Ateizm.. - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: jestem:
niewierzący/niewierząca 345 44,57%
wierzący/wierząca 255 32,95%
wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca 174 22,48%
Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-21, 22:50   #1171
marrellic
Zakorzenienie

Dot.: Ateizm..

Cytat:
Napisane przez _Anusia_ Pokaż wiadomość
na tej samej zasadzie mogłabym zapytać Ciebie co lub kto stworzył Boga?
To Ty niewiesz że on był ZAWSZE?

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:56   #1172
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość
poziom tej duskusji siegnal dna...z wieloma ateistami na wizazu rozmawialo sie na wysokim poziomie, ale czesc Was osmiesza ludzi niewierzacych ze o wierzacych juz nie wspomne.
zgodzę się w zupełności.
Niestety nie można dyskutować z osobami,, których wiedza jest tak powierzchowna.
Wyłączam subskrypcję.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:56   #1173
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
na tej samej zasadzie mogłabym zapytać Ciebie co lub kto stworzył Boga?
ludzie stworzyli Boga - nie mieli Internetu, nudziło im się w domu
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:57   #1174
_Anusia_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
To Ty niewiesz że on był ZAWSZE?
no wiem i siedział z rysikiem nad biurkiem i projektował świat na wielkiej, boskiej kartce. a później pstryknął i wszystko się stało.
a niech to! chrzanić procesy chemiczne, fizyczne i ewolucyjne.
Stary 2009-10-21, 22:57   #1175
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Sam fakt że Adam se żył 800 lat i napłodził pokaźną gromadkę jest dla mnie tak śmieszny, że zastanawiam się co za inteligencja to pisała?
A dlaczego Ciebie to smieszy?

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Prawda to Ci Zaprawdę powiadam Wam, Pismo Św., jak i przykładowo Mitologia Grecka to zbiór bajek, pisanych ku pokrzepieniu serc tych, którzy muszą żyć z wiarą w cokolwiek
A ja zaprawde powiadam Ci, nie masz racji. Wot, pogadali Przykre, ze coniektorzy ateisci z wizazu nie odrozniaja opinii ktore im pasuja od faktow.

Cytat:
Zdecydowanie PŚ to bajka ku pokrzepieniu serc. Ludzie wierzyli w to dawno, dawno jak nie było racjonalnego wytłumaczenia sensu wiata. Teraz jest XX! wiek wszystko jest już w miarę logicznie wyjaśnione a większość dalej brnie...
Cytat:
nie bóg stworzył człowieka tylko człowiek boga.
No coz, ile ludzi tyle opinii, a jak cos to sie przekonamy po zejsciu z padolu lez.

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
co jest przyczyną swiata?
co lub kto stworzył, a wcześniej zaprojektował świat?
Cytat:
TY serio pytasz??
Cytat:
Myślę że o początkach wszechświata możesz przeczytać np, na internecie. Uwierz mi, takie wyjaśnienie bardziej do mnie przemawia.

A paradoksalnie, dzieci w podstawówce siedzą na religii i uczą się jak powstał człowiek, a na następnej lekcji idą na przyrodę gdzie dowiadują się że jednak jest inaczej. Woda z mózgów.
Tak, serio sie pyta. Co z tego, ze w internecie jest napisane to czy tamto? Bez obrazy, ale to, ze jakas teoria Ci pasuje, nie czyni jej rzeczywistoscia

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:59   #1176
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
zgodzę się w zupełności.
Niestety nie można dyskutować z osobami,, których wiedza jest tak powierzchowna.
Wyłączam subskrypcję.
wiedza spora, aczkolwiek wiara powierzchowna tudzież zerowa

---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
A ja zaprawde powiadam Ci, nie masz racji. Wot, pogadali Przykre, ze coniektorzy ateisci z wizazu nie odrozniaja opinii ktore im pasuja od faktow.
to ja fakty raz poproszę
Stary 2009-10-21, 23:00   #1177
_Anusia_
Rozeznanie

Cytat:
A dlaczego Ciebie to smieszy?
nie śmiałbyś się, gdybym Ci powiedziała że mój dziadek żył 800 lat?
Stary 2009-10-21, 23:04   #1178
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
wiedza spora, aczkolwiek wiara powierzchowna tudzież zerowa
Nie wiem jaka wiedza, ale dotad zaprezenowano jej 0

Cytat:
to ja fakty raz poproszę
Nie nie, to ja fakty poprosze

Cytat:
Gdybys mi powiedziala, ze Twoj dziadek tyle zyl, tak. Gdybys mi powiedziala, ze ludzie tyle zyli w okresie ktory jest bardzo malo poznany, a o takim mowa - to cos innego. Zdaje sie szkieletow wczesnych ludzi za duzo nie ma...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-10-21, 23:07   #1179
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
mój żył 800 lat. no co Ty nie wierzysz?

Cytat:
Sam rzuciłeś negację pierwszy, to rzuć pierwszy fakty. Chyba, że ich nie masz.
Stary 2009-10-21, 23:16   #1180
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Sam rzuciłeś negację pierwszy, to rzuć pierwszy fakty. Chyba, że ich nie masz.
O nie, to Ty rzucilas swoja opinie jako fakt najpierw

Stary 2009-10-21, 23:23   #1181
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
O nie, to Ty rzucilas swoja opinie jako fakt najpierw
Tak, rzuciłam :

"Prawda to Ci Zaprawdę powiadam Wam, Pismo Św., jak i przykładowo Mitologia Grecka to zbiór bajek, pisanych ku pokrzepieniu serc tych, którzy muszą żyć z wiarą w cokolwiek "

Więc teraz proszę o Twój fakt bo go jeszcze nie widziałam.
Stary 2009-10-22, 07:10   #1182
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem jaka wiedza, ale dotad zaprezenowano jej 0

Gdybys mi powiedziala, ze Twoj dziadek tyle zyl, tak. Gdybys mi powiedziala, ze ludzie tyle zyli w okresie ktory jest bardzo malo poznany, a o takim mowa - to cos innego. Zdaje sie szkieletow wczesnych ludzi za duzo nie ma...
Jasne i napewno wtedy żyli po 800 lat. Z tego co wiem to wcześniej ludzie zawsze żyli krócej z powodu nie rozwiniętej techniki. Nie było lekarstw szczepionek etc. Tego uczą w podstawówce. Więc jeżeli wtedy ludzie żyli po 800 lat... to pewnie nie którzy z nich znają się z Mieszkiem I.

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 11:38   #1183
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Nie da się podchodzić do wiary niepersonalnie. To zbyt osobista sprawa, której zbadać nie można, podobnie jak sny. Nie da się ich zbadać, bo konkrety dotyczą jednostek, nie mogą być zaprezentowane ogółowi.

I wyluzuj, bo tylko podsunęłam hipotezę, nie czyniłam żadnej aluzji do inteligencji blablabla.

Zastanawia mnie, dlaczego sama nie poszukasz inf. nt. tego serca, tylko zrzucasz to na innych?
czasem pytania nie oczekuja odpowiedzi,tylko zastanowienia sie nad nimi

gdybys sama byla naukowcem lub wielkim uczonym, nie wzielabys sie za "wyjasnianie" wszystkiego dookola, a szczegolnie kontrowersyjnych spraw jaimi sa religia i wiara w sposob czysto naukowy?

widac, ludzie wchlaniaja takie wyjasnienia

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 11:55   #1184
illuvies
Wtajemniczenie

Nie do końca wiem, co tu jest do wyjaśnienia w religii i wierze. Wierzysz, albo nie, potrzebujesz tego - żeby życie miało sens, żeby było lżej, żeby było się do kogo zwrócić - albo nie.
Co jest na zewnątrz - jak podany wcześniej wiatr, czy deszcz, czy słoneczna pogoda - podlega zbadaniu. Jest to dostępne większej grupie ludzi. A jak zbadasz czyjąś wiarę? Wariografem? Czy uwierzysz na słowo? Gdzie tu kontrowersja?
Bardziej kontrowersyjna jest kwestia, czy człowiek homo się rodzi, czy staje homo?
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 12:21   #1185
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Nie do końca wiem, co tu jest do wyjaśnienia w religii i wierze. Wierzysz, albo nie, potrzebujesz tego - żeby życie miało sens, żeby było lżej, żeby było się do kogo zwrócić - albo nie.
Co jest na zewnątrz - jak podany wcześniej wiatr, czy deszcz, czy słoneczna pogoda - podlega zbadaniu. Jest to dostępne większej grupie ludzi. A jak zbadasz czyjąś wiarę? Wariografem? Czy uwierzysz na słowo? Gdzie tu kontrowersja?
Bardziej kontrowersyjna jest kwestia, czy człowiek homo się rodzi, czy staje homo?
chodzilo mi bardziej o wyjasnienia dot istnienia Boga a stworzenie czlowieka. Naukowcy twierdza,ze czlowiek powstal z materii i takie tam- bo skoro zajmuja sie badaniami tylu innych rzeczy, czemu nie zaczac wysuwac twierdzenia negujace istnienie sily wyzszych,skoro wszystko da sie nauka wytlumaczyc?

to bylo tylko kwestia czasu kiedy zajma sie "udowadnianiem" teorii nt ewolucji itp, i widac,ze ludzie w to wierza, ze w dzisiejszych czsach nauka to nasza wiara,hehe

a co do homo- moim zdaniem nie kazdy homo jest zadowolony i dumny,ze jest kim jest- po prostu czuja,ze nie moga zyc inaczej.
Wydaje mi sie,ze wiekszosc w okresie dojrzewania i dorastania sobie "to" uswiadamiaja . Wiec staje sie homo- moim zdaniem. Bo gdyby sie taki urodzil, to by rodzice byliby w szoku widzac, jak 4latek bawi sie lalkami etc a zwykle dowiaduje sie o tym,jak syn jest nastolatkiem najwczesniej,prawda?

Cytat:
Stary 2009-10-22, 12:28   #1186
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
chodzilo mi bardziej o wyjasnienia dot istnienia Boga a stworzenie czlowieka. Naukowcy twierdza,ze czlowiek powstal z materii i takie tam- bo skoro zajmuja sie badaniami tylu innych rzeczy, czemu nie zaczac wysuwac twierdzenia negujace istnienie sily wyzszych,skoro wszystko da sie nauka wytlumaczyc?

to bylo tylko kwestia czasu kiedy zajma sie "udowadnianiem" teorii nt ewolucji itp, i widac,ze ludzie w to wierza, ze w dzisiejszych czsach nauka to nasza wiara,hehe
Ale o czym Ty piszesz w ogóle?
Jakbys sie tematem choc troszkę zainteresowała, to byś wiedziała, że zajęcie się"udowadnianie" teorii nt. ewolucji" miało miejsce bardzo dawno temu i nie jedna praca, nie jeden artukył i nie jeden naukowiec są byli i sa temu poświęceni, naprawdę.

Natomiast pierwszej częsci Twojej wypowiedzi nie rozumiem wcale, bo napisana jest bez składu i ładu, więc w ogóle się do niej odnosić nie będę.

Pragnę przypomnieć tylko, że to wątek pod tytułem "ateizm..." więc prośby o "wyjaśnianie dot. istnienia Boga a stworzenia człowieka" to raczej nie tutaj trzeba skladać. I inaczej pytania zadawać...
Stary 2009-10-22, 12:34   #1187
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ale o czym Ty piszesz w ogóle?
Jakbys sie tematem choc troszkę zainteresowała, to byś wiedziała, że zajęcie się"udowadnianie" teorii nt. ewolucji" miało miejsce bardzo dawno temu i nie jedna praca, nie jeden artukył i nie jeden naukowiec są byli i sa temu poświęceni, naprawdę.

Natomiast pierwszej częsci Twojej wypowiedzi nie rozumiem wcale, bo napisana jest bez składu i ładu, więc w ogóle się do niej odnosić nie będę.

Pragnę przypomnieć tylko, że to wątek pod tytułem "ateizm..." więc prośby o "wyjaśnianie dot. istnienia Boga a stworzenia człowieka" to raczej nie tutaj trzeba skladać. I inaczej pytania zadawać...

alez nikt Cie nie prosi i nie blaga i nie kaze,zebyc czytala moje posty, rany... daj mi ignora i bedziesz miala mniej nerwow, ciagle taka dostojna chodzisz? wyluzuj troche, kto by forum jakies traktowal smiertelnie powaznie

Cytat:
Stary 2009-10-22, 12:38   #1188
hihi
Zakorzenienie

Nie ma to jak dyskusja na poziomie.

Jak nie się nie umie odpowiedzieć na zadane pytanie to polecieć kilkoma pseudo - prześmiewczymi tekstami?

To ty zadałaś pytania ludziom. A jak Ci ludzie starają się na nie odpowiedzieć, zrozumieć o co ci chodzi, to ty nagle juz nie jestes zainteresowana odpowiedzią?

Nie pochlebiaj sobie myśląc, że jesteś w stanie mnie zdenerwować, rzucając kilka tego typu zdań.

I nie, nie chodzę. Póki co to siedzę.
Stary 2009-10-22, 12:39   #1189
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Bo nie da się ich doświadczyć zmysłami, a jeśli już, doświadczenie jest dostępne jednostce. Czytałam o sytuacjach, w których ludzie czuli zapach róż, a żadnych róż dookoła nie było. Mówi się, że to znak od anioła stróża.
Nie wiesz, co widzi człowiek w hipnozie, dopóki tego nie powie, nie wiesz, co się komu śni, dopóki tego nie powie. Nie wiesz, czy w tej właśnie chwili medium widzi duchy krążące dookoła Ciebie, i nie da się tego zbadać, czy medium je faktycznie widzi, czy tylko zmyśla.

Cytat:
"Udowadnianiem"? A jak wg Ciebie było? Wyznajesz kreacjonizm?

Cytat:
a co do homo- moim zdaniem nie kazdy homo jest zadowolony i dumny,ze jest kim jest- po prostu czuja,ze nie moga zyc inaczej.
Wydaje mi sie,ze wiekszosc w okresie dojrzewania i dorastania sobie "to" uswiadamiaja . Wiec staje sie homo- moim zdaniem. Bo gdyby sie taki urodzil, to by rodzice byliby w szoku widzac, jak 4latek bawi sie lalkami etc a zwykle dowiaduje sie o tym,jak syn jest nastolatkiem najwczesniej,prawda?
Dopóki nie zdałam sobie sprawy że jestem dziewczynką byłam obojnakiem?
Skąd się wzięło "to", co sobie uświadomił? Musiało być w nim wcześniej, ale dopiero w tym konkretnym wieku pojawiły się warunki sprzyjające uświadomieniu "tego". Bo skąd się wzięło? Wychowanie przez rodziców homo czy molestowanie przez opiekunkę w przedszkolu?
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 13:05   #1190
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne i napewno wtedy żyli po 800 lat. Z tego co wiem to wcześniej ludzie zawsze żyli krócej z powodu nie rozwiniętej techniki. Nie było lekarstw szczepionek etc. Tego uczą w podstawówce. Więc jeżeli wtedy ludzie żyli po 800 lat... to pewnie nie którzy z nich znają się z Mieszkiem I.
Z tego co wiemy, to najpewniej tak. Tyle, ze jest sa to czasy na tyle stare, ze sila rzeczy sa nie do zbadania.

Skoro np. w starozytnej Babilonii medycyna mogla stac na wysokim poziomie, to dlaczego nie mialaby byc wczesniej jakas cywilizacja, ktora jakis poziom medycyny miala ? Osobiscie nie mam podstaw by przypuszczac, ze faktycznie taka byla, ale...

Nie mowiac o tym, ze uwarunkowania biologiczne mogly sie zmienic, niezaleznie od poziomu techniki.

To taka dygresja odosnie wyciagania wnioskow nt czasow o ktorych stosunkowo malo wiemy, a nie odnosnie tych 800lat nawet, bo to bym widzial jako liczbe umowna.

Z tym Mieszkiem to bez sensu tekst, bo mowimy o czasach paleolitu srodkowego czy gornego

Stary 2009-10-22, 14:34   #1191
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Margo Ty naprawde nie kumasz? Czy dla Ciebie stwierdzenie, ze ST zawiera alegorie jest powodem do wysnucia wniosku, ze caly ST jest alegoria ?
.ja zadałam pytanie,ale nikt mi rzeczowo nie odpowiedział.nie stwierdzam faktów tylko zapytuję

być może nie tylko ja nic nie kumam
I
I
I
V
Cytat:
TmargoT Adam i Ewa to ludzie stworzeni jako pierwsi. Nikt nie powiedział, że Bóg zaprzestał na nich tworzenie człowieka. Tylko ich losy są zapisane w PŚ jako losy pierwszych ludzi.

Sam fakt że Adam se żył 800 lat i napłodził pokaźną gromadkę jest dla mnie tak śmieszny, że zastanawiam się co za inteligencja to pisała?
-poczekam dalej,najwyżej będe żyć w niewiedzy
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 14:36   #1192
Wyrak
Zakorzenienie

Margo, ja Ci dwa razy juz odpowiedzialem na to pytanie

Stary 2009-10-22, 14:48   #1193
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Margo, ja Ci dwa razy juz odpowiedzialem na to pytanie
że to alegoria,a alegoria to wymyślony tekst.

w co wierzyć,no w co wierzyć,no w co?
Stary 2009-10-22, 14:55   #1194
chusteczkahaftowana
Raczkowanie

Co do tych 800 lat, to nam ksiądz na religii mówił,że prawdopodobnie w tamtych czasach lata liczyło się trochę inaczej niż obecnie stąd tacy "wiekowi" wszyscy byli
chusteczkahaftowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 15:03   #1195
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
że to alegoria,a alegoria to wymyślony tekst.

w co wierzyć,no w co wierzyć,no w co?
Margo, takie sa skutki korzystania z wikipedii
Cytat:
alegoria «w literaturze i sztuce: postać, motyw lub fabuła mające poza znaczeniem dosłownym stały umowny sens przenośny»
Zrodlo: Slownik jezyka polskiego PWN

Teraz jasne?

Stary 2009-10-22, 15:08   #1196
hihi
Zakorzenienie

Już w podstawówce jak męczyłam Panią od religii pytaniami typu "i niby jak w 7 dni to wszystko zbudował?" "że niby co? od Adama i Ewy wszyscy ludzie na swiecie powstali? To w rodzinie się ze sobą wiązali...?" to mi Pani powiedziała, że Biblii nie czyta się dosłownie, bo to Alegoria i należy rozumieć ją szerzej Tak samo jak w w bajce o kapturku wilk jest reprezentacją złego lumpa, który czai się za rogiem w drodze do sklepu, tak 7 dni w Biblii oznacza kolejne etapy tworzenia świata
Stary 2009-10-22, 15:12   #1197
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Nie ma to jak dyskusja na poziomie.

Jak nie się nie umie odpowiedzieć na zadane pytanie to polecieć kilkoma pseudo - prześmiewczymi tekstami?

To ty zadałaś pytania ludziom. A jak Ci ludzie starają się na nie odpowiedzieć, zrozumieć o co ci chodzi, to ty nagle juz nie jestes zainteresowana odpowiedzią?

Nie pochlebiaj sobie myśląc, że jesteś w stanie mnie zdenerwować, rzucając kilka tego typu zdań.

I nie, nie chodzę. Póki co to siedzę.

chyba najwidoczniej Cie irytuje,wiec

to nie byly pseudo teksty, jesli tak je odebralas- zycze Ci wiecej luzu w podejsciu do pewnych spraw

Cytat:
Stary 2009-10-22, 15:29   #1198
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

proponuje niektorym by odswiezyli wiedze z j.polskiego -zakres podstawowki

edit: jak sie nie rozumie podstawowych pojec jak alegoria to nic dziwnego ze Biblia wydaje sie smieszna i przeznaczona dla idiotow

Edytowane przez aniko 23
Czas edycji: 2009-10-22 o 15:30
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 15:30   #1199
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Margo, takie sa skutki korzystania z wikipedii

Zrodlo: Slownik jezyka polskiego PWN

Teraz jasne?
a prosiłam o wyjaśnienie dla "blondynki" .
zresztą ,jak zwał tak zwał.stary testament to przenośnia...a ja myślałam,że fakty
Stary 2009-10-22, 15:36   #1200
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
czasem pytania nie oczekuja odpowiedzi,tylko zastanowienia sie nad nimi

gdybys sama byla naukowcem lub wielkim uczonym, nie wzielabys sie za "wyjasnianie" wszystkiego dookola, a szczegolnie kontrowersyjnych spraw jaimi sa religia i wiara w sposob czysto naukowy?

widac, ludzie wchlaniaja takie wyjasnienia
heloł napisałam ci...

Cytat:
jasne. To tak jakby "nie każdy hetero jest zadowolony i dumny że jest kim jest po prostu czują że nie mogą żyć inaczej"
no proszę cię

Alegoria - mowa przenośna, obrazowa. Powiedzmy że symbol, symbolika. Np ojczyzna jako matka - wiele razy spotykało się wypowiedzi typu "i ty, POLAKU, nie idziesz własnej matki ratować? Twej kochanej która cię wychowała??!!?!"
To jest właśnie alegoria.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości