|
|
#181 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ile kosztuje aborcja?
Wyrak ja wiem że jesteś znawcą psychiki kobiet, psychiatrą ginekologiem chirurgiem i terapeutą, ale spuść z tonu bo ci żyłka pęknie :P
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, szczególnie jesli tatusiem jest gwalciciel . Kazdy zwolennik ,przeciwnik a nawet czlowiek pozostawiajacy wolny wybór innym moze sobie palnąc w łeb. |
|
|
|
|
|
#183 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#184 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() W przypadku gwaltu to przeciez legalne i dozwolone, wiec ocb? EOT z mojej strony, bo nie o tym temat; a temat powinien byc zamkniety
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#185 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#186 |
|
Rozeznanie
|
W tym konkretnym przypadku chodziło chyba o fakt , iż nie ma potrzeby pytać o jakiś "aborcyjny cennik" , bo gwałt nie odbywa się za zgodą przeiceż , i dla takich sytuacji prawo przewidziało legalne rozwiązanie ( legalne pod względem prawa ) . I przy okazji , ja osobiście uważam , że osoba zgwałcona to osoba zamordowana - wszelkie konsekwencje , takie jak np. ewentualne zabicie płodu ludzkiego (aborcja eufemistycznie ) spadają na gwałciciela . Powinien odpowiadać za morderstwo lub nawet morderstwo wielokrotne .
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co na to twoje sumienie ? klasyka, zabronić czegos co mnie nie dotyczy i zamieśc po dywan. masz racje EOT. |
|
|
|
|
|
#188 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#189 |
|
Różowy Jednorożec
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
Weszłam przez przypadek bo w sumie temat interesuje mnie raczej w umiarkowanym stopniu, ale przeczytałam te 7-stronicowe przekomarzania w 70% niezwiązane z tematem i generalnie stwierdzam, że ich głównym celem jest to żeby mieć więcej argumentów niż druga strona... tylko co z tego... świata to nie zmieni, a po przeczytaniu pozostał mi jakiś taki niesmak... Jeżeli ktoś jest za aborcją- ma do tego prawo, jeżeli jest przeciw - też ma do tego prawo. Wydaje mi się że argumenty typu "-płód jest częścią kobiety, -płód nie jest częścią kobiety, -nie znasz biologii,..." jako argument średnio przekonują osobę o powiedzmy chociażby przeciętnym poziomie inteligencji, i zgoła odmiennych poglądach. Co nie zmienia faktu, że myśleć każdy może to co mu pasuje, a aborcja jest, była i będzie. Nawet 500 stron nie zbawi świata. A satysfakcja z przegadania jednej bądź kilku osób... Jeżeli komuś się lepiej zrobi... Może to jest jakieś rozwiązanie. Zatem czekam na kolejnych co najmniej kilkanaście stron. A jesteście za karą śmierci, eutanazją, małżeństwami homoseksualnymi? Tematy równie kontrowersyjne i ile osób tyle opinii tak więc do dzieła!
|
|
|
|
|
#191 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a zdanie każdy może mieć własne , tylko to nie oznacza , że każdy ma rację . I uświadamianiu tego prostego faktu służy właśnie wymiana opinii .
|
|
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
I sie odezwal gromki chor umoralniaczy.
Jak bedzie temat o cenie serka wiejskiego w Lidlu to wyskoczycie z opniami na temat globalnego ocieplenia? Moze by sie mmoderator zainteresowal, ze ktos tu pisze na z d*** wziety temat. Temat jest O CENIE. Umiecie czytac ze zrozumieniem? Serio, nie jstescie tacy wazni. Nie tylko nikt was nie pytal, co sadzicie o aborcji, ale tez nikogo to nieinteresuje. Zamilknijcie przeto. Dodam, ze argument o nielegalnosci jest denny. Pytanie bylo o cene, mozna przeciez podac cene np w Czechach. Tam jest legalnie. Myslenie nie boli. Swego czasu kosztowala ok 2 tys zl. W duzym miescie w Polsce (nie wro) wie, ze w klinice, pod narkoza, z lozkie m i bajerami kosztowala 4 tys. W czechach chyba ok 1400 zl
|
|
|
#193 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A w kwestii tematu właściwego to ceny za aborcję farmakologiczną zaczynają się od 100-200 zł do kilku tys za aborcję mechaniczną. |
|
|
|
|
|
#194 |
|
Zadomowienie
|
Cena aborcji w krajach gdzie jest ona legalna rowniez jest kosztowna. Gdyż tam gdzie jest on legalne jet ona przeprowadzany tak by jak najmniej zaszkodzić kobiecie, obecność anestezjologa itp.
W Polsce aborcja farmakologiczna odbywa się chyba tak ze lekarz przepisuje tabletki, dziewczyna bierze a potem zgłasza się do szpitala ze niby podejrzewa poronienie, w krajach gdzie jest ona legalna pacjentka jest pod opieka w całym procesie aborcji. W Polsce dozwolone jest wykonanie aborcji do 3 miesiąca gdy jest ona wynikiem gwałtu lub zagraża życiu matki lub dziecka, o ile tego nie znieśli. Ale czy to się nie odbywa tak ze jak wykryją zagrożenie jest na aborcje za późno lub potrzebne jest orzeczenie sadu? Kobieta zgwałcona zanim się zorientuje ze jest w ciąży , zanim zgłosi sprawę na policje itd rowniez ma mało czasu. To jest przykre. Sam fakt dokonania aborcji jest smutny ale czy trzeba zaraz kogoś potępiać? Czy nie można wykazać troszkę empatii dla kobiet zgwałconych, lub którym ciąża zagraża zdrowi i życiu lub jeśli płód jest uszkodzony i brak im sil , środków finansowych na wychowanie chorego dziecka - to nie jest dla nich łatwa decyzja. Oglądałam kiedyś jakiś program o kobiecie której ciąża zgotowała utratę wzroku - sad nie wyraził zgody na aborcje mimo orzeczeń lekarza. Edytowane przez ewelline Czas edycji: 2009-11-24 o 01:22 |
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Przeciez chyba nikt nie bedzie czekal ze zgloszeniem takiej sprawy.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zadomowienie
|
Ok , może z tym sadem przesadziłam no ale w przypadku gwałtu usuniecie ciąży jest możliwe do 12 tygodnia a okoliczności muszą być potwierdzone przez prokuratora.
W przypadku uszkodzenia płodu lub zagrożenia życia matki, aborcji nie może dokonać lekarz prowadzący. - to tak według prawa. W przypadku nieletniej jest potrzebna zgoda zadu opiekuńczego - nie wiem czy to dalej działa w taki sposób. |
|
|
|
|
#197 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Z całym szacunkiem dla kobiet pokrzywdzonych - jeśli nie zgłaszają tego, że zostały pokrzywdzone to czego się spodziewają? Jak nie zgłosisz, że ci ukradziono samochód, to nie możesz mieć pretensji do Policji, ze go nie szuka, tak samo jest i w tym przypadku. Przysługują prawa, ale dopiero po zgłoszeniu przestępstwa i stwierdzeniu, że do tego przestępstwa rzeczywiście doszło.
|
|
|
#199 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#200 |
|
Rozeznanie
|
Jestem za aborcją, każdy człowiek ma prawo wyboru.
W moim mieście 1000 zł starczy na aborcję
|
|
#201 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, "że sama chciała , sama się widocznie o to prosiła , porządnej nic takiego by nie spotkało" . Osoba zgwałcona , to jakby osoba zabita , najczęściej , niestety , sama musi się narodzić ponownie , sama dać sobie radę z tym , co zaszło . Wierzę , że pierwszą reakcją może być chęć wymazania i negacji gwałtu . I pamiętam parę spraw późnego zgłaszania takiego czynu przez poszkodowane ( nawet szło o lata , szczególnie w przypadku małoletnich ), a i to najczęściej dopiero pod wpływem kogoś bliskiego , kto się wreszcie jakoś zorientowywał ( nie jestem pewna , czy istnieje taki czas?) . Cytat:
|
||
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie nie wiem, mysle ze od 1,5 do 2 tys.
Na Ukrainie ponoc 100 dolarów, ale tam to raczej strach sie bac. |
|
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Załącznik 2676044 "Wstrząsające wyznania Kathy" O`Beirne Kathy Najwcześniejsze, mroczne i wstrząsające wspomnienia Kathy O'Beirne's dotyczą sponiewierania i seksualnego wykorzystywania. Niezdolna zwierzyć się ze swego dramatu komukolwiek, doznając systematycznych upokorzeń ze strony własnego ojca, oraz wykorzystywana przez braci, zamknęła się w sobie. Przeżycia te miały na Kathy destrukcyjny wpływ, psychiatrzy zdiagnozowali ją jako dziecko niezdolne do normalnego życia. W rezultacie, w wieku ośmiu lat opuściła dom rodzinny, zamieszkując szereg instytucji. Pierwszym był dom poprawczy prowadzony przez zakonnice, gdzie została zgwałcona przez księdza. Kiedy zaczęła szukać pomocy, przeniesiono ją do szpitala psychiatrycznego na oddział dziecięcy, gdzie poddawana była przymusowemu leczeniu dużymi ilościami narkotyków oraz elektrowstrząsami.Poźniej pracowala w pralni u siostr Magdalenek. W wyniku gwałtu urodziła coreczkę... akcja dzieje się w latach 1970/80/90 w IRLANDII kraju katolickim. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-11-24 o 13:29 |
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Też nie osądzam kobiet które decydują się na inne kroki - to ich sprawa. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#206 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-11-24 o 13:54 |
||||
|
|
|
|
#207 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Tak , masz rację w świetle prawa "ratownik" ma przede wszystkim chronić siebie - i takie samo prawo musi mieć kobieta , u której stwierdzono zagrożenie życia , z tym ,że musi mieć również prawo zaryzykować . Ale bez względu na decyzję jaką podejmie , nie powinno jej grozić nic ze strony właśnie prawnej . Bo aborcja/morderstwo na zasadzie "moja macica , moja sprawa" żadnej ochrony prawnej mieć nie powinna , a wręcz przeciwnie . |
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nikt nie mówi o śmierci dla idei - nie każdy przypadek jest taki sam, ta kobieta miała 100 % pewność że nie przeżyje. I nie jest niedobra. Podsumowując - tyle punktów widzenia ile punktów siedzenia. Zaznaczam jeszcze raz: nikogo nie osądzam ani nie potępiam - jestem od tego bardzo daleka. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#210 |
|
Zadomowienie
|
kiedyś w uwadze lub innym podobnym programie był wywiad z kobieta, która miała już 2 dzieci ( pamiętam ze jedno miało rok a drugie miało ok 7 lat) a kolejna ciążą groziła jej całkowita utrata wzroku. Nie dostała możliwości usunąć legalnie ciąży - nie zrobiła tego tez na lewo. Urodziła dziecko, straciła wzrok jeszcze chyba przed porodem (nie wiem czy ta ciąże donosiła) w każdym bądź razie została niewidoma matka.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.

Decyduj sobie wtedy o swojej macicy i calym jestestwie
, nie kłóćmy się.

, bo gwałt nie odbywa się za zgodą przeiceż , i dla takich sytuacji prawo przewidziało legalne rozwiązanie ( legalne pod względem prawa ) . I przy okazji , ja osobiście uważam , że osoba zgwałcona to osoba zamordowana - wszelkie konsekwencje , takie jak np. ewentualne zabicie płodu ludzkiego (aborcja eufemistycznie ) spadają na gwałciciela . Powinien odpowiadać za morderstwo lub nawet morderstwo wielokrotne .

(Wito, 22.01.2020 

? Przeciez chyba nikt nie bedzie czekal ze zgloszeniem takiej sprawy.