![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() ...NuRkOwaNiE... :)
...mam nadzieję, że nie popełniłam gafy podczepiając ten wątek w tej kategorii, ale nigdzie indziej nie pasował..
![]() ...chodzi mi o nurkowanie- może któraś z was ma miłe doświadczenia z jakiegoś pięknego miejsca, gdzie można miło spędzić czas, a przy okazji pod okiem instruktora nauczyć się nurkować? dodam, że nigdy nie nurkowałam....hmm...nawet pływać nie potrafię (jeszcze...)...ale przeglądając oferty internetowe wycieczek nurkowych jakoś nie mam do nich przekonania- dlatego proszę o wasze rady i wskazanie miejsc godnych polecenia. ...z góry dzięki ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ...NuRkOwaNiE... :)
polecam Sharm el Sheikh
![]() mnostwo centrow nurkowych, przepiekne rafy i ogrom kolorowych rybek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() na lodz mozna sobie wziac tez sprzet do snurkowania, bo zatrzymujecie sie 2-3 razy na roznych rafach ![]() polecam najpierw sobie troche posnurkowac i przyzwyczaic sie jednak psychicznie do oddychania pod woda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Przyłączam się do zdania lain . Co prawda jeszcze nie nurkowałam - zamierzamy w tym roku - ale byłam w Egipcie i snurkowałam na rafach. To już było przeżycie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() W Sharm el Sheikhh są przepiękne rafy jednak na kursy lepsza jest Hurghada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Podobno tam jest ślicznie pod wodą ![]() Może kiedys sie wybiore ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja jestem po profesjonalnym kursie, który w Polsce kosztuje ok. 1000 zł, ale wtedy możesz ponurkować samemu, bez instruktora trzymającego cię za zawór w butli. Zdecydowanie lepiej jest jechać już z certyfikatem. Ja byłam w Sharm i polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Prawda i prawda. Intro jest najwazniejsze. Z ta Polska to tez prawda. Ja swoje intro robilam na Kubie na otwartej wodzie. duzo lepiej zaczac tak niz w basenie, ale to zalezy or tego jak bardzo sie boisz i czy wczesniej uprawialas snorkeling i jak jestes obeznana z oddychaniem pod woda. ja sie balam, ale wiem jak jest teraz. cudownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
wczoraj wróciłam z hurghady, polecam wycieczke statkiem na wyspe+ nurkowanie: było pięknie!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja też odważyłam się nurkować będąc w Egipcie. Niesamowite widoki. Polecam zdecydowanie. Był to mój pierwszy raz. 2 zejścia pod wodę, każde ok 30min + rejs statkiem + obiad 55$
Baza oferuje również kursy nurkowania. Najkrótszy trwa 3 dni. Zdecydowanie łatwiej nauczyć się nurkować w Egipcie niż w Polsce. U nas zejść pod wodę można dopiero po przejściu egzaminu teoretycznego, egzaminów na basenie itp. Tam jest to o wiele prostsze.
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Czy jest łatwiej w Egipcie? Jest na pewno przyjemniej (bo cieplej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przebywając przez jakiś czas w środowisku nurkowym podjęłam decyzje, że najpierw zapoznam się profesjonalnie ze wszystkimi zasadami i zrobię kurs w Polsce by później za granicą nurkować w opanowany sposób i z przyjemnością ( bez instruktora za plecami). A po otwarciu sezonu nurkowego zapraszam na Zakrzówek...może na siebie trafimy ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
czy jeszcze ktos odwiedza ten watek? Ja wlasnie wrocilam z HUrghady gdzie zrobilam PADI Open Water! Polecam goraco i chetnie sie powymieniam relacjami!! Buziaki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
opiumalfa: chyba mogę go jeszcze odwiedzić
![]() ![]() Jak Ci się podobała podwodna Hurghada? Nie wiem z jaką bazą nurkowałaś, ale mam nadzieję, że byłaś na Gota Abu Ramada (możesz sprawdzić w logbooku). luckybabe: tak wiem, ponieważ sama jestem z Krakowa, ale kto z okolic Katowic czy Warszawy kojarzy nazwę Ruczaj - dlatego napisałam "pod Krakowem". Mam nadzieję, że jakoś na siebie wpadniemy na Zakrzówku do końca maja - potem wyjeżdżam do pracy na Gran Canarię. Jeszcze tylko się pochwalę, że zdałam egzamin instruktorski (pół roku temu - rzeczywiście prawie zapomniany wątek - zdążyłam już wyszkolić 10 kursantów ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() Pierwszy raz nurkowałam na Kubie ale nie bylo rewelacyjnie. Egipt to dopiero. Tak, bylam na Abu Ramada! Mozesz mi powiedziec czy jest to oplacalne zajecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Mam 19 lat, egzamin zdawałam mając 18 lat, były też osoby sporo po 40, więc wiek nie ma tu wielkiego znaczenia, taka osoba powinna być aktywna, zdrowa, mieć trochę oleju w głowie i przede wszystkim wytrwałość.
Odkąd zaczęłam nurkować, do momentu w którym zostałam instruktorem minęły 3 lata, ale na to też nie ma reguły - znam świetnych instruktorów, którzy zrobili wszystkie kursy aż do instruktora w ciągu 1 roku (!), ale też takich, którzy w momencie egzaminu mieli na koncie 15-20 lat nurkowania! Nurkowanie jak każdy biznes - jeśli się rozkręcisz, masz żyłkę do interesów, to naprawdę można na tym sporo zarobić i znam takie osoby, dziwnym trafem większość z nich szkoli w Polsce ![]() Gdybyście (nurkujące i nienurkujące) miały jakiekolwiek pytania (szkolenia, kursy, sprzęt, wiedza, do jakiej bazy jechać, do jakiego instruktora itp.) możecie do mnie napisać: octopus@diving.info.pl Wprawdzie za tydzień zdaję maturę, ale postaram się odpowiedzieć najszybciej jak to tylko będzie możliwe ![]() ![]() Pamiętajcie tylko to jedno zdanie: "Nieważne jest to ile masz pomysłów, ważne ile z nich realizujesz" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Witam, nie wiem czy ktoś się tu jeszcze udziela. Ale mam pytanie odnośnie warunków zdrowotnych. Wiem że problemy z układem oddechowym (w tym także problem z zatokami) raczej wykluczają z tego sportu. Czy sezonowy, alergiczny nieżyt nosa również? Czy przy robieniu podstawowego kursu nurkowania wymagane są jakieś konkretne badania, zaświadczenie lekarskie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
zaswiadczenie tak. w czasie kataru nie powinno sie nurkowac. musisz miec latwosc oddychania przez nos.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Opiumalfa za odpowiedź, rozumiem że to zwykłe zaświadczenie lekarskie o ogólnym stanie zdrowia i braku przeciwwskazań?
Z moim wiecznym katarem to chyba muszę zapomnieć o nurkowaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
musisz powiedziec lekarzowi do czego ci to zaswiadczenie. ja tez mam non stop katar. mozesz oddychac przez nos? ja moge, choc katar mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Podbijam wątek
![]() ![]()
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Ja wlaśnie zaczynam Padi rownież w Polsce we Wroclawiu,już niebawem zamierzam nurkować na Malediwach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie da się nauczyć bezpiecznych odruchów (wypuszczanie powietrza przy wynurzaniu, zachowania bezpiecznej prędkość wynurzania) w trakcie 6 nurkowań, ludzie po 12 zajęciach na basenie nadal potrafili zapominać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. A gdzie nauka o urazach ciśnieniowych, chorobie dekompresyjnej, toksycznym działaniu gazów, rozpoznawaniu objawów? Potem taka osoba po 3 dniowym kursie ma papiery uprawniające do wypożyczenia sprzętu czy napełnienia butli, przekonanie o swoich ogromnych umiejętnościach, brak pojęcia o zagrożeniach. Wypożycza sobie butlę i idzie nurkować na większą głębokość i po nurkowaniu nie ma pojęcia dlaczego np. stawy ja bolą, jeśli w ogóle wyjdzie z wody, bo pewnie nie wie że na większej głębokości powietrze szybciej się zużyje, albo dostanie narkozy i będzie podawała rybkom powietrze (to nie ściema znajomy tak zareagował na narkozę azotową). Kursy w Polsce są nawet droższe (koszty basenu większa ilość zajęć) ale przynajmniej chodzi się na wykłady, ćwiczy odpowiednie zachowania w basenie na małej głębokości i dopiero z takim przygotowaniem idzie się na głębsze wody jeziora. ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- W Polsce nie, bo sezon jest zbyt krótki, większość instruktorów żeby jakoś funkcjonować zakłada dodatkowo sklep, warsztat naprawy sprzętu, organizuje wyjazdy. Natomiast w Egipcie można nie najgorzej zarobić, ale to bardzo ciężka i odpowiedzialna praca. Wypływasz rano, wracasz do domu wieczorem, zazwyczaj w sezonie instruktorzy nie mają żadnego dnia wolnego. No i branie pod wodę osób nie mających pojęcia o nurkowaniu (tzw. intro), ja osobiście nigdy bym się nie zgodziła zabrać takiej osoby na więcej niż 2 metry, a zabiera się ich na 5-10 metrów. Jeśli jest to wieczny katar to niestety o nurkowaniu musisz zapomnieć. To już lepiej np. nie mieć nogi czy ręki, bo niepełnosprawni jak najbardziej mogą nurkować.
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
asiulkaa
![]() Wrociłam właśnie z Dahab - nurkowałam na Blue Hole ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ktoś napisał, że i tak w Egipcie pływa się z instruktorem wiec po co certyfikat... ok pływa się ale tu jest ta różnica, że instruktor pokazuje teren i z nim sie nie zgubisz, wie co jest warte zobaczenia a na co nie warto tracić czasu...nie chodzi o to, że jest sie ograniczonym i że gość ciągle wisi nad Tobą ![]() ![]() http://www.youtube.com/watch?v=Cr_YRg1DRw0
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem że zadowoleni z kursów są ludzie którzy je odbyli, bo nikt im nie powiedział że nurkowanie może zagrażać życiu lub zdrowiu. Najbardziej przerażają mnie zachwyty instruktorów czy osób które już więcej nurkują i które powiny już mieć na tyle sporo wiedzy żeby widzieć ogromne braki w Egipskich kursach.
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.