![]() |
#3781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
hej dziewczyny od dluzszego czasu nosze sie z zalozeniem stalego aparatu. kurcze jest to dla mnie dosc krepujaca sprawa. chyba najwyzszy czas sie przelamac. nie znam sie na tym kompletnie! nic mi nie mowia te wasze tajemnicze nazwy procedur na wizytach mam andzieje ze sie wtajemnicze i wybiore w koncu do ortodonty.
moje pytania: 1.czy zawsze trzeba nosic gore i dol? moj dol zabkow jest idealny ale mam podejrzenie krzywego zgryzu. czy ortodonta moze mi hmm spiłowac zachodzace zabki? tak zeby nie zakladac aparatu na dol? 2. czy isnieje mozliwosc sciagniecia aparatu na jakis wyjatkowy dzien? np. na wesele? wiem ze nie powinno sie tego robic, ale czy jest taka mozliwosc? czy moze sciagniecie wiaze sie z dodatkowymi kosztami? np. wymiana tego drucika? 3.czy leczenie jest mozliwe na nfz? (chodzi mi o wizyty) czy za kazda wizyte nalezy placic? i ktora z was ma aparat ten mniej widoczny i ile placila? dziekuje z gory za odpowiedzi.pozdrawiam
#3782 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Przyłączam się do pytania - Czy miałaś rozszerzaną szczękę, albo jakieś "ekstra" zabiegi. Bo z tego co widzę, nic nie usuwałaś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3783 |
Raczkowanie
|
hah kolejny klient co do herbsta ;p
jesli wy go skołowaliście to dzieki ;p
"Problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła Spotkania na ławce i bezcelowe picie Zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie Debile nie widzicie jak wszystko można stracić Iść zawsze do przodu żeby tylko się wzbogacić..." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3784 |
Raczkowanie
|
kar0link4 zazdroszczę Ci
![]() ![]() ![]() ![]()
#3785 |
Wtajemniczenie
|
plaisanterie - Tobie radzę wstawić brakującą dwójeczkę, a na tą małą dwójeczkę założyć licówkę. Wszystko to oczywiście po leczeniu aparatem stałym. Ale i tak najlepiej doradzi Ci ortodonta, a jak będziesz miała jakieś wątpliwości to udaj się do kilku.
kamila2006 - a Tobie radzę poczytać orto FAQ, ale po krótce odp na Twoje pytania 1. nie zawsze trzeba nosić górę i dół, zależy od wady 2. teoretycznie można ściągnąć aparat na jeden dzień, ale pewnie żaden orto się tego nie podejmie.... no i kwestia kasy, płaciłabyś drugi raz za aparat 3. z tego co wiem do 13 r.ż leczenie jest bezpłatne aparaty kosmetyczne ma wiele z nas, pooglądaj sobie foty na tym wątku, poczytaj trochę. ceny kosmetycznych od 2 tys w górę. KAROLINKA - będę nudna, nie pierwszy raz Ci to piszę, ząbki masz cuuuuuuuuudooooooooo!! ![]() Edytowane przez milutek Czas edycji: 2009-11-02 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3786 |
Zakorzenienie
|
no to i tak mnie nie obejmie ja juz hmm mam 22 lata. jakby to ujac troche sie boje... tego aparatu boje sie reakcji otoczenia wiem ze was to dziwi ale kogos kto jeszcze aparatu nie ma to jednak jest stres. mysle ze warto sie pomeczyc te 2 lata a potem cieszyc ladnym usmiechem przez cale zycie i pozbyc sie kompleksow
![]()
#3787 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3788 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do tego zęba który nie wyszedł to czy przypadkiem nie jest on zatrzymany w koci i czy nie można go 'wyciągnąć' za pomocą stałego aparatu i różnych cudów typu wyciągi itp? Do stwierdzenia tego wystarczy zdjęcie. Obrócenie zęba to nie problem moja koleżanka miala bardzo"powykręcane" a po aparacie ma idealne ![]() ![]() Musisz pogadać z orto! ![]() Wniosek: Uważam, że powinnas kontynuować dalsze leczenie ![]() ![]()
![]() |
#3789 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do Twoich pytań to moim zdaniem: 1. prawie zawsze trzeba nosić górę i dół, ponieważ krzywe ząbki często idą w parze ze złym zgryzem i nie ma sensu leczyć tylko jednego, bo prawidłowy zgryz jest także bardzo ważny - góra i dól muszą być dobrze dopasowane - ale oczywiście decyduje ortodonta ![]() 2. można zdjąć aparat na jeden dzień, chociaż czasem (zależy od etapu leczenia) bez drucików zęby mogą się bardzo wykrzywić w ciągu paru godzin, i będzie brzydko ![]() 3. z tego co wiem aparaty stałe i wizyty u ortodonty nie są refundowane, za prawie każdą wizytę trzeba płacić (od kilkudziesięciu do stu kilkudziesięciu złotych zależnie od miejsca leczenia).
![]() |
#3790 |
Konto usunięte
|
plaisanterie,
Ja na twoim miejscu po pierwsze zmieniłabym ortodontę. Jeśli twój leczy cię "parę dobrych lat" i efekt tego leczenia jest, z tego co mówisz, beznadziejny to nie warto zostawać u niego. Leczysz się aparatem ruchomym, który nie zdał egzaminu... nie proponowano ci wcześniej aparatu stałego? Jeśli nie chcesz tak od razu zmieniać lekarza.. to przynajmniej udaj się na konsultacje do innych ortodontów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3791 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale co najważniejsze da się przyzwyczaić i żyć normalnie!!! WOW, super efekt!!!! Cytat:
Myślę, że p\najważniejsze to się przełamać. Ja z zamiarem założenia aparatu nosiłam się parę ładnych lat i żałuję że się wcześniej nie przełamałam... Pozdrawiam |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3792 |
Zakorzenienie
|
jestem na watku nowa (czytam od poczatku ogladam zdjecia) jaki jest sredni wiek uzytkowniczek (chyba chce tylko pocieszenia ze moj wiek...22 lata to nie jest jeszcze za pozno) boje sie ze aparaty to taki atrybut gimnazjalistek, licealistek a ja juz na studiach wyskocze nagle to ze hmm..bede wygladac...dziwnie. nie bede sie wstydzic aparatu wszak krzywe zeby to znacznie wiekszy wstyd. tylko czy to nie za pozno?
#3793 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Marudziłam podobnie i mi się oberwało, więc uważaj ![]() Jestem starsza od Ciebie, założyłam aparat w wieku 24 lat. Moja praca wymaga kontaktu z klientami. Mam zwykły metal. Broniłam magistra z aparatem. Zresztą nie tylko ja. Nie żyj stereotypami, są tu starsze osoby ode mnie.. Aparat w niczym nie przeszkadza, ja się śmieję, że są różne sposoby dowartościowania- ja zrobiłam to poprzez zamontowania złomka (jestem bardziej wartościowa o ponad 3 tys ![]() P.s Wróciłam po przerwie, nie mam czasu nadrobić Waszej produkcji- poprawię się w weekend ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3794 |
Zadomowienie
|
Jak Ci się się pięknie wyprostowały - bez porównania te dzisiejsze do tych sprzed założenia!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3795 |
Zakorzenienie
|
jeszcze jedno ostatni pytanie. jak na aparat zareagowali wasi partnerzy? chlopaki? mezowie? czy popierali wasze decyzje? czy odradzali? krepuja sie aparatu? czy przeskzadza bardzo w calowaniu? wiem bo przeczytalam faq ale chcialam takiej namacalnej odpowiedzi od kogos kto wie to z doswiaczenia
![]()
#3796 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do aparatu ruchomego- musiałam mieć taki,bo jak go zakładałam,to nie miałam jeszcze wszystkich stałych zębów i w trakcie leczenia dopiero mi wyrosły. Cyba 4 lata się już bawię w ten mój żółty aparacik. Owszem, pomógł mi,bo bez niego,to już w ogóle byłby koszmar,no ale.. Niby już kończę taa, ale słyszę to na każdej wizycie od roku,ale teraz ortodontka podała mi konkretny miesiąc,więc będę się tego trzymać ![]() Najbardziej denerwuje mnie to,że tuż przy lewej 1 mam od razu 3;/ a za trójką- dziurę i dopiero resztę zębów. Denerwuje mnie również to,że dół mam ok, górę od 4 do końca też mam ok,ale te głupie,najbardziej widoczne zęby musiały mi zrobić taką "niespodziankę". Wątpię,że ta 2 jest gdzieś schowana w kości,ale liczę na to. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3797 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3798 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeśli facet zareaguje źle tzn, że jest bubkiem ![]() Co do całowania: nie przeszkadza- ani jednej ani drugiej stronie (potwierdzone testami, nie wiem tylko jak to jest z dwoma zadrutowanymi, bo tak się nieszczęsliwie złozyło, że kiedy mój eks ściągał aparat ja zakładałam) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3799 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3800 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() Edytowane przez kar0link4 Czas edycji: 2009-11-02 o 22:25 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3801 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() pomyśl, że nawet po 30-tce ludzie zakładają więc.. ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3802 | |
spin doctor
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"Wybrałam osobę, którą chcę być, i nią jestem." Edytowane przez Małgosia791 Czas edycji: 2009-11-03 o 05:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3803 |
Raczkowanie
|
a ja mam dziś wizytę u orto! (tak się pochwalić chciałam
![]() dziwna sprawa, z jednej strony żyje od wizyty do wizyty, bo to sie tak fajnie odznacza kolejne miesiące z aparatem, jak stacje w drodze pociągiem ![]() ![]() ![]() tak se marudze, dla zasady ![]() ![]() milego dnia wariatki ![]()
![]() |
#3804 |
Zakorzenienie
|
hejka to znowu ja serdecznie dziekuje za odpowiedzi na nurtujace mnie pytania. ciezko tak sie wbic w watek i wszystko zrozumiec. chodzi mi jeszcze o tym aparatow. przejrzalam szkoda ze w faq nie ma zdjec. bo np. taki aparat kar0link4 mi sie bardzo podoba ma ona w podpisie (metal) czyli domyslam sie ze aparat metalowy(tanszy) ale spotykam tez aparaty metalowe na necie ktore sa takie fesss widoczne gruby ciemny metal. czy zatem aparaty metalowe maja jakies rodzaje? (tak wiem ze kar0link4 ma jakies gumki na nim, ale mimo to jej aparat jest jakis jasniejszy niz np osoba z linku tutaj http://www.studiose.med.pl/img/zdjec...metalowe-2.jpg czy to tylko kwestia gumek a aparat jest ten sam?
rozgwiazda a ty jaki masz typ aparatu?
Edytowane przez kamila2006 Czas edycji: 2009-11-03 o 07:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3806 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
To właśnie mój TŻ mnie namawia na aparat. Od dwóch miesięcy wierci mi dziurę w brzuchu, żebym chociaż na konsultację się umówiła. Powoli do tego dojrzewam... może dojrzeję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3807 |
Przyczajenie
|
88Ekaterina88 dziękuję za odpowiedź.
Pytałam gdyż dla mnie przyklejenie zamków nie było zbyt przyjemne i miałam wrażenie, że mi z zębem wyrwie ten zamek ![]() Ps. Jakie zabiegi polecacie po zdjęciu aparatru (skajling, lakierowanie...)? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3808 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3809 |
Zakorzenienie
|
oo dzikeuje bardzo o cos takiego mi chodzilo
![]() ![]()
#3810 |
Zadomowienie
|
Miał/ma ktoś z Was metalowe ligatury w aparacie estetycznym lub porcelanowym? Zastanawiam się jak one wyglądają w połączeniu z całością aparatu i czy dają większe efekty niż przezroczyste gumczasy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.