|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Laura chce chleptac tylko ciepla herbatke, i tak rano walnie 120ml koperkowej parzonej z glukoza na raz,potem po drzemce,po spacerku itp i tak liczac łącznie wypija ponad 300ml.Nie wiem ile powinno przypadac ml na wypite modyfikowane mleko(na jakiejs strone kiedys bylo,ktoras wstawiala na temat rozwoju...bebiko, nana czy jakas podobna strona) ale wiem ze bylysmy w normie a ponad 1,5l łacznie z mlekiem dziecko nie powinno przekraczac.
dobranoc kumpela wjechala na kawe i od 17 siedziala. acha jeszcze inspiracja tak wiec mąż ma jutro imieniny i wyczarowalam dla niego uroczysty obiad:ryz z sosem pieczarkowym (wlasnej robotki)z zielona pietruszka,ryz, łosoś i chińskie warzywka (mrozonka) acha, Laura dzis przy kapieli beczala...nie wiem co jej bylo
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#3092 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
nieee no usnac tu mozna z nudow
![]() Cytat:
![]() kto ogladal poniedzialkowy odcinek brzyduli? jak dla mnie byl ekstra ogladalam z wypiekami na twarzy
|
|
|
#3093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3094 | ||
|
Zakorzenienie
|
dobry wieczór
ehhh zabiegany miałam dzień ... wstałam rano, śniadanko, posprzątałam troszke i wpadła do mnie kuzynka ... pogadałyśmy troszkę ... potem spacerek - dłuuuuugi - Bartek nie spał, tylko liście na drzewach sobie oglądał z otwarta buzią ![]() Małż wrocił z delegacji to wicie ... potem bawiłam się z manikiurzystkę - robiłam mamie paznokcie, bo jutro na wesele idą ... i dopeiro do kompa siadłam ... i jak na złość nic mi nie chodzi ![]() marica, dla Martynki również Cytat:
... ale ja przykrywam kołderką ![]() Cytat:
... ale ciii nic nie pisz ![]() Marcelek cudowny
|
||
|
|
|
#3095 |
|
Rozeznanie
|
My tez juz spadamy lulu
mała nam cos dzis nie chciała zasnąć i dopiero pare minut temu sie udalo, padam z nóg. miłej nocki
|
|
|
|
#3096 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
dzieki ![]() a moj Marcel praktycznie w ogole nie pije herbatek - nie lubi po prostu dzis pierwszy raz dalam mu soczku rozrzedzonego z woda, troche wypil ale tez jakos nie skakal z radosci, ze mu to daje ![]() za to pochlonal prawie caly sloiczek jablka z brzoskwinia i cala butle kaszy przed spaniem
|
|
|
#3097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... hmmmm ... zgodzi się?
|
|
|
|
|
#3098 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
|
|
#3099 |
|
Zakorzenienie
|
ale jestem spiaca
![]() ![]() ![]() moze uda mi sie popoludniu zasnac razem z córcia, bo nie wiem kiedy nadrobie deficyt snu.Jakies 2 godziniki i byloby idealnie ![]() O piciu naszych dzieci-zalaczam lekture Po co woda Ciało dorosłego składa się w 60% z wody, ciało niemowlęcia – aż w 75%! Po co jej aż tyle potrzeba? 1. Bierze udział w różnych procesach zachodzących w organizmie. 2. Jest uniwersalnym środkiem transportu dla substancji odżywczych, produktów przemiany materii itp. 3. Dzięki niej organizm radzi sobie z odpowiednią regulacją temperatury. 4. Kiedy jest jej za mało, w organizmie zaczyna brakować potasu, sodu, magnezu, zaburzeniu ulega praca serca. Pamiętaj! Wody nie da się wypić na zapas. Lepiej zatem pić ją w mniejszych ilościach, ale za to często. Tekst: Beata Turska Konsultacja: dr n. med. Andrzej Stawarski, specjalista chorób dzieci, II Katedra i Klinika Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia AM we Wrocławiu (juz to kiedys wklejalam) no i znalazalm na babyonline.pl Ile wody potrzebuje niemowlę? – Maluch ważący do 10 kg potrzebuje około 1 litra płynów dziennie; jeśli jest cięższy – więcej o około 20–50 ml na każdy dodatkowy kg masy ciała. – Ilość wszystkich wypijanych płynów w pierwszym roku życia nie powinna przekraczać 1,5 litra dziennie. – Część niezbędnej ilości wody organizm dostaje wraz z jedzeniem, a także w wyniku trawienia pokarmu (przemian metabolicznych węglowodanów i tłuszczów). – Dziecko karmione piersią na żądanie wypija tyle płynu, ile w danej chwili potrzebuje.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#3100 |
|
BAN stały
|
hej
Amelka po wczoajszym dzikim płaczu zasnęła i potem już ok jak się obudziła to zjadła i dalej spać. tylko muszę ją później kłaść spać - wczoraj po 19 położyłam ją to już dziś o 7 wstała a mi się tak spać chciało...a jak była kładziona ok 20 to i do 8-9 spała. teraz też śpi. ja planów konkretnych nie mam na dziś mąż będzia autko robić więc znowu w domu go nie będzie i trochę papierkowej roboty ma zaległej więc mao czasu dla siebie... mam ochote na coś dobrego do jedzenia - tylko co jak większość produktów odpada ![]() jeszcze mam pytanie, kupujecie krzesełko do karmienia?? albo macie już?? bo to od ok poł roku chya można, niektóre mają kilka pozycji...trochę przeglądam na all Edytowane przez skierka1981 Czas edycji: 2009-10-24 o 08:34 |
|
|
|
#3101 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() u nas szaro , buro i do ja nie wiem co ta moja corcia wyprawiala dzisiaj -budzila sie 3 razy!! z tego 2 razy na mleko a ten trzeci raz to lewdo co godzine spala i sie obudzila o 7.00-pierwszy raz tak szybko.....a teraz spi cwaniara bo niewyspana pewni e dzisiaj bedzie mega kupsko bo wczoraj nie bylo -zawsze sie po pachy obsmaruje jak jeden dzien kupki nie zrobi![]() Cytat:
ja mam zamiar kupic takie co potem mozna z niego stolik i krzeselko zrobic ale to mysle za jakies 2 mce kupie
|
|
#3102 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamusie
Jestem załamana...moje dziecko odmawia jedzenia Zjadł w nocy o 2, 120 ml i dopiero teraz o 10 udało mi sie wcisnac w niego 60 ml. Tyle godzin nie jesc... w brzuchu mu burczy a on za nic nie chce zassac smoka (herbatke pije bez problemu). Tż wczoraj mnie ocharzaniał a dzisiaj tez sie martwi. Jak tak dalej bedzie to idziemy do lekarza ale juz innego. Zarzadam skierowania na badanie krwi i moczu. Musi byc jakas przyczyna braku apetytu. Może jakas infekcja układu moczowego albo anemia. No nie wiem juz co robic...
|
|
#3103 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
moje dziecie tez dzis sie czesto w nocy budzilo - co trzy godz
Cass wspolczuje, moze rzeczywiscie zrobcie jakies badania, bedziesz spokojniejsza albo moze po prostu tak ma i raz ma apetyt a raz nie ja mam tak z Erykiem - czasami prawie nic nie je, a czasem nadrabia teraz robilam mu morfologie i wyniki ma ok a dzis TZ idzie z Erykiem do kina na Odlot ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- i znowu cisza ![]() dziewczyny nagralam filmik jak moje dziecko pieknie je deserek - jak moge go Wam pokazac?
|
|
#3104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3105 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
|
|
#3106 |
|
Zakorzenienie
|
A ja przeczytałam...czy moge wam go pokazać?
Mozna chyba na Youtoube wrzucić ale ja nie wiem jak widziałam takie filmiki na innych wątkach.
|
|
#3107 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- wrzucilam ![]() http://www.youtube.com/watch?v=osNSkWvHDGc jak obejrzycie do konca to uslyszycie jak mlaska i wydaje dzwieki
|
|
|
#3108 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękujemy z Martynka za powitanie
, zaraz postaram się dodać jakieś zdjęcie do albumu.Martynka wypija około 200-300 ml na dzień, pije kiedy ma ochotę, zazwyczaj dwa razy dziennie, potrafi na raz nawet 200 ml wciągnąć ![]() Kiedy jest ciepło albo grzejniki są odkręcone to pije częściej, w inne dni potrafi się nie upomnieć, a kiedy jej daję to tylko troszeczkę łyknie.
|
#3109 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale super świetny jest.
|
|
|
|
|
#3110 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
|
|
#3111 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja tez karmie nutramigenem póki co. Masz w planie zmieniac mleczko? Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A i po co dosładzasz glukoza? Przeciez w ten sposób oszukujesz głód. Glukoza nie tylko zmienia smak ale przede wszystkim sprawia ze mozesz głodnego maluszka zatkacc nia i potem nie jest głodny. Mam nadzieje ze nie bedziesz na mnie zła. Zrobisz jak uwazasz ale to moje zdanie. A poza tym czy rzeczywiscie dobrze robicie dajac tyle tych herbatek maluszkom? Bie chce sie wymadrzac ale zarówno w szpitalu jak i moj pediatra, gdy ich pytalam, mówili ze herbatke to tylko dawac od czasu do czasu a nie co dzien i to pokilka razy!!! Bo przeciez mleko to tez picie!!! i powiem szczerze ze ja mojej Zuzi dałam nie wiecej niz 5-6 razy herbatki (do tej pory), jak np gdzies na dłuzej z nia jechałam albo ze 2 razy jak płakała bo ja chyba brzszek bolał. |
|||||
|
|
|
#3112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właściwie nie przeszkadza mi, ze pije mieszankę na receptę, uprzedzano mnie, ze ponowne wprowadzenie tego mleczka u starszych dzieci nie jest takie proste ze względu na smak..zresztą sama wiesz ![]() Jeżeli chodzi o przepajanie to w szpitalu (Martynia miała rotawirusa i trochę tam posiedziałyśmy..) cały czas tłukli mi do głowy, ze mleczko je jedzenie i trzeba dopajać, staram się robić słabiutką herbatkę żeby raczej wodę piła niż glukozę. Każdy ma swoją szkołe
|
|
#3113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecku na butelce powinno sie dawac dodatkowo pic. Bo mleko to jedzenie a picie swoja drogą. Mój gdyby nie pił to kupki by nie zrobił. Juz Kasia wklejała artykuł na temat wody, jak wazna jest w organizmie zarówno dla dorosłego jak i dziecka. Dziecko na piersi nie musi byc dopajane ale na butli tak. I piszą o tym wszędzie. Brak odpowiedniej ilosci płynów nie jest dobre dla dziecka. Oczywiscie, że nie jestem na Ciebie zła. Po to jest ten wątek, żeby wymieniać sie poglądami. ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
|
|
|
#3114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#3115 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja zaczne wprowadzac inne mleczko [chyba bebilon HA] za jakis tydz, dwa to zobaczymy... Cytat:
A ile mleczka w ciagu dnia zjada twój chłopak? I co ile go karmisz? i I jakimi porcjami? |
||
|
|
|
#3116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cass ja dalam dzisiaj malej 2 razy herbartki po 20ml miedzy karmieniami i za kazdym razem wypila o 20ml mniej mleka czyli herbatka ja zaspokaja a daje pare tych granulkow
ciekawe czemu Kubcio tak malo mleczka je ![]() Cytat:
ja dzisiaj nagrywalam Wercie jak z karuzela gada
|
|
#3117 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak przybiera na wadze: Urodził sie z wagą 4080 g Po wypisie 3760 g 2 tydz. 4230 g 5 tydz. 5030 g 7 tydz. 5700 g 13 tydz. 6430 g 16 tydz. 6900 g Z nim to jest tak, że czasami ladnie je a są dni tak jak np. dzisiaj ze odmiawia całkowiecie jedzenia. Dzisiaj zjadł 12o ml na dwa podejscia, i 90 ml deserku. Może to skok albo ząbki a może wyolbrzymiam no ale chce jak najlepiej dla dziecka...Pediatra mówiła cos o zmianie mleka, zeby sprobowac. do tej pory pije Bebilon Pepti a to nie jest dobre mleczko. Cytat:
Roznie zjada, 500 ml, 600ml a czasami i 700 ml. Je co 4-5 godzin. Zjada tez roznie - i 60 ml, 90ml, 120 a na kolacje kaszki 140 ml.
|
|
|
#3118 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
![]() to wrzucaj
|
|
|
#3119 |
|
Zakorzenienie
|
cass - a sprobuj dac mu mleko te co masz ale dodac np łyzeczka kaszki malinowej - ja wiem ze to dopiero po 4 miesiacu ale jak dasz lyzke kaszki to ona zmieni tylko troche smak i moze mu zachce sie jesc, Nataniel jak dostal mleko z kaszka to ju mi zwyklego nie chce pic.
jak dawlam mu NAN to tez tek jadl , teraz je bebiko i nie ma problemu, ale z tego co widze to fajnie pryzbiera na wadze, nataniel uodzil sie 1980 teraz ma 7300 ale to co innego boona nadrabia za wczesniactwo edlug lekarzy ;] sproboj dac mu troche tej kaszki i zoabczysz czy załapie moze smak mu sie znudzil ;] a jaki deserek mu dajesz??
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#3120 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:46.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

- Bartek nie spał, tylko liście na drzewach sobie oglądał z otwarta buzią 

... ale ciii nic nie pisz

Zjadł w nocy o 2, 120 ml i dopiero teraz o 10 udało mi sie wcisnac w niego 60 ml. Tyle godzin nie jesc... w brzuchu mu burczy a on za nic nie chce zassac smoka