Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-02, 20:16   #3781
kamila2006
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

hej dziewczyny od dluzszego czasu nosze sie z zalozeniem stalego aparatu. kurcze jest to dla mnie dosc krepujaca sprawa. chyba najwyzszy czas sie przelamac. nie znam sie na tym kompletnie! nic mi nie mowia te wasze tajemnicze nazwy procedur na wizytach mam andzieje ze sie wtajemnicze i wybiore w koncu do ortodonty.
moje pytania:
1.czy zawsze trzeba nosic gore i dol? moj dol zabkow jest idealny ale mam podejrzenie krzywego zgryzu. czy ortodonta moze mi hmm spiłowac zachodzace zabki? tak zeby nie zakladac aparatu na dol?
2. czy isnieje mozliwosc sciagniecia aparatu na jakis wyjatkowy dzien? np. na wesele? wiem ze nie powinno sie tego robic, ale czy jest taka mozliwosc? czy moze sciagniecie wiaze sie z dodatkowymi kosztami? np. wymiana tego drucika?
3.czy leczenie jest mozliwe na nfz? (chodzi mi o wizyty) czy za kazda wizyte nalezy placic? i ktora z was ma aparat ten mniej widoczny i ile placila? dziekuje z gory za odpowiedzi.pozdrawiam

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 20:26   #3782
liliyth
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kar0link4 Pokaż wiadomość
Zamieszczam fotki sprzed założenia aparatu, specjalnie dla Popstar
Cytat:
Napisane przez Agnesik_ Pokaż wiadomość
Kurde..naprawdę niezła różnica...a miałaś jakieś rozszerzanie czy coś?
Cytat:
Dodaję fotki ząbków
Piękne
Przyłączam się do pytania - Czy miałaś rozszerzaną szczękę, albo jakieś "ekstra" zabiegi. Bo z tego co widzę, nic nie usuwałaś?
liliyth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 20:34   #3783
skyman
Raczkowanie

GG do skyman

hah kolejny klient co do herbsta ;p
jesli wy go skołowaliście to dzieki ;p
Debile nie widzicie jak wszystko można stracić
Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..."

skyman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 20:35   #3784
kortinka
Raczkowanie

kar0link4 zazdroszczę Ci bardzoooooo duże zmiany ... naprawde teraz masz śliczne zabki
Stary 2009-11-02, 20:37   #3785
milutek
Wtajemniczenie

plaisanterie - Tobie radzę wstawić brakującą dwójeczkę, a na tą małą dwójeczkę założyć licówkę. Wszystko to oczywiście po leczeniu aparatem stałym. Ale i tak najlepiej doradzi Ci ortodonta, a jak będziesz miała jakieś wątpliwości to udaj się do kilku.

kamila2006 - a Tobie radzę poczytać orto FAQ, ale po krótce odp na Twoje pytania
1. nie zawsze trzeba nosić górę i dół, zależy od wady
2. teoretycznie można ściągnąć aparat na jeden dzień, ale pewnie żaden orto się tego nie podejmie.... no i kwestia kasy, płaciłabyś drugi raz za aparat
3. z tego co wiem do 13 r.ż leczenie jest bezpłatne

aparaty kosmetyczne ma wiele z nas, pooglądaj sobie foty na tym wątku, poczytaj trochę. ceny kosmetycznych od 2 tys w górę.

KAROLINKA - będę nudna, nie pierwszy raz Ci to piszę, ząbki masz cuuuuuuuuudooooooooo!!

Edytowane przez milutek
Czas edycji: 2009-11-02 o 20:39
milutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 20:40   #3786
kamila2006
Zakorzenienie

no to i tak mnie nie obejmie ja juz hmm mam 22 lata. jakby to ujac troche sie boje... tego aparatu boje sie reakcji otoczenia wiem ze was to dziwi ale kogos kto jeszcze aparatu nie ma to jednak jest stres. mysle ze warto sie pomeczyc te 2 lata a potem cieszyc ladnym usmiechem przez cale zycie i pozbyc sie kompleksow

Motywacja 100%

Stary 2009-11-02, 20:41   #3787
Popstar
Raczkowanie

Cytat:
Faktycznie różnica jest ogromna . Tylko Ci pogratulować i pozazdrościć. No i takie duże te zęby masz, u mnie są takie... nijakie .
Popstar jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-02, 20:46   #3788
kortinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez plaisanterie Pokaż wiadomość
Cześć Jak widać,jestem nową użytkowniczką,ale już od dłuższego czasu czytam ten wątek i postanowiłam założyć konto,żeby poprosić o pomoc.
Niedługo kończę leczenie aparatem ruchomym,który mam już dobrych paare lat,ale niestety mój uśmiech pozostawia wiele do życzenia. Ortodontka powiedziała mi,żebym się zastanowiła,czy chcę stały aparat,czy wolę sztucznego ząbka. Sytuacja przedstawia się następująco: (Dół jest ok,więc nie będę o nim pisać). Góra jest okropna. 1 mam normalne i ładne,ale dwójki i trójki to odrębna historia. 2 prawa wyrosła,,ale jest tak malutka,że ledwie widoczna i po prostu ginie przy mojej jedynce. 3 prawa jest ok,ale można by ją było troszkę obrócić (chyba,że ja wymyślam) potem mam przerwę i reszta zębów jest ok. 2 lewej nie mam w ogóle,bo mi nie wyrosła i zamiast niej mam 3, czyli przy lewej 1 mam lewą 3.( Aparat ruchomy mam z powodu tej nieszczęsnej 3l,która była na miejscu dwójki i w dodatku daleko w tyle i aparat miał mi ją wysunąć i przysunać do jedynki. ) Potem mam dziurę,bo nie mam tam w ogóle zęba no i reszta zębów jest ok.
Zastanawiam się,co mam zrobić z tą dziurą po zębie- mogę sobie założyć aparat i przyciągnąć pozostałe zęby,żeby nie było dziury lub wstawić sztucznego ząbka. Wolę aparat,ale nie wiem,co będzie dla mnie lepsze. I pojawia się kolejne pytanie,co do tej mojej mini prawej dwójki. Czy dałoby się ją jakoś "zmienić","powiększyć "? No i mam jeszcze taki odstęp między 3 prawą i 4 prawą. Ortodontka powiedziała mi,że muszę się namyślić i w lutym,jak będziemy kończyć moje dotychczasowe leczenie,to mam jej powiedzieć,jak się sprawy mają. Od czasu,gdy się dowiedziałam,że mam się namyślić,to cały czas się nad tym zastanawiam. Wiem,że muszę się skonsultować jeszcze z dentystką,ale do czasu wizyty,chciałabym poznać Wasze zdanie Mogę na Was liczyć? Przepraszam,że tak chaotycznie to napisałam i wiem,że możecie mieć problemy z wyobrażeniem sobie tego mojego uzębienia,ale nie zrobiłam sobie jeszcze zdjęć zębów. Obiecuję,że jak tylko będę je mieć na komputerze,to je tu zamieszczę.
Z góry dziękuję P.S. Mam 15 lat.
no więc oto moje zdanie : co do mini zęba to raczej nie jest problem. Zawsze go można jakoś nadbudować i to jest dość często stosowane.
A co do tego zęba który nie wyszedł to czy przypadkiem nie jest on zatrzymany w koci i czy nie można go 'wyciągnąć' za pomocą stałego aparatu i różnych cudów typu wyciągi itp? Do stwierdzenia tego wystarczy zdjęcie. Obrócenie zęba to nie problem moja koleżanka miala bardzo"powykręcane" a po aparacie ma idealne Szpar też nie będzie
Musisz pogadać z orto! Zapytaj się poprostu jaki ona by miała plan, a jeśli się na tym nie zna to zmien ortodontę !
Wniosek: Uważam, że powinnas kontynuować dalsze leczenie Naaaaprawde warto ! Potem będziesz miała świetny uśmiech
Stary 2009-11-02, 20:51   #3789
Starlett
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny od dluzszego czasu nosze sie z zalozeniem stalego aparatu. kurcze jest to dla mnie dosc krepujaca sprawa. chyba najwyzszy czas sie przelamac. nie znam sie na tym kompletnie! nic mi nie mowia te wasze tajemnicze nazwy procedur na wizytach mam andzieje ze sie wtajemnicze i wybiore w koncu do ortodonty.
moje pytania:
1.czy zawsze trzeba nosic gore i dol? moj dol zabkow jest idealny ale mam podejrzenie krzywego zgryzu. czy ortodonta moze mi hmm spiłowac zachodzace zabki? tak zeby nie zakladac aparatu na dol?
2. czy isnieje mozliwosc sciagniecia aparatu na jakis wyjatkowy dzien? np. na wesele? wiem ze nie powinno sie tego robic, ale czy jest taka mozliwosc? czy moze sciagniecie wiaze sie z dodatkowymi kosztami? np. wymiana tego drucika?
3.czy leczenie jest mozliwe na nfz? (chodzi mi o wizyty) czy za kazda wizyte nalezy placic? i ktora z was ma aparat ten mniej widoczny i ile placila? dziekuje z gory za odpowiedzi.pozdrawiam
Hej, przede wszystkim poczytaj sobie FAQ ortodontyczne a wiele spraw od razu stanie się jaśniejszych
A co do Twoich pytań to moim zdaniem:
1. prawie zawsze trzeba nosić górę i dół, ponieważ krzywe ząbki często idą w parze ze złym zgryzem i nie ma sensu leczyć tylko jednego, bo prawidłowy zgryz jest także bardzo ważny - góra i dól muszą być dobrze dopasowane - ale oczywiście decyduje ortodonta
2. można zdjąć aparat na jeden dzień, chociaż czasem (zależy od etapu leczenia) bez drucików zęby mogą się bardzo wykrzywić w ciągu paru godzin, i będzie brzydko podejrzewam, że również bez większych kosztów się nie obędzie
3. z tego co wiem aparaty stałe i wizyty u ortodonty nie są refundowane, za prawie każdą wizytę trzeba płacić (od kilkudziesięciu do stu kilkudziesięciu złotych zależnie od miejsca leczenia).

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 21:12   #3790
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1
Konto usunięte

plaisanterie,

Ja na twoim miejscu po pierwsze zmieniłabym ortodontę. Jeśli twój leczy cię "parę dobrych lat" i efekt tego leczenia jest, z tego co mówisz, beznadziejny to nie warto zostawać u niego. Leczysz się aparatem ruchomym, który nie zdał egzaminu... nie proponowano ci wcześniej aparatu stałego?

Jeśli nie chcesz tak od razu zmieniać lekarza.. to przynajmniej udaj się na konsultacje do innych ortodontów
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 21:21   #3791
Szynszyla81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vivelith Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak długo nosiłyście hyrax,
o ile oczywiście nosiłyście ?
Czytałam, że niektóre zaledwie 1-2 miesiące, a inne pół roku dla utrwalenia efektu. Perspektywa sześciu miesięcy trochę mnie przeraża Od czego to zależy ? Od tego, jak szybko rozszerza się szczęka ( ilntensywności rozkręcania śruby) czy od ortodonty ? Czy jedno i drugie ?
Ja noszę Hass'a ale zasada działania podobna. Planowane było 4 miesiące, ale sądzę że ponoszę w sumie 5 miesięcy. Średnio rozkręcasz 28 razy, czyli pełny miesiąc a potem 3 miesiące efekt jest utrwalany. Oczywiście mogą byc różnice.
Ale co najważniejsze da się przyzwyczaić i żyć normalnie!!!

Cytat:
Dodaję fotki ząbków
WOW, super efekt!!!!

Cytat:
moje pytania:
Sądzę, że najlepiej kiedy udasz się do ortodonty (dobrego) i zadasz mu powyższe pytania. My możemy gdybać a ortodonta "prawdę Ci powie."
Myślę, że p\najważniejsze to się przełamać. Ja z zamiarem założenia aparatu nosiłam się parę ładnych lat i żałuję że się wcześniej nie przełamałam...
Pozdrawiam
Szynszyla81 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-02, 21:27   #3792
kamila2006
Zakorzenienie

jestem na watku nowa (czytam od poczatku ogladam zdjecia) jaki jest sredni wiek uzytkowniczek (chyba chce tylko pocieszenia ze moj wiek...22 lata to nie jest jeszcze za pozno) boje sie ze aparaty to taki atrybut gimnazjalistek, licealistek a ja juz na studiach wyskocze nagle to ze hmm..bede wygladac...dziwnie. nie bede sie wstydzic aparatu wszak krzywe zeby to znacznie wiekszy wstyd. tylko czy to nie za pozno?

Motywacja 100%

Stary 2009-11-02, 21:40   #3793
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
jestem na watku nowa (czytam od poczatku ogladam zdjecia) jaki jest sredni wiek uzytkowniczek (chyba chce tylko pocieszenia ze moj wiek...22 lata to nie jest jeszcze za pozno) boje sie ze aparaty to taki atrybut gimnazjalistek, licealistek a ja juz na studiach wyskocze nagle to ze hmm..bede wygladac...dziwnie. nie bede sie wstydzic aparatu wszak krzywe zeby to znacznie wiekszy wstyd. tylko czy to nie za pozno?
Ale marudzisz
Marudziłam podobnie i mi się oberwało, więc uważaj
Jestem starsza od Ciebie, założyłam aparat w wieku 24 lat. Moja praca wymaga kontaktu z klientami. Mam zwykły metal.
Broniłam magistra z aparatem. Zresztą nie tylko ja.
Nie żyj stereotypami, są tu starsze osoby ode mnie..

Aparat w niczym nie przeszkadza, ja się śmieję, że są różne sposoby dowartościowania- ja zrobiłam to poprzez zamontowania złomka (jestem bardziej wartościowa o ponad 3 tys )

P.s
Wróciłam po przerwie, nie mam czasu nadrobić Waszej produkcji- poprawię się w weekend
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 21:51   #3794
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Jak Ci się się pięknie wyprostowały - bez porównania te dzisiejsze do tych sprzed założenia! Ja też już tak chcę

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 22:03   #3795
kamila2006
Zakorzenienie

jeszcze jedno ostatni pytanie. jak na aparat zareagowali wasi partnerzy? chlopaki? mezowie? czy popierali wasze decyzje? czy odradzali? krepuja sie aparatu? czy przeskzadza bardzo w calowaniu? wiem bo przeczytalam faq ale chcialam takiej namacalnej odpowiedzi od kogos kto wie to z doswiaczenia

Motywacja 100%

Stary 2009-11-02, 22:12   #3796
plaisanterie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
plaisanterie - Tobie radzę wstawić brakującą dwójeczkę, a na tą małą dwójeczkę założyć licówkę. Wszystko to oczywiście po leczeniu aparatem stałym. Ale i tak najlepiej doradzi Ci ortodonta, a jak będziesz miała jakieś wątpliwości to udaj się do kilku.

Cytat:
Napisane przez kortinka Pokaż wiadomość
no więc oto moje zdanie : co do mini zęba to raczej nie jest problem. Zawsze go można jakoś nadbudować i to jest dość często stosowane.
A co do tego zęba który nie wyszedł to czy przypadkiem nie jest on zatrzymany w koci i czy nie można go 'wyciągnąć' za pomocą stałego aparatu i różnych cudów typu wyciągi itp? Do stwierdzenia tego wystarczy zdjęcie. Obrócenie zęba to nie problem moja koleżanka miala bardzo"powykręcane" a po aparacie ma idealne Szpar też nie będzie
Musisz pogadać z orto! Zapytaj się poprostu jaki ona by miała plan, a jeśli się na tym nie zna to zmien ortodontę !
Wniosek: Uważam, że powinnas kontynuować dalsze leczenie Naaaaprawde warto ! Potem będziesz miała świetny uśmiech
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;15055642]plaisanterie,

Ja na twoim miejscu po pierwsze zmieniłabym ortodontę. Jeśli twój leczy cię "parę dobrych lat" i efekt tego leczenia jest, z tego co mówisz, beznadziejny to nie warto zostawać u niego. Leczysz się aparatem ruchomym, który nie zdał egzaminu... nie proponowano ci wcześniej aparatu stałego?

Jeśli nie chcesz tak od razu zmieniać lekarza.. to przynajmniej udaj się na konsultacje do innych ortodontów
Dziękuję za odpowiedzi;* Oczywiście nie mam zamiaru przerywać leczenia,ale wręcz przeciwnie- dopiero teraz mam zamiar porządnie wziąć się za ten mój uśmiech
Co do aparatu ruchomego- musiałam mieć taki,bo jak go zakładałam,to nie miałam jeszcze wszystkich stałych zębów i w trakcie leczenia dopiero mi wyrosły. Cyba 4 lata się już bawię w ten mój żółty aparacik. Owszem, pomógł mi,bo bez niego,to już w ogóle byłby koszmar,no ale.. Niby już kończę taa, ale słyszę to na każdej wizycie od roku,ale teraz ortodontka podała mi konkretny miesiąc,więc będę się tego trzymać Wiadomo,że aparatem ruchomym wszystko trwa dłużej,więc trudno.
Najbardziej denerwuje mnie to,że tuż przy lewej 1 mam od razu 3;/ a za trójką- dziurę i dopiero resztę zębów. Denerwuje mnie również to,że dół mam ok, górę od 4 do końca też mam ok,ale te głupie,najbardziej widoczne zęby musiały mi zrobić taką "niespodziankę". Wątpię,że ta 2 jest gdzieś schowana w kości,ale liczę na to. Bo jak miałam jeszcze mleczną 2,to ona została podważona przez tę złośliwą trójkę i teraz mam tak,jak mam. Moje plany: iść do dentystki i poprosić o radę, iść na zdjęcie ząbków, omówić się do innej ortodontki na konsultacje. Muszę to zrobić,bo chcę walczyć o piękny uśmiech,którego nie będę musiała przysłaniać dłonią, jak teraz to robię. Postaram się jeszcze w tym tygodniu wrzucić tu zdjęcie tego mojego okropnego zgryzu i wtedy będziecie mogły/mogli zobaczyć,jak to wygląda i co się da z tym zrobić.
plaisanterie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 22:19   #3797
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1
Konto usunięte

Cytat:
Ja mam 23 lata i u mnie na uczelni często spotykam zadrutowane osoby, także chłopaków Rozejrzyj się to sama się zdziwisz jak dużo osób nosi dziś aparaty

Cytat:
Moje plany: iść do dentystki i poprosić o radę, iść na zdjęcie ząbków, omówić się do innej ortodontki na konsultacje. Muszę to zrobić,bo chcę walczyć o piękny uśmiech,którego nie będę musiała przysłaniać dłonią, jak teraz to robię. Postaram się jeszcze w tym tygodniu wrzucić tu zdjęcie tego mojego okropnego zgryzu i wtedy będziecie mogły/mogli zobaczyć,jak to wygląda i co się da z tym zrobić.
Czekamy na zdjęcia i opinie ortodonty.
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 22:21   #3798
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
jeszcze jedno ostatni pytanie. jak na aparat zareagowali wasi partnerzy? chlopaki? mezowie? czy popierali wasze decyzje? czy odradzali? krepuja sie aparatu? czy przeskzadza bardzo w calowaniu? wiem bo przeczytalam faq ale chcialam takiej namacalnej odpowiedzi od kogos kto wie to z doswiaczenia
Normalnie.. Ale masz stracha kobieto
Jeśli facet zareaguje źle tzn, że jest bubkiem
Co do całowania: nie przeszkadza- ani jednej ani drugiej stronie (potwierdzone testami, nie wiem tylko jak to jest z dwoma zadrutowanymi, bo tak się nieszczęsliwie złozyło, że kiedy mój eks ściągał aparat ja zakładałam)
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 22:21   #3799
moonlight88
Raczkowanie

Cytat:
Potwierdzam, że w ogóle i wcale nie przeszkadza w całowaniu ani tez w innych eksperymentach . Zamiast tego zastanawiam się jak to bedzie po ściagnięciu . Mój "TŻ"- podchwyciłam przez całe pół roku mojego decydowania sie na aparat musiał mi codziennie mówić ze na pewno mnie nie zostawi i dalej bedzie mnie kochać i że na pewno nie będę tak tragicznie wygladać jak sobie ubzdurałam a po zdjęciu to na pewno już będę piękna i że wogóle proste zęby pomogą mi w zyciu. Do tej pory nie wiem jak
moonlight88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-02, 22:22   #3800
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez Agnesik_ Pokaż wiadomość
Kurde..naprawdę niezła różnica...a miałaś jakieś rozszerzanie czy coś?
Miałam łuk podniebienny- rotator trzonowców, ale nosiłam go w sumie bardzo krótko- chyba około 2-3 miesiące, na samym początku.

Cytat:
Napisane przez skorpio84 Pokaż wiadomość
kar0link4 ale masz piękne ząbki! Normalnie cudo....

Cytat:
Napisane przez liliyth Pokaż wiadomość
Piękne
Przyłączam się do pytania - Czy miałaś rozszerzaną szczękę, albo jakieś "ekstra" zabiegi. Bo z tego co widzę, nic nie usuwałaś?
Odpowiedź na pytanie powyżej. Żadnych zębów nie miałam usuwanych nie dałabym

Cytat:
Napisane przez kortinka Pokaż wiadomość
kar0link4 zazdroszczę Ci bardzoooooo duże zmiany ... naprawde teraz masz śliczne zabki

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
KAROLINKA - będę nudna, nie pierwszy raz Ci to piszę, ząbki masz cuuuuuuuuudooooooooo!!

Cytat:
Napisane przez Popstar Pokaż wiadomość
Faktycznie różnica jest ogromna . Tylko Ci pogratulować i pozazdrościć. No i takie duże te zęby masz, u mnie są takie... nijakie .
Nie ukrywam, że jestem strasznie zadowolona z kształtu i wielkości moich zębów

Cytat:
Napisane przez Szynszyla81 Pokaż wiadomość
WOW, super efekt!!!!

Cytat:
Napisane przez redrose89 Pokaż wiadomość
Jak Ci się się pięknie wyprostowały - bez porównania te dzisiejsze do tych sprzed założenia! Ja też już tak chcę
Na pewno już niedługo będziesz miała podobne, bo jak wiadomo takich samych mieć nie będziesz

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!

Edytowane przez kar0link4
Czas edycji: 2009-11-02 o 22:25
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-02, 23:02   #3801
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
22 lata to stara?? my tu o wiele starsze i drutexem
pomyśl, że nawet po 30-tce ludzie zakładają więc..
Cytat:
jak jakikolwiek zareaguje "anty" to jest beznadziejny!! już nie raz na forum dziewczyny pisały, że przez aparat chłopak z nimi zerwał.. Przecież to bzdura!!!!! tacy właśnie niczego nie są warci..
Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi;* Oczywiście nie mam zamiaru przerywać leczenia,ale wręcz przeciwnie- dopiero teraz mam zamiar porządnie wziąć się za ten mój uśmiech
Co do aparatu ruchomego- musiałam mieć taki,bo jak go zakładałam,to nie miałam jeszcze wszystkich stałych zębów i w trakcie leczenia dopiero mi wyrosły. Cyba 4 lata się już bawię w ten mój żółty aparacik. Owszem, pomógł mi,bo bez niego,to już w ogóle byłby koszmar,no ale.. Niby już kończę taa, ale słyszę to na każdej wizycie od roku,ale teraz ortodontka podała mi konkretny miesiąc,więc będę się tego trzymać Wiadomo,że aparatem ruchomym wszystko trwa dłużej,więc trudno.
Najbardziej denerwuje mnie to,że tuż przy lewej 1 mam od razu 3;/ a za trójką- dziurę i dopiero resztę zębów. Denerwuje mnie również to,że dół mam ok, górę od 4 do końca też mam ok,ale te głupie,najbardziej widoczne zęby musiały mi zrobić taką "niespodziankę". Wątpię,że ta 2 jest gdzieś schowana w kości,ale liczę na to. Bo jak miałam jeszcze mleczną 2,to ona została podważona przez tę złośliwą trójkę i teraz mam tak,jak mam. Moje plany: iść do dentystki i poprosić o radę, iść na zdjęcie ząbków, omówić się do innej ortodontki na konsultacje. Muszę to zrobić,bo chcę walczyć o piękny uśmiech,którego nie będę musiała przysłaniać dłonią, jak teraz to robię. Postaram się jeszcze w tym tygodniu wrzucić tu zdjęcie tego mojego okropnego zgryzu i wtedy będziecie mogły/mogli zobaczyć,jak to wygląda i co się da z tym zrobić.
wiesz.. zastanawiam się skąd pizesz.. Bo niestety jak ona od roku CI mówi, że to już koniec lecenia to chyba coś jest nie tak.. rozumiem 2 miesiące dłużej nosić.. OK.. ale nie rok.. Pamiętaj, że nigdy nie zaszkodzi iść na konsultację do innego orto, a tylko upewni Cię w tym czy obecna ma rację czy nie
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 04:49   #3802
Małgosia791
spin doctor

Cytat:
Ja mam równo 30lat i od 2 miesięcy noszę aparat na górze(przeźroczysty) i dole(zwykły druciak) W mojej pracy ciągle spotykam się z ludzmi i jest ok Zauważyłam, że nawet częsciej i szerzej się usmiecham odkąd noszę aparat.

Edytowane przez Małgosia791
Czas edycji: 2009-11-03 o 05:38
Małgosia791 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 06:57   #3803
sincarne
Raczkowanie

a ja mam dziś wizytę u orto! (tak się pochwalić chciałam)
dziwna sprawa, z jednej strony żyje od wizyty do wizyty, bo to sie tak fajnie odznacza kolejne miesiące z aparatem, jak stacje w drodze pociągiem a z drugiej-aa, znów będzie bolało ta, wiem, połowa tu to masochistki, które lubią ból ja nie lubię, znów gerberki, znów papki, znów chlebek bez skórki. i to podkręcanie, brr.
tak se marudze, dla zasady może na pocieszenie uda mi się niebieskie ligaturki wysępić chyba że nadal na metalowych będę (kocham je! jem buraki i nie farbują!)
milego dnia wariatki

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-03, 07:34   #3804
kamila2006
Zakorzenienie

hejka to znowu ja serdecznie dziekuje za odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. ciezko tak sie wbic w watek i wszystko zrozumiec. chodzi mi jeszcze o tym aparatow. przejrzalam szkoda ze w faq nie ma zdjec. bo np. taki aparat kar0link4 mi sie bardzo podoba ma ona w podpisie (metal) czyli domyslam sie ze aparat metalowy(tanszy) ale spotykam tez aparaty metalowe na necie ktore sa takie fesss widoczne gruby ciemny metal. czy zatem aparaty metalowe maja jakies rodzaje? (tak wiem ze kar0link4 ma jakies gumki na nim, ale mimo to jej aparat jest jakis jasniejszy niz np osoba z linku tutaj http://www.studiose.med.pl/img/zdjec...metalowe-2.jpg czy to tylko kwestia gumek a aparat jest ten sam?

rozgwiazda a ty jaki masz typ aparatu?

Motywacja 100%

Edytowane przez kamila2006
Czas edycji: 2009-11-03 o 07:39
Stary 2009-11-03, 07:41   #3805
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
hejka to znowu ja serdecznie dziekuje za odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. ciezko tak sie wbic w watek i wszystko zrozumiec. chodzi mi jeszcze o tym aparatow. przejrzalam szkoda ze w faq nie ma zdjec. bo np. taki aparat kar0link4 mi sie bardzo podoba ma ona w podpisie (metal) czyli domyslam sie ze aparat metalowy(tanszy) ale spotykam tez aparaty metalowe na necie ktore sa takie fesss widoczne gruby ciemny metal. czy zatem aparaty metalowe maja jakies rodzaje? (tak wiem ze kar0link4 ma jakies gumki na nim, ale mimo to jej aparat jest jakis jasniejszy niz np osoba z linku tutaj http://www.studiose.med.pl/img/zdjec...metalowe-2.jpg czy to tylko kwestia gumek a aparat jest ten sam?

metal jest metal zlaeży od gumek i od zameczków, bo sa jeszcze mini a rodzaje aparatów masz w pierwszym poście, gdzie jest lista aparatek, wystarczy poczytać

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 08:02   #3806
liliyth
Przyczajenie

Cytat:
Ja mam 28 lat, mam wrażenie, że coraz bardziej krzywią mi się ząbki (nie wyrosły mi ósemki, więc to może przez to że siedzą w środku) dodatkowo odsłaniają mi się szyjki, też być może przez "krzywizny".
To właśnie mój TŻ mnie namawia na aparat. Od dwóch miesięcy wierci mi dziurę w brzuchu, żebym chociaż na konsultację się umówiła. Powoli do tego dojrzewam... może dojrzeję
liliyth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 08:26   #3807
AMLA8
Przyczajenie

88Ekaterina88 dziękuję za odpowiedź.
Pytałam gdyż dla mnie przyklejenie zamków nie było zbyt przyjemne i miałam wrażenie, że mi z zębem wyrwie ten zamek .
Ps.
Jakie zabiegi polecacie po zdjęciu aparatru (skajling, lakierowanie...)?
AMLA8 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-03, 09:10   #3808
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:

na tej stronce masz zdjęcie każdego aparatu z opisem: http://www.ortodonta.info/aparaty.html
Stary 2009-11-03, 09:20   #3809
kamila2006
Zakorzenienie

oo dzikeuje bardzo o cos takiego mi chodzilo dziekuje

Motywacja 100%

Stary 2009-11-03, 10:03   #3810
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Miał/ma ktoś z Was metalowe ligatury w aparacie estetycznym lub porcelanowym? Zastanawiam się jak one wyglądają w połączeniu z całością aparatu i czy dają większe efekty niż przezroczyste gumczasyHelp...

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości