Herbata - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-23, 00:43   #751
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125
Dot.: Herbata

U mnie na razie króluje Irving. Pilam kilka róznych irvingow i w zasadzie jedyna porazką byla biała herbata z figą.

A za tą serią Tea Planet musze się rozejrzeć, bo nigdzie nie widzialam (aczkolwiek gdybym usilnie poszukala, to bym gdzies dorwała)

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 12:45   #752
Iskra82
Przyczajenie

Czy są tu osoby, które piły oryginalną, chińską herbatę Pu-erh we właściwy sposób, czyli bez cukru i po posiłkach i SCHUDŁY?

Zaczęłam pić od wczoraj tą herbatę i jest o niebo lepsza od tej z Bio-Active, smak ma łagodny, nie pachnie rybą, da się ją pić. Pobudza na bardzo długo i nie daje takich negatywnych efektów jak kawa. W sumie żadnych negatywnych. Czuje się rewelacyjnie, zero zmęczenia, a zaczyna się jesień, a ja jestem pełna energii, jak nowo narodzona , chyba jak Chińczyk!

Tylko ja się interesuję jej właściwościami odchudzającymi. Czytałam, że są osoby, które na niej schudły, ale piły właśnie tą oryginalną w kostkach. Ja piłam tą z Bio-Active. Wydawało mi się, że pijąc ją podczas ćwiczeń (godzina na stepperze) wzmocnieniu ulegało spalanie tłuszczu, bo potem spodnie na mnie wisiały i nadal wiszą (a już minęło dużo czasu, nie stosowałam diety, tylko się objadłam i musiałam pospalać). Więc może ma jakies działanie odchudzające. Tylko, że dużo osób pisze na forach, że nic nie schudły, ale nie napisały jaki rodzaj herbaty pu-erh piły i czy z cukrem i przed czy po posiłkach. Skoro jest taka różnica w smaku, to myślę, że ta oryginalna herbata da takie rezultaty, którymi się chlubi.
Iskra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 12:49   #753
Ashira
Wtajemniczenie

ja ją piłam i schudłam. niedawno wróciłam do niej także spokojnie i też zdecydowanie wolę jej smak
ale ja niestety widzę minusy... strasznie barwi zęby :P

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 14:14   #754
patusia_91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
jakiej firmy jest Yerba, ktora polecasz?
Ja kupuje tylko w sklepach herbacianych(takich gdzie kupuje się herbaty na wagę, ja kupuje po 10 dag. i na długggo starcza) moim zdaniem są lepsze od tych w paczkach kilogramowych w sklepach ze zdrową żywnością- wcześniej miałam takie dwa opakowania(pije ja z mama żeby nie było a my dużo tego pijemy - nie powinno sie, ale ona jest taka dobra....)

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość
dla mnie yerba jest zdecydowanie za gorzka... chociaż terere z brzoskwiniowego Uniona nie wzgardzę. ja jestem słabiak, jedynie co to Amanda jakaś lekka albo Union brzoskwinia. no chociaż mieszanki z Five o'clock też są niezłe
szkoda, że odkryłam, że mi nie smakuje dopiero jak zakupiłam tykwę o bombillę no ale jednak czasem używam
Od czasu gdy zaczęłam pić yerba mate to zielonej nie mogę przełknąć- sypanej( w torebkach w ogóle nie lubię, jestem wybredna) , bo jest dla mnie za gorzka, wcześniej bardzo ją lubiłam, a teraz....

patusia_91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 14:17   #755
Ashira
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patusia_91 Pokaż wiadomość

Od czasu gdy zaczęłam pić yerba mate to zielonej nie mogę przełknąć- sypanej( w torebkach w ogóle nie lubię, jestem wybredna) , bo jest dla mnie za gorzka, wcześniej bardzo ją lubiłam, a teraz....
ale parzysz normalnie tak jak trzeba 3/4 kubka itd. ? dla mnie to jest mega gorycz...
może masz jakiś cud sposób o którym ja nie wiem ?

nie dekold a dekolt!
Stary 2009-09-23, 14:50   #756
patusia_91
Raczkowanie

Cytat:
ale parzysz normalnie tak jak trzeba 3/4 kubka itd. ? dla mnie to jest mega gorycz...
może masz jakiś cud sposób o którym ja nie wiem ?
Nie to chyba nie jest jakis cud, tylko normalna yerba ja daje ok 1/4... nigdy nie próbowałam 3/4 ale mi to wystarcza, może kiedyś spróbuje z większą ilością zabieram się do zakupu tego specjalnego pojemniczka, ale nie mam pojęcia który wybrać

Stary 2009-09-23, 15:59   #757
Ashira
Wtajemniczenie

dla mnie nawet 1/4 to za dużo. a wszędzie trabią, że prawdziwa yerba to 3/4
ja mam cały sprzęt do yerby, tylko nie mogę się przemóc przez tę gorycz...
ale nie poddaję się!

nie dekold a dekolt!
Stary 2009-09-23, 22:06   #758
patusia_91
Raczkowanie

Cytat:
dla mnie nawet 1/4 to za dużo. a wszędzie trabią, że prawdziwa yerba to 3/4
ja mam cały sprzęt do yerby, tylko nie mogę się przemóc przez tę gorycz...
ale nie poddaję się!
Dasz radę! prawdę mówiąc nie słyszałam o tym, że trzeba dawać 3/4 kubka yerba, ale też się tym nie interesowałam za bardzo, tylko piłam bo mi smakowała kupie sprzęt i będę próbowała z większa ilością

Stary 2009-09-24, 13:02   #759
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iskra82 Pokaż wiadomość
Czy są tu osoby, które piły oryginalną, chińską herbatę Pu-erh we właściwy sposób, czyli bez cukru i po posiłkach i SCHUDŁY?

Zaczęłam pić od wczoraj tą herbatę i jest o niebo lepsza od tej z Bio-Active, smak ma łagodny, nie pachnie rybą, da się ją pić. Pobudza na bardzo długo i nie daje takich negatywnych efektów jak kawa. W sumie żadnych negatywnych. Czuje się rewelacyjnie, zero zmęczenia, a zaczyna się jesień, a ja jestem pełna energii, jak nowo narodzona , chyba jak Chińczyk!

Tylko ja się interesuję jej właściwościami odchudzającymi. Czytałam, że są osoby, które na niej schudły, ale piły właśnie tą oryginalną w kostkach. Ja piłam tą z Bio-Active. Wydawało mi się, że pijąc ją podczas ćwiczeń (godzina na stepperze) wzmocnieniu ulegało spalanie tłuszczu, bo potem spodnie na mnie wisiały i nadal wiszą (a już minęło dużo czasu, nie stosowałam diety, tylko się objadłam i musiałam pospalać). Więc może ma jakies działanie odchudzające. Tylko, że dużo osób pisze na forach, że nic nie schudły, ale nie napisały jaki rodzaj herbaty pu-erh piły i czy z cukrem i przed czy po posiłkach. Skoro jest taka różnica w smaku, to myślę, że ta oryginalna herbata da takie rezultaty, którymi się chlubi.
Iskierko czyli herbatke pijemy po posiłku i marsz na cwiczonka tak ??
dzisiaj wybiore sie na zakupcie to zakupie ją i zobaczymy czy da sie pic

Cytat:
ja ją piłam i schudłam. niedawno wróciłam do niej także spokojnie i też zdecydowanie wolę jej smak
ale ja niestety widzę minusy... strasznie barwi zęby :P

Ashira oczywiscie zestaw cwiczen takze był ???

pozdrawiam cieplutko wszystkie herbaciane laseczki
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 14:43   #760
Ashira
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
I

Ashira oczywiscie zestaw cwiczen takze był ???

pozdrawiam cieplutko wszystkie herbaciane laseczki
no nie ma cudów oczywiście,że był. do tego powiedzmy 'lekka' dieta, bo ja nie z tych do potrafią się bardzo kontrolować w jedzeniu
poprawiła się moja przemiana materii i myślę, że ruszył mój tłuszcz do spalania

nie dekold a dekolt!
Stary 2009-09-24, 14:50   #761
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
U mnie na razie króluje Irving. Pilam kilka róznych irvingow i w zasadzie jedyna porazką byla biała herbata z figą.

A za tą serią Tea Planet musze się rozejrzeć, bo nigdzie nie widzialam (aczkolwiek gdybym usilnie poszukala, to bym gdzies dorwała)
O tak, Irving ma naprawdę dobre herbatki. Szkoda tylko, że w sklepach nie ma pełnej oferty (przynajmniej u mnie, w Krakowie). Spotkał się ktoś może z Irvingiem Japanese Hana Sencha? Nie widziałam jej nigdzie - poza Greenwayem.
Teraz piję głównie senchę sacurę, z herbaciarni, jest pyszniutka, aktualnie mam ochotę prawie zawsze tylko na nią. Chyba, że mnie boli gardło, wtedy (np. dzisiaj) wlewam w siebie litrami malinową z cytryną Herbapolu .
Moja babcia jest cóż, dosyć leciwa, ma różne zachcianki i dziwactwa. Ostatnio zaitrygowała mnie opowieścią o herbacie w GRANULKACH (nie, nie rozpuszalnych ). Pijała ją lata temu, smakowała jej najbardziej. Wiecie co to mogło być? Byłoby całkiem fajnie, gdybym skądś wyczarowała taką .

O, a jaka biała herbata wam najbardziej smakuje? Jakiej firmy?

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-24, 16:53   #762
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Moja babcia jest cóż, dosyć leciwa, ma różne zachcianki i dziwactwa. Ostatnio zaitrygowała mnie opowieścią o herbacie w GRANULKACH (nie, nie rozpuszalnych ). Pijała ją lata temu, smakowała jej najbardziej. Wiecie co to mogło być? Byłoby całkiem fajnie, gdybym skądś wyczarowała taką .
Jest wiele takich herbat - Tetleya, Liptona, róznych tańszych firm. Czasem jak mam ochote na słabiutką herbatę, piję właśnie taką granulkową. W każdym sklepie powinnas dostać jakąś granulkowaną Tyle, że podobno jest najgorszej jakości, nie umywa się do liściastych. I większego smaku herbaty tam raczej nie ma

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2009-09-25, 21:17   #763
Ejli
Zadomowienie

Cytat:
Jest wiele takich herbat - Tetleya, Liptona, róznych tańszych firm. Czasem jak mam ochote na słabiutką herbatę, piję właśnie taką granulkową. W każdym sklepie powinnas dostać jakąś granulkowaną Tyle, że podobno jest najgorszej jakości, nie umywa się do liściastych. I większego smaku herbaty tam raczej nie ma
Ojej, a ja wielkie oczy zrobiłam, jak mi babcia zaczęła opowiadać . Kurczę, jak każda firma to produkuje i jakość jest taka niska, to sama nie wiem jak mam zrobić babci niespodziankę... Inna sprawa, że ludziom czasem coś smakuje, bo się kojarzy ze starymi czasami, nawet jak jest błe. Zgaduję, że herbata, o której mowa, nie była jakaś markowa, kiedyś było wszystko jednej marki. W każdym razie dziękuję za informację, rozejrzę się w sklepach.

A teraz jestem chora i mi w kubku króluje na zmianę malinowo-cytrynowa i zwykła czarna z cytryną. Jaką herbatę typowo przeziębieniową możecie polecić? Kto produkuje najsmaczniejszą malinówkę?

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 21:32   #764
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

ja sobie przywiozłam z Czech całe mnóstwo różnych owocowych herbat Były tanie a są naprawdę z owoców a nie jak u nas - czarne herbaty aromatyzowane. Moja ulubiona to truskawkowo - bananowa

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 16:51   #765
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Ojej, a ja wielkie oczy zrobiłam, jak mi babcia zaczęła opowiadać . Kurczę, jak każda firma to produkuje i jakość jest taka niska, to sama nie wiem jak mam zrobić babci niespodziankę... Inna sprawa, że ludziom czasem coś smakuje, bo się kojarzy ze starymi czasami, nawet jak jest błe. Zgaduję, że herbata, o której mowa, nie była jakaś markowa, kiedyś było wszystko jednej marki. W każdym razie dziękuję za informację, rozejrzę się w sklepach.
Tzn. granulkowane herbaty są na pewno niższej jakości od liściastych, co nie znaczy, żę w ogóle nie nadaja sie do niczego Ale może to być właśnie to o czym piszesz, taka herbata byla kiedys luksusem i babci zapewne skojarzyło się, jaka ta herbata była dobra kilkadziesiąt czy kilkanaście lat temu. Moja babcia do dzisiaj pamięta smak mieszkanki Assama z czyms tak, a przeciez sypany Assam jest dość zwyczajna herbatą, nie najgorszą, ale też nie takie znowu cudo... Ale to były czasy, kiedy wujek przywiózł z Danii Earl Greya sypanego w prezencie, ma rodzina nasypala sobie po dwie łyżki do szklanki i potem nikt nie mógl tego wypić (nie wiedzieli, że trzeba było szczypte Earl Greya dodać do zwykłej herbaty, dla samego smaku)...
Cytat:
A teraz jestem chora i mi w kubku króluje na zmianę malinowo-cytrynowa i zwykła czarna z cytryną. Jaką herbatę typowo przeziębieniową możecie polecić? Kto produkuje najsmaczniejszą malinówkę?
A musi być malinówka? Bo jak czarna herbata z aromatem maliny, to Irving a jak coś do rozgrzania, to jest herbatka z prądem, herbatka "Grzaniec" - kto to produkuje, Loyd Tea?

Dzisiaj upolowałam wreszcie "Cuban Punch" Irvinga - dobra jest, ale nie rewelacyjna. Wypiję z przyjemnością i zapomnę...

Stary 2009-09-27, 18:14   #766
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:

Dzisiaj upolowałam wreszcie "Cuban Punch" Irvinga - dobra jest, ale nie rewelacyjna. Wypiję z przyjemnością i zapomnę...
ja też ją teraz mam, dobra nawet
Stary 2009-09-27, 18:23   #767
Delli
Zakorzenienie

Ja właśnie pije zieloną z ananasem. Pięknie pachnie ale jeśli chodzi o smak to wole inne. Mama mi kupiła z jakiejś innej firmy (nieznanej mi ), pewnie najtańsza była
Stary 2009-09-27, 18:39   #768
Ashira
Wtajemniczenie

a ja się czaję na promocje w netto na herbaty BioActive ma być komplet zielona opuncja + pigwa, lub biała z różą i zielona z pigwą (do każdego zestawu zaparzacz, przyda się ).
pił ktoś tą białą z różą? moje jedyne doświadczenie z białymi to irving, który był okropny dla mnie...

nie dekold a dekolt!
Stary 2009-09-27, 19:22   #769
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

A ja na codzien nie umiem zyc bez zielonej, czerwonej i bialej wszystkie sypane zaparzane w moim imbryku. Kazda dla mnie ma swoj urok - po prostu mi smakują.

Choc jak jestem przeziębiona to nie ma jak zwykla czarna z miodem i cytrynką
Stary 2009-09-27, 23:08   #770
kaledonia
zielony stworek

Ostatnio piję taką Impra Tea -Royal Elixir Tea . Herbata czarna, liście duze, pełen aromat,lepsza od Tetleya i innych marketowych popularnych.

Kupiłam na ryneczku, u pana który takie mało popularne herbatki sprowadza
Cytat:
Napisane przez Paulinka_S Pokaż wiadomość
ja sobie przywiozłam z Czech całe mnóstwo różnych owocowych herbat Były tanie a są naprawdę z owoców a nie jak u nas - czarne herbaty aromatyzowane. Moja ulubiona to truskawkowo - bananowa
U nas też są np Biofix takie robi, owocowe z suszu,a nie czarna aromatyzowana. Ahmad Tea truskawka też super.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 09:41   #771
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

wiem ale u nas wybór jest dużo mniejszy i nie ma takich różnych ciekawych smaków

wczoraj kupiłam bio active karmelową z cytryną, niedobra - prawie nie czuć smaku

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-29, 11:53   #772
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Kupilam sobie dzisiaj Mietę Extra Strong i jest pyyyszna (oczywiscie dla tych co lubia pic miete:P) i swietne oddech odswieza

Wczoraj natomiast kupilam Lipton Asian Temple i troche sie rozczarowalam.
W smaku calkiem ok, zielona herbatka, ale zapach baaardzo leciutki (aczkolwiek prezpiekny) mimo zaparzania pod przykryciem,jak i bez przykrycia Głownie to mi o zapaszek chodzilo

dwie inne jakie nabylam to herbata zielona o smaku brzoskwiniowym firmy Malwa ...smaku brzoskiwi 0,ale zapach obledny
oraz jakas przeceniona herbatka Owoce lesne firmy "Krzak":P ktora pachnie swietne,ale w smaku jakos mi nie podchodzi.

Widze tez ze juz na polkach sklepowych pojawia sie Winter Moments (chyba Teekane)..pyszna

Edytowane przez Ishikawa
Czas edycji: 2009-09-29 o 11:56 Powód: skleroza
Ishikawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-29, 12:47   #773
kiniaczeq
Zakorzenienie

mam sage z pigwą.. dobra zwłaszcza jak sobie wkroiłam do tego brzoskwinię , saga malinowa + wkrojone jabłko smakuje jak pyszny kompocik serio polecam!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-29, 14:33   #774
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
Kupilam sobie dzisiaj Mietę Extra Strong i jest pyyyszna (oczywiscie dla tych co lubia pic miete:P) i swietne oddech odswieza

Wczoraj natomiast kupilam Lipton Asian Temple i troche sie rozczarowalam.
W smaku calkiem ok, zielona herbatka, ale zapach baaardzo leciutki (aczkolwiek prezpiekny) mimo zaparzania pod przykryciem,jak i bez przykrycia Głownie to mi o zapaszek chodzilo

dwie inne jakie nabylam to herbata zielona o smaku brzoskwiniowym firmy Malwa ...smaku brzoskiwi 0,ale zapach obledny
oraz jakas przeceniona herbatka Owoce lesne firmy "Krzak":P ktora pachnie swietne,ale w smaku jakos mi nie podchodzi.

Widze tez ze juz na polkach sklepowych pojawia sie Winter Moments (chyba Teekane)..pyszna
Jakiej firmy jest ta miętówka?
Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
mam sage z pigwą.. dobra zwłaszcza jak sobie wkroiłam do tego brzoskwinię , saga malinowa + wkrojone jabłko smakuje jak pyszny kompocik serio polecam!
Drobno kroisz owoce do herbaty czy wrzucasz większy kawałek? Przyznam się, że nigdy nie próbowałam herbaty z kawałkami owoców za wyjątkiem cytryny lub konfitury.
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-29, 17:31   #775
kiniaczeq
Zakorzenienie

drobno w kostkę
Stary 2009-09-29, 18:48   #776
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

własnie mi baaaardzo ziiimno. ide po herbatkę - z miodem
Stary 2009-09-29, 20:21   #777
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:
Napisane przez paula-zla Pokaż wiadomość
Jakiej firmy jest ta miętówka?
Sparwdze jutro w pracy,ale pamietam ze 3,30 kosztowała
Naprawde jest strong, ma 98% miety pieprzowej i 2% olejki eteryczne z miety. Na nudnosci pomaga jak trzeba i odswierza oddech
Stary 2009-09-29, 20:46   #778
Delli
Zakorzenienie

Wiem, że z firmy Vitax jest mięta strong ale nie wiem czy to ta sama
Stary 2009-09-29, 21:09   #779
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Wiem, że z firmy Vitax jest mięta strong ale nie wiem czy to ta sama
Kurcze, chyba wlasnie nie, raczej jakiejs malo znanej firmy (tzn. ja jej nie znam:P)

Pilyscie moze herbatki z Rossmana? Widzialam truskawkowa-waniliowa,ale pamietam,ze kiedys pilam podobna firmy herbapol z serii Herbaciany Ogrod i byla bardzo słaba.
Stary 2009-09-29, 21:13   #780
paula-zla
Zakorzenienie

Cytat:
Sparwdze jutro w pracy,ale pamietam ze 3,30 kosztowała
Naprawde jest strong, ma 98% miety pieprzowej i 2% olejki eteryczne z miety. Na nudnosci pomaga jak trzeba i odswierza oddech
Ok, byłabym wdzięczna, bo jestem bardzo zaciekawiona. Gdzie ją kupiłaś?

Cytat:

Pilyscie moze herbatki z Rossmana? Widzialam truskawkowa-waniliowa,ale pamietam,ze kiedys pilam podobna firmy herbapol z serii Herbaciany Ogrod i byla bardzo słaba.
Kiedyś piłam, ale były dosyć słabe.
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości