|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3061 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010
NO wlasnie Izumi..jaka tam Twoja wina...my Cie z tymi Twoimi myslami zaraz
![]() Ani mi sie waz tak myslec..... A ztym interesem na allegro to calkiem niezly pomysl - moze bys o tym pomyslala ?? A pierwsze zainteresowane kupnem juz masz- to my wizazanki ![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Maialam sie jeszcze wypowiedziec na temat usg - ale ze od jakiegos czasu moj mozg zyje wlasnym zyciem - to mi wylecialo Ja mam USG co druga wizyte u polskiej ginekolog w Dublinie(6tc, 11tc, i teraz bedzie 19tc) za kazdym razem u polskiej ginekolog w Krakowie(az 2 beda- pierwsze bylo 14tc a drugie w grudniu) i 2 extra w szpitalu(pierwsze w 22tc a drugie cos kolo 30tc ale nie wiem na bank) hmmmmm troche sie tego narobi, teraz bede miala 4.
#3062 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a myślałam że cos mi sie z kompem popiepszyło.... hihihi że mi strona sama lata dół- góra dół góra.. Cytat:
pomyśl inni maja gorzej ląduja w domach samotnych matek albo gorzej. głowa do góry chociaż myślałam że IZUMI nie do zdarcia!! że optymistka zawsze i wszedzie!!!! niech to bedzie przypadek a od teraz juz tylko usmiech an tarzy!! nie bede wypisywała swich opłat + 1000zł rata kredytu ale kochana nie jestes z tym sama. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3063 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie, ja to, że to moja wina usłyszałam od rodziców.... . Oni zwykli mi mówić takie rzeczy. Podobno ma to być motywujące. Ale jakoś nigdy nie było. Od kiedy pamiętam jak coś szło mi dobrze to "przypadek", ja szło mi źle "to normalka, bo przecież nic nie potrafię dobrze zrobić". (tak na marginesie... jestem jedynakiem ;] jak widać nie każdy jedynak jest rozpieszczany i rozkochiwany
![]() No i ot..... ...... ....i pierogi mi się kleić nie chcą ......................... .... ............. standardowo..... jak po gruzie wszystko .................... łeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeee! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3064 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3065 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczynki
![]() Ania P .... jak z pierogów zrobić makaron? ![]() Farsz jest ok.....tylko niech mi ktoś go ciasta upchnie! ;D... Teściowa robi krokiety z nadzieniem jak do pierogów... pomyślałam że tak zrobię! I wtedy EUREKA! Nie umiem smażyć naleśników ![]() ![]() .... A żeby już tak nie smęcić załączam 2 zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3066 |
Rozeznanie
|
Izumi nic sie nie martw, najwazniejsze jest teraz Zdrowie Twoje i dzidziusia, anie tam jakieś docinki rodzinki. Ważne żebyś miała wsparcie męża a rodzice niech sie zajmą swoim zyciem i rozliczaja siebie. Twoja mam też kiedyś była w ciąży i mąż musiał na nią pracowac, taka juz kolej rzeczy i nic tego nie zmieni.
Takze głowa do góry, wszystko bedzie dobrze. A ja oczywiscie zaczęłam swoje leniwe zwolnienie od zapalenia oskrzeli. Jestem załamana bo lekarz kaząl mi brać antybiotyk Rovamecynę czy coś takiego. Ja jak nie jestem w ciaży żadko biorę jakiekolwiek leki a co dopiero teraz. Normalnie chyba sie powieszę. Dycham jak stary gruźlik, jakbym chciała moje małe bąble wypluć. Musze chyba troche poczytać o tym antybiotyku, zobaczymy. Jak nie ma wyjśvia trzeba sie czasem poddac woli lekarza. hehe |
![]() ![]() |
![]() |
#3067 |
Zakorzenienie
|
Izumi- Ty po prostu jesteś niemożliwa!!
![]() ![]() I jak Cię nie uwielbiać?? ![]() ![]()
#3068 |
Wtajemniczenie
|
witajcie, ja trochę odpoczywam, zrobiłam sobie spacer na cmentarz, zimnica, ale za to słońće, trochę bateryjki nałądowalam. Mam nadziejęże ta słonecza pogoada troszkę się utrzyma bo mam ochotę na spacerek po szmateksach
![]() Gmyralka, a Ty chcesz rajtuzy do spónicy czy pod spodnie? 9 mi w spodniach zimą też będzie za zimno...) Bo można jeszcze kupić legginsy to już wogóle ciepllejsze są chyba tylkooliwka, mrowak, Wasze przepisy świetne, tylko zapiekanka bez sera może mieć uboższy smak ![]() minka26, fajny wypoczynek sie Wam szykuje, pozazdrośćić słońca i cieełka o tej porze roku,,, lawenda, ja też często czuję brzuch, dziś akurat jakos mniej. TO chyba nic dziwnego skoro rośnie i napełnia się ![]() asiulek, a TY się nie martw, 17 tydzień to ponoć za wcześńie żeby czuć ruchy dziecka, zwykle pisze się o ok 20 ale i to nie reguła. JA się zastanawiam czy może coś czuję ale nie uważam tego za ruchy dzieciaczka ![]() ![]() izumi, kochana, nie dołuj się tak. A może znajdzie sie mieszkanko do wynajęcia tańsze niż tamto? Ja sie dziwię jak piszesz że to rodzice CIę tak dobijają wydaje się z Twoich wypowiedziże macie dobry kontakt, powiedziałąś im kiedyś jak to odbierasz> Może trzeba wprost, może nie zdają sobie sprawy że Cię tak ranią i że to jeszcze bardziej Cię ogranicza zamiast mobilizować... A co do dorabiania na all lub jakoś inaczej popieram jak najbardziej. |
![]() ![]() |
![]() |
#3069 |
Rozeznanie
|
Z tymi ruchami myślałam ze tylko ja mam schizy. Przy pierwszym dziecku poczułam ok 20 tyg. A teraz jestem w 19 i sama nie wiem. Czasem mam wrazenie że sa, a czasami że to mi sie tylko wydawało i ze cisza wszedzie głucho wszedzie . Nic takiego konkretnego. Myślałam ze u bliźniaków to troche szybciej będą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3070 |
Zakorzenienie
|
la_wenda - na podwyzszenie hemoglobiny proponuje sok z burakow ja pije taki codziennie rano po kilka lyzeczek robie go o taak :
buraka < duzego buraka czerwonego > odkrawamy w nim gore i drazymy mala dziurke tak by sie zmiescila lyzeczka od herbaty zasypujemy go cukrem i odstawiamy do szafki na talerzyku na drugi dzien lyzeczka wybieramy sok jest slodziuchny i znow zasypujemy cukrem taki burak wymienia sie u mknie co 3 dni ![]() polecam tez morelki suszone a i jeszcze sa tabletki z buraka w aptece koszt ok. 27 zl. kobiety w ciazy tez moga je uzywac [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;15040521]Jako skrobaki swietnie sprawdzaja się karty plastikowe.[/QUOTE] te karty sa bardzo bardzo przydatne nie tylko jako skrobaki ![]() ASIULEK_23 - ja mam usg co kazda wizyte co do sluchania serduszka dzidziusia to zalezy od lekarza jeden moze zlecic to w 16 tygodniu inny zas dopiero pod koniec ciazy wiem ze u nas w przychodni usg tez jest robione co wizyte jest nawet taki lekarz co nie badas kobiety przez 9 miesiecy tylko robi jej usg dla mnie dziwne ![]() a wysluchiwaniem serduszka zajmuje sie polozna tak prywatnie jak i panstwowo a mi dzisiaj peka glowa nic nie pomaga ![]() wczoraj bylismy u meza kuzyna i dostalam od jego zony kolejna ksiazke o ciazy ![]() ![]() ![]() DLA DZIEWCZYN CO CZUJA DUSZNOSCI jest tam napisane ze niewielkie dusznosci sa czyms normalnym i wiele kobiet cierpi z ich powodu na poczatku drugiego trymestru za ten stan odpowiedzialne sa znowu hormony ciazowe stymuluja one bowiem osrodek oddechowy w celu zwiekszenia czestotliwosci i glebokosci oddechow przez co ma sie uczucie ciezkiego oddychania za ich sprawa dochodzi tez do rozszezania naczyn wlosowatych drog oddechowych i innych naczyn wlosowatych, rozluznienia miesni pluc, oskrzeli oraz innych. im ciaza jest bardziej zaawansowana tym ciezej sie oddycha gdyz powiekszajaca sie macica uciskajac na przepone sciska pluca i uniemozliwia im pelne rozszezanie sie... < zrudlo : w oczekiwaniu na dziecko H. Murkoff, A. Einsenberg, S. Hathaway, B.S.N > a ja dzisiaj poszalalam na zakupkach dla dzidzi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() do dziewczyn ktorym mialam wyslac mp3 prosze uzbrujcie sie w cierpliwosc bo musi zrobic to moj maz z komputera bo na laptopie siec mi sie ciagle rwie i nie chce sie wyslac ![]()
#3071 |
Zakorzenienie
|
catro, na pewno będzie wszystko ok. To się często zdarza i jak pisza dziewczyny wszystko się wchłania. Główka do góry i nie czytaj głupot w necie.
![]() Minka , zazdraszczamy zbiorowo wyjazdu, mam nadzieję, że po powrocie zapodasz jakieś foteczki.... I dzidzia na filiku super ![]() la_wenda, ja w sumie mało brzuch czuję w sensie cięzkości, nbardziej cała się czuję kwadratowo w sensie ruchówi ogólnej mobilności. A nie przytyłam (jeszcze?) zbyt dużo.... ty piszesz, że w kościele spiewać nie możesz- ja sie tak samo męczę jak z dziećmi w pracy śpiewam albo nawet jak dłuższa chwilę im coś tłumaczę..... z ta hemoglobiną to nie mam sposobu-też mam niską, a już od lat się męczę właśnie z niskim poziomem i częśto gęsto anemią.... przedtem brałam biofer, teraz biofer folic, czyli niby to dobrze przyswajalne żelazo (choć wyniki dalej dupowate....może bez tego byłyby jeszcze gorsze?) Kiedys sie lekrki pytałam jak to jest z przyswajaniem żelaza np. z buraka, czy innych tam (bo mama wmuszała we mnie nielubiany sok...) i ona powiedziała, że to wszystko guzik warte, że się nie wchłania i... dalej nic nie wiem..... Baobabek, moim zdaniem powinnaś iść biegusiem do rodzinnego po L4!!!! jak ty sobie wyobrażasz prowadzić lekcję z bolącym gardłem? i takim złym sampoczuciem? chcesz się załatwić na cacy? przecież wiesz że MUSISZ O SOBIE DBAC. Nikt ci medalu w praacy nie da.... a i mi się przypomniało że pisałas kiedyś o staniu na dyżurach- czy ty stoisz na dyżurach dalej? pamiętaj o tym że CI NIE WOLNO! TO JEST WBREW PRZEPISOM BHP i nikt cie nie może tego nakazać!!! a z tym sklepowym interesem to super pomysl jest ![]() Asiulek, ale ty jestes w 16 tygodniu dopiero! Masz jeszcze dużo czasu- w poradnikach piszą, że statystycznie zaczyna sie ruchy czuć między 18-22 tyg, moja koleżanka to dopiero w 24 poczuła pierwsze ruchy, a ja w 18... nie ma reuły, ale to chyba nie jest zbyt częste żeby juz w 16 czuć. Napewno cię jeszcze skopie, że będziesz miała dość ![]() I na pewno z bobaskiem wszystko ok, bo niby czemu miało by nie być? Dobrze sie przeceiz czujesz, nie masz dolegliwości żadnych....główka do góry i nie wyszukuj problemó tam gdzie ich nie ma ![]() mrowak, ja tez mam trociny zamiast mózgu oststnimi czasy....., ale co zrobić.... ![]() ania p, śliczniaste ubranka. Ja dzis w drodze z pracy byłam w "swoim" lumpku, upolowałam 2 pary ślicznych welurowych spiochów, w tym jedne z kaftanikiem i podczas grzebania zagadała mnie babka, że na takie małe dziecko szukam i że ona ma cały worek ładnych niemowlęcych rzeczy i nie ma komu dać i czy bym nie chciała- i się z babka umówiłam na piątek pod sklepem- zobaczymy czy przyjdzie i co przyniesie.... megi, koniecznie daj znać po zajęciach z szkole rodzenia izumi, kochana ![]() My też mieszkamy z rodzicami i bedziemy mieć dla siebie i dzidzi 1 mały pokoik. My pracujemy oboje i co z tego? Nie zarabiamy dużo, we wrocku są takie ceny że nas na wynajem nie stać- od 1500zł sie zaczynają ceny, a mamy do tego mnóstwo opłat, alimenty męza, kredyt studencki, rachunki itp itd. O kredycie na mieszkanie nie wspominam nawet.... I też nie mamy szansy na "bycie na swoim". Mnie z kolei denerwuje jak się spotykam z kimś dawno nie widzianym, kto mi doradza wlaśnie kredyt lub wynajem i stwierdza, że on/ona to by nie mógł z rodzicami mieszkać....ja mogę i mieszkam i staram się nie narzeakć (za często....). No bo co mamy my albo wy zrobić? Jest jak jest i trzeba się dostosować i nie zamartwiać, bo co to da? I jak zwykle pocieszające jest, że "inni maja gorzej"-naprawdę jak się zastanowić, to jesteśmy szczęściarami- mamy mężów, kochającą rodzinę, nie kapie nam na głowę, mamy co jeść........aż że ciasno.... trudno, damy radę ![]() nie jest tak, bo jesteśmy leniami i nie chce nam sie pracować- takie mamy czasy . Po prostu. Przesyłam pozytywne fluidki. I juz wiesz co to DEN? drcron, ja też bym poprosiła o mp3- e-o@o2.pl izumi- fotki przeboskie i dzieki dziewczyny za wczorajsze przepisy- bede wszystkie trzy po kolei wypróbowywać
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2009-11-02 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#3072 |
Wtajemniczenie
|
a propo przepisow....moze ma ktoras pomysl na gorace danie dla gosci bo ja wymyslilam tylko zeberka w miodzie- niezbyt to eleganckie ale chyba kazdy lubi i czekam na wene az pomyslalam ze sie was zapytam
![]()
#3073 |
Zakorzenienie
|
Izumi - nie martw sie kochana moze sprobujcie poszukac u was czegos takiego jak TBS - jest to spoldzielnia dzieki ktorej mozesz stac sie wlascicielem mieszkania wplacajac tylko 30% jego wartosci albo moze gmina by wam cos wynalazla warto by bylo zlozyc papiery w urzedzie moze by sie jakos udalo
![]() Izumi - przepraszam ![]() ![]() a co do traktowania przez rodzicow to wspolczuje Ci ale i tez dobrze rozumiem ja przechodzilam to samo a moze i nawet mialam gorzej hmmmmmm
I w taką piękną wiosnę przyleciał do nas bociek, i przyniósł maleńką dziecinę, a razem z nią - sto pociech. ![]() nasz mały wielki cud ![]() Edytowane przez drcron Czas edycji: 2009-11-02 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3074 |
Zakorzenienie
|
Ale przyspieszenia dostałyście laski
![]() Ja to głównie do Izumi teraz: jaka kurna TWOJA wina, no bez jaj! I w ogóle JAKA WINA?? Co to ma być? No i jak, przepraszam, masz teraz szukać pracy będąc w ciąży?? To nie jest żadna Twoja wina, sytuację materialną macie taką, a nie inną-przynajmniej na razie, a jeśli rodzice mówią Ci tego rodzaju rzeczy to może trzeba ich wprost zapytać czy rzucając takie teksty chcą się Was pozbyć z mieszkania, czy o co chodzi? Czasem chyba dobrze jest tak z grubej rury wystrzelić i nagle się okaże, że problemu to w ogóle nie ma i że oni wcale nie mieli tego na myśli itd itp. Natomiast jeśli chodzi o pomysł na zajęcie dla Ciebie, to moje zdanie już znasz. No, chyba, że opatentujesz sposób na odklejanie dyndającego ciasta z sufitu ![]()
#3075 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny tylko sie nie smiac.. ciążowa sukienka trioszke poszerza
![]() a po drugie przyszedł ten płaszczyk co wylicytowałam rozm. 44/46 wiecie co z przodu bomba!!! eleganco zgrabnie ale bokiem ![]() ![]()
![]() |
#3076 |
Zakorzenienie
|
Ej, Madziwnia, super ta sukienka!!!! Bardzo fajnie wyglądasz-powaga. A pokaż aukcję, z której masz płaszczyk, bo ja też się rozglądam za czymś cieplejszym.
#3077 |
Zakorzenienie
|
Mrowak prosze bardzo... ale ten płąszczyk babeczka szyła na zamówienie dla siebie w zeszłym roku jak w ciazy była tez przez zimę...
http://www.allegro.pl/item778896546_...a_r_44_46.html
![]() |
#3078 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie, przecież pisałaś o tym już
![]()
#3079 |
Wtajemniczenie
|
izumi, fajne zdjęcia, wyobrażam sobie jak wygląda Wasz album
![]() madziwnia, super wyglądasz w tej sukience. A nad podobnym plaszczykiem tez się zastanawiałąm, chociaż nie wiem czy nie wolę do kolan, bo ostatnio tak mi nogi zmarzły w kurteczce... JA juz dopinam się na styk w moich zimówkach :/ TRzeba naprawdę konkretnie o czymś pomyśłeć. W sobotę byląm w reserved i widziałąm tam płaszczykrozszerzany, nawet trochę ocieplany, tylko kolorek taki smętny// Szukalam go gdziec na zdjęciach ale nie mogę trafić, miał taki wieeeelki kaptur. A, wstąpiłąm jeszcze do 5.10.15 i nabyłam pierwsze ciuszki dla maluszkow, nie mogłam się powstrzymać ![]() ![]() to moje bodziaczki: |
![]() ![]() |
![]() |
#3080 |
Rozeznanie
|
madziwnia super wyglądasz!
![]() Izumi, tak mi się smutno zrobiło, jak przeczytałam co Ci rodzice powiedzieli. Zero wyczucia! Ale trochę Cię rozumiem... Ja teraz też nie pracuję i często czuję się jak darmozjad. Mój kochany się pręży, ale czuć w budżecie , że ja nie dokładam. Mąż cały czas mnie zapewnia, że nie jestem darmozjadem, że dużo robię itp. Ale to wszystko w mojej głowie. Sama się ścigam. I powód podobny. Nie jestem jedynaczką, ale zawsze robiłam za mało. Mimo czerwonych pasków na świadectwie, olimpiad itp... Zawsze było źle. A jak zaczęłam malować freski i coś tam osiągać, to mama tylko dzwoniła :"pożycz pieniądze" , a od ojca usłyszałam " no, może będą z Ciebie ludzie"... Wyobrażacie sobie?! I niestety muszę ciągle w głowie przerabiać sobie, że nie jestem do niczego itp. Izumi, świetnie sobie dajecie radę z mężem, jesteście wspaniałymi, ciepłymi, kochającymi się ludźmi!!!!!!!!!!! , a Wasze dziecko będzie miało super rodziców! Przecież to widać jak na dłoni!!! ![]() Chyba dawniej była taka metoda wychowawcza, żeby nie chwalić, bo się popsuje dziecko, tylko motywować go poczuciem winy, albo wytykaniem co może zrobić lepiej. I jak mój przykład pokazuje nie tylko tak wychowywano jedynaków. Trudno, rodziców nie zmienimy. Ale możemy wyciągnąć wnioski i swoje dzieci duuużo chwalić. Myślę, że wszystko się ułoży i znajdziecie lepsze i tańsze lokum i jeszcze się będziecie cieszyć, że tamto nie wypaliło. Pieniądze zawsze się jakoś znajdują, a miłość nie zawsze. A dziecko będzie bardziej pamiętać waszą miłość, niż powierzchnię mieszkania. Jestem pewna, że tej pierwszej mu nie zabraknie. 3 maj się niesamowita dziewczyno!!!!! A tak zmienię temat. Ostatnio rozmawiałam z moją znajomą i ona opowiadała, że jej syn urodził się z olbrzymim krwiakiem na główce. Taki krwawy guz. I lekarze powiedzieli , że do 6 tyg. samo się wchłonie. I czekali, czekali, tydzień, dwa a tu nic. I wyobraźcie sobie, że równo upływa 6-ty tydzień, a tu z dnia na dzień zniknął!!! Szok!. Tak, że głowa do góry! A jeszcze o burakach na krew. To musi jednak coś działać, bo jak mój brat miał raka, operację i chemię to potem pił kwas z buraków i mu hemoglobina ładnie skoczyła. Ja teraz też piję taki. Robię jak na barszcz i czasami sam piję, czasami ze śmietaną, jogurtem, kefirem, takie coś a'la chłodnik w smaku. A smakuje mi to, bo ja lubieć kwaśne!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3081 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
evitka - super jakby przyszła nawet jak to nie sa jakies nowe wypasione rzeczy to zawsze w domku czy do spanie się przydadzą . Tego nigdy nie za wiele ![]() a teraz oglądam jesyny serial jaki ogladam czyli brzydule . Ogladacie ? Izumi super foteczki , to jak pomyślisz nad własnym malunkowym interesem .. Ja Cię tu będę o to męczyła bo uważam że powinnaś spróbowac . I jak widać nie tylko ja tak myślę ![]()
![]() |
#3082 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() IZUMI ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3083 |
Zakorzenienie
|
Jejku - ile Wy tworzycie, nie daje rady za Wami.
Więc skrótowo : Izumi - ja z miłą chęcią bym zapłaciła za jakiś art poczyniony na korzyść mojej rodziny - idą Święta - jak myślę, nie tylko ja chciałabym obdarować kogoś fajnym obrazkiem. Dziewczyny mają rację - wystaw się ![]() ![]() A... przyszły moje ciuszki z alle ![]() ![]() ![]()
#3084 |
Zakorzenienie
|
Madziwnia - świetnie wyglądasz w tej kreacji
![]() ![]() ![]()
#3085 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3086 |
Zakorzenienie
|
Fasolka, zazdroszczę umiejętności robienia kapuśniaku-uwielbiam tą zupę, ale nie ośmieliłam się nigdy go robić, bo... kapuśniak dla mnie MUSI smakować tak, jak ten mojej śp.Babci. No i.... nigdy nie ugotowałam kapuśniaku-uwierzycie?
A to, moja droga, jest bardzo, ale to bardzo mądre zdanie. Izumi, z tego co widzę to Ty i TZ na pewno macie to drugie, a to pierwsze pojawia się i znika. Lepiej oczywiście jak się pojawia, ale wymieniłabyś miłość za kasę? (pytanie retoryczne)
#3087 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() przesrane mamy ![]() Ciacho i coś do ciacha ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
Uwierzcie lub nie ale dla mnie zupy to czarna magia albo leń w dupsku ![]() Ja robie tylko zupy na warzywach albo kostkCH ROSOŁOWYCH NIGDY NA KOŚCI fujj I jedyne zupy jakie robiłam wzyciu to: pomidorowa i tu sie pochwale robie najlepsza w domu.. krupnik, jarzynowa, kalafiorowa i grzybowa ale czysta rosołu nie umiem ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3088 |
Rozeznanie
|
Ja nie widzę kości w zupie, bo mój mąż błyskawicznie się nimi zajmuje i zanim zupa wystygnie to już je całe obgryzie z mieska, hi,hi......
Ale najlepsza kwaśnica (kapuśniak góralski) jest na baranince, ale nigdzie jej nie mogłam dostać... |
![]() ![]() |
![]() |
#3089 |
Zakorzenienie
|
A ja właśnie do pomidorowej nie mogę sie zabrać, bo się boję, że nie wyjdzie
![]() Robię niezły żurek, wszelkie brokułowe, kalafiorowe (to zwykle kremy), ogórkową,ale z przecieru ![]() Jak się robi dobrą pomidorówkę i kapuśniak ![]()
#3090 |
Zakorzenienie
|
Garnek wody
tyle kostek ile litrów wody chyba 1 kostka na 1/2 l marchewki daje duzo w talarki lub kostke pokrojona bo inaczej sie dłuzej gotuje + 1-2 liście laurowe . Gotujesz marchewke na kostkach juz az bedzie miękka... potem zestawiasz juz z ognia zupę i doprawiasz juz na boku I tak : W osobnym naczyniu (ja mam palstikowy dzbanek szeroki.. ) wlewasz ze 3-4 wazówki tego wywaru dajesz koncentrat pomodorowy i gęsta kwaśna smietanę 18% ewent. łyżke mąki i wszystko mieszasz żeby grudek nie było i na jednolita konststencję... Potem wlewasz do gara z wywarem mieszasz dodajesz pieprz ( sól juz nie bo kostki sa słone.. ) ewent. ja doprawiam magi w płynie ta... i szczypta ziół suszonych jak lubisz.. ja daję zioła prowasalskie ale tak po troszku i np. oregano albo bazylie I NAJWAŻNIEJSZE CZOSNEK.... bez tego nie ma pomidorowej.. ja dodaję albo granulowany albo ten w mini kostkach... a czasami jak nie mam granulowanego to jak sie marchew gotuje to z marchwia świeże 3-4 zabki dodaję... Makaron nitki i ja lubie śiewżą pietruszkę!!!! Z tym przepisem masz w 20-30 minut zupę... serio...bo marchew sie szybko gotuje jak jest pokrojona.... ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:06.