|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateizm..
Tak ja to rozumiem. Tylko czy on nie mógłby pewnych ludzi czasem nakierować?
|
|
#1232 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla ludzi wierzących to kwestia wiary, zaufania i zrozumienia, gdzie jest moje miejsce, a gdzie miejsce Boga... Cytat:
Właśnie o to chodzi. Nikt nie obiecywał chrześcijanom, że na ziemi będą żyli jak w raju, bez trosk i problemów. Wręcz przeciwnie, o czym często jest mowa w Biblii.
|
|
|
#1233 |
|
Zakorzenienie
|
Z zalozenia - jest wszechmogacy, wiec wszystko moze; jakie ma plany i zamierzenia, to juz ciezko ogarnac doczesnymi kryteriami.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#1234 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1235 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sztuka baroku jako broń kontrreformacji - historycy.org I tak już zostało. Nie możemy zapominać, że często jako przykłady sztuki barokowej podawane są kościoły. Co nie zmienia faktu że nie widzę powodu dofinansowywania Św. Opatrzności Bożej... Marzy mi się płacenie podatków na KK przez wiernych.Cytat:
I to jest właśnie to: mamy wolną wolę, ale mamy też odpowiedzialność za siebie i za innych. Nasza wolna wola nie może źle oddziaływać na innych; mam wolną wolę, mogę wybrać, czy wsiądę po pijaku za kółko, czy wrócę do domu taksówką. Mogę wybrać, czy popełnię samobójstwo i zabiorę ileśtam istnień ze sobą, czy po prostu wysiądę z tego tramwaju/autobusu i pozwolę ludziom żyć dalej. Kochaj i rób co chcesz. |
|||||
|
|
|
|
#1236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za tłumaczenie,co nie zmienia faktu,iż to nie asceza i życie w biedzie i wierze pomaga perzyciągnąć wiernych. |
|
|
|
|
|
#1237 |
|
Wtajemniczenie
|
Aż spytam na jakimś katolickim forum, czy ksiądz ma obowiązek ascezy. Wiem, że zakonnicy mają m.in. śluby ubóstwa, ale czy ksiądz...?
|
|
|
|
|
#1238 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wspominajac o tym, ze albo kazdy wybiera na co placi podatki, albo nie, a nie wybiorcza dyskryminacja organizacji religijnych. Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#1239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ddajcie państwu co panstwowe,a Bogu co boskie?czy nie nakazał swoim uczniom oddać majątku innym,a iść z Nim tak,jak stoją? |
|
|
|
|
|
#1240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bóg nam dał KK? To brawo.
|
|
|
#1242 |
|
Zakorzenienie
|
Dał. Nie twierdzę w związku z tym, że KK jest tym "właściwym" Kościołem. Tak samo Bóg "dał" nam inne religie i inne wyznania chrześcijańskie. Mamy wolną wolę, człowiek wybiera, jakie wyznanie jest mu najbliższe. Albo nie wybiera, jeżeli uważa, że sam lepiej wie, co się Bogu podoba. No, a ateista nie wierzy w Boga, więc ma problem z głowy. Proste
Dał = pozwolił, aby te wyznania powstały, nie przeszkodził człowiekowi w "działaniu" - no bo jednak od powołania apostołów i "to czyńcie na moją pamiątkę" do obecnego "kształtu" chrześcijaństwa minęło trochę czasu. Dalej, np. Luter itd.
|
|
#1243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to przykre.
|
|
|
#1244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda, że niektórzy nie mogą zrozumieć (i co ważniejsze, uznać tego i przyjąć za coś normalnego), że inni ludzie wierzą w coś innego niż oni... Ale chyba tylko na Wizażu panuje taki "konflikt" i każdy temat o religii kończy się wiadomo jak. W życiu codziennym się z tym nie spotykam...
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2009-10-24 o 11:16 |
|
|
|
|
|
#1245 |
|
Zakorzenienie
|
Ależ Nija czy ja mam jakieś pretensje do Ciebie, że wierzysz w Boga? Ze według Ciebie wszystko dzieje się za jego sprawą i tak ma być???? Nie. To jest Twoje zdanie a moje znasz. Więc nie rozumiem Twojego posta.
|
|
#1246 |
|
Zakorzenienie
|
Przykre jest to, że nie potrafisz zrozumieć, że ktoś sobie może wierzyć w co mu się żywnie podoba. Oczywiście, że może sobie tłumaczyć Bogiem wszystkie zjawiska, po to właśnie bogowie powstali, aby takie rzeczy tłumaczyć. Zamiast pisać przykre rzeczy to lepiej nawiąż jakiś merytoryczny dialog, po póki co w tej chwili wyrabiasz wszystkim ateistom na tym forum złą opinię.
|
|
|
|
|
#1247 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Aż szkoda słów. Czytaj mój post wyżej a potem mów na mój temat takie rzeczy. Bo ja próbuje uzyskać od was tylko jakichś odpowiedzi, a to że wy wierzycie to mi to zwisa i powiewa i nie mam zamiaru nikogo przekonywać że jest inaczej. A wam udaje się pokazywać za wszelką cene że wierzący to osoby nie z tego świata, i wyrabiacie im złą opinię? Mam nadzieje że Ci miło.
|
|
#1248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1249 |
|
Zakorzenienie
|
Posty które mnie nie interesują widocznie pomijam.
Tym bardziej nie wiem o co Tobie chodzi, jak szukasz zaczepki to nie tędy droga, napisałam jakie moje stanowisko w sprawie wierzących, w podpisie sobie tego nie dam. Widocznie obydwie mamy problemy z czytaniem ze zrozumieniem. EOT
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
Ano brawo
W kwestii formalnej - wierz sobie w co chcesz, ale dlaczego kogos wierzacego ma obchodzic Twoje zdanie, jeszcze tak sformulowane.Przykre, ze Ty nie potrafisz przyjac do wiadomosci, ze inni ludzie maja inne poglady/wierza w cos innego niz Ty. W dodatku nawet nie widzisz, jaka jest wymowa Twoich postow, bo jestes wielce zdziwiona na odpowiedzi innych.
|
|
|
|
#1251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak powinny wyglądać moje wiadomości moi drodzy jak bym nie mogła przyjąć do wiadomości że wierzycie. Ja jestem tylko ciekawa paru rzeczy, które są dla mnie nielogiczne takie to dziwne? To wy nie przyjmujecie do wiadomości tego, że pewne rzeczy mi się nie zgadzają, są nielogiczne, dziwne bo dla was wszystko jasne. Zakończę już tą dyskusje bo nie będę w każdym poście powtarzać tego samego :ziew:
"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia". Edytowane przez marrellic Czas edycji: 2009-10-24 o 22:57 |
|
|
|
|
|
#1252 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nigdy nie byłam tak wierząca jak jestem teraz. A przecież na pozór nic się nie stało - tylko któregoś poranka w końcu... zrozumiałam. Spróbuj przeczytać "Rozmowy z Bogiem" Walscha, mają bardzo pozytywny wydźwięk i nawet jeśli są sfingowane, to bardzo ciekawe, wg mnie. |
|
|
|
|
|
#1253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest dla mnie wiara w prawdę. |
|
|
|
|
|
#1255 |
|
Zakorzenienie
|
To jest wiedza, nauka- coś pewnego na 100%, popartego dowodami. To, że Ziemia ma kształt geoidy jest pewne i nie musimy w to wierzyć, my to wiemy, mamy zdjęcia satelitarne, widzimy to. Wiara odnosi się do czegoś co nie jest pewne. Ot jest sobie Biblia i musisz sobie sama zweryfikować czy uznajesz to za prawdę czy za fikcję. Są co prawda badacze Pisma, wielu jest takich, którzy znajdują jakieś tam dowody na to, że dane sytuacje/zjawiska/osoby są prawdziwe, są też tacy, którzy znajdują dowody na to, że Biblia to kłamstwo. Nic nie jest na tyle udowodnione w tej kwestii, aby można było przyjąć którąś z tych wersji w 100% za pewnik, więc albo wierzysz, że to prawda, albo wierzysz, że to fikcja. Albo wierzysz, że po śmierci nic nie ma, albo wierzysz, że idziesz do nieba/czyścca/piekła - nie dowiesz się tego za życia, więc to jedynie kwestia wiary.
|
|
|
|
|
#1256 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież właśnie teraz utrzymuje ... z naszych podatków
|
|
|
|
|
#1257 |
|
Zakorzenienie
|
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Panstwo dotuje niektore zakresy dzialanosci zwiazkow religijnych, ale w zadnym wypadku nie utrzymuje zadnych zwiazkow wyznaniowych w Polsce. Uprzejmie prosze o to, bys przestala pisac takie bzdury, jesli nie znasz faktow
|
|
|
|
#1258 |
|
Zakorzenienie
|
A co z pensjami katechetów chociażby? To nie jest utrzymanie?
|
|
|
|
|
#1259 |
|
Zakorzenienie
|
Katecheci dostaja wynagrodzenie za swoja prace i tyle. Nie wspominajac o tym, ze czesc z nich nawet nie nalezy do kleru
|
|
|
|
#1260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,2728/k,3 Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,2728 Podatki i cła Kościoła Zwolnienie od podatków należy do tej samej grupy przywilejów co zwolnienie od służby wojskowej — uwolnienia od ciężarów publicznych (privilegium immunitatis). Od wieków Kościół polski zabiegał o jak najszersze zwolnienia podatkowe, a wszelkie zmiany w tym zakresie często kończyły się tak jak w przypadku Kazimierza Wielkiego, który gdy w 1344 r. nałożył nadzwyczajne podatki na dobra duchowne, został wyklęty przez biskupa Jana Grota, który dodatkowo nałożył interdykt na diecezję krakowską. Podatki Konkordat z 1993 r. nie reguluje tej kwestii. Podatki od kościelnych osób prawnych a) Podobnie jak i przed wojną wyłączenia od podatku dochodowego [ 17 ] kościelnych osób prawnych są tak szerokie, że w praktyce nie uiszczają one tego podatku, nawet za działalność gospodarczą w formie spółki handlowej. b) Jeśli chodzi o podatek od nieruchomości to nie obejmuje on kościołów, a jedynie plebanie i to tylko o ile nie są uznane za obiekty zabytkowe. Jeśli podatek od nieruchomości jest podatkiem komunalnym, gmina może wprowadzić dodatkowo różne ulgi i zwolnienia. c) Jedynym podatkiem który w praktyce realnie dotyczy kościelne osoby prawne jest więc podatek rolny obejmujący gospodarstwa należące do domów zakonnych i seminariów duchownych. Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,2728 Podatek kościelny W szczególności mówi się o tzw. podatku kościelnym. Sądzę, iż jedną z głównych zalet takiej formy przyczyniania się wiernych do finansowania Kościoła, przy właściwym jej rozwiązaniu, byłby znacznie bardziej miarodajny sposób stwierdzania rzeczywistego poparcia dla instytucji Kościoła w Polsce. Dziś wciąż jeszcze stale wysuwa się przy różnych okazjach argumenty o ponad dziewięćdziesięcioprocent owej ilości katolików w społeczeństwie, czym uzasadnia się różne, czasami nadmierne przywileje, uprawnienia i ułatwienia szczególne dla Kościoła. System, w którym wierni wyrażają swe poparcie przekazaniem na Kościół podatku pozwala teoretycznie dokładniej ocenić skalę poparcia przede wszystkim dla społecznej aktywności i roli Kościoła Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,2728 Finansowanie działalności kapelanów Państwo finansuje działalność kapelanów (pensje, kaplice) w publicznych placówkach, takich jak szpitale, więzienia i in. Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,2728 Dochody kościelnych osób prawnych Należą do nich: 1) „Taca", zwana kolektą, która w znacznej większości zasila budżet parafii. Jest, wedle teorii bpa S. Skworca, przewodniczącego Komisji Ekonomicznej Episkopatu, „włączeniem się uczestników Eucharystii w ofiarę Chrystusa przez składanie własnych, duchowych i materialnych ofiar." Dwa razy do roku zbierane są w parafiach kolekty na świętopietrze [ 14 ] wysyłane do Watykanu. 2) Zbiórki nadzwyczajne — różnorakie skarbony, których cele są uzależnione od pomysłowości duchowieństwa (np. Dar Ołtarza; Podziękowania i prośby do miłosierdzia bożego; Na nowe dzwony; Jałmużna postna; Intencje modlitw do Matki Bożej; Ofiara i prośby do św. Judy Tadeusza; Podziękowania i prośby do św. Antoniego; Ofiara na budowę Kościoła; Prośby, Podziękowania, Ofiara do Matki Bożej Nieustającej Pomocy itp.). 3) Dochody z nieruchomości nierolniczych. Szczególna sytuacja istnieje w Krakowie, gdzie Kościół stał się obecnie największym prywatnym właścicielem nieruchomości. W maju 2000 r. prymas Glemp poświęcił Roma Office Center nowy biurowiec wzniesiony w centrum stolicy przez archidiecezję warszawską we współpracy z firmą ABC Holding. Inwestycję oszacowano na 24 mln USD. Działkę pod biurowiec archidiecezja otrzymała od miasta. Budynek liczy 8 pięter i ma powierzchnię 11.700 m.kw. Znajdują się w nim m.in. sklepy restauracje i punkty usługowe. 4) Dochody z prowadzonych przez przedsiębiorstw. W parafiach działają przede wszystkim drukarnie, wydawnictwa, księgarnie katolickie, sklepy z dewocjonaliami. Organizuje się agencje turystyczne, czy pielgrzymkowe (np. z ojcami palotynami można się było udać za 4,3 tys. dol. na pielgrzymkę do Brazylii, gdzie oprócz odwiedzenia sanktuarium Aparecida do Norte i ruin misji jezuickich, przewidywano jazdę jeepami po dżungli, połów piranii w Amazonce, folklorystyczne kolacje i plaże w Rio de Janeiro). Dom Pielgrzyma Amicus im. Sługi Bożego Księdza Jerzego Popiełuszki, znajdujący się, wedle prospektu, „in a quiet corner of Old Żoliborz — a green district of the city of Warsaw", wskazuje wymownie jakich pielgrzymów się spodziewa. W skali ogólnopolskiej można wymienić przede wszystkim przedsięwzięcie Episkopatu — Arca Invesco, czyli próbę wejścia do sektora funduszy emerytalnych. Największe bodaj kościelne gospodarstwo rolne znajduje się we Wrzosowie na Pomorzu (1300 ha). W latach PRL był to PGR, w efekcie transformacji ustrojowej Wrzosowo i pobliski Mierzyn otrzymała kościelna Caritas (Kościół otrzymał to na podstawie art. 70a ustawy o stos. Państw. Kość. i komasacji wniosków parafii z diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej), tworząc tam zakład rolniczy „Carol" (być może to nawiązanie do papieskiego imienia). Okoliczny mieszkaniec w ten sposób określił strukturę własności ziemi: „Do czego to podobne, żeby tu, na polskiej ziemi, majątki miał tylko Arab, Niemiec lub Duńczyk. A jak już trafi się Polak, to ksiądz". 5) Czynsze z wynajmu lokali. Przede wszystkim chodzi o 22.000 punktów katechetycznych, które po przeniesieniu katechezy do lokali szkolnych, pozostały niezagospodarowane. 6) Opłaty za miejsce na cmentarzach parafialnych. 7) Sprzedaż wigilijnych opłatków. 8) Darowizny od osób fizycznych i prawnych. Jest to szczególnie kontrowersyjna regulacja, która obok zwolnień celnych stanowi zbyt łatwą pokusę do wielkich nadużyć. W związku z tym, analizując słabości polskiego budżetu, tygodnik Polityka w nr 34 z 22 sierpnia 1998 r. pisał: „Inna dziura, która wydała się już załatana, czyli darowizny, nadal czyni sito z budżetu. Nie można odpisywać ich na rzecz osób fizycznych, ale okazuje się, że nader hojnie obdarowujemy Kościoły — łącznie na sumę 837 mln zł. Ten typ darowizny jest szczególnie atrakcyjny, ponieważ nie obowiązuje limit odliczenia w stosunku do osiągniętego przychodu — jak ktoś jest bardzo hojny, to odpisać może nawet połowę tego, co zarobił. „Tak więc nikt z was, kto nie wyrzeka się wszystkiego, co posiada, nie może być moim uczniem." — powiada Jezus u Łukasza. można tak w nieskończoność ... czy kościół ma równe prawa co wierni? Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-10-26 o 12:08 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

Marzy mi się płacenie podatków na KK przez wiernych.

ddajcie państwu co panstwowe,a Bogu co boskie?

W kwestii formalnej - wierz sobie w co chcesz, ale dlaczego kogos wierzacego ma obchodzic Twoje zdanie, jeszcze tak sformulowane.