|
|
#121 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
No pychota, mówię Wam.
|
|
|
#122 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
musialam cos zrobic z tej wolowiny wiec robie gulasz tylko go zmodyfikowalam, do przyprawionego miesa dodalam pare lyzek musztardy i wymieszalam, podsmazylam a teraz dusi sie w garnku, do tego dorzuce podsmazona cebule, papryke i ogorek kiszony - zobaczymy jak bedzie smakowac
(lubie smak zrazow dlatego pomyslalam o tej musztardzie i ogorkach )
|
|
|
#123 | ||
|
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Kulinarne wariacje "plotkar" z wątku "pierścionkowego";)
Cytat:
Dzis zrobilam ten przepis jedynie wszystko wczesniej podsmarzylam i dodalam pieczarki. Wyszlo faktycznie bardzo dobre . Nastepnym razem dodamy go troszke mniej i troszeczke musztardy francuskiej ![]() ---------- Post added at 07:28 ---------- Previous post was at 07:26 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
zbliża się wolny weekend, więc będzie czas na kuchnię, także mam od rana pytania.
Robicie makaron z łososiem wędzonym? W sensie, żeby podać konkretnie, co i jak? nigdy nie robiłam, a chcę łosos, śmietana, koperek? coś jeszcze?No i ogólnie jak byście wpisały coś fajnego, to skorzystam chętnie - tylko bez mięska
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
Miśku moje ukochane danie bezmięsne:
Curry ziemniaczane po indyjsku: Składniki: Ziemniaki (jaka ilość nie wiem dokładnie bo robię na oko...tak z 6 dużych sztuk) pomidory (4 duże sztuki ) Ma być troszkę mniej pomidorów niż ziemniaków cebula korzeń imbiru (duży kawałek) papryczka chili przyprawy: kolendra ziarnista ( czubata łyżeczka) pieprz czarny (płaska łyżeczka) kurkuma (czubata łyżeczka) curry (łyżeczka) łyżka cukru brązowego (dobrze mieć do posypania świeżą kolendrę..ale ja zazwyczaj nie mam więc nie dodaję) Najpierw rumienimy na oleju cebulę z imbirem. Dodajemy pokrojone na małe kwadraciki ziemniaki i smażymy często mieszając aż zmiękną. (niestety długo to trwa- koło 30 min....jak zaczynają sie przypalać podlać trochę wody). gdy ziemniaki miękną..dosypać przyprawy (kolendra z pieprzem potraktowana moździeżem ) Chwilę smażyć aż przyprawy puszczą aromat. Dodać sparzone i pokrojone pomidory (muszą być swiże a nie z puszki), papryczkę drobno pokrojoną i cukier. Razem smażyć jeszcze okolo 5 min. Na koniec posypać śwież kolendrą (jak jest) Moj mąz pożera to z ryżem...ja bez żadnych dodatków
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo, fajny przepis, na pewno wykorzystam. W dodatku są ziemniaki, więc jest szansa, że tż też zje, bo on lubi wszystko, co z ziemniakami. Można kupić kolendrę już sproszkowaną? Nie mam moździerza a mam kolendrę w całości, bo się kiedyś rąbnęłam |
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie można. Jak nie miałam moździerza wkładałam przyprawy do woreczka foliowego i ugniatałam tłuczkiem do mięsa ![]() A jaki będziesz kiedyś w Ikei kup sobie bo tani a bardzo dobry
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale mogę tez wrzucić taką w całości do młynka do pieprzu
|
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wydaje mi sie że nie ma sproszkowanej. Kardamon jest, ale nie kolendra. Pomysł z młynkiem super
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, dwa dni tu nie zglądałam, a tu się ruch zrobił, jak na dworcu
![]() Svinecko Twoj przepis wymiata - a to zdjęcie... powinien być nakaz wklejania zdjęć... to zachęca ![]() L_V, mam chwilkę, to piszę specjalnie dla Ciebie SUSHI Składniki: -ryż do sushi -sos sojowy -ocet ryżowy -papier algowy do sushi -wasabi -imbir marynowany -dodatki: ogórek zielony, avocado, kawałki ryby (surowej, wędzonej-co kto woli), owoce morza (krewetki, paluszki krabowe, etc.), pasta z tuńczyka w puszce (odsączony tuńczyk, zielona cebulka pociekana, troszkę majonezu-wymieszane), papryka, PEŁNA DOWOLNOŚĆ -mata bambusowa do zawijania Najpierw ryż. Całe opakowanie ryżu, pół kilo, starcza na ok. 6-7 wałeczków sushi. Ryż wysypujemy na sito i zaczynami płukanie Płuczemy aż zrobi sie przezroczysty i woda nie bedzie już 'brudna'. Trzeba bardzo porządnie wypłukać ryż. Do garnka wlewamy wodę (z 3 szkl.) do tego ryż. Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem, potem wyłączamy i kolejne 10 minut NIE ODKRYWAMY ryżu. Potem studzimy go trochę. W międzyczasie robimy sosik do ryżu: 4 łyżki octu ryżowego, łyżeczka cukru-wszystko mieszamy. Jak ryż trochę przestygnie, dodajemy ten sosik i mieszamy dokładnie. Sushi zaczynami robić, jak ryż jest letni.Matę do zawijania sushi owijamy dokładnie stretchem. Na macie bambusowej rozkładamy papier do sushi - nori, a na nim cienką warstwę ryżu (rękami) zostawiając po ok 2 cm z 'przodu' i tyłu' każdego papieru Na początku ryżu układamy wszystkie składniki, które chcemy w środku, czyli np. ogórek pokrojony w paseczki, avocado pokrojone, jakąś rybkę, krewetkę, czy co kto lubi...może też być wegetariańskie. No i zawijamy matą-po prostu formujemy wałeczek i kilka razy rolujemy w tej macie, na blacie, żeby się dobrze zakleiło. Aha, mozna też do środka dać trochę wasabi. Sushi w paski kroimy dopiero po jakiejś chwilce, aż papier się namoczy. Potem kroimy na paski o grubości ok. 3 cm i układamy na talerz.Do jednej miseczki wlewamy sos sojowy, na talerzy wyciskamy wasabi, do innej miseczki wykładamy marynowany imbir. Jak się je, to oczywiście wiadomo: najpierw marynowany imbir, potem sushi maczane w sosie sojowym i wasabi ![]() Z dodatków, ja robiłam ostatnio z: ogórkiem zielonym, z papryką czerwoną, avocado, wędzonym łososiem, wędzonym węgorzem, pastą tuńczykową, krewetkami smażonymi w czosnku , rybą maślaną surową i kawiorem. Polecam ryby wędzone, jak się nie ma dostepu do pewnego źrodła z rybami surowymi...
Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2013-12-12 o 11:59 |
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Specjalnie dla Gosi:
Lasagne- Tradycyjna ![]() opakowanie płatów makaronu 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego pomidory z kartonu cebula, 2 ząbki czosnku, papryczka chili oliwa 1 starta marchewka sól, pieprz bazylia oregano beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka gałka muszkatołowa ser żółty do posypania (najlepiej mozarella) najpierw sos bolognese: Podsmażyć cebulkę , czosnek i papryczkę na oliwie, dodac mięso mielone i starta marchewkę. Smażyć do zrumienienia, zalać pomidorami (dolać troszkę wody) posolić, popieprzyć..dusić ok 30 min. Na koniec dodać bazylię i oregano. Beszamel: rozpuscić masło, dodać mąkę, zrumienić po czym dolewać mleka caly czas mieszając i gotować na malym ogniu do zgęstnienia. Doprawić sola, pieprzem i gałką. Na brytfankę wylać trochę sosu pomidorowego poukładać płaty makaronu (surowy!!)- polać sosem pomidorowym i beszamelem- i tak do wyczerpania skladników. Najlepiej zrobić 4 warstwy. Na wierzchu muszą byc sosy (dobrze pokryty makaron) i ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40 min - bez przykrycia. Porcja na niedużą blachę.
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
Ja zrobilam w nd paelle wg przepisu Hani. TZ sie rozplynal a mi nie smakowalo :/ no ale ja nie przepadam za owocami morza, dla mnie to byl test, czy to zjem
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja robiłam parę razy lasagne ze szpinakiem, ale zawsze mi się rozwalała po zrobieniu. Tzn. nie dało się pokroić na kawałki ładnie, tylko się rozjeżdżała, więc stwierdziłam, że szkoda roboty - lepiej zrobić makaron ze szpinakiem i się nie bawić w wartswy
|
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Poza tym zawsze trzeba poczekać z krojeniem..z 10 min. Żeby trochę przestygła i stężała.
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Butterku, nie czaję jednego momentu - ryż ukłądam na papierze algowym, nie na macie bambusowej....? |
|
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
No papier algowy, ten czarny, kładziesz na tej macie bambusowej, a na ten papier dajesz ryż...
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
da się zrobić rosół bez mięsa?
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja robię ze szpinakiem i nie rozwala się, więc poniżej opisuję jak ![]() Lasagne ze szpinakiem- dietetyczna ![]() Składniki Dwa opakowania szpinaku mrożonego (pewnie można świeży i lepszy nawet) 20 dkg sera żółtego typu Gouda- najlepiej w plasterkach 10 dkg. sera żółtego w kostace 2 sztuki sera mozarella Sos pomidorowy włoski (ja kupuję gotowca w butli, albo z Podravki sos włoski...) Na palelni rozpuszczam szpinak, dodaję dwa żąbki czosnku, sporo czarnego pieprzu. Do naczynia na spód wlewam warstwę oliwy z oliwek z ziołami do potraw włoskich-czy tam kto co lubi . Surowe płaty przekładam szpinakiem następnie każdy serem żółtym na to płat- i w kółko- szpinak-ser- płat lasagne (ser zlepia fajnie szpinak z makaronem) Na koniec, przy ostatnim płacie - dekoruję go jak tort tylko serem mozarella-na górze, także boki - na to jeszcze starty na tarce ser . Tak wykonany torcik z lasagne - polewam sosem włoskim-tak że prawie w całości zatapia się w sosie - wkładam do piekarnika na 25 minut Pycha Edytowane przez dorinka30 Czas edycji: 2009-11-03 o 16:02 |
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zrobiłam wczoraj z warzyw i kostek - nie wyszła woda, tż stwierdził, że nawet smakuje jak rosół |
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit Co do rosołu jeszcze póbowałas tę nowość Knorra bulionetka chyba się nazywa - to jest super,mniej chemii niż w kostkach a jaki smak , dla mnie bomba !!! Edytowane przez dorinka30 Czas edycji: 2009-11-04 o 08:47 |
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie próbowałam, bo mam jeszcze kostki w domu - ale jak mówisz, że mniej chemii, to się przerzucę, jak pozużywam to, co mam |
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie, bo dodałaś kostki |
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Haniu, ile tych anchois i ile kaparów na porcję makaronu dla 2óch osób? Tak orientacyjnie bo to konretne smaki. |
|
|
|
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
kurzy cyc w porach bdb
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

łosos, śmietana, koperek? coś jeszcze?