Scent Bar X - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-15, 22:46   #4081
justynaneyman
Zakorzenienie

Dot.: Scent Bar X

Cytat:
Napisane przez ROZ-ter-KA Pokaż wiadomość
Justyna wyraziła się w ten sposób : "Dziś lepiej w nic nie wierzyć albo mieć "swojego" Boga (typu siła sprawcza bez woli)"

Większosc ludzi ma jakiegoś "swojego" boga. Dla jednych jest to bóg w okreśłonym systemie religijnym, większym, mniejszym czy jeszcze mniejszym, zazwyczaj z okreśłonym imieniem , dla innych jest to bardzo idywidualnie postrzegany bóg.
Zacytowane zdanie w moim odbiorze jest lekceważące dla inaczej niż Justyna postrzegających boga.
No właśnie, skoro większość ludzi ma "swojego Boga" to co w tym obraźliwego? Ja nie uważam, że to jest gorsze, tylko spotyka się z większą aprobatą.
Kurczę, mam wrażenie, że od dłuższego czasu piszę to samo na różne sposoby

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
ja myslę ze justynie chodziło o to ze ludzie "małej wiary" wymyslają "swojego boga" takiego który im pasuje- np ich bóg jest bogiem katolickim ale nie ma nic przeciwko aborcji...czyli generalnie o naginanie boga do swojego światopoglądu lub potrzeb
Wiesz, Polly, trochę tak myślałam, ale głównie chodziło mi o taki "typ" pojmowania Boga (którego przez lata byłam zwolenniczką), że "jakiś- tam" Bóg jest, przyznaję, że wszystko stworzył, ale jest taką siłą bezosobową, raczej energią, jak energia cząstek czy jakoś tak. Dobro i zło wobec takiego pojmowania nie ma tu nic do rzeczy. I mój ówczesny pogląd był bardzo popularny.
A ludzie "małej wiary" to wg mnie tacy, którzy wierzą, jak wszystko gra, ale jak przychodzi co do czego, to zmieniają front.

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Oczywiście każdy ma prawo do własnej interpretacji czyli swoistego osądu , powodów dla ktorych , ktoś tak czy inaczej wygląda i to nawet najbardziej negatywnych , natomiast upublicznianie tych sądów, to już inna para kaloszy.
Czyli powinnam siedzieć cicho, bo tylko jedna opcja jest ok
justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 22:53   #4082
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
.
A ludzie "małej wiary" to wg mnie tacy, którzy wierzą, jak wszystko gra, ale jak przychodzi co do czego, to zmieniają front.

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

W tym sie zgadzamy
Cytat:
.
Czyli powinnam siedzieć cicho, bo tylko jedna opcja jest ok
Mnie nie interesuje żadna opcja i żadnej nie uważam za słuszną czy nie słuszną, uważam , że nie należy oceniać - szczególnie publicznie - motywów postępowania ludzi , ktorych praktycznie nie znamy.
Stary 2009-10-15, 23:04   #4083
Polly_
grozi wypollizowaniem

ej laski...robicie z igły widły, chyba wam się @ zbliża

ja tez mam czasem takie przemyslenia ze takie a takie zachowanie świadczy o czymś tam, lubie sobie tak "popsychologować" i czasem podzielić sie z innymi moimi spostrzezeniami. Nie widzę w tym nic złego- zwłaszcza ze to co tu mówimy ,ani Madonnie nie zaszkodzi ani nie sprawi przykrości jakby do niej doszło
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 23:08   #4084
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Tyż prowda, Polly

Czy ktos sie wybiera może do Spodka na koncert YES ?
Stary 2009-10-15, 23:12   #4085
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie nie interesuje żadna opcja i żadnej nie uważam za słuszną czy nie słuszną, uważam , że nie należy oceniać - szczególnie publicznie - motywów postępowania ludzi , ktorych praktycznie nie znamy.
Jeżeli tak ma być lepiej, mogę pisać "osoby wyglądające podobnie do madonny", czy to będzie wystarczająco poprawne politycznie ?
Albo pod każdym postem pisać "to tylko i wyłącznie moje zdanie tzn. liczę się z tym, że może być inaczej" (ale to drugie rozwiązanie, teraz widzę, to za mało).

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Niestety, wciąz za wolno piszę, zanim skończę, okazuje się, że ktoś ( Polly) wyraził moje zdanie lepiej ode mnie.
Stary 2009-10-15, 23:14   #4086
edytapa68
Zakorzenienie

[QUOTE=ROZ-ter-KA;14757596]W tym sie zgadzamy

Mnie nie interesuje żadna opcja i żadnej nie uważam za słuszną czy nie słuszną, uważam , że nie należy oceniać - szczególnie publicznie - motywów postępowania ludzi , ktorych praktycznie nie znamy.[/QUOTE]
Rozterko, mocmo powiedziane A kto nam zabroni oceniać. Przecież ONI sami sie o to proszą tworząc takie sesje. Przecież nie są tworzone do domowego albumu...Wystaw iasz sie na pokaz,narażasz sie na opinie,często niepochlebne.

Nie przesadzajmy Przecież to jest SBar i każdy ma prawo pisać co chce (i plotkować). Jak to kiedyś ktoś mniej więcej powiedział, jest to knajpa,(a nie scena publiczna).
edytapa68 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 23:17   #4087
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez trigonella Pokaż wiadomość
Niestety nie , ale mam jakieś awizo w skrzynce wiec nie tracę nadziei

ps. przepraszam że się tu tak wtrąciłam z ta informacją
Wtrącaj się. Bar to są same "wtrąty".

Do Aggie nie można się dodzwonić.

Cytat:
Oczywiście, że będę sądzona. Czy jako katoliczka tracę prawo do nazywania dobra i zła (to zawsze tylko moje zdanie)? Poza tym tak, prawdę mówiąc, co ja mam do wybaczania- szary żuczek? Zresztą wybaczanie nie polega na zostawianiu bez osądu- wprost przeciwnie, bo co byłoby do wybaczenia, jeżeli nie zło? Wreszcie ważny jest też kontekst zdania "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni"- ja to rozumiem jako ostrzeżenie dla pochopności sądów. Zagłębiać się tak można bez końca, powiem krótko- katolicyzm nie spowoduje, że będą ze mnie "ciepłe kluchy" bez własnego zdania.
Jako osoba tolerancyjna przyznasz mi chyba prawo do własnej interpretacji powodów, dla których Madonna wygląda tak, jak wygląda. I kapusiowi też mam prawo ręki nie podać
Widzę różnicę między własnym osądem = opinią i pisaniem: moim zdaniem Madonna jest brzydka, z którym to zdaniem polemizować nie zamierzam, a pisaniem, że takie ciało jest wynikiem zaburzeń i kompleksów.
To jest wypowiedź sformułowana nie jak opinia, tylko jak sąd obiektywny. I oczywiście teoretycznie to jest tak, że każdy może powiedzieć, że jego zdaniem na przykład wydawanie kasy na perfumy to dowód zaburzeń psychicznych i syndromu niedopchnięcia , ale jednak to wciąż nie jest sąd, który mieści się dla mnie w kategorii sądów wyważonych. Czy tam uzasadnionych.

Mam nadzieję, że da się zrozumieć, co mam na myśli - mam syndrom tworzenia przypowieści.
Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
Mam identyczny stosunek - i z doświadczeń oraz wydarzeń dotykających mnie i moich bliskich - tak też wynika, jest łatwiej. Niestety ja również zazdroszczę.
heh... Miło wiedzieć, że nie ja jedyna tak mam.
Cytat:
Napisane przez teza20 Pokaż wiadomość
usmialem sie jak norka

Cytat:
ja myslę ze justynie chodziło o to ze ludzie "małej wiary" wymyslają "swojego boga" takiego który im pasuje- np ich bóg jest bogiem katolickim ale nie ma nic przeciwko aborcji...czyli generalnie o naginanie boga do swojego światopoglądu lub potrzeb
Z punktu widzenia człowieka nie wierzącego w byty nadprzyrodzone różnica polega wyłącznie na tym, że jedni wymyślają sobie własnego boga, a inni korzystają z gotowca wymyślonego przez innych.

Ja wiem, ze to bardzo dosadnie powiedziane, ale nie pojmuję czemu jedna opcja miałaby być gorsza od drugiej.

W konkretnej zaś kwestii, którą poruszyłaś, a mianowicie w sytuacji, gdy ktoś nazywa się Katolikiem, ale wybiórczo (dla wygody albo z innych powodów) neguje/odrzuca/ignoruje niektóre zasady wyłożone w Katechizmie Kościoła Katolickiego, to to jest
a. z punktu widzenia Kościoła herezja
b. z puktu widzenia etyki - zakłamanie
c. z punktu widzenia ludzkiego - wygodnictwo

Cytat:
Wiesz, Polly, trochę tak myślałam, ale głównie chodziło mi o taki "typ" pojmowania Boga (którego przez lata byłam zwolenniczką), że "jakiś- tam" Bóg jest, przyznaję, że wszystko stworzył, ale jest taką siłą bezosobową, raczej energią, jak energia cząstek czy jakoś tak. Dobro i zło wobec takiego pojmowania nie ma tu nic do rzeczy. I mój ówczesny pogląd był bardzo popularny.
Ostatnie zdanie nie bardzo rozumiem, przepraszam.

Muszę jednak zgłosić zastrzeżenie do pogrubionego. Pojęcia dobra i zła nie są w żaden sposób związane z religiami reprezentującymi osobowego boga (czy osobowych bogów). Zarówno kulty traktujące boga nieosobowo jak i ateizm także posługują się pojęciem dobra i zła.

Faktem jest, że człowiek nie korzystający z gotowego systemu norm i zasad postępowania jakim jest system religijny często ma większe wątpliwości i często z większymi trudnościami podejmuje decyzję o tym, co jest w danej chwili dobrem, a co złem, ale to to akurat uważam za cenne.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 23:22   #4088
LouLou25
Zakorzenienie

Cytat:
Wytłumaczyłam, z jakimi reakcjami się spotykam, ale ok, jeszcze raz- przyznanie się, że Kościół jest ważną sprawą w moim życiu wywołuje pobłażliwe miny (albo, co gorsza, dyskusje o tym, jaki Kościół jest- czyli fałszywy, ciemny, szkodliwy a przede wszystkim niepotrzebny).
Oczywiście, że bycie dobrym człowiekiem nie ma nic wspólnego ze stos. do kościoła- nigdy nie mówiłam, że jest inaczej. I ja też lepsza nie jestem w stos. do czasów, kiedy nie byłam katoliczką. Jedyna różnica, że jest mi łatwiej żyć, ale towarzysko trudniej (jeśli już zejdzie rozmowa na taki temat).

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------
Pociesze Cie Nalezysz do wiekszosci katolickiego spoleczenstwa polskiego A to, ze sie wstydza za kosciol - nie dziwota Kosciol stoi w miejscu, a spoleczenstwo idzie...jeszcze kilkanascie lat i przy braku reform stanie sie ostoja obciachu. A ze wszelkiego rodzaju "fanatycy" religijni nie sa sklonni do naruszania betonowych przekonan, to pewnie tak sie stanie...
A z drugiej strony moze kazdy wyznawca danej religii powinien "lykac" bez oburzenia cala otoczke ?

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

Niestety, sama mam ciągoty do wybierania trudniejszych opcji. To nie zawsze daje radość.

e tam... sama wiesz i ja to wiem, ze ta decyzja jest sluszna; satysfakcja z posiadania pracujacego na racjonalnych obrotach rozumku - bezcenna

Cytat:
Zagłębiać się tak można bez końca, powiem krótko- katolicyzm nie spowoduje, że będą ze mnie "ciepłe kluchy" bez własnego zdania.
Jako osoba tolerancyjna przyznasz mi chyba prawo do własnej interpretacji powodów, dla których Madonna wygląda tak, jak wygląda. I kapusiowi też mam prawo ręki nie podać
Nie bierz tego do siebie, ale zauwazylam, ze kosciol przyciaga wszelkiego rodzaju ( nie wiem jak to lepiej ujac) swiatopogladowa agresje slowno-uczynkowa

A co do samego Boga, to w racjonalny sposob nie da sie udowodnic jego istnienia, za to mozna w dosc prosty sposob (poslugujac sie prawami logiki) udowodnic, ze Go nie ma - ale to tak na marginesie, wybor jest Wasz.
Tylko, ze nie da oderwac sie wiary w Boga od religii katolickiej. Nie ma katolickiego Boga bez katolickiej religii. Wszystko to czym jest Bog zostalo zdefiniowane przez filozofow chrzescijanskich. Akurat ten temat na moje nieszczescie nie jest mi obcy bo przed zarzuceniem studiow filozoficznych zdarzylam przebrnac przez niektore niewypaly swiatowej filozofii (np Tomasza z Akwinu), ktorych wnioski byly czesto gesto absurdalne i znacznie wypaczajace dorobek filozofii greckiej.
Nie mozna nie wierzyc w kosciol wierzac w Boga.
A kosciol katolicki to instytucja, ktora ( w skrocie) : czerpiac z "ateistycznej" filozofii, ludzkiej niewiedzy, ciemnoty i strachu budowala przez wieki swoja pozycje. Czesto gesto po trupach, mordujac, gwalcac, grabiac i wytwarzajac aure ciaglego leku i przerazenia. Nawet teraz, kiedy ma szanse na odbudowanie zaufania szerzy nietolerancje, dyskryminacje i pewnego rodzaju psychiczna dewiacje w imie wypaczonych wartosci, ktore na pierwszy rzut oka wygladaja bardzo przyzwoicie. Na cale szczescie regulowane jest to wszystko prawem.
To tak w duzym skrocie czemu nie wierze.

sure. fine. whatever.

LouLou25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 23:25   #4089
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
ej laski...robicie z igły widły, chyba wam się @ zbliża
@ zawsze się z jednej strony zbliża, z drugiej oddala ale nie ma to związku z tą dyskusją. Rozmawiamy sobie. Nie obrażam się i nie urażam - po prostu lubię mądre i ciekawe dyskusje. ta bardzo mi się podoba. Justyna ma poglądy z mojego punktu widzenia kontrowersyjne, ale broni ich bez zacietrzewienia i złości. Mnie się to bardzo podoba. Po takiej wymianie zdań moich interlokutorów szanuję jeszcze bardziej. Nawet jeśli każda z nas zostanie przy swoim.
Cytat:

Niestety, wciąz za wolno piszę, zanim skończę, okazuje się, że ktoś ( Polly) wyraził moje zdanie lepiej ode mnie.
Nie martw się, Justyno. ja też czuję, że drastycznie nie nadążam.
Cytat:
Napisane przez edytapa68 Pokaż wiadomość
Rozterko, mocmo powiedziane A kto nam zabroni oceniać. Przecież ONI sami sie o to proszą tworząc takie sesje. Przecież nie są tworzone do domowego albumu...Wystaw iasz sie na pokaz,narażasz sie na opinie,często niepochlebne.
Oczywiście masz rację. Pisałam o tym X stron wcześniej.
Ale jednak: o ile normalne jest, że coś nam się podoba, a coś nie i mamy prawo to powiedzieć, to pisanie, że "takie ciało świadczy o zaburzeniach" jest czymś zupełnie innym. Zwrócilo to moją szczegolną uwagę, bo przez lata takie ciało miałam i zaburzona na tym tle nie jestem. teraz nie mam, ale nadal bym chciała (i mam nadzieję, że w końcu znów się zmobilizuję, bo w stanie obecnym czuję się niesprawna i nie lubię tego).

Cytat:
Nie przesadzajmy Przecież to jest SBar i każdy ma prawo pisać co chce (i plotkować). Jak to kiedyś ktoś mniej więcej powiedział, jest to knajpa,(a nie scena publiczna).
Stary 2009-10-15, 23:30   #4090
rachell111
Zakorzenienie

[QUOTE=edytapa68;14757934]
Cytat:
W tym sie zgadzamy

Mnie nie interesuje żadna opcja i żadnej nie uważam za słuszną czy nie słuszną, uważam , że nie należy oceniać - szczególnie publicznie - motywów postępowania ludzi , ktorych praktycznie nie znamy.[/QUOTE]

ba! Nawet odnosze wrazenie że im zależy an tym - na budzeniu kontrowersji - czyli wywoływaniu powodowaniu krytycznych, osądów. Ale whatever.

Zgadzam sie z Edytą Jedni uważają że nie należy (" publicznie osądzać motywów działania osob nieznanych") a inni, np ja, że można. To się nie wyklucza.

Faktycznie sama jakoś nigdy nei oceniałam tylko się zastanwaiłam a ciekawe dlaczego on tak a tak . itp a ona robi to i to? Ale nei zmienia to faktu że można sobie oceniać. Pytanie tylko jaki to ma sens i czy jest komuś potrzebne. mnie nie wiec luz.
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 23:35   #4091
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

Z punktu widzenia człowieka nie wierzącego w byty nadprzyrodzone różnica polega wyłącznie na tym, że jedni wymyślają sobie własnego boga, a inni korzystają z gotowca wymyślonego przez innych.

Ja wiem, ze to bardzo dosadnie powiedziane, ale nie pojmuję czemu jedna opcja miałaby być gorsza od drugiej.

.

bo religia (każda) której integralną częścią jest Bóg jest wypracowanym systemem wartości moralnych.
Jednostkowy człowiek nie ma "mocy intelektualnych" aby taki system stworzyć, a Bogowie są wymyslani po to by ludziom ich wymyslającym było wygodnie (jak sama napisałaś,a ludzie o których pisałam nie nazywali sie katolikami-mówili ze oni wierzą w takiego włąsnie Boga, któremu aborcja nie przeszkadza, ale z grubsza rzecz biorąc był to Bóg katolicki)
Taki wymyslony Bog nadaje sie do usprawiedliwiania wszelkich czynów, bo np. wymyslę sobie Boga który każe mi kraśc i mordować Dlatego jest to gorsza opcja-bo może usprawiedliwiac niemoralność.
Stary 2009-10-15, 23:39   #4092
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:

Ostatnie zdanie nie bardzo rozumiem, przepraszam.

Muszę jednak zgłosić zastrzeżenie do pogrubionego. Pojęcia dobra i zła nie są w żaden sposób związane z religiami reprezentującymi osobowego boga (czy osobowych bogów). Zarówno kulty traktujące boga nieosobowo jak i ateizm także posługują się pojęciem dobra i zła.
.
Moim zdaniem wszystkie opcje są ok.
Jejku, Sabb, ja piszę o swoim pojmowaniu wiary ZANIM zostałam katoliczką, że MÓJ Bóg nie był dobry ani zły, nie zajmuję się, jak jest gdzie indziej, gdyż piszę o SWOICH zresztą, już nieaktualnych, poglądach
Stary 2009-10-15, 23:39   #4093
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Justyna ma poglądy z mojego punktu widzenia kontrowersyjne, ale broni ich bez zacietrzewienia i złości. Mnie się to bardzo podoba. Po takiej wymianie zdań moich interlokutorów szanuję jeszcze bardziej. Nawet jeśli każda z nas zostanie przy swoim.

wlaśnie to mnie dziwi co napisałaś i dlatego napisałam o widłach- bo wg mnie Justyna nie przedstawiła zadnych poglądów a juz na pewno zadnych kontrowersyjnych, tylko powiedziała "costam" co jej do głowy przyszło, a zrobiła sie z tego dyskusja światopoglądowa na wyższym poziomie abstrakcji- Zupełnie jakby chodziło o cud w Sokółce (uwaga perfidna próba zmiany tematu )
Stary 2009-10-15, 23:40   #4094
gryx82
BAN stały

Cytat:
... Bardzo łatwo dziś dostać etykietkę mohera, nawet ja wolałabym się nie przyznawać, że Kościół jest dla mnie ważny, albo że modlę się wieczorem, parę razy spotkałam się z dezaprobatą lub przynajmniej pobłażliwym uśmieszkiem...
Doskonale rozumiem, o co Ci chodzi (i nie, nie z własnego doświadczenia).

Cytat:
Napisane przez teza20 Pokaż wiadomość
To juz ci wyjasnie czemu tak jest
Wiem, wiem Ale, czy ma to oznaczać, że pierwszy lepszy Kowalski zostaje odprawiony z kwitkiem, bo małolaty ćpają tabsy na kaszel

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Teza - paczkę naraz rozumiem Eeeee... jednak nie zaeksperymentuję
Eeej... nie bądź mientka nińdzia

Cytat:
Napisane przez vesenka Pokaż wiadomość
Muszę sprawdzić jak jest u mnie.
Miejmy nadzieję, że farmaceutka nie weźmie Ciebie za małolatę spragnioną odlotu

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Przecież nie mogę jeść 24h non stop
Na pewno możesz Trzeba tylko spróbować

Cytat:
...trochę im zazdroszczę tej umiejętności zawieszenia niewiary, odsunięcia na bok rozumu na rzecz nadziei. Myślę, że tak jest łatwiej żyć.
Mnie najbardziej nurtuje ten właśnie problem - jak pogodzić rozum i wiarę Wiem, że pierwszy lepszy duchowny odpowiedziałby, że "wiara to łaska i jedno drugiego nie wyklucza", ale wynika z tego, że osoby, które "wątpią", nie są obdarzone tą łaską właśnie i koło się zamyka Mój rozum tego nie ogarnia

Chociaż... prof. Kołakowski może być przykładem, że można, choćby i przez większą część życia się wątpiło...

Cytat:
Niestety, sama mam ciągoty do wybierania trudniejszych opcji. To nie zawsze daje radość.
Wiem, co masz na myśli (mój "największy paradoks" - boję się zarówno tego, że po śmierci nie ma dalszego życia, jak i tego, że może jednak jest ).
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 23:40   #4095
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Zgadzam sie z Edytą Jedni uważają że nie należy (" publicznie osądzać motywów działania osob nieznanych") a inni, np ja, że można. To się nie wyklucza.
Ale ja akurat, ja osobiście nie dyskutuję o ocenianiu motywów postępowania osób publicznych. To normalne, że jakoś to zawsze robimy - nawet ja, twierdząc, że ona robi to dla piękna i z powodu dbania o warsztat pracy. To też jest jakiś osąd, nie?

Ja mówię o tym, co napisała Justyna. Że takie wysportowane ciało świadczy o zaburzeniach i kompleksach.

Jak gdyby ktoś mógł odgórnie zdecydować o tym, że tak wyrzeźbione kobiece ciało nie może się nikomu normalnemu podobać i nikt normalny nie może chcieć tak wyglądać.
No to ja jestem zaburzona, mam kompleksy na punkcie wieku od nastego roku życia i w ogóle jestem porypana, bo mnie się podoba jak jasna cholera.
Stary 2009-10-15, 23:47   #4096
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Ja mówię o tym, co napisała Justyna. Że takie wysportowane ciało świadczy o zaburzeniach i kompleksach.

Jak gdyby ktoś mógł odgórnie zdecydować o tym, że tak wyrzeźbione kobiece ciało nie może się nikomu normalnemu podobać i nikt normalny nie może chcieć tak wyglądać.
No to ja jestem zaburzona, mam kompleksy na punkcie wieku od nastego roku życia i w ogóle jestem porypana, bo mnie się podoba jak jasna cholera.
ale z kontekstu wypowiedzi wynikało- ze według niej tak jest. Tak samo jak nikt odgórnie nie powiedział, ze takie ciało ma sie podobać.

Wg Justyny świadczy wg Ciebie nie- 2 przeciwstawne, równorzędne opinie na ten sam temat

trzeba mieć troche zrozumienia ze czasem nie wyrazamy sie precyzyjnie, zapominając dodać- "moim zdaniem", " w większości przypadków" , "czasem jest tak że" i moze sie wydawać ze ktoś chce nam wcisnąć twierdzenia absolutne- ale tak nie jest

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2009-10-15 o 23:51
Stary 2009-10-15, 23:52   #4097
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LouLou25 Pokaż wiadomość
Pociesze Cie Nalezysz do wiekszosci katolickiego spoleczenstwa polskiego A to, ze sie wstydza za kosciol - nie dziwota Kosciol stoi w miejscu, a spoleczenstwo idzie...jeszcze kilkanascie lat i przy braku reform stanie sie ostoja obciachu. A ze wszelkiego rodzaju "fanatycy" religijni nie sa sklonni do naruszania betonowych przekonan, to pewnie tak sie stanie...
A z drugiej strony moze kazdy wyznawca danej religii powinien "lykac" bez oburzenia cala otoczke ?
e tam... sama wiesz i ja to wiem, ze ta decyzja jest sluszna; satysfakcja z posiadania pracujacego na racjonalnych obrotach rozumku - bezcenna
Nie bierz tego do siebie, ale zauwazylam, ze kosciol przyciaga wszelkiego rodzaju ( nie wiem jak to lepiej ujac) swiatopogladowa agresje slowno-uczynkowa
.
Kościół przyciąga rózne osoby, oczywiście najbardziej widoczne nie są osoby o złotym sercu promieniujące dobrem i wewnętrzną harmonią (jak ja). A to, że prawdziwych katolików jest bardzo mało w tej "większości" - zgadzam się z tym, ale nie zmienia moich poglądów.
Satysfakcja z czego?...Nie wiem, bo jestem katoliczką
Na serio, z rozumu nie zrezygnowałam, i nie widzę ku temu powodu.
Co do wyłuszczenia, czemu nie wierzysz, nie będę się wdawać, bo nie mam takiej wiedzy a i potrzebne mi to nie jest. Masz swoje uzasadnione racje- i to mi wystarcza.
Stary 2009-10-15, 23:52   #4098
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja akurat, ja osobiście nie dyskutuję o ocenianiu motywów postępowania osób publicznych. To normalne, że jakoś to zawsze robimy - nawet ja, twierdząc, że ona robi to dla piękna i z powodu dbania o warsztat pracy. To też jest jakiś osąd, nie?

Sabb - o tym ciele Madonny - bede szybka i konkretna - wiem o co Ci chodzi doczytałąm że o stwierdzenia ze cos o czyms swiadczy a przeciez neikoniecznie. Ja rozumiem. uznałam tylko bezproduktywne edytowac moja wypowiedz kiedy temat ewoluował.

Ale takie moje 3 grosze do oceniania wizerunku - jedynie powiedzmy specjalista jest w stanie stwierdzic ze dana osoba jej wyglad swiadczy o zaburzeniach jakis tam. Bo przeciez te osoby ( one same co maja ten wyglad ) to nigdy nie stwierdzą ze on swiadczyl o zaburzeniach. spotkaliscie kiedys anorektyczkę, czy tez inna chorą osobę ktora stwierdzila sama z siebie - ze tak jej wyglad swiadczy o zaburzeniach?
Z reguły ( bo nei wiem na pewno czy w 100%) ich zdaniem nigdy ten wygląd nie świadczy o zaburzeniach. Mowa o wyglądzie super szczupłym tak, odtłuszczonym, tak gwoli jasnosci.

Edit: O co mi tu chodziło że tak jak Ty twierdzisz że Twój wygląd nei świadczył o żadnych zaburzeniach, tak ktoś mógł mysleć sobie o Tobie o jeju na pewo ma zaburzenia. No czyn, efekt jakiś zawsze budzi jakieś domysły, bo kojarzy się z tym że u innych podobnie wyglądających był to efekt zaburzeń. tak po prostu.

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2009-10-16 o 00:04
Stary 2009-10-15, 23:56   #4099
LouLou25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość

Chociaż... prof. Kołakowski może być przykładem, że można, choćby i przez większą część życia się wątpiło...

Wiem, co masz na myśli (mój "największy paradoks" - boję się zarówno tego, że po śmierci nie ma dalszego życia, jak i tego, że może jednak jest ).
tylko, ze Bog u Kolakowskiego nie mial fizycznej postaci siwobrodego dziadka kazacego piekielnymi czelusciami niewiernych, taka "wiare" jak mial Kolakowski "lykam" - czyli uznajacej Boga za pewien lad, nieomylnosc i prawde absolutna, chociaz nie wiem czy sie z tym zgadzam
wiara oparta na strachu i "zabobonie" do mnie nie przemawia

sure. fine. whatever.

Stary 2009-10-16, 00:10   #4100
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
wlaśnie to mnie dziwi co napisałaś i dlatego napisałam o widłach- bo wg mnie Justyna nie przedstawiła zadnych poglądów a juz na pewno zadnych kontrowersyjnych, tylko powiedziała "costam" co jej do głowy przyszło, a zrobiła sie z tego dyskusja światopoglądowa na wyższym poziomie abstrakcji- Zupełnie jakby chodziło o cud w Sokółce (uwaga perfidna próba zmiany tematu )
Matko, tyle pisania i nie przedstawiłam nie tylko kontrowersyjnych poglądów, ale żadnych???!!!
Jestem zrozpaczona. Mogłam już namalować dwa jelenie na rykowisku i jednego sprzedać
Cud w Sokółce (przyznaj się, sama to wymyśliłaś) przypomniał mi o bytności w Sanktuarium Matki Boskiej Po Trzykroć Przedziwnej (niedaleko Warszawy), pojechałam tam tylko z powodu kapitalnej nazwy, no ale, skoro się już tam jest, to się człowiek modli, i, kurczę, modlitwa została wysłuchana w ekspressowym tempie.
Lou, polecam

---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ----------

Cytat:
tylko, ze Bog u Kolakowskiego nie mial fizycznej postaci siwobrodego dziadka kazacego piekielnymi czelusciami niewiernych, taka "wiare" jak mial Kolakowski "lykam" - czyli uznajacej Boga za pewien lad, nieomylnosc i prawde absolutna, chociaz nie wiem czy sie z tym zgadzam
wiara oparta na strachu i "zabobonie" do mnie nie przemawia
Do mnie też nie.
Stary 2009-10-16, 00:13   #4101
edytapa68
Zakorzenienie

[QUOTE=Polly_;14758397

trzeba mieć troche zrozumienia ze czasem nie wyrazamy sie precyzyjnie, zapominając dodać- "moim zdaniem", " w większości przypadków" , "czasem jest tak że" i moze sie wydawać ze ktoś chce nam wcisnąć twierdzenia absolutne- ale tak nie jest[/QUOTE]

Jeju,już ta godzina
Przez was znów się nie wyśpię
Wszystkim,bez wyjątku
Dobranoc...
edytapa68 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-16, 00:14   #4102
rachell111
Zakorzenienie

a propo wyglądu! Madzik miał być przyklejony do komputera żeby nie mysleć o lodówce, Madzik jestes tam?

no chyba że jesteś przyklejona do łóżka to luz bluz.

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ----------

Dobranoc Edyto
Stary 2009-10-16, 00:14   #4103
LouLou25
Zakorzenienie

Cytat:
Matko, tyle pisania i nie przedstawiłam nie tylko kontrowersyjnych poglądów, ale żadnych???!!!
Jestem zrozpaczona. Mogłam już namalować dwa jelenie na rykowisku i jednego sprzedać
Cud w Sokółce (przyznaj się, sama to wymyśliłaś) przypomniał mi o bytności w Sanktuarium Matki Boskiej Po Trzykroć Przedziwnej (niedaleko Warszawy), pojechałam tam tylko z powodu kapitalnej nazwy, no ale, skoro się już tam jest, to się człowiek modli, i, kurczę, modlitwa została wysłuchana w ekspressowym tempie.
Lou, polecam

---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ----------

.

tez sie dzisiaj pomodle, tylko do czego? Hmmm w sumie to wierze w dobro, milosc i inne uczucia wyzsze, a przede wszystkim wierze w ludzi, szczegolnie tych ciekawych, no to chyba pozostaje mi pomodlic sie do Ciebie

sure. fine. whatever.

Stary 2009-10-16, 00:19   #4104
Sabbath
Wiedźma

Czemu tak szybko?? Prrr, szalone!
Cytat:
Polly, sama widzisz, że to się zaczęło jakoś tak luźno i wcale nie w kontekście wiary. A ponieważ Justyna wdała się w dyskusję, z entuzjazmem skorzystałam.
Dawno nie było tak ciekawego tematu w Barze.

Cytat:
Mnie najbardziej nurtuje ten właśnie problem - jak pogodzić rozum i wiarę Wiem, że pierwszy lepszy duchowny odpowiedziałby, że "wiara to łaska i jedno drugiego nie wyklucza", ale wynika z tego, że osoby, które "wątpią", nie są obdarzone tą łaską właśnie i koło się zamyka Mój rozum tego nie ogarnia

Gryxiu, ja pewnego wyboru dokonałam. nie wiem, czy najlepszego, ale jedynego, jaki byłam w stanie zaakceptować bez nieuczciwości wobec siebie samej.
Teoria łaski jest mi znana i... Z jednej strony może kiedyś na mnie łaska spłynie i uwierzę (choć oczywiście wątpię, bo łaska boska dla osoby nie uznającej istnienia sił nadprzyrodzonych jest tylko teoretycznym konstruktem), a z drugiej strony, czasem, szczegolnie podczas bezpośrednich rozmów z próbującymi mnie nawracać ludźmi, mam wrażenie, że przekonanie o tym, że dostąpili łaski daje im poczucie wyższości. i tego bym nie chciała "dostąpić".

A co do Kołakowskiego - mnie do łez prawie poruszyła "Modlitwa Heloizy". Jaki ten człowiek był mądry i wrażliwy jednocześnie...

Cytat:
U mnie jest tak, że niby wiem, że nie ma, że kidy wszystko się skończy nie będzie mi wcale bardziej źle, niż zanim wszystko się nie zaczęło (czyli nie bedzie mi źle bo wcale mi nie będzie), ale jakoś żal tch potencjalnych kolejnych szans, kolejnych doznań, kolejnych wieków.
Cytat:
ale z kontekstu wypowiedzi wynikało- ze według niej tak jest. Tak samo jak nikt odgórnie nie powiedział, ze takie ciało ma sie podobać.

Wg Justyny świadczy wg Ciebie nie- 2 przeciwstawne, równorzędne opinie na ten sam temat
Jasne. To prawda.
Ale z drugiej strony podejmuje się dyskusje z ludźmi, którzy piszą, że ich zdaniem kupowanie perfum świadczy o byciu pustym snobem, który usiłuje dowodzić swojej wartości za pomocą drogich zakupów. Na przykład.
Dyskutuje się, czy nie? pisze się, że to nieprawda, że mamy życie, mamy pasje, nie jesteśmy puste i poza perfumami reprezentujemy coś sobą?

Cytat:
trzeba mieć troche zrozumienia ze czasem nie wyrazamy sie precyzyjnie, zapominając dodać- "moim zdaniem", " w większości przypadków" , "czasem jest tak że" i moze sie wydawać ze ktoś chce nam wcisnąć twierdzenia absolutne- ale tak nie jest
Pewnie, że nam się zdarza. Wszystkim. Mnie także, oczywiście.
Czasem dzięki takim rozmowom udaje się coś doprecyzować, czasem coś odkryć (chociażby to, że ludzie mogą w zupełnie inny sposób postrzegać te same sprawy), a czasem po prostu "poszermować" słowem. To też jakaś wartość.

Z resztą, rozmowa chyba nam się wypala. Napisałysmy sporo na parę róznych tematów. W kilku kwestiach się zbliżyłyśmy, w kilku niekoniecznie. Chyba zaczynamy się powtarzać, więc zakładam, że wkrótce tu przycichnie.
Chyba, że pojawi się kolejny ciekawy punkt zwrotny w dyskusji.

Cytat:
Sabb - o tym ciele Madonny - bede szybka i konkretna - wiem o co Ci chodzi doczytałąm że o stwierdzenia ze cos o czyms swiadczy a przeciez neikoniecznie. Ja rozumiem. uznałam tylko bezproduktywne edytowac moja wypowiedz kiedy temat ewoluował.

Ale takie moje 3 grosze do oceniania wizerunku - jedynie powiedzmy specjalista jest w stanie stwierdzic ze dana osoba jej wyglad swiadczy o zaburzeniach jakis tam. Bo przeciez te osoby ( one same co maja ten wyglad ) to nigdy nie stwierdzą ze on swiadczyl o zaburzeniach. spotkaliscie kiedys anorektyczkę, czy tez inna chorą osobę ktora stwierdzila sama z siebie - ze tak jej wyglad swiadczy o zaburzeniach?
Z reguły ( bo nei wiem na pewno czy w 100%) ich zdaniem nigdy ten wygląd nie świadczy o zaburzeniach. Mowa o wyglądzie super szczupłym tak, odtłuszczonym, tak gwoli jasnosci.
To prawda. I przy okazji kolejny, bardzo nośny temat.

Tyle, że my nie jesteśmy w stanie dyskutowac o tym, jak siebie postrzega Madonna, bo tego po prostu nie wiemy. Rozmawiamy o tym, jak postrzegamy ją my. A postrzegamy ją różnie.
Stary 2009-10-16, 00:21   #4105
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Rachell- jestem, jestem Nadal przyklejona do kompa, a właściwie do zdjęc Krystianka

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-16, 00:23   #4106
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
tez sie dzisiaj pomodle, tylko do czego? Hmmm w sumie to wierze w dobro, milosc i inne uczucia wyzsze, a przede wszystkim wierze w ludzi, szczegolnie tych ciekawych, no to chyba pozostaje mi pomodlic sie do Ciebie
Ok, umowa stoi- Ty się modlisz do mnie, a ja podaję to "wyżej". Tylko zaraz wychodzę z psami, więc moja usługa jest aktualna za pół godziny.
Swoją drogą, strasznie mi "przykadziłaś"
Stary 2009-10-16, 00:24   #4107
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Edit: O co mi tu chodziło że tak jak Ty twierdzisz że Twój wygląd nei świadczył o żadnych zaburzeniach, tak ktoś mógł mysleć sobie o Tobie o jeju na pewo ma zaburzenia. No czyn, efekt jakiś zawsze budzi jakieś domysły, bo kojarzy się z tym że u innych podobnie wyglądających był to efekt zaburzeń. tak po prostu.
To nawet zabawne.
Zetknęłam się z wypowiedzią mojej znajomej, która oceniała dziewczynę na ulicy, że anorektycznie chuda. Powiedziała wówczas, że "ona jest chuda w sposób chory, a ty wyglądasz na chudą i zdrową". Prawie mnie rozczuliła.
Cytat:
Piękne!
Cytat:

Jeju,już ta godzina
Przez was znów się nie wyśpię
Wszystkim,bez wyjątku
Dobranoc...
Dobranoc.
Cytat:
a propo wyglądu! Madzik miał być przyklejony do komputera żeby nie mysleć o lodówce, Madzik jestes tam?
Jest jest, tylko się czai.
Stary 2009-10-16, 00:30   #4108
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Jest jest, tylko się czai.
Przyczajona Morsica

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-16, 00:31   #4109
rachell111
Zakorzenienie

a ja całkiem serio, chciałam zapytać x stron wcześniej ale nie było "okazji" bo to trywialne niesamowice,
o to czy któraś z was nosi może okulary, i czy mogłąby rzucić kilkoma nazwami, linkami do oprawek, wiem ze jest milion optyków na ulicy ale ja uziemiona w domu, jakoś z googlowania niewiele mi wyszło same adresy, oferta nie bardzo, a jestem na etapie kupowanie oprawek ( mam minusy, ha mam wiele minusów,!) chciałam się poorientowac w modelach i cenach.

wiem, banał za banałem i banałem pogania ale jak ktoś ma to wie gdzie klikać. ceneo i allegro obskoczyłam i tam znikome ilości.
Stary 2009-10-16, 00:32   #4110
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Ale z drugiej strony podejmuje się dyskusje z ludźmi, którzy piszą, że ich zdaniem kupowanie perfum świadczy o byciu pustym snobem, który usiłuje dowodzić swojej wartości za pomocą drogich zakupów. Na przykład.
Wczoraj kupiłam 3 flaszki Być może za 12 zł, czy to już wystarcza, żeby być uznaną za snobkę?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości