|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
Nic dodać nic ująć. Robię dokładnie tak samo
![]() ![]() |
![]() |
#3572 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mój storczyk, który wyjściowo miał dwie łodygi, te które widać to są dwie nowe, a do tego rosną mu trzy kolejne... Więc można wyhodować więcej łodyg niż było pierwotnie... Dodam, że ze storczykami nie szaleję, nie stosuję żadnych profesjonalnych metod, chyba nawet postępuję na odwrót niż wszystkie instrukcje... Moje 2 storczyki stoją na oknie północnym, 3 kolejne na stronie południowej, ale nie bezpośrednio na oknie, tylko w drugiej linii za firanką, bo wyraźnie było im za ciepło... No i nie lubiły przeciągu, a na południowym oknie w kuchni zawsze jest rozszczelnione okno...
![]() |
#3573 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny opadły mi wszystkie pąki, no przepraszam został jeden. Co mogę zrobic zeby go uratowac? Czy nadaje się on juz tylko do kosza?
![]()
![]() |
#3574 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A może podpowiecie mi jeszcze z tym zimnym i ciemnym pomieszczeniem. Wynosić wieczorem i wnosić rano, czy wynieść na 2 tyg i zapomnieć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3575 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Na rzucanie kwiatów nie ma rady - no może jedna-nie przestawiać storczyka-wybrać mu miejsce dobrze naświetlone i niech tam sobie stoi w okresie kwitnienia. Nie zmieniaj mu miejsca. Jak zrzuci kwiaty nic w zasadzie nie da się oprócz tego zrobić. U nmie praktycznie wszystkie storczyki szybko zrzuciły kwiaty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3576 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
DariaArt - ja nigdy nie stosowlam tej metody, ale moja babcia stosuje ten preparat - spójrz na 119 str i jej kwitna pieknie. Moze spróbuje tym preparatem ![]()
![]() |
#3577 |
Raczkowanie
|
Ok
![]() ![]() ![]() Edytowane przez DariaArt Czas edycji: 2009-10-18 o 01:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3578 |
Zadomowienie
|
mój storczyk już w ciemnościach , według zaleceń maji77
![]() Zobaczymy co z tego wyjdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3579 |
Zadomowienie
|
Naprawdę nikt nie walczył z wciornastkami- to takie owady wyglądające, jak malutkie, jasne, szybko poruszające się kreseczki w podłożu kwiatów
![]() Odnośnie kwitnienia- moim storczykom wystarczy przestawienie do innego pokoju, na okno, gdzie jest inna ilość światła i temperatura ![]() ![]() Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-10-18 o 14:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#3580 |
Raczkowanie
|
Agna. ja już swojego wyciągnęłam z ciemnicy
![]() haha i mam 2 nowe liście! jeden juz duży! a drugi mały ![]() normalnie szok :P ale pędu jak nie było tak ni ma :P a zgarnęłam go bo pasuje mi go podlać. ![]() ![]() MIAŁYŚCIE KIEDYŚ małe czerwone robaczki. takie maciupeńkie??? bo nie wiem co to mi przemknęło w korze.... Aldi. kiedyś widziałam takie coś u siebie . w jednym właśnie w tym co teraz mam takie czerwone coś. nie wiem co.. ale białego pozbyłam się porządnie myjąc korzenie i zmieniając podłoże.. chociaż nie wiem. może jeszcze jakies są.. nie miałąm czasu obserwować.. :P (możeliwe też że ja u siebie widziałam larwy ziemiórek.. chociaż nie wydaje mi sie bo to myło takie mikroskopijne...) ja znam sposób na ziemiórki! sprawdza się jak nic ta trutka na muchy! nie ma u mnie już od dawna żadnej ;D |
![]() ![]() |
![]() |
#3581 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Miałam wcześniej małe ciemne muszki (otwarty balkon latem ![]() ![]() ![]() Ten najbardziej zaatakowany właśnie przekwitł- a kwitł od marca ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3582 |
Raczkowanie
|
aldi. wiesz co zrób w czasie szukania tego preparatu?? KUP sobie w zwykłym sklepie :
http://a.swistak.pl/000/106/106601_1024.jpgDWUSKŁADNIKOWY koszt 9-10zł tylko nie proszek.. szukaj takiego z BUTELECZKA i saszetką z proszkiem. wymieszaj troszkę i fuknij ODROBINĘ do osłonki w której jest storczyk. mi owady zabiło- przykład ziemiórki. a jak widzę to i te twoje skrzydełka mają? może i je wytępi. nie gwarantuje ale można spróbować. ja na swoich próbowałam wszystkich i skutków ubocznych nie widzę. efekt miałam po 2-3dniach (a fuknęłam rzecz jasna tylko raz pierwszego dnia) |
![]() ![]() |
![]() |
#3583 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy ten środek można kupić np.w sklepie osiedlowym z chemią domową, czy raczej w dziale ogrodniczym marketu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3584 |
Rozeznanie
|
Mój też się powoli ogołaca z kwiatów
![]() ![]() ![]()
#3585 |
Raczkowanie
|
Adi.. wiesz co. skoro muszek nie masz to nie ryzykuj tą chemia. storczyki nienawidzą chemii. więc nie ma co. bo to jest typowo na owady. więc u Ciebie sie to myślę że nie sprawdzi.. chyba że to cos MA skrzydła
![]() ![]() i jesteś pewna że to wciornastki ?? ja pierwsze o takim czymś słyszę... ale może Mospilan lub Confidor? albo ktoś gdzies na forum wspomniał o NIEBIESKICH tabliczkach lepowych... co prawda jak poczytałam teraz o nich to one bardzo szybko sie rozmnażają.. i sa ciężkie do zwalczenia... tak czy siak jeśli masz jeszcze inne kwiatki- odizoluj tego osobnika.. o sie mogą pozarażać ;/ trudno mi się wypowiadać.. nie miałam ich ![]() Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-10-18 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#3586 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z opisu wyglądu ja bym zaryzykowała stwierdzenie, że są to może skoczoogonki: http://www.przyjacielebonsai.home.pl...opic.php?t=160 W pojedynczych sztukach są niegroźne w większych ilościach mogą podgryzać korzenie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3587 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli małe i czerwone to obstawiałabym PRZĘDZIORKI!!! napewno nie są to skoczogonki bo skoczogonki można łatwiutko zauważyć i skaczą one gdy robi się storczykom kąpiele. natomiast przędziorki to własnie maluśkie czerwone pajączki- ja bym polecała PROVADO PLUS ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3589 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Edytowane przez millla31 Czas edycji: 2009-10-20 o 10:09 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3590 |
Raczkowanie
|
Ehh...nie ten obrazek miał być ostatni...Czy da się jakoś go usunąć???
|
![]() ![]() |
![]() |
#3591 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale z drugiej strony [po co usuwać skoro jest na nim taka urocza kruszynka ![]() córeczka??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3592 |
Rozeznanie
|
KarmazynowyKamyku dziekuje serdecznie za odpowiedz
![]() Dobra dziewczyny a teraz ratunku :/ Pisalam ze moj storczyk nagle zrzucil kwiaty i paki i zzolkla mu lodyga i l2 liscie. Obecnie lodyga jest kolory brazowego, 2 liscie odpadly i obserwuje ze kolejne 2(najwieksze) robia sie zote od nasady!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3593 |
Raczkowanie
|
TYRIS.
jak często go podlewasz? czy teraz jak podlewałaś go z tą odżywką jesteś pewna że podłoże dostatecznie mu przeschło?? masz możliwość dołączenia zdjęć? |
![]() ![]() |
![]() |
#3594 |
Raczkowanie
|
Tak Moje Maleństwo zamiast storczyka mi wskoczyło...heheheCieszę się że wreszcie ktoś się odezwał...bo już myślałam że to forum zamarło....
---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Diana jeszcze raz Wielkie Dzięki....Jestem tu początkująca...hehe jak widać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3595 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U mojego nic się jeszcze nie dzieje ![]() Jak długo czekałaś? Może jeszcze za króko tam go trzymam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3596 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3597 |
Raczkowanie
|
jedyne co mi na myśl przechodzi to to że to nie Twoja wina, ale tych co wcześniej go uprawiali.. ja sama mam dwa z biedronki i obydwa są marne... :/
pewnie kiepska dostawa była i może Twój miał zalany stożek wzrostu.. bo jak widać suszenie pędu nie idzie tak jak powinno z góry na du, tylko z dołu do góry.. ja sama nie miałam nigdy takiego problemu więc nie wiem co Ci doradzić. ponoć jak stożek gnije to ciężko ratować ![]() Agna w moim to już mały listeczek wyrastał :P ale tylko jeden hehe a jak zaglądnęłam tam potem ten mały był już mega i jeszcze podarował mi kolejnego malutkiego ![]() ale właśnie wzięłam najzdrowszy okaz na eksperyment ![]() trzymałam go trzy dni i trzy nice. ale miał tam na prawde ekstremalne warunki ![]() Edytowane przez esel12345 Czas edycji: 2009-10-20 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3598 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Agna Czas edycji: 2009-10-20 o 10:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3599 |
Raczkowanie
|
I jeszcze jeden chyba ma zamiar coś wypuścić....O ile to będzie pęd ?Jak myślicie?To jest mój pierwszy który dostałam od męża na dzień kobiet..kwitł na biało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3600 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A chciałam jeszcze spytać w kwestii cytryny. Czy nie można po prostu dodać kilka kropel soku do wody przeznaczonej do podlewania storczyków a nie bawić się w gotowanie i potem studzenie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.