|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Cytat:
Może Twój Kubasek przechodzi skok rozwojowy i dla tego wykazuje brak apetytu. Wklejam wykres ze skokami rozwojowymi.
|
|
|
#2102 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
dzień dobry
no i pogoda się popsuła .... wrrrrNie chcę zapeszać ale Bartosz od dwóch tygodni już budzi się tylko 1 raz na jedzenie w nocy ... ok 4 ... a potem o 7 ![]() Cytat:
Cytat:
... tylko że mój maluch jeszcze do tego kicha ... już dzisaij 5 razy ![]() Jutro idziemy na usg bioderek to zapytam lekarza ![]() hmmm a moze to dalej te hormony ... ja też się czepieam - nawet jak jest ok ![]() Jak byłam u ginki to położna mi powiedziała, ze podczas karmienia piersią hormony dalej szaleją ![]() Cytat:
... tylko cycuś albo wózek go uśpi ... no i czasem mu się zdarzy samemu zasnąć![]() Lecę na śniadanko, póki mój mały aniołek śpi ...---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
... w wózku znów kapeć, a samochód oddany do naprawy ... i nawet do sklepu nie mam jak jechać ![]() nie wiem od czego to zależy, ale mój Bartek tez o 4 zjadł tylko trochę i jak się ocudził po 7 to wcale nie domagał sie jedzenia ... przewinęłam go, przebrałam i dałam cyca - zjadł troche i gotowy do zabawy ... po godzinie znów zajdł troche i usnał ![]() Ty masz lepszy podgląd na to ile Kubuś zje, ale z cyca też mi nie ubyło dużo ![]() Cytat:
![]() hmmm czyli od jutra Bartosz zaczyna 12 tydzień ... i zacznie się burza mam nadzieję, ze nie będzie tak źle
|
|||||
|
|
|
#2103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już sama nie wiem co moze byc tego powodem. Czytam na roznych forach o niejadkach, lekarze sie wypowiadaja, że moze zwiekszyc przerwy pomiedzy posikami...ale u nas te przerwy i tak są długie. Jedną z przyczyn moze byc infekcja ukł. moczowgo, no ale to trzeba badanie moczu zrobic a pediatra nie widziała problemu w jego jedzeniu, wiec nie sądze zeby dała skierowanie. Dlatego chyba pojdziemy do tej naszej lekarki jak wroci z urlopu.
|
|
|
#2104 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witam mamuśki
![]() Cytat:
moze to mleczko mu juz nie smakuje czy co dziwne, ale z drugiej strony jak by był głodny to by zjadł więcej hmm może warto się wybrać do tego pediatry Ania0104 super, że Bartuś śpioszek się zrobił ![]() Moja mała jest kąpana ok 19 potem dostaje butle i ok 20 już zazwyczaj śpi do 2:30 czasem 3:30, a potem ok 5 cycuś i o 7 cycuś i śpi do 10-11 Choć czasem od 7 do 10 potrafi przeleżeć i gadać do jej najlepsiejszego przyjaciela żyrandola ![]() Amelka też ma nosek zatkany, zawsze rano ok 5 budzi się taka zła i oddychać bida nie może cały dzień spokój tylko kicha po kilka razy w czwartek szczepienie to może coś lekarka podpowie.No i pogoda bleeee oby się jeszcze poprawiło
|
|
#2105 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2106 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale za to spala znowu od 10.00 do 5.30 i znowu od 6.00 do 9.00 jak dawalam jej mleczko rano to puscila fontanne ze az noskiem poszlo.....nie wiem czy nie zmienie jej mleka bo ona caly czas ulewa i to po 3 razy po kazdym karmieniu ![]() teraz znowu spi moja maruda ![]() Cytat:
![]() Weronika tez sie unosi jak chwyce ja za raczki a jak nosze ja przodem to chce siadac
|
|
#2107 | |
|
celebriti
|
cześć
przepraszam, ale musze sie wyżalić tutaj, nie mam nikogo jestem sama ![]() mała dostała jakiegos ataku o 5 rano, zjadła, i dalej ryk myslalam ze gardło zedrze!! zjadła kolejny posiłek i to samo, chyba kolka bo brzuch jak kamień. dopieo teraz po kolejnym posiłku rozmawia z karuzelą, może zaśnie... w nocy wisiala mi 40 minut przy piersi ale chyba kiepsko bo obudziła siie po niecalych 2 godz a normalnie je co 3 conajmniej. a do tego ma wysypkę: buzia, cały prawy bok w czerwonych plamkach i nad wzgórkiem łonowym... poniewaz musze ja karmic sztucznym mlekiem kupilam bebilon antykolkowy, mozliwe ze to alergia? nic poza mlekiem nie zmienialismy (płacz). juz sama nie wiem, czekac, isc do lekarza? kupic inne mleko?? inny srodek na kolke??? ![]() ![]() ![]() o wlasnie wrocilam bo znow zaczela- ale tym razem pojawila sie w koncu kupa- zielona! z tego co pamietam to nie zaden zly objaw? 4 dni nie robila. za to bączury sa bardzo smierdzace..
Edytowane przez groszkolino Czas edycji: 2009-09-29 o 11:26 |
|
|
|
|
#2108 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślę, że "wykupkanie" jej pomogło, bączki też przyniosą ulgę.
|
|
|
#2109 | |
|
celebriti
|
dzieki magi.
tydzien temu juz praktycznie calkowicie na sztuczne, choc dostawiam ja zeby cos tam pociumkala chociaz. przepajam - koperkiem i wczoraj kupilam rumianek. niekiedy pije tez sama wode. wybieramy sie w przyszlym tyg do lekarza, wiec nie wiem czy czekac. w takim razie pociagne ja jeszcze na tym mleku a jak wysypka bedzie sie utrzymywac to zmiana. poradze sie lekarza chyba na jakie. wczesniej podawalam bebiko HA. ale babcia zakupila jej to antykolkowe, bo ja meczyło..
|
|
|
#2110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak takiemu maleństwu pobrac mocz? To ma byc mocz z nocy czy obojętnie jaki?
|
|
|
#2111 |
|
Wtajemniczenie
|
Mocz może być pobrany w ciągu dnia, obojętnie o jakiej porze. W aptece kupuje się specjalne woreczki, w naszym przypadku dla chłopców (koszt 80gr). Pierwszy zakładaliśmy mu ze 40 min., teraz w ciągu minut ma już założony. Trzeba uważać, żeby dziecko było dobrze ułożone, żeby mocz nie poszedł w pampera.
|
|
#2112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I z Twojego opisu wynka, że ma kolkę. Podajesz jej jakies leki? Obawiam sie, że sam koperek i rumianek nie wystarczą. My uzywalismy też Esmumisan i Bobotic, a jak to nie bardzo pomagało to kupiony na recepte Debridat. Kładz ja jak najczesciej na brzuszku, to pobudzi perystaltyke jelit, brzuszek powinien sie rozluźnic. A jak bedzie miała napad płaczu, twardy brzuszk spróbuj metody z suszarką. Ogrzewaj brzuszek malutkiej, tak zeby nie poparzyc- Kubie zawsze pomagało, uspokajał sie i przestwał płakać. A tak wogole to na Twoim miejscu wybrałabym sie do lekarza, może nie czekaj zbyt długo z wizyta. Te krostki to może być uczulenie na białko mleka krowiego i lekarz przepisze odpwiednie mleko np. Nutramigen lub Bebilon Pepti. Mój synek tez miał takie krostki na twarzy i klatce piersiowej, dodatkowo własnie miewał bole brzuszka i lekarz stwierdził alergie i zapisał mleko na recepte B. Pepti. Krostki znikneły jak ręką odjął i kłopoty z brzuszkiem tez sie skonczyly. Zieloną kupa sie nie martw, najwazniejsze, że wogole sie pojwiła
|
|
|
#2113 | |
|
celebriti
|
dzieki Cass
podaje od kilku dni infacol, teraz zaczne espumisan moze lepiej podziała. ![]() tak tez sadze, mysle ze jutro wybiore sie do przychodni. najgorzej ze nie mam nikogo do pomocy i ciezko mi nawet ja wlozyc do wozka taka placzaca lub do samochodu. czy mozna zamowic wizyte domowa jesli jeszcze nie zapisalam sie do przychodni? mamy juz ksiazeczke zdrowia i ubezpieczeniowa.
|
|
|
#2114 |
|
Zadomowienie
|
niestety zdjec sukienki nie mam,pokaze wam pewnie dopiero po slubie(24 pazdziernika)
Mam mały problem z Tomusiem...Jak jest glodny to z jednej piersi ladnie je , przysypia i jak znow sie za chwile budzi i dalej chce jesc to zaczyna sie strasznie denerwowac, placze , troche zje i znow placze.Az w kocu zasypia.... A katar jeszcze troche jest , ale mysle ze polepszylo sie od inhalacji pulmicorem i budearem-przepisal lekarz
|
|
#2115 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
moja mysia tez ładnie nocke przespała do 5.30 sobie pospala. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- a my w weekend mielismy mały remoncik dlatego nie dalam rady sie odezwać i dopiero wczoraj skończyliśmy, a dzis z rana wzięłam sie za czytanie i do tej pory w pełni nie moge doczytac bo mała grymasi. ciagle pakuje rączki do buzi, i wszystko co jej wpadnie do rączek i strasznie się ślini myslicie że to może byc juz na ząbki???? No i strasznie cipie się do siedzenia, tylko główke unosi i trzeba ja podciągać i tak jej pasuje wszysko widzi mała cwaniara o własnie na leżaczku próbuje sie podnieść i już płacz bo sma nie daje rady to musi mame zawołać
CCCPaste is a minimalist pastebin inspired by Soviet aesthetics. Share text quickly and anonymously. VicePaste is a neon-style pastebin inspired by GTA Vice City. Share text snippets and code in a world of palm trees, pink lights, and 80s nostalgia. Edytowane przez marica5 Czas edycji: 2009-09-29 o 13:21 |
|||||
|
|
|
#2116 |
|
Zakorzenienie
|
witam sie ;] wiem wiem grzesze i tu nie zagldam, czasem podcytuje ale jakos czasu mi brakuje
bo albo mlody nie spi cąły dnimi albo lekrze albo znow przygotowani do chrztu itd itp yhhhh dzis bylismy u lekarzy w koncu okulite i neurologe moge skreslic z listy lekarzy, 1 jedziemy do chorzowa na badanie sluchu, pozniej 6 mamy chirurg i kardiologa w grudniu znow kolejne wiyty u lekarzy nataniel ma juz ponad 62 cm i wazy sobie ponad 6 kilo przypuszczm ze dobiamy do 7 kilo bez niczego !!!!! na rehabilitacje musimy chodzic co czwartk ale ogolnie jakos zle z mlodym nie ma wiec w koncu mozemy sie cieszyc smykiem nie martwic o wizyty lekarskie itd !!!!
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#2117 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie drogie mamusie
Długo się nie odzywałam, ale dopiero teraz po miesiącu znalazłam czas żeby coś napisać. Jakoś nie umiałam się przyzwyczaić do nowej roli. Gabryś dzisiaj kończy miesiąc, w niedzielę zostanie ochrzczony, więc impreza się szykuje połączona z moimi urodzinami, bo mam w poniedziałek ![]() Mój maluszek w dzień śpi tylko na dworze w wózku, niestety dzisiaj pogoda się popsuła, ale byłam z nim na spacerze, zasnął i teraz śpi w wózku w domu. Ciekawe jak bedzie zima i nie będę mogła z nim wyjść na dwór W nocy śpi zazwyczaj po 4 godziny, zasypia o 22 budzi się o 2 potem o 6 i tak marudzi do 7:30, potem już nie śpi tylko chce żeby go nosić cały czasA od kilku dni Gabryś ma jakąś wysypkę na twarzy. Czy to możliwe żeby oliwka Bambino go uczuliła? Niby w aptece mi mówiła babka że bambino i nivea nie uczulają. Chyba jutro się wybiorę do pediatry
|
#2118 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
marica, Gizmo, monika witajcie
![]() ![]() monika a dlaczego w zimie nie bedziesz mogla z nim wychodzic?
|
|
#2119 | ||
|
celebriti
|
Cytat:
natomiast powiem Ci, ze ja nie uzywam oliwki. Tak mi poradzili w szpitalu i na kontroli pediatra. Kąpię w Oilatum lub Balneum - na problemy dermatologiczne własnie i stosuje Sudocrem - pupa, pachy i wszelkie faldki, wklepuje go bo gdy jest za duzo to pozniej sie wałkuje i zostaja takie gluty powodujace odparzenie, tak sie stalo u mojej malej na raczkach, bo mam non stop niedrapki zalozone. Tu taj dziewczyny mowily o oliwce na ciemieniuche, mnie powiedzieli ze od oliwki to moze byc ciemieniucha.. sama nie wiem. mozliwe ze jakby moja dostala to zastosuje. natomiast poki co niet. aaa i moja mała tez dzis konczy miesiac wlasciwie juz skonczyla, nad ranem ![]() ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Svinecka u mnie dzis ziąb okropny a widze ze Ty tez bedziesz praktykowala spacery w niepogode, chcialam zapytac jak ja ubrac by bylo optymalnie? body, polarowy pajac i spiworek do wozka bedzie ok? mialam dzis takie przejscia, w koncu usnela wiec chce mimo wszystko chociaz na 30 minut ja wywietrzyc.
Edytowane przez groszkolino Czas edycji: 2009-09-29 o 15:02 |
||
|
|
|
#2120 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo mi przykro, że nie masz pomocy od najbliższych...tak zrozumiałam Twoj poprzedni post Trudno jest samemu dawac sobie rade. Dlatego stwierdzam, że jestes bardzo dzielną i wspaniałą mamusia ![]() Cytat:
Cały czas stosujesz Sudokrem? Mała ma odparzenia?? A ja polecam rajstopki A na zime napewno kupie kombinezon i chyba taki lub taki spiworek
|
|
|
#2121 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
co do ubierania - jak jest tak jak teraz czyli ok 15 stopni to ubieram malemu wlasnie body, spodenki i bluzeczke badz pajaca i na to cienki kombinezon - a na wierzch kocyk jak bedzie zima i mroz to podobny zestaw tyle, ze kombinezon zimowy i do tego spiwor i tak jak Cass pisze - rajstopki to dobra sprawa, ja jak jest cieplej zakladam tylko rajstopki i spodenki a jak jest zimniej to czasem ubieram takie grube rajstopy i na to kombinezon
|
|
|
#2122 | |
|
celebriti
|
Cass, Svinecka dzieki wiec ide upakowac dzieciatko i polazimy chwile.
sorry jesli moje pyt zdaja wam sie glupie ale nie daje rady i brak mi pomyslow wole sie zapytac by nie dokoptowac kolejnego problemu jak krosty, kupy, zaparcia, kolki jesu ![]() no tak, Cass jak mowisz dokladnie - poki co sama sie zajmuje młodą, wiec jak jest taki krzyk i nie mam dosłownie(!) czasu skorzystac z toalety to rece mi opadaja. dziekuje za słowa otuchy auto dziala na nią, tyle ze ja mam auto 2 drzwiowe i jak ja tam pakuje to dostaje bialej goraczi, sama znow. chyba zostawie fotelik na stale i bede ja tylko szybko wkladac bo te wygibasy przy pasach i mocowaniu
|
|
|
#2123 | |
|
Raczkowanie
|
tzn. chodzi mi o wyjątki jak bedzie naprawde zimno, albo jak mały bedzie chory, odpukać, mam nadzieje że nie bedzie. Cytat:
Jak jutro bedzie dalej czerwony, to pójde do pediatry. Mój Gabryś o 9 skończył miesiąc
|
|
#2124 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
TZ odebral dzis Eryka z przedszkola i pani wziela go na dywanik
jest naprawde zle, pani uwaza, ze trzeba skierowac go do poradni bo jest najniegrzeczniejszy w grupie, w ogole sie nie slucha, przeklina, wyzywa i nic nie chce robic nie mowilam Wam dokladnie o co chodzi ale wlasnie od jakiegos czasu mam wlasnie z nim takie problemy - jestem zalamana nie przypuszczalam nigdy, ze beda z nima takie problemy a juz napewno nie w tak wczesnym wieku mam nadzieje, ze jeszcze uda sie go wyprostowac bo jest jeszcze dosc maly - za rok do szkoly o matko co to bedzie najgorsze jest to, ze on sie taki zrobil od wakacji, mniej wiecej od momentu jak jego ojciec przyjechal do polski ehhh....zawsze cosnie wiem co robic a z przyjemniejszych rzeczy - TZ wrocil dzis wczesniej z pracy z koszem pelnym grzybow, bede robic w smietanie, marynowac i suszyc bylam z dziecmi na dworzu ale jest tak zimno, ze myslalam, ze zamarzne na kosc i zadzwonilam do TZ zeby zszedl i mnie zmienil bo nie daje rady a ja dokoncze obierac grzyby kurcze jak tak dalej pojdzie to trzeba bedzie kurtke zimowa wyciagnac
|
|
#2125 | ||
|
celebriti
|
Cytat:
|
|
|
#2126 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, ja tylko na chwilkę, nawet nie czytam
Mały miał wczoraj kryzys, nosiłam go na rekach przez prawie całe popołudnie, jak nie na rękach to siedział przy cycu, chciałam mu dać witaminy i gotowałam kroplomierz to zaczął płakać a za chwilę to już się wył ![]() Zasnął około 22 (jak małż wrócił to grzecznie spał) i spał do 1.30 a potem znowu „powtórka z rozrywki” nosiłam go do 4, potem już nie miałam siły, małż przyszedł i odciągaliśmy mu katar przy pomocy odkurzacza. Pełno glutów. Dzisiaj mąż poszedł do lekarza i mamy syrop i aerozol do nosa, oby było już lepiej. Kasia nie obraź się ale na razie nie wyślę Ci tych pampersów bo nie mam do tego głowy, zresztą nawet nie mam jak zostawić małego bo prawie ciągle płacze ![]() Mąż bierze wolne od czwartku, ja idę na zabieg to Ci wyślę dopiero wtedy, sorki ale nie dam rady wcześniej. Jak młodemu się polepszy to się odezwę i poczytam co tam u Was, póki co trzymajcie się cieplutko, pa.
|
|
#2127 |
|
Zadomowienie
|
eleeri jak to za pomocą odkurzacza , dosłownie? Jak to robiliście?
dziewczyny słyszałam ,że na kolki dobre są Gripe Water lub plantex...nie wiem jak działa bo nas to nie dotyczy, a na gazy u małego stosujemy doraźnie Infacol. My mamy jutro wizytę u urologa, prywatnie w warszawie -aż się boję, choć wyniki z moczu dobre...ciekawe co dalej nas czeka? |
|
|
|
#2128 |
|
Zakorzenienie
|
eleeri gdzie sie twoj chlopczyk zaprawił? przeciez wy nie spedzacie mnóstwa czasu na dworze , hm?
własnie na pw pisalam zebys sie nie kłopotała z wysyłką, bo wiem co i jak ![]() Svinecko, no ja specjalista nie jestem.Nie wiem co poradzic.Pisalam wam kiedys ze siostra moja ma takiego urwiska.Tez nie slucha, a jesli juz to tylko rodzicow swoich.Jest malym przebieglym...nie wyraze sie... Jedyne co trzeba mu oddac to piekelna inteligencje... Są z tego plusy.Nigdy nie bedzie popychadłem, nie beda z niego drwić koledzy no i zawsze sobie poradzi. Wiem, wiem ze punktu widzienia doroslego inaczej sie na to patrzy, ze dorosli patrza i mysla ze zle wychowany. Byc moze to jego okres buntu.Uwazam ze on nie zdaje sobie sprawy w jaki sposob my odbieramy jego akcje. Moze to smieszne, ale psychologowie powiadaja ze takie zachowanie jest normalne.Trudny wiek, pojawienie sie rodzenstwa.No i ze swiadczy to o zdrowym rozwoju emocjonalnym.Tak psycholozka mowila mojej siostrze.Poszla po porade bo myslala ze jest fatalna matka, ze syn taki urwis nieokiełznany z adhd Nieraz plakala mowiac ze caly dzien mu poswieca,okazuje mu duzo czulosci, bawi sie z nim, wymysla czeby kazdy dzien nie byl taki sam a on sie tak odwdziecza...Bo potrafił kopac ,pluc itpTak wiec Svinecko uszy do góry. Z Erykiem wszystko w porzadku Pozdrawiam cieplutko
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#2129 |
|
Zakorzenienie
|
ach zpomnialam dodac fote nszego synka ;]
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#2130 |
|
BAN stały
|
Witajice
Widze ze dzieci wam rosną jak na drozdzach!!! A u mnie jestesmy w mowym mieszkanku wyremonowanym....i jest fajne Mała sie rozwija super ostanio bylam na USG jest duza zdrowa machal do nas raczka...takie extra uczucie.... ![]() wiec czekamy do grudnia-stycznia..... ![]() a pozniej tez bede sie cieszyc z corki!!! zcasme tlyko jak mam zle dni to mysle...o bliznaczkach ![]() .....szko da ze ich nie ma...![]() ![]() buzka |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.

Wczoraj było ciepło i słonecznie a dzisiaj pada deszcz, jest pochmurno...także pewnie nie uda nam sie pojsc na spacer. 
MACIEJKA SYNEK KOCHANY 
.... wrrrr
, spał najpierw do 2.30, a potem do 6.20, po jedzeniu strzelił koopkę (po 2 dniach), pogaworzył, pochichrał się i śpi dalej
... 

... w wózku znów kapeć, a samochód oddany do naprawy 

... naprawdę kręgosłup mi już odmawia posłuszeństwa 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)