Samodzielne szycie! - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-28, 09:54   #421
majcia00
Rozeznanie

Dot.: Samodzielne szycie!

Ja swoje poczatki z szyciem zaczynałam na starym singerze babci maszyna ma z 50 lat a dalej sprawna i kiedyś będzie moja a jakiś czas temu dostałam Łucznika od teściowej oddałam do regulacji bo pentelkowała i teraz chodzi jak marzenie.
Narazie zaczynam swoje próby szycia i żeby nie były one zbyt kosztowne to chodze do SH i tam poszukuję materiałów do szycia bardzo tanie i czasami naprawdę super a jak mi coś nie wyjdzie to przynajmniej nie jest mi żal
majcia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 10:55   #422
simeri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez majcia00 Pokaż wiadomość
Ja swoje poczatki z szyciem zaczynałam na starym singerze babci maszyna ma z 50 lat a dalej sprawna i kiedyś będzie moja a jakiś czas temu dostałam Łucznika od teściowej oddałam do regulacji bo pentelkowała i teraz chodzi jak marzenie.
Narazie zaczynam swoje próby szycia i żeby nie były one zbyt kosztowne to chodze do SH i tam poszukuję materiałów do szycia bardzo tanie i czasami naprawdę super a jak mi coś nie wyjdzie to przynajmniej nie jest mi żal
to w sh są materiały? czy kupujesz ciuchy na materiały? a może są jakieś specjalne sh z materiałami?
simeri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 12:51   #423
klaaa
Zadomowienie

Też ostatnio wymyśliłam, że sh to dobry pomysł na materiały, wymyśliłam sobie kosmetyczkę z materiału w drobne kwiatki i stwierdziłam, że najlepiej będzie poszukać czegoś w sh, znalazłam długą spódnicę i krótkie spodenki na podszewkę, a przy okazji okazało się, że spódnica na mnie dobra, więc ją skróciłam i tak powstały dwie pierwsze uszyte przeze mnie rzeczy za 7 zł.
klaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 19:34   #424
majcia00
Rozeznanie

Czesto w koszach są powrzucane kawałki materiałów albo nawet końcówki ze sklepów warto zawsze zapytać sprzedawczyni ja szukam często pośród pościli lub zasłon. ostatnio udało mi sie kupić 15 m błękitnego atłasu za 20 zł bo był na wagę szukam zawsze kawałków tak aby uczyć się kroju a tego na przerabianiu rzeczy nie mozna się tego nauczyć
Stary 2009-09-01, 14:12   #425
Anna Warszawska
Przyczajenie

Witam miłośniczki szycia,
jestem reporterką TVN Warszawa i zwracam się do Was z prośbą - szukamy osoby, która mogłaby porozmawiać w naszym studio na żywo o szyciu w domu: czy Warszawianki szyją, gdzie można się tego nauczyć, gdzie zaopatrzyć, czy to się opłaca, jakie zalety ma własnoręcznie uszyta kreacja od ciucha z sieciówki?
Sprawa jest pilna, bo szukamy gościa do programu na środę, na godzinę 18.30 (nagranie będzie w naszym studio na Kawalerii 5).
Jeśli któraś z Was jest zainteresowana, albo zna osobę, która idealnie by się nadawała do tematu, bardzo proszę o szybki kontakt, najlepiej pod numerem 501 388 975, lub na adres m.glusniewska@tvn.pl
pozdrawiam,
Maja
Anna Warszawska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:15   #426
9493d7ae4d35a096212538c8d018d8da7207d7ea
Konto usunięte

pozdrawiam wszystkich
9493d7ae4d35a096212538c8d018d8da7207d7ea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 15:05   #427
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Anna Warszawska Pokaż wiadomość
Witam miłośniczki szycia,
jestem reporterką TVN Warszawa i zwracam się do Was z prośbą - szukamy osoby, która mogłaby porozmawiać w naszym studio na żywo o szyciu w domu: czy Warszawianki szyją, gdzie można się tego nauczyć, gdzie zaopatrzyć, czy to się opłaca, jakie zalety ma własnoręcznie uszyta kreacja od ciucha z sieciówki?
Sprawa jest pilna, bo szukamy gościa do programu na środę, na godzinę 18.30 (nagranie będzie w naszym studio na Kawalerii 5).
Jeśli któraś z Was jest zainteresowana, albo zna osobę, która idealnie by się nadawała do tematu, bardzo proszę o szybki kontakt, najlepiej pod numerem 501 388 975, lub na adres m.glusniewska@tvn.pl
pozdrawiam,
Maja
Ooo ciekawy program, rozumiem, że na żywo będzie można go zobaczyć w TVN jutro? czy chodzi o środę za tydzień?
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-01, 15:23   #428
Anna Warszawska
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Ooo ciekawy program, rozumiem, że na żywo będzie można go zobaczyć w TVN jutro? czy chodzi o środę za tydzień?
Tak, jutro 2.09 o 19tej. Już znaleźliśmy gości, więc na 100%. Zapraszam do oglądania, choć pewnie dla Was nie będą to żadne nowiny
Anna Warszawska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 17:10   #429
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Eeee ale o 19 na tvn są wiadomości czy jest jeszcze jakiś inny tvn?
Stary 2009-09-01, 17:42   #430
simeri
Wtajemniczenie

Cytat:
Eeee ale o 19 na tvn są wiadomości czy jest jeszcze jakiś inny tvn?
może TVN style?
Stary 2009-09-01, 18:08   #431
Anne-Marie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anna Warszawska Pokaż wiadomość
jestem reporterką TVN Warszawa
odpowiedź
Anne-Marie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-01, 18:15   #432
simeri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anne-Marie Pokaż wiadomość
odpowiedź
a co to jest TVN Warszawa? Wawa ma swoje regionalne TVN?
Stary 2009-09-01, 18:38   #433
cala-w-trawie
Raczkowanie

GG do cala-w-trawie

tak

cala-w-trawie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 20:36   #434
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ou, to tego nie wiedziałam
No cóż, to nie pooglądam a lubię programy o tej tematyce.

A tak nawiasem mówiąc, pamięta któraś programy Xymeny Zaniewskiej? jaki to tytuł był ... ehhh skleroza ...

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ----------

Stawka większa niż szycie
Stary 2009-09-04, 09:32   #435
majcia00
Rozeznanie

Też ogladałam ten program i myślę że teraz czegoś takiego brakuje bo jest wiele programów gdzie można prezentować swoje talenty amatorsko ale jeśli chodzi o szycie i projektowanie odzieży nie ma czegoś podobnego.
W Stanach program RUNWAY Heidi Klum jest bardzo popularny i wiele osób po tym programie odniosło sukcesy a to przecież w większości ludzie którzy lubili szyć ale nie zajmowali się tym zawodowo.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-08, 05:26   #436
N4B
Przyczajenie

prosiłam już na innym wątku o tą pomoc ale co mi tam zamieszcze i tutaj, może tutaj ktoś mi pomoże
Witajcie
Przeczytałam całą masę różnych postów, instrukcji, porad jak szyć zaznajomiłam się z moją maszyną (jeszcze nie tak do końca, ale już wiem, że taki mały pierduśnik z tyłu maszyny to nie miejsce na nawlekanie nitki tylko nożyk do jej obcinania - dzięki czemu już mi nitki nie zrywa )
Tak czy siak zaczynam powoli szyć - no i mam problem
Kupiłam sobie wczoraj wykrój z Burdy (9772 - nie wiem czy to komuś coś mówi, sukienka i ogrodniczi od 6m-cy do 3 lat)
i jak to zobaczyłam to omal zawału nie dostałam

Proszę pomóżcie mi
co ja mam z tym dalej zrobić? kupić papier i to odrysować? ale jak ?
no bo chyba z tego orginalnego szablonu to grzech to wycinać ?

jeśli ktoś by mi wytłumaczył jak mam sobie taki szablon przygotować była bym bardzo, ale to bardzo wdzięczna

z góry bardzo dziękuję
N4B jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-08, 07:30   #437
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez N4B Pokaż wiadomość
prosiłam już na innym wątku o tą pomoc ale co mi tam zamieszcze i tutaj, może tutaj ktoś mi pomoże
Witajcie
Przeczytałam całą masę różnych postów, instrukcji, porad jak szyć zaznajomiłam się z moją maszyną (jeszcze nie tak do końca, ale już wiem, że taki mały pierduśnik z tyłu maszyny to nie miejsce na nawlekanie nitki tylko nożyk do jej obcinania - dzięki czemu już mi nitki nie zrywa )
Tak czy siak zaczynam powoli szyć - no i mam problem
Kupiłam sobie wczoraj wykrój z Burdy (9772 - nie wiem czy to komuś coś mówi, sukienka i ogrodniczi od 6m-cy do 3 lat)
i jak to zobaczyłam to omal zawału nie dostałam

Proszę pomóżcie mi
co ja mam z tym dalej zrobić? kupić papier i to odrysować? ale jak ?
no bo chyba z tego orginalnego szablonu to grzech to wycinać ?

jeśli ktoś by mi wytłumaczył jak mam sobie taki szablon przygotować była bym bardzo, ale to bardzo wdzięczna

z góry bardzo dziękuję
Ano grzech, bo się może jesczze przydac
Zrób tak:
Kup papier taki hmm jakby śniadaniowy, nie wiem w sumie do czego on jest taki biały cienki. Są arkusze takie spore, na pewno w sklepach papierniczych, no trzeba popytać. Ja kiedyś kupiłam w Makro cały rulon tego i mam na zapas.
I to kładziesz na wykrój i rysujesz rozmiar, który Cię interesuje.tylko tu trzeba bardzo uważać, żeby przerysować odpowiednie linie i żeby nic się nie przesuwało. Możesz na brzegach spiać papier z wykrojem szpilkami np. Uważaj też na wszystkie oznaczenia, szczególnie kierunek nitki, punkty styku itp. Wszystko musisz dokładnie skopiować.
A jeśli chcesz lepszy papier to na pewno w pasmanteriach mają papier Burdy do kopiowania, jest bardziej przezroczysty i w ogóle lepszej jakości, ale szkoda na niego kasy wywalać
Stary 2009-10-08, 07:33   #438
nelizn
Raczkowanie

Witam, ja treż może, jakiś miesiąc temu kupiłam sobie maszynę i ostatnio przyszywałam taśme to fieranki ,w pewnym momencie złamała się igła i opadły też ząbki do przesuwania matriału Niewiem co się mogło stać.Mam ją zanieść do reklamacji czy samemu można to zrobić?
Stary 2009-10-08, 07:45   #439
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Kochana prosta sprawa z tym wykrojem. Musisz zerknąć do tej szarej wkładki wśrodku Burdy, poszukać model który chcesz szyć i tam pisze na jakim arkuszu się znajduje (A, B, C, D, E, F, G...), patrzysz na rozmiar, który chcesz uszyć i w opisie jest zaznaczone jaki kolor i jaką linią jest namalowany. Rozkłądasz odpowiedni arkusz, bierzesz półpergamin (ogólnie papier, który prześwituje) i odrysowujesz dokąłdnie wg. zaznaczonych linii. Opisz każdą część kroju i nie zapomnij skopiować strzałki, która pokazuje jak przykłądać wykrój do tkaniny. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam w miarę zrozumiale

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-08, 11:41   #440
simeri
Wtajemniczenie

Ja podkładam pod wykrój papier opakowaniowy i jadę radełkiem po wykroju, najlepiej na dywanie, bo wtedy radełko się ładnie odznacza na papierze trzeba tylko spiąć wykrój i papier żeby się nie przesuwały.
Kiedyś próbowałam odrysowywać na papierze śniadaniowym ale za dużo przez niego nie było widać.
Stary 2009-10-08, 11:59   #441
N4B
Przyczajenie

mój ty jesssuuu
dziękuję bardzo za pomoc!!!!!!!!!!!!!
właśnie leżę na podłodze i przyglądam się tym szczegółom

jak tylko zakupię se ten papier to dam znać jak mi poszło to wycinanie a właściwie tworzenie pierwszego wykroju

jeszcze raz wielka buźka
N4B jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 10:44   #442
klaaa
Zadomowienie

ostatnio kupiłam sobie burdę szycie krok po kroku, parę rzeczy mi się tam spodobało, zwłaszcza krótkie sukienki i może kiedyś sobie coś uszyję jak znajdę czas i siłę co z pewnością prędko nie nastąpi i oile połapie się co mam robić
klaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 14:13   #443
nelizn
Raczkowanie

Zna ktoś, odpowiedz na mojego posta
Stary 2009-10-09, 17:28   #444
becia 68
Przyczajenie

GG do becia 68

Cytat:
Napisane przez nelizn Pokaż wiadomość
Witam, ja treż może, jakiś miesiąc temu kupiłam sobie maszynę i ostatnio przyszywałam taśme to fieranki ,w pewnym momencie złamała się igła i opadły też ząbki do przesuwania matriału Niewiem co się mogło stać.Mam ją zanieść do reklamacji czy samemu można to zrobić?
Nie wiem co to za usterka ale z całą pewnością zanieś maszynę do reklamacji.W końcu maszyna jest nowa i ma szyć a nie psuć się,lub łamać igły.
becia 68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 22:00   #445
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez becia 68 Pokaż wiadomość
Nie wiem co to za usterka ale z całą pewnością zanieś maszynę do reklamacji.W końcu maszyna jest nowa i ma szyć a nie psuć się,lub łamać igły.
Hmm nie zgodzę się, igłę można łatwo złamać, zwłaszcza jak się jest początkującą. Mnie i teraz się to zdarza. Więc nie zdziwię się, jak reklamacja nie będzie uwzględniona.
Trzeba podczas szycia uważać i nie wykonywać gwałtownych ruchów nie szarpać materiału, nie ciągnąć na boki, szyć płynnie, tzn nie naciskać pedału gwałtownie, czasem nawet źle dobrana igła może się złamać na materiale (za cienka)
Stary 2009-10-14, 18:37   #446
reasumujac
Rozeznanie

GG do reasumujac

Hej dziewczyny. Kupilam sobie dzisiaj Burde szycie krok po kroku 2/2009 i sa tam na prawde swietne ciuszki. Ale gdy chcialam ogladnac wykroje okazalo sie ze nie wszystkie sa w gazetce. Tzn redakcja czesc wykrojow umiescila w internecie podobno na stronie burdastyle.com i mialy byc darmowe. Weszlam tam oczywiscie ale nie ma zadnego wykroju z tego numeru :/

I szczerze powiedziawszy wkurzylam sie. Nie po to kupuje burde, zeby drukowac wykroje z internetu a po drugie to gdzie szukac tych wykrojow? Moze ktoras z was tez ma taki problem ??
reasumujac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 10:40   #447
becia 68
Przyczajenie

GG do becia 68

Cytat:
Hmm nie zgodzę się, igłę można łatwo złamać, zwłaszcza jak się jest początkującą. Mnie i teraz się to zdarza. Więc nie zdziwię się, jak reklamacja nie będzie uwzględniona.
Trzeba podczas szycia uważać i nie wykonywać gwałtownych ruchów nie szarpać materiału, nie ciągnąć na boki, szyć płynnie, tzn nie naciskać pedału gwałtownie, czasem nawet źle dobrana igła może się złamać na materiale (za cienka)
Hhhmmm zgadzam się z tobą odnośnie szycia a złamać igłę może się zdarzyć najlepszej Krawcowie .Tylko że w tej maszynie opadły ząbki(trudno na odległość mówić o usterkach) a tu wina leży po stronie producenta lub w tym wypadku użytkownika (?????????) .
Stary 2009-10-15, 10:52   #448
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez becia 68 Pokaż wiadomość
Hhhmmm zgadzam się z tobą odnośnie szycia a złamać igłę może się zdarzyć najlepszej Krawcowie .Tylko że w tej maszynie opadły ząbki(trudno na odległość mówić o usterkach) a tu wina leży po stronie producenta lub w tym wypadku użytkownika (?????????) .
W sumie to ja nie bardzo wiem o jakie ząbki chodzi, dlatego pisałam głównie o igle. Jedyne ząbki jakie mi przychodzą do głowy to te od spodu, chyba, że mowa o jakiejś maszynie lepsiejszej z bajerami, których ja nie mam
Stary 2009-10-21, 07:37   #449
becia 68
Przyczajenie

GG do becia 68

Cytat:
W sumie to ja nie bardzo wiem o jakie ząbki chodzi, dlatego pisałam głównie o igle. Jedyne ząbki jakie mi przychodzą do głowy to te od spodu, chyba, że mowa o jakiejś maszynie lepsiejszej z bajerami, których ja nie mam
I o te ząbki tzw.transporter mi chodziło, a tak na marginesie to jeszcze się nie dorobiłam maszyny z bajerami (chociaż o tym mażę) mimo że troszeczkę znam tajniki szycia.A my posiadaczki maszyn do szycia nie musimy znać się od a do z na naprawie maszyn tylko wymiana igły,regulacja nici i może coś jeszcze drobnego,od tego są mechanicy. To tak jak z samochodem.POZDRAWIAM.:ro za:
Stary 2009-11-04, 20:41   #450
simeri
Wtajemniczenie

mam w końcu kabel do maszyny ale po tych przygodach z poprzednim i po przeczytaniu historii jednej wizażanki o spaleniu maszyny, boję się na niej szyć..
uruchomiłam ją dzisiaj, szyje, ale wydaje mi się, że trochę śmierdzi i teraz boję się, że się spaliła od tego iskrzenia kabla albo jest na drodze do spalenia. nie wiem czy ten smrodek jest normalny czy nie, czuć go tylko jak się wwącham w otworki

może powinnam ją dać do wyczyszczenia albo jakiejś konserwacji? ona ma z 30 lat, nie była używana przez 6-7lat, nigdy nie była czyszczona ni nic. gdzie ją mogę zanieść i ile coś takiego może kosztować?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości