Nałogowe Kosmetykoholiczki - część X - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-31, 10:26   #601
iceflower
Przyjaciółka KWC

Dot.: Nałogowe Kosmetykoholiczki - część X

Cytat:
Napisane przez Vibeska Pokaż wiadomość
Zrobiłam maraton po sklepach i obłowiłam sie, jak tylko dorwałam w Rossmanie msełk Farmony to oba są moje: wanilia i czekolada z pistacją mlask !
One są w Rossmannie? To nie jest najlepsza wiadomość dla mojej silnej woli. Temu czekoladowemu chyba ciężko mi będzie się oprzeć.

Cytat:
Napisane przez noseknosek Pokaż wiadomość
Jakbyś poużywała trochę to daj znać jak z nawilżeniem baardzo mnie kusi szczególnie to czekoladowe ale mam 2 masła na stanie
Ja mam 3 w zapasach i 1 w użyciu.

Zaraz pomaluję sobie paznokcie brązowym lakierem Essence, zapomniałam przez chwilę zupełnie, że go mam, wczoraj sobie przypomniałam i czas testować.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-31, 10:38   #602
isa666
Zakorzenienie

Właśnie dostałam wiadomość, że koleżanka z pracy urodziła wczoraj córeczkę A jeszcze we wtorek bodajże wpadła do biura z L4 i mówiła, że w przeciągu najbliższych 2 tygodni urodzi no i proszę

Ja właśnie pomalowałam pazurki Mellow, kurczę uwielbiam ten kolor Już mi niewiele zostało w buteleczce, trochę zgęstniał i dziś dolałam nieco zmywacza żeby go rozcieńczyć, ale i tak będę musiała niedługo kupić nowy. W każdym razie nie będą to stracone pieniądze
Stary 2009-10-31, 10:41   #603
sleepy
Zakorzenienie

Hej

U mnie dziś rano padał śnieg... ale już nie ma po nim śladu.
Cytat:
Napisane przez fuksjaa Pokaż wiadomość
Muszę zajrzeć do Rossmana, sprawdzę jak pachną te masełka. Mam nadzieję, że nie tak intensywnie jak Karmel i Cynamon, bo niestety aż mnie mdliło.
Masło czekoladowe farmony ma ochronną folię i nie da się powąchać. Z opakowania pachnie bardzo intensywnie, ale na skórze łagadnieje i jest bardzo słodkie

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość

Ja mam 5 w użyciu. I dobrze mi z tym

Ice, wysłałam Ci lakier. Daj znać jak dotrze.
luskap, Tobie też.
Stary 2009-10-31, 10:43   #604
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Napisane przez sleepy Pokaż wiadomość
Masło czekoladowe farmony ma ochronną folię i nie da się powąchać. Z opakowania pachnie bardzo intensywnie, ale na skórze łagadnieje i jest bardzo słodkie
Tak, tak wiem, że są folie ochronne, ale np. w maśle karmelowo-cynamonowym było delikatnie czuć zapach nawet przez folię, więc sprawdzę.
Tak btw. to nie poznałam Cię przez avka.
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-31, 10:47   #605
sleepy
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, tak wiem, że są folie ochronne, ale np. w maśle karmelowo-cynamonowym było delikatnie czuć zapach nawet przez folię, więc sprawdzę.
Tak btw. to nie poznałam Cię przez avka.
Halloweenowa zmiana
Stary 2009-10-31, 10:48   #606
Organzza
Zakorzenienie

w wątku z pielęgnacją jakaś dziewczyna napisała, że czekoladowe jest mdłe.. mnie to zniechęca

Sleepy, to jakaś dynia by się przydała

widziałyście wiosenną kolekcję Guerlain? róż musi być mój
Double with me?
I'm sorry I'm a little late
I got your message by the way
I'm calling in sick today
So let's go out for old time's sake

Edytowane przez Organzza
Czas edycji: 2009-10-31 o 10:50
Organzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-31, 11:03   #607
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez sleepy Pokaż wiadomość
Ice, wysłałam Ci lakier. Daj znać jak dotrze.
Ojej, dziękuję.

Tak dawno o tym rozmawiałyśmy, a ja potem miałam tyle na głowie, ze nie myślałam o tym wcale, więc myślałam, że już ktoś inny go przygarnął. Jak mogę się odwdzięczyć?
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-31, 11:04   #608
fuksjaa

Widziałyście ten artykuł?
http://www.zeberka.pl/art.php?id=5695

Bardzo mi się podobają pomadki z gamy brązów.
Stary 2009-10-31, 11:12   #609
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:

Dziękuję w imieniu TŻa, swoim i prostownicy.
Ja suszę i prostuję 5 razy w tygodniu, więc bardzo często.. Wysłałam zgłoszenie tak od niechcenia, a tu proszę, wczoraj kurier przywiózł prostownicę.
A ja nie dostałam jeszcze suszareczki
Może w poniedziałek

Cytat:
eee tam, łatwiej się chodzi w kozakach na takim wysokim obcasie niż w normalnych szpilkach. Przynajmniej ja tak mam.
Ja też kozaki wolę na obcasie

Cytat:
No to nieźle się obkupiłaś.
Muszę zajrzeć do Rossmana, sprawdzę jak pachną te masełka. Mam nadzieję, że nie tak intensywnie jak Karmel i Cynamon, bo niestety aż mnie mdliło.
Poza tym muszę się zaopatrzyć w coś do demakijażu, żel do mycia twarzy, łagodny tonik, coś nawilżającego do ust.. Sporo wyjdzie.
Nieeee, cynamon i karmel to mój śmierdziel wszechczasów, na samą myśl o nim robi mi się słabo

Cytat:
Przy okazji muszę się pochwalić, że zużywanie idzie mi świetnie i może za niegługo nie będę miała w ogóle zpasów.
TŻ dziś pracuje, więc zadbam o siebie, zrelaksuję, bo ostatnio zaniedbałam pielęgnację i ciągle jestem zestresowana.
Mnie zużywanie idzie w ekspresowym tempie, kończę szampon Fructis z olejkami i maskę kallosa latte - zostało na jedno użycie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Na oblodzonym chodniku?
Ja wolę na oblodzonym chodniku iść w szpilach niż na płaskim - w takich to bym się zabiła

Cytat:
Napisane przez isa666 Pokaż wiadomość
Ja się obcasami wbijam w lód i jakoś idę
otóż to

Cytat:
Napisane przez Organzza Pokaż wiadomość
a to nie kupowałaś ich na inermisie?
ja tylko raz w życiu miałam prostowane włosy, jak szłam na wesele i chciałam zrobić coś z włosami, a fryzjerka uznała, że to najmodniejsza fryzura.. przy czym ja mam włosy proste jak druty, także nikt nie widział efektu sama nigdy w życiu nie używałam
Ja w prostych wyglądam nieciekawie jak ulizana topielica, natomiast prostownicą mozna robić fajne loki

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
One są w Rossmannie? To nie jest najlepsza wiadomość dla mojej silnej woli. Temu czekoladowemu chyba ciężko mi będzie się oprzeć.

Zaraz pomaluję sobie paznokcie brązowym lakierem Essence, zapomniałam przez chwilę zupełnie, że go mam, wczoraj sobie przypomniałam i czas testować.
Wczoraj jak je zobaczyłam to dumałam które wziaść, czekoladowe czy waniliowe ? Serio dla mnie to był problem z wyborem bo oba zapachy uwielbiam
Co jedno odłożyłam to znów zamieniałam aż wkońcu zgarnełam oba

Cytat:
w wątku z pielęgnacją jakaś dziewczyna napisała, że czekoladowe jest mdłe.. mnie to zniechęca

Sleepy, to jakaś dynia by się przydała

Idę obejrzeć co to za cudo

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Ależ mi sie te najeczki spodobały
http://www.135sport.pl/do/item/32518...tent=325181131
Stary 2009-10-31, 11:36   #610
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Faktycznie, cała kolekcja cudna Ja chcę już wiosnę
Ech, kiedy ja się w końcu znów zdecyduję na zakup jakiegoś górnopółkowca z kolorówki? Pamiętam, że obiecałam sobie, że jak będę sama na siebie zarabiać to trochę poszaleję z górnopółkową kolorówką a zamiast tego wydaję na ciuchy, buty (już nie liczę ile par w tym roku kupiłam ) i biżuteryjne pierdółki. Trzeba coś z tym zrobić
Stary 2009-10-31, 13:52   #611
ewwwa
Zakorzenienie

Cytat:
Widziałyście ten artykuł?
http://www.zeberka.pl/art.php?id=5695

Bardzo mi się podobają pomadki z gamy brązów.
Mi sie wszytskie te pomadki podobaja:love : Sa podobno świetne-podobno bo poluje na nie od miesiaca nie moge trafic nigdzie na kolory ktore chce, zawsze sa wymiecioneKrakowianki wiecie moze gdzie namierze pełna game kolorów?
Stary 2009-10-31, 14:22   #612
fuksjaa

Właśnie skończyłam porządkować mieszkanie, ale się zapuściło. Co się dziwić jak wiecznie mnie nie ma, wpadam do domu na chwilę i wszystko leży, a sprzątać nie ma kto. Wpadłam w taki wir sprzątania, że zrobiłam porządki w kosmetykach i wyprałam nawet pędzelki.

A teraz siedzę z kompresem Kallosa Latte na głowie i popijam czerwoną herbatkę.
Miłego dnia Dziewczyny.
Stary 2009-10-31, 15:43   #613
emememsik
po prostu Em :)

Ja właśnie wróciłam.
Zrobiliśmy z TŻ wielkie zakupy w Makro i Carrefourze. Dwie skrzynki piwa. I mnóstwo innych rzeczy.. Na obiad hot dogi z Ikei..
Uwielbiam takie dni.
Stary 2009-10-31, 18:10   #614
isa666
Zakorzenienie

Boszzz, co za leniwy wieczór. Siedzę na kompie, bo nie mam co ze sobą zrobić Chyba pójdę jakąś maseczkę na twarz nałożę, bo coś mnie wypryszczyło na prawym policzku

Oglądałyście wiadomości? Straszą cały dzień tą świńską grypą i kurczę nie wiem co o tym myśleć - czy na prawdę jest taka groźna czy to media wyolbrzymiają? Niby podobno nie jest aż tak straszna jak zapowiadali wcześniej, ale nie jest to pocieszające tym bardziej, że wirus jest już przy granicy z Polską.
Stary 2009-10-31, 18:19   #615
fuksjaa

isa, ja oglądałam i myślę, że owszem, to jest poważny problem, ale z drugiej strony media to wyolbrzymiają. Trzeba to jakoś wyśrodkować. Nie popadajmy w panikę.

Ja własnie pomalowałam sobie pazurki, czekam aż wyschną. Jeszcze muszę zrobić pedicure, ale to za chwilę bo rolniczenie mnie zmęczyło. Wysmarowałam się nawet kremem i balsamem brązujacym.

W piątek prawdopodobnie jedziemy z dziewczynami do Bohumina - robimy sobie babski wypad, do tego chcemy wybrać się na różne sauny i masaże. TŻ w tym czasie robi sobie wypad z chłopakami, więc przynajmniej oboje jakoś zapełnimy sobie czas. Już nie mogę się doczekać.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-31, 18:20   #616
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Fuksja ja też sprzątałam mieszkanie wczoraj i dziś, łącznie z szorowaniem łazienki, wycieraniem kurzu z mebli [na wenge widać każdy pył], myciem podłóg, odkurzaniem kanap
Sprzątałam wczoraj 2 godzinyi dziś z przerwami do południa, wczoraj zakupy spożywkowe ... chałupa pochłania mi połowe weekendu

Zazdraszczam wyjazdu

Też dzisiaj zrobiłam sobie odżywkowanie włosów - chyba ze 2 godziny miałam na włosach latte Kallosa, no i użyłam jedwabiu z Joanny - mam śliczne gładkie włosy, pieknie się układają

Isa- ja stawiam na to że to media szukają zarobku, jest jesień, idzie zima - czas rozbuchać koncerny farmaceutyczne
Stary 2009-10-31, 18:23   #617
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w prostych wyglądam nieciekawie jak ulizana topielica, natomiast prostownicą mozna robić fajne loki
ja już się przyzwyczaiłam do prostych, ale pamiętam, że kiedyś zawsze zazdrościłam właścicielkom kręconych włosów
Cytat:
Idę obejrzeć co to za cudo
już w styczniu ma się pojawić na rynku, pewnie do nas dotrze w lutym załączam fotkę
Edit: no i zapomniałam o fotce już dodana
Cytat:
Faktycznie, cała kolekcja cudna Ja chcę już wiosnę
Ech, kiedy ja się w końcu znów zdecyduję na zakup jakiegoś górnopółkowca z kolorówki? Pamiętam, że obiecałam sobie, że jak będę sama na siebie zarabiać to trochę poszaleję z górnopółkową kolorówką a zamiast tego wydaję na ciuchy, buty (już nie liczę ile par w tym roku kupiłam ) i biżuteryjne pierdółki. Trzeba coś z tym zrobić
Hehe, myślę, że warto czasem zainwestować w górnopółkowy kosmetyk, wydatek niby większy, ale w przypadku pudru, podkładu, różu gdzie nie zużywa się ich w miesiąc, to naprawdę warto
tym bardziej, że kosmetyki np. na truskawce czy all można kupić o wiele taniej niż w perfumeriach
Cytat:
Oglądałyście wiadomości? Straszą cały dzień tą świńską grypą i kurczę nie wiem co o tym myśleć - czy na prawdę jest taka groźna czy to media wyolbrzymiają? Niby podobno nie jest aż tak straszna jak zapowiadali wcześniej, ale nie jest to pocieszające tym bardziej, że wirus jest już przy granicy z Polską.
No na pewno jest groźna, na szczęście lekarze potrafią sobie poradzić, ale nieciekawie byłoby ją złapać.. Nie ma co przesadzać, ale trochę ostrożności nie zaszkodzi Poza tym zwykła grypa też jest groźna, a zwłaszcza powikłania po niej... ja się szczepię już od kilku lat
Double with me?

Edytowane przez Organzza
Czas edycji: 2009-10-31 o 18:27
Stary 2009-10-31, 18:25   #618
fuksjaa

Vibesko, tak btw. to może kiedyś wybrałybyśmy się na jakąś kawkę? W końcu mieszkamy tak blisko siebie.
Stary 2009-10-31, 18:25   #619
isa666
Zakorzenienie

Mam nadzieję, że z tą grypą to tylko niepotrzebne sianie paniki W sumie z ptasią było tak samo - najpierw straszne zdjęcia w TV a potem nagle się okazało, że nie jest aż tak groźna.

fuksjaa zazdroszczę wyjazdu, ech też bym chciała kiedyś wybrać się do jakiegoś SPA Masaż by mi się przydał na mój ciągle bolący kręgosłup.

Ninuś, no właśnie w taki róż bym mogła zainwestować. Na pewno by mi się opłaciło mieć jeden porządny a nie kilka czy kilkanaście badziewnych, które będą leżeć w kosmetyczce i się kurzyć

Edytowane przez isa666
Czas edycji: 2009-10-31 o 18:26
isa666 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-31, 18:32   #620
fuksjaa

Cytat:
fuksjaa zazdroszczę wyjazdu, ech też bym chciała kiedyś wybrać się do jakiegoś SPA Masaż by mi się przydał na mój ciągle bolący kręgosłup.
Polecam takie miejsca, bo można się fantastycznie zrelaksować.
Mnie znowu kręgosłup dokucza, robię ćwiczenia rozciągające, relaksujące, staram się nie obciążać za bardzo kręgosłupa a tu znowu powtórka z rozrywki.
Stary 2009-10-31, 18:46   #621
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Polecam takie miejsca, bo można się fantastycznie zrelaksować.
Mnie znowu kręgosłup dokucza, robię ćwiczenia rozciągające, relaksujące, staram się nie obciążać za bardzo kręgosłupa a tu znowu powtórka z rozrywki.
Mnie dokuczają bóle kręgosłupa w odcinku lędźwiowym a teraz jeszcze dodatkowo od ok. 2 miesięcy coś mi się dzieje z prawą ręką. Nie dam rady podnieść nią czegokolwiek, gdy mam ją wyprostowaną (tzn. wyciągnąć prosto przed siebie i trzymać w niej np. torebkę) a nie mówiąc już o podnoszeniu czegoś ciężkiego do góry (nawet czasem odłożenie głupiego segregatora na półkę w pracy mi sprawia ból ).
Nie wiem tylko kiedy się w końcu wybiorę na jakieś badania, bo nienawidzę chodzić po lekarzach a dodatkowo zniechęca mnie to, że mój tata z podobnymi objawami chodził pół roku po różnych specjalistach i nic nie wykryli
Stary 2009-10-31, 18:47   #622
emememsik

fuksja, jakich kosmetyków używasz by chronić włosy przy prostowaniu?

Dziewczyny, polecam wam tonik Synergen do wrażliwej skóry - teraz w promocji kodów w Rossmannie kosztuje tyle co nic, czyli 2,59 zł. Podobno pachnie tak jak C-Thru Pearl Garden (a one z kolei jak Addict Shine ).
Kod: 2981506102970
Stary 2009-10-31, 18:56   #623
fuksjaa

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
fuksja, jakich kosmetyków używasz by chronić włosy przy prostowaniu?
Różnych. Wcześniej zużyłam 3 opakowania L'Oreal Hot Liss, a teraz używam kilku na raz - nakładam odżywkę bez spłukiwania Joanny len i rumianek, potem spryskuję całość Gliss Kurem do farbowanych i na koniec kładę jedwab Joanny, potem prostuję. Włosy mam miękkie, nawilżone i dobrze zabezpieczone.
Stary 2009-10-31, 19:20   #624
noseknosek
lipiec na maksa!!! :)

Cytat:
już w styczniu ma się pojawić na rynku, pewnie do nas dotrze w lutym załączam fotkę
o jeżu malusieńki!! [jakby powiedziała Violetta z Brzyduli ] PIĘKNY

Spędzam weekend w domu Fajnie tak wreszcie się polenić i nie martwić niemieckim
Zaraz robię podsumowania październikowego odwyku, który jest moim najbardziej udanym odwykiem w tym roku, to już się chyba nie powtórzy

biegam
noseknosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-31, 20:00   #625
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Em - mnie bardzo odpowiada cała ta seria z rossmana, super kosmetyki za grosiki
Tylk ja używam tej antybakteryjnej, ale na taki tonik to bym się skusiła
A kiedy ten kod jest ważny ??

Nosku - Violetta przez fał i dwa te
Ja jestem fajnką Brzyduli a już Viola jest The Best

Cudny ten róż

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

ojejku oglądam sobie świąteczny katalog Oriflame i już wiem na co się skuszę:
jest zestaw do mikrodermabrazji i bio peeling - serum biopilingujące na noc i krem biopilingujący na dzień
Stary 2009-10-31, 20:35   #626
emememsik

Vibesko, właśnie nie jestem pewna do kiedy on jest ważny, bo niby gazetka do dzisiaj, ale jest jeszcze kilka kodów do pobrania w przyszłym tygodniu, więc myślę, że jeszcze przez parę dni będzie..
Za takie pieniądze naprawdę warto spróbować. Ja kupiłam na zapas, bo jestem z niego zadowolona (używam od miesiąca).
Stary 2009-10-31, 20:43   #627
Organzza
Zakorzenienie

Cytat:
Ninuś, no właśnie w taki róż bym mogła zainwestować. Na pewno by mi się opłaciło mieć jeden porządny a nie kilka czy kilkanaście badziewnych, które będą leżeć w kosmetyczce i się kurzyć
święte słowa
Cytat:
Nie wiem tylko kiedy się w końcu wybiorę na jakieś badania, bo nienawidzę chodzić po lekarzach a dodatkowo zniechęca mnie to, że mój tata z podobnymi objawami chodził pół roku po różnych specjalistach i nic nie wykryli
ojj.. wybierz się, może jednak trafisz na kogoś, kto pozna się i będzie umiał dobrać odpowiednie leczenie czy coś doradzi..
Cytat:
o jeżu malusieńki!! [jakby powiedziała Violetta z Brzyduli ] PIĘKNY
Cytat:
Cudny ten róż
prawda? cała kolekcja jest fajna, taka romantyczna ale róż przemawia do mnie najbardziej żałuję, że nie pokazują jakiejś małej pomadki czy błyszczyka
Cytat:
Spędzam weekend w domu Fajnie tak wreszcie się polenić i nie martwić niemieckim
Zaraz robię podsumowania październikowego odwyku, który jest moim najbardziej udanym odwykiem w tym roku, to już się chyba nie powtórzy
miło chociaż trochę odsapniesz
Double with me?
Stary 2009-11-01, 07:57   #628
isa666
Zakorzenienie

Mróz! - 5 stopni mrozu jest u mnie! No i mam teraz dylemat co ubrać na mszę na cmentarz, bo miałam iść w płaszczyku a skoro tak zimno to chyba muszę wyciągnąć już zimową kurtkę W dodatku wstałam z bólem gardła

Cytat:

ojejku oglądam sobie świąteczny katalog Oriflame i już wiem na co się skuszę:
jest zestaw do mikrodermabrazji i bio peeling - serum biopilingujące na noc i krem biopilingujący na dzień
Ja uwielbiam oglądać świąteczne katalogi Avonu i Ori
Stary 2009-11-01, 08:34   #629
loverynka
Zakorzenienie

Ziiiimno. Jak okrutnie mi się nie chce jechać na cmentarz. NIe wiem nawet w co się ubrać, żeby nie zmarznąć. Z tatą będziemy jechać pociągiem a potem komunikacją cmentarną żeby się w korek nie wpakować. Brrr.

Ja staram się nie kupować z katalogów, bo bym zbankrutowała.

loverynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-01, 10:31   #630
isa666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loverynka Pokaż wiadomość
Ziiiimno. Jak okrutnie mi się nie chce jechać na cmentarz. NIe wiem nawet w co się ubrać, żeby nie zmarznąć. Z tatą będziemy jechać pociągiem a potem komunikacją cmentarną żeby się w korek nie wpakować. Brrr.

Ja staram się nie kupować z katalogów, bo bym zbankrutowała.
Ja jednak biorę kurtkę zimową, bo stanie przez ponad godzinę na cmentarzu na tym chłodzie może się dla mnie skończyć znów jakimś przeziębieniem a tego bym nie chciała Niby słoneczko grzeje, ale i tak czuć lodowate powietrze.
Póki co ubrałam się, umalowałam i wypachniłam Alienem.

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości