![]() |
#2851 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010
wybaczcie ze wracam do tematu porodu ale stwierdzilam ze ja tam najbardiej sie boje wlasnie tego ze nie bede potrafila urodzic lozyska:/ wiem wiem dziwna jestem - bo jeszcze dziecko to ok a potem nagle Ci jjeszcze przec kaza bo lozysko trza urodzic
![]() Co do ubranek - to bodziaki polecam nowe - reszta moze byc z lumpkow - tzn ja tam pewno na poczatku bede miala wszysko funkiel nowka - ale biorac pod uwage szybki rozrost szkrabow a ceny sklepowe pewno tez do lumpkow udeze - zwlaszcza ze czasami mozna i rzeczy jeszcze z metkami znalezc.
#2852 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie ogólne zasady nie podnosić za nózki do przewijania . Jak podnosisz dziecko to tak żeby widziało co się dzieje , nie gwałtownie . przekręcasz na boczek lekko zeby widziało co się dzieje co się z nim robi Dziecku musi miec ruch swobodny , polecał maty , własnie chusty jako sposób noszenia , nie trawi nosideł , chodzików . Odradza pieluchowanie tetrą przy dysplazji i wadach bioder. Ja miałam o to spięcie z lekarzem bo mi kazał wkładac tetre a ja powiedziałam że nie bo Zawitkowski mówi tak i tak he he .. I wyszło na moje synek ma bioderka zdrowe . Chodziki odradza ze wzgledu na kręgosłup itp. ogólnie mówi że nie można dziecka do niczego zmuszą , sadzać na siłe , stawiac itp. dziecko musi samo sie rozwijac w swoim czasie a my możemy to tylko stymulowac , pokazując zabawy , zabawki itp , stymulowac do naturalnej aktywności maluszki . Ja bardzo się licze z jego radami , starałam się je stosować , nie wiem na ile mi to pomogło ale na przykładzie Szymka wiem że działają . Młody od 3 miesiąca chodzi na basen poszłam mimo że była zima , grudzień a ludzie patrzyli na mnie ja na debila , synek kocha wode , sam nurkuje , pływa na kole , chlapie się jak rybka .Mozna mu lac prysznicem po oczkach a on się cieszy . Ok pół roczku jak miał raczkował pełzał turlał się , na roczek poszedł sobie sam na własnych nózkach . Jest bardzo sprawny jak na dziecko w tym wieku i dużo potrafi ![]() ![]() ![]() http://forum.gazeta.pl/forum/f,1017,...j_dziecka.html ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
![]() Bodziaczki sa fajne w tesco 7szt za 29 zł białych i 39 za 7 szt kolorowych . fajne i dobra jakość . Maja tez fajne pajace z bawełny w 3 pakach ![]() Zreszta od grudnia przeceny warto poczekac na nie bo tych małych ciuszków zawsze wtedy możbna upolowac sporo a tanio z dużymi już gorzej ![]()
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny Edytowane przez ania p Czas edycji: 2009-10-29 o 21:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2853 |
Zakorzenienie
|
Jasne, że byłam na forum-zaraz po tym, jak napisałaś, że takie jest to wlazłam
![]() A te rzeczy w tesco są teraz obecnie, czy tak w ogóle bywają? Bo mi do tesco nijak nie po drodze, ale mam niedaleko.
#2854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do mojej wczorajszej opieki nad siostrzenicą....hmmm powiem wam, że nawet siku musiałam iść z nią na kolanach ![]() ![]() no i teraz wszyscy zobaczą jakie mam urocze odrosty ![]() ![]() ![]()
K & I ![]() Edytowane przez Baobabek Czas edycji: 2009-10-30 o 05:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2855 |
Zakorzenienie
|
hej
tak sobie was tylko czytam bo niestety ale pisac sie odechciewa.. jest jedna pani ekspert ktora wie co najlepsze bedzie dla kazdego dziecka - choc kazde jest inne ja bede kupowac wszystkie *******y takie jak rozek sterylizatory podgrzewacze laktoatory i bede ywdawac pelno kasy na jak bedzie mi sie podobalo.. a wogole widze ze szal robi tam jais facet zawitkowski widze ze to jakis BOG bo wszystkie w niego wpatrzone ok moze daje rady jakies dobre ale boze drogi bez przesady to nie tamto nie ... wszystko co jest fajne dla dziecka jest niebezbieczne totalna bzdura.. ja sie sluchac niekogo nie mam zamiaru w sprawach wychowania mojego dziecka bo to jestoje i nikt nie bedzie mi mowil co mu potrzeba a czego nie a jesli bede sama chciala wiedziec to sie zapytam... dobra spadam z tego watku bo tu nawet o czym nie ma sie wypowiadac. |
![]() ![]() |
![]() |
#2856 |
Zakorzenienie
|
Baobabek - wyobrażałam sobie Ciebie zupełnie inaczej
![]() ![]() Fajnie widzieć, jak wyglądacie Mamuśki ![]()
#2857 |
Wtajemniczenie
|
aj Asiuulka sie nie obrazaj - przeciez kazdy moze sie wypowiedziec na jaki temat chce i nikt tu nie mowi ze wszystkie rozumy pozjadal.....
Ty tez masz prawo napisac co chcesz Niooo babeczko ![]() Ja dziewczyny jestem na etapie szukania sukienki na swieta :/ bo przeciez trzeba jakosc wygladac...... beeee beeee beeeee a tu same szarosci i czarne
![]() |
#2858 | ||
Zakorzenienie
|
Asiulka, Tobie się dzisiaj coś stało czy wyszłaś z założenia, że fajnie tak od rana komuś przywalić?
Cytat:
Ktoś Ci każe czytać jego książki i słuchać tego, co mówi? Nie podoba się- nie czytaj. Cytat:
Przywiązał Cię ktoś do kompa, że musisz ten wątek czytać? Nie? No to droga wolna i zdrowia dla dziecka życzę. Nie ma to jak wnerwić kogoś z rana... A jeszcze jakie to pożyteczne rady były........
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2009-10-30 o 08:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2859 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2860 |
Zakorzenienie
|
Argumentacja jest wręcz powalająca...
#2861 |
Wtajemniczenie
|
asiuulka, a Tobie cos sie dzisiaj stalo??? Wpadasz nagle po długiej nieobecności i rzucasz pretensjami nie wiadomo o co. Jeśli prosimy kogoś o poradę i nam jej udziela to chyba dobrze nie? Myślałąm,że jesteśmy tu na tyle doroslymi osobami, że każdy potrafi sobie sam ocenić co mu się przyda a co nie. Ale widać niekoniecznie. Pokaż mi choć jedną wypowiedź, gdzie Cię ktoś atakuje że coś chcesz zrobić inaczej, to może zrozumiem o co Ci chodzi.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2863 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak to jest u Was z piciem kawy? W taki dzień jak dzisiaj aż mnie nosi, żeby zapodać sobie rozpuszczałkę z mlekiem i nie ukrywam, że czasem tak robię. Czy Wy też się "dokawiacie" od czasu do czasu?
#2864 |
Wtajemniczenie
|
Asiuulka - moze i masz racje a moze nie. Kazda z nas jest inna i kazdej co innego sie przydaje. A o rady Ani P same prosilysmy - jakos czujemy sie pewniej po wypowiedzi doswiadczonej mamusi a jej liste traktuje jako wskazowke i jestem za nia wdzieczna - a ze dodatkowo kupie tysiac nieprzydatnych badz przydatnych rzeczy spoza niej to juz moja indywidualna sprawa
![]() Tak jak ciuszki dla malenstwa prosto ze sklepu zamiast lumpkow i tu nikt mnie nie przekona ze ma byc inaczej....AMEN ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- mrowak - ja kawe pije rzadko i slabsza....bo czasami to nie daje rady bez niej...dodaje po prostu wiecej mleka i zamiast 2 lyzeczek sypie 1,5 Jak nie masz nadcisnienia i braku magnezu - w badaniach powinno wyjsc to ponoc nie ma przeciwskazan
#2865 |
Wtajemniczenie
|
catro .... A jednak kochasz... cóż za ulga i radość przepełnia me skołatane serce
![]() Taaaa... te śpioszki z ptaszkiem to mój nr. jeden... potem się zorientowałam, że ja w sumie mam rodzić w kwietniu ... a w 2010 w kwietniu będzie Wielkanoc... więc.. można opowiedzieć, że będę mieć kurczaczka na/po święta ![]() A na rysunki mnie nie naciskajcie... ja nie mogłabym. Nauczono mnie, że co nie zrobię jest źle, a jak jest dobrze to musiałbyć to przypadek, więc się nawet nie podejmuje takich rzeczy zarobkowo, bo mnie panika ogarnia i nic nie jestem już w stanie zrobić ![]() mrowak... zejdźcie ze mnie X-D WAM mogę rysować! WAM MOJE CIĘŻARÓWECZKI! I TYLE! ![]() ![]() Hehehehhe... tiaa... no na te bule w dupsztalu mi też już magnez nie pomaga... ale mogę Ci powiedzieć, gdzie Twoje bóle krzyża poszły... do mnie się przyplątały.... DZIĘKUJĘ CI BARDZO! Taka z Ciebie koleżanka że się zaraz musisz wszystkim dzielić ![]() ![]() ![]() chwilka83. Jak już pisałam, ja też robiłam testy na toxo, mój lekarz gin, powiedział, że w razie nawet gdyby wyszło + to mam się nie denerwować, bo będziemy leczyć i powinno być wszystko dobrze. Że właśnie nieleczona jest problemem. Myślę, że raczej prawdę mi gadał, a nie tylko próbował mnie uspokoić ![]() Tylkooliwka................ kiedy możemy wpaść na ciasto i szklankę mleczka do Ciebie???????? ![]() AniaP STRASZNIE DUŻO TEGO! ![]() ita83... łożysko to wypłynie, ani wiedzieć nie będziesz kiedy ![]() Baobabek... jaki piękny mały łysolek! ![]() ![]() ![]() Asiuulka89... zły humorek widzę? ![]() ![]() ![]() ![]() A co do tego pana... Zawitkowskiego. Nawet jeśli któraś to poczyta, to nie znaczy, że zaraz uzna to za biblię prawda? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2866 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Krytykuje praktycznie wszystko co któraś nie wymysli, nie wiem dlaczego dziewczyny tego nie widzą. Tez już mam 5-letniego syna i z wieloma rzeczami sie nie zgadzam, nie wypisuje żadnych list bo tak naprawde nie ma to zupełnie sensu. Każde dziekco jest inne, każda matka jest inna , z każdej piersi inaczej leci mleko itd itd. I co tak naprawde da wam lista ubranrk, kiedy okaże sie że waszemu dziecku bedzie sie strasznie ulewało po każdym karmieniu i tak naprawde, bedziecie musiały mieć furę ubrań na zmiane (tak akurat było w moim przypadku) Także dziewczynki mysle, nie panikujcie, nie stresujcie sie bo wszystko wyjdzie w praniu. I jeżeli sprawi wam przyjemnosć kupienia becika sterylizatora czy jeszcze tam czegoś to go kupcie i nie przejmujcie sie tym że komuś tam sie to nie przydało, bo akurat u was moze to być niezbedne. Mam nadzieję ze i na mnie się nie pogniewacie, ale te rady mnie tez już działały na nerwy Edytowane przez izaizula Czas edycji: 2009-10-30 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2867 |
Zakorzenienie
|
Ja generalnie piję tak słabą kawę, że już słabszej się chyba nie da
![]() ![]()
#2868 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2869 |
Wtajemniczenie
|
asiuulka, jak dla mnie to Twoja wypowiedź bylą napastliwa i tak jeszcze zupełnie znienacka...
mrowak, ja kawki nie piję bo piłam wcześniej wylącznie z mlekiem, a teraz mleko mam zabronione ![]() zmierzyląm sobie wczoraj brzuszek - ma 86 cm, normalnie w talii mam ok.70..... ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2870 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A Ty kochana, to się nie tajniacz tylko też nas tu uświadamiaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2871 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2872 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie... 84 talia i 105 w brzuchu!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! .... ale ja zawsze duża byłam hehehehehe ![]() ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
![]() Nikt już mnie nie lubi ...... ![]() I w ogóle to ja się chwalę wszystkim co mam! I SIĘ NIE PRZEJMUJE O! ![]() ![]() Tylko moja mama jak zobaczyła tą szczoteczkę to popatrzyła na mnie z politowaniem, pogłaskała po główce i dodała "tak, tak kochanie, tak, tak..." |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2873 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego wszytskiego zmierzyłam swojego brzuchola i mam 90 a normalnie ok 72 takze idziemy prai łeb w łeb. zobaczymy co będzie na koniec ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
A co do szczoteczek to pamietam ze tez kupiłam mojemu synkowi zestaw 3 szczoteczek jakby tego było mało. Także nie jesteś osamotniona w swoich pomysłach. Dziąsła trzeba czyscić od początku i masowac bo lżej wychodza ząbki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2874 | |
Wtajemniczenie
|
Lista którą zrobiła mi moja przyjaciółka (przyszła mama chrzestna), jak się dowiedziała że jestem w ciąży. Sama nie ma dzieci, ale jak ją znam to pewnie zanim to napisała przeczytała CAAAŁY internet...i to ze 2 razy
![]()
©Każde łóżeczko ma trzy poziomy. Najwyższy poziom ustawia się na samym początku. Noworodek nie potrafi się jeszcze poruszać, więc nie ma obawy, że może wypaść, a mamie lub tacie łatwiej jest przewijać malca. Zabrać na ręce gdy płacze lub nadchodzi pora karmienia. Zmiana na drugi poziom, środkowy jest wskazana gdy maluch już potrafi się przewracać na boki i siada, ogólnie robi się bardziej niż dotychczas ruchliwy. Ostatni, najniższy poziom jest przeznaczony dla niemowlaków, które mocno siedzą i próbują się już podnosić trzymając szczebelki. Powoli zaczyna się nauka wstawania i utrzymywania równowagi. ©Niekiedy pod łóżeczkiem znajduje się półka na pościel. Polecamy. Jest to bardzo praktyczna opcja. W ciągu dnia gdy pościel jest zbędna możemy ja schować i nie musimy jej upychać gdzieś po szafkach. ©Bieguny lub kółka. Do niedawna łóżeczka nie były w nie wyposażane. Na szczęście ktoś pomyślał o mękach rodziców i coraz większa ilość producentów ma w swoje ofercie łóżeczka z kółkami lub biegunami. Bieguny pozwalają na ukołysanie dziecka do snu ( nasze ręce odpoczną trochę od małego, słodkiego ciężaru, podczas usypiania), a dzięki kółkom nie potrzebujemy pomocy drugiej osoby by spokojnie móc się przemieścić z pomieszczenia do pomieszczenia razem z łóżeczkiem. ©Rozmiar łóżeczka. Standardowym jest wymiar 120cmx60cm i do niego tez łatwiej dobrać materac, pościel ze względu na szerszą ofertę na rynku. Jednak nie zawsze wielkość mieszkania pozwala nam na takie gabaryty. Spokojnie i o takich przypadkach pomyślano. Dostępne są również mniejsze wymiary. A dla rodziców posiadający sporo przestrzeni domowej znajda się nawet w wymiarach 140cmx70 cm. 2.Dla starszego – łóżko z kojcem 2w1 albo zapinany tani regulator . 3.baldachim-moskitiera 4.Materacyk (O tym czy dziecko będzie miało zdrowy sen decyduje w dużej mierze MATERAC. W tym wypadku najważniejsza jest zasada im twardszy tym lepszy, w trosce o kręgosłup maluszka. Wielkość materaca dobieramy do rozmiaru łóżeczka. Dostępne są różne rodzaje materacy. I tak mamy do wyboru piankowe, gryczane, kokosowe i gryczano – kokosowe. Prawie każdy materac ma zamek, tak aby móc ściągnąć jego materiałowa poszewkę i w razie potrzeby ją uprać.) 5.Nieprzemakalne prześcieradło lub 2-3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka 6.2 lżejsze kocyki 7.kołderka 8.poszewki na kołderki 9.prześcieradło do łóżeczka, 10.ok. 40 - 50 pieluch z tetry (Nie do przewijania. Ale przydają się w wielu sytuacjach, gdy dziecko ulewa po karmieniu, gdy rozkładamy ja na przewijaku, aby mu nie było chłodno, a nawet do lekkiego okrycia malucha w wózku w letnie wieczory. Dobra rada, najlepiej zabezpieczyć się w ilość 30-50 sztuk.) 11.ok.3 pieluch z flaneli 12.pieluchy jednorazowe (nie łudźmy się, że taniej będzie używać tetrowe pieluszki. Ktoś kiedyś obliczył koszt prania tetrowych pieluch - energia podczas prania i prasowania, zużyta woda i proszek do prania- pomijając czas suszenia. Wcale nie wyszło taniej, niż stosowanie pieluch jednorazowych. A tych dostępnych jest na rynku sporo. Początkowo wystarczy rozmiar 1, no chyba, że nasz maluch urodził się z pokaźną wagą. Zwracajmy uwagę na jej prawidłowe założenie i zapięcie, aby nie sprawiała maluchowi dyskomfortu. Jeśli pielucha pozostawia odciśnięte ślady, ciężej się ją zapina, a zdarza się, że zawartość pieluchy wędruje na plecki bobasa, nadszedł czas na większy rozmiar.) 13.Przydają się opakowania na zużyte pieluchy; 14.Zabezpieczenie wokół materaca (przymocowane wewnątrz łóżeczka, żeby dziecko nie uderzało główką o szczebelki) – opcjonalnie. 15.Zabawki nad główkę 16.Delikatne światło na ściane 17.Śpiwór
2.Materac do miejsca do przewijania 3.Wanienka 4.Ręczniki z kapturem – 2 sztuki 5.Mata antypoślizgowa do wanny 6.Szlafrok 7.Parasol na głowę 8.Nocnik 9.Myjka; 10.Bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci; 11.Szczotka do włosów z miękkiego włosia; 12.Szczoteczka do zębów (na allegro znalazłam silikonowe, do zakładania na palec za ok. 5 zł). 13.pojemnik na wodę (do przemywania pupy) 14.Termometr do wody 15.Mydełko dziecięce; 16.Oliwka dla niemowląt; 17.Sterylne gaziki; 18.Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1); 19.Sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska; 20.Waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu; 21.Aspirator do noska z filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa. 22.Termometr
2.Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy z laktacją; 3.Podgrzewacz do pokarmu; 4.Sterylizator do butelek; 5.Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków; 6.Termoopakowanie. 7.Śliniaczki; 8.Laktator; 9.Zabezpieczenia na piersi z silikonu (zabezpieczenia, nie piersi ![]() 10.Kubek z uszkami 11.Miski/talerzyki/sztućce plastikowe
2.oliwka dla niemowląt 3.kremy na pupę 4.wazelina (do natłuszczania termometru – auć! xD) 5.wata bawełniana 6.waciki bawełniane 7.sterylne gaziki 8.spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) 9.sól fizjologiczna 10.proszek do prania bez fosforanów 11.puder 12.chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce) 13.pałeczki do czyszczenia uszu i noska,
2).5 koszulek bawełnianych lub body; 3).5 bawełnianych kaftaników; 4).4 pajacyki (Można się pogubić w tym nazewnictwie! Jest to ciuszek na kształt jednoczęściowego kombinezonu, oczywiście tylko pod kątem formy. Rozpinany od wysokości szyi aż do kroku i w samym kroku. Bardzo łatwy do założenia i zdjęcia. Idealny do snu.); 5).2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane; 6).2 sweterki, spodenki; 7).Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku; 8).2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli; 9).Rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom; 10).Kombinezon zimowy, jednoczęściowy 11).Buciki
2.Jeżeli karmisz malucha mlekiem modyfikowanym to polecam pudełko na pokarm, w który mieszczą się trzy odmierzone wcześniej porcje mleka czy herbatki w proszku. Dzięki temu nie zabierasz całej puszki mleka tylko mały pojemniczek; 3.Mini butelka ze smoczkiem lub specjalna łyżeczka do podawania lekarstw; 4.wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste) – coś w stylu podpasek na boobies’y ![]() 5.Niania elektroniczna, przydatna szczególnie, gdy dziecko śpi w innym pokoju niż spisz Ty, również wtedy, gdy dom jest duży lub posiadasz ogródek, w którym dziecko może spać chronione przez elektryczną, zmyślną „nianię”; 6.Poduszka do karmienia piersią, bardzo wygodna, gdy karmisz niemowlę; 7.Monitor oddechu, który poprzez czujniki umieszczone pod materacem łóżeczka kontroluje oddech dziecka. Niebezpieczny 20 sekundowy bezdech sygnalizuje alarmem dźwiękowym - szczególnie wcześniaki 8.Fajny gadżet dla starszego dziecka: Kiddo Kidkeeper - urządzenie, które ostrzega rodziców przed zagubieniem dziecka w miejscach publicznych, w szczególności w dużych, zatłoczonych miejscach. Kiddo składa się z dwóch urządzeń: z nadajnika, który dziecko ma przy sobie i odbiornika, który ma rodzic. Odbiornik pozwala rodzicowi ustawić maksymalny dystans, na który dziecko może się oddalić. Jeżeli dziecko odejdzie dalej od rodzica niż jest ustalony dystans, odbiornik zacznie wydawać sygnał alarmowy oraz zacznie migać zielona lampka ostrzegawcza. Elektroniczny powiadamiacz portugalskiej firmy działa na różnych dystansach, od 4 do 8 metrów. ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Izumi Czas edycji: 2009-10-30 o 10:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2875 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ooooops ![]() ![]() A nad tymi kilogramami to zaczęłam się zastanawiać dopiero jak mi pielęgniarka dała do zrozumienia, że trochę dużo przybyło. Ale najciekawsze jest to, że oprócz zrozumiałego wybrzuszenia, to ja nie widzę, żebym gdzieś przytyła specjalnie i nawet osoby, które mnie jakiś czas nie widziały też mówią, że nie zrobiłam się jakaś "więksiejsza" generalnie. Martuko, mam ciśnieniomierz ![]()
![]() |
#2876 |
Wtajemniczenie
|
izumi, masz rację, przed ciążą mierzyłam raczej talię czyli najbardziej zwężone miejsce. A brzuszek zmierzyłam trochę niżej, chodzi mi o to żeby moc coś porównać jak będzie rósł, więc wybrałam sobie obwod przez pępek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aa, izumi, obiecałam link do allegro gdzie mają tanie bodziaczki. Ale jak się przyjrzałam to warto do nich znać płeć (zwłaszcza jak sie dla dwójki chce kupować, bo głównie ma niebieskie i różowe, no i nie wiem jaka jakośc. Ale coś tam można pewnie wybrać więc podaję: http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=4729395 Co do mojego mleka, to lekarz zalecił mi odstawienie wszelkiego nabiału bo mam astmę i podejrzewa że to może być przyczyna. On uważa, że z powodu pokarmów biorą się różne choroby i wcale nie musi boleć brzuch żeby były efekty. Mimo protestu wewnętrznego ( strasznie mnie ciągnie do serka, jogurtu itp, zresztą to dużo prostsze posmarować sobie kanapkę serkiem i nie szukać odpowiednikow ) poddałam się tym zaleceniom, przynajmniej przez 3-4 miesiące, bo po dwóch poronieniach balam się wszystkiego co może zaszkodzić. Ale teraz zdecydowałam sie na testy z krwi, które pokaża na co jestem uczulonal. Mam nadzieję,że nie okaże się że nie tylko na mleko ale i inne rzeczy ![]() Edytowane przez martuko Czas edycji: 2009-10-30 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2877 |
Zakorzenienie
|
Włączając się do dyskusji o radach: ja jestem wdzięczna za wszystkie pomysły i podpowiedzi, o dzieciach nie mam pojęcia, dlatego im więcej informacji, tym lepiej - w tym informacji od naszych mamuś, netowych i specjalistów. Ja nie widzę jakiś napastliwych tonów w radzeniu, ale każdy ma swoje filtry i swój sposób odbierania tego, co czyta.
A teraz kawka - przyznam się - piję 2 dziennie ![]() Jakoś dzisiaj się zrobiło ponuro na forum... brrrr... a ja akurat wprost przeciwnie, więc przesyłam Wam trochę pozytywnego myślenia i uśmiechu ![]()
![]() |
#2878 | |
Wtajemniczenie
|
martuko nie zazdroszczę. Ja jestem alergikiem astmatykiem...i w sumie prawie na wszystko mam mega alergię, ale teraz w ciąży muszę przyznać... NIE JEST MU ZUPEŁNIE NIC!
![]() ![]() ![]() A z tymi kg jeszcze. W ostatnich miesiącach ogólnie się najwięcej przybiera. Czytałam, że pod sam koniec to nawet po 500g tygodniowo! Bo maluszek zaczyna tkankę tluszczowa odkładać w organiźmie ![]() ![]() Dziękuję za linki!!!!!!!!! ![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
Może to dlatego, że święto zmarłych za pasem... dziewczynom się posępny klimat udziela ![]() Ja tam siedzie i rysuje bobasy cały dzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2879 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym zobaczycie Kochane ile ciuchów dostaniecie jak MAŁE się urodzi!! Ja dostałam tyle że córka niekiedy raz była w danych ciuszku bo nim wyprałam to zrobiło się za małe ![]() ![]() ![]() Izumi dla mnie ilość tetruszek 40-50 jest kolosalna ![]() ![]() ![]() Co do kawy to ja piję ![]() ![]() ![]() Pragnę dodać jeszcze że cenię sobie rady każdej mamy czy to debiutantka czy doświadczona, a to że nie wszystkie biorę sobie do serca to inna sprawa. I ja także przesyłam uśmiech w ten ponury dzień ![]() Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2009-10-30 o 10:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2880 |
Wtajemniczenie
|
no ja mam nadzieję,że moje aż tak nie urosną zresztą prognozy są takie że czekamy do bezpiecznego terminu dla dzieci (35-36 tydzień) i cesarka. Wyobrażasz sobie przy moim wzroście nosić 2xpo 3,5 kg??? Plus wszystkie dodatki of course.... JA tylko mam nadzieję,że to tego 35 będzie wszystko dobrze i spokojnie dotrwam.
Moja astma pogorszyla się przed ciąża i brałam większe dawki leków, no ale wczesniej sobie olewałam i nie brałam czasem wogóle. Potem alergolog mi powiedziała,że lepiej już brać te wziewki, które raczej nie szkodzą, bo już wiele kobiet je brało i urodziło zdrowe dzieci, niż doprowadzić do podduszenia :/ Stres jest, dlatego boję się odstawiać to co mam, powoli zrezygnowałąm z połowy dawki bo na początku ciązy się podduszałam jeszcze, może być że to akurat te nabiały byly, choć też jakichś strasznych ilości nie jadłam. No dobra, zamykam temat choróbsk bo znowu się zrobi ponuro, ale dziewczyny, my po prostu z tym żyjemy i dajemy radę ![]() Ja poza tym to jeszcze stara jestem i już nie ta kondycja no ale... nagroda będzie mam nadzieję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.