Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (: - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-07, 10:07   #1561
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (:

Cytat:
Napisane przez zgadnij_MS Pokaż wiadomość
To luzik Myślałam, że dłużej... Wyniki do ginki będę "świeższe" z poniedziałku

Już wole nie pytac o cenę tego badania hihi
Świeżość WR nie ma znaczenia. Ważne by na wizyty mieć świeżą morfologię i mocz.

WR to kiła. Nawet nie wiem po co to robią w XXI wieku. Lepiej by HIVa robili. Albo sprawdzali zarażenie brodawczakiem...

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez dafreen Pokaż wiadomość
za te pieniądze miałabyś pełne ubezpieczenie zdrowotne w prywatnej firmie, z badaniami, stomatologią, specjalistami, wizytami domowymi i rehabilitacją... a jak płacisz wysokie składki to i szpitalem... ja akurat pracuje w firmie związanej z różnymi rodzajami ubezpieczeń i mamy w swojej ofercie prywatne ubezpieczenia zdrowotne, więc wiem z pierwszej ręki.... zresztą przez rok nawet z tego korzystałam....
No tak...
Jak mi PZU proponowało to kardiolog, alergolog, endokrynolog i inni tacy byli w ofercie za połowę tego co płacę do ZUS. :/

Ale nie mamy wyboru. :/

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 10:09   #1562
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

WR to kiła. Nawet nie wiem po co to robią w XXI wieku. Lepiej by HIVa robili. Albo sprawdzali zarażenie brodawczakiem...
właśnie wyżej pisałam Kropuś, że HIV od listopada jest badaniem obowiązkowym dla kobiet w ciąży ale co najśmieszniejsze nie jest refundowane.... niestety HPV nie jest i kosztuje przynajmniej u mnie 54 zł dziś robiłam.... a to i tak z jakimś rabatem bo jestem pacjentem tej kliniki z nfz....

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

No tak...
Jak mi PZU proponowało to kardiolog, alergolog, endokrynolog i inni tacy byli w ofercie za połowę tego co płacę do ZUS. :/

Ale nie mamy wyboru. :/
może to się zmieni... i uwierz mi, że PZU ma akurat jedną z droższych opcji ubezpieczeń zdrowotnych...

Bruno już w domku
dafreen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 10:38   #1563
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eniggma Pokaż wiadomość
nie wiem jak ja jeszce 29 tygdoni przezyje. a dziewczyny jak myslicie kiedy najlepiej zaopatrzeć sie w jakieś rzeczy dla dzieciaczków? bo ja sie juz nie moge powstrzymać

Enigmo wiem cos o blizniakach sama aktualnie mam ich w domu
Moja matus 17 lat temu powiła ich poprzez cesarskie ciecie (ciaza dwujajowa to w 7 miesiacu waga 2300 drugi wazyl chyba 2200 )bo małe agregaty w brzuchu tak wyrabiały ze sie pepowiną poobkrecali
Co my z nimi przeżylismy w to nikt za bardzo uwierzyc nie może jeden drugiego podpalił na łozku jak twierdził z zimna nikomu nic sie na szczescie nie stalo, a trza było miec oczy wookoło glowy a i tak nic to nie dawało . ubieralismy ich jednego na czerwono a drugiego na niebiesko potem sie okazało ze troche nie fer zrobilismy gdyż jeden patrzył na drugiego i chciał miec to samo co ten drugi i wyszło w koncu na to ze ten którego ubieralismy na czerwono teraz lubi niebieski a ten co byl na niebiesko czerwony .
W szkole ich mylą zreszta 80 % ludzi ich myli a oni wcale nie sa do siebie podobni tzn jako bracia sa ale nie jako blizniacy maja całkowte odienne charaktery i zainteresowania jeden jest lepszy z informatyki drugi z polskiego Pamietam jak mama ich przywiozła do domu Paweł wygladał jak ufoludek wielkie oczka chudziutki i wielka głowa hahaha Piotrek był taka kluseczka mała grubiutka pyza teraz maja 17 lat a jak sobie to wspominam to tak jakby to było wczoraj.

ja czekam z kupnem ubranek jak bede wiedziała płeć chociaz teraz juz sie rozgladam i odkładam pieniadze
Tak naprawde to czekam i martwie sie nastepna wizyta 23 pazdziernika

No i w listopadzie mam cywilny po 11 latach bycia para

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

[QUOTE=kropka75;14608639]Dziewczynki, kopiuję, bo może się Wam przyda...

Dziś spędziłam w aptece prawie godzinę, przeglądając z panią farmaceutką wszystkie syropy na kaszel. Na każdym, łącznie z Pini i Prawoślazowym napisane jest, że w ciąży się nie zaleca...

Oto co o sposobach na kaszel wynalazłam w sieci:

Kaszel w ciąży jest niebezpieczny dla ciężarnych, bo może spowodować przedwczesne skurcze macicy i wywołać poród. Dlatego, jeśli kaszlesz dużo i często, lepiej nie czekaj z wizytą u lekarza. To, które z domowych sposobów na kaszel zastosujesz, zależy od tego, czy męczy cię kaszel suchy czy mokry.

Suchy występuje na początku choroby, później przeradza się w mokry, połączony z odkrztuszaniem wydzieliny.

Jeśli dręczy cię suchy kaszel, przygotuj roztwór z siemienia lnianego. Łyżeczkę siemienia zalej szklanką wody i gotuj przez 10 minut. Dodał łyżkę miodu. Pij dwa razy dziennie.

Na suchy kaszel pomaga też mieszanka soku z cytryny z oliwą z oliwek (200 ml). Taką miksturę pij po 1 łyżeczce, 3 razy dziennie.

Imbir dobrze nawilża śluzówkę i przynosi ulgę przy suchym kaszlu. Kawałek imbiru (ok. 5 cm) pokrój na kawałki, zalej 0,5 litra wody i gotuj przez 20 minut. Przecedź wywar i wymieszaj z niewielką ilością miodu. Pij po szklance, rano i wieczorem.

Trzy razy dziennie pij napar z prawoślazu i lukrecji. Prawoślaz zawiera substancje śluzowe, które osłaniają podrażnione kaszlem gardło. Lukrecja działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie.

Jeśli ziołowe napary wzbudzają u ciebie odruch wymiotny, po prostu połóż się do ciepłego łóżka. Ciepło wspomaga produkcję i wydalanie śluzu. Suchy kaszel powinien szybko zmienić się w mokry.

Na mokry kaszel dobrze robi syrop z czosnku, który dzięki zawartości działającej przeciwbakteryjnie allicyny, jest uważany za naturalny antybiotyk. Kilka zmiażdżonych ząbków czosnku wymieszaj z sokiem z dwóch cytryn i zalej przegotowaną, chłodną wodą. Miksturę odstaw na kilka dni w ciemnym słoiku. Następnie odcedź i pij 3 razy dziennie.

Z mokrym kaszlem poradzisz sobie też z pomocą syropu cebulowego. Trzy drobno pokrojone cebule wymieszaj z miodem (pół szklanki) i odstaw na 3 godziny. Dodaj 50 ml chłodnej wody i odstaw na kolejne 3 godziny. Przecedź i pij kilka razy dziennie po łyżeczce.

--

heh to podobnie jak syropek który robie sama krazek cebulki plasterki czosnku cukier i tak długo az zapełnie kubek taki sam robie z buraka surowego i obranego ze skórki kiedys mamus mnie tego nauczyła i działa

No na przeziebienie u nas na Śląsku najlepsza jest Wodzionka och ja ja ja kocham jesc robie ja taka czosnkową ze inni nawet nie kosztuja i tez chroni mnie przed przeziebieniem

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 10:41   #1564
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie wyżej pisałam Kropuś, że HIV od listopada jest badaniem obowiązkowym dla kobiet w ciąży ale co najśmieszniejsze nie jest refundowane.... niestety HPV nie jest i kosztuje przynajmniej u mnie 54 zł dziś robiłam.... a to i tak z jakimś rabatem bo jestem pacjentem tej kliniki z nfz....
W mojej byłej przychodni i tam gdzie mam gina z nfz, płci się za toxo, za różyczkę, za cytomegalię, za hormony... Jeden wielki syf. :/

Z HIV to mały problem. Wystarczy poszukać odpowiedniej placówki (takiej od anonimowego leczenia HIV właśnie), zgłosić się tam i zrobią za dramo.
Albo iść na badania w celu oddania niby krwi honorowo. Tam też HBs i HCV robią chyba.

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość

No i w listopadzie mam cywilny po 11 latach bycia para

Super. Lubię takie pary. Przetestowaliście się na maksa.

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
No na przeziebienie u nas na Śląsku najlepsza jest Wodzionka och ja ja ja kocham jesc robie ja taka czosnkową ze inni nawet nie kosztuja i tez chroni mnie przed przeziebieniem
Jakoś nie mam ochoty.

A jaką robisz?

Stary 2009-10-07, 10:43   #1565
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Zaparzyłam wczoraj. Chryysteeeee picie tego to katorga jest.

A gdyby siemie lniane te przmielone wsypac np do jogurtu naturalnego <mysli> wiem ze tak działa na jelita i na zołądek zeby go ochronic ale nie wiem czy w takiej postaci bedzie działał na kaszel

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ----------

Cytat:
Napisane przez starapanna Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczynki, wrocilam ze szpitala. Po kolejnym krwotoku lekarz przeprowadzil ze mna rozmowe i przygotowal na najgorsze. Zacisnal kciuki i zaprosil na fotel. Po czym usmiechnal sie i powiedzial, ze wszystko jest w porzadku. Mam sie oszczedzac, brac leki i siup na zwolnienie. Teraz bede do Was czesciej zagladac. Powiedzialam w pracy o ciazy..kierowniczka byla bardzo mila, pogratulowala mi i sobie, ze kolejny raz zostanie babcia . Uff co za ulga. 3majcie sie cieplutko.

Bardzo sie ciesze ze jest dobrze

Wodzionka
-2 kromki chleba (nie może byc swieży najlepszy wczorajszy )
-czosnek ja mam swoj z działki i przeważnie biore cała głowke
-troche maggi (przyprawy do zup)
-sól
-troche masła
czosnek rozgniatam w talerzyku i posypuje solą kroje chleb na kostke i wrzucam do czosnku dodaje tak pol płaskiej łyzeczki masła
wszystko zalewam wrzatkiem i doprawiam jeszcze do smaku maggi bądz dodaje troche soli i wszystko

Kropko u mnie sie smieja ze z takim stażem strach brac cywilny mieszkamy ze soba juz przeszło rok ( tak na 24 godz na dobe) a slub juz odkładalismy 2 razy wiec jak sie mówi do 3 razy sztuka

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2009-10-07 o 10:52
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 10:57   #1566
Marta1122
Rozeznanie

nie ma co odkładać bo to piękny dzien!! my znalismy sie 10 lat..w 10-tą rocznice wzieliśmy ślub..było cudownie..a teraz już mamy fasolke dzis jest 9 tc

niunia jest z nami!:confuse d:

8.08.2009 10 rocznica znajomości i nasz ślub
Marta1122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 11:02   #1567
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

Cytat:
nie, masz przecież prawo wyboru lekarza i możesz chodzić prywatnie, mój nawet wydaje specjalne zaświadczenie do becikowego, że pozostawałam pod ciągłą opieką lekarską
wolalam sie upewnic, nasze prawo jest czasem cudaczne i wszystkiego mozna sie spodziewac.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Marta1122 Pokaż wiadomość
nie ma co odkładać bo to piękny dzien!! my znalismy sie 10 lat..w 10-tą rocznice wzieliśmy ślub..było cudownie..a teraz już mamy fasolke dzis jest 9 tc
my tez dlugodystansowi , jestesmy razem ponad 8 lat. U nas najpierw fasolka a pozniej slub no i jestem starapanna
starapanna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 11:02   #1568
zgadnij_MS
Zakorzenienie

Cytat:

Tak, tak, ale będę od razu iść z morfologią więc wszystko załatwie za jednym razem

zgadnij_MS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 11:06   #1569
JaGaaaa
Rozeznanie

GG do JaGaaaa

Ło matko, jak zwykle za Wami nie nadążam...
Muszę sobie na kartce spisywać do czego chcę się odwołać bo do nadrabiania mam zawsze kilka stron

Rozmiary ciuszków - z tym to jest tak że ubranka zawsze są większe niż by na to wskazywały centymetry. Tzn. mój synek urodził się 60 cm a początkowo wisiały na nim ciuszki w rozmiarze 56... 62 nosił jak miał 3 m-ce. 74 jak miał 8-9, a teraz ma 10 i powoli wyrasta z 80. I zaznaczam że jest duży (nie gruby) jak na swój wiek bo waży ponad 11 kg i jest jednym z największych dzieciaczków na forum.
Czyli jak ja rodzę 1-go maja to na jesień pewnie 68-74 a do wiosny 86... Chyba że trafi się drobna dziewuszka

Preferencje płci - marzy nam się dziewczynka, zresztą od zawsze, ale mam przeczucie że będzie drugi chłopak Zobaczymy...
A z tym sprawdzaniem płci to bym się tak nie spieszyła bo ja w 20 tyg miałam mieć dziewczynkę...a do 24 urósł jej siusiak To był szok jak nie wiem co!

Becikowe - mam pytanie. Ja byłam u nfzgina w 10 tyg ale ani karty ciąży nie mam (usłyszałam że założy dopiero po badaniach) ani żadnego świstka... Następna wizyta w 14 tyg. Czy nas już obowiązuje ten przepis o becikowym?

Eniggma, starapanna
- trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze! Leżeć, leżeć i jeszcze raz leżeć plackiem! Nie siedzieć - bo to chodzi o to żeby macica było zpoziomowana

Całujemy!

Braciszek Dominiś - 24.04.2010 r.
JaGaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 11:35   #1570
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
wolalam sie upewnic, nasze prawo jest czasem cudaczne i wszystkiego mozna sie spodziewac.

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

my tez dlugodystansowi , jestesmy razem ponad 8 lat. U nas najpierw fasolka a pozniej slub no i jestem starapanna
to ja też stara panna i długodystansowcy... 7 lat razem a zamieszkaliśmy chyba po jakiś trzech miesiącach znajomości.... tylko my tacy trochę na raty bo w międzyczasie nawet zdążyliśmy się na dwa lata rozejść i każde z nas uciekło prawie spod ołtarza

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
Napisane przez JaGaaaa Pokaż wiadomość

Becikowe - mam pytanie. Ja byłam u nfzgina w 10 tyg ale ani karty ciąży nie mam (usłyszałam że założy dopiero po badaniach) ani żadnego świstka... Następna wizyta w 14 tyg. Czy nas już obowiązuje ten przepis o becikowym?

Całujemy!
przepis nas obowiązuje, myślę, że jeżeli byłaś u gina w 10 tygodniu to oznacza, że od 10 tygodnia jesteś pod opieką lekarską, czyli wszystko ok... kartę ciąży lekarze często zakładają dużo później... świstek też później dostanę, a jak byłam u nfzgina nawet nie wspomniała o karcie ciąży...

Bruno już w domku
Stary 2009-10-07, 11:35   #1571
basiak
Raczkowanie

Cytat:
A my jesteśmy razem 12 lat (!) Samej trudno mi w to uwierzyć
Mieszkamy razem tak na stałe, na swoim 4 lata. Tytułujemy się wzajemnie "mąż", "żona", ale ślubu nie mamy. Wiosną zaczęliśmy myśleć, że może warto w końcu to załatwić , ale później wzięliśmy się za prokreację i tak to się potoczyło wzystko. Ślub w końcu kiedyś weźmiemy, ale raczej już po narodzinach. Szczerze mówiąc dla mnie instytucja małżeństwa mogłaby nie istnieć, ale "mąż" nalega. A poza tym teraz jak będzie dziecko, to też inaczej.

Szymek 16.04.2010

Edytowane przez basiak
Czas edycji: 2009-10-07 o 11:37
basiak jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 12:00   #1572
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
A my jesteśmy razem 12 lat (!) Samej trudno mi w to uwierzyć
Mieszkamy razem tak na stałe, na swoim 4 lata. Tytułujemy się wzajemnie "mąż", "żona", ale ślubu nie mamy. Wiosną zaczęliśmy myśleć, że może warto w końcu to załatwić , ale później wzięliśmy się za prokreację i tak to się potoczyło wzystko. Ślub w końcu kiedyś weźmiemy, ale raczej już po narodzinach. Szczerze mówiąc dla mnie instytucja małżeństwa mogłaby nie istnieć, ale "mąż" nalega. A poza tym teraz jak będzie dziecko, to też inaczej.
heh my tak samo "mąż", "żona". Moj TZ jest starszy ode mnie o 10 lat wiec tak dziwnie wsrod prawie 40-latkow, jego znajomych, mowic dziewczyna i chlopak . Przyzwyczailam sie do "pozdrow zone" .
Stary 2009-10-07, 12:23   #1573
ania4891
Zadomowienie

Cytat:
W homeopatyczne to najpierw trzeba wierzyć.
Nie wszystkie na mnie dzialaja, ale Drosetux moge polecic. Od 10 lat pije i nie zmieniam
Z homeopatow bralam tez granulki na pobudzenie pracy jajnikow bo po poronieniach nie mialam owulacji i tak powstala Julka
Stary 2009-10-07, 12:35   #1574
kropka75
Zakorzenienie

Nie chce któraś?
http://www.allegro.pl/item758854989_...erek_r_62.html

http://www.allegro.pl/item759066846_..._0_3_mies.html

http://www.allegro.pl/item756172158_...arly_days.html

http://www.allegro.pl/item759921741_...szka_0_3m.html

http://www.allegro.pl/item753640429_...bry_56_62.html

http://www.allegro.pl/item758649054_wyprzedaz.html

http://www.allegro.pl/item758738950_...y_r_62_68.html

http://www.allegro.pl/item762547906_...fer_0_3_m.html

Mam dzisiaj jakiś dobry dzień na wynajdywanie tanich uszatków.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2009-10-07 o 12:48
Stary 2009-10-07, 12:48   #1575
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

jakie słodziaki zakochałam się w tym różowym co lalka była ubrana

Bruno już w domku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 12:50   #1576
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
jakie słodziaki zakochałam się w tym różowym co lalka była ubrana
He he myszka jest słodka.

Ja dziś dostałam tego mojego misia co kupiłam tydzień temu - uroczy.

Stary 2009-10-07, 12:54   #1577
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
He he myszka jest słodka.

Ja dziś dostałam tego mojego misia co kupiłam tydzień temu - uroczy.
o to super, ja się od razu rozpływam jak wchodzę do sklepu z ubrankami dla dzieci... no cuda po prostu

Bruno już w domku
Stary 2009-10-07, 13:18   #1578
kropka75
Zakorzenienie

Ciąg dalszy...

http://www.allegro.pl/item766382447_..._coreczki.html

http://www.allegro.pl/item761434903_...us_mohini.html

http://www.allegro.pl/item768506568_...owy_62_68.html

http://www.allegro.pl/item762516385_...n_idealny.html

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
o to super, ja się od razu rozpływam jak wchodzę do sklepu z ubrankami dla dzieci... no cuda po prostu
Mnie najbardziej rozbrajają: kombinezony, pajace, rampersy i body.

Stary 2009-10-07, 13:22   #1579
Puma13
Zadomowienie

Cześć Dziewczny,

Z tym becikowym to przecież totalna głupota, przecież lekarz może wystawić kartę ciąży, albo zaświadczenie z taką datą jaka kwalifikuje się do becikowego. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem.

Pierwszy raz też słyszę, że trzeba robić badanie na HIV. Dobrze, że jest to forum, bo bym połowy rzeczy nie wiedziała

Kees, co do Luteiny, to ja biorę dopochwowo od 5tc, tylko ,że na noc i rano nie mam śladu po niej. W ciągu dnia, nie zauważyłam żadnych zmian.

Eniggma, Starapanna, super że wszystko u was dobrze, leżcie i odpoczywajcie

Nadia 06.05.2010
Puma13 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 13:42   #1580
kropka75
Zakorzenienie

Laski, czy Wy też miewacie takie chwile czy dni, że dół brzucha jest napięty??

Miałam tak raz, w dniu pierwszej wizyty u gina i dziś mam znowu. Od rana praktycznie. Cały dół jest ściągnięty, spięty.
Nie wiem czy to od tego kaszlu czy jaka cholera...

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

A propos badań na HIV:

"
Obowiązkowe badanie na HIV dla kobiet w ciąży

Za kilka tygodni w wykazie badań obowiązkowych dla kobiet w ciąży znajdzie sie test na HIV. Gilekolog będzie miał więc obowiązek zaproponowania pacjentce wykonanie testu, chociaż zgodnie z obowiązującym prawem pacjentka może odmówić.
"Wykrycie HIV u matki pozwala znacznie obniżyć ryzyko przeniesienia wirusa na dziecko. Każda kobieta powinna takie badanie mieć wykonane lub też powinna być odnotowana w dokumentacji medycznej jej odmowa" tłumaczył wiceminister zdrowia Marek Haber.
Do tej pory lekarze ginekolodzy musieli zlecać wykonywanie testów na HIV jedynie kobietom z tzw. grupy ryzyka. Podczas gdy na przykład w Anglii, Holandii czy Francji testy takie wykonują niemal wszystkie przyszłe matki, w Polsce mniej niż 10 procent. O powszechen badania apelowali Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, Rzecznik Praw Dziecka oraz senacka komisja zdrowia.
Anna Marzec-Bogusławska, dyrektorka Krajowego Centrum ds. AIDS podkreśla, iż profilaktyka pozwala tak zminimalizować ryzyko przeniesienia wirusa z matki na dziecko, iż wynosi on mniej niż 1 procent! "To są te przypadki, kiedy kobiety zapominają brać leki albo biorą je nieregularnie. Generalnie potrafimy uchronić dziecko", dodaje.
Stosowne rozporządzenie powinno być gotowe za kilka tygodni i wtedy też zacznie obowiązywać. "Badania będą finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia" zapowiada wiceminister Marek Haber."

źródło: http://www.prawapacjenta.eu/?pId=1836

Stary 2009-10-07, 13:48   #1581
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Laski, czy Wy też miewacie takie chwile czy dni, że dół brzucha jest napięty??

Miałam tak raz, w dniu pierwszej wizyty u gina i dziś mam znowu. Od rana praktycznie. Cały dół jest ściągnięty, spięty.
Nie wiem czy to od tego kaszlu czy jaka cholera...

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

A propos badań na HIV:

"
Obowiązkowe badanie na HIV dla kobiet w ciąży

Za kilka tygodni w wykazie badań obowiązkowych dla kobiet w ciąży znajdzie sie test na HIV. Gilekolog będzie miał więc obowiązek zaproponowania pacjentce wykonanie testu, chociaż zgodnie z obowiązującym prawem pacjentka może odmówić.
"Wykrycie HIV u matki pozwala znacznie obniżyć ryzyko przeniesienia wirusa na dziecko. Każda kobieta powinna takie badanie mieć wykonane lub też powinna być odnotowana w dokumentacji medycznej jej odmowa" tłumaczył wiceminister zdrowia Marek Haber.
Do tej pory lekarze ginekolodzy musieli zlecać wykonywanie testów na HIV jedynie kobietom z tzw. grupy ryzyka. Podczas gdy na przykład w Anglii, Holandii czy Francji testy takie wykonują niemal wszystkie przyszłe matki, w Polsce mniej niż 10 procent. O powszechen badania apelowali Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, Rzecznik Praw Dziecka oraz senacka komisja zdrowia.
Anna Marzec-Bogusławska, dyrektorka Krajowego Centrum ds. AIDS podkreśla, iż profilaktyka pozwala tak zminimalizować ryzyko przeniesienia wirusa z matki na dziecko, iż wynosi on mniej niż 1 procent! "To są te przypadki, kiedy kobiety zapominają brać leki albo biorą je nieregularnie. Generalnie potrafimy uchronić dziecko", dodaje.
Stosowne rozporządzenie powinno być gotowe za kilka tygodni i wtedy też zacznie obowiązywać. "Badania będą finansowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia" zapowiada wiceminister Marek Haber."

źródło: http://www.prawapacjenta.eu/?pId=1836
mnie się brzuch napina głównie wieczorem, po tym jak cały dzień siedzę za biurkiem....

i to jest właśnie paranoja z badaniami HIV... niby obowiązkowe, a możesz odmówić... niby nfz zleca a nie refunduje... istna paranoja... z tego co się właśnie dowiedziałam od mojej nfgin to będzie obowiązkowe od 1 listopada bo podobno ustawy i rozporządzenia są już gotowe.

Bruno już w domku
Stary 2009-10-07, 13:51   #1582
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
mnie się brzuch napina głównie wieczorem, po tym jak cały dzień siedzę za biurkiem....

i to jest właśnie paranoja z badaniami HIV... niby obowiązkowe, a możesz odmówić... niby nfz zleca a nie refunduje... istna paranoja... z tego co się właśnie dowiedziałam od mojej nfgin to będzie obowiązkowe od 1 listopada bo podobno ustawy i rozporządzenia są już gotowe.
To może ja to też mam od tej durnej pozycji.

Możesz odmówić, bo NFZ nie płaci, nie mogą Cię zmusić do badań, które kosztują Cię z własnej kieszeni. Państwo nie ma prawa nakładać na obywatela takich wydatków.

Powinno być refundowane i po sprawie. Ale my jak zwykle oszczędzamy nie tam gdzie trzeba.

Stary 2009-10-07, 13:54   #1583
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
To może ja to też mam od tej durnej pozycji.

Możesz odmówić, bo NFZ nie płaci, nie mogą Cię zmusić do badań, które kosztują Cię z własnej kieszeni. Państwo nie ma prawa nakładać na obywatela takich wydatków.

Powinno być refundowane i po sprawie. Ale my jak zwykle oszczędzamy nie tam gdzie trzeba.
ja w każdym razie zrobiłam, zapłaciłam 36 zł... w tym akurat przypadku oszczędzać nie powinniśmy... chodzi o bezpieczeństwo przede wszystkim dziecka... a my możemy być nawet zarażone nieświadomie...

Bruno już w domku
Stary 2009-10-07, 14:29   #1584
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

W mojej miejscowosci badanie na HIV mozna zrobic za free , ale tylko w srody. Zobaczcie czy w Waszych miejscowosciach nie przeprowadzaja takich darmowych akcji.
Stary 2009-10-07, 14:45   #1585
kitty241
Raczkowanie

GG do kitty241

Cytat:
kitty241 Co było nie tak w Twojej umowie, że Ci ją wymienili?? Tak mi się teraz przypomniało...
Miałam już w swoich rączkach umowę na 3 m-ce ale był błąd w druku...tego dnia miałam wizytę u gina...jak powiedziałam mu o specyfice swojej pracy, kazał od razu dac zaświadczenie dla pracodawcy..tak też zrobiłam..jak przedrukowali mi umowę, wiedząc już o ciąży, okazało się, że kierownik stwierdził że będę mu blokować etat i nie da mi umowy na 3 tylko na jeden miesiąc...albo ja głupia że dałam zaświadczenie za wczesnie albo kierownik sk.......... albo i jedno i drugie

wg tego suwaczka to mamy więcej tyg niż doktor przepowiedział...nieprawd opodobne
kitty241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 15:02   #1586
Karolinna
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Mamusie Majowo- Czerwcowe 2010 !!! (:

plamienie krwawienie, cytotek, łyżeczkowanie... moje dziecko umarło w 8 tyg. a ja razem z nim...
Za nami już przed nami jeszcze kupa czasu
Ty i ja

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201401430.png

Waiting for my only miracle.

Mój Aniołeczek 05.10.2009 [*]
Karolinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 15:05   #1587
kitty241
Raczkowanie

GG do kitty241

Cytat:
Napisane przez Karolinna Pokaż wiadomość
plamienie krwawienie, cytotek, łyżeczkowanie... moje dziecko umarło w 8 tyg. a ja razem z nim...
oj...przykro mi strasznie ale trzymaj się w miarę możliwości

wg tego suwaczka to mamy więcej tyg niż doktor przepowiedział...nieprawd opodobne
kitty241 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 15:16   #1588
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina

Cytat:
Przykro mi bardzo Trzymaj się Kochana.

Aniu odwiedzaj Nas częściej Kochana

Nie pisałam parę dni, ale... dzisiaj dostałam klucze do NASZEGO mieszkania!!
Babeczka poszła Nam na rękę i dała wcześniej klucze, jutro podpisujemy umowę w banku, w przyszłym tygodniu notariusz.
Boże jak się cieszę!!

Ściskam Was wszystkie

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 15:25   #1589
eniggma
BAN stały

Cytat:
bardzo mi przykro
tzrymaj sie kochanie

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

a ja dzisaj cały dzień przesałam. maskara nie mam ochoty nawet reką ruszać. i tak ajestem zmeczona
eniggma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 16:06   #1590
starapanna
Wtajemniczenie

GG do starapanna

Cytat:
Strasznie mi przykro . Mi rowniez chce sie plakac, bo caly czas krwawie. Trzymaj sie Kochana.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości