Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-01, 18:14   #2191
Malga19
BAN stały

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Ja jako ciotka wizazowa....przyszlam was podpatrzec...i pochwalic sie brzucholkiem.....

o to on....

Pozdrawiam
Malga19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-01, 18:58   #2192
Cassandra 23
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

To znowu ja

Kuba juz usypia, zjadł 160 ml kaszki chyba najwiecej do tej pory.
Dzisiaj przez cały dzien prawie wogole nie spał. Ok 11, moze z 30 min. i o 14 tez 30 min. Już o 18 był marudny, tarł oczka i przysypiał na rękach.
Kubcio coraz czesciej sie usmiecha, ten jego usmiech jest cudowny. Otwiera całą buzke i smieje sie głośno. Coraz bardziej sie slini, musze mu zimieniac bluzeczki bo są całe mokre.
I chyba Wam nie pisałam ale slicznie podnosi głowke. Jest coraz silniejszy i juz tak sie nie denerwuje.

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
no i mamy skierowanie do poradni neurologicznej, bo Bartek robi z siebie półksiężyca ... ciągle wygina się w prawą stronę ... lekarz pow ze to moze być jakiś przykurcz mięśni i leopiej to sprawdzić
Mam nadzieje, że to nic powaznego. A neurolog przy okazji dokładniej zbada Bartusia.

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Po rozmowie z Tż bardzo dobrze , chyba cos do niego dotarło, bo dzis w nocy spalam w innym pokoju i Tż donosił mi Małego tylkpo na karmienie a tak to zajął się nim cała noc Już nie pamietam kiedy sie tak wyspałam A tesciową kazał mi olac , bo Ona juz niestety taka jest wtrącalinska......

Jedziemy dzis do Białegostoku na badanie bioderek . 3 majcie kciuki zeby wszystko bylo ok i zeby Tomus dobrze zachowywal sie w podrozy bo to jednak az 2 h drogi
So super, że TŻ zajał sie małym. Mamusi tez sie nalezy odrobina snu

Jak tam po USG? Tomus był grzeczny?

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
a do nas dzis przyjezdza lekarz

cala noc prawie nie spalismy bo maly mial zatkany nosek i sie meczyl, nie mogl spac
zarazil sie od Eryka bo Eryk tez juz nosem pociaga i kaszle

Eryka to w ogole musze zapisac na wymaz z nosa bo podejrzewam, ze ma jakas bakterie, bo cialge lapie katar
Biedny maluszek Teraz bardzo łatwo o przeziebienie. Jak czytam inne wątki to duzo maluszków jest chorych

Już po wizycie? Co powiedział lekarz?

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
Dziewczyny,
czy robiłyscie może swoim maleństwom badania słuchu i wzroku? jak tak tak w którym tyg/m-cu?
My nie robilismy żadnego badania tylko w lipcu powtarzalismy badanie sluchu w szpitalu bo po urodzeniu wyszło, że jedno uszko trzeba skontrolowac bo chyba jeszcze maź w nim zalega.

Cytat:
Napisane przez Malga19 Pokaż wiadomość
Ja jako ciotka wizazowa....przyszlam was podpatrzec...i pochwalic sie brzucholkiem.....

o to on....
Śliczny brzuszek!

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-01, 19:00   #2193
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Syla jaka dla was jest optymalna temp kapieli?

u nas w szpitalu robili przesiewowe badania sluchu .

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-01, 19:05   #2194
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:

o to on....

Pozdrawiam
a ja pozdrawiam zawartosc brzuszka
u kogos milo mi spogladnac,ale zaraz nasuwa mi sie mysl, ze dobrze ze mam to juz za soba a next time w dalekiej przyszlosci-daje sobie dwa lata tylko ze okresu jeszcze nie dostalam a minely juz 2mc i10 dni.Po jakim czasie wy dostalyscie?Odpowiadac kolejno mamy butelkowe.

Odebralam dzis karte z benefitu.Zaraz przestudiuje co i jak i rozplanuje basen, choc wcz.kolezanka skwitowala ze od basenu nie schudne
Jak wyrobie czasowo czyt.tata ogarnie sytuacje z corka to na pieterko wejde jeszcze na cw.aerobowe.Zobaczymy jak mi to pojdzie
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-01, 19:21   #2195
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

no wiec juz po wizycie - dzieciaki zdrowe obydwa - plucka czyste, zwykly katarek, ktory jest o tej porze roku czesty i normalnie wychodzic na dwor

iiiiiiiii przepuklina i wodniak w jadrze zniknely hurrrraaaaaaaa

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Zapomniałam napisać Wczoraj dostałam paczuszke z Hippa a raczej list Kilka ulotek i próbka mleka Hipp 2.
Mamusie czy w szpitalu wypełiałyscie jakies ankiety? Bo ja wypełniałam i dostałam za to jakies drobiazgi, próbki kosmetyków, ulotki (taka niebieska paczka). I teraz wydzwaniają do mnie z róznych firm. Jakis miesiac temu dzwoniła babka, na poczatku zagadała cos o dziecku, mojej ankiecie, wiec pomyslałam ze pewnie jakas firma od rzeczy dzieciecych...a ta mi zaczeła gadac o bieliznie, ze nowo powstała firma oferuje tania bielizne i czy moze wyslać. Powiedziałam, że nie chce bo nie wiem jak ta bielizna wyglada. Potem dzwoniła jeszcze kilka razy, ze wysle ją a jak mi sie nie spodoba to moge odesłać.

A dzisiaj dzwoniła z jakiegos ubezpieczenia...
do mnie tez wydzwania ciagle baba od bielizny i z ubezpieczenia moglam tego nie wypelniac
Cytat:
A probowałas sól fizjologiczna?
.
zawsze psikam woda morska ale tym razem nawet to nie pomoglo
Cytat:
Dziewczyny,
czy robiłyscie może swoim maleństwom badania słuchu i wzroku? jak tak tak w którym tyg/m-cu?
badania sluchu robia w szpitalu po urodzeniu

a badanie wzroku trzeba zrobic po 3im miesiacu zycia
Cytat:

o to on....

Pozdrawiam
cudny
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-01, 19:24   #2196
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Zapomniałam napisać Wczoraj dostałam paczuszke z Hippa a raczej list Kilka ulotek i próbka mleka Hipp 2.
Mamusie czy w szpitalu wypełiałyscie jakies ankiety? Bo ja wypełniałam i dostałam za to jakies drobiazgi, próbki kosmetyków, ulotki (taka niebieska paczka). I teraz wydzwaniają do mnie z róznych firm. Jakis miesiac temu dzwoniła babka, na poczatku zagadała cos o dziecku, mojej ankiecie, wiec pomyslałam ze pewnie jakas firma od rzeczy dzieciecych...a ta mi zaczeła gadac o bieliznie, ze nowo powstała firma oferuje tania bielizne i czy moze wyslać. Powiedziałam, że nie chce bo nie wiem jak ta bielizna wyglada. Potem dzwoniła jeszcze kilka razy, ze wysle ją a jak mi sie nie spodoba to moge odesłać.

A dzisiaj dzwoniła z jakiegos ubezpieczenia...
Ja wypełniałam, ale całe szczęście jeszcze nikt do mnie nie dzwonił. Chyba nie podałam telefonu

Cytat:
Dziewczyny,
Badanie słuchu przesiewowe robione jest zawsze w szpitalu po urodzeniu, masz kartę lub naklejkę w książeczce Małej

Pozjadało mi cytaty...
Malga, śliczny brzuszek
Miramej, jak będę miała więcej czasu, to wkleję co pokupowałam. Trochę tego jest
A najważniejsze w końcu jutro do mnie dotrze huśtaweczka
Katarzynko, zazdraszczam basenu, też bym się chociaż w jacuzzi pomoczyła
Groszkolino, ja temp. kąpieli sprawdzam łokciem lub termometrem specjalnym ze słoneczkiem Taka optymalna to ok. 37

Lecę do kąpanka itp zabiegów wieczornych

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Svinecko, super że chłopcy zdrowi
Stary 2009-10-01, 20:18   #2197
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
u kogos milo mi spogladnac,ale zaraz nasuwa mi sie mysl, ze dobrze ze mam to juz za soba a next time w dalekiej przyszlosci-daje sobie dwa lata tylko ze okresu jeszcze nie dostalam a minely juz 2mc i10 dni.Po jakim czasie wy dostalyscie?Odpowiadac kolejno mamy butelkowe.

Odebralam dzis karte z benefitu.Zaraz przestudiuje co i jak i rozplanuje basen, choc wcz.kolezanka skwitowala ze od basenu nie schudne
Jak wyrobie czasowo czyt.tata ogarnie sytuacje z corka to na pieterko wejde jeszcze na cw.aerobowe.Zobaczymy jak mi to pojdzie
Kasiu ja dostałam jakos szybko...juz lece zerknąc w kalendarz
Rodziłam 20 czerwca a @ dostałam 4 sierpnia. I jak narazie mam regularnie.

Ja tez planuje basen i uplanowac nie moge a od dzisiaj znów dieta...po chrzcinach sobie odpusciłam musze schudnac conajmniej 10 kg

Cytat:
no wiec juz po wizycie - dzieciaki zdrowe obydwa - plucka czyste, zwykly katarek, ktory jest o tej porze roku czesty i normalnie wychodzic na dwor

Super, że to tylko katarek

U Kuby tez pani doktor wykryła wodniaczka ale powiedziała, że sam sie wchłonie. A moze juz sie wchłonął?

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Ja wypełniałam, ale całe szczęście jeszcze nikt do mnie nie dzwonił. Chyba nie podałam telefonu

Miramej, jak będę miała więcej czasu, to wkleję co pokupowałam. Trochę tego jest
A najważniejsze w końcu jutro do mnie dotrze huśtaweczka
I bardzo dobrze zrobiłaś Jakbym wiedziała, że mój nr bedzie krążył po róznych firmach to miałabym w nosie te "prezenty" i nie wypełniała ankiet.

Czekam na foteczki Pokaż tez huśtawkę.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-10-01, 21:38   #2198
Nikula5
Zadomowienie

GG do Nikula5

Cassandra 23 ,Svinecka miałam czuja i ankiet nie wypełniłam.
katarzynka00 ja też butelkowa, 11 tydzień od porodu leci a u mnie nic

dziewczyny a jaką kaszkę można podawać na koniec 3 miesiąca , po sie już pogubiłam, i tylko na noc do mleczka ? w jakiej proporcji? chyba trzeba będzie pomyśleć bo mam małego glodomorka

I przedstawiam Wam Dominika, jako że mało się na razie udzielałam i się nie znamy dokonuje oficjalnej prezentacji mojego dziecięcia.

Strasznie dużo piszecie
Nikula5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-01, 21:56   #2199
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikula5 Pokaż wiadomość
dziewczyny a jaką kaszkę można podawać na koniec 3 miesiąca , po sie już pogubiłam, i tylko na noc do mleczka ? w jakiej proporcji? chyba trzeba będzie pomyśleć bo mam małego glodomorka

I przedstawiam Wam Dominika, jako że mało się na razie udzielałam i się nie znamy dokonuje oficjalnej prezentacji mojego dziecięcia.

Strasznie dużo piszecie
Na wątku chyba tylko ja zaczełam dodawac kaszki do mleczka
Na początku proponuje zaczać od kleiku, np. z Nestle, jest do wyboru kukurydziany lub ryzowy. Ja kupiłam smoczek trojprzepływowy z Aventa. I tak na 150 ml mleka dodaje 1 duza łyzke i jedna małą kszki lub kleiku. A kiedy chcesz podawac to zalezy od Ciebie, mój synek je raz dziennie na kolacje.

Jaki słodziak Na tych zdjęciach taki malutki...

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-10-01, 22:41   #2200
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Czesc mamcie
mi popsul sie laptop cos z zasilaczem i nie mozna go wlaczyc....dobrze ze tż kupil sobie w zeszylm tygodniu swojego bo by sklinal teraz

kupilam dzisiaj na allegro ciuszki na chrzest dla malej znaczy moja mama bedzie placic
http://www.allegro.pl/item757102262_..._angelino.html
http://www.allegro.pl/item757106956_..._angelino.html

pod plaszczyk ubiore sukienusie i rajstopki pod spodenki wiec mysle ze nie bedzie zimno mojej gorącej dziewczynie(ona nie lubi byc za cieplo ubrana bo zaraz ma potowki)

i to juz 3 dzien jak Weronika po kapieli wypila mleczko bez placzu, ale nie daje jej odrazu tylko najpierw smoka i jak jest juz na pol spiaca to wtedy daje mleko i wypija calewiec chyba mamy po problemie!!

Cytat:
Napisane przez syla39 Pokaż wiadomość
Hejka.
Bylam z moim malenstwem w Polsce. Lot zniosla idealnie, wszystko przespala. Budzila sie tylko na karmienie i dalej w kimonko.

Nadrobilam was ale pogubilam sie i juz sama nie wiem co napisac.
Hm jak tak czytam o waszych problemach to jestem chyba wielka szczesciara bo sama zadnych nie mam. Lenka placze tylko z dwoch powodow, jak jest glodna i czasami jak boli ja brzuszek, ale to raczej kwilenie niz placz. Poza tym jest grzeczniutka (oczywiscie odpukac w niemalowane), pogodna, usmiechnieta itd. Po prostu kochana
Mimo to i tak nie moge sie ze wszystkim ogarnac wiec nie wiem jak wy to robicie

Ah, bylam dzisiaj u lekarza i wyobrazcie sobie ze od porodu minelo prawie 6 tyg a u mnie jeszcze nie wszystko wrocilo do normy (tam na dole). czeka mnie jeszcze dwa tygodnie postu Ciekawe co na to maz
czyli masz piekna bezproblemowa corcie
Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
.
Jutro przylatuje do mnie moja przyjaciółka z dziewczyną (baaardzo za nią tęsknię), więc mam nadzieję, że czas będzie mi miło płynął na plotkowaniu, gotowaniu, piciu winka wieczorami i rozpieszczaniu Antosia przeze mnie i ciotki... Planujemy również sobotnie wyjście do night clubu
nalezy sie chwila relaksu mamusi a copochwal sie jak ci minal dzionek i wieczor

Cytat:

Jedziemy dzis do Białegostoku na badanie bioderek . 3 majcie kciuki zeby wszystko bylo ok i zeby Tomus dobrze zachowywal sie w podrozy bo to jednak az 2 h drogi
troche spoznione te moje kciukasy ale mysle ze z bioderkami bedzie ok
ja zauwazylam ze Weronika tez ma lepsze juz te bioderka bo faldki na obu sa juz prawie takie same a wczesniej na prawym nie miala jednej faldki
Cytat:
Kuba wczoraj jak zwykle spał juz o 18.30. Zjadł ładnie kaszke i zaraz porwał go Morfeusz Spał do 6.30. Wczoraj dobowo zjadł 760 ml z czego bardzo sie ciesze. Dzisiaj tez apetyt mu dopisuje... juz nie wiem co z nim jest. Jednego dnia ładnie je , innego musze w niego wpychac.
Teraz śpi a ja sie biore za jakis obiad.

.
ooo no prosze jaki glodomorek
fajnie ze apetyt dopisuje Kubusiowi

Cytat:
Dziewczyny,
Weronika miala sluch badany w szpitalu a wzrok nie.......

Cytat:

dobrze ze to tylko katarek

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-01, 22:42   #2201
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:

Ja tez planuje basen i uplanowac nie moge a od dzisiaj znów dieta...po chrzcinach sobie odpusciłam musze schudnac conajmniej 10 kg

I bardzo dobrze zrobiłaś Jakbym wiedziała, że mój nr bedzie krążył po róznych firmach to miałabym w nosie te "prezenty" i nie wypełniała ankiet.

Czekam na foteczki Pokaż tez huśtawkę.
Dziewczyny, które chcą schudnąć po naszych Maluszkach
Polecam książkę dr Pierre Dukana "Nie potrafię schudnąć" oraz drugą z 350 przepisami do niej. Moja znajoma w miesiąc schudła 12 kg. Może i innym się uda
Dzisiaj zakupił ją mój Małżonek i zamierzamy spróbować (bardziej on niż ja )
To jest podobno dieta białkowa, która opiera się na odpowiedniej konfiguracji posiłków.
Może warto spróbować

Kupił też drugą książkę Allena Carra "Prosta metoda jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów". To ten sam autor od rzucania palenia.

Ale będzie lektur miał do przerobienia, a ja znowu przy garach będę stała i kombinowała

Fotkami na pewno się pochwalę

Cytat:

Strasznie dużo piszecie
Śliczny Dominiś, ucałowania dla niego od Cioci

Udało mi się uśpić Małego Wojownika. Od trzech dni coś mu wieczorem nie za bardzo chce się spać, za bardzo nie marudzi, ale chce być noszony i zajmowany. A mama już wieczorkiem nie ma tak dużo siły i werwy...

Dobranoc Kochane, do juterka
Stary 2009-10-02, 07:23   #2202
Tulipfever
Rozeznanie

Miramej dzieki

Cytat:
Dziewczyny,
Tutaj robi sie test sluchu jakos 3 tygodnie po porodzie. Podlacza sie do kazdego uszka mala sluchawke i aparat bada, czy ucho wysyla fale. U Ani wszystko dziala Co do wzroku- nic nie badali. Zapytam dzisiaj.

Cytat:

o to on....

Pozdrawiam
Piekny!

Cytat:

Wspaniale!

Cytat:

Strasznie dużo piszecie
Slodkosci

Moje dziecko przespalo dzisiaj od 23 do 5... Bylam w szoku, myslalam, ze w nocy karmilam i tylko nie pamietam, ale maz zarecza, ze nie No ladnie, mam nadzieje, ze tak juz coreczce zostanie.
Wczoraj bylam na kontroli u poloznej. Musialy mi 3 szwy wyciagnac, bo sie jeszcze ostaly . Rana ladnie zagojona, rozmawialysmy na temat roznych metod antykoncepcji. A Wy co planujecie stosowac, gdy juz przyjdzie pora?
Dzisiaj wielki dzien, idziemy na kontrole Aneczki. Mam nadzieje, ze dobrze przybiera i wszystko ok.
Dobrego dnia!
Tulipfever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 08:52   #2203
Cassandra 23
Zakorzenienie

Siemka z rana

Cicho, pusto...gdzie Wy sie podziewacie?

Dzionek zapowiada sie dzisiaj ładny, swieci słoneczko wiec pewnie pojdziemy na spacerek.
Kuba ładnie przespał noc a teraz po porannej zabawie usnał w bujaczku

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
kupilam dzisiaj na allegro ciuszki na chrzest dla malej znaczy moja mama bedzie placic
Te rzeczy są prześliczne Weroniczka będzie jak laleczka
A kiedy chrzcicie?

Cytat:
Dziewczyny, które chcą schudnąć po naszych Maluszkach
Polecam książkę dr Pierre Dukana "Nie potrafię schudnąć" oraz drugą z 350 przepisami do niej. Moja znajoma w miesiąc schudła 12 kg. Może i innym się uda
Dzisiaj zakupił ją mój Małżonek i zamierzamy spróbować (bardziej on niż ja )
To jest podobno dieta białkowa, która opiera się na odpowiedniej konfiguracji posiłków.
Może warto spróbować
Musze kupic ta książke Ciekawe czy bedzie u nas w ksiegarni.

12 kg w miesiac moje marzenie... nie pogardziłabym nawet 5 kg
Możesz podac jakis przykładowy przepis z tej diety białkowej

Cytat:
Napisane przez Tulipfever Pokaż wiadomość
Moje dziecko przespalo dzisiaj od 23 do 5... Bylam w szoku, myslalam, ze w nocy karmilam i tylko nie pamietam, ale maz zarecza, ze nie No ladnie, mam nadzieje, ze tak juz coreczce zostanie.
Wczoraj bylam na kontroli u poloznej. Musialy mi 3 szwy wyciagnac, bo sie jeszcze ostaly . Rana ladnie zagojona, rozmawialysmy na temat roznych metod antykoncepcji. A Wy co planujecie stosowac, gdy juz przyjdzie pora?
Dzisiaj wielki dzien, idziemy na kontrole Aneczki. Mam nadzieje, ze dobrze przybiera i wszystko ok.
Dobrego dnia!
Bravo dla Ani za ładnie przespaną nocke.

My stosujemy tylko gumke nigdy nie brałam tabletek i chyba nie mam zamiaru. Boje sie tej chemii...

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-10-02, 09:49   #2204
UnholyOne
Ola-Unhola

Witajcie z rana
Ale pustki

Cass podaję przykładowy przepis z książki:
Naleśniki z cukinii:
6 jajek
6 cukinii
1 zabek czosnku
kilka gałazek natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Oddzielić białka od żółtek i ubic na sztywną pianę. Cukinie umyć, obrać i drobno posiekać. Wymieszać z posiekanym czosnkiem i posiekaną natką. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie dodać białka. Usmażyć na naoliwionej patelni jak grube naleśniki.

Kurczak w ziołach:
1 kurczak
1 pęczek świezej bazylii
3 zabki czosnku
1 cytryna
odrobina suszonego tymianku
odrobina suszonego rozmarynu
200 g papryki
250 g marchewki
sól pieprz
szklanka wody

Kurczaka umyć, osuszyć, nafaszerować bazylią, czosnkiem, cytryną pokrojoną na ćwiartki, tymiankiem i rozmarynem. Pozostawić w chłodnym miejscu.
Następnego dnia w dosyć głębokim naczyniu żaroodpornym ułozyć umyte i drobno pokrojone marchewki i papryki. Doprawić je sola oraz pieprzem i podlać odrobina wody. Na warzywach ułożyć kurczaka i wstawić na 60-90 minut do piekarnika nagrzanego do 210 st.

Przepisy przepisami, ale myślę, że warto też przeczytać książkę i samą "filozofię"
http://allegro.pl/item751490539_nie_...najtaniej.html

Lecę się szykować do gminy, bo idę w końcu po pesel Małego i mój dowód odebrać

Edytowane przez UnholyOne
Czas edycji: 2009-10-02 o 09:50
UnholyOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 09:49   #2205
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość

U nas też jest płacz, nie ważne, czy Kubuś jadł 3 godziny wcześniej, czy półtorej, czy godzinę Nie lubi tego i koniec , jak to mój Małż mówi: "Widać ten typ tak ma "

, oj pogoń moje bóle

I co przeszły? Bo wczoraj je goniłam cały wieczór...

Cytat:
Magi, Miramej dzieki kochane Postaram sie troche przystopowac. Wlasnie zrobilam postep: nakarmilam Anie, odlozylam do lozeczka i poszlam do kuchni zjesc sniadanie. Slysze, ze juz steka- normalnie bym leciala na leb na szyje, ale teraz powiedzialam sobie "nic Jej nie jest, sama tez musze cos zjesc" i poczekalam 2 minuty. I co? Po doslownie 2 minutach Ania zasnela
(...)
Mayu wspolczuje przebojow z tesciowa. Ale w sumie ona to pewno z serca robi, pewnie chce dobrze, tylko nie wie jak Ja sie nauczylam, ze jesli cos mnie strasznie nie mierzi w tesciowej, to macham na to reka. Jak leci za mna, gdy wychodze do pokoju nakarmic dziecko (nie lubie tego robic przyy wszystkich), trudno, macham reka, niech sobie popatrzy. Gdy daje mi "zlote rady" choc o nie nie prosze, macham reka, jednym uchem wpuszczam, a drugim wypuszczam. Wiem, ze uwielbia Anie i to jest dla mnie najwazniejsze. A jesli faktycznie juz przegina (krytykuje meza na przyklad) to natychmiast reaguje- lagodnie, ale stanowczo. Tesciowa tez sie uczy nowej roli, sama nie wie pewnie, jak sie zachowac, testuje, ile Jej wolno, a gdzie jest granica. Najlepiej powiedz Jej wprost, ze szkoda jej pieniedzy na tyle ciuchow, bo corcia nawet przeciez tego wszystkiego nie schodzi. Moze zaproponuj, ze konkretnie Jej powiesz, czego potrzebujesz dla Zuzi- nie wiem, rajtki, sweter, czapke- i zeby tylko to kupila i ze Zuzia ma uczulenie na rozowy
Jednak cierpliwość popłaca W sumie to same uczymy się na swoich dzieciaczkach jak je wychowywać i co dla nich najlepsze.

Podpisuje się obiema rękami

Cytat:
Napisane przez syla39 Pokaż wiadomość
Prawie zapomnialam. Zdjecia Lenki:

Załącznik 2554955 Załącznik 2554956 Załącznik 2554957
I opatulona po kapieli

Załącznik 2554958
Piękna ta Twoja Lena

Cytat:
Hej mamuski

U nas pogoda paskudna, od rana leje. Nici ze spaceru, a tak ładnie Kubcio spi jak spacerujemy, lubi tak na powietrzu.
Byłam dzisiaj w miescie, bo w moim ulubionym lumpku dostawa. oszłam juz z samego rana, co prawda wystałam sie w kolejce ale kupiłam Kubie 2 sliczne kombinezony, 6-9 mies. jeden za 18,90 jeszcze z metka a drugi za 9,50. Znalałam tez kilka super bluzeczek z d. rekawem i sweterki. Zakupy bardzo udane

Jak upiore wkleje fotki kombinezonów.

Kuba wczoraj jak zwykle spał juz o 18.30. Zjadł ładnie kaszke i zaraz porwał go Morfeusz Spał do 6.30. Wczoraj dobowo zjadł 760 ml z czego bardzo sie ciesze. Dzisiaj tez apetyt mu dopisuje... juz nie wiem co z nim jest. Jednego dnia ładnie je , innego musze w niego wpychac.
Teraz śpi a ja sie biore za jakis obiad.
(...)
To czekamy na zdjęcia

O widzę, że Kubie apetyt wzrasta. żeby tak zostało.

Cytat:
To znowu ja

Kuba juz usypia, zjadł 160 ml kaszki chyba najwiecej do tej pory.
Dzisiaj przez cały dzien prawie wogole nie spał. Ok 11, moze z 30 min. i o 14 tez 30 min. Już o 18 był marudny, tarł oczka i przysypiał na rękach.
Kubcio coraz czesciej sie usmiecha, ten jego usmiech jest cudowny. Otwiera całą buzke i smieje sie głośno. Coraz bardziej sie slini, musze mu zimieniac bluzeczki bo są całe mokre.
I chyba Wam nie pisałam ale slicznie podnosi głowke. Jest coraz silniejszy i juz tak sie nie denerwuje.
(...)
A jednak wraca apetyt. Rośnie mały głodomorek - 160ml- fiu,fiu...
Ach te nasze szkraby, rosną w oczach i pokazują nowe umiejętności z dnia na dzień, a rodziców duma rozpiera Ucałuj swojego siłacza

Cytat:

U mnie okres przyszedł po 2 m-cach,tylko ja przez 3 tyg. karmiłiam tylko piersią, a do 2 m-ca i piersią i butelką (z przewagą butli).

Pójdzie znakomicie Będę zaciskać kciuki

Cytat:

(...)
Super, że chłopcy zdrowi i przepuklina i wodniak poszły sobie

Cytat:

Strasznie dużo piszecie
Mały przystojniaczek

Cytat:

(...)

Dobrego dnia!
Pięknie Anulka spała, natomiast mój Maciek nie dał dzisiaj mamci się wyspać.
Wspaniale, że już wszystko zagojone
Ja chyba wrócę znowu do tabletek.
za wizytę.

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 11:08   #2206
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Czesc
cos sie dzisiaj nie wyspalam bo Weronika jakos niespokojnie spala -budzila sie z placzem co chwila, po czym znowu zasypiala- a teraz sobie gaworzy

Cytat:
Siemka z rana

Cicho, pusto...gdzie Wy sie podziewacie?

Dzionek zapowiada sie dzisiaj ładny, swieci słoneczko wiec pewnie pojdziemy na spacerek.
Kuba ładnie przespał noc a teraz po porannej zabawie usnał w bujaczku

Te rzeczy są prześliczne Weroniczka będzie jak laleczka
A kiedy chrzcicie?

Musze kupic ta książke Ciekawe czy bedzie u nas w ksiegarni.

12 kg w miesiac moje marzenie... nie pogardziłabym nawet 5 kg
Możesz podac jakis przykładowy przepis z tej diety białkowej

Bravo dla Ani za ładnie przespaną nocke.

My stosujemy tylko gumke nigdy nie brałam tabletek i chyba nie mam zamiaru. Boje sie tej chemii...
chrzciny beda 18 pazdziernika

ja jakos wole chudnac powoli ale efektywnie bez jojo nic szybko i potem znowu przytyc.......i tak idzie mi dobrze bez specjalnej diety,unikam tylko slodyczy i cwicze 20min dziennie na orbim a kg leca-jeszcze zostalo mi 6 kg do wagi sprzed ciazy a jak pomysle ze przez cala ciaze przytylam 24kg to jestem dumna ze to tylko 6 kg

ja tebletek nie chce bo bralam kiedys przez 6 lat i potem mialam problemy z @ a raczej jej brak wiec zostaje tylko gumka

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-10-02, 11:12   #2207
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

witajcie
pieknie sloneczko swieci ale juz zimno jest strasznie - wczoraj nie moglam wysiedziec na placu bylo tak zimno i tak wialo strasznie

wczoraj poszlam po Eryka do przedszkola i pani idzie w moja strone, ja juz przerazenie w oczach a ona mowi, ze idzie go pochwalic bo byl wczoraj bardzo grzeczny, najgrzeczniejszy w grupie
jak milo choc raz w zyciu cos takiego uslyszec

oczywiscie zostal nagrodzony - i mam nadzieje, ze dzis znow bedzie grzeczny

a Marci wlasnie sobie ucial drzemke w lezaczku
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:04   #2208
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Czesc Mamusie

Z bioderkami wszystko w porzadku, a Tomuś był bardzpo grzeczny-cała droge spał.Przed sama wizyta dałam mu cyca w samochodzie , przysnął i obudził się jak go rozbieralismy do badania. Podczas badania osikał lekarza
W drodze powrotnej tez spał-zauwazylam ze Mały uwielbia jezdzic samochodem, bo nawet jak wlozy sie go placzacego to jak ruszy samochod to zaczyna zasypiac

Dzis bylismy na szczepieniu i wzielismy skojarzone i pneumokoki i rotawirusy. Zaplacilismy 750 zl ......Mały straszny plakal i tak mi go zal bylo ze az mi łza po policzku pociekła Na szczescie szybko się uspokoił. aa i wazy juz 5300 mały Kluseczek
Stary 2009-10-02, 12:04   #2209
katarzynka00
Zakorzenienie

ja jak tylko dostane okres to łykne tabletke, tylko musze ja najpierw dostac

My juz po spacerku.Dmucha strasznie, wcale nie jest tak cieplo,pomimo ze slonko swieci.Mala zapakowalam w kombinezon ale do zimy jej nie wystarczy, bede musiala wyszperac jakis na alle.

Ksiazke zakupie jak bede bezradna, ale nie wierze kolezankom itop ktore mowia ze nie mogla schudnac, bo albo nie jedza sniadania a za to batony albo zrą na wieczor,piją soki itp a to gubi.Ja sama wszytsko wiem jak powinno byc ale najlepiej idzie mi teoria a pod gorke mam z praktyką
Nie mam zbyt duzych oczekiwan wzglewdem siebie, zeby chociaz doprowadzic sie do stanu sprzed ciazy
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 12:57   #2210
Wojtusia
Zakorzenienie

czesc kochane, moja córeczka spi, ja wczoraj miałam straszny dzien, migrena mnie dopadła i cały dzien wymiotowałam, mąż musiał z pracy sie zwolnic i przyjechac do domu zająć się mną i Oliwką. na szczescie dzisiaj juz ok.

byłam z oliwka u lekarza, bo juz tydzien kupki nie zrobiła, dostałysmy debridat, zobaczymy czy kupka pojdzie. ale pediatra zbadała i powiedziała ze zadnego zastoju kupki nie ma w jelitach i byc moze mała sie nie najada. kazala sprobowac dokarmic po cycku mleczniem nan sensitive, jak wypije ze znaczy ze sie nie najada. ostatnio jakos malo mleka mam, a jeszcze jak wczoraj nic nie jadłam w ogóle, to juz dzisiaj wyjątkowo mało...

Unholy, fajne te przepisy, kurczaka musze zrobic takiego , którą hustawke w koncu kupiłas, bo nie czytam wątku na bieżaco i chyba przegapiłam

Edytowane przez Wojtusia
Czas edycji: 2009-10-02 o 13:08
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 13:42   #2211
syla39
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez majka versace Pokaż wiadomość

Ładna ta moja synowa
Dziekuje A jak ladnie sie usmiecha. Nie moge tylko uhwycic tego momentu, ale postaram sie dla przyszlej tesciowej zeby zobaczyla jaka ladna synowa jej rosnie

Cytat:
Dziewczyny,
Sluch badali w szpitalu a o oczkach nic nie wiem.

Dziewczyny kiedy w Polsce robi sie pierwsze szczepienia? Bo tutaj bedziemy mialy tzn Lenka dopiero w 3 miesiacu. Chyba troche poznawo co?

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość
Syla jaka dla was jest optymalna temp kapieli?

u nas w szpitalu robili przesiewowe badania sluchu .
Zauwazylismy ze najlepiej czuje sie kiedy woda ma 37.5 stopnia

Cytat:
u kogos milo mi spogladnac,ale zaraz nasuwa mi sie mysl, ze dobrze ze mam to juz za soba a next time w dalekiej przyszlosci-daje sobie dwa lata
Moze wydam sie dziwna ale tesknie za moim brzuszkiem. To byl dla mnie wspanialy okres. Dlatego nie bedziemy stosowac zadnej antykoncepcji, no moze tylko stosunek przerywany, jak sie cos a raczej przytrafi plakac nie bede. Zaczne sie tylko modlic o lzejszy porod

Cytat:

iiiiiiiii przepuklina i wodniak w jadrze zniknely hurrrraaaah
Gratuluje super

Cytat:
Czesc mamcie
mi popsul sie laptop cos z zasilaczem i nie mozna go wlaczyc....dobrze ze tż kupil sobie w zeszylm tygodniu swojego bo by sklinal teraz

pod plaszczyk ubiore sukienusie i rajstopki pod spodenki wiec mysle ze nie bedzie zimno mojej gorącej dziewczynie(ona nie lubi byc za cieplo ubrana bo zaraz ma potowki)
Sliczne to ubranko. Hm, chyba i ja musze sie zaczac za czyms rozgladac. Moze sciagne od ciebie

Cytat:
Czesc Mamusie

Z bioderkami wszystko w porzadku, a Tomuś był bardzpo grzeczny-cała droge spał.Przed sama wizyta dałam mu cyca w samochodzie , przysnął i obudził się jak go rozbieralismy do badania. Podczas badania osikał lekarza
W drodze powrotnej tez spał-zauwazylam ze Mały uwielbia jezdzic samochodem, bo nawet jak wlozy sie go placzacego to jak ruszy samochod to zaczyna zasypiac

Dzis bylismy na szczepieniu i wzielismy skojarzone i pneumokoki i rotawirusy. Zaplacilismy 750 zl ......Mały straszny plakal i tak mi go zal bylo ze az mi łza po policzku pociekła Na szczescie szybko się uspokoił. aa i wazy juz 5300 mały Kluseczek
Super ze z bioderkami wszystko w porzadku.
Lenka tez usypia w samochodzie, wlasciwie to zasypia jak ja wkladam do fotelika.

syla39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 13:42   #2212
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

moja mala ma chyba lekki katarek i moze stad nie mogla spac w nocy ale odciagalam frida i dziennie woda morska psikam-jednak cos tam ma to zakroplilam jej kropelkami mam nadzieje ze bedzie lepiej, na szczescie nie ma tak mocno jak wtedy
biedna cos spac nie moze-teraz ja uspilam i ciekawe jak dlugo bedzie spac....

coraz bardziej martwia mnie te jej krostki ktore ma na skroniach i na brodzie oraz na brwiach i skora w tym miejscu jest sucha......sprobuje smarowac Emolium moze cos pomoze a jak nie to do lekarza bo jakos mi sie nie chce wierzyc ze to tylko tradzik niemowlecy

Cytat:
witajcie
pieknie sloneczko swieci ale juz zimno jest strasznie - wczoraj nie moglam wysiedziec na placu bylo tak zimno i tak wialo strasznie

wczoraj poszlam po Eryka do przedszkola i pani idzie w moja strone, ja juz przerazenie w oczach a ona mowi, ze idzie go pochwalic bo byl wczoraj bardzo grzeczny, najgrzeczniejszy w grupie

a widzisz potrafi chlopak zaskoczyc pozytywnie mamusie i oby wiecej bylo tych nagrod za grzecznosc

Cytat:
Czesc Mamusie

wiedzialam ze bedzie dobrze-przewaznie chlopczyki maja dobre bioderka
Weronika tez lubi autem jezdzic tak samo jak na spacery bo dupka jej trzesie

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
czesc kochane, moja córeczka spi, ja wczoraj miałam straszny dzien, migrena mnie dopadła i cały dzien wymiotowałam, mąż musiał z pracy sie zwolnic i przyjechac do domu zająć się mną i Oliwką. na szczescie dzisiaj juz ok.

byłam z oliwka u lekarza, bo juz tydzien kupki nie zrobiła, dostałysmy debridat, zobaczymy czy kupka pojdzie. ale pediatra zbadała i powiedziała ze zadnego zastoju kupki nie ma w jelitach i byc moze mała sie nie najada. kazala sprobowac dokarmic po cycku mleczniem nan sensitive, jak wypije ze znaczy ze sie nie najada. ostatnio jakos malo mleka mam, a jeszcze jak wczoraj nic nie jadłam w ogóle, to juz dzisiaj wyjątkowo mało...

Unholy, fajne te przepisy, kurczaka musze zrobic takiego , którą hustawke w koncu kupiłas, bo nie czytam wątku na bieżaco i chyba przegapiłam
biednamam nadzieje ze dzis juz lepiej sie czujesz!!

hmm ciekawe z tym mlekiem -daj znac czy wypila butle

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-10-02, 13:58   #2213
syla39
Wtajemniczenie

Pomylilam fora

Edytowane przez syla39
Czas edycji: 2009-10-02 o 14:00
syla39 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 14:02   #2214
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
witajcie

Pochwal Eryczka również od Cioci

Cytat:
Czesc Mamusie

Super, że bioderka ok
Taaak, dzieci uwielbiają jeździć samochodem. Mój włącza syrenę jak stajemy na światłach lub w korku, a jak tylko ruszamy śpi. Oczywiście jak już porządnie zaśnie to zatrzymywanie go nie budzi

Cytat:
ja jak tylko dostane okres to łykne tabletke, tylko musze ja najpierw dostac

My juz po spacerku.Dmucha strasznie, wcale nie jest tak cieplo,pomimo ze slonko swieci.Mala zapakowalam w kombinezon ale do zimy jej nie wystarczy, bede musiala wyszperac jakis na alle.

Ksiazke zakupie jak bede bezradna, ale nie wierze kolezankom itop ktore mowia ze nie mogla schudnac, bo albo nie jedza sniadania a za to batony albo zrą na wieczor,piją soki itp a to gubi.Ja sama wszytsko wiem jak powinno byc ale najlepiej idzie mi teoria a pod gorke mam z praktyką
Nie mam zbyt duzych oczekiwan wzglewdem siebie, zeby chociaz doprowadzic sie do stanu sprzed ciazy
U nas też wieje...
Odechciewa się spacerowania, ale twarda jestem opatulam dzieciaki i co dzień w drogę ruszam

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość

Kupiłam zielona z Fisher Prica
http://allegro.pl/item750931489_hust...ce_nowosc.html

Wróciłam z gminy, mam pesel Antosia, nowy dowód.
Kupiłam jeszcze pieluchy w realu i teraz zupkę ide dać Bartusiowi.
Chyba na drugie usmaże naleśniki
Stary 2009-10-02, 14:02   #2215
majka versace
Zadomowienie

Siemka. No dobra, żeby nie było...pochwale mojego synusia Dziś w nocy tatuś go nakarmił o 1.00 i ten spał do 5.00 zjadł i spał do 8 A normalnie to się budzi co 3 godz. a ostatnio nawet częściej. Za to w dzień niestety ma problem z zaśnięciem. Robiliśmy już 3 podejścia. ładnie zasnął i obudził się po 5 min. i tak ciągle. Nie wiem czemu Teraz wreszcie śpi ale jak długo......?

Cytat:
coraz bardziej martwia mnie te jej krostki ktore ma na skroniach i na brodzie oraz na brwiach i skora w tym miejscu jest sucha......sprobuje smarowac Emolium moze cos pomoze a jak nie to do lekarza bo jakos mi sie nie chce wierzyc ze to tylko tradzik niemowlecy
Wiesz, mój mały tez ma krostki ale takie jakieś "niewidoczne" bo są w kolorze skóry i widać z bliska tylko. I nie jest to trądzik niemowlęcy bo ten już miał i było inaczej. Ja smaruje od wtedy Emolium i teraz nagle się pojawiły te wypryski. też mnie to martwi.

Kurcze, a ja od kilku dni znowu się źle czuje jesli chodzi o miejsce po nacięciu...tak jakby dalej było spuchnięte i często boli. Połozna twierdzi uparcie że goi się dobrze. A ja ciągle czuje dyskomfort po 8 tygodniach. Tutaj do ginekologa to niełatwo się dostać więc umówiłam się prywatnie do polskiej przychodni na niedziele. Boje się że jak mnie wreszcie ktoś zbada "tam" to się okaże jest cos nie tak Chyba pierwszy raz w życiu będe się bała iść do gina

Edytowane przez majka versace
Czas edycji: 2009-10-02 o 14:04
majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 14:10   #2216
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez majka versace Pokaż wiadomość
Siemka. No dobra, żeby nie było...pochwale mojego synusia Dziś w nocy tatuś go nakarmił o 1.00 i ten spał do 5.00 zjadł i spał do 8 A normalnie to się budzi co 3 godz. a ostatnio nawet częściej. Za to w dzień niestety ma problem z zaśnięciem. Robiliśmy już 3 podejścia. ładnie zasnął i obudził się po 5 min. i tak ciągle. Nie wiem czemu Teraz wreszcie śpi ale jak długo......?

Wiesz, mój mały tez ma krostki ale takie jakieś "niewidoczne" bo są w kolorze skóry i widać z bliska tylko. I nie jest to trądzik niemowlęcy bo ten już miał i było inaczej. Ja smaruje od wtedy Emolium i teraz nagle się pojawiły te wypryski. też mnie to martwi.

Kurcze, a ja od kilku dni znowu się źle czuje jesli chodzi o miejsce po nacięciu...tak jakby dalej było spuchnięte i często boli. Połozna twierdzi uparcie że goi się dobrze. A ja ciągle czuje dyskomfort po 8 tygodniach. Tutaj do ginekologa to niełatwo się dostać więc umówiłam się prywatnie do polskiej przychodni na niedziele. Boje się że jak mnie wreszcie ktoś zbada "tam" to się okaże jest cos nie tak Chyba pierwszy raz w życiu będe się bała iść do gina
kochana rob nasiadowki z rumianku!! zobaczysz ze pomoze! ja mialam opuchniete miejsce po jednym szewku i do tego saczyla sie ropa -dzieki nasiadowkom ktore robilam 2 razy dziennie po 5 minut tylko powychodzily na wierzch wszystkie szewki a ropa wyszla i sie zagoilo

a Weronika tez ma problem ze spaniem w dzien.......pomaga tylko smoczek i noszenie na rekach a jak juz zasnie i odloze ja do lozeczka to budzi sie po paru minutach i zaczynam od nowa bo widac ze chce jej sie spac - teraz o dziwo spi juz od godziny

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2009-10-02 o 14:12
Stary 2009-10-02, 15:01   #2217
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
a Weronika tez ma problem ze spaniem w dzien.......pomaga tylko smoczek i noszenie na rekach a jak juz zasnie i odloze ja do lozeczka to budzi sie po paru minutach i zaczynam od nowa bo widac ze chce jej sie spac - teraz o dziwo spi juz od godziny
Moje dziecię o dziwo jeszcze śpi Z tym rumiankiem spróbuje. Dzieki

majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 15:44   #2218
UnholyOne
Ola-Unhola

Dotarła huśtawka, ale fotki z Antosiem wstawię wieczorkiem. Teraz kilka z moich zakupów
Stary 2009-10-02, 16:50   #2219
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
to czekam na fotki antosia daj znac czy podoba mu sie hustanie
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-02, 17:12   #2220
UnholyOne
Ola-Unhola

Uwielbia już
zasnął od razy tylko zmontowałam

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości