![]() |
#331 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Dot.: Waniliowe perfumy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Rozeznanie
|
Może spróbuję odświeżyć wątek...........
Lubię wanilię w perfumach, ale zupełnie nie taką, jaka kilka lat temu królowała powszechnie na naszych ulicach. Nie taką słabowitą i płaską, banalną, jak jest (moim zdaniem) w Casmir Choparda. Wanilia musi być mocna i głęboka. Mam resztkę waniliowego killera w 1998 r. wycofanego z produkcji. Nazywa się Savage Vanilla. Kolor tych perfum jest ciemny, jak koniak, a raczej mocna esencja herbaciana. Pachną przepięknie i długo (otrzesz szyję o szalik i odłożysz go w kąt, to po miesiącu jeszcze czujesz zapach; przetrwa nawet pranie lub dwa). Nigdy w życiu takiej wanilii nie wąchałam i chyba już nigdy nie powącham (bo wycofane). Słodka, mocna, głęboka, obezwładniająca, ale nie mdląca. Wanilia podbita palonym cukrem i esencją herbacianą. Czy któraś pamięta te perfumy? Czy któraś je wąchała? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
grozi wypollizowaniem
|
Nie znam niestety,a szkoda bo z twojego opisu wygląda smakowicie.
Spróbuj może Addict, LLL, wanilia bardziej złamana w Pradzie, Lalique Le Parfum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Zadomowienie
|
Dla mnie najpiekniejsza wanilia zawarta jest w dezodorancie Impuls...wycofany ze sprzedazy w Polsce,dostepny w Niemczech.Zmyslowa,kobiec a,ciepla i zarazem delikatna wanilia...nie przeslodzona,budyniowa,md la,czy z dodatkiem kwiatkow czy owocow.Najpiekniejsza:ehe m:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Perfumoholik z wyboru
|
ja tam lubie budyniowa wanile
![]()
![]() |
#336 |
Rozeznanie
|
uwielbiam zapach wanilii, mój TŻ nie cierpi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
BAN stały
|
Przeczytałam cały wątek, wypisałam wszystkie zapachy, które polecałyście (wyszło mi chyba koło 70), wszystkie szukałam na Allegro i niedługo będę kupować próbki.
Bo mojej mamie zamarzył się zapach, jak z jej lat młodości ![]() Więc może któraś z Wizażanek rocznik '70 (plus minus ![]() ![]() Mówiła mi mama, że raz miała zapach o nazwie "Vanilia Sky", a że ten drugi, który właśnie szukam, był "W KULECZCE" ![]() ![]() Z góry dziękuje za pomoc ![]() PS. Nie chciałam zakładać nowego tematu, bo odpowiedź na mój post powinna tutaj bardzo pasowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
BAN stały
|
perfumy o zapachu wanilli. co polecacie?
Witajcie.
Mam ostatnio niesamowitą ochotę kupić sobie i pachnieć wanillią. Naczytałam się, że jest afrodyzjakiem, więc miedzy innymi stąd ten pomysł ![]() Pomóżcie zatem z wyborem, bo szczerze przyznam, że nie mam obecnie żadnego pomysłu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 | |
Wiedźma
|
Dot.: perfumy o zapachu wanilli. co polecacie?
Cytat:
Znajdziesz w nim link do wątku pod tytułem: Waniliowe perfumy - KLIK Inną opcją jest skorzystanie z wyszukiwarki. O waniliowych perfumach było już bardzo dużo. Miłej lektury. ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2009-10-14 o 01:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
Zadomowienie
|
Jako miłośniczka waniliowych aromatów ,najpiękniejszą wanilię znalazłam w Shalimar edp.Jest lekko pudrowa ,mleczna i bardzo osobista.
![]() |
#345 |
BAN stały
|
Tyle piszecie tutaj dziewczyny o Addict Diora, ale jak sprawdziłam jego nuty zapachowe (http://www.kokai.pl/item361_woda_per...christian_dior), to wanilia jest gdzieś na szarym końcu, a w zapachu przeważają podobno owoce cytrusowe.
Która perfuma jest taka NAJ NAJ waniliowa? Chodzi mi o samą wanilię bez żadnych dodatków ![]() Edytowane przez progresywna Czas edycji: 2009-10-15 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama wanilia bez domieszek to np. woda toaletowa Yves Rocher. Bardzo trwała. A wracając do Addicta, to w piramidzie zapachowej znajdują się: liść mandarynki, kwiat jedwabiu, kwiat Królowej Nocy, róża bułgarska, kwiat pomarańczy - nie widzę tu cytrusów. Czy Ty kiedykolwiek wąchałaś ten zapach czy swoje wnioski opierasz jedynie na opisie nut? Bo jeśli nie miałaś kontaktu 'węchowego', to brzmi to trochę jak rozprawa ślepego o kolorach ![]() ![]() Edytowane przez Layila Czas edycji: 2009-10-15 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
czyli Endżi
|
Cytat:
Jeśli chodzi o perfumy sprawa ma się inaczej. To o czym automatycznie myślimy słysząc "skład perfum" to to, co kryje się pod chemiczną rozpiską pod hasłem "parfum". Regulacje są takie, że producent nie ma obowiązku go całego ujawniać. To oczywiste, bo stanowi swoisty sekret marki i kompletna informacja byłaby strzeleniem sobie w kolano. I doskonała większość firm z tego korzysta. Producent pachnidła ujawnia więc kilka najlepiej brzmiących i najlepiej określających kompozycję składników zapachowych. Najczęściej w kolejności takiej, w jakiej ujawniają się w zapachu - od nut głowy do bazy. Nieco odmiennie jest z kompozycjami tzw "sferycznymi" gdzie elementy nie ujawniają się kolejno lecz jednocześnie. Ale i tam ujawnia się tylko parę elementów zapachowych. Tak więc to, że na początku rozpiski o nutach zapachowych Addict jest liść mandarynki czy jeżyna nie świadczy o tym, że to lekka, cytrusowo-owocowa kompozycja ![]() Jeśli już mowa o tym co tak naprawdę dominuje w Addict to jest to alkohol ![]() ![]() "Skład jako skład" jest wydrukowany na pudełku. A jak już się pojawi wdając się w szczegóły to wywołuje niemałe kontrowersje ![]() A jeśli chodzi o totalną wanilię bez dodatków to za Laylą powtórzę o Wanilii YR - warto też zainteresować się Wanilią Body Shopu. Są jednymi z najtańszych i najlepiej dostępnych a jednocześnie wartymi polecenia.
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2009-10-15 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() do popularniejszych perfum waniliowych mozna zaliczyc : Addict Hypnotic Poison Organza Shalimar Casmir NINA Niny Ricci Vanille Canelle Vanilia Musk z nowości ; Creed Sublime Vanille
![]() |
![]() |
#349 |
Wtajemniczenie
|
Własnie jestem teraz na etapie szukania jakis ciepłych, fajnie otulajacych perfum na zimę, ale nie mdlących.
Takie wg. niektorych miał byc hypnose - wetiwer i passiflora miały tu tworzyc zmysłową otoczke i przełamywac slodycz wanilli. Nic z tych rzeczy! na mojej skorze w ten sposob sie niestety nie rozwijają ![]() Nie są zle, ale to jeszcze nie to czego szukam... Edytowane przez Shee'naz Czas edycji: 2009-10-15 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Zadomowienie
|
Akurat o Hypnose, to bym się nie odważyła powiedzieć, że jest waniliowy czy otulający. Landryna i tyle
![]() Podobno Hypnose Elixir jest bananowo-waniliowo-puchaty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z propozycji Insolence edp-w nucie bazy ma drewno i wanilię .Na mnie ładnie się układa ,możesz przetestować ![]()
![]() |
![]() |
#353 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mozesz kupic banana, poczekac az skorka zciemnieje a potem rozgniesc go widelcem-tak pachnie Elixir Hypnose ![]() Mdły jak ciort ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki odpowiedzi dziewczyny
![]() Widze ze przede mna jeszcze sporo testów zanim znajde ten "jesienno-zimowy" ideał... Jestem wyjatkowo czuła na ZA słodkie zapachy, a takie neistety króluję teraz powszechnie. Znalezienie nie za mocnej i ciekawie oprawionej wanilli graniczy z cudem ![]() wpadła mi w oko Organza EDP. Co sądzicie? nie za bardzo przeładowana? Edytowane przez Shee'naz Czas edycji: 2009-10-16 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#357 |
Zadomowienie
|
Mnie, fankę ciężkich i esencjonalnych zapachów, Organza dosłownie zwala z nóg. Niestety, w tym negatywnym sensie. I wanilii w niej wcale nie czuję - może dlatego, ze natychmiast zaczyna boleć mnie głowa. Aczkolwiek bardzo spodobała mi się ta limitowana edycja z kwiatem pomarańczy bodajże. Pięknie się na mnie układała, jeśli będziesz w Sephorze, to przetestuj.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#359 |
Raczkowanie
|
Można śmiało próbować Kenzo Amour, Guerlain L'instant. Piękne i ciepłe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:11.