Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";) - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-29, 12:46   #121
tala
Zadomowienie

Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
a znacie cyce zapiekane w ciescie francuskim? bardzo smaczne

PIERSI Z KURCZAKA ZAPIEKANE W CIESCIE FRANCUSKIM

1 pierś z kurczaka,
ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm),
2 plastry żółtego sera,
2 płąsterki szynki,
1 jajko,
oregano,
sól, pieprz.

Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy"

Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.

Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.

Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. (W innej wersji na pierś idą podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego).

Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie
Byłam w niedziele u rodziców na obiedzie i mama zrobila właśnie tyka pychotkę. W środku był kurzy cycek, ser żółty i paieczarki wcześniej podsmażone z cebulką.

No pychota, mówię Wam.
tala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 13:02   #122
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

musialam cos zrobic z tej wolowiny wiec robie gulasz tylko go zmodyfikowalam, do przyprawionego miesa dodalam pare lyzek musztardy i wymieszalam, podsmazylam a teraz dusi sie w garnku, do tego dorzuce podsmazona cebule, papryke i ogorek kiszony - zobaczymy jak bedzie smakowac

(lubie smak zrazow dlatego pomyslalam o tej musztardzie i ogorkach )
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 08:28   #123
KarolinaK
Zakorzenienie

Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka Pokaż wiadomość
Tak smarujesz posypane porami cyce - tak po wierzchu całość, ale nie za grubo.
Ile? Ja to robię na oko. Jeżeli cyce wcześniej podsmażysz to myślę kwestia 20 minut/180 st.C.
Aha kurczaka należy doprawić solą i pieprzem (nie wspomniałam bo to dla mnie jakoś oczywiste ) Cyce można też pokroić w drobniejsze kawałki, nie podsmażać tylko od razu zapiekać, ale wtedy zapiekamy ok 50 minut/180 st.C
Jak smakuje? dla mnie wybornie
ale uwaga zależy to też od majonezu - dla mnie najlepsze z Hellmansem

porównaj tutaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe2...&ct=clnk&gl=pl
Regularnie do Was zagladam
Dzis zrobilam ten przepis jedynie wszystko wczesniej podsmarzylam i dodalam pieczarki. Wyszlo faktycznie bardzo dobre mimo ze moj Tz nie lubi wcale majonezu to bardzo mu smakowalo . Nastepnym razem dodamy go troszke mniej i troszeczke musztardy francuskiej

---------- Post added at 07:28 ---------- Previous post was at 07:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
musialam cos zrobic z tej wolowiny wiec robie gulasz tylko go zmodyfikowalam, do przyprawionego miesa dodalam pare lyzek musztardy i wymieszalam, podsmazylam a teraz dusi sie w garnku, do tego dorzuce podsmazona cebule, papryke i ogorek kiszony - zobaczymy jak bedzie smakowac

(lubie smak zrazow dlatego pomyslalam o tej musztardzie i ogorkach )
Ja zawsze do gulaszu dodaje ogorka kiszonego . Chyba dzieki temu ma bardziej wyrazny smak
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 09:34   #124
miskowa
Zakorzenienie

zbliża się wolny weekend, więc będzie czas na kuchnię, także mam od rana pytania.
Robicie makaron z łososiem wędzonym? W sensie, żeby podać konkretnie, co i jak? nigdy nie robiłam, a chcę łosos, śmietana, koperek? coś jeszcze?

No i ogólnie jak byście wpisały coś fajnego, to skorzystam chętnie - tylko bez mięska
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 09:36   #125
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
zbliża się wolny weekend, więc będzie czas na kuchnię, także mam od rana pytania.
Robicie makaron z łososiem wędzonym? W sensie, żeby podać konkretnie, co i jak? nigdy nie robiłam, a chcę łosos, śmietana, koperek? coś jeszcze?

No i ogólnie jak byście wpisały coś fajnego, to skorzystam chętnie - tylko bez mięska
Cytryna - tak jak w przepisie Dorinki. Zamiast śmietany może być serek mascarpone
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 10:07   #126
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Cytryna - tak jak w przepisie Dorinki. Zamiast śmietany może być serek mascarpone
a był jakiś przepis Dorinki, który przeoczyłam? ile tej cytryny? normalnie do sosu ją? zrobię ze śmietaną, jest mniej tłusta i lżejsza
Stary 2009-10-30, 11:07   #127
hania811
Zakorzenienie

Miśku moje ukochane danie bezmięsne:

Curry ziemniaczane po indyjsku:

Składniki:
Ziemniaki (jaka ilość nie wiem dokładnie bo robię na oko...tak z 6 dużych sztuk)
pomidory (4 duże sztuki )
Ma być troszkę mniej pomidorów niż ziemniaków
cebula
korzeń imbiru (duży kawałek)
papryczka chili
przyprawy:
kolendra ziarnista ( czubata łyżeczka)
pieprz czarny (płaska łyżeczka)
kurkuma (czubata łyżeczka)
curry (łyżeczka)
łyżka cukru brązowego

(dobrze mieć do posypania świeżą kolendrę..ale ja zazwyczaj nie mam więc nie dodaję)

Najpierw rumienimy na oleju cebulę z imbirem.
Dodajemy pokrojone na małe kwadraciki ziemniaki i smażymy często mieszając aż zmiękną.
(niestety długo to trwa- koło 30 min....jak zaczynają sie przypalać podlać trochę wody).
gdy ziemniaki miękną..dosypać przyprawy (kolendra z pieprzem potraktowana moździeżem )
Chwilę smażyć aż przyprawy puszczą aromat.
Dodać sparzone i pokrojone pomidory (muszą być swiże a nie z puszki), papryczkę drobno pokrojoną i cukier.
Razem smażyć jeszcze okolo 5 min.
Na koniec posypać śwież kolendrą (jak jest)

Moj mąz pożera to z ryżem...ja bez żadnych dodatków
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-30, 11:28   #128
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Miśku moje ukochane danie bezmięsne:

Curry ziemniaczane po indyjsku:

Składniki:
Ziemniaki (jaka ilość nie wiem dokładnie bo robię na oko...tak z 6 dużych sztuk)
pomidory (4 duże sztuki )
Ma być troszkę mniej pomidorów niż ziemniaków
cebula
korzeń imbiru (duży kawałek)
papryczka chili
przyprawy:
kolendra ziarnista ( czubata łyżeczka)
pieprz czarny (płaska łyżeczka)
kurkuma (czubata łyżeczka)
curry (łyżeczka)
łyżka cukru brązowego

(dobrze mieć do posypania świeżą kolendrę..ale ja zazwyczaj nie mam więc nie dodaję)

Najpierw rumienimy na oleju cebulę z imbirem.
Dodajemy pokrojone na małe kwadraciki ziemniaki i smażymy często mieszając aż zmiękną.
(niestety długo to trwa- koło 30 min....jak zaczynają sie przypalać podlać trochę wody).
gdy ziemniaki miękną..dosypać przyprawy (kolendra z pieprzem potraktowana moździeżem )
Chwilę smażyć aż przyprawy puszczą aromat.
Dodać sparzone i pokrojone pomidory (muszą być swiże a nie z puszki), papryczkę drobno pokrojoną i cukier.
Razem smażyć jeszcze okolo 5 min.
Na koniec posypać śwież kolendrą (jak jest)

Moj mąz pożera to z ryżem...ja bez żadnych dodatków

ooo, fajny przepis, na pewno wykorzystam. W dodatku są ziemniaki, więc jest szansa, że tż też zje, bo on lubi wszystko, co z ziemniakami.
Można kupić kolendrę już sproszkowaną? Nie mam moździerza a mam kolendrę w całości, bo się kiedyś rąbnęłam
Stary 2009-10-30, 12:14   #129
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
ooo, fajny przepis, na pewno wykorzystam. W dodatku są ziemniaki, więc jest szansa, że tż też zje, bo on lubi wszystko, co z ziemniakami.
Można kupić kolendrę już sproszkowaną? Nie mam moździerza a mam kolendrę w całości, bo się kiedyś rąbnęłam
Ja nawet nie wiedziałam że jest taka sproszkowana
Pewnie można.
Jak nie miałam moździerza wkładałam przyprawy do woreczka foliowego i ugniatałam tłuczkiem do mięsa

A jaki będziesz kiedyś w Ikei kup sobie bo tani a bardzo dobry
Stary 2009-10-30, 12:21   #130
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nawet nie wiedziałam że jest taka sproszkowana
Pewnie można.
Jak nie miałam moździerza wkładałam przyprawy do woreczka foliowego i ugniatałam tłuczkiem do mięsa

A jaki będziesz kiedyś w Ikei kup sobie bo tani a bardzo dobry
prędzej czy później będę, to się rozejrzę. No właśnie ja nie wiem, czy jest sproszkowana
ale mogę tez wrzucić taką w całości do młynka do pieprzu
Stary 2009-10-30, 12:23   #131
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
prędzej czy później będę, to się rozejrzę. No właśnie ja nie wiem, czy jest sproszkowana
ale mogę tez wrzucić taką w całości do młynka do pieprzu
hihihi....źle przeczytałam Twojego wcześniejszego posta.
Wydaje mi sie że nie ma sproszkowanej.
Kardamon jest, ale nie kolendra.

Pomysł z młynkiem super
Stary 2009-10-30, 15:40   #132
ButterBear
Zakorzenienie

Kurcze, dwa dni tu nie zglądałam, a tu się ruch zrobił, jak na dworcu

Svinecko Twoj przepis wymiata - a to zdjęcie... powinien być nakaz wklejania zdjęć... to zachęca

L_V, mam chwilkę, to piszę specjalnie dla Ciebie

SUSHI

Składniki:
-ryż do sushi
-sos sojowy
-ocet ryżowy
-papier algowy do sushi
-wasabi
-imbir marynowany
-dodatki: ogórek zielony, avocado, kawałki ryby (surowej, wędzonej-co kto woli), owoce morza (krewetki, paluszki krabowe, etc.), pasta z tuńczyka w puszce (odsączony tuńczyk, zielona cebulka pociekana, troszkę majonezu-wymieszane), papryka, PEŁNA DOWOLNOŚĆ
-mata bambusowa do zawijania

Najpierw ryż. Całe opakowanie ryżu, pół kilo, starcza na ok. 6-7 wałeczków sushi. Ryż wysypujemy na sito i zaczynami płukanie Płuczemy aż zrobi sie przezroczysty i woda nie bedzie już 'brudna'. Trzeba bardzo porządnie wypłukać ryż. Do garnka wlewamy wodę (z 3 szkl.) do tego ryż. Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem, potem wyłączamy i kolejne 10 minut NIE ODKRYWAMY ryżu. Potem studzimy go trochę. W międzyczasie robimy sosik do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego, łyżeczka cukru-wszystko mieszamy. Jak ryż trochę przestygnie, dodajemy ten sosik i mieszamy dokładnie. Sushi zaczynami robić, jak ryż jest letni.
Matę do zawijania sushi owijamy dokładnie stretchem. Na macie bambusowej rozkładamy papier do sushi - nori, a na nim cienką warstwę ryżu (rękami) zostawiając po ok 2 cm z 'przodu' i tyłu' każdego papieru Na początku ryżu układamy wszystkie składniki, które chcemy w środku, czyli np. ogórek pokrojony w paseczki, avocado pokrojone, jakąś rybkę, krewetkę, czy co kto lubi...może też być wegetariańskie. No i zawijamy matą-po prostu formujemy wałeczek i kilka razy rolujemy w tej macie, na blacie, żeby się dobrze zakleiło. Aha, mozna też do środka dać trochę wasabi. Sushi w paski kroimy dopiero po jakiejś chwilce, aż papier się namoczy. Potem kroimy na paski o grubości ok. 3 cm i układamy na talerz.
Do jednej miseczki wlewamy sos sojowy, na talerzy wyciskamy wasabi, do innej miseczki wykładamy marynowany imbir.
Jak się je, to oczywiście wiadomo: najpierw marynowany imbir, potem sushi maczane w sosie sojowym i wasabi

Z dodatków, ja robiłam ostatnio z: ogórkiem zielonym, z papryką czerwoną, avocado, wędzonym łososiem, wędzonym węgorzem, pastą tuńczykową, krewetkami smażonymi w czosnku , rybą maślaną surową i kawiorem. Polecam ryby wędzone, jak się nie ma dostepu do pewnego źrodła z rybami surowymi...

Hania

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2013-12-12 o 11:59
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 11:03   #133
hania811
Zakorzenienie

Specjalnie dla Gosi:

Lasagne- Tradycyjna

opakowanie płatów makaronu
0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
pomidory z kartonu
cebula, 2 ząbki czosnku, papryczka chili
oliwa
1 starta marchewka
sól, pieprz
bazylia
oregano

beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa

ser żółty do posypania (najlepiej mozarella)

najpierw sos bolognese:
Podsmażyć cebulkę , czosnek i papryczkę na oliwie, dodac mięso mielone i starta marchewkę. Smażyć do zrumienienia, zalać pomidorami (dolać troszkę wody) posolić, popieprzyć..dusić ok 30 min. Na koniec dodać bazylię i oregano.

Beszamel:
rozpuscić masło, dodać mąkę, zrumienić po czym dolewać mleka caly czas mieszając i gotować na malym ogniu do zgęstnienia.
Doprawić sola, pieprzem i gałką.

Na brytfankę wylać trochę sosu pomidorowego poukładać płaty makaronu (surowy!!)- polać sosem pomidorowym i beszamelem- i tak do wyczerpania skladników.
Najlepiej zrobić 4 warstwy.

Na wierzchu muszą byc sosy (dobrze pokryty makaron) i ser.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40 min - bez przykrycia.

Porcja na niedużą blachę.
Stary 2009-11-03, 12:05   #134
mykmyk
Raczkowanie

Ja zrobilam w nd paelle wg przepisu Hani. TZ sie rozplynal a mi nie smakowalo :/ no ale ja nie przepadam za owocami morza, dla mnie to byl test, czy to zjem
Stary 2009-11-03, 12:24   #135
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Specjalnie dla Gosi:

Lasagne- Tradycyjna

opakowanie płatów makaronu
0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
pomidory z kartonu
cebula, 2 ząbki czosnku, papryczka chili
oliwa
1 starta marchewka
sól, pieprz
bazylia
oregano

beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa

ser żółty do posypania (najlepiej mozarella)

najpierw sos bolognese:
Podsmażyć cebulkę , czosnek i papryczkę na oliwie, dodac mięso mielone i starta marchewkę. Smażyć do zrumienienia, zalać pomidorami (dolać troszkę wody) posolić, popieprzyć..dusić ok 30 min. Na koniec dodać bazylię i oregano.

Beszamel:
rozpuscić masło, dodać mąkę, zrumienić po czym dolewać mleka caly czas mieszając i gotować na malym ogniu do zgęstnienia.
Doprawić sola, pieprzem i gałką.

Na brytfankę wylać trochę sosu pomidorowego poukładać płaty makaronu (surowy!!)- polać sosem pomidorowym i beszamelem- i tak do wyczerpania skladników.
Najlepiej zrobić 4 warstwy.

Na wierzchu muszą byc sosy (dobrze pokryty makaron) i ser.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40 min - bez przykrycia.

Porcja na niedużą blachę.

ja robiłam parę razy lasagne ze szpinakiem, ale zawsze mi się rozwalała po zrobieniu. Tzn. nie dało się pokroić na kawałki ładnie, tylko się rozjeżdżała, więc stwierdziłam, że szkoda roboty - lepiej zrobić makaron ze szpinakiem i się nie bawić w wartswy
Stary 2009-11-03, 12:32   #136
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
ja robiłam parę razy lasagne ze szpinakiem, ale zawsze mi się rozwalała po zrobieniu. Tzn. nie dało się pokroić na kawałki ładnie, tylko się rozjeżdżała, więc stwierdziłam, że szkoda roboty - lepiej zrobić makaron ze szpinakiem i się nie bawić w wartswy
Widocznie szpinak za rzadki...albo za dużo. Zrobiła Ci się po prostu papa.
Poza tym zawsze trzeba poczekać z krojeniem..z 10 min. Żeby trochę przestygła i stężała.
Stary 2009-11-03, 13:52   #137
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Kurcze, dwa dni tu nie zglądałam, a tu się ruch zrobił, jak na dworcu

Svinecko Twoj przepis wymiata - a to zdjęcie... powinien być nakaz wklejania zdjęć... to zachęca

L_V, mam chwilkę, to piszę specjalnie dla Ciebie

SUSHI

Składniki:
-ryż do sushi
-sos sojowy
-ocet ryżowy
-papier algowy do sushi
-wasabi
-imbir marynowany
-dodatki: ogórek zielony, avocado, kawałki ryby (surowej, wędzonej-co kto woli), owoce morza (krewetki, paluszki krabowe, etc.), pasta z tuńczyka w puszce (odsączony tuńczyk, zielona cebulka pociekana, troszkę majonezu-wymieszane), papryka, PEŁNA DOWOLNOŚĆ
-mata bambusowa do zawijania

Najpierw ryż. Całe opakowanie ryżu, pół kilo, starcza na ok. 6-7 wałeczków sushi. Ryż wysypujemy na sito i zaczynami płukanie Płuczemy aż zrobi sie przezroczysty i woda nie bedzie już 'brudna'. Trzeba bardzo porządnie wypłukać ryż. Do garnka wlewamy wodę (z 3 szkl.) do tego ryż. Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem, potem wyłączamy i kolejne 10 minut NIE ODKRYWAMY ryżu. Potem studzimy go trochę. W międzyczasie robimy sosik do ryżu: 3 łyzki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżeczka cukru-wszystko mieszamy. Jak ryż trochę przestygnie, dodajemy ten sosik i mieszamy dokładnie. Sushi zaczynami robić, jak ryż jest letni.
Na macie bambusowej rozkładamy cienką warstwę ryżu (rękami) zostawtawiając po ok 2 cm z 'przodu' i tyłu' każdego papieru Na początku ryżu układamy wszystkie składniki, które chcemy w środku, czyli np. ogórek pokrojony w paseczki, avocado pokrojone, jakąś rybkę, krewetkę, czy co kto lubi...może też być wegetariańskie. No i zawijamy matą-po prostu formujemy wałeczek i kilka razy rolujemy w tej macie, na blacie, żeby się dobrze zakleiło. Aha, mozna też do środka dać trochę wasabi. Sushi w paski kroimy dopiero po jakiejś chwilce, aż papier się namoczy. Potem kroimy na paski o grubości ok. 3 cm i układamy na talerz.
Do jednej miseczki wlewamy sos sojowy, na talerzy wyciskamy wasabi, do innej miseczki wykładamy marynowany imbir.
Jak się je, to oczywiście wiadomo: najpierw marynowany imbir, potem sushi maczane w sosie sojowym i wasabi

Z dodatków, ja robiłam ostatnio z: ogórkiem zielonym, z papryką czerwoną, avocado, wędzonym łososiem, wędzonym węgorzem, pastą tuńczykową, krewetkami smażonymi w czosnku , rybą maślaną surową i kawiorem. Polecam ryby wędzone, jak się nie ma dostepu do pewnego źrodła z rybami surowymi...

Butterku, nie czaję jednego momentu - ryż ukłądam na papierze algowym, nie na macie bambusowej....?
Stary 2009-11-03, 14:49   #138
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Butterku, nie czaję jednego momentu - ryż ukłądam na papierze algowym, nie na macie bambusowej....?
No papier algowy, ten czarny, kładziesz na tej macie bambusowej, a na ten papier dajesz ryż...

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 14:56   #139
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
No papier algowy, ten czarny, kładziesz na tej macie bambusowej, a na ten papier dajesz ryż...

Ok, juz wsjo jasne.
Stary 2009-11-03, 15:00   #140
miskowa
Zakorzenienie

da się zrobić rosół bez mięsa?
Stary 2009-11-03, 16:00   #141
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:

Ja robię ze szpinakiem i nie rozwala się, więc poniżej opisuję jak

Lasagne ze szpinakiem- dietetyczna

Składniki
Dwa opakowania szpinaku mrożonego (pewnie można świeży i lepszy nawet)
20 dkg sera żółtego typu Gouda- najlepiej w plasterkach
10 dkg. sera żółtego w kostace
2 sztuki sera mozarella

Sos pomidorowy włoski (ja kupuję gotowca w butli, albo z Podravki sos włoski...)

Na palelni rozpuszczam szpinak, dodaję dwa żąbki czosnku, sporo czarnego pieprzu.
Do naczynia na spód wlewam warstwę oliwy z oliwek z ziołami do potraw włoskich-czy tam kto co lubi .

Surowe płaty przekładam szpinakiem następnie każdy serem żółtym na to płat- i w kółko- szpinak-ser- płat lasagne (ser zlepia fajnie szpinak z makaronem)

Na koniec, przy ostatnim płacie - dekoruję go jak tort tylko serem mozarella-na górze, także boki - na to jeszcze starty na tarce ser .
Tak wykonany torcik z lasagne - polewam sosem włoskim-tak że prawie w całości zatapia się w sosie - wkładam do piekarnika na 25 minut

Pycha

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2009-11-03 o 16:02
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 17:18   #142
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
da się zrobić rosół bez mięsa?

Sam wywar warzywny sie da, ale to będzie taka "woda", chyba ze wrzucisz kostkę rosołową, zeby było bardziej esencjonalnie.
Stary 2009-11-04, 08:28   #143
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Ja robię ze szpinakiem i nie rozwala się, więc poniżej opisuję jak

Lasagne ze szpinakiem- dietetyczna

Składniki
Dwa opakowania szpinaku mrożonego (pewnie można świeży i lepszy nawet)
20 dkg sera żółtego typu Gouda- najlepiej w plasterkach
10 dkg. sera żółtego w kostace
2 sztuki sera mozarella

Sos pomidorowy włoski (ja kupuję gotowca w butli, albo z Podravki sos włoski...)

Na palelni rozpuszczam szpinak, dodaję dwa żąbki czosnku, sporo czarnego pieprzu.
Do naczynia na spód wlewam warstwę oliwy z oliwek z ziołami do potraw włoskich-czy tam kto co lubi .

Surowe płaty przekładam szpinakiem następnie każdy serem żółtym na to płat- i w kółko- szpinak-ser- płat lasagne (ser zlepia fajnie szpinak z makaronem)

Na koniec, przy ostatnim płacie - dekoruję go jak tort tylko serem mozarella-na górze, także boki - na to jeszcze starty na tarce ser .
Tak wykonany torcik z lasagne - polewam sosem włoskim-tak że prawie w całości zatapia się w sosie - wkładam do piekarnika na 25 minut

Pycha
dzięki Dori - wypróbuję twój przepis - może faktycznie o ten ser chodzi, że poskleja wszystko. No i lubisz tak jak ja - bez przesadnego przemęczania się - półprodukty i gotowce

Cytat:
Sam wywar warzywny sie da, ale to będzie taka "woda", chyba ze wrzucisz kostkę rosołową, zeby było bardziej esencjonalnie.
zrobiłam wczoraj z warzyw i kostek - nie wyszła woda, tż stwierdził, że nawet smakuje jak rosół
Stary 2009-11-04, 08:46   #144
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki Dori - wypróbuję twój przepis - może faktycznie o ten ser chodzi, że poskleja wszystko. No i lubisz tak jak ja - bez przesadnego przemęczania się - półprodukty i gotowce

zrobiłam wczoraj z warzyw i kostek - nie wyszła woda, tż stwierdził, że nawet smakuje jak rosół
Spróbuj Miśku , hehe dokładnie, trzeba ułatwiać sobie życie

Edit
Co do rosołu jeszcze póbowałas tę nowość Knorra bulionetka chyba się nazywa - to jest super,mniej chemii niż w kostkach a jaki smak , dla mnie bomba !!!

Edytowane przez dorinka30
Czas edycji: 2009-11-04 o 08:47
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 08:58   #145
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Spróbuj Miśku , hehe dokładnie, trzeba ułatwiać sobie życie

Edit
Co do rosołu jeszcze póbowałas tę nowość Knorra bulionetka chyba się nazywa - to jest super,mniej chemii niż w kostkach a jaki smak , dla mnie bomba !!!

nie próbowałam, bo mam jeszcze kostki w domu - ale jak mówisz, że mniej chemii, to się przerzucę, jak pozużywam to, co mam
Stary 2009-11-04, 09:26   #146
L_V
Zakorzenienie

Cytat:

No właśnie, bo dodałaś kostki
Stary 2009-11-07, 17:46   #147
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety nic bo idę do teściowej na wyżerę, a wczoraj była zamawiana pizza..ale gdybym musiała robić to tym razem postawiłabym na szybki makaron alla putanesca, bo miałam go robić już tydzień temu ale mi sie nie udało

Spagetti alla putanesca

Oczywiście makaron spagetti
fileciki anchois
czarne oliwki
kapary
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
kilka świżych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki, lub z puszki pokrojone.
sól, pieprz, bazylia

Wstawić wodę na makaron

Na oliwie chwilę smażyć pokrojoną drobno papryczkę i czosnek , dodać pokrojone fileciki anchois (4, 5 sztuk) , pokrojone oliwki, kapary. Dodać pomidory, Popieprzyć, dodać bazylię. Na koniec po sporóbowaniu dosolić (uważać bo fileciki są bardzo slone więc raczej mało soli)
Ugotowane spagetti połączyć z sosem, chwilę razem podgrzac na patelni..posypać na talerzach parmezanem .

Haniu, ile tych anchois i ile kaparów na porcję makaronu dla 2óch osób? Tak orientacyjnie bo to konretne smaki.
Stary 2009-11-07, 23:15   #148
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

kurzy cyc w porach bdb

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-09, 10:53   #149
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Haniu, ile tych anchois i ile kaparów na porcję makaronu dla 2óch osób? Tak orientacyjnie bo to konretne smaki.
5 filecików, łyżka (taka nieczubata) małych kaparów.
Stary 2009-11-09, 10:59   #150
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
5 filecików, łyżka (taka nieczubata) małych kaparów.

Dziękuję!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości