Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-03, 21:40   #3691
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

ide cos zjesc nakarmic mlodziez i spac ;> do widzenia sie z państwem

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 22:40   #3692
Ania0104
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Maciek już zaakceptował fridę, nie jest to wielka miłość, ale jest ok. Frida najpierw przed nim tańczy, śpiewa, rymuje, dotyka policzków, noska, całe przedstawienie , a później po malutku do noska i znowu śpiewa i tańczy itd. Oczywiście nic na siłę, na siłę było raz (z mega krzykiem), ale mały dusił się gilkami. I nigdy nie wyciągamy jak mały jest głodny, bo kończy się wrzaskiem.
no to Maciek ma niezłe przedstawienia
musze tego spróbować
Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Aniu nie kracz ja narazie nie chce miec kolejnego bobaska.
Jeszcze nie teraz
ok ok ... to trzymam kciuki za jedna kreseczkę
Cytat:
Napisane przez marica5 Pokaż wiadomość
to tak w małym skrocie napisze bo same wiecie. Teściowa była po wyniki i okazało się że jest ciężko chora, moja mama ma SM juz 10 lat ale ostatnio sie troche źle czuje, ja stracila synka 2 lata temu, myslalam że będzie teraz w końcu łatwiej jak mam moja myszkę ale też jest ciężko, strasznie kocham martynke ale też ciąglę myslę czy Kuba też by taki był czy by tak gadał, czy to czy tamto i tak w kólko. gdyby nie ta mała kochana istotka ktora teraz ze mna pisze i wlepia oczka w monitor, to chyba bym nie wytrzymała, mała jest dla mnie takim motorkiem. ale w takie dni jak dzis kiedy dowiaduje sie że ktoś bliski jest chory to ax serce pęka z bólu . czy już nigdy nie bedzie dobrze?a nie będe wam psuła humorków na tym wesolym watku
buziaki
współczuję!!!! i ściaskam mocno!!!
Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
w koncu zamowilam stolki do kuchni

dziewczyny potrzebuje rady - zakochalam sie w tych panelach/firankach:
http://www.allegro.pl/item795860750_...ny_50x240.html

che kupic fiolet i krem - jak myslicie kupic po tyle samo i powiesic na przemian? zeby byly takie pasy? czy moze lepiej np po bokach po jednej fioletowej a reszta biala? nie wiem...
super te firanki! moja bratowa ma takie - i też sie w nich ostatnio zakochałam - miłosc od pierwszego wejrzenia!
Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
a propos co to jest:
ropucha i 40 żabek ???
...

teściowa wiesza firanki

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Zapytam lakarkę, ale pasowałoby mi między 7. a 11. miesiącem, bo ja nie szczepię skojarzonymi i starczy tych kłuć

No właśnie czepia się, że ja się ciągle martwię, wspomniałam o neurologu, to mówi, że wymyślam, może i tak, ale chyba lepiej sprawdzić, nie? Kupą też się martwię mimo wszystko, byłaby regularnie, to spokój by był. Oczywiście tu też przesadzam. Martwię się, że Kubuś dużo śpi, a mało się bawi - marudzę.

Ale jak On z Małym jest i wystarczy, że Kubuś zakaszle, to On myśli, że się ksztusi i już panikuje.

Powiedziałam, że jest gnom, to poszedł do pracy pracować wielce obrażony (zwykle pracuje w domu). A jest gnom i koniec
ehhhhh ci faceci!
To przeciez normalne, ze my się martwimy!
Cytat:
[
No o Małża chodzi.
Poszło jeszcze o to, że ja staram się trzymać jakoś ten rytm dnia. Wiadomo, że karmiąc piersią, muszę trochę nim sterować, to znaczy czasem skrócić przerwy między karmieniami, czasem wydłużyć, no i ostatnio muszę wybudzać Kubę do kąpieli. Nie robię tego chętnie, ale nie wydaje mi się też, że robię Mu nie wiadomo jaką krzywdę. To On - wielki znawca - krzywi się, że po co ja dziecko budzę. Tylko jak się pytam, co będzie jak Kuba prześpi kąpiel o 2 godziny to nie wie. A tyle kombinowałam, żeby nie histeryzował przy wycieraniu i ubieraniu wieczorem.
No i sama już głupieję i wydaje mi się, że jestem beznadziejną matką
Jestes super mamusią!!! I Kubuś o tym wie!
A małzem sie nie przejmuj!
Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość
[
Dzięki za kciuki my byłyśmy na usg bioderek i wszystko ok Amela dziś taaaaaaaaaka marudna, te ząbki ją wykończą i mnie przy okazji a jakie sceny były po kąpieli ubieranie ostatnio to dla mojej córki traumatyczne przeżycie
super, ze z bioderkami ok!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 22:50   #3693
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
dokładnie tak jak napisala Svinecka, to tabletki dla karmiących bez okresu jeszcze. jak sie przestaje karmic, to przechodzi sie na normalne tabletki z przerwami comiesiecznymi.

ja jeszcze nigdy nie brałam tabletek, dlatego tak sie waham i boje troche.... i tak leżą na pólce i czekaja

U nas ząbek wyłazi na dole, na oko to gdzies dwojka albo trójka.

Svinecka, ja bym powiesiła te firanki w srodku jasne a po bokach te fioletowe, a i mam chyba taki sam zyrandol
na pewno nie trójka trójki wychodzą dużo później
zwykle pierwsze idą jedynki dolne, ale dwójki tez moliwe

ja też myślę nad tabletkami anty, ale też się obawiam, bo nigdy nie brałam
wiem, ze to schiza, ale boję się jakichś działań nieporządanych, o których się dowiemy za 20-30 lat

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-03, 23:15   #3694
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
ja też myślę nad tabletkami anty, ale też się obawiam, bo nigdy nie brałam
wiem, ze to schiza, ale boję się jakichś działań nieporządanych, o których się dowiemy za 20-30 lat
hmmm pierwsza tabletka pojawila sie w 1961 roku wiec dzialania nie porzadane by juz sie dawno ujawnily

poza tym to sa po prostu hormony.....a w zyciu przyjmujemy wiele innych rzeczy, ktore zawieraja gorsze swinstwa niz hormony

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

aha zapomnialam napisac, ze moje dziecko ze skokiem rozwojowym nadal wojuje - wlasnie TZ jezdzi z nim w wozku po przedpokoju, juz nie mielismy pomyslow na niego i dopiero w tym wozku sie uspokoil
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 06:44   #3695
megi b
Wtajemniczenie

Bry, Pierwsza mała wstała o 5

Ania0104

Svinecka te panele sa śliczne

Amelka wczoraj dawała popisy nie z tej ziemi, tylko huśtawka na najwyższych obrotach dała jej radę my też chyba przechodzimy ten skok rozwojowy, muszę sprawdzić.

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 07:34   #3696
frida110
Zakorzenienie

Ja co prawda druga ale wściekła już od rana. Wychodzi mi na wardze Mega opryszczka.

Moje dziecię jeszcze śpi. A ja od 6 rano buszuję po domu.

Dziewczyny jak to jest z niesymetrycznością fałdów skórnych pod pośladkami? Wczoraj zauważyłam to u mojej dziewuszki i zamartwiałam się całą noc. Wcześniej tego na pewno nie miała. Na USG idziemy dopiero 19 listopada. Mam nadzieję, że to tylko "taki jej urok", a nie dysplazja.

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2009-11-04 o 07:37
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 07:36   #3697
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Czesc

Weronika znowu pobila swoj rekord w spaniu -poszla spac o 21.00 i wstala dopiero teraznawet na nocne mleczko sie nie obudzila
lezy i gada -jesc nie wola

ale sie wkurzylam wczoraj-specjalnie pojechalam do reala po te pampersy i ni w cholere 3 nie uraczysza ostatnio jak bylismy tez ta promocja byla to znowu 2 nie bylo

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 07:54   #3698
Miramej
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
na moje okno musze kupic 8 - wiec kupie chyba 4 kremowe i 4 fioletowe i albo powiesze na przemian albo tak:
f f b b b b ff

(...)
Miramej nie mow tak, jestes cudowna matka - swiadczy chociazby o tym fakt, ze troszczysz sie o swoje dziecko i chcesz dla niego jak najlepiej prawda? no i przede wszystkim go kochasz
Taki układ też wydaje się być fajny

Dziękuję Ci za te słowa , potrzebuję ich.

Cytat:
Miramejku ja myślę, że z Kubusia jest śpioszek i tyle jeśli budzi się wesoły i gotowy do zabawy to chyba nie ma się czym martwić choć jak każda mama masz prawo o to by się martwić i dla spokoju zapytać przy najbliższej okazji lekarza
(...)
Dzięki za kciuki my byłyśmy na usg bioderek i wszystko ok Amela dziś taaaaaaaaaka marudna, te ząbki ją wykończą i mnie przy okazji a jakie sceny były po kąpieli ubieranie ostatnio to dla mojej córki traumatyczne przeżycie

Dobrze, że bioderka w porządku (to było drugie USG, tak?)
Skąd ja znam te sceny pokąpielowe

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
ehhhhh ci faceci!
To przeciez normalne, ze my się martwimy!

Jestes super mamusią!!! I Kubuś o tym wie!
A małzem sie nie przejmuj!

Cytat:
aha zapomnialam napisac, ze moje dziecko ze skokiem rozwojowym nadal wojuje - wlasnie TZ jezdzi z nim w wozku po przedpokoju, juz nie mielismy pomyslow na niego i dopiero w tym wozku sie uspokoil
Aż się boję, bo u nas ten skok pojawi się lada dzień

Cytat:
Amelka wczoraj dawała popisy nie z tej ziemi, tylko huśtawka na najwyższych obrotach dała jej radę my też chyba przechodzimy ten skok rozwojowy, muszę sprawdzić.
A widziałaś ile on trwa?

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak to jest z niesymetrycznością fałdów skórnych pod pośladkami? Wczoraj zauważyłam to u mojej dziewuszki i zamartwiałam się całą noc. Wcześniej tego na pewno nie miała. Na USG idziemy dopiero 19 listopada. Mam nadzieję, że to tylko "taki jej urok", a nie dysplazja.
A nie byłaś jeszcze na USG? Czy byłaś i wtedy wszystko grało? No podobno tak jest, że jak te fałdki są niesymetryczne, to coś tam z bioderkami może się dziać.

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Czesc

Weronika znowu pobila swoj rekord w spaniu -poszla spac o 21.00 i wstala dopiero teraznawet na nocne mleczko sie nie obudzila
lezy i gada -jesc nie wola

ale sie wkurzylam wczoraj-specjalnie pojechalam do reala po te pampersy i ni w cholere 3 nie uraczysza ostatnio jak bylismy tez ta promocja byla to znowu 2 nie bylo
Kuba dzisiaj też ładnie pospał - od 21. do 5.15 , ale myślę, że to jeszcze jednorazowe.

My chyba przejdziemy już na 4, bo w 3 już gumki się odznaczają na nóżkach.

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 08:17   #3699
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Ja co prawda druga ale wściekła już od rana. Wychodzi mi na wardze Mega opryszczka.

Moje dziecię jeszcze śpi. A ja od 6 rano buszuję po domu.

wiesz Weronika wczesniej nie miala jednej faldki i wyszlo zle na usg.....teraz ma na obu udkach takie same i usg bylo dobre......
ale nie ma reguly

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 08:19   #3700
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
hmmm pierwsza tabletka pojawila sie w 1961 roku wiec dzialania nie porzadane by juz sie dawno ujawnily

poza tym to sa po prostu hormony.....a w zyciu przyjmujemy wiele innych rzeczy, ktore zawieraja gorsze swinstwa niz hormony

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

ale już się ujawniły (od złego samopoczucie, migreny,zmiany w rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej, zaburzenia hormonalne po niepłodność i wpływ na pojawienie się nowotworów narządów kobiecych...) - dlatego sa wciąż udoskonalane, bo te pierwsze miały jeszcze więcej działań niepożądanych, więc nie wiadomo jakie jeszcze się pojawią za kilkanaście lat

-----------------
mój synuś budził się dziś chyba z milion razy - mam nadzieję, ze nie jest to początek choroby i nie zaraził się od nas
najpierw śpi super , a moje piersi pękają w szwach, a po paru dniach jak już przestaja pękać to się budzi co chwilę, a piersi puste - ja się wykończę

3220g 54 cm

------------------

Edytowane przez p4w
Czas edycji: 2009-11-04 o 08:20
Stary 2009-11-04, 08:29   #3701
megi b
Wtajemniczenie

frida110 ja byłam w poniedziałek u lekarza na spr. bioderek i mi kazał usg zrobić bo jak to stwierdził "na oko to on nie ma pewności" więc chyba różnie to bywa z tą niesymetrycznością.

Cytat:
A widziałaś ile on trwa?
He he ciemna masa ze mnie bo mała ma 19 tyg. więc wychodzi na to, że to końcówka (na razie) czarnych chmurek Się kapnęłam widać resztki nerwów mi zostało po całym tym okresie i zaczęłam narzekać

No i Kubuś zrobił ładną niespodziankę mamusi może rośnie śpioszek

Amela śpi już prawie 2 godziny taaaaaa a ja już się wybiłam ze spania i czuję jak mi głowa "rośnie" z niewyspania

I pytanko: wywołujecie zdjęcia gdzieś w internecie? szukam jakiejś fajnej oferty. Mam już tyle zdjęć małej, że chcę choć troszkę wywołać bo liczba rośnie

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Edytowane przez megi b
Czas edycji: 2009-11-04 o 08:44
Stary 2009-11-04, 08:47   #3702
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
(...)
kiedy któas (przepraszamnie wiem ktora) wkleila zdjecia diabełka ;] My mamy podony komplecik -zdjecie robione komorka ale cos tam widac ;]
(...)
Kolejny prześliczny diabełek

Cytat:
Ja od dawna wiedziałam, że Ty masz duszę artysty
A może on dlatego tak płacze?
Jestem gotowa, też chcę zobaczyć

Też syszałam nie raz to powiedzenie, że dziecko jak śpi, to rośnie. Tylko czytam o Waszych dzieciach i chyba żadne tyle nie śpi. A Kubuś ma już skończone 3 miesiące.
(...)

Dziękuje Ci bardzo, że tak wierzysz we mnie
Następna kusicielka

Ja chyba mało spałam, bo nawet do 160 cm nie dobiłam

Cytat:
(...)
No właśnie czepia się, że ja się ciągle martwię, wspomniałam o neurologu, to mówi, że wymyślam, może i tak, ale chyba lepiej sprawdzić, nie? Kupą też się martwię mimo wszystko, byłaby regularnie, to spokój by był. Oczywiście tu też przesadzam. Martwię się, że Kubuś dużo śpi, a mało się bawi - marudzę.

Ale jak On z Małym jest i wystarczy, że Kubuś zakaszle, to On myśli, że się ksztusi i już panikuje.

Powiedziałam, że jest gnom, to poszedł do pracy pracować wielce obrażony (zwykle pracuje w domu). A jest gnom i koniec
Jesteśmy najlepszymi mamami pod słońcem, dlatego się zamartwiamy. Z tym krztuszeniem i panikowaniem mój Małż też przesadza. Nie przejmuj się, sam dojdzie do tego, że przesadził.

Cytat:
(...)
No o Małża chodzi.
Poszło jeszcze o to, że ja staram się trzymać jakoś ten rytm dnia. Wiadomo, że karmiąc piersią, muszę trochę nim sterować, to znaczy czasem skrócić przerwy między karmieniami, czasem wydłużyć, no i ostatnio muszę wybudzać Kubę do kąpieli. Nie robię tego chętnie, ale nie wydaje mi się też, że robię Mu nie wiadomo jaką krzywdę. To On - wielki znawca - krzywi się, że po co ja dziecko budzę. Tylko jak się pytam, co będzie jak Kuba prześpi kąpiel o 2 godziny to nie wie. A tyle kombinowałam, żeby nie histeryzował przy wycieraniu i ubieraniu wieczorem.
(...)
Jaką beznadziejną Ja się chyba naprawdę przejadę do Ciebie Jak wyżej pisałam, każda z nas stara się jak może, dzidziol jest na pierwszym miejscu, kochamy Go bezgranicznie i to powoduje, że nasze maluchy nie mogłby marzyć o lepszej mamie, bo już lepszej nie ma, a zamartwianie się jest w to wpisane.

Cytat:
(...)Dzięki za kciuki my byłyśmy na usg bioderek i wszystko ok Amela dziś taaaaaaaaaka marudna, te ząbki ją wykończą i mnie przy okazji a jakie sceny były po kąpieli ubieranie ostatnio to dla mojej córki traumatyczne przeżycie
Super, że bioderka oki Kciuki, żeby te ząbki wkońcu wyszły i przestały Małej dokuczać.

Cytat:
dokładnie tak jak napisala Svinecka, to tabletki dla karmiących bez okresu jeszcze. jak sie przestaje karmic, to przechodzi sie na normalne tabletki z przerwami comiesiecznymi.

ja jeszcze nigdy nie brałam tabletek, dlatego tak sie waham i boje troche.... i tak leżą na pólce i czekaja

(...)
Wczoraj natknęłam się na artykuł o tych tabletkach i co jest ważne - trzeba je brać zawsze o tej samej godzinie, bo nawet różnica 2 godz. powoduje osłabienie skuteczności tabletki.

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 09:02   #3703
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj natknęłam się na artykuł o tych tabletkach i co jest ważne - trzeba je brać zawsze o tej samej godzinie, bo nawet różnica 2 godz. powoduje osłabienie skuteczności tabletki.
witam z rana

tak tak, trzeba pilnowac godziny, mi ginka mówila ze są one bardzo restrykcyjne i nawet spoznienie godzinne moze je oslabic.

szykujemy sie na szczepienie trzymajcie kciuki za moją Oliwke zeby ją nie bolało, bo mi serce pęknie.
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 09:03   #3704
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
...

A nie byłaś jeszcze na USG? Czy byłaś i wtedy wszystko grało? No podobno tak jest, że jak te fałdki są niesymetryczne, to coś tam z bioderkami może się dziać.

...
To będzie nasze pierwsze USG, bo taka długa jest kolejka do ortopedy (skierowanie dostałam w połowie sierpnia i w tym samym dniu się do niego zapisałam).

Cytat:
wiesz Weronika wczesniej nie miala jednej faldki i wyszlo zle na usg.....teraz ma na obu udkach takie same i usg bylo dobre......
ale nie ma reguly
Czekoladko stosowałaś podwójne pieluchowanie, czy coś jeszcze?

Cytat:
frida110 ja byłam w poniedziałek u lekarza na spr. bioderek i mi kazał usg zrobić bo jak to stwierdził "na oko to on nie ma pewności" więc chyba różnie to bywa z tą niesymetrycznością.
Wyczytałam już na kilku forach, że obecnie się odchodzi od tezy, że niesymetryczność fałdek przypośladkowych = dysplazja stawów biodrowych, ale i tak się mocno zaniepokoiłam.
Stary 2009-11-04, 09:50   #3705
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
No i Kubuś zrobił ładną niespodziankę mamusi może rośnie śpioszek
(...)
I pytanko: wywołujecie zdjęcia gdzieś w internecie? szukam jakiejś fajnej oferty. Mam już tyle zdjęć małej, że chcę choć troszkę wywołać bo liczba rośnie

Małż wywoływał w empiku

Cytat:

Dziękuje Ci bardzo, że tak wierzysz we mnie
Następna kusicielka

Jesteśmy najlepszymi mamami pod słońcem, dlatego się zamartwiamy. Z tym krztuszeniem i panikowaniem mój Małż też przesadza. Nie przejmuj się, sam dojdzie do tego, że przesadził.

Jaką beznadziejną Ja się chyba naprawdę przejadę do Ciebie Jak wyżej pisałam, każda z nas stara się jak może, dzidziol jest na pierwszym miejscu, kochamy Go bezgranicznie i to powoduje, że nasze maluchy nie mogłby marzyć o lepszej mamie, bo już lepszej nie ma, a zamartwianie się jest w to wpisane.
No daj się w końcu skusić

, z Małżem już sytuacja wyjaśniona , ale i tak mam doła boję się, że depresja wraca

Cytat:
szykujemy sie na szczepienie trzymajcie kciuki za moją Oliwke zeby ją nie bolało, bo mi serce pęknie.

Cytat:
To będzie nasze pierwsze USG, bo taka długa jest kolejka do ortopedy (skierowanie dostałam w połowie sierpnia i w tym samym dniu się do niego zapisałam).
To strasznie późno , wszędzie piszą, że do 6 tygodnia max, my byliśmy, jak Kuba skończył 3 tygodnie (byliśmy prywatnie, bo inaczej też pewnie taki termin by był ). Im później się idzie, tym dłużej dziecko potem trzeba "naprostowywać". Mam nadzieję, że te fałdki rzeczywiście o niczym nie świadczą.

H. MacLeod

.
Stary 2009-11-04, 10:24   #3706
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Niewiecie czy sa szczepienia na meningokoki takze? Bo chętni bym na to własnie zaszczpeila małego - sama mialam posocznice Meningokoowa w wieku 3 lat i cudem uszlam z życiem. Lezalam w spzitlau 6 miesiecy ..i tego chcialabym zaoszczedziec synowi

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:32   #3707
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:
witam z rana

tak tak, trzeba pilnowac godziny, mi ginka mówila ze są one bardzo restrykcyjne i nawet spoznienie godzinne moze je oslabic.

Cytat:
(...)
http://www.superfoto.pl/
Jeszcze nie wywoływałam tam zdjęć, ale zrobiłam tam kalendarz na rocznicę dla Tż-ta. Wyszedł rewelacyjnie. Też muszę się wziąć za wywoływanie zdjęć, bo później ilość mnie przytłoczy

Cytat:

(...)
No daj się w końcu skusić

, z Małżem już sytuacja wyjaśniona , ale i tak mam doła boję się, że depresja wraca
(...)
Siooo dołki i inne "robaki". Jak mnie dopada podły nastrój, to staram się szukać pozytywów i myśleć cały czas tylko o nich. Nie jest to proste. U nas niedługo badanie nerek i pewnie też jakiś dołek się przypałęta. Jak nie nerki, to... ach nigdy o tym nie pisałam... Maciek na lewej dłoni od środka ma naczyniaka. Boję się, że kłopoty się zaczną jak mały będzie wstawał i przewracał się na rączki. Naczyniak będzie pękał, a później trudno goił. Pediatra mówiła, że może wówczas dochodzić do owrzodzeń. Doopa, sama już się nakręciłam

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2009-11-04, 10:49   #3708
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
frida110 ...

My wywołujemy w Schlekerze. Co jakiś czas mają promocję na zdjęcia w formacie 10x15 za 29 gr.
No i pokusiłam się o fotoksiążkę. Ciekawa jestem jak wyjdzie.
Stary 2009-11-04, 10:56   #3709
Miramej
Zakorzenienie

Dziewczynki, chciałam tylko napisać, żebyście się nie martwiły, bo ja będę Was czytać, ale przez chwilkę nie będę pisać. Coś złego zaczyna się ze mną dziać, muszę wyprostować sobie parę rzeczy w głowie.

Trzymajcie się ciepło

H. MacLeod

.
Stary 2009-11-04, 11:06   #3710
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Niewiecie czy sa szczepienia na meningokoki takze? Bo chętni bym na to własnie zaszczpeila małego - sama mialam posocznice Meningokoowa w wieku 3 lat i cudem uszlam z życiem. Lezalam w spzitlau 6 miesiecy ..i tego chcialabym zaoszczedziec synowi
jest
ja też chcę szczepić na meningokoki, ale trochę później jak kalendarz podstawowych szczepień trochę się rozluźni

Cytat:

Jeszcze nie wywoływałam tam zdjęć, ale zrobiłam tam kalendarz na rocznicę dla Tż-ta. Wyszedł rewelacyjnie. Też muszę się wziąć za wywoływanie zdjęć, bo później ilość mnie przytłoczy

Siooo dołki i inne "robaki". Jak mnie dopada podły nastrój, to staram się szukać pozytywów i myśleć cały czas tylko o nich. Nie jest to proste. U nas niedługo badanie nerek i pewnie też jakiś dołek się przypałęta. Jak nie nerki, to... ach nigdy o tym nie pisałam... Maciek na lewej dłoni od środka ma naczyniaka. Boję się, że kłopoty się zaczną jak mały będzie wstawał i przewracał się na rączki. Naczyniak będzie pękał, a później trudno goił. Pediatra mówiła, że może wówczas dochodzić do owrzodzeń. Doopa, sama już się nakręciłam

a lekarze nic nie mówią na temat usunięcia tego naczyniaka? mój brat ma takiego małego płaskiego na skrzydełku nosa i lekarze mówili, że się wchłonie, a tym czasem brat ma 22 lata i on nadal jest - nie powoduje żadnych dolegliwości, ani szczególnie go nie widać, ale fakt jest taki, że prognozy lekarzy się nie sprawdziły

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Dziewczynki, chciałam tylko napisać, żebyście się nie martwiły, bo ja będę Was czytać, ale przez chwilkę nie będę pisać. Coś złego zaczyna się ze mną dziać, muszę wyprostować sobie parę rzeczy w głowie.

Trzymajcie się ciepło
Ty też się trzymaj
na pocieszenie napiszę, ze mój mąż był na wakacjach w Egipcie we wrześniu - miał doła z powodu pracy i odpowiedzialności związanej z dzieckiem, więc chciałam żeby pojechał (oczywiście nie muszę dodawać jak było mi cięzko samej)
a teraz chce jechac na snowbord i znów mnie zostawić samą, a ja już pracuję, więc będzie jeszcze gorzej, a On mi wmawia, ze niby nie chce jechać i że mu będzie źle bez nas, a jednoczesnie widzę, że kupuje gogle i inne pierdoły na wyjazd - pytam go o co chodzi i czy jedzie czy nie, a On wciąż mnie zwodzi jak jakąś idiotkę
a jak się obrażam i żądam jakiejś deklaracji to udaje, ze nie wie o co chodzi i zasypuje mnie buziakami i znów udaje, że nie ma problemu

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

jak mówię, ze przez dziecko nie pracuję już pół roku i żyjemy tylko z jednej pensji, więc nasze oszczędności mocno ucierpiały (jeszcze dodatkowe wydatki związane z dzieckiem), a ten mówi, ze rozumie i że nie pojedzie, a za chwilę siedzi w internecie i szuka sprzętu i chodzi na spotkania organizacyjne i z tego co zrozumiałam jego koledzy sa przekonani, ze On jedzie

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-11-04, 11:13   #3711
Ania0104
Zakorzenienie

dzień dobry
Bartosz śpi ... oj dał mi popalić w nocy niby budził się tylko dwa razy, ale chyba 4 razy odkładałam go do łóżeczka, a On po chwili rączki do buzi i płacz ... dałam spowrotem cyca, pociumkał 2 sekundy i śpi normalnie newry mi wysiadłu i zaczęłam już na niego krzyczeć ... głupia jestem - wiem!!!!

Cytat:
]aha zapomnialam napisac, ze moje dziecko ze skokiem rozwojowym nadal wojuje - wlasnie TZ jezdzi z nim w wozku po przedpokoju, juz nie mielismy pomyslow na niego i dopiero w tym wozku sie uspokoil
dobrze, ze przynajmneij wózek zadziałał
Cytat:
dobre pytanie ... ja się zastanawiałam nad empikiem, ale juz sie zastanawiam pół roku
Cytat:

Cytat:

, z Małżem już sytuacja wyjaśniona , ale i tak mam doła [COLOR="White"]boję się, że depresja wraca
o nie nie nie!!! Nie daj się!!!!!!
Cytat:

magi napewno wszystko będzie dobrze!!! ... a nie da się tego usunąć?

kurcze jakis depresyjny dzień dzisaij mamy ... ja po nocy tez mam doła ... teraz jak patrze na ten banan na buzi Bartusia to sie zastanawiam jak ja mogłam na niego krzyczeć

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Miramej ... odpocznij troszke, poukładaj sobie wszystko i wracaj do nas jak najszybiciej!!! ... i napisz czasem co u Kubusia

Cytat:
na pocieszenie napiszę, ze mój mąż był na wakacjach w Egipcie we wrześniu - miał doła z powodu pracy i odpowiedzialności związanej z dzieckiem, więc chciałam żeby pojechał (oczywiście nie muszę dodawać jak było mi cięzko samej)
a teraz chce jechac na snowbord i znów mnie zostawić samą, a ja już pracuję, więc będzie jeszcze gorzej, a On mi wmawia, ze niby nie chce jechać i że mu będzie źle bez nas, a jednoczesnie widzę, że kupuje gogle i inne pierdoły na wyjazd - pytam go o co chodzi i czy jedzie czy nie, a On wciąż mnie zwodzi jak jakąś idiotkę
a jak się obrażam i żądam jakiejś deklaracji to udaje, ze nie wie o co chodzi i zasypuje mnie buziakami i znów udaje, że nie ma problemu

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

jak mówię, ze przez dziecko nie pracuję już pół roku i żyjemy tylko z jednej pensji, więc nasze oszczędności mocno ucierpiały (jeszcze dodatkowe wydatki związane z dzieckiem), a ten mówi, ze rozumie i że nie pojedzie, a za chwilę siedzi w internecie i szuka sprzętu i chodzi na spotkania organizacyjne i z tego co zrozumiałam jego koledzy sa przekonani, ze On jedzie
ehhhhh faceci!
... mam nadzieję, ze CIę nie zosawi samej z dzidziem i całą resztą!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 11:17   #3712
p4w
Zakorzenienie

Cytat:

ehhhhh faceci!
... mam nadzieję, ze CIę nie zosawi samej z dzidziem i całą resztą!
obawiam się, ze zostawi i jeszcze będzie do mnie dzwonił kilka razy z dziennie z tekstami typu "jak mu źle" ciągle będzie chciał, zebym mu powtarzała jak za nim tęsknię

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-11-04, 11:40   #3713
eleeri
Zakorzenienie

Witam

Cytat:
Niektóre rzeczy się dziwnie powklejały, ale dzięki

Niezła ekspertka z Ciebie. I to już w drugiej specjalizacji

Jeśli dobrze zrozumiałam, to raczej nie zdążę w trybie 2-6 miesiąc, bo trzeba zachować miesięczne przerwy. Więc może zaszczepię w drugim półroczu życia Kuby.

Ale mam doła
No własnie zauważyłam je jak już wysłałam posta

Eee tam zaraz ekspertka
poszperałam w necie to wszystko

nie dołuj się

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
W sumie u mnie jest po @, a owulacja jak wiadomo jest ok 14 dnia cyklu (przynajmniej ja tak miałam) wiec może nic sie nie stanie.
Troche ochrzaniłam TŻ bo kupił jakies zwykłe gumki w Biedronce no i prosze jakie ferelne On sie śmieje, że najwyżej Blaneczka będzie...haha mi nie jest do śmiechu
Ładnie ... Blaneczka

Cytat:
No o Małża chodzi.
A ja cały czas wychwalałam Twojego męża, a oni wszyscy to bydlęta
(nie obrażając bydląt )

Kochanie jesteś dobrą matką, nawet bardzo dobrą
i nawet nie myśl inaczej

jeżeli uważasz siebie za beznadziejną matkę to na mnie nawet nie ma określenia
nawet nie chce mi się wyjaśniać dlaczego

nie smutaj się

Cytat:
są na meningokoki, koszt to ok 130 zł za jedno szczepienie

Szczepienia

Co to są szczepionki i jak działają ?
Wszystkie szczepionki są preparatami biologicznymi, zawierającym zabite lub żyjące, ale pozbawione zjadliwości mikroorganizmy takie jak bakterie lub wirusy. Podczas szczepienia zostają wprowadzone do organizmu antygeny, które pobudzają układ immunologiczny człowieka. Komórki układu immunologicznego (przeciwciała i komórki pamięci immunologicznej) po zetknięciu z antygenami "uczą się" je rozpoznawać jako wroga i zapamiętują na przyszłość aby przy ponownym zetknięciu się z nim zniszczyć go, zapobiegając w ten sposób rozwojowi choroby. W wielu przypadkach wytworzona odporność jest długotrwała, nawet na całe życie.

Szczepienia są najskuteczniejszym sposobem zapobiegania wielu chorobom zakaźnym. Ludwik Pasteur 100 lat temu dowiódł, że zmienione drobnoustroje mogą być użyte do uodpornienia przeciwko zakażeniom mikrobami o pełnej zjadliwości. Dzięki powszechnemu stosowaniu szczepień, w znacznym stopniu ograniczono występowanie wielu groźnych chorób wywołanych przez bakterie i wirusy (gruźlica, błonica, choroba Heinego – Medina, ospa prawdziwa).
Szczepienia przeciw meningokokom grupy C
Zakażenia wywołane przez bakterie z gatunku Neisseria meningitidis grupy C (meningokoki) przebiegające jako ropne zapalenie opon mózgowych lub zakażenie krwi (posocznica, sepsa) mogą powodować powstanie trwałych uszkodzeń mózgu oraz prowadzić do :
  • niedowładów i amputacji kończyn,
  • padaczki.
Inwazyjna Choroba Meningokokowa wiąże się z dużą śmiertelnością , w przypadku zakażeń przebiegajacych z posocznicą śmiertelność wynosi ok. 50%.
Jednak zakażeniom meningokokami grupy C i ich powikłaniom można skutecznie zapobiegać stosując szczepienia.
Udowodniono, że programy szczepień ochronnych prowadzone w różnych krajach Unii Europejskiej z użyciem szczepionek przeciw meningokokom grupy C są w stanie znacznie obniżyć śmiertelność i zachorowalność na choroby wywołane przez tą grupę bakterii.
W Polsce od 2005 roku szczepienie przeciwko meningokokom grupy C jest szczepieniem zalecanym w Programie Szczepień Ochronnych.
Szczepionki przeciw meningokokom grupy C zawierają tylko część komórki nieżywej bakterii Neisseria meningitidis
Dotychczas nie jest dostępna szczepionka chroniąca przed zakażeniami wywoływanymi przez meningokoki z grupy B.
Szczepionki są szczególnie wskazane dla osób z grup ryzyka:
  • dzieci w wieku od 3 miesiąca życia – 6 lat,
  • młodzieży w wieku od 11 lat do 24 lat oraz
  • osób narażonych na zachorowanie w wyniku bezpośredniego, stałego kontaktu (np. żłobek, przedszkole, żołnierze, studenci, osoby podróżujące w regiony endemiczne i epidemiczne).
Szczepienie jest możliwe i celowe w każdym momencie życia.

Cytat:
z Małżem już sytuacja wyjaśniona , ale i tak mam doła boję się, że depresja wraca
Trzymaj się i nie daj się

---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Bartosz śpi ... oj dał mi popalić w nocy niby budził się tylko dwa razy, ale chyba 4 razy odkładałam go do łóżeczka, a On po chwili rączki do buzi i płacz ... dałam spowrotem cyca, pociumkał 2 sekundy i śpi normalnie newry mi wysiadłu i zaczęłam już na niego krzyczeć ... głupia jestem - wiem!!!!

kurcze jakis depresyjny dzień dzisaij mamy ... ja po nocy tez mam doła ... teraz jak patrze na ten banan na buzi Bartusia to sie zastanawiam jak ja mogłam na niego krzyczeć
Oj, Ania znam to uczucie

ja się obawiam, że jak się w końcu nie wyśpię to stanie się jeszcze jakaś tragedia
już powoli mi nerwy puszczają
a mąż wcale nie pomaga dodatkowo te jego teksty podnoszą mi jeszcze bardziej ciśnienie

Cytat:
obawiam się, ze zostawi i jeszcze będzie do mnie dzwonił kilka razy z dziennie z tekstami typu "jak mu źle" ciągle będzie chciał, zebym mu powtarzała jak za nim tęsknię
Taa, oni wszyscy są zawsze tacy biedni, tacy poszkodowani
tylko koło nich trzeba chodzić i ...
eeeh szkoda nawet pisać, bo znowu mi ciśnienie podskoczyło

idę zrobić potrójną melisę do kubka bo już z jednej torebki na mnie nie działa

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 11:41   #3714
megi b
Wtajemniczenie

Cytat:
Super, że bioderka oki Kciuki, żeby te ząbki wkońcu wyszły i przestały Małej dokuczać.
Ja też

Cytat:
biedne te nasze dzieciaczki my idziemy 19 listopada a teraz coraz trudniej bo maluszki już więcej kumają, moja jak tylko do przychodni wchodzimy to mnie mocno ściska rączkami.

Cytat:
No mnie już przytłoczyła prawie 1000 i jak tu wybrać
za Maciusia

Cytat:
My wywołujemy w Schlekerze. Co jakiś czas mają promocję na zdjęcia w formacie 10x15 za 29 gr.
No i pokusiłam się o fotoksiążkę. Ciekawa jestem jak wyjdzie.
Fotoksiążka mówisz

Miramejku jesteśmy z Tobą

Obiad w lesie a ja na wizażu heh

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Stary 2009-11-04, 11:47   #3715
marica5
Rozeznanie

GG do marica5

Cytat:
[/COLOR]marica to rzeczywiscie troche tych nieszczesc przezylas - wspolczuje

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
a
A ja nikogo nie mam wsród znajomych ;(
A tez chce. Zaprosicie?

Kadrowa powinna ci dac. U nas w firmie pzrynajmniej sa takie formulazre specjalne czy zamierzam korzystac z tych 2 dni.
to wyślij na prv sw,oj link do profilu to zaproszę
u nas własnie kadrowa kazala napisac jeszcze na podstawie art z kodeksu jakbym się na tym znala :/

Cytat:
w koncu zamowilam stolki do kuchni

dziewczyny potrzebuje rady - zakochalam sie w tych panelach/firankach:
http://www.allegro.pl/item795860750_...ny_50x240.html

che kupic fiolet i krem - jak myslicie kupic po tyle samo i powiesic na przemian? zeby byly takie pasy? czy moze lepiej np po bokach po jednej fioletowej a reszta biala? nie wiem...
cudowne firanki

Cytat:
Marica duzo zdrowka dla mamy

Cytat:
Współczuję

aha
jakoś mi się skojarzyło że moja koleżanka je brała
ale ona nie karmiła, ba nawet dzieci nie ma

zimno i u mnie, brrr a jeszcze zapowiadają ochłodzenie i opady śniegu

daj linka na priv

ja bym wzięła jasną w środku a ciemniejszą na brzegach

Cytat:
Współczuje przeżyć i problemów. ściskam Cię mocno. Możesz zawsze się wyżalić, bo właśnie tu jest miejsce na dzielenie się i radościami i smutkami.
dziękuję
Cytat:
marica5 ja trzymam kicuki za ciebie i wsyztskich w około, lepsze dni musza nadejsc i napewno nadejda, córe masz sliczna i to powod do radosci a synek patrzy z gory za pewne kiedys bedziecie wszyscy razem i szczesliwi, bez wzgedlu na to co sie stalo ze nie ma synka przy was i bez wzgledu na to co sie bedzie działo !!!!
dziękuje
ja wiem że kuba to nasz aniołek ale wiecie by miał już 2 latka, w ogole ostatnio mojej kuzynki synus lezał w szpitalu tym co synek mój i te wspomnienia wrócił każdy dzień z 44 pamietam jakby to było wczoraj
Cytat:
, nie wiem, co napisać. Współczuję z całego serca i przytulam [COLOR="Silver"]
.

Cytat:

marica5
dzielna kobitka jesteś
[B]

Cytat:
współczuję!!!! i ściaskam mocno!!!
:
Stary 2009-11-04, 11:50   #3716
magi77
Wtajemniczenie

Cytat:

Trzymajcie się ciepło
nigdzie nie odchodź. W kupie siła

Co do Waszych pytań odnośnie naczyniaka, którego nazywam pocałunkiem aniołka (Maciuś jak już szedł do mamusi, to jeszcze rączkę wyciągnął i aniołek zdążył ją pocałować). Na razie czekamy czy się wchłonie, jak nie to będziemy usuwać. Na chwilę obecną nic na siłę.

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009
Stary 2009-11-04, 11:54   #3717
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cześć

Kuba dzisiaj obudził sie o 4.30, dałam mu mleczko, myslałam ze jeszcze pospi a on zaczał fikac. I takim oto sposobem nie spie od 4.30 i czuje sie fatalnie.
W dodatku o 4 rano zmarła moja babcia pisałam Wam, że miała raka.
Męczyła sie juz, bardzo ją bolało. I dzisiaj dostalismy tel, że nie zyje
Pewnie jutro pogrzeb.
Bylismy na szczepieniu. Napisze o tym pozniej bo mały marudzi.

Cytat:
Mój tez jedzie za tydzien do Egiptu. Chciałam Wam sie ostatnio wyzalic ale nie było okazji.
Mały płacze... potem napisze co mi leży na sercu - jesli pozwolicie

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 11:57   #3718
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

czesc kochane
my od rana znow wojna - maly jak wstal o 8 to byl taki placz, ze godzine go uspakajalam, teraz siedzi w lezaczku ale juz znow zaczyna stekac

Cytat:
Svinecka te panele sa śliczne
wiem
Cytat:
moj Marcel tez ma niesymetryczne i ostatnio jak byl u nas pediatra to sie wlasnie o to pytalam i on powiedzial, ze kiedys tak uwazano a teraz juz sie odchodzi od tej teorii bo niesymetrycznosc nie swiadczy o nieprawidlowosciach - poza tym na usg wyszlo wszystko ok
Cytat:
Dziękuję Ci za te słowa , potrzebuję ich.
polecam sie na przyszlosc
Miramej odpedzaj szybko te czarne chmury a kysz a kysz

magi nie martw sie, napewno nic powaznego nie bedzie sie z tym dzialo, dowiedz sie moze czy mozna to jakos usunac

dziewczyny a ja znow potrzebuje Waszej rady, zamowilam wczoraj taborety do kuchni, takie zwykle, o takie:
http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=796301057

i nie wiem, ktory kolor wybrac: 3, 4 czy 12 - poradzcie

w zalaczniku zdjecia kuchni
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 11:58   #3719
p4w
Zakorzenienie

Cytat:

Taa, oni wszyscy są zawsze tacy biedni, tacy poszkodowani
tylko koło nich trzeba chodzić i ...
eeeh szkoda nawet pisać, bo znowu mi ciśnienie podskoczyło

idę zrobić potrójną melisę do kubka bo już z jednej torebki na mnie nie działa
no jasne - najbiedniejszy na świecie
oczywiście nie powie wprost, ze chce jechać i pojedzie, bo wtedy "miałabym o czym gadać", a już na takie cierpienie to On nie jest w stanie się narazić, a tak chce mnie chyba doprowadzić do takiego stanu, żebym mu KAZAŁA jechać i wtedy będzie wszystko ok

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-11-04, 12:03   #3720
megi b
Wtajemniczenie

No co za dzień dzisiaj same góry i doliny na wątku
Ostatnio moje egzorcyzmy troszkę pomogły to i dzisiaj poczaruję a sio złe fluidy

Cass
i przybij piątkę, ja od 5 na rzęsach chodzę

wklejam linka od mamuś majowo-czerwcowych z fajnymi przepisami dla maluszków

http://malutka441.blogi.oilatum.pl/p...dla-niemowlat/

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości