Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-24, 14:07   #3601
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

W Bydgoszczy w 2 aptekcha Yasminelle kosztuje 35,50zl. Mozecie mi powiedziec jak te tabletki wplynely na Wasza cere? Bardzo mi zalezy na odpowiedzi.
Stary 2009-09-24, 14:58   #3602
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Majaaaaa Pokaż wiadomość
Mozecie mi powiedziec jak te tabletki wplynely na Wasza cere? Bardzo mi zalezy na odpowiedzi.
Nie. Niestety. Bo mam brzydką...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 16:38   #3603
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

na moja cere tez nie podzialaly a szkoda, bo mecze sie z tradzikiem...
Stary 2009-09-24, 16:48   #3604
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meesha Pokaż wiadomość
na moja cere tez nie podzialaly a szkoda, bo mecze sie z tradzikiem...
Na moją też nie ale za to przy Syndi jest poprawa
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 16:51   #3605
Majaaaaa
Wtajemniczenie

no krcze, a niby na opakowaniu jest napisane (w ulotce) ze niby cera ma sie poprawic bo te hormony to takie maja dobroczynen dzialanie) ;/ niech sie inne kobitki tez wypowiedza, jezeli moga, bardzo mi zalezy
Stary 2009-09-24, 17:33   #3606
saura
Raczkowanie

byłam u ginekologa.
zbadał mnie - wszystko wporządku.
powiedział, że te bóle podbrzusza to neikoniecznie od tabletek.
ale przepisal mi Sylvie20... ciekaew co to ...
saura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 18:16   #3607
goha80
Zadomowienie

Dziś dołączyłam do łykaczek Yasminelle. Jestem ciekawa jak będzie u mnie...szczerze mówiąc wcale ich nie chciałam po przeczytaniu straszącego obecnie na forum tematu o yazie i yasminelle ale lekarka mnie przekonała. stwierdziła że ona jest na bieżąco i że te rewelacje zaprzeczają jej wiedzy medycznej.nie ma większego zagrożenia niż przy innych pigułkach, że przepisuje je od 2 lat i nikt się nie skarżył na skutki uboczne nikt nie chciał zmienić i nikt nie zaszedł w ciążę...no i obecnie są wg niej najlepsze.
zgodziłam się na próbę bo przetestowałam już tyle że nie mam innej alternatywy a po novynette 12 kg na plusie... trochę zdziwiłam się bo oznajmiła że przy przejściu z novynette na yasminelle przez miesiąc ochrona antykoncepcyjna nie jest pełna i że muszę się zabezpieczać dodatkowo. a w ulotce nic o tym nie ma...
od 10 lat biorę różne piguły a boję się tych tabsów jakbym co najmniej arszenik miała łykać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-24, 18:55   #3608
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez saura Pokaż wiadomość
byłam u ginekologa.
zbadał mnie - wszystko wporządku.
powiedział, że te bóle podbrzusza to neikoniecznie od tabletek.
ale przepisal mi Sylvie20... ciekaew co to ...
tabletki
odpowiednik logestu, harmonetu - było ostatnio w tym wątku nawet, bo kamila2006 pytała o kontracept (również odpowiednik)

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 19:41   #3609
saura
Raczkowanie

wdowa znalazłam na forum temat na temat Sylwka20 jak te tabletki nazywa mój ginekolog
saura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-24, 22:13   #3610
Eska88
Rozeznanie

GG do Eska88

Cytat:
no krcze, a niby na opakowaniu jest napisane (w ulotce) ze niby cera ma sie poprawic bo te hormony to takie maja dobroczynen dzialanie) ;/ niech sie inne kobitki tez wypowiedza, jezeli moga, bardzo mi zalezy
mi tabletki poprawily wyglad cery teraz jest gladka bez niedoskonalosci ale to wszystko zalezy od organizmu. Ile osób tyle opinii...wiec nie masz co sie sugerować zdaniem innych czy ulotką, bo na Ciebie mogą podziałać jeszcze inaczej.
Eska88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 08:42   #3611
Hilda1988
Raczkowanie

GG do Hilda1988

Cytat:

mi tez tealetki poprawily cere. teraz jest o niebo ladniejsza z seszta ja nie moge powiedziec o tych tabletkach nic zlego. same plusy a lykam je juz prawie rok

Hilda1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 10:01   #3612
arisa
Zadomowienie

Mi tabletki nie poprawiły cery. Ale i nie mam z nia jakichś tragicznych problemów (sporadyczne wypryski przy osłabieniu organizmu). Nie przytylam, nie schudłam. Tylko okres mniej bolesny byl.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 17:39   #3613
Rebelious
Zakorzenienie

mi się cera trochę poprawiła, na początku trochę schudłam, teraz wydaje mi się że zaczynam tyć (biorę Yasminelle od grudnia 2008). nie wiem czy to od tabletek, czy tak po prostu. a okres bardziej bolesny mam niż wcześniej

jak myślicie, ile czasu tak spokojnie można brać te tabletki? boje się, że nawet nie zauważę kiedy zaczną mi szkodzić.
w sumie to samo pytanie zadam mojej pani ginekolog, bo 8 października wybieram się na wizytę. cytologię musi mi zrobić.
Rebelious jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-25, 19:06   #3614
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rebelious Pokaż wiadomość
mi się cera trochę poprawiła, na początku trochę schudłam, teraz wydaje mi się że zaczynam tyć (biorę Yasminelle od grudnia 2008). nie wiem czy to od tabletek, czy tak po prostu. a okres bardziej bolesny mam niż wcześniej

jak myślicie, ile czasu tak spokojnie można brać te tabletki? boje się, że nawet nie zauważę kiedy zaczną mi szkodzić.
w sumie to samo pytanie zadam mojej pani ginekolog, bo 8 października wybieram się na wizytę. cytologię musi mi zrobić.

na tym wątku tez sie spotykamy mowi sie ze tabletki mozna spokojnie brac bez obaw jesli nie odczuwa sie zadnych skutkow ubocznych + wykonuje okresowo badania. te 3-4 lata spokojnie mozna brac potem zrobic ewentualnie pol roczna przerwe ja biore w tym ciągu tabletki rok. w zyciu to by juz z 3 lata bylo:P

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 00:06   #3615
Rebelious
Zakorzenienie

ano taki zbieg okoliczności

jeżeli można brać 3-4 lata to świetnie. uważam, że to najbardziej komfortowa metoda antykoncepcji. no może poza tym, że czasem sprawia kłopot by wziąć tabletkę podczas jakiegoś wyjścia wieczorem, choćby na imprezę itd. bo ja biorę o 21

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 11:40   #3616
marma53
Raczkowanie

I ja do Was, dziewczyny dołączyłam, jak zapowiadałam wcześniej
Cera? Nie gorzej niż zwykle, ale na jakieś wypryski polecam maść cynkową (chyba, że ktoś jest uczulony), ale wiem też, że ginekolodzy przepisują Diane35 tabl.anty. ale właśnie z działaniem na trądzik. Albo po prostu zapytajcie się w aptece o tabl. moja kumpela bierze i jej to bardzo bardzo pomaga!
A powracając do Yasminelle. Majaaaaa w których aptekach w Bydgoszczy tyle kosztują ? Szukam, no i znaleźć nie mogę..
marma53 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 12:01   #3617
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:

jeżeli można brać 3-4 lata to świetnie. uważam, że to najbardziej komfortowa metoda antykoncepcji. no może poza tym, że czasem sprawia kłopot by wziąć tabletkę podczas jakiegoś wyjścia wieczorem, choćby na imprezę itd. bo ja biorę o 21
Zawsze można zmienić godzinę brania

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 13:03   #3618
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
ano taki zbieg okoliczności

moja godzina przy tym opakowaniu to - 18. ale jak wychodze z domu i nie wiem czy wroce to biore o 16. czasem biore o 20 bo nie wrocilam do domu na 18 :P nie trzeba byc az tak punktualnym ;p

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 13:28   #3619
Rebelious
Zakorzenienie

no niby do 12h się nic nie dzieję, ale ja wolę brać z dokładnością do godziny. zazwyczaj jednak biorę punkt 21

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 20:31   #3620
eithlinn
Przyczajenie

cześć. właśnie zmieniłam tabletki z cilest na yasminelle. Zrobiłam 7-dniową przerwę, tak jak zresztą zalecił mi lekarz. Jednak wyczytałam, że przy zmianie z leków silniejszych na słabsze nie powinno robic się przerwy.
Ile czasu powinnam stosować dodatkowe zabezpieczenie jeśli tabletki by mnie nie zabezpieczylo?
eithlinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-26, 22:21   #3621
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eithlinn Pokaż wiadomość
cześć. właśnie zmieniłam tabletki z cilest na yasminelle. Zrobiłam 7-dniową przerwę, tak jak zresztą zalecił mi lekarz. Jednak wyczytałam, że przy zmianie z leków silniejszych na słabsze nie powinno robic się przerwy.
Ile czasu powinnam stosować dodatkowe zabezpieczenie jeśli tabletki by mnie nie zabezpieczylo?
7 dni

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 12:41   #3622
ekstradyska
Raczkowanie

dzisiaj zaczynam brać yasminelle,
mam kilka pytań

1., czy bolały was nogi (jakies skurcze, widoczne zyłki, pekające naczynka, dretwienie )?
2. czy puchłyscie (zatrzymywanie wody w organizmie) ?
3. czy biorąc je paliłyscie papierosy, (ile mniej więcej pół paczki wiecej mniej...)?

przepraszam , że takie pytania, ale mam straszne obawy, pale niestety, straam sie rzucić/ ograniczyc, tabletki musze brać ze wzgledów zdrowotnych (na sam fakt antykoncepcji raczej bym sie nie zdecydowała), na wyregulowanie okresu i podniesienie troche poziomu hormnów...
bardzo prosze o odpowiedż, wiem, że każdy reaguje inaczej...ale to zawsze jakis obraz jak jest u innych...
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 12:58   #3623
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ekstradyska Pokaż wiadomość
dzisiaj zaczynam brać yasminelle,
mam kilka pytań

1., czy bolały was nogi (jakies skurcze, widoczne zyłki, pekające naczynka, dretwienie )?
2. czy puchłyscie (zatrzymywanie wody w organizmie) ?
3. czy biorąc je paliłyscie papierosy, (ile mniej więcej pół paczki wiecej mniej...)?

przepraszam , że takie pytania, ale mam straszne obawy, pale niestety, straam sie rzucić/ ograniczyc, tabletki musze brać ze wzgledów zdrowotnych (na sam fakt antykoncepcji raczej bym sie nie zdecydowała), na wyregulowanie okresu i podniesienie troche poziomu hormnów...
bardzo prosze o odpowiedż, wiem, że każdy reaguje inaczej...ale to zawsze jakis obraz jak jest u innych...
1. raczej nie, kiedyś mi drętwiały ale to raczej z powodu siedzącego trybu życia (w tamtym okresie) i na to głównie pomagał magnez (polecam, bo tabletki wypłukują go z organizmu)
2. nie
3. nie

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 13:22   #3624
zuni
Rozeznanie

GG do zuni Send a message via Skype™ to zuni

Do Niuja
zaczełam brać pod koniec kwietnia czyli prawie 6 miesiecy, może krótko ale przez pierwsze 2 mialam straszne humory ktore na szczęscie przeszły. Mam nadzieje że teraz nie wrócą przy zmianie metody.
zuni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 20:50   #3625
wnik
Przyczajenie

Mam pytanie tabletki biorę już rok i było z okresem w miarę ok a tym razem dostałam w czasie brania tabletek i zostały mi jeszcze 6 i wezmę je oczywiscie do konca tylko czy jak skończę to opakowanie to zrobić przerwe czy zaczac nowe opakowanie?
kurde skad ten okres teraz hmmm

wnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-27, 22:51   #3626
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wnik Pokaż wiadomość
Mam pytanie tabletki biorę już rok i było z okresem w miarę ok a tym razem dostałam w czasie brania tabletek i zostały mi jeszcze 6 i wezmę je oczywiscie do konca tylko czy jak skończę to opakowanie to zrobić przerwe czy zaczac nowe opakowanie?
kurde skad ten okres teraz hmmm
Zrób przerwę a jeśli to krwawienie się powtórzy musisz wybrac się do lekarza Byc może tabletki przestały Ci służyc.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-28, 07:48   #3627
JUSTYNAANNA
Raczkowanie

Cześć. Pisałam już kilka razy na tym forum...
Biorę właśnie trzeci blister, miałam dopiero jedną przerwę 7dniową ze względu na urlop. Samo krwawienie super- praktycznie bezbolesne i znacznie mniejsze, zero drętwienia nóg. Wcześniej miałam potworne bóle, strasznie bolały mnie też nogi no i krwawienie było obfite. Nie mam już nawet plamień. Ale za to mam strasznie wrażliwe piersi...
W ciągu dnia jest ok ale wieczorem jak już jestem w łóżku to tragedia! najchętniej spałabym w staniku i tylko na placach. Nie mogę się nawet dotknąć. Na początku zażywania tych tabletek nic takiego się nie działa. Jeszcze jednym negatywnym skutkiem są straszne wahania nastroju które towarzyszą mi od początku. Teraz już ""udaje mi się czasami opanować wybuch płaczu ale strasznie mnie to denerwuję. Zastanawiam się czy nie zmienić tych tabletek... co myślicie? któraś z was miała takie problemy?
JUSTYNAANNA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-28, 10:39   #3628
emalf
Raczkowanie

Hej kochane!
Biore pierwszy blister Yasminelle...Dzisiaj zaczynam 7 dniowa przerwe...No i wlasnie...Od 7 wrzesnia(kiedy zaczelam brac) caly czas krwawie...Nie plamie, ale krwawie...Czyli juz 22 dzien bez ani dnia przerwy...To jest tak, ze gdy wsttaje rano, to po 30 minutach zaczynaja mi sie skurcze podbrzusza...Bardzo silne...Krawie dosc obficie przez 4 do 5 godzin jakos, cztli tyle ile trwaja skurcze, apotem gdy mijaja mija tez krawienie, aby wieczorem przybrac postac bardzo skapego plamienia...
Lekarz mowil, ze takie krwawienie moze trwac przez dwa blistry, ze to sie czaem zdarza...Robil mi usg i mam jajniki i macice czysta...
Ale powiedzcie mi wy...mialyscie tak?
Nie wiem co robic...moze zmienic tabletki...
Mecze sie z tym....
emalf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-28, 11:44   #3629
Majaaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marma53 Pokaż wiadomość
I ja do Was, dziewczyny dołączyłam, jak zapowiadałam wcześniej
Cera? Nie gorzej niż zwykle, ale na jakieś wypryski polecam maść cynkową (chyba, że ktoś jest uczulony), ale wiem też, że ginekolodzy przepisują Diane35 tabl.anty. ale właśnie z działaniem na trądzik. Albo po prostu zapytajcie się w aptece o tabl. moja kumpela bierze i jej to bardzo bardzo pomaga!
A powracając do Yasminelle. Majaaaaa w których aptekach w Bydgoszczy tyle kosztują ? Szukam, no i znaleźć nie mogę..

Apteka Alba -
- kolo baru mlecznego Kaprs, na Curie-Sklodowskiej (vis a vis Billi (dawnej MiniMall))
- na samym koncu Gdanskiej, niedaleko Biedronki i sklepu Jysk.

Edytowane przez Majaaaaa
Czas edycji: 2009-09-28 o 11:45
Majaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-29, 14:23   #3630
solstice
Raczkowanie

Mam pytanie do Was Byłam u ginekologa, przepisała mi Yasminelle - to będą moje pierwsze tabletki. Powiedziała także, że co prawda powinno się zacząć brać pierwszego dnia krwawienia, ale ona poleca wziąć trzeciego, bo wtedy uniknę plamień w trakcie brania tabsów. Oczywiście wtedy dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni. Czy któraś z Was ma może doświadczenie w tej kwestii? Faktycznie lepiej brać w dalszych dniach krwawienia i czy to uchroni mnie przed plamieniami?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości