|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateizm..
Cytat:
I ok, też miałam 1 chemię w liceum przez 3 lata, a w 4 klasie fizykę właściwie tylko na fakultecie miałam, ale poziom był całkiem inny. Może to też od szkoły i nauczyciela zależy, nie wiem. Po prostu przeraża mnie ta proporcja - 3 religie i 1 czy 2 fizyki ?? Dla mnie to niepojęte. Szkoła ma uczyć a nie indoktrynować. I nie unoś się tak, nie piszę, że wszyscy mlodzi są teraz debilami przez religię, użyłam skrótu myślowego .. chyba wiesz co to znaczy, prawda? Po prostu wg mnie programy w szkole są coraz słabsze, a to może prowadzić do tego, że większość nie będzie się wysilała ponad minimum i tak na prawdę będziemy mieć ignorantów w wielu dziedzinach. Sorry, dla mnie to jak wtórny analfabetyzm. |
|
|
|
|
|
#1292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tja, skrót myslowy. Po prostu myslałas, że wszyscy przyklasną i nikt nie sprostuje tego co piszesz ![]() Moim zdanim programy szkolne nigdy nie były i nie będa idealne, aby coś wynieśc ze szkoły trzeba jeszcze (prócz programu szkolnego) paru dodatkowych elementów: włąsnych chęci do nauki, dobrych warunków w domu i dobrych nauczycieli. Dzisiejszej młodzieży niestety często brakuje jednego lub więcej z tych warunków... Ale niewiele ma to wspólnego z programem nauczania. Osobiście chętnie dołożyłabym niektórym wiecej historii, bo tutaj faktycznie moglibysie czegos douczyć i w życiu by im to pomogło. Ktos inny dołożyłby fizyki czy matematyki a jeszcze inny płacze że za mało biologii. Jakby tak chciec dogodzić wszytskim, to dzieci ze szkoły by nie wyszły. ![]() Co do indoktrynacji. Dobrze jest poznać inny punkt widzenia, nauczyc się poszanowania dla innosci. I tego powinno się dziecko uczyc na lekcji religii. Jesli sie nie uczy, to raczej nie jest wina programu ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-10-27 o 10:01 |
|
|
|
|
|
#1293 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I masz rację, że młodzieży dziś brakuje kilku czynników, przede wszystkim tej chęci, ale w związku z tymi brakami chęci nie powinno się chyba ciągle okrajać programu nauczania, prawda? chyba, że uważasz, że kiedyś uczono nas zbyt wielu rzeczy? nie wiem jak Ty, ja jakoś podołałam i nie uważam, żeby mi się krzywda działa, bo kazano mi się uczyć znienawidzonej historii czy pisać znienawidzone wypracowania na polski. I nei wiem czemu piszesz, że program nauczania nie ma tu nic do rzeczy - właśnie ma, bo z roku na rok jest coraz uboższy.I wolałabym, żeby zamiast tych 3 religii nauczono dzieciaki czegoś pożytecznego, nawet niech będzie ta Twoja Historia. Bo moralności powinni uczyć rodzice, a po "wiedzę" o religii powinno się chodzić do źródła, czyli kościoła. ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() poszanowanie dla inności na lekcji religii? gdzie Ty kobieto żyjesz? aaa fakt, nie w PL
|
||
|
|
|
|
#1294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mówię,że moje dziecko jest mądre,czy też nie piszę,że jest niemądre. wynosi ze szkoły wiedzę taką ,jaką mu zapodają,a z domu wynosi najpotrzebniejsze zasady moralne. tu nie chodzi o to czego ja go uczę w domu.nie jestem pedagogiem,ani nauczycielem konkretnego przedmiotu.po to chodzi do szkoły,aby czegoś się tam nauczył. dom przekazuje wiedzę moralną,a szkoła konkretną. nawiązałam do przyszywania guzików,bo pamiętam nasz program nauczania na lekcjach pracy technicznych.uczono nas między innymi fastrygowania,cerowania,p rzyszywania guzików,szycia bluzek jak i przybicia gwoździa,czy lutowania. nie każdy w domu ma pełną rodzinę i trudno wymagać od samotnej matki nauki syna majsterkowania,czy zabieganych rodziców ,ktorzy mają na tyle kasy,aby takie rzeczy przekazać fachowcom. uważam więc,że źle się stało,iż te przedmioty zniknęły ze szkół. |
|
|
|
|
|
#1295 |
|
Zakorzenienie
|
Cos się z programow wyrzuca, bo dochodza nowe rzeczy, świat idzie do przodu, nauka sie rozwija. Nie można tylko tym dzieciom dokładać, nic nie ujmując bo w końcu niczego nie zdołają sie nauczyć czy zapamiętać. Chciałabys, zeby dzeici uczyły sie w szkole tego samego co 20 lat temu? To gdzie miejsce np. na taką informatykę? Z czegos trzeba zrezygnować, żeby móc cos dodac, dla mnie to proste. Jakies partie materiału dochodza jakies odchodzą, bo gdyby było inaczej to tylko jedna książka do historii do 4 klasy miałaby objętośc 4 tomów encyklopedii.
Nie upieram sie przy tym, że programy są uszczuplane mądrze, bo czasem zdarzają sie wpadki, zawsze sie zdarzały, teraz nie częściej niż kiedyś. Ale programy muszą być "okrajane" i dostosowywane do otaczającego nas świata. Nie wiem czego uczą sie na religii dzieci w Polsce i na ten temat sie nie wypowiadam. Jednak tutaj uczą sie nie tylko o swoim wyznaniu, ale dość wyczerpujaco poznają tez inne. Więc trudno, zeby dziecko chodziło do wszytskich dostępnych światyń, zeby sie nauczyć tego co w szkole na lekcji religii. A taka nauka pomaga własnei zrozumiec odmienności, różnice między wyznaniami i tolerancji. Prócz tego, co dziecko w domu się nauczy ma jeszcze dość dobrze taką wiedzę podaną w szkole. Oczywiście jednak nacisk na naukę o własnej religii jest największy. I religia jets obowiazkowa Można się ewentualnie załapać na etyke, ale chodzić trzeba, nikt nie ma okienek i sie nie nudzi Oceny się dostaje na swiadectwo, jako dodatkowy przedmiot można religię zdawać na maturze, nauczyciele sa opłacani normalnie z budżetu państwa a w Bawarii dzieci modla sie przed lekcjami i na koniec i początek roku chodzą do kościoła. Wspominałam już o krzyżach na scianach?
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-10-27 o 10:27 |
|
|
|
|
#1296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na temat religii w polskich szkołach widzę, że nie masz pojęcia. Bo właśnie tak jak piszesz powinno być, tzn przekazywanie wiedzy o innych wyznaniach - wtedy taki przedmiot rozumiem i popieram, jako część historii i wiedzy o kulturze świata itd. U nas tego niestety nie ma, jest tylko zwykła katecheza, rozliczanie kto chodził a kto nie do kościoła, nauka modlitw itp. Zero wiedzy o innych wyznaniach i hmm pewnie Cię zaskoczę, żadnego nawoływania do tolerancji, poszanowania itd, a wręcz przeciwnie. Kto nie chodzi do kościółka jest zły i koniec. Ja osobiście miałam z tego powodu 2 z religii na koniec 8 klasy
|
|
|
|
|
|
#1297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
program jest tak skonstruowany,że informatyka należy się uczniowi wciągu trzech lat nauczania tylko przez dwa lata! jeśli chodzi o religię ,no cóż.znow zależy od nauczyciela.pierwsza nauczycielka to koszmar. nawiedzona była .nie mówię złośliwie,ale jeśli ktoś nawołuje,że święto mikołaja to herezje,a moetodą wychowawczą jest bicie to nie zdobędzie przychylności uczniów. na szczęście sama odeszła,bo uczniowie "nie mogli "się przekonać. nowa jest bardzo wyluzowana,ma zdrowe podejście do religii,ale czy nie wystarczyłaby tylko jedna godzina lekcyjna? |
|
|
|
|
|
#1298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówie o podstawach ale jednak nic nie stoi w miejscu... Chcesz cos nowego wcisnąc do ksiązki, to musisz z niej coś wyrzucić, bardzo proste. Osobiście nie chciałabym, żeby moje dzieci uczyły sie tych samych rzeczy i z tych samych książek co moi rodzice albo ja. albo nawet moja młodsza siostra. Jesli jeszcze nie oświeciłam, to ja juz prosciej nie umiem. TmargoT, ale chyba troche przyznasz mi racji, że bardzo dużo zależy od nauczyciela a nie od programu? Nie wiem ile lekcji religii by wystarczyło, jak juz pisałam moje dzieci maja dwie lekcje przez cały okres nauki. Taki standard. Chyba trzy uważałabym takze za przesadę
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-10-27 o 11:11 |
|
|
|
|
|
#1299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na moje oko programy sa uszczuplane i tyle. A dzieci nei mają motywacji do nauki przede wszystkim dzięki rodzicom a nie nauczycielom. Coś o tym wiem - mam siostrę nauczycielkę i normą są rodzice, którzy się w ogóle nie interesują nauką dziecka, albo którzy mają jedną odpowiedź na wszelkie zarzuty - mój Jaś? ale to niemożliwe, on jest najzdolniejszy/najgrzeczniejszy/najpilniejszy, niemożliwe, żeby nie umiał tego, to Pani wina, itd itp ... kiedyś dzieciak dostawał w szkole opiernicz i w domu też, albo i lanie, dziś w szkole dostaje uwagę, bo nawet nawrzeszczeć to nie można, a w domu potwierdzenie: tak tak, twoja nauczycielka jest do bani, uwziela sie na nas itd. A i do tego tony zaświadczeń o wszelkich "dys" i dzieciak nic nie robi.
|
|
|
|
|
|
#1301 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodzic być może jest winny za niepowodzenia w szkole ,ale tylko w tym wględzie,bo nie wyrobił u dziecka systemu motywacji i ambicji,jednak wiele zależy od nauczyciela. od tego,jak przekazuje swoją wiedzę,lub podejścia do ucznia. nigdy bicie,czy krzyk nie był taką motywacją.to szacunek do nauczyciela,nie strach będzie motorem napędowym. czy to religia,czy fizyka w 90% powodzenie w edukacji zalezy od wykładowcy. |
|
|
|
|
|
#1302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja nie mówię, że bicie i krzyk są ok, ale ten krzyk czasem jest potrzebny, dobrocią jeszcze chyba żaden nauczyciel nie zmotywował CAŁEJ klasy. No i oczywiście są nauczyciele, którzy mają wszystko w d.... Ale jednak obecnie uczniowie mają dużo większe problemy z nauką przy mniejszych wymaganiach, i nie wszystko jest winą nauczycieli. No trochę nam się z tematu zeszło ... Luba w ogóle nie skomentowała mojego opisu lekcji religii w polskich szkołach. Bo taka, jaką ma jej syn jest ok. |
|
|
|
|
|
#1303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do statystyk, to juz Ci mowilem - do siebie miej pretensje, bo sama je nabijasz, np. poprzez branie slubu koscielnego. Dziecko masz ochrzczone? Rownosc w dotacjach nie mialaby zadnego zwiazku ze sprawiedliwoscia - bo jakim cudem dotacje maja byc rowne, jesli jedno wyznanie ma 90% spoleczenstwa jako czlonkow? ---------- Ad szkoly, nie wiem jak jest teraz, ale z tego co ja pamietam, to chemie, biologie, historie, fizyki, geografie w podstawowce mialem dwie, tak jak lekcje religii.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1304 |
|
Zakorzenienie
|
Ależ wy marudzicie z tą szkołą. Z religii można się wypisać, a zapisać dodatkowo na kółko z fizyki czy z matematyki. Tak więc ja miałam 0 (słownie : zero) godz. religii w szkole, za to więcej czasu na dodatkową aktywność naukową.
|
|
|
|
|
#1305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.nie można z tego zrezygnować,bo albo religia,albo etyka,a godziny są takie samewyraku,ciekawa jestem,czy ty podnosisz statystki kościoła katolickiego.
|
|
|
|
|
|
#1306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
BTW ja już nie rozumiem, jesteś ateistką i masz ślub kościelny Popraw, jeśli źle piszę.
|
|
|
|
|
|
#1307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co ma piernik do wiatraka?co cię obchodzi moje życie? jeśli cię interesuje wróć i poczytaj,może zrozumiesz,a może nie. |
|
|
|
|
|
#1308 |
|
Zakorzenienie
|
jak sie dowiem o jakiejkolwiek szkole z mojej okolicy w ktorej jest wykladana etyka to sie przezegnam z radosci
|
|
|
|
|
#1309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiecie,ze w mojej miejscowości takim nauczycielem jest katecheta,tylko wykłada etykę bez wstawek religijnych? |
|
|
|
|
|
#1310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, Margo jest z tego co mowi, ateistka ze slubem koscielnym; a pozniej wielkie zdziwienie i oburzenie, "jak to 90%?".
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie obchodzi mnie Twoje życie, mogłaś mnie po prostu poprawić, Wyrak napisał o ślubie to pytam, bo nie wiem, a i nie widziałam wszystkich Twoich postów. |
|
|
|
|
|
#1312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy jesteś taki mało inteligentny,żeby nie zrozumieć,że kazdy ma możliwość zmiany swoich przekonań? czy ja nie mam prawa zmienić swoich poglądów po ślubie? ależ oczywiście wyrak wie lepiej,bo tak jest prościej dopasowac do swojej kosmicznej teorii wyssanej z palca |
|
|
|
|
|
#1313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam ja mam!!!! ponad godzinę po moich zajęciach o 17:30 się zaczyna !! i mówię całkiem serio.
|
|
|
|
#1314 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=874 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=876 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=899 Wez najpierw ustal spojna, prawdziwa wersje, a pozniej sie czepiaj, ze ktos czyta to co piszesz. Bo sama sobie przeczysz kobieto Reasumujac, wzielas slub bedac niewierzaca, nabijasz swoja osoba statyski katolikow i teraz Ci to nie pasuje, to klamiesz w zywe oczy, ze Ci sie po slubie odmienilo ![]() PS. Jak zamierzasz tak pisac posty, to miej choc na tyle przyzwoitosci, zeby odpuscic sobie wypominanie innym rzekomego braku kultury.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-10-27 o 20:23 |
||||
|
|
|
|
#1315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
weź łaskiewie słuchaj co mówią inni.powtórzę ostatni raz ,więc słuchaj!!! nigdy specjalnie nie przeszkadzała mi wiara,ani nie byłam uduchowiona i nie zależało mi na ceremoniach co nie znaczy,że byłam zagorzałą ateistką,czy wrogiem religii.czy to jasne? po jakimś czasie przestało mi całkowicie zależeć na wierze,ale dalej nie jestem wrogiem numer jeden ,więc nie wiem o co kaman. nie wypisałam się też z członków wiary katolickiej,aby kościół miał coś ze mnie .ciekawa jetem,czy ty jesteś taki idealny w swoim życiu,a każdy z piszącyh tu ateistów prawnie nie wyrzekł się bycia naywanym katolikiem,. to,że nie chodze na mszę i do spowiedzi dziś nie znaczy,że będę rzucać kamieniami na kościół czy dla ciebie świat jest tylko czarny,albo biały?jeśli tak,to żal mi ciebie. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-10-27 o 20:42 |
|
|
|
|
|
#1316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyraznie piszesz wczesniej, ze bylas juz niewierzaca przystepujac do slubu, wiec po co krecic teraz ? Milego narzekania na przesadzone stastytyki liczby katolikow w Polsce, ktore swoja osoba wspolnabijasz
|
|
|
|
|
#1317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma to jak z braku argumentów obarczać winą innych ![]() jasne,nie gadaj ze mną,bo wyszło szydło z worka,że znów padła twoja teoria na kolana Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-10-27 o 20:58 |
|
|
|
|
|
#1318 | |
|
Zakorzenienie
|
Na tym widac polega problem - przedtem nie odroznilas dotowania od utrzywania, teraz widac, ze nie odrozniasz ateizmu od watpienia (a zdecydowanie nie jest to jedno i to samo); co nie zmienia faktu, ze w tym przypadku uwazam, ze po prostu oklamalas osoby czytajace ten temat, no ale oliwa sprawiedliwa...
Cytat:
Gadaj zdrow, przekonywac nikogo nie trzeba, wystarcza Twoje wlasne wypowiedzi, pograzaj sie dalej Koniec z mojej strony, bo Twoje zaprzeczanie samej sobie na wiecej nie zasluguje.
|
|
|
|
|
#1319 |
|
Zakorzenienie
|
Wykręcasz się na wszystkie strony, ale napisałaś co napisałaś i z tego co widzę, zwykła hipokryzja.
|
|
|
|
|
#1320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poczytaj sobie różnice polegające na doborze słów. co znaczy ateista,lub niewierzący. ATEIZM-odrzucenie teizmu[1] lub stanowisko, że bóstwa nie istnieją[2]. W najszerszym znaczeniu jest to brak wiary w istnienie bóstw[3].czyli odcina się od wiary. niewierzący-nie wierzy w coś dopóki nie pozna. http://nicalbonic.blox.pl/2007/03/AT...-WIERZACY.html poczytaj ,bo warto.może rozjaśni ci umysł ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ---------- Cytat:
nie masz założonejk kartoteki w kościele? Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-10-27 o 21:16 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.

I jeszcze pamiętam czasy, kiedy to do szkoły chodziłam w sobote. Ja to jestem wyedukowana, no nie ma co 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

.

Popraw, jeśli źle piszę.

.