Koty perskie - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-20, 18:24   #481
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: Koty perskie

Cytat:
Napisane przez lea883 Pokaż wiadomość
I pytanie nr 2: nadal nie wiem czy była szczepiona...czy w takiej sytuacji weterynarz zaszczepi ją mimo wszystko, czy takie zdublowane szczepienie może jej zaszkodzić i lepiej wstrzymać się do przyszłego roku...?
Po prostu nie wiem... Ech
Z góry dziękuję za rady, pozdrawiam!
należy zaszczepić
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-24, 19:25   #482
moniaaaaaaa86
Zadomowienie

Dziewczyny a czy to nie problem ze mieszam kociakowi jedzenie suche? Hiltona i Royala? Czy lepiej dawac jednolite?
moniaaaaaaa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 21:22   #483
pandzia76
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniaaaaaaa86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy to nie problem ze mieszam kociakowi jedzenie suche? Hiltona i Royala? Czy lepiej dawac jednolite?
Rodzaj karmy jest tak zbilansowany aby dostarczyć Twojemu kotu odpowiednie składniki żywieniowe, jeżeli już mieszasz a nic sie nie dzieje to dobrze, ja jednak bym nie stosowała mieszanki a powodów jest wiele np. co zrobisz jeżeli kot dostanie alergii pokarmowej?, będziesz musiała ustalić po której karmie lub wyeliminować z jadłospisu dwie, tak samo jeżeli się okaże że długotrwałe karmienie taką karmą nie służy twojemu kotu i nie jest w zadawalającej kondycji znowu nie będziesz w stanie ocenić która karma jest właściwsza z mieszanych przez Ciebie.
pandzia76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 09:39   #484
anusia1990
Zakorzenienie

Oj dawno mnie tu nie bylo i wiele sie wydarzylo od tego czasu

PO pierwsze moja kicia miala sterylizacje (kilka dni temu) ojej strasznie to przeżyłam( To byla ostatnia deska ratunku kotka miala ruje co tydzien przez co nie jadla i strasznie schudla. Obecnie wazy 2,5 kg przez co weteryniarz musial zastosowac specjalna narkoze. Naszczescie kotek miewa sie wrecz wspaniale za to moja psychika niebardzo NIe sadzilam ze z ruja u kotek jest az tak zle(

PO drugie walcze z jej futerkiem ,gdyz zrobilo sie sporo koltunow a poniewaz jej nie chcialam golic odrazu do zera to stopniowo rozczesalam i tak zostalo juz kilka malutnich supelkow. Narazie poki co niech odpoczywa po sterylce.
anusia1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 13:08   #485
ewa12
Przyczajenie

Question Dot.: Koty perskie

Witam, proszę o dobrą radę, by zapobiec elektryzowaniu się sierści mojej kotki persiczki. Mam ją od niedawna i nie wiem co robic, gdy ją czeszę, to włosy bardzo się elektryzują i strzelają. proszę o dobrą radę

Edytowane przez ewa12
Czas edycji: 2009-11-01 o 13:46
ewa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 14:13   #486
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewa12 Pokaż wiadomość
Witam, proszę o dobrą radę, by zapobiec elektryzowaniu się sierści mojej kotki persiczki. Mam ją od niedawna i nie wiem co robic, gdy ją czeszę, to włosy bardzo się elektryzują i strzelają. proszę o dobrą radę
kup antystatyk np. 1 all systems

http://www.krakvet.pl/systems-hair-r...ml-p-5130.html
Stary 2009-11-01, 14:31   #487
ewa12
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
dzięki
ewa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 07:03   #488
moniaaaaaaa86
Zadomowienie

Dziewczyny a czy to moze byc cos groznego ze moj kotek od paru dni chodzi i sobie popsikuje (apsik) ??

Edytowane przez moniaaaaaaa86
Czas edycji: 2009-11-03 o 07:10
Stary 2009-11-03, 07:44   #489
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vilandra Pokaż wiadomość
4 czy 5-letni kocur napewno nie zakończył kariery reproduktora.
To prawda, ze kocury które juz na reproduktorów się nie nadają sa kastrowane i wydawane.Jednak na ogól taki kocur ma ok. 7 -8 lat.
I nie mogę zrozumieć tego procederu, jak można wydac kota w tym wieku. Każdy kto ma kota, wie jak zmiana miejsca, włascicieli wpływa na kota[COLOR=Silver]
albo jesli hodowca uzna, że jest juz wystarczajaco duzo potomstwa z jego krwią - wszystko zależy od planu hodowlanego

smok zaaklimatyzował sie po 1,5 dniu

sa przypadki, że po kastracji kocur jest tepiony przez reszte stada i co bys wtedy zrobiła

lepiej znaleźć mu dobry dom niz mieć z czasem na np. 50 m2 20 kotów (bo wszystkie zostaja w domu po kastracji)

---------- Dopisano o 08:44 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Cytat:
Napisane przez moniaaaaaaa86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy to moze byc cos groznego ze moj kotek od paru dni chodzi i sobie popsikuje (apsik) ??
kaloryfery właczone

byc może suche powietrze

jeżeli nie jest osowiały, je, bawi się to szukaj przyczyny w suchym powietrzu

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-11-03 o 07:43
Stary 2009-11-03, 21:39   #490
moniaaaaaaa86
Zadomowienie

o to mnie uspokoilas Bede za miesiac w Polsce to wtedy weterniarz go calego obejrzy
Kotek jest fit! Bo wariuje i wcina jak szalony, a sama jak sie budze to mam zawsze sucho w nosku to pewnie powietrze, ufff
Stary 2009-11-04, 15:47   #491
xMadlenx
Przyczajenie

Hey
Za miesiąc jadę po rudego, małego kochanego persa. Nie ma rodowodu, ale rodzice mają. Dostałam ich zdjęcia. Czytałam prawie całe forum i trochę się przestraszyłam tym, jak mówiliście, że pers powinien mieć rodowód.
Ale ta hodowla skąd ja biorę kotka jest w porządku. Mam nadzieję. Co sądzicie? A i mam pytanko co do wszystkich rzeczy potrzebnych do pielęgnacji. Jakie szczotki i grzebienie powinnam kupić?
xMadlenx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-04, 18:11   #492
trojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xMadlenx Pokaż wiadomość
Hey
Za miesiąc jadę po rudego, małego kochanego persa. Nie ma rodowodu, ale rodzice mają. Dostałam ich zdjęcia. Czytałam prawie całe forum i trochę się przestraszyłam tym, jak mówiliście, że pers powinien mieć rodowód.
Ale ta hodowla skąd ja biorę kotka jest w porządku. Mam nadzieję. Co sądzicie? A i mam pytanko co do wszystkich rzeczy potrzebnych do pielęgnacji. Jakie szczotki i grzebienie powinnam kupić?
U mnie do długich włosów sprawdza się taka szczotka
http://www.allegro.pl/item806720328_...s.html#gallery

i taki grzebień z obrotowymi ząbkami
http://www.allegro.pl/item794426075_...s.html#gallery

w każdym sklepie zoologicznym powinnaś dostać te artykuły, i jeszcze potrzebny będzie obcinacz do pazurków, u mnie takie się bardzo dobrze sprwdzają http://www.allegro.pl/item793449569_...s.html#gallery

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.

Edytowane przez trojka
Czas edycji: 2009-11-04 o 18:13
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 19:43   #493
xMadlenx
Przyczajenie

Dzięki Trojka!
Stary 2009-11-20, 10:14   #494
Klaudia953
Przyczajenie

Dot.: koty perskie

Cytat:
Napisane przez wybujana Pokaż wiadomość
moja ciocia ma półpersa ;] . tatus byl dachowcem a mamusia persem ;]
wydaje mi sie ze to fajne kotki, spokojne, .. takie leniuszki ;-)
jesli chcesz kota ruchliwego to persy chyba sie nie nadają ;-0
Ja mam kotka perskiego i się ze mną zawsze bawi ciągle miałczy że chce się bawić w gonianego. Też myślałam że persy są leniwe ale to nie prawda.
Klaudia953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-21, 08:30   #495
xMadlenx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Klaudia953 Pokaż wiadomość
Ja mam kotka perskiego i się ze mną zawsze bawi ciągle miałczy że chce się bawić w gonianego. Też myślałam że persy są leniwe ale to nie prawda.
Ja jestem ciekawa jaki będzie mój Za 2 tygodnie go odbieram. Mówią, że pieszczoch, ale też lubi zwracać na siebie uwagę i się bawić. Nie mogę się doczekać ;D
Stary 2009-11-21, 20:13   #496
adkaaaaa5
Raczkowanie

Kotki perskie mają opinie leniuchów, ale wiadomo to koty i nie są do końca takie leniwe! Każdy młody kot lubi się bawić, jednak trzeba przyznać, że w porównaniu do dachowców, czy kotów orientalnych są "leniwsze" W domu mam dachowca, mieszańca kota orientalnego i młodą persiczkę i widzę różnice miedzy ich zachowaniem. Persiczka lubi się bawić, ganiać za pimpongiem, każdym szeleszczącym papierkiem, ale nie skacze po firankach, wyzszych szafkach itp. lubi tez sobie poleniuchować;p natomiast kotka mix orientalna uwielbiała dzikie zabawy na firankach, skoki z szafy na szafe właziła jak najwyżej! poza tym całymi dniami ganiała gdzieś i wszedzie jej bylo pełno! Podobnie Morek- dachowiec jak był małym kociakiem, z tym, że nie skakał aż tak wysoko;p A persiczka jest spokojniejsza ) Tak więc persy są 'leniwe' ale w porównaniu z innymi kotami, które są zwinniejsze wydaja się byc leeeniuchami;p
Stary 2009-11-22, 09:49   #497
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

A mój persian, Persil został wczoraj wykastrowany...Wczoraj po operacji chodził jeszcze taki zakręcony, ale dzisiaj wrócił do mnie mój pieszczoszek Jego wystarczy tylko raz pogłaskać, a nie odstępuje mnie na krok...Zobaczę za kilka dni, jak się będzie czuł...Jak wszystko będzie OK, to mojego białego kota, imieniem Cham ( imię mówi samo prze się...), też czeka zabieg...
Koty wykastrowałam/ uję mimo tego, że nie wychodzą na dwór...
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-23, 11:00   #498
Bonii
Przyczajenie

Witam
Uwielbiam koty no i mam 1 Persa czarnego o imieniu Morgan ma 1,5 roku i znalezionego Egzotyka Wilusia o kolorze biszkoptowym który ma 5 lat . Z Morganem jest wszystko OK a z Wilusiem same problemy zdrowotne chodzi o oczki bez przerwy łzawią na brązowo , musiałam mu wygolić brodę bo miał całą czarną od tego wycieku. Byłam u 4 lekarzy i każdy dawał inne krople i maść do oczu. Wiluś przeszedł już czyszczenie zębów, przepchanie kanalkiów ocznych ale to nic nie pomaga. Byłam u kociego fryzjera i tam Pani z hodowki kotów Perskich poleciła mi weterynarza który opiekuje się jej kotkami wystawowymi , jestem już umówiona na czwartek z Wilusiem , mam nadzieję , że mu pomoże. Bo Wiluś jest typowym arystokratą w każdym calu jest tak kochany i przeuroczy , że napatrzyć się na niego nie mogę , wydaje mi się , że On rozumie każde moje słowo jak do niego mówię to patrzy na mnie tymi swoimi dużymi złocistymi oczami i zawsze reaguje na moje polecenia. Morgan natomiast chodzi swoimi drogami
Bonii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-24, 20:33   #499
pandzia76
Raczkowanie

Bonii
Twój Wiluś jest śliczny ale nie jest egzotykiem tylko persem, ma nieco skrócone futerko bo może któreś z jego rodziców bylo egzotykiem jednakże on jest na pewno persem, co do oczek musze Cię zmartwić ale Wiluś ma mocno zaznaczony stop i dość krótki nosek a to powoduje większy wyciek z oczu i jeżeli nie ma infekcji to raczej nic na to nie zaradzisz, takie koty wymagają częstego przemywania oczek minimum 2 x dziennie rano i na wieczór.
Może lekarz o którym piszesz coś zaradzi , ale ja miałam u swojego kocurka tak samo i nic bieganie po lekarzach nie dało, a co do brody to zmień mu miseczke z wodą na malusią bo on całą kryze do niej pakuje i ztąd te przebarwienia.
pandzia76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-30, 16:18   #500
kotekbambo
Przyczajenie

Wink Dot.: Koty perskie

Ja mam kotka perskiego (czarnego) ma na imię Bambuś ze względu na jego kolor Jest prześliczny i słodziutki . Ma swój przytulny koszyczek w którym śpi Uważam że warto kupić takiego kotka , owszem trzeba u poświęcać sporo czasu np. czyscić mu uszka , myć te piękne duże oczka , codziennie czesać to jego puszyste futerko , jeździć na przegląd do weta i szczepić naszego milusińskiego , przyznaje , jest mnóstwo przy nim roboty . ale naprawde warto ! uwielbiam jak przychodzi do mnie rano sie przytulać . To jest taka kudłata przytulanka , koty perskie przeważnie uwiebiają być tam gdzie są jacys ludzie i uwielbia sie przytulać . Jednym słowem BOSKI ! A tu załączam zdjęcie mojego Bambusia
kotekbambo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-30, 16:34   #501
anusia1990
Zakorzenienie

w jakim jest wieku?
MOja kicia chwilowa nie wyglada zbyt pieknie miala sterylizacje no i jest po obcieciu koltunow( Ale z dnia na dzien znow staje sie piekna.
Stary 2009-11-30, 17:08   #502
anusia1990
Zakorzenienie

obecnie ma wygolony brzuszek ale juz siersc ladnie odrasta
Stary 2009-12-01, 10:49   #503
kotekbambo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anusia1990 Pokaż wiadomość
w jakim jest wieku?
MOja kicia chwilowa nie wyglada zbyt pieknie miala sterylizacje no i jest po obcieciu koltunow( Ale z dnia na dzien znow staje sie piekna.

Teraz bedzie z nami 4 rok ;] , ale jest bardzo energocznym kotkiem , uwielbia sie bawić !

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

A twój kotek ile ma lat ? Widze że też rozrywkowy i śliczny jest ;P
Stary 2009-12-01, 11:38   #504
anusia1990
Zakorzenienie

1rok i dwa miesiace. Szczerze myslalam ze ten twoj to jeszcze male kocię
Ojej moja kicia ma adhd. Chcialam zeby sie troszke podpasła bo jest strasznie chuda ale nie ma szans jak ona prowadzi taki aktywny tryb zycia. Jak sie wybudzila po narkozie to pierwsze co to wskoczyla na parapet a ja myslalam ze zawalu dostane. MOja kicia jest dzikuskiem jak chce sie przytulic to przyjdzie polasi sie ale niebyt daje sie glaskac, no chyba ze po brudce tylko tu sie daje. Jak ja karmie(sama je tylko sucha karme)nie daj boze cos sie poruszy i juz nie je tylko poluje,tak samo cos mamie spadnie w kuchni to ona zbiega z gory na dol zobaczyc co sie stalo (a schodow mamy naprawde duzo). Jeszcze w sumie lubi jak ja sie glaszcze po tym malym nosku. Zeby ja uczesac musze ganiac za nia ze szczotka po calym domu. Noi i niestety codziennie musi podrapac kazdego, kladzie sie na plecy slodko patrzy sie na mnie a jak chce ja poglaskac to atakuje i gryzie, ojej moje rece to masakra.
Stary 2009-12-01, 12:09   #505
kotekbambo
Przyczajenie

Hehe ;] z moim jest to samo . taki roztrzepany jest i wgl. bardzo ciekawski jest . Teraz właśnie rozrabia , bo widze jak biega i łazi po stole i wszędzie go pełno ;P
A co tam u twojej persiczki ;0 ;****
Stary 2009-12-01, 12:16   #506
anusia1990
Zakorzenienie

Lezy na parapecie po tym jak rozwinela rolke papieru toaletowego. Sen juz ja bierze no ale dzis miala dzien pelen wrazen zabralam ja na dwor, to teraz odsypia.
Stary 2009-12-01, 18:28   #507
xMadlenx
Przyczajenie

Question Dot.: Koty perskie

Słuchajcie, ja mam takie małe pytanie.
Za 4 dni odbieram moją rudą kotkę i kupiłam już wszystko co potrzebne, ale zastanawiam się nad pudrem.
Czy jest on konieczny? Dużo pomaga?
Stary 2009-12-01, 19:32   #508
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xMadlenx Pokaż wiadomość
Słuchajcie, ja mam takie małe pytanie.
Za 4 dni odbieram moją rudą kotkę i kupiłam już wszystko co potrzebne, ale zastanawiam się nad pudrem.
Czy jest on konieczny? Dużo pomaga?
tam gdzie kot sie przetłuszcza (zamiast kapieli) lub ma skłonności do kołtunienia to pudrujemy

możeby puder jonsona - uwaga pyli (stosować tak aby kot sie nie nawdychał)

najlepsze są z silikonem

UWAGA - nałozony puder lub szampon na sucho należy wyczesać lub wydmuchać suszarką do włosów
Stary 2009-12-01, 20:56   #509
anusia1990
Zakorzenienie

ooo dzieki przydalo mi sie. Moja kicia ma czesto przetluszczona szyjke jak dotad kapalam ja cala:-/
Stary 2009-12-02, 16:47   #510
xMadlenx
Przyczajenie

Dzięki sunshain! Zobaczymy jak to będzie z moją ślicznotką ;]
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości