czkawki . Włosy lubią silikony albo i nie. Koniec - kropka. Moje, akurat, nie. I wiem to bez naukowych wywodów. Po prostu : drogą prób to odkryłam.Twoje - lubią. Wnioski wyciągnij sama i poczytaj choć trochę ten wątek.
|
|
|
|
|
#727 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#729 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziekuje czekałam az ktos odpisze na temat
|
|
|
|
|
|
#730 |
|
Raczkowanie
|
kosmetolog1 Czy Dimethicone jest takim silikonem cyklicznym ?? Pojawia sie on bardzo czesto w popularnych szamponach/odzywkach.
|
|
|
|
|
#731 |
|
Raczkowanie
|
dimethicone nie jest siliokonem cyklicznym- silikony cykliczne to te które na początku zawierają cyclo-... dimethicone to silikon który nie powinien obciążać włosa, łatwo się zmywać, daje bardzo cienki film (błonkę) na włosie, zmiękcza go i wygładza.
|
|
|
|
|
#732 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a może zrobiłybyśmy spis ogólnie dostępnych szamponów, które nie zawierają silikonów, żeby nie analizować każdego z osobna?
Co o tym myślicie? O kurcze, nie zauważyłam, że pani moderatorka taki spis już zrobiła ;-) Przepraszam za zamieszanie.
Edytowane przez moniek Czas edycji: 2009-09-30 o 13:51 |
|
|
|
|
#733 |
|
Raczkowanie
|
Kobitki a ja znalazłam informacje zgoła inaczej traktujące silikony
wychodzi na to, że nie taki diabeł straszny jak go malują. W "Urodzie" wyczytałam, że silikony mają bardzo duże powinowactwo ze skórą (podobnie jak olejek jojoba).http://bez-recepty.pgf.com.pl/index....k&id_artyk=771 wklejam link gdzie mozna znalezc wiecej informacji o silikonach.
|
|
|
|
|
#734 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
silikony pomijając ich właściwości zmiękczające itp. mają podstawową właściwość odróżniającą je od innych składników a mianowicie są obojętne biologicznie !! ale z tego co widze większość dziewczyn jest nastawiona do silikonów anty i chyba tak juz zostanie |
|
|
|
|
|
#735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda, jest sporo osób, które coś gdzieś usłyszały i to bezmyślnie powtarzają, ale czy to aby na pewno większość??Co do silikonów- nie bez powodu wiele (wiele, nie wszystkie) posiadaczek fal/kręconych włosów wykluczyło je ze swojej pielęgnacji. Ja nie odstawiłam silikonów z dnia na dzień- najpierw zaczęłam od szamponów bez silikonów, później przeszłam na bezsilikonowe odżywki. I włosy dużo lepiej się kręcą. Nie uważam, że silikony to zło- sama czasem stosuję jedwabie/sera dla zabezpieczenia końcówek, chociaż coraz częściej z tego rezygnuję, bo po prostu moje włosy wyglądają lepiej bez takich produktów. Nie uważam, że produkty z silikonami to wielkie g..., lubię np. silikonowe bazy pod makijaż, ale jestem jedną z tych osób, które wyłączają silikony ze swej pielęgnacji, by cieszyć się mocnym skrętem. |
|
|
|
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zauważyłam, aby ktokolwiek stwierdził, że silikony są szkodliwe. Nawet ja : chemiczny laik wiem, że to wierutna bzdura. Chyba, że czegoś nie doczytałam. Każdy człowiek ma innego rodzaju włosy i ta nasza ozdoba ma odmienne zachciewajki. Moje cienkie włosy nie tolerują żadnych silikonów. Nie dlatego, że te ulepszacze im szkodzą, ale dlatego, że moje "mohery" tracą na urodzie. Natomiast moja Przyjaciółka nie może żyć bez silikonów. Od wielu lat używa kosmetyków Pantene PRO-V i Jej włosy są najszczęśliwsze na świecie. To, że ja nie używam kosmetyków z silikonami jest decyzją podjętą - tak jak u weegirl - na podstawie własnych doświadczeń, a nie na tym, że "ktoś kiedyś powiedział". Co prawda tej pielęgnacji spróbowałam za radą jednej z Wizażanek i będę Jej za to do grobowej deski wdzięczna.
|
|
|
|
|
#737 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nie chce generalizować ani nic z tych rzeczy ale czytając opinie na tym forum i wyciągając z nich wnioski większość osób która odstawiła silikonowe kosmetyki do włosów zrobiła to pod wpływem tego że ktoś tam gdzieś powiedział że silikony są beee. z reszta nawet jeśli nowa osoba szuka na tym forum informacji o silikonach to juz na pierwszej stronie w pierwszym poście natyka się na bzdurę i przekłamanie że cykliczne silikony wymagają silnych surfaktantów do usunięcia ich z włosów i że lepiej ich unikać. jak już pisałam wcześniej silikony cykliczne (dzieki małej masie cząsteczkowej) parują z włosów praktycznie całkowicie, tworząc mikropory w błonkach, które na włosie tworzą np. emolienty z odżywek, przez co włosy mogą np. wiązać wodę z powietrza itd. silikonów cyklicznych nie trzeba z włosów usuwać bo praktycznie po kilku minutach od ich nałożenia nie ma co usuwać, ponieważ pratycznie na włosie ich już nie ma. pozatym silikony (nawet te które zstępują tradycyjne emolienty) tworzą w porównaniu z nimi błonki na włosach kilkukrotnie cieńsze niż owe emolienty, co sprawia że mają mniejsze właściwości obciążające włos (oczywiście od każdej reguły są wyjątki, i nie każdy włos musi tolerować silikon, ale nie wierzę że włosy 70% forumowiczek nie tolerują silikonów) nie odbierz tego jako jakiś zarzut, ale mam wrażenie że sama padłaś ofiarą przekonań antysilikonowych, bo jak napisałaś przetestowałaś produkty z silikonami i bez i odstawiłaś te z silikonami bo czułaś że włosy gorzej wypadają. a przetestowałaś np. kosmetyki z glycol distearate (lub glycol stearate) i bez niego?? to jest składnik perłotwórczy, który osiada na włosie i też może je obciążać (większe prawdopodobieństwo jest że obciąży glikol stearynowy niż silikon), dokładnie to samo jest ze zmętniaczami stosowanymi w produkcji (styrene/acrylates copolymer), carbomerem, hydroksymetylocelulozą, ekstraktami glikolowymi, ekstraktami olejowymi i emolientami. aha i jeszcze np. jeśli chodzi o reklamę fructis bez silikonów. jestem w 90% przekonana że dodatek bez silikonów został zastosowany w celu podkreślenia inności tego produktu, czegoś nowego na rynku, coś co odróżnia ten produkt od innych, a nie wielką dbałością producenta o konsumentów i ustrzeżenie ich od produktów silikonowych Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-10-08 o 11:58 |
|
|
|
|
|
#738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem uświadamianie ludziom, że czasem wyciągają zbyt pochopne wnioski z zasłyszanych informacji, ale na Wizażu jest dużo rozsądnych Wizażanek, które nie lubią, jak coś im się wciska na siłę, osób, które chcętnie przetestują różne kosmetyki i programy pielęgnacji po to, by wybrać najlepszy dla siebie w danym momencie. Dla mnie EOT. |
|
|
|
|
|
#740 |
|
Rozeznanie
|
Troche mi sie rozjasnilo po lekturze czesci watku. Moje wlosy lubia silikony, ale z kolei mam problem ze swedzaca skora glowy. Zastanawiam sie czy to moze chodzic o sls i sles w szamponie. Bedzie w porzadku, gdy bede myla glowem szamponem bez tego i uzywala odzywek ze slabymi silikonami wedlug tabelki na pierwszej stronie? Wlosy i tak beda domyte i beda wchlanialy dobroczyne skladniki?
Moze odpowiedz na te pytania jest oczywista, ale czasem musze miec cos powiedziane twardo i z przekonaniem
|
|
#741 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
ja nie chce nikomu silkonów wciskać na siłę. po prostu jak widze te zakłamane informacje o silikonach, czy błędne analizy to szlag mnie trafia. ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-10-08 o 18:51 |
|||
|
|
|
|
#742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja doskonale rozumiem, że można mieć odmienne zdanie. Ale jednak wybór pozostawmy czytelniczkom. Wiele z nas odstawiło silikony po licznych eksperymentach na swojej personie. W większości przypadków pada sformułowanie typu "silikon może... obciążyć etc" a nie "silikon to zuo". Liczne zagramaniczne fora dla kręciołków odradzają pielęgnacje silikonowe. No i każda z nas ma swój własny rozum. A to czy wszystkie zaglądające tu osoby czytają cały wątek i czy robią to ze zrozumieniem i wyciągają wnioski dla siebie to już inna inszość. Ja jeszcze wrócę do tych cyklicznych. Możesz mi podać jakieś źródło na ich temat? [link lub cuś] Bo kurcze wysmarowałam się z tego wszystkiego surowcem silikonowym [mieszanina 2 albo 3 silikonów cyklicznych- teraz już nie pamiętam] w pracy [mam dostęp do różnych surowców] i taka warstwa pozostała dość długo- zmyłam to dopiero mydłem
|
|
|
#743 |
|
Przyczajenie
|
H&S ocean energy
zawiera silikon "Dimethicone" . |
|
|
|
|
#744 |
|
Raczkowanie
|
ja mam pytanie, czy jezeli mam falowane wlosy ale czesto je prestuje tez musze o nie dbac w ten sposob? czy wtedy bedzie mi sie ciezej je prostowac? czy niewazne co robisz z wlosami i tak trzeba je traktowac odpowiednio do rodzaju wlosow?
|
|
#745 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Czy zachowują się podobnie do silikonów? Czy łatwo je zmyć wodą lub delikatnym szamponem bez SLS? Czy to prawda, że niektóre z nich są naprawde groźne dla włosów (jak twierdzą "zakręceni" specjaliści ze Stanów) szczególnie tych kręconych?
|
|
|
#746 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jestem zielona w temacie i mimo pzreczytania wszystkiego tutaj ani troche nie dojrzalam
.mam wiec pytanie - gdyby ktos byl na tyle mily, zeby rzucic okiem na te dwa sklady i wyrazic opinie. dodam, ze dotyczy to szamponow stosowanych u mnei w domu - jednen z nich ja wykanczam, drugi stosuja moje dzieci, ja czasami. maz ma na glowie afro i makabre i leci teraz alpecinem - moze ktos sie wypowie rowniez - sklad mi sie nieco "zmyl" ![]() 1 szampon: water,sls,cocamide DEA, cocamidopropyl betaine,glycol disterate, cocamide MEA,laureth-10, panthenol, inositol, cysteine, cystine, biotin, methionine, tetrasodium EDTA, metylochloroisothiazolino ne, methylisothilinone, Cl42090 2 szampon: water, sls, cocamidopropyl betaine, sodium chloride, parfum, posorbate 20, PEG-6 caprylic/capric glycerides, DMDM hydantoin, disodium EDTA, glycerin, citric acid, sodium, benzoate, sodium hydroxide mam nadzieje, ze ktoras z was w dwoch slowach da znac ![]() ![]() z gory dziekuje |
|
|
|
|
#747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), ale ten drugi zawiera DMDM hydantoin, które może podrażniać. No i sól zaraz za detergentami. Zdecydowanie nie podoba mi się ten skład, nawet jak na zwykłe myjadło. Silikony zmyje, ale może nieźle podrażnić skórę. A tak w ogóle, to w składzie tych szamponów naprawdę jest sls a nie sles?
|
|
|
|
|
|
#748 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki.
to niesamowite co napisalas o tym podrazenieniu, poniewaz jeden z tych podanych skladow to szampon i plyn w jednym("from toe to head wash") - taki plyn dla niemowlat(od wieku noworodkowego) i dzieci, a drugi sklad to nisim - szampon na porost wlosow niby .ani jeden ani drugi nie wykazuje dzialania drazniacego - moze jedynie nisism troche wysusza. a co do sls to Sodium Laureth Sulfate - wpisalam w skrocie, zeby oszczedzic sobie pisania choc na tym ![]() no i dzieki za podpowiedz o tym skladowym watku - lece poszukac , bo nawet nie wiedzialam, ze naweet taki watek jest
|
|
|
|
|
#749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a SLS to Sodium Lauryl Sulfate, jest bardziej drażniący od SLES stąd wątpliwość co do tego co naprawdę zawiera szampon. |
|
|
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo dziekuje za skorygowanie
.jak napisalam jestem zielona strasznie - mimo doglebnej lektury. juz teraz widze ta drobna, a jakze istotna roznice w skaldzie .a zatem czy moge bez problemu wykonczyc i jeden i drugi szpompon? szczegolnie chodzi mi o ten dzieciecy - bo nie chce szkodzic swoim dzieciakom - i tak maja cienkie te swoje kitki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.

[link] nie ja je wymyślam. 

]. Za to moje włosy uwielbiają oleje. Nie tylko przed myciem ale i po myciu [jako serum na końce jak i na całą długość].
ale z tymi silikonami to dla mnie naprawde zagadka...
pojawia się jednak pytanie, czy sylikony te w ogólnym zestawieniu są bardzo szkodliwe?? bo sama maska przypadła włosom do gustu ale czy mimo to nie powinnam z niej zrezygnowac??
na czerwono zaznaczylam te ktore rzucily mi sie w oko 

czekałam az ktos odpisze na temat