Mycie włosów odżywką - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-13, 12:51   #1051
kosmetolog1
Raczkowanie

Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Poczytaj lepiej o doświadczeniach dziewczyn w tym temacie - wątek o myciu odżywką.
Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką .
EOT
Załącznik 2581035
ehh cóż mogę powiedzieć... jeśli chodzi o mycie to teoria niestety musi iść z praktyką. poczytajcie sobie o mechanizmie usuwania brudu to zobaczycie, że mycie odżywką jest nieskuteczne. możecie też zrobić eksperyment, bo żeby usunąć brud z włosów trzeba umożliwić zmieszanie wody i tłuszczu, więc spróbujcie zmieszać wodę z niewielką ilością oleju i odrobiną płynu do płukania tkanin (kationowe antystatyki), i zobaczycie ze olej się z woda nie zmiesza.
kosmetolog1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 15:15   #1052
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez kosmetolog1 Pokaż wiadomość
Załącznik 2581035
ehh cóż mogę powiedzieć... jeśli chodzi o mycie to teoria niestety musi iść z praktyką. poczytajcie sobie o mechanizmie usuwania brudu to zobaczycie, że mycie odżywką jest nieskuteczne. możecie też zrobić eksperyment, bo żeby usunąć brud z włosów trzeba umożliwić zmieszanie wody i tłuszczu, więc spróbujcie zmieszać wodę z niewielką ilością oleju i odrobiną płynu do płukania tkanin (kationowe antystatyki), i zobaczycie ze olej się z woda nie zmiesza.
Powtórzę zatem raz jeszcze:
Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Poczytaj lepiej o doświadczeniach dziewczyn w tym temacie - wątek o myciu odżywką.
Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką .
EOT
Teoria teorią, pewnie też się sprawdza, ale w praktyce pewne rzeczy mogą dać zaskakujący efekt .
Takie są fakty, potwierdzone doświadczeniami wielu wizażanek i tutaj nie ma raczej pola do polemiki, bo owych faktów tym nie zmienisz, możesz się co najwyżej z nimi nie zgodzić, z punktu widzenia teorii.
Powiem więcej, choć to kłóci się z teorią, nasze spryciule wizażowe potrafią zmyć odżywką nawet olej z włosów i o tym też można przeczytać
Nie sądzę, aby chcialo im się wymyślać bajki w tym temacie, a nie mam podstaw by im nie wierzyć
Zatem warto czasem wyjść poza książkowe definicje...
W końcu to nie pierwszy taki przypadek

PS. Przeniosłam posty do właściwego wątku, żeby nie robić OT na składowym.
PS2. Viki1988 już o tym wspominała, ale chyba umknęło - jeśli robisz analizy, niech zostaną przeprowadzone wg kolejności zgłoszeń w wątku, bo potem wizażanki skarżą się, że zostały pominięte, a ogólnie tworzy się wielki bałagan.

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 16:04   #1053
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
to powiedz mi czym chcesz umyć włosy, skoro w tym kosmetyku nie ma żadnego składnika o właściwościach myjących? żeby coś myło musi zawierać związki powierzchniowo czynne, jest tu co prawda kationowy cetrimonium chloride, ale on właściwości myjące ma żadne. zapewniam cię, że to myć nie będzie.
Fakt w odżywkach nie ma detergentów, ale za to często gęsto znajdują się emulgatory (np. w takiej Glorii - glyceryl stearate). A jeśli nie sricte emulgatory to chociaż substancje, które poza swoimi "głównymi" właściwościami mają zdolności emulgujące albo przynajmniej emulsjotwórcze/ emulsjostabilizujące (emulsyfikatory to się chyba fachowo zwie, choć pewna nie jestem). Do takich substancji należą chociażby: cetearyl alkohol, cetyl alkohol (zawierają je praktycznie wszystkie odżywki), cetrimonium chloride (wg. naszego wizażowego słownika składników też ma działanie lekko emulgujące ), kwas stearynowy itd.

Cytat:
Załącznik 2581035
To ja Ci proponuję poczytać jak działa emulgator i zrobić eksperyment - zmieszać tłuszcz z emulgatorem. Może zaskoczyć Cię wynik
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 19:10   #1054
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Fakt w odżywkach nie ma detergentów, ale za to często gęsto znajdują się emulgatory (np. w takiej Glorii - glyceryl stearate). A jeśli nie sricte emulgatory to chociaż substancje, które poza swoimi "głównymi" właściwościami mają zdolności emulgujące albo przynajmniej emulsjotwórcze/ emulsjostabilizujące (emulsyfikatory to się chyba fachowo zwie, choć pewna nie jestem). Do takich substancji należą chociażby: cetearyl alkohol, cetyl alkohol (zawierają je praktycznie wszystkie odżywki), cetrimonium chloride (wg. naszego wizażowego słownika składników też ma działanie lekko emulgujące ), kwas stearynowy itd.

To ja Ci proponuję poczytać jak działa emulgator i zrobić eksperyment - zmieszać tłuszcz z emulgatorem. Może zaskoczyć Cię wynik
oj dziewczyny dziewczyny. ja nikomu nic nie narzucam, tylko chce wam uświadomić, że myjąc włosy odżywką tak naprawdę utrwalacie sobie brud na włosach i w rezultacie wasze włosy są "brudne", choć może nawet tego nie odczuwacie. ja nie musze czytać jak działa emulgator bo to wiem, takich eksperymentów o których piszesz też nie musze robić, bo w swoim życiu zrobiłam więcej kremów szamponów i odżywek niż ty zdążyłaś użyć, ba nawet przebadałam ich właściwości użytkowe i wnioski z nich przedstawiam wam tu. tobie radzę poczytać trochę o emulgatorach, bo niby troche wiesz, ale tego że emulgatory pomimo że są związkami powierzchniowo czynnymi nie mają wałściwości myjących na tyle by usunąć zanieczyszczenia, już nie doczytałaś. zobacz piszesz mi że kwas stearynowy jest emulgatorem i że może mieć właściwości myjące, to stop sobie troche świeczki i spróbuj nią umyć włosy. pozatym emulgatory w odżywce są już jakby "zużyte" na to by połączyć wodę z emolientami i nie będą adsorbować się na brudzie na włosach, a w takim szamponie np. SLES zagregowany jest w micele i jego cząsteczki są "wolne" i tylko czekają na to by zadsorbować się na granicy brud-woda.

jeśli komuś odpowiada takie "mycie" (mycie odżywką to jak świnka morska, ani świnka, ani morska) to proszę bardzo, ja po prostu chce uświadomić wam błędne podejście do niektórych spraw, bo to forum jest chyba także od tego... no chyba że się mylę
Stary 2009-10-13, 20:01   #1055
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
oj dziewczyny dziewczyny. ja nikomu nic nie narzucam, tylko chce wam uświadomić, że myjąc włosy odżywką tak naprawdę utrwalacie sobie brud na włosach i w rezultacie wasze włosy są "brudne", choć może nawet tego nie odczuwacie. ja nie musze czytać jak działa emulgator bo to wiem, takich eksperymentów o których piszesz też nie musze robić, bo w swoim życiu zrobiłam więcej kremów szamponów i odżywek niż ty zdążyłaś użyć, ba nawet przebadałam ich właściwości użytkowe i wnioski z nich przedstawiam wam tu. tobie radzę poczytać trochę o emulgatorach, bo niby troche wiesz, ale tego że emulgatory pomimo że są związkami powierzchniowo czynnymi nie mają wałściwości myjących na tyle by usunąć zanieczyszczenia, już nie doczytałaś. zobacz piszesz mi że kwas stearynowy jest emulgatorem i że może mieć właściwości myjące, to stop sobie troche świeczki i spróbuj nią umyć włosy. pozatym emulgatory w odżywce są już jakby "zużyte" na to by połączyć wodę z emolientami i nie będą adsorbować się na brudzie na włosach, a w takim szamponie np. SLES zagregowany jest w micele i jego cząsteczki są "wolne" i tylko czekają na to by zadsorbować się na granicy brud-woda.

jeśli komuś odpowiada takie "mycie" (mycie odżywką to jak świnka morska, ani świnka, ani morska) to proszę bardzo, ja po prostu chce uświadomić wam błędne podejście do niektórych spraw, bo to forum jest chyba także od tego... no chyba że się mylę
znowu mamy nieco odmienne zdanie ja myłam odżywką długo- i teraz też czasami nią myję i jestem zdania, że można nią umyć włosy. Wiele sposobów przetestowałam na sobie i ten szczerze polecam.
Jednak skoro niby odżywka włosów nie umyje to czemu wiele z nas z powodzeniem stosuje tę metodę i w dodatku zmywa odżywką oleje? W dodatku coraz popularniejsze są wszelkiego typu olejki myjące, w których surfaktantów nie uświadczysz. Aż tak teoria z praktyką mijać się chyba nie może
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 20:25   #1056
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:

To proszę napisz to na Biochemii, gdzie 99% dziewczyn (łącznie ze mną) myje twarz olejkami myjącymi (zazwyczaj własnej produkcji), w których skład wchodzi tylko olej i emulgator. Wiesz mi wiem z doświadczenia, że taki olejek zmywa największy brud, łój, makijaż i co tam tylko chcesz. Nie wierzysz mi to zapytaj na biochemii (zawsze też możesz Nas nawrócić, może chodzimy z paroletnią warstwą brudu na twarzy i nawet o tym nie wiemy ?).
Po drugie kwas stearynowy. Świece teraz zazwyczaj są produkowane z parafiny to raz. Po drugie świece stearynowe nie składają się z czystego kwasu stearynowego. Dodawane są tam parafina, woski, estry kwasów tłuszczowych (stearynowego też) i inne śmieci. Zresztą ten Twój przykład jest zupełnie z choinki urwany i nie ma się nijak do tematu (bo równie dobrze ja mogę to przerobić na swoją modłę - kwas stearynowy jest też jednym z głównych składników mydła. I powiedz mi czy mydło nie zmywa brudu ? Fakt, że kwas ten ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle (kosmetycznym i nie tylko) nie odgrywa tu żadnej roli. Sprawdź na jakimkolwiek portalu kosmetycznym gdzie analizują składniki kosmetyczne to znajdziesz, że kwas stearynowy jest emulgatorem. A jeśli znajdziesz gdzieś dowód, ze nie jest to proszę napisz to może jednak ja się mylę ).
No i jeszcze sprawa szamponów. Wiadomo, że te myją bardziej/dokładniej niż odżywka. Nikt temu na tym wątku nie zaprzecza. Ale odżywki (przynajmniej część z nich) też mają pewne właściwości myjące. Nie zmyją one czystego oleju (a może inaczej - zmyją ale wtedy trzeba użyć naprawdę duuużej ich ilości), ale do codziennego mycia włosów nieprzetłuszczających się (zwróć uwagę, że przez cały wątek dziewczyny piszą, że jeśli masz włosy przetłuszczające się to nie jest to prawdopodobnie metoda dla ciebie), suchych, do podrażnionych przez detergenty skalpów i loczków (bo tym nawilżenia nigdy za wiele ) jest okej.
Nie wszystkim też ta metoda pasuje - ja myję odżywką włosy raz na jakiś czas i preferuję jednak szampon. W każdym razie wypróbowałam tą metodę i wiem, że odżywka jest w stanie zmyć brud i łój z włosów i skóry.

Cytat:
Tak forum jest do dyskusji na różne tematy i często polemiki. Dlatego też My mamy prawo do bronienia metody, którą przetestowałyśmy na własnych głowach i nie zgodzenia się z Twoją opinią.
Stary 2009-10-13, 22:03   #1057
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
To proszę napisz to na Biochemii, gdzie 99% dziewczyn (łącznie ze mną) myje twarz olejkami myjącymi (zazwyczaj własnej produkcji), w których skład wchodzi tylko olej i emulgator. Wiesz mi wiem z doświadczenia, że taki olejek zmywa największy brud, łój, makijaż i co tam tylko chcesz. Nie wierzysz mi to zapytaj na biochemii (zawsze też możesz Nas nawrócić, może chodzimy z paroletnią warstwą brudu na twarzy i nawet o tym nie wiemy ?).
Po drugie kwas stearynowy. Świece teraz zazwyczaj są produkowane z parafiny to raz. Po drugie świece stearynowe nie składają się z czystego kwasu stearynowego. Dodawane są tam parafina, woski, estry kwasów tłuszczowych (stearynowego też) i inne śmieci. Zresztą ten Twój przykład jest zupełnie z choinki urwany i nie ma się nijak do tematu (bo równie dobrze ja mogę to przerobić na swoją modłę - kwas stearynowy jest też jednym z głównych składników mydła. I powiedz mi czy mydło nie zmywa brudu ? Fakt, że kwas ten ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle (kosmetycznym i nie tylko) nie odgrywa tu żadnej roli. Sprawdź na jakimkolwiek portalu kosmetycznym gdzie analizują składniki kosmetyczne to znajdziesz, że kwas stearynowy jest emulgatorem. A jeśli znajdziesz gdzieś dowód, ze nie jest to proszę napisz to może jednak ja się mylę ).
No i jeszcze sprawa szamponów. Wiadomo, że te myją bardziej/dokładniej niż odżywka. Nikt temu na tym wątku nie zaprzecza. Ale odżywki (przynajmniej część z nich) też mają pewne właściwości myjące. Nie zmyją one czystego oleju (a może inaczej - zmyją ale wtedy trzeba użyć naprawdę duuużej ich ilości), ale do codziennego mycia włosów nieprzetłuszczających się (zwróć uwagę, że przez cały wątek dziewczyny piszą, że jeśli masz włosy przetłuszczające się to nie jest to prawdopodobnie metoda dla ciebie), suchych, do podrażnionych przez detergenty skalpów i loczków (bo tym nawilżenia nigdy za wiele ) jest okej.
Nie wszystkim też ta metoda pasuje - ja myję odżywką włosy raz na jakiś czas i preferuję jednak szampon. W każdym razie wypróbowałam tą metodę i wiem, że odżywka jest w stanie zmyć brud i łój z włosów i skóry.

Tak forum jest do dyskusji na różne tematy i często polemiki. Dlatego też My mamy prawo do bronienia metody, którą przetestowałyśmy na własnych głowach i nie zgodzenia się z Twoją opinią.

przytoczone przez ciebie olejki myjące to zupełnie inny system myjący, o ile tak można wogóle powiedzieć. odżywka zawiera około 3-5% emolienta, natomiast taki olejek około 20%. olejki działają na zasadzie rozpuszczania tłuszczu zawartego np. w makijażu. olejki zawierają bardziej tłuste emolienty, które silniej rozpuszczają zanieczyszczenia tłuszczowe, a odżywki alkohole tłuszczowe o króetkich łańcuchach, albo oksyetylenowane alkohole, które i tak są w formie związanej (emulgują emolient w wodzie). a jeśli chodzi o kwas stearynowy to błagam nie wmawiaj mi że jest on emulgatorem bo jednak 5 lat studiów (specjalność związki powierzchniowo czynne) czegoś mnie nauczyła, poza tym z racji wykonywanego zawodu też muszę być w tej branży na bieżąco. jeśli nie wierzysz mimo wszystko to kup sobie świecę stearynową (takie są jeszcze dostępne) stop ją i dodaj do wody zobacz czy się pomieszają. a mydło wcale nie jest kwasem stearynowym jak piszesz, ale solą sodową (potasową) kwasu stearynowego, a to zmienia diametralnie postać rzeczy (nadaje kw. stearynowemu właściwości powierzchniowo czynnych).

dołączam obrazek który pokaże wam co sie dzieje z włosami po nałożeniu takiej odżywki. czerwony to brud, zielony to emolient z odżywki wtarty we włos, niebieskie to związki kationowe zaadsorbowwane na włosie. po strzałce macie sytuację po spłukaniu wodą. część brudu napewno zostanie i nawet możecie tego nie odczuwać. Załącznik 2582483. po zastosowaniu odżywki do mycia włosy są napewno niedomyte
Stary 2009-10-14, 10:29   #1058
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Przeczytałam uważnie dyskusję i - choć nie jestem ani kosmetologiem, ani biochemikiem - pozwolę sobie na wypowiedź jako osoba praktycznie stosująca metode mycia odżywką.
Mam kręcone włosy i po żadnym innym środku myjącym nie wyglądają one tak dobrze, jak po odżywce. I - co pewnie zadziwi - nie wyglądaja tak źle, jak przed myciem (a w końcu wiem, kiedy moje włosy sa brudne, a kiedy nie). Olejów odżywką nie domyłam, robiłam to różnymi szamponami, nawet tymi delikatnymi. Wiem, że są dziewczyny, które odżywka domywaja włos po olejach. Też do tego dążę z niezwykle prostego powodu - KAŻDY szampon drażni moją skórę głowy. Próbowałam już nawet szamponów aptecznych, polecanych też przez dermatologów, ale po drugim umyciu był ten sam efekt - świąd już po godzinie od umycia. W efekcie bałam się kolejnego mycia włosów.
Fakt, Kosmetolog1 i nie tylko mogą stwierdzić, że się nie znam, i to będzie prawda. Nie znam się. Ale po doświadczeniach związanych z szamponami i unikaniu mycia włosów, wiem, że nie wrócę do mycia wyłącznie szamponem. Nie mam łupieżu, nie ma świądu, a włos - w moim przypadku, gdy brudny, to obciążony i prosty, więc rewelacyjnie widać - uniesiony i ładnie skręcony. Na kilka dni z rzędu.
Jeśli mycie odżywką ma mi zaszkodzić i powinnam wrócic do szamponu, bo nosze brud na głowie, to ja bardzo proszę o wskazanie czym powinnam myć, jeśli każdy produkt zawierający składnik typu SLS, SLES i inne skutecznie podrażnia (i podrażnia to delikatnie powiedziane) skórę głowy.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 11:34   #1059
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Przeczytałam uważnie dyskusję i - choć nie jestem ani kosmetologiem, ani biochemikiem - pozwolę sobie na wypowiedź jako osoba praktycznie stosująca metode mycia odżywką.
Mam kręcone włosy i po żadnym innym środku myjącym nie wyglądają one tak dobrze, jak po odżywce. I - co pewnie zadziwi - nie wyglądaja tak źle, jak przed myciem (a w końcu wiem, kiedy moje włosy sa brudne, a kiedy nie). Olejów odżywką nie domyłam, robiłam to różnymi szamponami, nawet tymi delikatnymi. Wiem, że są dziewczyny, które odżywka domywaja włos po olejach. Też do tego dążę z niezwykle prostego powodu - KAŻDY szampon drażni moją skórę głowy. Próbowałam już nawet szamponów aptecznych, polecanych też przez dermatologów, ale po drugim umyciu był ten sam efekt - świąd już po godzinie od umycia. W efekcie bałam się kolejnego mycia włosów.
Fakt, Kosmetolog1 i nie tylko mogą stwierdzić, że się nie znam, i to będzie prawda. Nie znam się. Ale po doświadczeniach związanych z szamponami i unikaniu mycia włosów, wiem, że nie wrócę do mycia wyłącznie szamponem. Nie mam łupieżu, nie ma świądu, a włos - w moim przypadku, gdy brudny, to obciążony i prosty, więc rewelacyjnie widać - uniesiony i ładnie skręcony. Na kilka dni z rzędu.
Jeśli mycie odżywką ma mi zaszkodzić i powinnam wrócic do szamponu, bo nosze brud na głowie, to ja bardzo proszę o wskazanie czym powinnam myć, jeśli każdy produkt zawierający składnik typu SLS, SLES i inne skutecznie podrażnia (i podrażnia to delikatnie powiedziane) skórę głowy.
mi nie chodzi o to by nawracać ludzi na mycie szamponem, próbuję tylko przytaczać argumenty na to że mycie odżywką nie jest efektywne, gdyż wiele osób próbowało mi wmówić że tak jest. ja swojej wiedzy nie opieram jedynie na teorii, ale także na praktyce (pięć no prawie już 6 lat pracy przy badaniu kosmetyków, optymalizacji receptur i opracowywaniu nowych formulacji). opracowanie receptury szamponu czy odżywki to nie wszystko, potem musimy je przebdać np. pod względem właściwości pianotwórczych, myjących czy zdolności emulgowania zabrudzeń tłuszczowych, w przypadku odżywek także określenie grrubości błonki jaką zostawia na włosie odżywka itd. i moje wywody są nie tylko teorią, ale są także potwierdzone własnymi badaniami. nie chce wnikać tu w fizykochemię usuwania brudu, która jest bardzo skomplikowana, wieloetapowa, i zachwianie jednego z etapów silnie ogranicza ten proces (powiem tylko że myjąc odżywką zaburzacie pierwszy etap usunięcia brudu, co skutkuje drastycznym obniżeniem wydajności innych etapów, jeśli któraś z was jest zainteresowana bardziej szczegółowymi informacjami to może śmiało pisać PW). tak samo nie dam sobie wmówić, że kwas stearynowy jest emulgatorem (tu też teoria potwierdzona eksperymentem). ja bym powiedziala że mycie odżywką działa jak placebo.

a teraz co do twojego swędzenia głowy po użyciu szamponu. swędzenie niewątpliwie może być spowodowane przez SLES, ale nie musi. próbowałaś szamponów zawierających w sobie np. Lauryl Glucoside, Coco Glucoside, lub Capryl Glucoside?? jeśli i po nich odczuwasz swędzenie to jestem na 90% pewna że podrażnienie wywołuje inny składnik. spróbuj np. użyć szamponu bez ekstraktów (one bardzo często wywołują swędzenie), innym powodem mogą być konserwanty. użyj np. szamponu bez phenoxyethanolu, albo DMDM Hydantoin bo to one ze wszystkich konserwantów najczęściej wywołują "reakcje alegiczne".
Stary 2009-10-14, 12:20   #1060
Eloe77

Kiedy próbowałam różnych szamponów, nie znałam jeszcze Wizażu i nie zwracałam uwagi na to, co dokładnie jest w składzie, więc trudno będzie mi powiedzieć, co zawierały poprzednie specyfiki.
Na dziś raz w tygodniu (i to ze zgrzytaniem zębów) używam szamponu do zmycia olejów. Szampon zawiera SLES i żadnych z wymienionych substancji, a po umyciu odczywam nadal swędzenie (już nie tak potworne, jak niegdyś, ale jest ), więc dochodze do wniosku, że to jednak to... Tyle że obecnie staram się nie myć szamponem skalpu. Mieszam go w kubeczku z wodą, by wytworzyć pianę, nakładam na moment na włosy, chwilkę gniotę i spłukuję dokładnie, byle najdalej od skóry głowy. Świąd to dla mnie dowód, że jednak nieco szamponu dotarło do skalpu :/

Wiem, że nie chodzi o nawracanie nikogo na swoją modłę, ale o wyrażenie innego poglądu. W końcu forum jest od wymiany myśli, a od nawracania mamy inną instytucję. Mój głos to wyraz poparcia dla mycia odżywką, które nie tylko świetnie robi moim włosom (widzę i czuję), ale też jako jedyne pomogło na świąd skóry głowy (bo nawet wcieranie aloesu nie dawało rady).
Miło wiedzieć, że ktoś ma takie doświadczenie w materii kosmetycznej/biochemicznej, szczere i podziw.
Czasem jednak nauka zapomina o czymś z pozoru nieistotnym dla niej - o czynniku ludzkim. Czuję, że tutaj mamy z tym właśnie do czynienia.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2009-10-14, 13:39   #1061
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:

Wiem, że nie chodzi o nawracanie nikogo na swoją modłę, ale o wyrażenie innego poglądu. W końcu forum jest od wymiany myśli, a od nawracania mamy inną instytucję. Mój głos to wyraz poparcia dla mycia odżywką, które nie tylko świetnie robi moim włosom (widzę i czuję), ale też jako jedyne pomogło na świąd skóry głowy (bo nawet wcieranie aloesu nie dawało rady).
Miło wiedzieć, że ktoś ma takie doświadczenie w materii kosmetycznej/biochemicznej, szczere i podziw.
Czasem jednak nauka zapomina o czymś z pozoru nieistotnym dla niej - o czynniku ludzkim. Czuję, że tutaj mamy z tym właśnie do czynienia.
Popieram
Jeżeli na Wizażu mówią, że można umyć włosy odżywką - to wiem że można. Mam do tej społeczności Wizażanek większe zaufanie niż do kosmetologów profesjonalistów
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-14, 14:45   #1062
nipsu
BAN stały

dołączam się do pochwał Waszego profesjonalizmu jestem tu nowa i przyznam, że wiedza Wizażanek robi piorunujące wrażenie!
nipsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 15:19   #1063
tiare
BAN stały

mam małe pytanko do kosmetolog1: jak wg. tego co się nauczyłaś poradzi sobie z usuwaniem brudu specyfik o takim składzie:
Aqua, prunus armeniaca kernel oil*, glycerin*, glyceryl stearate se, cetyl alcohol, butyrospermum parkii butter*, cetearyl olivate, sorbitan olivate, simmondsia chinensis cera*, citrus grandis seed extract, calendula officinalis*, helianthus annuus seed oil*, citric acid.
tiare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 15:47   #1064
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tiare Pokaż wiadomość
mam małe pytanko do kosmetolog1: jak wg. tego co się nauczyłaś poradzi sobie z usuwaniem brudu specyfik o takim składzie:
Aqua, prunus armeniaca kernel oil*, glycerin*, glyceryl stearate se, cetyl alcohol, butyrospermum parkii butter*, cetearyl olivate, sorbitan olivate, simmondsia chinensis cera*, citrus grandis seed extract, calendula officinalis*, helianthus annuus seed oil*, citric acid.
poradzi sobie podobnie jak każda inna odżywka/maska/olejek, czyli w stopniu minimalnym, i brudu nie usunie na tyle, aby mógł/mogła satysfakcjonować.

Edytowane przez kosmetolog1
Czas edycji: 2009-10-14 o 15:55
Stary 2009-10-14, 15:50   #1065
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
tak tylko się wtrącę, że do mycia włosów odżywką nie poleca się raczej specyfików mającym w składzie oleje bo mogą obciążać i przetłuszczać. a tak w ogóle, to co to za specyfik, bo bardzo ciekawie się prezentuje?
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 15:53   #1066
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Kiedy próbowałam różnych szamponów, nie znałam jeszcze Wizażu i nie zwracałam uwagi na to, co dokładnie jest w składzie, więc trudno będzie mi powiedzieć, co zawierały poprzednie specyfiki.
Na dziś raz w tygodniu (i to ze zgrzytaniem zębów) używam szamponu do zmycia olejów. Szampon zawiera SLES i żadnych z wymienionych substancji, a po umyciu odczywam nadal swędzenie (już nie tak potworne, jak niegdyś, ale jest ), więc dochodze do wniosku, że to jednak to... Tyle że obecnie staram się nie myć szamponem skalpu. Mieszam go w kubeczku z wodą, by wytworzyć pianę, nakładam na moment na włosy, chwilkę gniotę i spłukuję dokładnie, byle najdalej od skóry głowy. Świąd to dla mnie dowód, że jednak nieco szamponu dotarło do skalpu :/

chcę ci tylko powiedzieć, że u nas robimy badania także in vivo, a nie in vitro tak jak robi w swoich laboratoriach wielu producentów. o czynniku ludzkim zapominają właśnie producenci kosmetyków (dla nich liczy się sprzedaż i zysk), ale na szczęście są takie laboratoria jak to w którym pracuje, które kontroluje to co potem znajdujecie na półce sklepowej w dziale chemicznym
Stary 2009-10-14, 15:54   #1067
tiare
BAN stały

odżywka urtekram dla dzieci to powinna być, chociaż jest kilka wersji składu
Stary 2009-10-14, 16:15   #1068
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
odżywka urtekram dla dzieci to powinna być, chociaż jest kilka wersji składu
Ok, dzięki, już znalazłam na KWC Na długość ta odżywka będzie bardzo fajna.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 16:37   #1069
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
przytoczone przez ciebie olejki myjące to zupełnie inny system myjący, o ile tak można wogóle powiedzieć. odżywka zawiera około 3-5% emolienta, natomiast taki olejek około 20%. olejki działają na zasadzie rozpuszczania tłuszczu zawartego np. w makijażu. olejki zawierają bardziej tłuste emolienty, które silniej rozpuszczają zanieczyszczenia tłuszczowe, a odżywki alkohole tłuszczowe o króetkich łańcuchach, albo oksyetylenowane alkohole, które i tak są w formie związanej (emulgują emolient w wodzie).
Przez emolient rozumiem masz na myśli olej? Jeśli tak to w takim olejku myjącym jest przynajmniej 90% oleju, a 10% emulgatora (albo nawet mniej).
Czyli rozumiem, że jednak zgadzasz się z tym, że emulgator może myć?

Cytat:
a jeśli chodzi o kwas stearynowy to błagam nie wmawiaj mi że jest on emulgatorem bo jednak 5 lat studiów (specjalność związki powierzchniowo czynne) czegoś mnie nauczyła, poza tym z racji wykonywanego zawodu też muszę być w tej branży na bieżąco. jeśli nie wierzysz mimo wszystko to kup sobie świecę stearynową (takie są jeszcze dostępne) stop ją i dodaj do wody zobacz czy się pomieszają. a mydło wcale nie jest kwasem stearynowym jak piszesz, ale solą sodową (potasową) kwasu stearynowego, a to zmienia diametralnie postać rzeczy (nadaje kw. stearynowemu właściwości powierzchniowo czynnych).
Dobrze, załóżmy że kwas stearynowy nie pełni w odżywkach funkcji emulgującej. W takim razie jaką pełni on tam funkcję ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-14, 17:23   #1070
Eloe77

Cytat:
chcę ci tylko powiedzieć, że u nas robimy badania także in vivo, a nie in vitro tak jak robi w swoich laboratoriach wielu producentów. o czynniku ludzkim zapominają właśnie producenci kosmetyków (dla nich liczy się sprzedaż i zysk), ale na szczęście są takie laboratoria jak to w którym pracuje, które kontroluje to co potem znajdujecie na półce sklepowej w dziale chemicznym
Cieszę się, że są jeszcze takie laboratoria. Na dużych próbach robicie badania? Może macie więc coś dla mnie i mojej wymagającej skóry głowy?
A co do producentów kosmetyków, to się zgodzę, wiedzę czerpiąc z własnego, smutnego przykładu.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2009-10-14, 19:37   #1071
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Przez emolient rozumiem masz na myśli olej? Jeśli tak to w takim olejku myjącym jest przynajmniej 90% oleju, a 10% emulgatora (albo nawet mniej).
Czyli rozumiem, że jednak zgadzasz się z tym, że emulgator może myć?

Dobrze, załóżmy że kwas stearynowy nie pełni w odżywkach funkcji emulgującej. W takim razie jaką pełni on tam funkcję ?
przez emolient rozumiem substancję hydrofobową (tłuszczową), zgadzam się że emulgator może myć, pod warunkiem że nie jest to Ceteraeth-20, ceteraryl alcohol- bo to substancje bardziej hydrofobowe (tłuste). bardzo dobrze myje emulgator Laureth-7 (potrafi dać stabilne emulsje) tylko jest podstawowa zasada jeśli cząsteczki emulgatora są zużyte np. na zemulgowanie w wodzie oleju to ich działanie myjące jest drastycznie obniżone. SLES tez może być emulgatorem, ale jeśli w jakimś kosmetyku coś emulguje to jego działanie myjące jest też silnie obniżone. wszystko oczywiście zależy od stężeń. a co do kwasy stearynowego, to jego w odżywkach nie ma, jest alkohol searylowy lub mieszanina alkoholi stearylowego i cetylowego (cetearyl alcohol), są to emolienty.
jutro jak bede w pracy to z bardziej uzdolnioną plastycznie koleżanka tzn. ona narysuje taki rysuneczek, na którym zobazuje wam co dzieje sie z włosami po "umyciu" ich odżywką kilka razy z rzedu, a czego nie widać gołym okiem. zeskanuje i wkleję wam tu, bo podejrzewam ze taki rysunek lepiej wszystko zobrazuje niż to co chciałam powiedzieć przez wszystkie moje tutejsze wywody

Czas edycji: 2009-10-14 o 19:42
Stary 2009-10-15, 22:55   #1072
poison.iv
Wtajemniczenie

Przeczytałam cały wątek i dziś po raz pierwszy umyłam włosy odżywką. włosy jeszcze sobie schną, zobaczymy jak będą wyglądać jutro rano.
Mam do Was pytanie, jako, że moje włosy się puszą muszę wspomagać ich skręt. Używam balsamu Nivea flexible curls. W jego składzie nie dopatrzyłam się silikonów, mogłybyście zerknąć jeszcze fachowym okiem, czy nie zawiera innych oblepiaczy, które wymagałyby zmycia szamponem?
podaję skład:
aqua, glicerin, C12-15 alkyl benzoate, polyglyceryl-3 mythyglucose distearate, PVP, panthenol, niacinamide, aloe barbadensis, sorbitan stearate, sodium carbomer, cetyl alcohol, trisodium EDTA, phenoxyethanol, methylparaben, propylparaben, parfum
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-16, 10:31   #1073
Eloe77

Cytat:
Napisane przez poison.iv Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie, jako, że moje włosy się puszą muszę wspomagać ich skręt. Używam balsamu Nivea flexible curls. W jego składzie nie dopatrzyłam się silikonów, mogłybyście zerknąć jeszcze fachowym okiem, czy nie zawiera innych oblepiaczy, które wymagałyby zmycia szamponem?
O tej odżywce znajdziesz też kilka słów tutaj. Sporo dziewczyn z naturalnie kręconymi jej używa i sobie chwali- sprawdź sama. Nikt tez nie pisał, że zmywa ją szamponem (ja też tak nigdy nie robiłam).

MÓJ IDEAŁ

Stary 2009-10-16, 14:23   #1074
Kalina:D
Raczkowanie

GG do Kalina:D

Cześć Dziewczyny!

Wczoraj pierwszy raz umyłam włosy odżywką i jestem w szoku włoski są mięciutkie, gładziutkie i wcale nie przetłuszczone! A to wszystko dzięki Wam! Dzisiaj planuję kupić jakiś balsam do mycia i chciałabym się Was poradzić, który wybrać

Farmona, Jantar, odżywka do włosów i skóry głowy

Skład: Aqua, Propylene Glycol, Glucose, Calendula Officinalis Extract, Chamomilla Recutita Extract, Rosmarinus Officinalis Extract, Salvia Officinalis Extract, Pinus Sylvestris Extract, Arnica Montana Extract, Arctium Majus Extract, Citrus Medica Limonum Extract, Hedera Helix Extract, Tropaeolum Majus Extract, Nasturtium Officinale Extract, Amber Extract, Disodium Cystinyl Disuccinate, Panax Ginseng, Arginine, Acetyl Tyrosine, Hydrolyzed Soy Protein, Polyquaternium-11, Peg-12 Dimethicone, Calcium Pantothenate, Zinc Gluconate, Niacinamide, Ornithine Hci, Citrulline, Glucosamine HCI, Biotin, Panthenol, Polysorbate 20, Retinyl Palmitate, Tocopherol, Linoleic Acid, PABA, Triethanolamine, Carbomer, Parfum, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Methyldibomo Glutaronitrile, Dipropylene Glycol, Limonene, Linalool

MRS. POTTER'S BALSAM moc bursztynu do włosów suchych i łamiących się
[ekstrakt z bursztynu i keratyna]

aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, isopropyl myristate, dimethicone copoyol, hydrolyzed keratin, amber (succinum) extract, parfum, isopropyl alcohol, propylene glycol, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol. citric acid, hexyl cinnamal, limonene, linolool, CI 19140

Forte Sweden, Mrs. Potter's, Odżywczy balsam z aloesem i keratyną do włosów suchych i zniszczonych

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Dimethicone Copolyol, Hydrolyzed Keratin, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Parfum, Isopropyl Alcohol, Propylene Glycol, Alcohol, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Citric Acid, Benzyl Salicylate, Geraniol, Linalool, CI 19140.

Pozdrawiam
Stary 2009-10-16, 16:01   #1075
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Przeczytałam cały wątek i dziś po raz pierwszy umyłam włosy odżywką. włosy jeszcze sobie schną, zobaczymy jak będą wyglądać jutro rano.
podaję skład:
aqua, glicerin, C12-15 alkyl benzoate, polyglyceryl-3 mythyglucose distearate, PVP, panthenol, niacinamide, aloe barbadensis, sorbitan stearate, sodium carbomer, cetyl alcohol, trisodium EDTA, phenoxyethanol, methylparaben, propylparaben, parfum

jeśli używasz czegoś takiego to dla twojego dobra lepiej myj włosy szamponem. poliwinylopirolidon oblepia włos a odżywką go nie usuniesz, wręcz przeciwnie jeszcze silniej utrwalisz go na włosie pod błonką emolientów z odżywki

Czas edycji: 2009-10-16 o 16:03
Stary 2009-10-16, 17:46   #1076
poison.iv
Wtajemniczenie

Cytat:
O tej odżywce znajdziesz też kilka słów tutaj. Sporo dziewczyn z naturalnie kręconymi jej używa i sobie chwali- sprawdź sama. Nikt tez nie pisał, że zmywa ją szamponem (ja też tak nigdy nie robiłam).
Dziękuję, linki na pewno się przydadzą
Cytat:
jeśli używasz czegoś takiego to dla twojego dobra lepiej myj włosy szamponem. poliwinylopirolidon oblepia włos a odżywką go nie usuniesz, wręcz przeciwnie jeszcze silniej utrwalisz go na włosie pod błonką emolientów z odżywki
Szkoda, bo to najlepszy ujarzmiacz moich loków, jaki miałam. No, ale jeśli powiedzmy co 3 mycie użyję szamponu, to chyba wystarczy żeby oczyścić włosy.
Stary 2009-10-16, 18:48   #1077
kosmetolog1
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję, linki na pewno się przydadzą

Szkoda, bo to najlepszy ujarzmiacz moich loków, jaki miałam. No, ale jeśli powiedzmy co 3 mycie użyję szamponu, to chyba wystarczy żeby oczyścić włosy.
zrobisz oczywiście jak chcesz, ale ja bym radziła nie używać odżywki do mycia.
Stary 2009-10-16, 19:33   #1078
poison.iv
Wtajemniczenie

Cytat:
zrobisz oczywiście jak chcesz, ale ja bym radziła nie używać odżywki do mycia.
Dziękuję za radę, ale jednak zaryzykuję. Mam suche włosy(z resztą cerę i skórę też), szampony wysuszają je jeszcze bardziej. Co mi szkodzi spróbować mycia odżywką. Przecież gdyby działo się coś niedobrego z włosami zawsze mogę wrócić do szamponu
Pozdrawiam.
Stary 2009-10-16, 20:25   #1079
kosmetolog1
Raczkowanie

dziewczyny a czego wy używacie do mycia ciała?
Stary 2009-10-16, 20:52   #1080
tiare
BAN stały

czystej
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości