|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
BAN stały
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
ja już mówię dobranoc, Amelka śpi i mąż wrócił z pracy to trochę z nam poędę tak mało mamy czasu dla siebie...
do jutra mamusie i brzdące |
|
|
|
#3032 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
uffff przebrnelam - a wy co tak mało pisałyscie cio ;> hihi az sie zdziwilam ;] hihi
Ksiązki wyslalam nastepne osobom kotre chcialy ;] Jelsi reszta chce to na prva adresik mejolowy napsiac ;] my nosidelko tez mamy ale nie uzwany przez pierwsze 3miesiace zycia naszego wczesniaka sie buntowal zeby w tym nosozny byl, teraz lubi siedziec ale trzeba z nim chodzic wszedzie itd, takze jak mam czas to go nsoze na łapkach a jak nie to w łozeczku siedzi i obserwuje sobie karuzele ewentualnie na macie edukacyjnej cyz cos, wiec moge sobie obiadek pogotowac w kuchni malego nie tryzmam bo boje sie ze go oproskam czys czy cos a tak to sobie lezy wpokoiku. Od kiedy mozna dziecko sadzac w karuzeli ? lece do malego bo sie przebudzil
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#3033 |
|
Zakorzenienie
|
a ja sie znowu zakolegowalam z nalewka.Dzis mąż rozlewal do butelek, wiec musialam skosztowac
![]() i juz mi sie goraco zaczyna robic rozpijam sie... Zaraz bede wedrowac w strone spoczynku.Dzis maz wstaje do malej, tzn ze pospie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#3034 | |||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry ...
Moje dzicie po wczorajszym wojowaniu do 00:20 spało dzisaij do 11 ... z krótkimi przerwami na jedzenie ![]() JUż nawet napisałam smsa do małża ze pakuje Bartka do taxówki i wysyłam do niego bo ja juz wymiękam .... a dzisiaj śpi już od godziny ![]() Cytat:
Cytat:
Ja wczoraj próbowałam dać Bartkowi smoka ale pluł dalej jak widział ... a dzisaij włozyłam mu smoka to jedną rączką go wyciągnął, a drugą całą wpakował do buzi cwaniak małY!Cytat:
Super, że Antoś tak pięknie śpi ,.,,,, i je
|
|||
|
|
|
#3035 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
w sumie to dobrze, bo Bartka nie zarazi, ale mam nadzieję, ze wróci juz zdrowy, bo ja już wymiękam szkoda ![]() współczuje! Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Oj Kasia, czasami Ci zazdroszczę tych nalewek ... tez bym się napiła!!! ... kazdego roku robię nalewkę wiśniową, ale w tym roku sobie odpuściłam wiedziałam, ze i tak się jej nie napije
|
|||||
|
|
|
#3036 |
|
Rozeznanie
|
no pewnie tylko maila podaj
![]() milego wieczorku |
|
|
|
#3037 |
|
Zakorzenienie
|
a ja po ciazy jakos spijam te nalewke.Ogolnie za alkoholem nigdy nie przepadalam.Moglby dla mnie nie istniec.Jesli juz to piwo, ale z sokiem no i szampan.Drinki- fuj, jak juz z kieliszka ale musialaby naprawde wysoka ranga okazja.Nie przepadam tez za cukierkami z alkoholem.
W tym roku- ze mamie obrodzilo w sliwki to jakos slubny wpadl na pomysl z nalewka a ja sie rozpijam
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#3038 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
jest napisane od 3,5 kg i są jakieś dodatkowe podtrzymania dla takiego malucha od urodzenia, ale chyba to trochę za wcześnie tak od razu po urodzeniu sadzać pionowo, bo dziecko jest za wiotkie i mimo podtrzymania cały ciężar przenosi sie pionowo na bioderka, więc jeśli już to na bardzo krótko bym radziła a potem jak dziecko ma już jakieś napięcie mięśniowe to już można bryknąć z dziecięciem np. do sklepu Cytat:
3220g 54 cm ------------------ Edytowane przez p4w Czas edycji: 2009-10-22 o 22:11 |
|||
|
|
|
#3039 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc mamcie
Przeczytalam co tam naskrobalyscie.........ja mialam urwanie glowy dzisiaj bo bylismy z tż pozalatwiac sprawy i na zakupach(mama byla z Weronika)-zalozylismy lokate w Pko na 6mcy a potem kasa bedzie na koncie oszczednosciowym gdzie mozna robic doplaty i jak Weronika bedzie wieksza to sama powie co chce zeby jej kupic ![]() Bylam w biedronce po kombinezon i kupilam beżowy-fajny jest gruby w sam raz na zime Moja krolewna znowu czuje sie w wodzie jak rybka Od dwoch dni namietnie wklada piastki do buzi i gryzie -pojezdzilam jej po dziaselkach ktore sa twarde!! i lubi jak jej paluszkiem tak jezdze wiec ja swedza i slini sie na potege -caly czas jej kapie z buzi.....ja mecze sie z @....i swedzaca pochwa.... mama mowi ze to chyba drożdzyca wiec kupie Nestatyne czopki mozna kupic bez recepty i wyprobuje jak skonczy mi sie@ a jak nie pomoze to znowu do gina! jak nie urok to sraczka!!kupilam tez juz smoczek trojprzeplywowy i kleik kukurydziany z nestle bo zamierzam niedlugo podac malej oczywiscie troszeczke.... piszecie o zasypianiu-Weronika po kapieli zasypia jak kolysze ja na rekach i ma smoka potem smoka wyjmuje i ponosze chwile i klade do lozeczka...........a w dzien tylko smok na nia dziala usypiajaco i tak lezy bawi sie a jak dam jej smoka to zaraz ma odlot tylko nie moze jej wypasc bo wtedy jest placz dlatego zawsze klade ja na boczku i podkladam smoka pieluszka a ona sobie ciumka i spi![]() ostatnio Weroniczka coraz czesciej rwie sie do siadania....a ja boje sie ze cos jej sie stanie.....normalnie szok ile ona ma sily !!i uwielbiam jak patrzy sie na mnie takimi madrym juz spojrzeniem
|
#3040 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dziewczyny Marcel ma ospe
![]() ja sie wykoncze z tymi dziecmi ![]() przed chwila byl u nas lekarz, przepisal jakas masc robiona i conajmniej tydzien w domu, zalezy jaki bedzie przebieg wiec trzymajcie kciuki aby byl lagodny kupilam dzis ten kombinezon w biedronce - wyslalam TZ po zielony na 74 ale okazal sie taki wielki, ze pojechalam wymienic na 68 i wzielam zolty nawet nie wiedzialam, ze jest zolty, fajny taki z pieskiem, milutki i cieplutkiCytat:
marcica witaj ![]() aha no i bylismy na usg i wszystko ok i na swoim miejscu
|
|
|
#3041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiście zaciskam!!! ![]() i buziaczki dla Marcelka no i super, ze z brzuszkiem wszystko ok! ![]() ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- ja już sie zegnam .... oglądnęłam Brzzydulke i ide spać ... teraz ogladam sobie w necie, bo jakoś mi nie podrodze do tv ... jesem tylko jeden odcinek do przodu, ale przynajmniej na bierząco wiem co i jak
|
|
|
|
|
#3042 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
ja tez juz po brzyduli "chudy jakis taki" wymiata haha ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- pytanie do katarzynki - mozna mrozic surowe pieczarki?
|
|
|
#3043 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie Kasia ale odpowiadam ze mozna ale zczernieja wiec lepiej zblanszowac tak jak lesne
|
|
#3044 | |
|
Zakorzenienie
|
Pomacham tylko w przelocie, bo mąż mi humor zepsuł i czeka go raczej cichy weekend... Niepoważny jest i tyle
Cytat:
Kciuki trzymamy za łagodny przebieg.BTW półpasiec i ospę wywołuje ten sam wirus... I gratuluję USG. Jutro czeka nas ważenie... aż się boję co to będzie... Ściskam was wieczornie i zmykam do łóżka.
|
|
#3045 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W weekendy jest w domu maz, wiec troche mnie odciaza. Jakos psychicznie tez wtedy odpoczywam, bo nie wszystko jest na mojej glowie, jak to bywa w tygodniu. A poza tym razniej tak w trojke Cytat:
Cytat:
Mocno zaciskam ![]() Wspaniale, ze wszystko ok! Mariola mocno ![]() Dzieeeen dobry, jest piatek! ![]() Aneczka grzecznie spi po porannej dawce mleka. Przed chwilka uslyszalam placz, pobieglam w te pedy do Jej pokoiku- ale posluchalam- sama sie uspokoila. Chyba Jej sie cos snilo... Uwielbiam chwile, gdy sie bawimy, przytulamy i Ania nagle uspokaja sie, zaglada mi gleboko w oczy i daje ten sliczny bezzebny usmiech- wczoraj sie ze wzruszenia poplakalam. Kocham moja coreczke Dzisiaj umowilam sie z kolezanka na herbate. Mam nadzieje, ze Ania pozwoli mamusi troche poplotkowac ![]() Dobrego dnia!
|
|
#3046 | ||||
|
celebriti
|
Cytat:
Cytat:
jak sie robi musy i soczki jak pasteryzuje? to sa dwa pytania do Ciebie i mam to czyniacych ![]() w sensie: 1. jak zrobic musi i soczek. 2. jak to zapasteryzowac i ile moze stac? wolalabym podawac naturalne i chce zaczac od 4 miesiaca.. Cytat:
dziewczyny czy LACTULOSUM moge podac na wlasna reke? lekarz kazal mi dac bio-gaje i zmienilam mleko na bebilon-pepti oczywiscie zadnej poprawy. kupe wygrzebalam twarda termometrem a brzuch dalej boli nieziemsko. dostalysmy skierowanie na USg zaotrzewnowe i narzadow jamy brzusznej oraz skierowanie na badanie moczu, swoja droga lapala ktoras u dziewczynki? planuje wyczekac i podstawic pojemnik.. Svinecko bardzo mi przykro z powodu Marcela
|
|
|
#3047 | |
|
Zakorzenienie
|
A kuku
![]() Co słychać? Kuba ucina drzemke a je serfuje po necie Zaraz sie pewnie obudzi wiec za duzo nie napisze. Mariolu bardzo prosze, napisz jak bedzie juz po ważeniu. Tak sobie mysle ciągle o Twoim Antosiu. Martwi mnie to straszne, ze inne dzieci tak ladnie jedzą a nasze nie Mój znow zaczał grymasic przy jedzeniu, zeby zassał smoczek musze walczyc z nim 10 min i wpychac na sile butle. Nigdy nie jest głodny. Po 4 godz. slychac na odleglosc jak mu w brzuszku burczy a jak daje butle to wypycha ją jezykiem albo sie smieje ![]() Cytat:
Wydaje mi sie, że laktuloza nie powinna zaszkodzic ale lepiej to skonsultowac z lekarzem. A ten proszek troisty probowałaś na zaparcia??
|
|
|
#3048 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam serdecznie
Pozwólcie że odezwę się na waszym wątku, jestem mamą małej Martynki, moja córcia urodziła się 2 sierpnia a ja namiętnie was podczytuję Słuchajcie dziewczyny, piszę u was, bo mam sentyment do tego wątku ; , (no i jeżeli mnie przyjmiecie to planuję też troszkę się poudzielać )zrobiłam małe porządki i mam DO ODDANIA za koszty przesyłki lub nawet bez, opakowanie mleczka BEBIKO 1 - nie otwarte rzecz jasna, opakowanie herbatki dla karmiących hipp - także nówka i wkładki laktacyjne Johnson's - opakowanie otwarłam i wzięłam kilka do szpitala, niestety nie przydały się...Nie udało mi się karmić piersią a moja malutka obecnie pije Nutramigen, stąd te zbędne dla mnie rzeczy, jeżeli któraś z was byłaby zainteresowana proszę o informację na prw.
|
#3049 | |
|
Zakorzenienie
|
Svinecko, Wy to macie jakiegos pecha
ciagle jakies choróbka sie do Was przyplątują... a teraz jeszcze ta ospa u Marcelka Bardzo mi przykro.---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
Oczywiscie z wielką przyjemnością przyjmiemy Cie do naszego grona Musisz sie aktywnie udzielać bo nasz wątek powoli zamiera ![]() Napisz cos wiecej o Was. Może jakies foteczki Martynki by sie znalazły?
|
|
|
#3050 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dasz radę bez problemu, pamiętaj tylko, żeby czekać z zamkniętym pojemniczkiem i pobrać mocz ze środkowego strumienia, (tak poinstruowali mnie kiedy byłam z małą w szpitalu), jeżeli masz czym to możesz wcześniej odkazić pupcię, ja przetarłam tylko chusteczką---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Cytat:
Dziękuję, obiecuję, że się postaram
|
|
#3051 |
|
BAN stały
|
hej mamusie
Gizmo ja też poproszę ksiązkę na teresazalewska@wp.pl i dziękuję od razu Svinecka Mariolu kciuki za wagę i czekamy na wieści ja zrobiłam porządek w naszych papierach bo już się niezły bajzel zrobił a potem jak przyjdzie coś znaleźć to będzie problem. jeszcze pranie muszę wstawić i trochę w pokoju przyprzątnąć. ogólnie to nic mi się nie chce jakiś leń mnie opanował, może to po części wina pogody.... na szczęście mąż zrobi autko jutro (nie wiem czy się chwaliłam ale stłuczkę miałam jeszcze chyba w sierpniu i tak stało nie robione bo jak był czas nie było kasy jak była kasa to brak czasu. ale reflektor już jest trochę się go poklepie i można będzie jeździć). to będę mogła zapakować Amelkę i skoczyć na zakupy np do reala czy gdzieś dalej na miasto a tak to wiecznie kłopot i do lekarza musialam znajomych prosić o podwózkę. co do świąt to zamierzamy razem spędzić w trójkę. jak jesteśmy 3 lata po ślubie to 2 razy byliśmy u męża rodziców - w tym roku też już się nastawiają na to że do nich przyjedziemy. a ja chcę żebyśmy je sami spędzili, bo to tak fajnie to się nie wybieram Edytowane przez skierka1981 Czas edycji: 2009-10-23 o 10:18 |
|
|
|
#3052 |
|
Zakorzenienie
|
groszkolino - ja podawalam lactulosum - 2 razy dziennie po 1,5 ml i efekt byl , daj dziecku duzo pic, moze sprobuj dac troche soku jablkowego po nim tez mlodego przeczyszczalo.
co do musu to ja - wrzucalam do gara jablka obrane bez pestek i je gotowalam one sie rozpuszczlay na taka maz, pozniej jak juz byly takie ciapotate czekalam az wystygdna dodawalam troszeczke cukru - TROSZECZKE LYZKE NA % litro gara (chyba ze jablka słodkie jak miod to ...nie)jak przestygły do miksera miksowalam bo wiaodmo ze nie wsztsko sie rozciapie ;] i natym konczylam jelsi to mial byc dla nas mus w sensie do ciast itd ale dla dzidzia biore to zmikoswane jabłko i przecieam przez sito - do sloika. Słoik zakrecam wstawiam do garnka 5-6 słokow na dnie mam szmate do naczyn(wycierania)i nalewam dowy pod same nakretki słoikow i gotuje 20-30 minut, po ugotoaniu wycgiagam i stawiam na nakretce, te jakbla w sloiku troche zczarnieja ale to sie nic znimi nie robie - czasme cytryne dodawalam zbey nie czarnialy ale dziecku nie moge no i cała zime wytrzymuje te słoki. Sok robie w sokowniku - na gore daje jablka pod jakblkami mam pojemnik na sok kotry skauje na pod pojemnikiem na sok mam pojemnik z woda goruje sie to wsyztsko i para daje sok - jak mam sok to tez goruje w lsoikach tak jak jkablka ksiazka wyslalana ! CO dołapania moczu - to ja cały dzien przed łapieniem i noc przed łapieniem bralam i smarowalam siusika rivanolem w kremie (w aptece za grosze bez recepty) i łapałam srodkowy strumien. a teraz ptanie do oglu - jak kladziecie dziecko na noc do spania to zym przykrywacie ? bo ja zauwazylaam ze nataniel to sie hcyba tak reci i spac nie moze bo mu za cieplo ? ja pryzkrywam jego kołderka na jesien i kocem z mikrofibry. rano tzn o 6 pryzkryma go tylko kocem i przestal do 9 ;o
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-10-23 o 10:18 |
|
|
|
#3053 |
|
BAN stały
|
Gizmiatko z tym przykrywaniem to myślę że u każdego inaczej, ja na noc jak Amelka śppi ze mną to kocykiem jej i jeszcze swoim przykrywam, a jak w dzień w swoim łóżeczku śpi to kocykiem i kołderką i śpi więcej więc ciepłolubna jest
![]() a jak już wydeleguję kiedyś Amelkę do swojego łóżeczka na stałe to będę ją kłaść w śpiworek, mam takki bez rękawów to w nocy nie zmarznie książka doszła dzięki Edytowane przez skierka1981 Czas edycji: 2009-10-23 o 10:48 |
|
|
|
#3054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3055 | |
|
Zakorzenienie
|
wspolczuje wam z chorobskiem, naprawde ze spokoju miec nie mozesz.Wciaz cos
A pieczarki surowe, zamrozone zrobia sie gumowate i czarne,trzeba je poddac obrobce termicznej-przesmazyc i beda miod malina.Mam zamrozone z 3 pojemniki razem z tluszczem i cebulka w ktorej sie smazyly. Cytat:
![]() ja pierzynka.
|
|
|
|
#3056 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry,
my po wizycie u pediatry, byliśmy na kontroli, jedno uszko zdrowe, drugie jeszcze nie wyleczone ![]() dalej mamy antybiotyk ![]() Cytat:
Cytat:
![]() mój chodzi spac nieraz i pózniej z tym smoczkiem u nas to samo ![]() Cytat:
biedny ![]() Cytat:
|
|
|
#3057 | |||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dzieki dziewczyny za pocieszenie
![]() wysypalo go na maksa, nawet na jajkach ma krosty ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wiem, ze ten sam wirus - dlatego Eryk byl izolowany ale widocznie za pozno i maly musial sie wczesniej zarazic - bo zaraza sie juz przed wystapieniem wykwitow teraz ciekawe czy TZ dostanie ospe a ja polpascia Cytat:
![]() no wiec najpierw je podsmaze - tak myslalam ale wolalam sie upewnic Kasiu a powiedz mi czego Ty nie masz zamrozonego
Edytowane przez Svinecka Czas edycji: 2009-10-23 o 11:27 |
|||
|
|
|
#3058 | ||||
|
celebriti
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja tylko kocykiem przykrywam, jak jest bardzo cieplo to nawet sama pieluszka
|
|
|
#3059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekoladko -nie boisz sie dawac dziecko na noc na brzuchu ? kurcze ja jakas przewrazliwoona jestem i boje sie ze jak by sie zaczelo dusic to umrze mi w lozeczku bo jeszce nie umie sie obracac na plecy bez problemu, ja to chyba za duzo sie naczytalam o śmierci łozeczkowej i stram sie eliminowac wszelkie zagrozenia, moj spi na brzuchu ale TYLKo pod moja obecnoscia i to nie dluzej niz 30 minut i go obracam na bok czy plecki. dodam tylko z emojemu czasem sieulewa nawte jak go odbije i stad moja reakcja na kladzenie dziecka przez noc na brzuchu - wiec prosze nie gniewaj sie
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#3060 |
|
Zakorzenienie
|
lodow...bo nie maja racji bytu
zjadlabym kazda iloscno i znalazloby sie pare innych rzeczy
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
... z krótkimi przerwami na jedzenie 
bo ja juz wymiękam .... a dzisiaj śpi już od godziny 

... a dzisaij włozyłam mu smoka to jedną rączką go wyciągnął, a drugą całą wpakował do buzi
, więc jest coraz lepiej, ważne jest tylko, aby mnie widział lub słyszał

za usg

Po 5 miesiacu to dziecku zaczyna wprowadzac sie mięsko, gluten. Tym bardziej, że Kuba jest butelkowy.